Last news in Fakti

17 Април, 2022 16:00 6 767 61

Цанко Серафимов: Името на Иван Михайлов боде очите на македонските сърбокомунисти

  • цанко серафимов-
  • иван михайлов-
  • вмро-
  • македония

Вече 100 години Иван Михайлов олицетворява борбата на македонските българи за свобода и народност

Цанко Серафимов: Името на Иван Михайлов боде очите на македонските сърбокомунисти - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С неговото име в умове и сърца чедата на македонската революция тръгваха към великите си подвизи, които удивиха света със своята жертвоготовност, следвайки един чутовен идеал – в Бургтеатър във Виена спътницата на Иван Михайлов Менча Кърничева застреля осъдения от ВМРО Тодор Паница заради убийството на Борис Сарафов и Иван Гарванов и за други престъпления срещу освободителното дело; сръбският кръволок в Скопие Велимир Прелич бе пронизан на моста над Вардара от куршумите на Мара Бунева, която с тази си героична постъпка се превърна в един от символите на борбата за национална свобода на българите в Македония; застрелян бе и сръбският генерал Ковачевич; организирани бяха още много други акции и атентати във Вардарска и Егейска Македония, с които враговете на македонското българско дело силно бяха респектирани.

Но най-дълбока рана сръбският хегемонизъм получи от дългата ръка на ВМРО в Марсилия – в самоубийствен подвиг Владо Черноземски повали на 9 октомври 1934 г. крал Александър I Караджорджевич...

И в най-трудните години в изгнание Иван Михайлов направлява борбата на българите в Македония.

Когато в края на Втората световна война и в България, и в Югославия, в чийто състав влезе като съюзна република Македония, се установиха комунистически режими, вождът на ВМРО Иван Михайлов бе обявен за враг № 1 в двете държави. Неговите последователи бяха подложени на физическо изтребление – много от тях загинаха без съд и присъда, други гниеха в затворите... Единствената им вина беше, че са български патриоти в Македония. И в България, и във Вардарска Македония „михайловист”, „ванчовист”, „ВМРО-вец” означаваше смъртен враг на комунизма. В съдебните процеси след 1945 г. в Скопие, Велес, Щип, Битоля, Прилеп, Кичево, Охрид, Кавадарци, Струмица, Радовиш, Кочани, Берово подсъдимите, обвинени като „михайловисти” и като „сътрудници на окупатора” (онези, които са били лоялни към властта по време на българското управление в Македония от 1941 до 1944 г. – б.а.) получават смъртни присъди или дълги години каторга, откъдето много от тях не са се върнали живи.

Като идеен водач и вдъхновител на българската емиграция от Македония по света, обединена в Македонската патриотична организация, Иван Михайлов беше непоклатимият стълб на българщината, застрашавана от Белград и Скопие.

Как така днес в РС Македония, в която заченатият от великосръбския шовинизъм и от Сталинския Коминтерн МАКЕДОНИЗЪМ, който е в пълноценен репродуктивен стадии, може да допусне в „неговата” държава името на най-непримиримия му отрицател и гонител Иван Михайлов да получи обществена реабилитация с откриването на българския културен клуб, за чийто патрон е избран?

Има и положителен знак тази остра реакция на най-ретроградните сили в РСМ – българският премиер Кирил Петков, който с юношески ентусиазъм се е юрнал да изпълнява поръките на своите наставници за бързо присъединяване на РСМ в Европейския съюз, с очите си видя как го посрещнаха в Битоля (добре, че нямаше сняг, както при посещението му на Шипка!...). Изписаното на плакатите е синтез на внушенията срещу България и българите, ширещи се от скопската пропаганда вече близо 80 години, и на „историческите” знания, придобити от учебниците във Вардарско.

И забележете: присъствието на българския министър-председател Кирил Петков, вицепрезидента Илияна Йотова, външния министър Теодора Генчовска и депутати не бе удостоено с внимание от нито едно официално лице, дори на най-ниско ниво!...

Как ще коментира този факт лобистът на РСМ Кирил Петков за влизане на страната в Европейския съюз?

Европа ще продължава ли да ни насилва да вдигнем бариерата за една държава, която не се е освободила от комунистическата си битност и може да привнесе в най-демократична общност нежелани рецидиви?...

РСМ не се е освободила и от зависимостите си от Белград, а напоследък е поле на влияние на амбициозния играч Виктор Орбан, приютил осъдения за корупция и други престъпления бивш министър-председател на Р. Македония Никола Груевски...

П.П. Българският министър-председател Кирил Петков май не забеляза или пък не обърна внимание, че в Скопие наричат България „геноцидна държава”...

