Last news in Fakti

24 Февруари, 2022 16:00 13 644 42

Вече е ясно: Гешев няма да разследва нищо от това

  • иван гешев-
  • главен прокурор-
  • делян пеевски-
  • дпс

Това, че Главният няма да намерение да си пише домашното, стана ясно веднага

Вече е ясно: Гешев няма да разследва нищо от това - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отказ за разследване по списъка „Петков“, неглижиране на аферата „Жоси“, бездействие по Барселонагейт: поведението на прокуратурата е скандално. Но там проблемът далеч не е само Гешев, пише Петър Чолаков.

Прокуратурата отказа да си напише домашното, възложено ѝ от министър-председателя Кирил Петков. Проверката на списъка с 19 имена, който той ѝ предаде, завърши безрезултатно. Вместо това от Прокуратурата на Република България (ПРБ) обвиниха МВР, че не са си свършили работата и не са предоставили достатъчно данни в поставения им срок. Предвидимият резултат от „проверката” обаче засилва още повече подозренията, че „20-ият в списъка” е не друг, а самият главен прокурор Иван Гешев.

"Институционално изнудване"

Това, че Главният няма да намерение да си пише домашното, стана ясно веднага. Вместо да се отнесе с необходимата сериозност към сигналите, подадени от министър-председателя, г-н Гешев реши да демонстрира мускули като привика Петков и говорителката на МС Бориславова. В този контекст прочитът на този ход на ПРБ, направен от президента – той го нарече „институционално изнудване” – изглежда болезнено точен. Можем да говорим също за опит за сплашване, т.е. прокуратурата се опита да „респектира” питащите и да неглижира материалите.

Според конституцията (чл. 127) прокуратурата ръководи разследването и упражнява надзор за законосъобразното му провеждане. Самата ПРБ има разследващи функции и привлича под отговорност лицата, извършили престъпления (чл. 127, ал. 2 и ал.3, КРБ). Съгласно Закона за съдебната власт, при изпълнение на служебните си задължения прокурорът не само може да изисква документи, сведения, обяснения, експертни мнения и други материали, но може да извършва и проверки (чл. 145, ЗСВ).

Замитане под килима

ПРБ обаче побърза да отхвърли като спекулация аферата „Жоси”, в която са замесени неговото име и това на баща му. От държавното обвинение упорито мълчат и за Пеевски, Горанов, Маджо, Таки, Еврото, Вълка... Това са все имена в списъка, за които от години има съмнения в публичното пространство, че се занимават с престъпна дейност. Впрочем и аферата „Жоси” не е нова, но изглежда удобно бе заметена под дебелия килим от ПРБ.

А за „барселонската” афера, в която се говори за пране на милиони евро и е замесено името на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов – друго име от списъка на Петков – от ПРБ казаха, че им трябвал превод и дори се усъмниха в автентичността на документа.

От ПРБ все пак казаха, че от МВР, ДАНС и КПКОНПИ са им изпратили някакви материали – общо 14 страници, ала не бяха така добри да пояснят за кого бие камбаната.

След всичко това няма да е голяма изненада, ако г-н Гешев изведнъж намери „данни” за имената в „алтернативния списък”, направен от Николай Бареков, за да контраатакува с него Петков.

За да не продължат да "се правят на луди"

Някои биха казали, че Гешев е решил за пореден път да се направи на "умряла лисица". Опитът на ПРБ да прехвърли отговорността за бездействието си по списъка "Петков" на МВР и др. органи обаче е скандален. Той показва, че управляващите основателно са редуцирали бюджета на ПРБ с над 20 милиона лева.

Вицепремиерът Василев заяви в „Лице в лице” по бТВ, че разходите за съдебната власт в България са най-високите в Европа: 0,7% от БВП при средно 0,3% от БВП. Но проблемът в прокуратурата далеч не е само с Гешев. И друг да беше ръководител, ако резултатите бяха същите, бюджетът на институцията пак щеше да бъде свит и да се настоява за реформи.

Убеден съм, че в прокуратурата има не малко доблестни хора, които са чудесни професионалисти. Единствено прокурорът от СГП Милко Момчев обаче заяви, че не се страхува да образува дела срещу Борисов и Гешев. И все пак, поне за момента изглежда, че Момчев е от изключенията в системата, за която иначе се смята, че е обслужвала режима на Борисов. Ето защо, докато моделът „Гешев” не бъде демонтиран, в прокуратурата ще продължат да просперират тези, които се „правят на луди” – както казваше шеговито гласът от „онзи” запис.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 93 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нормално

    89 23 Отговор
    За мафиотска държава.Все пак 12 години ни управлява ГЕРБ
  • 2 Вълк единак

    91 26 Отговор
    Народен с.д за Гешев, това е.
  • 3 Българка

    73 25 Отговор
    Прокуратурата отказа да си напише домашното, възложено ѝ от министър-председателя Кирил Петков. Проверката на списъка с 19 имена, който той ѝ предаде, завърши безрезултатно. Вместо това от Прокуратурата на Република България (ПРБ) обвиниха МВР, че не са си свършили работата и не са предоставили достатъчно данни в поставения им срок. Предвидимият резултат от „проверката” обаче засилва още повече подозренията, че „20-ият в списъка” е не друг, а самият главен прокурор Иван Гешев"
    Гешев е позор! Остава, съд, конфискация затвор!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 XYZ

    53 22 Отговор
    Гешев - неотстранимото зло в държавата, българската прокуратура - дълбокото блато в държавата, бившите управляващи и техните слуги - циреите върху тялото на държавата, олигарсите от всички посоки - стръвните хищници, ръфащи държавата! Кои сме ние ? Ами ние сме невинните жертви и свидетели на едно голямо античовешко престъпление!

