Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Май, 2022 21:00 4 845 88

България е първата жертва на руската стратегия „разделяй и владей“

  • газпром-
  • българия-
  • полша-
  • газ-
  • руски газ-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • ес-
  • енергетика-
  • германия

Русия започна да използва най-мощния си експортен продукт като лост за контраатака

България е първата жертва на руската стратегия „разделяй и владей“ - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ален Лепан, „Дейли Сабах”/ превод: агенция БГНЕС

Москва избра най-мощното си притежание – енергията, заплашвайки да спре доставките на газ за други страни след Полша и България, което разтърси Европа и е почти сигурно, че ще постави на изпитание солидарността на континента.

Още новини от Украйна

След месеци на мащабни санкции Русия започна да използва най-мощния си експортен продукт като лост за контраатака и да удари Европа там, където я боли най-много. Решението за прекратяване на доставките на природен газ за двама членове на НАТО е най-твърдият отговор на Русия на западните санкции, наложени заради нахлуването ѝ в Украйна. Този ход, осъден от европейските лидери като "изнудване", разкри слабостта и разделението на континента. Дали обаче той ще раздели още повече членовете на Европейския съюз, или ще осигури по-голяма солидарност, предстои да разберем.

"Това е класическа стратегия "разделяй и владей", каза Симоне Талиапиетра, старши научен сътрудник в мозъчния тръст Bruegel в Брюксел. Решението "е безпрецедентно и илюстрира използването на газа от страна на Русия като геополитическо оръжие", казва Таляпиетра пред Daily Sabah.

"Това в крайна сметка е ключова цел на решението на Русия за плащане в рубли: Да раздели европейските държави и да се опита да използва това разделение", добави той. Ескалацията следва указа на руския президент Владимир Путин от миналия месец, според който страните, които Москва смята за "неприятелски", трябва да плащат за газ в рубли по нова схема за плащане. Механизмът задължава купувачите да депозират евро или долари в сметка в Газпромбанк, които след това се конвертират в рубли, да внесат средствата в друга сметка, собственост на чуждестранния купувач, и да преведат плащането в руска валута на Газпром.

Ситуацията раздели държавите - членки на ЕС, по въпроса дали ще бъдат нарушени санкциите, ако те използват руския механизъм.

Трудността за европейските купувачи се състои в това, че постановлението изисква от купувачите да открият и сметка в рубли в Газпромбанк, в която техните плащания в евро или долари да бъдат депозирани след конвертирането им в руска валута.

Миналата седмица официални представители на ЕС, заявиха, че ако купувачите от ЕС декларират, че плащанията им за газ са завършени, след като плащането е извършено в евро и преди да бъде конвертирано в рубли, санкциите няма да бъдат нарушени. „Полша и България са в правото си да се противопоставят на новия механизъм за плащане и да се придържат към първоначалните си договори за заплащане на газа, според Мачей Заневич, анализатор на енергийната политика в Полския институт за международни отношения (PISM). "В договора изрично се споменава валутата, в която се извършват плащанията, а тя е долари или евро", каза Заниевич пред Daily Sabah.

Според Таляпиетра и Заниевич спирането на газа не поставя веднага Полша и България в тежка ситуация. Полша се подготвя за този сценарий от години, а България използва малки количества газ, които могат да бъдат заменени сравнително лесно, каза Заниевич. Към това се прибавя и фактът, че на континента настъпва лято, което прави газа по-малко необходим за домакинствата. Освен това се очакваше договорите на Полша и България да приключат по-късно тази година - и двете страни заявиха, че не желаят да ги подновяват. Проблемът ще бъде сериозен за България през следващата зима, отбеляза Заниевич, но заяви, че страната може да получава газ от Румъния и скоро ще започне да внася 1 млрд. куб. м годишно от Азербайджан чрез нов интерконектор, свързващ я с Гърция.

"Зимата е най-добрият съюзник на г-н Путин. ЕС не може да се окаже неподготвен през октомври 2022 г.", подчерта Таляпиетра. "Нуждаем се от силна и координирана реакция на ЕС по отношение на съвместното закупуване на газ, попълването на хранилищата, дизайна на енергийния пазар на ЕС - и, разбира се, от интелигентни санкции върху руските петролни и газови потоци към Европа", отбеляза Таляпиетра.