Коментар на Цанко СЕРАФИМОВ, поет и публицист


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще се наложи

    26 7 Отговор
    да ги демакедонизираме!
  • 2 Перо

    33 3 Отговор
    При толкова видни личности от БГ,събитието не само,че не беше уважено и от един северномакедонски портиер, но бившите УДБаши от близките села, направиха провокационни протести с анти-български лозунги! Само селяндура Просто Киро и В. Чернева не можаха да прогледнат!
  • 3 сила

    28 15 Отговор
    абе решете проблемите на България,писна ми от тия псевдо шовинистични напъни.....само вижте какво сбирщина на крадци и мошенници е така наречената ВМРО в момента.....Шкембе войвода и сие
  • 4 Анте Павелич

    8 9 Отговор
    Отварят клуб "Иван Михайлов" в Битоля, а затвориха клуб на БККС в Струмица!? А битолският клуб се създаде и начално бе финансиран от Орце Камчев - сръбско милиционерски перач на парите на Груевски. Самият факт, че московският агент Иван бе на откриването е доста показателен.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Летописец

    12 19 Отговор
    Тези защитници на балканския тип тероризъм се появяват понякога , без самите да знаят какво искат . И антисръбското им плюене е ни в клин , ни в ръкав ! Виновни ли са макетата , че България в момента не е примамлива алтернатива , а сърбите отново се държат с достойнство !
  • 7 ГРАД КРИВА ПАЛАНКА

    20 12 Отговор
    ВАНЧЕ Мхахйлов, се казва Македонския Герой, брат ми!... Има да ви боде очите оште доста

    Коментиран от #10

  • 8 стерьос влахвеис

    8 17 Отговор
    Щипското чудовище беше агент на пет разузнавания ! Надживя всички и всеки Божи ден трепереше от страх да не го екстрадират в Н.Р.България или в СФРЮ , продал се беше на УДБА и ДС който го издържаха и му покриваха финансовите разходи . Другарката Роза Георгиева от ДС се грижеше за престъпника и контролираше комуникациите му с МПО в САЩ и Европа .

    Коментиран от #13, #15

  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 5 Отговор
    ЦанКо е Мъдрец!!!Каквото е казал-така е!!!
  • 10 Бранко

    11 16 Отговор

    До коментар #7 от "ГРАД КРИВА ПАЛАНКА":

    Ванче Михайлов е доказан терорист. ВМРО ръководството са ДС и са окупирали имоти.

    Коментиран от #27

  • 11 Македонец

    16 4 Отговор
    А, името на Яне Сандански, Тодор Паница, Таската Серски, Питу Гули боде ли ви някъде?
  • 12 Петко

    7 4 Отговор
    Леле, леле, какви македонски страсти. А на мен всичко това ми е чуждо. Аз съм от Лясковец.

    Коментиран от #14, #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 СолоСъни

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Петко":

    Според мен си от Левуново...
  • 15 УДБA-peвнocт

    1 10 Отговор

    До коментар #8 от "стерьос влахвеис":

    Роза георгиева - винената "царица" - е спяла в една стая с Ванчо в неговото жилище и по думите на Вида Боева (УДБА+ДС+агентка и неофициална жена на Ванчо след смъртта на Мелпомена Кърничиу) му е провеждала на тъмно нощни интервюта! Та се е налагало Вида да влиза в стаята и да вдига скандали за това! (Прочети h t t p s : / / b i t . l y / 3 O f 8 c K b и следващите) Не се споменава от какво естество са били "интервютата" - opaлнo, aнaлнo, caдo-мaзo, ..... И дали е ползван вaзeлин или други лубриканти и субстанции върху Ванчо!

    Коментиран от #53

  • 16 ////

    1 10 Отговор
    Коментар на Цанко СЕРАФИМОВ,idioт и високопарно лапацало !
  • 17 proi4o

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Петко":

    Христо Чернопеев е от Дерманци, Ловешко.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Стефан

    9 15 Отговор
    Така наречения Ванчо е убиец и терорист превърнал Пирински краи в държава в държавата изобщо не се е съобразявал с българските власти, въртял наркотрафик и карал селяните да му работят като роби, това нещо е спряно след преврата на 19 май 1934 този убиец е осъден официално на смърт от Български съд, като присъдата никога не е отменяна и този ние си го направих ме герой даже му дигнаха паметник в Борисова та градина. ПОЗОР

    Коментиран от #40, #45

  • 20 С аромат на пролет

    11 2 Отговор
    Само да припомня една стара народна мъдрост . Едни ла . на колкото повече ги бъркаш , толкова повече миришат. Тези ла . на ние сме започнали да ги забъркваме повече от 108 години. Нищо чудно , че сега така ухае .
  • 21 Ванчо е

    2 20 Отговор
    Герој на Блгарија. Тои се е борил против македонците. Бил е добар другар с Мусолини и Хитлер. Сшто като блгарите сега с Путин.