    Коментиран от #22

  • 7 алоооо

    60 9 Отговор
    добре де ,гешо си го знаем, но защо МВР не започне да разследва по този списък и да прибере всички заедно с гешо, който е в списъка,нещо гнило има в Дания

    Коментиран от #31

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ГЕШЕВ

    22 50 Отговор
    РАЗКАЗВА ИГРАТА НА КИРЧО И БСП КОМУНЯГИТЕ
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ...КАПИТАЛИСТИ

    31 40 Отговор
    ГЕШЕВ ЯКО НИ ПОПУКА...ЗАПОРИРА НИ ИМУЩЕСТВО И СМЕТКИ ЗА МИЛИАРДИ....САМО В ХОТЕЛ НА АРАБАДЖИЕВИ НАМЕРИ 10 000 000 ЛВ НАРОДНА ПАРА КЕШ...НЕДЕКЛАРИРАНИ

    Коментиран от #24

  • 12 Българка

    33 31 Отговор
    Наистина ли автора се прави на глупав?? Кой трябваше да събере доказателства и да провери данните предоставени от Прост Киро, аз ли, Гешев ли? Полицията кога ще си заработи парите? Преди да се пишат глупости , някой да прочете Конституцията и да знае , кой провежда разследване, кой проверява доказателствата.

    Коментиран от #13

  • 13 Мая

    34 21 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Като обиждаш Премиера, чувстваш ли се по-умен? Ти си от слугинажа на БМБ - какво поприще си избрал само!!!
  • 14 Бъдеще

    39 12 Отговор
    Гарван гарвану око не вади... Тази "мина" главен прокурор е заложена още от зората на демокрацията. Несменяем, не носещ отговорност, не отчитащ се, седем години мандат... Татарчев, Филчев, Велчев, Цацаров, всичките бяха еднакви със сегашния Гешев. Не напразно сме на опашката на ЕС. Прикриването на огромните грабежи са тяхна основна дейност, не разкриването им.
  • 15 боко

    36 17 Отговор
    И Каскета трябва да се разследва бо----а в затвора и той и мафиотите герберски
  • 16 Пловдив

    33 17 Отговор
    България е единствената държава в Европа в която няма арестуван и осъден прокурор!!! Докога ще ги търпим тези тъпи и нагли милиционерски търтеи и ще им плащаме заплатите...?!? Явно само млатенето с арматури по празните им измамнически тикви ще свърши работа!!!
  • 17 Тома

    26 13 Отговор
    Защо бе каскет защо бе тъжно каза бай Ставри днес
  • 18 Антикомунист

    24 25 Отговор
    Кръвожадният ненормалник се готви да запали света , а тук местните ненормалници дават акъл и оценки на Гешев.
  • 19 Смърфиета

    17 11 Отговор
    Няма да разглежда Арабаджиеви и Гебрев, които играят с Порошенко.
  • 20 ПЪГУОШ

    29 13 Отговор
    Защо така се драпате с Бойко ? Имайте малко милост към него. Има си толкоз проблеми - трябва да крие Борислава мис Бикини , да крие къщата и бутика , да скатава златото и пачките , барабар с чекмеджетата . Казват , че и детенцето на Йовчева на него приличало....С една сума огън му е под задника. А вий го мъчите със слугата му Гешев и търсене на ПРАВДАТА ! Лоши хора сте !
  • 21 филоксерА

    27 12 Отговор
    Някой очаква ли нещо различно от Гешев ? Все пак ББ си го избра и сложи на този пост. И сега Гешев трябва да го пази. Нали за това е сложен там от Бойко. За застраховка !
  • 22 ПЪГУОШ

    22 13 Отговор

    До коментар #6 от "XYZ":

    Чудесно и точно казано ! Еманация на ширещата се БОЙКОВЩИНА навсякъде по всички възлови места в България !
  • 23 Бай Онзи

    21 18 Отговор
    И все пак каскета ще падне !
  • 24 ПЛОНдер

    7 18 Отговор

    До коментар #11 от "БСП МИЛИАРДЕРИТЕ...КАПИТАЛИСТИ":

    Ама че си шегаджия ! Дори Вожда ти от Банкя не ти вярва !
  • 25 Spas Kondakov

    15 15 Отговор
    Този боклук заслужава с ритници да бъде изхвърлен от прокуратурата. По нагъл идиот от този не е имало на този пост.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Иван

