Last news in Fakti

11 Април, 2022 14:48 5 782 49

На гагаузите с български произход да им бъде позволено българско гражданство, настоява Светлана от Молдова

  • молдова-
  • българия-
  • българско гражданство-
  • гагаузи

“Искам да разкажа моята история на отчаянието и безкрайното чакане с надеждата да получа българско гражданство”, пише Светлана

На гагаузите с български произход да им бъде позволено българско гражданство, настоява Светлана от Молдова - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Светлана Телпиз е родом от Молдова. Тя обаче се чувства българка. “Искам да разкажа моята история на отчаянието и безкрайното чакане с надеждата да получа българско гражданство”, пише тя в писмо до медиите.

“Ситуацията с разглеждането на издаване на българско гражданство на хора с български произход се проточва до невероятно време. Започнаха и безпочвено да отказват на гагаузите с български произход”, разказва Светлана.

“През ноември 2017 г. подадох документи в българското консулство, за да получа потвърждение за български произход. Година и 2 месеца по-късно (5 януари 2019 г.) получих документално потвърждение. Въз основа на документа за български произход, както и на всички документи, които се изискват за получаване на гражданство, се записах за кандидатстване в Консулството на България, което се намира в Кишинев”, пише тя.

“При подаването на документи имаше интервю, на което се интересуваха от националността ми, роднините ми, които имат българско гражданство (по-голямата сестра получи българско гражданство на база български произход през 2003 г.) и много други въпроси. Днес се навършват точно 3 години от подаването на документите и все още имам окончателен статус на преглед на документите. Средната ми сестра също чака отговор вече 3 години”, разказва Светлана.

“През януари 2022 г. родителите ми подадоха молба за българско гражданство на база български произход. Три месеца по-късно - на 28 март, на сайта на “Дирекция по българско гражданство“ статусът им е променен на:

„Към удостоверението, издадено от Държавната агенция за българите в чужбина, с което е удостоверен българския Ви произход не са представени документите, въз основа на които е направен правния извод, че сте от български произход. В тази връзка и на основание чл. 6, ал. 1, т. 1 от Наредба № 1 от 19 февруари 1999 г. за прилагане на глава пета от Закона за българското гражданство следва в срок до 28.05.2022 г. да представите изисканите документи. При непредставяне на документите в срок, преписката Ви ще бъде разгледана на заседание на Съвета по гражданството с мнение молбата да не бъде уважена. Съобщението е публикувано на 28.03.2022 г."

“Обърнахме се към Българското консулство в Кишинев, Молдова и ни казаха, че поради смяната на правителството, сега те тълкуват по различен начин закона за българското гражданство и вече не признават гагаузите за българи, поради което искат да предоставят допълнителни документи, в които ще се посочи "Българи". На уточняващия въпрос как България по-рано е признавала гагаузите за свои предци, а сега са престанали да бъдат такива, в консулството ми казаха, че правителството в България се е променило и сега тълкуват законите по друг начин”, разказва тя.

“Как тогава да бъдем с хилядите гагаузи, които преди това са получили гражданство и с тези, на които сега неправомерно се отказват и пишат, че документът за български произход, който получихме официално от българските държавни органи, вече не е подходящ. Защо тогава консулствата по принцип приемат нашите документи? Заплащаме държавната такса в консулството и предоставяме документи, които потвърждават наличието на български произход. Как се случва?”, пита момичето.

“Собствената ми сестра успя да стане българска гражданка, защото десетилетия България ни призна, а сега станахме нежелани за държавата?”, възмутена е Светлана.

В края на писмото си Светлана призовата на гагаузите с български произход да им бъде позволено българско гражданство. “Ние се смятаме за българи и искаме да живеем отново в историческата си родина. Искрено обичаме България, почитаме българските традиции, знаем и говорим български език!”, завършва тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 45 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами сега

    40 14 Отговор
    Ми те варненци си имат българско гражданство, какъв е проблема ?
  • 2 Добре дошли

    64 7 Отговор
    Братя Колкото повече българи толкова повече българи

    Коментиран от #38

  • 3 Дайте им на хората

    85 7 Отговор
    Тези поне не са неблагодарници кат вардарските българи!