България и Полша са и транзитни държави за руския газ, каза той. Газпром поясни, че в случай на "неразрешено изтегляне" на руски газ от транзитните обеми за трети страни, доставките за транзит ще бъдат намалени с този обем.

Прекъсването на газа и заплахата на Москва, че други страни могат да бъдат следващите, предизвикаха тревога в ЕС, чиито 27 държави все още не са успели да се споразумеят за пълно ембарго върху руския внос. Германия, най-голямата икономика на континента, и Италия са сред най-големите потребители на руски природен газ в Европа. Те обаче предприемат стъпки за намаляване на зависимостта си от Москва. Берлин се стреми да изгради терминали за внос на втечнен природен газ, което ще отнеме години, а Италия е сключила споразумения с Алжир, Азербайджан, Ангола и Конго за доставки на газ.

Преди това Германия заяви, че може да се откаже от руския петрол до края на годината, но отхвърли идеята за незабавна пълна забрана на вноса. Миналата седмица обаче тя сигнализира, че може да се присъедини към други държави членки, тъй като се надява скоро да намери начин да замени руския петрол с доставки от други източници. "Не е изненада, че Кремъл използва изкопаемите горива, за да се опита да ни изнудва", заяви миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "Днес Кремъл за пореден път се провали в опита си да посее разделение между държавите членки. Ерата на руските изкопаеми горива в Европа е към своя край", подчерта тя.

ЕС се стреми към единен фронт, противопоставяйки се на стремежа на Москва да наложи новата си система за разплащане на газа, но Заниевич заяви, че "някои компании се уплашиха и вече виждаме, че се съгласиха да плащат в рубли за газа". Ключовият въпрос, отбелязват анализаторите е „Ще последват ли всички европейски държави указанието на ЕС да плащат само в евро/долари, както е посочено в договорите? Или някои от тях ще решат да тръгнат по свой собствен път, съобразявайки се с руското искане?" Русия доставя около 40 % от природния газ на Европа, предимно по тръбопроводи. Доставките през миналата година са били около 155 млрд. куб. м, от които 52 млрд. куб. м през Украйна или близки маршрути.

"Страните от ЕС са доста силно зависими от руския газ", каза Заниевич. Подготвят се планове, но той предположи, че в момента не се обмисля ембарго върху тази стока.

Относно възможностите на Европа Заниевич припомни, че в началото на март Европейската комисия представи предложение за план за намаляване на зависимостта от руския газ. Това включва увеличаване на вноса на втечнен природен газ, увеличаване на доставките от Азербайджан, но също така и увеличаване на производството на биометан, каза той. Освен това се планира да се намали потреблението чрез замяна на газа с възобновяеми източници и повишаване на енергийната ефективност. В допълнение към плановете на Комисията, ЕС може също така да увеличи използването на атомни и въглищни електроцентрали и да използва течни горива в някои газови електроцентрали. "Въпреки това, дори и да се вземат предвид всички тези стъпки, ако Русия прекрати напълно доставките на газ за ЕС, няма да е възможно да се замени около една трета от внесения от нея газ през тази година. Това би изисквало намаляване на промишленото потребление, например", отбеляза той.

Но все пак Русия би претърпяла още по-големи загуби, в случай че спре всички потоци към Европа. Приходите от износа на газ и петрол за ЕС надхвърлят военния бюджет на Русия. Това би било огромен удар за Русия. Като цяло, от стратегическа гледна точка, според експертите Русия „се е простреляла в крака”. "Макар че в краткосрочен план „руската газова тояга” може да уплаши някои държави от ЕС, в дългосрочен план този „подход” само ще затвърди мнението им, че Русия е ненадежден партньор", отбеляза Заниевич.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разваляй всичко

    8 41 Отговор
    И с водката куфей

    Коментиран от #26, #33

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Майна

    104 25 Отговор
    По-голям ВИЦ не бях чувал! България е подритвана от ЕС и НАТО като парцал, това е , сънародници..И вие ,МЪЛЧИТЕ! СРАМ!

    Коментиран от #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Зззз

    74 6 Отговор
    ХАХАХА, България е първата жертва на политическите подлоги,не прехвърляйте вината от болната глава на здравата.
  • 7 Аз съм

    82 16 Отговор
    България е жертва на собственото си правителство от чужди марионетки изпълняващи чежда воля и заработващи за джоба си. Колкото по-скоро се отървем от подмяната толкова по-добре.

