Last news in Fakti

21 Март, 2022 10:00 5 419 21

По върховете на КНР расте недоволство от курса на Си Дзинпин

  • китай-
  • си дзинпин-
  • китайската комунистическа партия-
  • мао дзедун

Мнозина висши служители и особено бизнесмени казват в частни разговори, че Китай ще трябва скъпо да плати за близостта си с Москва по време на кризата в Украйна

По върховете на КНР расте недоволство от курса на Си Дзинпин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В навечерието на насрочения за есента ХХ конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП) авторитетът на генералния ѝ секретар изглежда непоклатим. Експерти на Запад и в Хонконг обаче откриха, че опитите на Си Дзинпин да разшири социалистическия компонент от икономическата политика и стъпките му, водещи до изостряне на противоречията със САЩ, тревожат китайския елит. Мнозина висши служители и особено бизнесмени казват в частни разговори, че Китай ще трябва скъпо да плати за близостта си с Москва по време на кризата в Украйна. Защото САЩ дадоха ясен сигнал, че ще причинят болка на китайските фирми и банки, ако Пекин подпомага Москва.

Даяна Чойлева, главен икономист в лондонската консултантска фирма "Инодо икономикс", пише във в. "Уолстрийт джърнъл", че доходите на финансовия сектор в Китай рязко са спаднали през четвъртото тримесечие на миналата година.

Коментаторите виждат причината в действията на Си Дзинпин, засилил контрола върху частните компании - от технологичните гиганти до разработчиците. Същевременно потребителските разходи и производството в промишлените предприятия бяха негативно повлияни от ново избухване на коронавируса.

Това бе съчетано с постановката, договорена от Си с президента на Русия Владимир Путин в началото на февруари, че няма граници за укрепването на руско-китайските отношения. Но скоро след това Русия започна военната си операция в Украйна и Пекин бе принуден спешно да вземе мерки, за да не колабират политическите му отношения със Запада. А бизнесмените - да пресмятат бъдещите си косвени щети от санкциите срещу Москва и от скока в цените на суровините.

Признаците на недоволство сред партийните функционери и предприемачите се засилиха с оглед момента - Си Дзинпин се готви да бъде преизбран за трети мандат като генерален секретар на партията. Тук съмнения няма, той е единственият кандидат. По-рано обаче висши служители и икономисти в Пекин заявяваха, че времето за втвърдяване на държавното регулиране на икономиката в духа на основополагащите комунистически идеи и за съществено намаляване на имущественото неравенство е избрано несполучливо. Това умножава елементите на нестабилност в държавата.

По думите на Уили Лам, политически аналитик от Китайския университет в Хонконг, в Китай е започнал сезон, приличащ на състезанията за лидерски пост, обичайни на Запад. Погледнато отвън, китайската политическа система е монолитна, но в нея съществуват все пак различни фракции, водещи борба за влияние. А генералният секретар Си е популярен сред масите, защото разви борба с корупцията и прекомерното забогатяване на собствениците на най-големите печеливши бизнеси. Покрай другите си изпати дори такъв Ай Ти гигант като "Алибаба". Шефът му Джак Ма бе разкритикуван, а финансовата "щерка" на корпорацията - "Ант груп", се наложи в последния момент да се откаже от първично предлагане на акции.

Стана ясно, че за осъществяване на амбициите си капитаните на едрия бизнес се случва да получават помощ от видни партийни апаратчици. В случая с "Алибаба" такава роля вероятно е изиграл Чжоу Цзянюн, секретар на партийния комитет на ККП в град Ханчжоу. Тъкмо там е седалището на "Алибаба". Срещу партийния секретар се води разследване за съдействие с цел "безредно увеличаване на капитала" и вземане на подкупи. По този повод шефът на националната комисия за борба с корупцията каза: "Трябва да пресечем връзките между властта и капитала".

Целта несъмнено е благородна. В пекинския елит обаче има опасения, че кампанията за изравяване на социалното неравенство и връщане към идеите на комунизма в духа на Мао Дзедун е стигнала твърде далеч. Защото миналата година по данни на Франс прес стойността на технологичния сектор в Китай е спаднала с 1 трилион долара. Такава е задкулисната страна на брожението сред елитите в Китай, забелязано от наблюдатели в чужбина.

В разговор с "Независимая газета" Алексей Маслов, директор на Института за страните от Азия и Африка към Московския държавен университет, посочи: "Недоволството от политиката на Си Дзинпин не е кой знае каква новина. През последните две-три години то ту се засилваше, ту отслабваше. Доколкото Си е практически несменяема фигура, въпросът не се обсъжда на политическо ниво. Според мен "Уолстрийт джърнъл" помества тази статия, за да разклати ситуацията в самия Китай. Това е тънък намек към китайците, че трябва да са недоволни от своя лидер".

