Last news in Fakti

31 Март, 2022 17:53 4 908 26

Виктор Стоянов за ФАКТИ: Преброяването в Северна Македония е нелегитимно. Лично познавам повече от 3504 българи там

  • преброяване-
  • национално преброяване-
  • северна македноия-
  • българия

"Считам, че част от държавните институции на Република Северна Македония, а защо не и Държавният завод за статистика, са в ръцете на хора, които не желаят да се сближаваме", посочи председателят на Фондация "Македония"

Виктор Стоянов за ФАКТИ: Преброяването в Северна Македония е нелегитимно. Лично познавам повече от 3504 българи там - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

3504 жители на Република Северна Македония се определят като българи. Това става ясно от официалните резултати на Националното преброяване на Северна Македония, проведено в периода 1-30 септември 2021 година.

Според данните, общият брой на северномакедонците е 1 836 713 души. Като българи се определят едва 0.19% от тях.

“Това преброяване и резултатите от него са нелегитимни”, пише в позицията на Фондация “Македония”.

“Ние не признаваме резултатите от това преброяване”, казва се още в позицията.

По темата от ФАКТИ разговаряхме с Виктор Стоянов, председател на Фондация “Македония”.

“Не само смятам, че броят на преброените северномакедонци с българско самосъзнание - 3504, е нисък, но за мен това преброяване е нелегитимно. Аз лично познавам повече от 3504 българи в Република Северна Македония”, заяви Стоянов.

“В тази бройка - 3504, влизат малки деца, бебета и възрастни болни хора, с които няма как да се общува. Смело можем да кажем, че активната част от хората в тази бройка са не повече от 2000 души. Очаквах около 13 000 души да е броят на лицата, събрали смелост да се заявят като българи”, обясни той.

“132 260 граждани на Република Северна Македония са преброени по административен ред. Това значи, че Държавният завод за статистика (б.р. Държавен институт за статистика), който проведе преброяването, е преценил как да бъдат записани етнически. Едва ли има и един човек от тези 132 000 граждани - около 7,2% от цялото настоящо население, записан като българин. Дори и само поради тази причина можем да кажем, че преброяването е нелегитимно”, категоричен е той.

“Познавам няколко десетки българи в Република Северна Македония, които така и не бяха преброени. В техния дом посетител не дойде. Някои от тях опитаха да се свържат с Държавния завод за статистика, но нямаше резултат. Други не опитаха, но не са и длъжни - когато има преброяване, се предполага, че държавата трябва да се погрижи в дома на всеки да отиде преброител. При тях преброител не дойде. Вероятно те са преброени по административен ред и не са записани като българи, тъй като не са имали възможност да декларират своя майчин език и своята етническа принадлежност.

Други българи в Република Северна Македония имаха проблем, че самите преброители отказваха да ги запишат като българи. Изискваха им се български лични карти, а много от тях не са български граждани. Няма нищо общо между това как се определяш етнически и какво гражданство имаш. При преброяването имаше тотални нарушения на закона. Бяха пуснати 41 жалби от 41 семейства. Държавният завод за статистика уважи само 3 от тях. При преброяването имаше изключително много проблеми и вчера видяхме какъв е резултатът”, разказа Стоянов и обясни, че жалбите са подадени през септември миналата година, като Фондация “Македония” са съдействали в процеса.

Според Виктор Стоянов съотношението между половете в преброените българи също буди съмнение: “Като българи са записани много повече мъже, отколкото жени - разликата е около 30%. Подобен дисбаланс в преброяването няма при нито една друга етническа група, дори при по-малките етнически групи като черногорците, които се оказаха 3,5 пъти по-малко от българите. Имам информация от първо лице още от протичането на преброяването - преброителят вписал мъжа като българин по негово настояване, но записал жената и децата като македонци. Семейството казва, че всички са българи, преброителят им казва, че децата са северномакедонци и ги записва като такива”.

“Преброяването би могло частично да се легитимира, ако Държавният завод за статистика позволи на всяко едно лице, което е гражданин на Република Северна Македония, срещу документ за самоличност, да му бъде предоставено копие от електронната анкетна карта. Така всеки ще може да види коректно ли е записан”, посочи той.

Виктор Стоянов обясни, че възможностите за реакция на Република България в случая са ограничени: “Възможностите за реакция са ограничени, защото говорим за преброяване в отделна държава и това е неин вътрешен въпрос. Нашата държава обаче може да преразгледа тези малко над 100 000 български гражданства, които е предоставила на база деклариран български произход и българско самосъзнание на лица от Република Северна Македония. По наши данни, по-голямата част от тези хора не живеят в Република Северна Македония и най-вероятно не са взели никакво участие в преброяването на населението. Нашата държава би могла да поиска от тях писмена информация дали са участвали в преброяването и ако да, как са се записали. Вероятно има хора, които са се записали като северномакедонци, което е некоректно към нашата държава - хората с българско гражданство са декларирали пред държавата ни, че се чувстват българи. Смятам, че това е във възможностите на България”.