    Коментиран от #39

  • 8 Майна

    68 12 Отговор
    България показва ,че не уважа нито ДЕДИТЕ СИ, които са се борили за свободата си, нито децата си..Или ще се изправим ,да измием този СРАМ?!
  • 9 Ръмпези

    21 52 Отговор
    ДРЪВЦА БОЛ ...ПЕЧКА СЪЩО...И КАТО ХВЪРЛИМ ЕДНО АГЪНЦЕ ВЪВ ФУРНАТА ПЕЙ СЪРЦЕ...КОГО ПЛАШАТ РУСНАЦИТЕ...НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ...ЖИВЕЕМ ВСЯКАК...НЕЩАСТНИ РУСНАЦИ...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 АУУУУУ

    31 5 Отговор

    До коментар #3 от "Спират ни газта , защото путиновата":

    Абе що не си заврештъпизмитекъде слънце не изгрява.
  • 12 Иван

    23 54 Отговор
    Руснаците убиват православни украинци на тяхна земя,че нас ли ще жалят. Българина се бие в гърдите,че е потомък на Апостола,но никога не се вслушва в думите му,че най голямото зло за България е Русия

    Коментиран от #42, #62, #78

  • 13 Левски

    59 9 Отговор
    Засега Киро комисионната води убедително пред всички дето досега са ни управлявали! Човекът успя за нула време да направи такъв голям удар по 120 милиона на месец от газа за българите комисионна и даже не му се налага да дава смислени обяснения защото българите така и така са в ступор и не предприемат абсолютно никакви действия!
  • 14 Брюксел

    25 11 Отговор
    Сами влезнахте в Османската империя и после
    се правихте на жертви!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Майна

    58 5 Отговор
    Жалка гледка са коментарите на тези, които подкрепят укронацизма..На днешния ден бяха ИЗГОРЕНИ над 40 души в Одеса , мирни граждани и МИРОЛЮБЦИТЕ МЪЛЧАХА НАД ТОВА ,,ЦИВИЛИЗОВАНО,, ЗВЕРСТВО..СРЕД ТЯХ- БЪЛГАРСКИ ЖУРНАЛИСТ!!!! ПОКЛОН ПРЕД РУСКИТЕ И ПРЕД ПАМЕТТА НА ТЕЗИ ХОРА!
  • 17 Окраин4е

    43 7 Отговор
    Алоо българи соросите бг ви прецакаха!
  • 18 под вола теле

    47 4 Отговор
    Ако не им бяха краднали милиардите, нямаше да искат плащане в рубли. А и го погледнете от друга страна, това е шанс да не докажат западните артньори че можем да разчитаме на тях. Айде да видим сега къде е евтиия америкаски газ, къде е нукорумпираната политика на мустафапетков!
  • 19 Русия

    25 5 Отговор
    Ще покаже на България ,колко е слаба у сама държава !
  • 20 Миро

    39 6 Отговор
    Путин да спре газта за всички и да видиме кой какво и как. Голяма веселба ще е! Защо няма инфо за цената на кубик дърва?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Киро Ракетата

    33 6 Отговор
    Въпрос за харвардска диплома. На коя държава първа ще и спрат петрола?
    а) Полша
    б) България
    в) Саудитска Арабия

    въпросът може да има повече от един верен отговор
  • 23 безмозъчен тръст

    35 9 Отговор
    Украина убива България.
  • 24 Мечката

    38 6 Отговор
    Боко не вдигна нова АЕЦ, а новите оставиха България без газ. Внимавайте с проекта Стефан Янев той е резервния вариант на соросите.
  • 25 Дуай Липа

    46 5 Отговор
    Да се чете - България е първата жертва на собствената си глупост, поради огромния обем такава
  • 26 Помак-Z

    31 5 Отговор

    До коментар #1 от "Разваляй всичко":

    ..и последна жертва е Бг..заради тарикат Киро е наказана за назидание на юропа..и тя зе че миряса..вече 20 евро държави плащат газ и петрол в рубли!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 МалкоЛогика

    31 4 Отговор
    Който не иска да е жертвa, плаща в евро, но в Газпромбанк. Който е тарикат, духа студената несготвена супа. Избирателите трябва да помъдреят бързо.
  • 29 Редбул

    21 2 Отговор
    дава крила, а рублите топлина!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Путинофил

    6 24 Отговор
    Аз съм особено щастлив, че територията е 100% зависима от Путин, благодарение на комунистическите партии - СДС, НДСВ, БСП, ГЕРБ, които 33 години не направиха нищо да ни освободят от руското енергийно робство!