По време на току-що приключилите сесии на парламента и на Народния политически консултативен съвет самият Си посочи три ключови момента. "Първо, световната търговия, от която зависи Китай, е в криза. Виновникът не е Китай, а политиката на САЩ. Второ, китайската икономика трябва да се опира на иновации, а не на инвестиции от центъра в регионалните бюджети. Третият момент бе, че лидерът взе да говори повече за отбраната. Това е опит да сплоти нацията в контекста на заплахата за отделяне на Тайван от държавата", изреди ги експертът.

И точно това буди крайни опасения у бизнесмените и свързаните с тях политически групи. Свикнали да работят в спокойна, мирна обстановка, тези хора се страхуват в случая с Тайван да не се повтори украинският сценарий. При все това няма повод да се твърди, че някъде се формира опозиция срещу Си Дзинпин, смята Маслов.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ЛЕРИН

    48 8 Отговор
    Срещу Русия и Китай се води пропагандна война, всичко написано за раздори те по високите етажи на властта в тези държави и абсолютна лъжа.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Q2z

    24 0 Отговор
    Историята на тази страна показва и политиката и.
  • 5 Пълна измама.

    34 3 Отговор
    Император Си щеше вече да го знае и щеше вече да е предприел ефективни мерки. Сигурно нещата с Тайван, не вървят добре за наглосаксите. Може би и за това пак се появи отново куроната
  • 6 dddd

    9 2 Отговор
    Рижавия ми налагаше санкции, сега другаря виновен.
  • 7 Интересът клати феса !

    7 29 Отговор
    Първо Путин изчезва, потом товарищ Си ! Искат да управляват комунизъм, а китайската и чекистка алчност иска пари, все повече пари !
  • 8 Госあ

    26 7 Отговор
    Си Дзинпин трябва да държи простолюдието изкъсо. Иначе, Поднебесната ще стане като ЕС и САЩ - сбирщина търгаши.
  • 9 tomito

    34 6 Отговор
    Краварите се тресат в паника и се усещат какъв си го набиха .Но с тази тактика на продаване на оръжие не може до безкрай.Но най ги е яд за природните ресурси на другите страни ,те искат всичко от всеки и по много .А връх на наглоста е да карат държави като нам бедни да си дават и малкото оръжие което им е останало на украинците .Такива покровители не ни трябват.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 един от многото

    27 2 Отговор
    Китайците да не са расли в саксия , много добре знаят , че САЩ и марионетките им от Европа , оправят ли се по някакъв начин с Русия , следващите са те!
  • 12 Чун Ту Хван

    9 3 Отговор
    Браво за преразказа по картинка в тайвандския университет. Кой има нужда от евтиния производствен ресурс и мръсни технологии на Китай? А договорите и споразуменията как ще се изпълняват без ресурсите на Русия? А съвместните военни учения между Русия и Китай срещу Монголия ли бяха насочени? А дееца ни занимава с приказки под сурдинка между партийни другари....
  • 13 маслов ли е маргаринов ли е

    2 3 Отговор
    Тайван си е отделно.от 1949 г.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Да да

    7 1 Отговор
    Пак пропаганда, само това си знаят. Ама народа има глава и вижда
  • 16 САЩ

    2 2 Отговор
    Зависта в хората кара да пишат такива неща...
  • 17 БУК

    5 1 Отговор
    Значи пак плашим!
    Това е ДЕМОКРАЦИЯ, не другото дето го отричаха!!!
  • 18 Кондьо

    2 1 Отговор
    Кой ли е толкова глупав, че да изразява гласно несъгласие с политиката на другаря Си? Ама нали трябва да си "заслужим"хонорара.
  • 19 Чин чин

    3 2 Отговор
    Пак фейкове и писане на глупави анализи. Китай е една държава, една партия и два строя. Щели да недоволстват срещу Си Дзинпин? Става въпрос за Китайска комунистическа партия. Там няма недоволство, а изпълнение на повелите на партията. Янките пак не са в час.
  • 20 Джеки Чан

    4 0 Отговор
    Винаги със САЩ! Никога срещу Русия!
  • 21 сороснерес

    2 0 Отговор
    Нови Опорни точки..1.Олигарси искат да свалят Путин, 2.Сега вече и Си Дзепин. 3. Русия ще използва хим.оръжие в Украйна. 4.Воената операция се провали.5. Армия на Русия гладува. 6.Украйна ще победи. 7. Русия не пуска цивилни да напуснат окръжените градове... и още много тъпи твърдения.