    Коментиран от #14

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гагаузите НЕ СА българи

    28 55 Отговор
    тези не са българи, просто се нуждаят от ес паспорт, точно като северняците македонци, ноито са българи само в България! я си бийте камшиците!

    Коментиран от #37, #45

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 hh88

    65 4 Отговор
    На тези хора, които милеят за България, им се отказва гражданство, а на сръбските мекерета от вардарския регион им даваме ей така, по краткия начин. После ни псуват и плюят. Няма ли най-накрая да се осъзнаят нашите власти?

    Коментиран от #42

  • 8 Гост

    7 0 Отговор
    Моди...Ти...съкращения не правиш ли бре....
  • 9 Нормални

    55 9 Отговор
    хора с български корени , какъв е проблема да получат българско гражданство ? Да не говорим , че населението на България драстично намалява !

    Коментиран от #40

  • 10 Дайте паспорти на хората

    42 9 Отговор
    Да се дават паспорти на тия Българи,и от външно да не се ослушват като папагали
  • 11 Анонимен

    23 1 Отговор
    Това са гагаузки баби от Молдова. Вижте на какъв език говорят.

  • 12 Българин

    32 7 Отговор
    За какво ти е гражданство, кажи, че си украински турист и до 24 часа ще имаш безплатен хотел, транспорт, здравни осигуровки, 40 лв на ден + 100 лв ваучери за храна.

    Коментиран от #15

  • 13 Гагаузите с мюсюлманско самоопределение

    25 26 Отговор
    не ни трябват, имаме си достатъчно мюсюлмани. Ако навремето насила са си дали езика, сега защо не говорят български, кой им пречи?

    Коментиран от #35, #46

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Факти

    9 15 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Милион пъти ще ви се повтаря че на всички мързеливи ганета ако ви се дават по 40 лв на ден ще настъпи хипер инфлация но Гане е алчен и не особено интелигентен.
  • 16 Бат Ваню

    37 6 Отговор
    Аз съм роден в България, но се чувствам като от Монако. Ако може и на мен един паспорт за Монако.

    Коментиран от #22

  • 17 Рускиня

    18 16 Отговор
    Това са рускини с фалшиви документи за български произход!
  • 18 Реалист

    27 10 Отговор
    Мм чи те по рождение говорят турски бе:) майчин турски:))
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Реалист

    14 2 Отговор

    До коментар #14 от "Еден бугарин":

    пишеш виждаме не бой се маке:)

    Коментиран от #24

  • 21 Гагаузите са турци

    31 12 Отговор
    Сега се правят на българи за ЕС.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Урюрвкос

    14 2 Отговор
    КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
    В сила от 13.07.1991 г.
    Глава втора.
    ОСНОВНИ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ
    Чл. 25. (2) Лицата от български произход придобиват българско гражданство по облекчен ред.
  • 24 Еден Бугарин

    28 1 Отговор

    До коментар #20 от "Реалист":

    од Македонjа.
    Я сум бугарин, ке те изтепам ако па пишуваш "маке"!
  • 25 Идват, Гагаузи от Бесарабия Украйна,

    16 8 Отговор
    Вземат Българско гражданство, и после посока Германия!! Иначе хубави жени!! Преди няколко години, като време, сега може нещо да сее променило!?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Е здравей друже!

    16 2 Отговор

    До коментар #14 от "Еден бугарин":

    Паспорт ли искаш и ти? И защо пишеш на български през сръбската клавиатура? Да знаеш че "Само слънцето е по-старо от Макадания, и само макаданците са произлезли от татарите"! Ела ми на гости, да те пратя на ек,скурзия, и само една поръчка имам към тебе, като те пратя на това пътешествие да ми целу,неш по бузи,те Тито!
  • 28 Пламен

    19 2 Отговор
    Единственото обяснение е, че дават българско гражданство само на северномакедонски лъжци и използвачи.
  • 29 Всекиму своето

    17 3 Отговор
    Щом дъпъсъ и просръбската вмр0 раздават паспорти като семки на турци,украинци,македонци и сърби,къв е проблема