Попитан дали данните за само 3504 българи в Северна Македония могат да бъдат използвани като аргумент срещу вписването на българска етническа група в Конституцията на Република Северна Македония, той отговори така: “Не вярвам управлението на Република Северна Македония да използва тези данни злонамерено, тъй като хърватите, които са по-малко от българите - около 2100, също искат да бъдат вписани в Конституцията. Република Северна Македония неведнъж е казвала, че този въпрос може да се разгледа. Няма пряка корелация между броя лица от дадена етническа група и вписването им в основния закон на държавата. Например власите, които са вписани в Конституцията на Република Северна Македония от 20 години, излязоха 8714 души - този бройка не е твърде далеч от бройката на българите, която нямаме инструменти да променим. Това са окончателни официални резултати. Можем единствено да заявим, че не ги признаваме”.

Според Виктор Стоянов опитите за сближаване между Република България и Република Северна Македония категорично трябва да продължат. “Трябва да търсим всички пътища, които могат да сближат нашите две общества. Знам кое ни разделя - това е образователната система в Република Северна Македония, част от медиите, част от обществениците, политиците и историците, част от хората, които имат публично влияние. Друго, което ни разделя, разбира се, е лошата инфраструктура и липсата на Коридор № 8, липсата на магистрална връзка между нас, високият роуминг. Една от българските компании прецени да намали роуминга, призовавам и останалите да го направят. Ние сме съседни държави и ако оставим историята настрана, ние трябва да комуникираме, да търгуваме, да пътуваме, да се познаваме. Република Северна Македония и България са държави, които сякаш са на 800 хил. км. една от друга, а не са съседни. Трябва да има повече обща културна дейност, общ културен календар, общ исторически календар, общи чествания”, посочи той.

Според председателя на Фондация “Македония” българското вето върху членството на Република Северна Македония в Европейския съюз трябва да остане, дори и само заради неизпълнението на ангажиментите по скъсване с югославско-сръбското и руско минало на службите в РМС, поети през 2017 година.

“Премиерът Димитър Ковачевски, с оглед на това, че иска държавата му да бъде част от Европейския съюз, проявява воля за сближаване между България и Република Северна Македония. Притеснява ме, че двете основни опозиционни партии - ДПМНЕ и “Левица”, са твърдо антибългарски. Реториката им е такава, медиите им са такива. Това подсказва, че ако има промяна в политическото управление на държавата, ще е още по-трудно да постигнем резултат”, коментира той.

“Считам, че част от държавните институции на Република Северна Македония, а защо не и Държавният завод за статистика, са в ръцете на хора, които не желаят да се сближаваме. Виждаме резултата от преброяването, що се касае до българите. Не съм особено учуден, защото много добре знам как протече това преброяване - по нелегитимен начин по отношение на българите”, завърши той.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румънеца,Енчев и македонеца

    5 6 Отговор
    Мене не ме познавашшш........
  • 2 Einstein

    4 3 Отговор
    Бреиии
  • 3 Рошко

    9 7 Отговор
    Аз толкоз приятели нямам у фейса, даже на някои от време на време ги търся там че им забранява имената
  • 4 Това си е чист

    9 15 Отговор
    Мошшеник!Нормално човешката памет не може да запомни 3500 човека 😇
  • 5 5577

    7 2 Отговор
    Ми пишете оше че в България има корупция. Ръководителите са мафия, крадци, лъжци и аз ще се срамувам да се нарека българин. Поне нещо доказано в съда да имаше за да го отричаме, пък ние сами си го правим. Глупава история, Ако само днешните управляващи само можеха да се погледнат от чужбина. Вглабили са се в мутренските отношения и държавността е забравена тотално. Всички държавни институции са оплюти и старателно се продължава.. На това се казва мутренска демокрация. Заличиха гласа на народа с глупави машини на изборите. Отблъснаха нормалния българин с мутренските скандали и цялата работа, че се повдигнаха обвинения на група мутри, нацокали се още от соца. Възкръснаха политически трупове от няма и какво и за почнаха яко да се сринват българските институции. СРАМОТА.
  • 6 ystav

    6 9 Отговор
    Пиши ги со име и презиме за да ги запишеме во уставот да не се бунете после дека ги угнетуваме нивните права!
  • 7 Анонимен

    4 4 Отговор
    Повече от 5034!!!!...значи 5035!
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 10 Отговор
    . Аз лично познавам повече от 3504 българи в Република Северна Македония”, заяви Стоянов хахха хахахах ненормален!
  • 9 Грогу

    12 1 Отговор
    От къде им хрумна идеята за българско малцинство....абе населението е българско , малцинство са другите етноси . Тази политическа недалновидност проваля страната ни 30г.. Трябва да правим предсрочни избори , докато “уцелим“ партия , която ще работи за България , а не за чужди държави .
  • 10 Легитимно или не

    2 5 Отговор
    Да са казали че са българи. Какво има толкова да се обсъжда
  • 11 Българското Правителство е

    5 3 Отговор
    ПРЕДАТЕЛСКО и Антинародно ! За тях е ВАЖНО само КЕЛЕПИРА ! За политиците НЯМА значение Ценности като НАРОД, РОДИНА , ПАТРИОТИЗЪМ и ЧЕСТ !
  • 12 ИСКАШ - НЕИСКАШ Изхода е ЛОГИЧЕН !