    Коментиран от #75

  • 32 ГОРСКИ

    31 2 Отговор
    Опомнете се бе хора къде е Америка къде е Русия нали сме пазарна икономика,от където ни е изгодно от там ще пазарим!!!!!!!

    Коментиран от #35

  • 33 Добре

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Разваляй всичко":

    Че е Денис, да ни информира:)
  • 34 ЗДРАВЕЙТЕ ЛИБЕРАСТКИ ШИЗОФРЕНИЦИ!

    30 3 Отговор
    Всичкият газ по тръба е руски. Азерският газ също се контролира от руснаците. Азерската газова мрежа е свързана с Русия. Единственият друг газ е катарският, но от него няма нито свободни количества, нито свободни кораби. Пак ще купуваме руски газ, но много по-скъп.
  • 35 Кой ще се опомни бе момче

    23 4 Отговор

    До коментар #32 от "ГОРСКИ":

    сатанистите изпепеляват цяла славянска православна страна ти искаш киро канадския пудел и хасан мъжеложеца, инсталирани от козяк да се опомнят. На никого не му дреме за нас, включително и на тия двамата и неграмотната им малоумна пасмина.
  • 36 България не е независима

    21 4 Отговор
    Държава, всички го знаят, България е пешка на САЩ, българските политици без никакво достойнство предадоха народа си и ще горят в ада за това заедно с господарите си
  • 37 Кинжал

    28 4 Отговор
    Всъщност България е втората жертва на НАТО. Първата беше Украйна, по военна линия. След това бяхме пожертвани ние икономически като сравнително дребен консуматор на газ, за да се провери реакцията на Русия и да се изкарат руснаците виновни за това, че някой иска да получи от тях стока без да плаща. Освен Унгария, още 9 страни от ЕС са отворили сметки в руски банки и се разплащат вече по новите правила. Това го казва и Орбан, казаха го и руснаците. Ние , обаче, ще бъдем пожертвани от Козяк, за да угоди нашето профашистко правителство на господарите си от НАТО. На нашите продажници България не им е важна, по-важна им е Македония и Украйна. На НАТО народът на България не е потребен, нужна им е нашата територия само. Евроатлантиците трябва спешно да бъдат изхвърлени от властта, ако искаме нашата държава да я бъде!

    Коментиран от #41

  • 38 РусоФоба

    6 27 Отговор
    По добре Враг на русия, отколкото Роб на кремъл !!!
  • 39 ЛудПутинофил

    5 22 Отговор

    До коментар #7 от "Аз съм":

    ами щом неможеш да ги търпиш, бегай в русия при путлер
  • 40 Русия, враг №1 на България

    7 19 Отговор
    Месец септември 2021 година Стефан Янев свобождава сегашният министър на енергетиката от поста зам-министър на енергетиката в служебното правителство без обяснения. Сега се разбира, че е станало, за да не пречи на далаверата. Малко след това уволнение, Николай Павлов, човекът на Радев и бивш изпълнителен директор на Булгаргаз, подписва анекс към договорът с Азербейджан чрез който се отказва да получи оставащите две трети количества газ по този договор, въпреки че той е на цена 3 пъти по ниска от тази на Газпром. Чрез този анекс Николай Павлов отстранява Азербейджан за определено време и оставя като единствен доставчик Газпром и то с цена 3 пъти по-висока. Идва редовното правителство и Бившият зам-министър става министър и разкрива тази далавера. Николай Павлов е уволнен, а Румен Радев е поел ангажимент пред Путин да не го бара. Румен Радев е бесен, ако си спомняте. Сега е още по-бесен но и много уплашен защото далаверата излиза на бял свят. Лъсна, че борбата им с Борисов е била, кой да взема комисионите от Путин. Става ясно на какво почива патриуотизмът на Радев и Стефан Янев. Путин към Радев или връщай парите или сваляй правителството. Разбрахте ли защо ръмжи от няколко дни Радев.

