Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Май, 2022 21:00 5 270 120

Съдбоносен шанс за България: да стане независима от Русия

  • руски газ-
  • българия-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • газ-
  • независимост

Войната в Украйна предлага на България съдбоносна възможност: страната би могла да постигне енергийна независимост от Русия

Съдбоносен шанс за България: да стане независима от Русия - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В кризите често се раждат съдбоносни възможности. Така е и сега - войната в Украйна предлага съдбоносен шанс за България: енергийна диверсификация. Не както я разбираше Бойко Борисов - руски газ и американски реверсивни компресори. А съвсем истинска диверсификация: доставки на газ от производители, различни от "Газпром", доставки на петрол, който да не е само руски.

Доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" например, осигурявани досега от руската ТВЕЛ, почти сигурно ще се разнообразят от 2024-та нататък с нови доставчици като "Уестингхаус" и "Фраматом", но сега не са на дневен ред.

Още новини от Украйна

Като цяло става дума не просто за обикновена смяна на едни търговски договори с други, а и за отстраняване на инструменти за външнополитическо влияние, зависимости и корупция. Иначе казано: предстои катаклизъм. Но диверсификацията има големи шансове да се случи точно сега, защото са налице факторите за нея - политическа воля, инфраструктура и технологии.

Колко силна е политическата воля

Още преди Русия да обяви едностранно спирането на доставките на природен газ за Полша и България заради отказ да плащат в рубли, се появиха изявления на управляващи, че договорът с "Газпром" няма да бъде подновен. Контрактът изтича в края на 2022 година. На състоялата се наскоро министерска среща за регионалното сътрудничество за енергийна сигурност в София вицепремиерът Асен Василев потвърди, че България се подготвя за спиране на природния газ от Русия: "Виждаме как газът се спира без причина. Ако обединим действията и по отношение на електроенергията, може да диверсифицираме региона и завинаги да приключим зависимостта от Русия". Енергийната диверсификация е впрочем и една от темите, които премиерът Кирил Петков ще обсъди по време на своето работно посещение в САЩ.

Дали руският газ ще присъства в бъдещия микс - това няма да е лесно решение, тъй като зависи как управляващите ще оценят тежестта на геополитическия риск. Някои анализатори смятат, че може да се договорят 25-30% от количествата, необходими за България, която потребява малко над 3 милиарда куб.м. годишно. Други - че е безсмислено и вредно да се купува руски газ в бъдеще, тъй като договорът с Азербайджан е за 1 млрд. куб.м. годишно за 25 години, т.е. до 2045 година. Останалите количества може да се осигурят с внос на втечнен газ.

Но в управляващата коалиция не са единни относно руския газ. БСП, която се противопостави и на изпращането на оръжие на Украйна, смята, че българският национален интерес е да се преговаря с "Газпром". "Нито без руски газ ще можем, нито без руски петрол", заяви по БНТ преди ден председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски. Позицията на социалистите е, че няма кой друг да достави газ и петрол "на достъпни цени". Министърът на енергетиката, който е от квотата на ИТН, обаче смята, че "България може да се раздели с руския газ", което се подкрепя и от "Демократична България" (ДБ).

Колко твърда ще е коалицията, ако БСП пак постави червена линия, както при намерението за оръжейни доставки на Украйна? Президентът Румен Радев също е изказвал подкрепа за руския газ, макар и косвена, с мотиви като на социалистите - че е важно икономиката и потребителите да получават евтин газ и че България е много по-зависима от руските енергийни суровини, отколкото западните държави.

Инфраструктурата вече е налична

Ако през мрежите си за влияние Русия може да упражни натиск върху политическата воля в България, то при изграждането на инфраструктура нещата стоят другояче - тя (вече) не може да бъде блокирана. Дали интерконекторът с Гърция ще тръгне по-рано или по-късно тази година - все ще тръгне. Тази тръба с първоначален капацитет от 3 милиарда куб.м. свързва директно българския пазар с Южния газов коридор, по който тече каспийски газ. Терминалът в Александруполис, Гърция, в който България притежава 20%, се очаква да бъде пуснат в експлоатация в края на 2023 година. А през май месец България и Румъния ще получат втечнен газ чрез терминала в Ревитуса, който Гърция планира да разшири, като добави плаващ резервоар. Доставката е на МЕТ Energy Trading Bulgaria.

Енергийната диверсификация на България не може да бъде отделена от европейския план за независимост от руски горива. Цела е до 2030 година ЕС, който е зависим на 40% от руския газ, да осигурява синьо гориво от доставчици, които не са руски, да увеличи вноса на втечнен газ и да ускори производството на възобновяема енергия. За най-бедната държава в Общността големият въпрос е: на каква цена.

Пак за шистовия газ

Спрените руски доставки съживиха темата за шистовия газ в България, спряна през 2012 година с безсрочния мораториум, наложен от парламента върху проучванията и добива на шистов газ и нефт чрез технологията фракинг. Забраната дойде след протести на еколози заради опасения за околната среда. Но след като "Газпром" спря доставките на газ, канадската Trillion Energy подновява проучванията за природен газ и петрол край Добрич, в блок "Вранино".

В предаването "120 минути" по bTV енергийният експерт Иван Хиновски съобщи, че Северозападна България разполага с 480 млрд. куб.м. шистов газ, цитирайки доклад на американска компания от 2011 година. Тези обеми били "складирани" в Етрополската формация - районите на Луковит, Ъглен, Пещене, Врачанско. "Тази информация събуди изключително сериозни тревоги в "Газпром". Това беше тревожна информация и аз имам своя информация, че "Газпром" направи така, че България да остане изцяло зависима от руски газ", заяви още Хиновски.