    Коментиран от #22

  • 22 proi4o

    4 7 Отговор

    До коментар #21 от "Ванчо е":

    Иван Михайлов не е герой на България.

    Коментиран от #24

  • 23 гост

    8 9 Отговор
    Иван /Ванче / Михайлов е изключително спорна историческа личност както в България, така и сред ВМОРО и българите в Македония. Но да наименуваш културен център "Иван Михайлов" е равносилно да именуваш касапница "Милосърдие".
  • 24 Па вчера

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "proi4o":

    Именувахте блгарски културен центар по него.

    Коментиран от #25, #54

  • 25 proi4o

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Па вчера":

    от глупоста на политиците/политичарите/ е.
  • 26 Браво за името на читалището!

    15 3 Отговор
    Странно защо тогава макетата го наричат фашист - те за част от Сърбия ли се вземат? Защото тези думи за фашистът Иван Михайлов прилягат на устите на сърбите.

    Коментиран от #28, #29

  • 27 'къф ти е проблема

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бранко":

    Ами те, Ботев и Левски също са били терористи, в зависимост от гледната точка. всеки борец за справедливост, който се противопоставя на подтисничеството на дадена власт е терорист според същата тази власт.
  • 28 proi4o

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Браво за името на читалището!":

    Той е.
  • 29 Цел свет го

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Браво за името на читалището!":

    Нарича фашист не само ние.

    Коментиран от #31

  • 30 Тия да четат история извън сръбската док

    8 2 Отговор
    Какво е къпан македонец? Чист българин! Ама не обичат да се къпят селян дури те!
  • 31 Разбирам те

    14 0 Отговор

    До коментар #29 от "Цел свет го":

    Виж, ясно ми е, че от раждането ви е говорено колко кръвожадни сме. Ако си бил в казармата, са те плашили с това, че българите идват... което е жалко... но погледни в историческите извори от Гърция, Турция, Румъния, Италия, Германия, Англия... просто прочети, има Google. Не смятам, че сме толкова могъщи, че да променим писаното там в наша полза. И друго, никога през историята си България не е претендирала за чужда територия. Не е ли странно, че през цяла източна Европа през която сме минали нямаме претенции освен македонска област и то просто да кажете - някога сме били един народ! Никой не ви ще език, земя, душа. Искаме да не взаимствате нашата история, тя само ни е останала.

    Коментиран от #32, #33

  • 32 Никој

    0 8 Отговор

    До коментар #31 от "Разбирам те":

    Не ме е плашил с блгари. В казарната в Југославија никој не се е плашил од блгарската армија. Повеќе се вежбаше за русите. Сега когато сме послаби блгарите притискаат с вето да се изјасниме че до вчера сме биле блгари и че сме измислени од Сталин. Не ме е учил никој за блгарите, само четем форумите ви и всичко е јасно какво реално искате.

    Коментиран от #34, #35, #51, #58

  • 33 proi4o

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Разбирам те":

    300+ !
    Само Тя остана.
  • 34 proi4o

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Никој":

    нищо не искаме.

    Коментиран от #36

  • 35 Мислех, че си от македонската част

    10 0 Отговор

    До коментар #32 от "Никој":

    Щом си Сърбин, значи знеш, че преди Сръбското царство тези земи са били български. Някой от България да си ги иска? Или да твърди, че сърбите са българи? НЕ! Румънската история казва, че те са били част от българската империя (не българи, а част от империята ни). А относно СССР, в сегашната обстановка вие сте с Русия, преди ние бяхме тяхна губерня, сега сме американско прокси.

    Коментиран от #37

  • 36 Ништо

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "proi4o":

    Само да нема македондки език в ЕУ и македонците да признаат че са били блгари до вчера. Ништо друго. А после това ште видиме што друго ќе барате.

    Коментиран от #38, #49

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Нищо подобно

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Ништо":

    Ако сте в ЕС, още един надпис ще е на кирилица - македонският! А ние себе си не можем да оправиме, че и за други да мислиме... В ЕС всички са в една общност с индивидуални различия. Австрия+Германия, Франция+Белгия, Дания+Норвегия+Швеция... тези страни и тяхната история как ти се струват?
  • 39 Щом ще си саркастичен...

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "Не сам":

    Двама македонци пият дюловица и гледат телевизия как Армстронг каца на Луната... И единят вика замечтано Луно-Луно, земьо македонска и тебе те поробиха...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #37 от "Не сам":

    Не бе, пишмото е от Великиот Александър Македонски! Писал го е на английски, щото тогава е нямало македонско четмо и писмо!
    А Гоце Делчев не се е определял за българин, той по рождение си е такъв!

