Last news in Fakti

5 Април, 2022 10:00 2 357 52

Русия и Северна Корея - девет прилики и една разлика

  • владимир путин-
  • северна корея-
  • русия-
  • ким чен ун

Когато един налудничав диктатор държи пръста си и върху червеното ядрено копче, планетата Земя наистина става доста опасно място за живеене

Русия и Северна Корея - девет прилики и една разлика - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коя е тази държава с ядрено оръжие и с наглед налудничав лидер, чието население няма достъп до западни стоки и слуша само пропаганда? Доскоро на този въпрос имаше един отговор: Северна Корея. Сега отговорите вече са два.

Коя е тази държава с ядрено оръжие, с видимо налудничав лидер сатрап, с всемогъщи тайни служби и с многочислена армия, чието население няма достъп до западни стоки и консумира само пропагандните държавни медии? Доскоро на този въпрос имаше само един отговор: Северна Корея. Сега отговорите вече са два. А приликите между двете държави са поне девет.

Комунизъм и терор

Днешна Русия и Северна Корея произхождат от така наречения "грандиозен комунистически експеримент". Съветският съюз и КНДР се родиха от граждански войни и терор, а повечето им години преминаха също в терор над собственото население, в масови убийства, лагери и изолация.

Видимо налудничави лидери

"Лудият диктатор" - това е кошмарът на демократичния свят. В Северна Корея сякаш не беше на живот и смърт - страната е малка и относително далеч от западния свят, а наследствената поредица Кимовци създаваше по-скоро впечатление за политическа клоунада. Но диктаторите в Москва са нещо съвсем друго. И ето, че след Сталин се появи и Путин. Там равнището на зловещност нараства заплашително.

Ядрено оръжие

А когато един налудничав диктатор държи пръста си и върху червеното ядрено копче, планетата Земя наистина става доста опасно място за живеене. Доскоро само Ким Чен Ун жонглираше на международната сцена с атомните си бомби. Сега в неговата компания се включи и Владимир Путин.

Тайни служби

Северна Корея - подобно на повечето други комунистически диктатури в историята - изцяло се контролира от тайните служби. В страната и дума не може да става за алтернативни мнения, камо ли за критика срещу Ким. В същата посока върви и днешна Русия под ръководството на бившия служител на КГБ Владимир Путин. Службите на Ким отровиха доведения му брат с нервно-паралитично вещество, службите на Путин използват сродни химически продукти, за да унищожават своите врагове.

Многочислена армия

И Путин, и Ким са лидери с крайно архаично мислене, чиито корени са някъде в средните векове. Затова и двамата са силно привързани към многочислената войска и поддържат непропорционално големи армии.

Поробени медии

И в Русия, и в Северна Корея държавата упражнява тотален контрол над медиите. Официозните телевизионни канали угоднически излъчват изявите на лидерите, които винаги са рамкирани в съответната трогателна народна любов и царствена тържественост: дворци, почетни роти, безкрайни маси и трибуни, рояци девойки с цветя, ръкопляскащи конгреси.

Хора с промито съзнание

В резултат от това мнозинството хора и в двете страни вярват на държавната пропаганда и са убедени, че целият останал свят е настръхнал срещу собствената им невинна територия. Днес севернокорейското и руското население неспасяемо са попаднали с капана на собственото си промито съзнание. Тъкмо поради това от хората не може да се очаква и никаква съпротива срещу тираничните и войнствени режими в двете столици. Руснаци и севернокорейци масово живеят в измисления свят от исторически фалшификации и мрачни политически фантазии, създаден от техните лидери.

Стокова изолация

Хората в двете държави са изолирани не само от информация - те са изолирани и от международните пазари. Скоро рафтовете на магазините в Русия може да заприличат на тези в Северна Корея. След като изчезнаха повечето западни стоки, дефицитни постепенно ще се окажат и стоките от собствено производство - просто защото ги няма в достатъчно количество, за да заместят вносните.

Държави парии, бандитски държави

Северна Корея отдавна членува в тази най-непрестижна международна антиорганизация, а сега там влезе и Русия. Да, с тези държави по необходимост понякога се разговаря. Но никой не им вярва. Никой не ги ще в своите съюзи и организации. А над главите на лидерите им винаги виси заплахата от международен съд.