    Коментиран от #44

  • 41 Ватник ,

    2 15 Отговор

    До коментар #37 от "Кинжал":

    .. четеш ли какви глупости са ти спуснали да публикуваш ? А КирякКостя Радев ?
  • 42 Зззз

    19 2 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    Ама ти незнаеш ли ,че Левски е бил пръв приятел с белия дом ,а и те финансово са го подкрепяли. Това ще учат соросоидните българите до 5 ,10 години като този коментиращ.

    Коментиран от #50

  • 43 Гост

    4 17 Отговор
    България е на стратегическо място! Отговорът на руската провокация може да бъде само един: НЕЗАБВНО СПИРАНЕ ТРАНЗИТА НА ГАЗ ВЪВ ВСИЧКИ НАПРАВЛЕНИЯ. Другото са оправдания и празни приказки.

    Коментиран от #47

  • 44 Малиий

    16 3 Отговор

    До коментар #40 от "Русия, враг №1 на България":

    Колко си навътре в нещата То от такива като тебе разбирачи по върховете сме на това дередже.
  • 45 ежко

    19 1 Отговор
    А на САЩ каква е стратегията?Подкупвай и владей ли?
  • 46 Московски боклук

    4 19 Отговор
    „Желае ни доброто; не ни е забравила”, отговарят кокошите умове, в това число и ония наши изменници братя, които си продават съвестта за монетата чистаго серебра в руското консулато. – „Вие сте идиоти”, казваме ние. Руското правителство желае две неща. Първо, да протака работата, да ни държи във военно положение, което е убийство за България, та дано в тия усилни времена се появи някое негодувание помежду ни, и то, руското правителство, като всяко покровителско, да каже: „Ето че без мене не могат българите; дайте ми воля да отида с моите камбани, камшици и бесилки да наредя работите.” “… всичките ни народни деятели и патриоти са биле против официална Русия.Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския…. “

    Коментиран от #48

  • 47 Друса ли те

    2 2 Отговор

    До коментар #43 от "Гост":

    яко, А?

    Коментиран от #49

  • 48 Либерастки биполярник

    12 3 Отговор

    До коментар #46 от "Московски боклук":

    мноо си се разпенявил, бе! Пий ги тия хапчета, не отлагай!
  • 49 Гост

    3 17 Отговор

    До коментар #47 от "Друса ли те":

    Говориш глупости. Както стана вече ясно 12 търговци търгуват с газ получавана от ГАЗПРОМ. Ясно е, че цената на газа взета от тях ще е по висока защото те са ПОСРЕДНИКи, които вземат газта от ГАЗПРОМ.. Затова изхода е само един. НАКАЗАТЕЛНА МЯРКА НА ГАЗПРОМ. България стои на стратегическо място и затова! НЕЗАБАВНО СПИРАНЕ ТРАНЗИТА НА ГАЗ ВЪВ ВСИЧКИ НАПРАВЛЕНИЯ. Максимум 1 седмица и ГАЗПРОМ ще клекне! 100%!
  • 50 Истински Възрожденец

    5 16 Отговор

    До коментар #42 от "Зззз":

    1871 г. – граф Игнатиев протестира срещу чл.10 от екзархийския ферман от 1870 г., открил пътя за присъединяването чрез плебисцит на македонските епархии към Българската. Русия се опитва да откъсне Македония от българския народ.
    1872 г. – по искане и заплахи на граф Игнатиев тримата български владици Панарет Пловдивски, Иларион Ловчански и Иларион Макариополски са заточени в Измир
    1872 г. – Руската църква и Вселенската патриаршия, която се поддава на натиска на граф Игнатиев, обявяват схизма против Българската църква.
    1872 г. – граф Игнатиев след лична визита до султана отстранява Махмуд Недим паша по чиято заповед до привременния български съвет в Ортакьой избира екзарх на основание на фермана.
    1873 г. – граф Игнатиев предлага на Турция Левски да се съди и от българи, на които казва, че съдят обикновен крадец, заради думите на Апостола: „Тоз който ни освободи, той ще да ни и пороби.”