    9 5 Отговор
    Четете притчата за войниците и изнасилени те жени и мислете. Такъв е животът. Затова свалянето на Гешев и Цацаров от постовете им, няма да решат проблемите в държавата ни. Напротив, вероятно ще ги влошат. Именно затова писах лични писма до министъра на правосъдието, Йорданова и до премиера Петков. Писмата ми ги има на страницата ми във "Фейсбук". Прочетете ги, от полза са за всеки. Нямаме ли във всяко едно отношение мощни криминални и икономически полицейски звена във всяко едно РПУ в страната ни, съдебната ни система няма да е ефективна и справедливост в държавата ни няма да има. Вече съм писал какво означава, тези две звена от РПУ-тата да бъдат мощни. Най-напред мощни откъм състав. Там трябва да работят образовани и умни хора от всички отрасли на живота, непременно и юристи. Образованието означава възможност да гледаш нещата от гледната точка на другия. Интелектът и мисленето на тези хора там, трябва да им бъдат с три хода напред. Трябва, нужно е, там да работят хора, които да спасят страната ни от глупостта. Хората от тези звена в РПУ-тата трябва да са много добре заплатени, за да може образовани и умни хора да имат желание да работят в тях. Те трябва да разполагат с най-съвременните технически разузнавателни средства. За тези две звена държавата трябва да осигурява парични средства, каквото не е осигурявала, а от тези две звена зависи сигурността и спокойствието във всяка една държава. Ако това се направи във всяко РПУ, няма да има нужда от БОП и ГДБО
  • 28 Хахаха

    20 7 Отговор
    дрън, дрън, глупости на таркалета. Кой уважаващ себе си прокурор, би разследвал ФЕЙКОВЕ. По-скоро техните автори и поддръжници са за "камшик".
  • 29 Дойчо Велев

    19 4 Отговор
    Ей днес с този Лило Путин забравихме да плюем по Гешев бе другари боллшедвики!
  • 30 За протокола

    17 4 Отговор
    Румен Николов-Пашата също е в списъка, занимава се с СРС подслушване - компромати(цяло ОПГ) и сводничество - доставя елитни проститутки на министри, магистрати и богаташи!
  • 31 Сокче

    16 4 Отговор

    До коментар #7 от "алоооо":

    Щото и МВР са в кюпа, казват му мафия и цирк за пред раята!
  • 32 Ккккк

    7 16 Отговор
    Гешев кога ще влезне в затвора

    Коментиран от #37

  • 33 ComfortablyNumb

    17 6 Отговор
    Лош човек тоя Гешев ей ! Вкара по затвора маса добри хора - Божков, Миньо, Василев, Арабаджиевите и бокбокбобоците и не ги пуска ей ... Ами ха честито на промянаджиите! ха напъвайте се още малко по тая тема да видим какво ще излезе отзад ...
  • 34 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 5 Отговор
    Какво да разследва като има само клевети от ленчето и жълтата преса.
  • 35 Bayuy

    7 4 Отговор
    Колко продажници има в тая държава....даже и медиите нямат собствено мнение квото каже Прокопиев... отишъл със изрезки от Гугъл и прокуратурата пак виновна...че то и Бареков изпрати изрезки от Гугъл що за него нищо не казват
  • 36 ГЕШЕВ

    7 5 Отговор
    е нормален човек и не може да си губи времето с изрезки от вестници на някакъв фантазия и нямащ какво да прави - предвид кирО тъпотО !!!
  • 37 Болярин

    6 6 Отговор

    До коментар #32 от "Ккккк":

    Гешев никога няма да влезе в затвора, защото не могат да му изфабрикуват обвинения ! Умен е човека и това вбесява малоумниците !!!
  • 38 ПРАВДА

    9 3 Отговор
    Ей факти много разбирате от всичко. Но, пишете както ви изнася, а ние доматите с колове те ги ядем. Факти и доказателства предават следствените органи, прокуратурата действа въз основа на тях.
  • 39 ГЕШЕВ Е БРАТ НА ЗЕЛЕНСКИ

    3 4 Отговор
    ТАМ НА ФРОНТА ДА ОДИ !
  • 40 Красимира

    1 0 Отговор
    И кой е автора на тези писания ?
  • 41 Красимира

    1 0 Отговор
    И кой е автора на тази глупост?
  • 42 _he_

    0 0 Отговор
    От написаното в статията е видно, че авторът няма НИКАКВА представа какъв е редът и как работи прокуратурата. Да, уважаеми, прокуратурата ВЪЗЛАГА определени проверки точно на МВР! И точно такъв е редът по закон. Също законът налага да се работи само върху документи написани на официалния за страната, БЪЛГАРСКИ език и когато постъпи документ на чужд език, законът повелява, документа да бъде преведен от лицензиран (заклет) преводач!
    Редно е поне мъничко да проверите, да се ограмотите ...
    Пък вие "ФАКТИ" ако държите на името си, проверявайте си хорицата и публикациите им!