И едната разлика

Днешна Русия все още поддържа малко открехнато прозорче към останалия свят: руската култура, руската наука, руската мисъл. Защото ако не бяха Чехов, Достоевски, Менделеев, Мусоргски, Малевич, Шостакович, Гросман и всички останали велики и напредничави руски умове и сърца, днес светът изцяло би поставил кръст върху тази страна. Парадоксално, но факт: Русия ще бъде спасена не от танковете, армията и атомните си бомби, а от писателите, композиторите и художниците си.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Шалом Веле

    19 15 Отговор
    Хахахха.... 🙈😂🤣😂 Още пропаганда.
  • 3 Ротшилд

    17 9 Отговор

    До коментар #1 от "Шалом веле":

    Аз казвам кой е диктатор и кой демократ. Демократите са хора, служещи на моите международни организации.
  • 4 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 23 Отговор
    "Коя е тази държава с ядрено оръжие( САЩ), с видимо налудничав лидер ( САЩ) сатрап, с всемогъщи тайни служби ( САЩ) и с многочислена армия (САЩ) ...."

    Коментиран от #13

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Раданч Татлъту

    9 7 Отговор
    Факти,закъсняхте!Тая статия на Сандето вече я изтропа либералния прогресист Прокопий във флагмана на истината "Дневникъ"🐵🥳🤡👍
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Шалом Веле

    14 8 Отговор
    са чуждестранен агент. Жалко, че България се управлява отвън от чуждестранни агенти.
  • 9 Ххххх

    13 10 Отговор
    Дано Северна Корея стресне САЩ!
  • 10 Фронт

    17 12 Отговор
    В САЩ е същото с тази разлика, че Руската Федерация и Северна Корея нямат външни космически задължения и имат суровини. САЩ са една празна дупка!
  • 11 Дойче зеле

    16 11 Отговор
    Орган на окупационните войски в Германия отново на върха на скудоумието. Същите сравнения важат и за САЩ с една разлика. С.Корея и Русия не тормозят останалият свят да им плащат дълговете.
  • 12 Психиатъра

    12 8 Отговор
    Сорос. нята се плаши от коментари!
  • 13 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 10 Отговор

    До коментар #4 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Минусчев! Чети ::::
    Байдън :
    «Аз предложих да се бомбардира Белград! Аз предложих да изпратим американски пилоти, да разрушат всичките мостове! Аз предложих да разрушим цялата топлинна и топлопреносна инфраструктура! Аз предложих много други специфични действия! Някои от вас питат, защо се отнасям с такава омраза към Сърбия. Защо бях толкова настойчив в НЕ ПРОЯВЯВАНЕ СЪЧУВСТВИЕ КЪМ НАРОДА НА СЪРБИЯ? Защото, докато те не се вслушат в сърцето си, никога няма да могат да се излекуват от болестта, на която те са подложени. И ДОКАТО ТЕ НЕ СЕ ПОКЛОНЯТ НА ЗАПАДНИТЕ СТАНДАРТИ, БЕЗУМИЕТО ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА И ПРОДЪЛЖАВА, И ПРОДЪЛЖАВА! ЕТО ЗАЩО! ТОВА ПРАВИМ, ЗАРАДИ ТЯХНОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ!»
    ‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️

    Коментиран от #51

  • 14 Сергей Аксаков:

    10 12 Отговор
    „Ах, как е тежко да се живее в Русия, в този смърдящ център на физически и морален разврат, на подлост, лъжи и злодейства”.

    Коментиран от #23

  • 15 саша

    7 7 Отговор

    До коментар #5 от "Ричард":

    вони ми на комонистически идиотизъм
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Анализатор

    15 13 Отговор
    Дори Ким е красавец в сравнение с джуджето Пут.ин!

    Коментиран от #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 още прилики

    14 10 Отговор
    Забравили сте десетата прилика.И едните,и другите правят говеждите наглеци криви и щастливи.
  • 20 gggw

    10 7 Отговор
    на мен Северна Корея ми харесва. бих отишъл там, ако знаех корейски. На който не му харесва да се оправя
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 No comment

    13 7 Отговор
    Напишете в Гугъл "репортаж на бтв за конфликта в Украйна 2015" и ще видите неподправената истина за зверствата на Киевския режим спрямо българите.
  • 23 Аксаков - син

    11 8 Отговор

    До коментар #14 от "Сергей Аксаков:":

    Всяко тържество на България е смърт за Русия
  • 24 Сър Пичук

    15 11 Отговор
    С. Корея и Русия са ненормални мутации на нормалното човешко развитие и са обречени на умиране в сегашния им вид. Спасението е изрязване на туморите им. Колкото по-бързо, толкова по-добре.
  • 25 Behemoth

    8 5 Отговор
    Глупости на търкалета....просто друга форма на държавна организация...няма съвършена система.... Азия и Европа така е още от римската империя и Партия или Персия....различни форми на насилие ХАХАХА...
  • 26 Писна ми от глупави