    Коментиран от #51

  • 51 Зззз

    20 5 Отговор

    До коментар #50 от "Истински Възрожденец":

    Стига си писал глупости ,изопачаването на историята започна веднага след 89 година. Робство са тези 32 години нямаше робство предишните 45 години
  • 52 Урюрвкос

    5 0 Отговор
    Щатите са разрешили на Gazprom Germania GmbH и неговите филиали да си ползва лиценза до 30септ22 сиреч сметки, плащания, преводи и транзакции са действащи.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Спасявай се поединично реалполитик

    6 1 Отговор
    Ние сме девета дупка на кавала а като пуснем макетата и шиптърите ще станем 11 дупка. В ЕС. Гуглена ще пита ли какво става с чакалнята Шенген за нас?
  • 55 ТаУмВзе

    11 2 Отговор
    Нали бивша европа може Без Газ, Петрол и суровини от Русия! Що се жалвате сега?
  • 56 Таляпетро

    7 0 Отговор
    Бе дай някои цифри на световно ниво напр. Колко е производството и колко е потреблението на газ с и без Русия? Колко нови мощности ще се пуснат? Ние сами ще си направим сметката дали ще има газ за цената въобще не говорим
  • 57 М а н а ф оглу

    7 2 Отговор
    Стига сте ривали бе идиоти. Газпром е 49 % собственост на Банк оф Ингланд. А те няма да се откажат от далаверата. Играта обаче е максимално да се издои ЕС. Другата игра е скъпия шистов щатски газ да се изнася в ЕС и за целта с ембаргото ще се напомпа цената до небето за да стане продаваем и пак ЕС ще духа супата. А Русия няма да има нищо против да продава два пъти по малко газ за петорна цена.
  • 58 Киро Ракетата

    9 3 Отговор

    До коментар #53 от "ватенка":

    Почакай да видиш новите цени.
    Ще ти се струва, че по старите цени руснаците са ни плащали да ни доставят газ.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 От 32 години целта е една

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    Тотално затъпяване на народа ни.
    Смяна на история, изопачаване на ценностите, противопоставяне на дете и родител, възпитаване в пълен егоизъм, като цяло, опростачен живот.
    Слава Богу, че сте единици!
  • 63 небрежнев

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Верно ли":

    Пишеш глупости. Сметките на Газпром са в ГазпромБанк, която не е под санкции и може да работи с всякакви валути.
    Газът се плаща авансово за месец и после се доставя. Сега сме предпратили в долари, както е по договор, но Газпром са върнали плащането и спират доставките.
    Никой не иска да получава безплатно газ!
    Проблемът е, че Путин иска валутата в негова сметка, а на Газпром ще дава рубли, по курс. Путин не дава руските фирми да получават валута и затова Газпром са върнали предплатените долари за газа.
  • 64 Hoho Boho

    4 8 Отговор
    Русия удари греда.
    В енергийния микс на България, газът е 12%...

    Коментиран от #69

  • 65 Hoho Boho

    8 3 Отговор
    "Русия започна да използва най-мощния си експортен продукт като лост за контраатака"

    И ВЕЧЕ ГО ИЗПОЛЗВА.
    ПУТИН СИ ВРЪТНА КРАНЧЕТО.

    АМИ СЕГА?
  • 66 🙊🙉🙈

    2 12 Отговор
    Не сме жертва. Ние сме свободни 💪💪💪
    Русия ни прави най-голямата услуга. Сега с какво ще ни плашат корумпетата. Постройхме им Турския поток, не продавахме оръжие на Украина и пак ни обявиха за враг и ни спряха газа 😤😤😤😤😤
    Ами перфектно - сега всички подръжници на джуджето от бункера могат да видят какъв "брат" им е русия 😁😁😁😁😁
    Дано най после всички разберат, че Русия ни има за васална колония и само платените политици или тоталните идиоти могат да смятат друго.
    Няма какво да ме плашат - оръжие за Украина веднага. Не ги искам тия близо до границата ми. Даже заводите трябва да им изнесеме😂😂😂
    Всички който съботират усилията на правителството в тази тежка ситуация са национални предатели и обслужват чужди държави💪💪💪

    Коментиран от #72

  • 67 Hoho Boho

    5 11 Отговор
    Руснаците сами си спират приходите от почти единственото нещо, което могат да предложат - изкопаемите горива.
    А какво ще ядат?
    Или Северна Корея ще им прати хуманитарна помощ, може би?
    А?