    Коментиран от #42, #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ако си

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Гост":

    Прав тогава требва да се откажеме од Гоце. Бие трева да го славите штото тој се борил за Македонија под Блгариа. Не сд борил за македонците.

    Коментиран от #46, #48, #50

  • 44 Пинко

    11 2 Отговор
    Каже ли се Иван Михайлов в Скопие и Белград още се посир.т! Той беше последният голям българин!
  • 45 Данито

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Стефан":

    Бих те гръмнал с кеф!
  • 46 Другарю,

    12 0 Отговор

    До коментар #43 от "Ако си":

    Защо сърбите са махнали буквата “ Ъ”, от македоската азбука, знаеш ли? Защото човек, който може да възпроизведе “Ъ”, е българин! Провери се сам: кажи, сам пред себе си: България !
  • 47 Яне

    5 1 Отговор
    Сатър за титовци!
  • 48 Ти май не схващаш

    8 0 Отговор

    До коментар #43 от "Ако си":

    Той се е борил ЗА НАС, ние сме 1 народ, но разделен и самоопределящ се като македонци и българи. Направи си ДНК тест, в най-лошия случай ще си турчин или сърбин. И в двата случая вече няма да те интересува темата.
  • 49 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Ништо":

    Чacт oт хoрaтa тaм, дoри иcкaт пaк дa ce върнe Югocлaвия…………
    Тoвa пoтвърждaвa, чe……aвтoритeтнa и прocпeрирaщa Бългaрия,щe върнe мaкeдoнцитe към иcтинaтa , e вeрният път. Другoтo e връщaнe към 50 гoдишнитe бeзплoдни уcилия нa Бългaрия. Нe иcкaм дa пoвярвaм, чe тoвa ce прaви мoжe би cъзнaтeлнo с разните му договорки за авиолинии .
  • 50 Ай стига

    6 0 Отговор

    До коментар #43 от "Ако си":

    Още не правите разлика от "македони" и "македонци", а сте седнали да умувате по форумите.

    Коментиран от #57

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Е па

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "УДБA-peвнocт":

    Браво на момчето.
  • 54 Па именувахме го

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Па вчера":

    И?Можехме да го именуваме на всеки един борец срещу Сръбското робство в Македония!Можеше да бъде на всеки един дал живота си за тази свещена кауза.Не е етично да ги споменувам сите,няма да стигне мястото и времето и все мога да пропусна някого!Въпросът е в друго.Не името е важно,а това,че Вие все още не сте се отърсили от Српската опека и сте изпаднали в нещо като "Стокхолмски синдром",тоест харесвате ПОРОБИТЕЛЯ си!
  • 55 адее

    2 2 Отговор
    този е бил шпионин/ухо/ на 3 държави бетера!Ще му гледаме кокаляците..
  • 56 македонска Вен(д)ета

    1 2 Отговор
    В България имаме проблем с историята: учениците изобщо не учат, а дори и да учеха - не е сигурно коя/чия версия на историята щяха да прочетат. Политиците вече са по-млади, нормално е и те да не знаят какво точно е направил Ванче Михайлов и тука печелят старите, изпечени политици, които могат да ги насочат. Проблемът, който възниква е за кого работят последните. Като прибавим и фактЪ, че нямаше лустрация, въпросът със Р Северна Македония не ще може да бъде разрешен на местно ниво. Влязат ли в ЕС обаче, ще трябва да спазват законите на международно ниво. Затова смятам, че не трябва да бъдат спирани.
  • 57 се такива аааа

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Ай стига":

    наши,ваши общо евролайнарсксо време..Ама на фон да мирише...
  • 58 А ясно ли е

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Никој":

    Че искаме само едно нещо - ДА ВИ УВРАТ ДЕБЕЛИТЕ КРАТУНИ!
  • 59 Marinov

    0 2 Отговор
    Господине,
    Документално е УСТАНОВЕНО че Иван Михайлов е СЪТРУДНИЧИЛ на НАЦИСТИТЕ и Македонците Просто казват ГОЛАТА истна която на Вас и СИЕ явно не ви ПОНАСЯ!
  • 60 Аре улево

    0 0 Отговор
    Абе Серафимов, когато беше пропагандна номенклатура на Окр.К. на БКП-Благоевград лаеше, че Ванчо Михайлов е "Главорез" (по псевдонима му в ДС)?! А днес станал "културен Главорез"?!
  • 61 Просто Киро

    0 0 Отговор
    Абе, прав си ама не ми пука!:) Аз, съм канадец!