    9 6 Отговор
    и лъжливи пропаганди. На запад, при лунатиците, може и да вървят. Онея се разяряват само ако им цунеш мазната филия, инак самодоволно дебилстват. Скоро може и да излязат от транса си.
  • 27 Анонимен

    9 5 Отговор
    Ейййй.. ниц! "достъп до западни стоки"!.. От Китай!
  • 28 Въпросче

    8 5 Отговор
    А водещите в североатлантическия алианс Сащ и Турция по какво се различават по тези критерии ?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Още една прилика

    9 7 Отговор
    Маломерни луди диктатори! Дали пък не са роднини?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 проба

    0 0 Отговор
    проба
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 колега драскач

    5 5 Отговор
    Кой е авторът на този материал? Що за практика е това да изпускате името на автора?
  • 37 Мамул

    3 6 Отговор
    Приликата е една,пошла пропаганда!
  • 38 проба

    2 2 Отговор
    препечатвам
  • 39 Дуай Липа

    5 5 Отговор
    най-голямото благо в живота - западните стоки! За 30 години западни стоки сме на изчезване...дай боже всекиму

    Коментиран от #43

  • 40 Само гледайте

    3 3 Отговор
    Да не тръгнете да им изнасяте демокрация, че няма да е като в Ирак и Либия
  • 41 Теодоро

    4 9 Отговор
    МНОГО МАЗЕН ПАСКВИЛ!!! СЛАВА НА РУСИЯ
  • 42 Луда крава

    3 3 Отговор
    ех друго си е в краваристанското наглосакс жидовско димокраси
  • 43 западни стоки друг път

    2 3 Отговор

    До коментар #39 от "Дуай Липа":

    западни западнали стоки от източен китай боклуци от всичко за лев но целогодишно има банани за маймуните макар че вече и на примоция не се пипат

    Коментиран от #52

  • 44 Д-р Косев

    3 2 Отговор
    Още една разлика е, че северно-корейските скакалци биха опасли Украйна за една седмица, а мужиците се мъчат с кирливия Мариупол вече повече от месец, да не говорим за резилището с Киев.
  • 45 Цицерон

    2 4 Отговор
    Няма западни стоки. Всичко е китайско.
  • 46 Пъци

    3 4 Отговор
    автора на статията е отговорил на въпроса си доста скромно.Има поне още две-три държави отговарящи на "изискванията"-САЩ,Китай и Турция например?

    Коментиран от #48

  • 47 Е то пък вие сте цъфнали и вързали

    3 3 Отговор
    Украински бежанец в България гледа незасяти ниви и полуразрушени села и пита:
    - Путин и вас ли нападна, негов геноцид ли е това?
    - Неее... ние сме в НАТО и ЕС... и си имаме демокрация, отговаряме ние!!!

    Коментиран от #49

  • 48 Пъци

    4 1 Отговор

    До коментар #46 от "Пъци":

    Достъпа до шарени стоки не е критерии.Ядреното копче е Сатаната,който ще затрие всичко останало.
  • 49 Пъци

    3 1 Отговор

    До коментар #47 от "Е то пък вие сте цъфнали и вързали":

    Ако болшинството държави в НАТО и ЕС изглеждаха като нас щях да се съглася.Не ме срам да кажа че сами сме си виновни за разрушените села и пустеещите земи,не са ни виновни те,а "нашата марка" шизофренни политици които за 30 години не се решиха да оставят подкупите на РФ,ама и от "усвояване по нашенски" на европейски пари не се отказват.Затова изглеждаме по този "уникален безаналогов" начин.
  • 50 Бони-Всичко ФЕН

    0 0 Отговор
    Защо някои хора искат аз да не живея добре никога и да нямам приятелка деца и като цяло истинско щастие?
    Тези хора вероятно не са добре с мозъците си и трябва да се лекуват и излекуват!
    Освен това те са истински демони, завистливи вредители, смятат се за БОГ, обичат да правят УМИШЛЕНИ проблеми на хора, които си набележат, не струват пукната пара и т.н.!
    Настройвали са хора против мен за да нямам нищо в този мой живот !
    Те искат други хора да имат грешно мнение за мен и да не живея добре аз !
  • 51 Мико

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Супер значи е на едно мнение с цар Симеон
    И българските генерали от балканските войни😂😂😂
  • 52 Мико

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "западни стоки друг път":

    Така е банани има, но има и нещо по важно, не чакаш 20г за лада или москвич😂, или да влезеш в магазин и там всички дрехи се различават само по цвета😂😂а и дънки Панака са класика и да отидеш до съседна страна трябва да оставиш някой роднина за заложник супер си е и си прав бананите са за маймуните
    Ама съм сигурен че не караш москвича защото докато ти излезе номера хората ще летят до луната😂😂😂😂😂