    Коментиран от #39

  • 30 ДРТ ПРЧ

    24 1 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ИЗДАДЕ 120 ХИЛ. ПАСПОРТИ НА ХОРА ОТ СЕВ.МАКЕДОНИЯ С БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД, А НА ПРЕБРОЯВАНЕТО СА СЕ САМООПРЕДЕЛИЛИ КАТО БЪЛГАРИ САМО 2,3 ХИЛ.ЧОВЕКА

    Коментиран от #32

  • 31 ЧОЧО

    28 5 Отговор
    Гагаузите са християни ,но говорят турски.Имат си църкви.За тях казват,че си дали езика но са си запазили вяратя.
  • 32 бай Гъдю

    5 6 Отговор

    До коментар #30 от "ДРТ ПРЧ":

    Другите вече не са там, а из Европа и Света на гурбет... Като изтече паспорта ще дойдат пак. Сега събират пари.
  • 33 Гагаузи8636я яери

    12 15 Отговор
    Гагаузите са истинските не асимилирани българи , те са наследници на хан Аспарух , хан Кубрат и др. Основатели на българската държава със столица Плиска (Аабаба-приведено на славяно-български ПРАДЯДО .) Майчин език на гагаузите е с много разбираем турски , всички които се пишат за булгари в днешна България са мелези м/у славяни , булгари , византийци и татари .
  • 34 Болярин

    8 6 Отговор
    А кирО тъпотО как се оказа, че е българин, като той повече на гагаузин мяза ?!!
  • 35 Арто

    12 2 Отговор

    До коментар #13 от "Гагаузите с мюсюлманско самоопределение":

    Гагаузите не са мюсюлмани.
  • 36 За пореден път

    6 4 Отговор
    Се доказва, че новото правителство на четворната коалация-мафия са анти - българи, рижавата от бсп и радеф също, горко ни
  • 37 НямакъщавБарцел

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гагаузите НЕ СА българи":

    Те имат молдовско гражданство, ако искаха европейски паспорт, без проблем могат да вземат Румънски Паспорт. Ама те се чувстват българи и искат българско, а не румънско гражданство.
  • 38 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Добре дошли":

    Езиково турцизирани, но православни. Чудя се, за кого ли ще гласуват на изборите?
  • 39 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Всекиму своето":

    Проблемът е, че може и на тези да раздаде.
  • 40 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Нормални":

    Ако българия се напълни с тюркоезични, българският ще остане локален диалект.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Курци

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "hh88":

    Глупости та дрънка,5 Години е минимумът за чакане на български паспорт от македонски граждани,знам го от личен опит
  • 43 Марин

    5 1 Отговор
    Гагаузите е български переселенци в Бессарабия в края на 18в.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Альона

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гагаузите НЕ СА българи":

    Живеем в България, ако за теб е важно. Работим, плащаме данъци.
  • 46 Альона

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гагаузите с мюсюлманско самоопределение":

    Ох, върни се в първи клас, моля те! Иди учи история! Умник смешен

    Коментиран от #47

  • 47 Душичка,

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Альона":

    не му се връзвай,учил-гледал е история от гугъл.
  • 48 оня

    3 2 Отговор
    нема нужда,имаме си достатъчно гагаузи в североизточна българия по-добре да изпратим нашите гагаузи в молдова да си направят гагаузки анклав
  • 49 Български недомислици

    3 0 Отговор
    Трогателно е,да обясняваш че си българин,да се чувстваш българин ,да говориш български,да учиш на български,да обичаш България и накрая да ти кажат гледай си работата,докажи си произхода.Те са българи от древните в даден период турцизирани по език,но православни.Но да си запазиш религията е голямо работа ,направо геройство.Ами нека тези които много разбират от министерството да проучат произхода на гагаузите.Може ли такива бюрокрация?Румънците румънизират молдовците от независима Молдова без да им дреме,без да имат общ произход,чак езика им смениха, а Турция неотлъчно турцизира гагаузите в Молдовa,предлага им обучение в Турция,на турски разбира се,имат и турски университет в Молдова,и изобщо не им пука,а тази млада жена която се чувства българка и говори български я мотат 3 години ,че и големите изисквания.Срамна работа..Те и македонските българи ги разиграват с години,досега цяла СМ щяха да са български граждани.То големите " проучвания.Прости и недълновидни хора!