    Коментиран от #71, #76

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Приготви си много свещи

    5 2 Отговор

    До коментар #64 от "Hoho Boho":

    Когато се окаже че основни предприятия спират заради липса на газ. После следва хиперинфлация на храни, а след това и Кирчовата зима без ток и парно, ако не се сетят да го изритат преди това.
  • 70 Канадците се претесниха

    6 1 Отговор
    Мнение на канадец, за пленения техен генерал:
    „“““““Ако бъде заловен от руснаците (голямо „ако“), той няма избор. Той е чужденец в съюз с врага и следователно не е обхванат от Женевската конвенция. Руснаците вече изразиха мнението си, че могат да се справят сумарно с всякакви наемници. (Взривяването на тренировъчен лагер, пълен с тях, беше добра идея за позицията им.) Ако той твърди, че е действащ офицер, това включва неговото правителство във военен акт. Най-добрият му вариант е да пее като канарче, за да отложи изпълнението. „“““““
    Те така каза канадец във форума ….
  • 71 Изостанал си с инфото

    5 1 Отговор

    До коментар #67 от "Hoho Boho":

    Благодарение на санкциите, руснаците организираха доста добро собствено селско стопанство и освен пшеница изнасят и телешко.
    Така, че ако трябва, ще спрат износа и няма да останат гладни.
    Виж, ние дето ни демократизираха ли, кукулизираха ли, или ненормалнизираха, ни за ядене има, ни за пиене.
    Така, че един съвет, спри да пишеш безумия.
  • 72 Това като се нашмъркаш ...

    2 0 Отговор

    До коментар #66 от "🙊🙉🙈":

    Ставаш гладиатор направо! Иха!
  • 73 Талиапиетри

    2 0 Отговор
    цепи мрака, а не камъка... Как може хора без мозък да работят в мозъчен тръст?!
  • 74 Мани нато

    3 1 Отговор

    До коментар #68 от "САТЪРА НА ХАНА":

    ЕС няма да го преживеем. Особено ние, пенсионерите...
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Като не плащаш

    4 0 Отговор
    как да ти дават. Колкото и голями приятели да сме, сиренето е с пари. А САЩ и ЕС като толкова ни любят защо една газ не ни уредят, но не на четворна цена? Самолети им платихме, нищо, военни бази на наша земя, нищо, седмо качество продукти от ЕС за робите ни стига.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 народът

    4 1 Отговор
    България е жертва не на руската стратегия, а на продажните си евро-соросоидни политици! Над 80% от населението не желае да се изпраща оръжие в Украйна, но евро-солидарните политици искат! Същото е с газа - пак ще купуваме руски газ, но чрез посредници, на 30% по-висока цена!
  • 80 Варно

    1 4 Отговор
    Разделиха ни през 1878 от Османската империя.
    От тогава нещата не вървят май?
  • 81 СС086

    4 0 Отговор
    САЩ такъв брутален клин забиха м/у Русия и останалата Европа, но въпреки това се опитват да ни убедят, че Русия разделя и владее.
  • 82 Павел Николаев

    4 0 Отговор
    Ако Русие е "ненадежден партньор" за Европа и САЩ какво да кажем :)
  • 83 Киро махай се

    2 1 Отговор
    България е жертва на собствената си глупост. Не ми трябва да чета ферманът на някакъв си чужденец. Когато управляващите не защитават нациналния интерес, се получава така.
  • 84 Гранта ви говори

    6 2 Отговор
    Хиляда пъти ви се каза, че Русия не е спряла газа, а България спря да плаща.
    Т. е. България е жертва на американския натиск и политика.
    Стига с тая елементарна манипулация.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Гррешка в заглавието !! " България е първата жертва на "икономическият убиец" САЩ - разсипи и унищожи!" Те това е - 32 години агония !! С изпращането на оръжие заУкрайна ,окончателно се затрива държавицата на Балканите - създадена преди век и половина с цената на 200 000 жертви от страна на Руската империя. Най-кръвоприлитната война на Русия на чужда територия , от която тя не получава никакви облаги . Създава държава от неблагодарници. Може би украинците да са били болшинството от тези загинали за НАШАТА свобода. Това ни задължава към твърд НЕУТРАЛИТЕТ !
    Това , което прави държавата ни за 70 000 бежанци и по-вече от достатъчно, като се знае, какъв е икономическият хал на българина !! Два братски нам народи воюват заради мераците на Запада !! Как унгарците го проумяват, а нашите не могат и не искат !?!?
  • 87 ганю

    0 0 Отговор
    „разделяй и владей“ е римски цитат
    а европейския парламент е нова визия на колизеума
    сетете се кой управлява европа
    нали сте ми умни
  • 88 9689

    0 0 Отговор
    Като не искаш да плащаш глупако не получаваш.