    4 0 Отговор
    Въоръжена ГРАЖДАНСКА ВОЙНА ! Политика, речи, избори, митинки, обещания - Непроменят Криминалният - Капитализъм , който вирее и съществува на средства от Държавният Департамент ! За да се ПРОМЕНЯТ условията за живот - трябва да се ИЗПРАВИМ ЧЕЛНО !

    Коментиран от #24

  • 13 Не се ли ИЗПРАВИМ !

    3 0 Отговор
    Означава , че ще ни ПОЛОЖАТ !
  • 14 Кокорчовци

    4 2 Отговор
    Кви македонци, кви българи, кво преброяване? Тука в София е пълно с македонци, които говорят български по-добре от "Варналии"...

    Коментиран от #19

  • 15 3504 българи

    1 7 Отговор
    Едва ли някой познава толкова и в България....
  • 16 много е лесно

    1 2 Отговор
    Отивате на площада в Скопие и се заявявате като малцинство. Като отидат там 50-60к души ще стане ясно от самосебе си ,че преброяването е измама и че РСМ е тоталитарна нацистка република.
    По-меките варианти са да идете вие със списъка и тези хора да се подпиша тс имена и ЕГН че са българи.
    Подписка от 100 000 души не е нещо неизпълнимо, а вие говорите за 10-15к.

    Предупреждавайте родните институции и всички полит партии, за да наблюдават да не ви мачкат по време на подписката/митинга.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 SIMO

    2 1 Отговор
    Айде стига сме хабили бюджетни милиони за приватизирания след 1990 БКП-пропагандно-идеологически БИЗНЕС под ДС-патриотарско прикритие! Да се спре всякакво бюджетно финасиране, вкл. чрез секретните фондове на оказалите се русофилски спец-служби, и до месец на "патриотарския фронт" всичко ще затихне! Особено финансово-ревизионнно внимание да се обърне на ФОНДАЦИЯ в ЧАСТНА ПОЛЗА „ВМРО“ (ЕИК 112602581, с МОЛ-шеф Красимир Дончев Каракачанов (6503295347) – действащ ДС-агент „Иван“; РАЙНА КИРИЛОВА ДРАНГОВА (3504116775) – действаща ДС-агентка „Кремена“; АНГЕЛ ЧАВДАРОВ ДЖАМБАЗКИ (7903216241); КОСТАДИН ТОДОРОВ КОСТАДИНОВ (7904011009) - днес ПП "Възраждане"; ИСКРЕН ВАСИЛЕВ ВЕСЕЛИНОВ (7203145327); АЛЕКСАНДЪР МАИРОВ СИДИ (811013); КАРЛОС АРНАЛДО КОНТРЕРА (870512); БОРИС ВАНГЕЛОВ БОРИСОВ (720402) – ДС-МВРо-преставител в Движение „Русофили“ и член на парламентраните Комисии по външна политика и по сигурност и отбрана; АТАНАС СЛАВЧЕВ СТОЯНОВ (711023) – кмет на Сандански; МИЛЕН ВАСИЛЕВ МИХОВ (6105047520); ЮЛИАН КРЪСТЕВ АНГЕЛОВ (7505055429); ....
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 я да помислим...

    7 1 Отговор
    Такаааа...
    Според данните, общият брой на северномакедонците е 1 836 713 души.
    54% се определят като македонци
    30% като албанци
    4% като турци
    2% като роми
    1% като сърби
    1% като бошняци и 0,5% като власи
    38% + 54% = 92%. Значи има още 8% други. Македонците са най много и затова държавата се казва Македония. Какво обаче ще се получи ако бъдат отразени напълно реално всички българи, които може да се окаже, че са дори повече от албанците? Просто държавата няма как да се нарича повече Македония защото македонците ще се окажат най голямото малцинство, само част от политиците. Колкото и да се сърдят за ветото явно още не са ѝ избрали точното име и им е рано още да влизат с това име в ЕС.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 емо макето

    1 0 Отговор
    модернаторче и ти си лапал от нашите пари с карашачанов явно
  • 23 ПРОБЛЕМЪТ ни се КРИЕ във ВЛАСТТА ни !

    0 0 Отговор
    Както в България , така и в Нашата МАКЕДОНСКА територия ! Никой нежелае да ОТСТЪПИ своята КРИМИНАЛНО Капиталистическо Управление което се финансира от Стейт Департавента в САЩ !
  • 24 Айде бе...

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "ИСКАШ - НЕИСКАШ Изхода е ЛОГИЧЕН !":

    Ти си променяй както си искаш условията на живот. На мен този ми харесва повече от предходния социализъм, с празни магазини и държан под ключ за да не избягам в чужбина! Сега нямам пари, но и тогава нямах. И тогава имаше хора с пари и си правеха каквото си поискат!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Таймлес

    0 1 Отговор
    Ай сега, веднага на Пиротска, да те изплатят. Заслужи си парите.