Темата още е извън парламента. Министър на околната среда в правителството е Борислав Сандов, който през 2012 година беше един от лидерите на протестите срещу шистовия газ. Сандов зае поста от квотата на ДБ, в която влиза и Зелено движение, на което е съпредседател. Сандов смята, че шистовият газ не е решение за диверсификация и мораториумът не трябва да пада.

Какво става с петрола

Замяната на руския петрол обаче среща съпротива от самите управляващи. Руската компания "Лукойл", която е собственик на бургаската рафинерия "Нефтохим", има близо 70% дял от пазара на едро и монопол при акцизните складове. По данни на агенция "Ройтерс" в микса на рафинерията делът на руския нефт "Уралс" e 60%.

"Технологично "Лукойл" може веднага да започне да работи с различен от руския петрол, но това крие рискове от обгазяване на Бургас и проблеми за околната среда", заяви по БНТ вицепремиерът Асен Василев. Той припомни позицията на България по отношение на петролното ембарго: "Ако има дерогация, искаме да сме включени, ако не - няма да подкрепим санкциите". Същевременно срещата на посланиците на страните членки на ЕС в Брюксел в неделя, на която трябваше да се обсъди руското петролно ембарго, завърши без резултат. Вече се появиха първи коментари как без руски петрол горивата в България ще поскъпнат повече, отколкото в другите страни от Европа.

Междувременно представителят на държавата в "Лукойл" - Красимир Първанов, който държи т.нар. "златна акция", заяви пред сайта "Медиапул", че ако спрат напълно руските доставки, рафинерията може да спре работа. Първанов е бивш изпълнителен директор на НЕК, уволнен през 2011 година от тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков. Причината е, че без да е упълномощен, подписва анекс 12 в преговорите с руската "Атомстройекспорт". Така България е обвързана да подпише окончателното споразумение за изграждането, доставката и строителството на два реактора в АЕЦ "Белене".

Противоположна позиция изрази във Фейсбук Никола Янков, бивш зам.-министър на икономиката, който е бил и в ръководството на една от големите петролни компании в България, и в надзорния съвет на "Нефтохим", написа във Фейсбук следното: "България няма нужда и не зависи от руски нефт. "Нефтохим" може да преработва всякакъв нефт. Може и да не работи изобщо, ако "Лукойл" реши да го спре. Това няма да предизвика дефицит на горива в страната, нито ще вдигне цените. И в момента много от големите вериги внасят горивата си от Австрия, Гърция, Румъния". Според Янков ветото, с което България плаши в Брюксел, е "чиста проруска политика и граничи с предателство".

Да, енергийните зависимости се разкъсват мъчително. Но е възможно.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 102 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ КУРТИ

    102 16 Отговор
    Като видях DW коментарите ги оставям на вас . 6488

    Коментиран от #78

  • 2 7657

    125 18 Отговор
    Пита се в задачата,когато стане "независима" от Русия , от кого ще стане зависима ...? Защото мизерни държавици като нашата винаги са под чужда зависимост...с безгръбначни политици и подлоги ...

    Коментиран от #77, #87

  • 3 no name no face no number

    85 29 Отговор
    За Русия за Победата Ура!

    Коментиран от #79

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Антируснак - докрай и винаги

    40 98 Отговор
    Подкрепям - НЕ на москалския газ, НЕ на всяка зависимост от Московията! Сега или никога...

    Коментиран от #68

  • 6 NEзависимост

    85 11 Отговор
    Интересна идея! Но все пак от кого ще бъде зависима нашата окаяна страна, като изключим Русия?

    Коментиран от #99

  • 7 Гатанка

    45 7 Отговор
    Съдбата ми проговори, посредством ДВ😂
  • 8 Холмс

    102 13 Отговор
    Значи Германците може да имат Руска газ и да плащат в рубли, а ние не можем. Това е положението. Германия ползва България, като изтривалка за мръсни и кални обувки. Германците са роби на САЩ, а ние сме техни роби. Това е положението. Няма как да си добре когато си роб втори сорт!
  • 9 Зззз

    72 13 Отговор
    Господжо, топла вода ще има до 31 май ,това съобщи някой си от топлофикация .Смърди и се радвай на независимостта си от руската газ ,задушавайки се от твоята собствена.
  • 10 От какво

    46 12 Отговор
    Да е Независима България...след 20 -30 или 50 г . Петрола и газа ще свършат ...тогава пак Русия ли ще ни е виновна !?...днешните хора гледат в прекалено къс периметър, до 1-2 г
  • 11 Министър на магията

    62 7 Отговор
    Дойче капутише призовават всички българи(повечето)да се самоубият за да станат независими от нещо си .Абе ма само питам имали един човек който да се информира за нещо от ДВ или Ф е й к т и бг.
  • 12 Киро Независимостта

    52 6 Отговор
    Крещят за независимост а като попиташ за цени и нищо не им се разбира какво мрънкат.
    Дали ще има български народ, останал да ползва тези така очаквани и независими от русия ресурси?
  • 13 MS DOS

    42 7 Отговор
    Стигнах до ...с какво ще пълним ядреното кюмбе и спрях да чета. В най-добрият случай ще откажат да удължат срока на експлоатация, в най-лошият северна България и южна Румъния ще развием ядрен туризъм по чернобилски образец. Остава висящ въпроса и с отрабоения ядрен кюмюр
  • 14 Стефан Петров

    53 8 Отговор
    Дайте да разширим нещата. Добре- ще станем независими от Русия за горивата. Предлагам-да стенем независими от НПО на САЩ, да закрием американския университет, да станем независими от НАТО като излезем от него, да закрием АЕЦ. Да продължавам ли? Не са ли тези зависимости много по-опасни от енергийната ни зависимост от Русия?
  • 15 kvy

    66 5 Отговор
    Как ни набиват едни и същи глупости в главата. Щели сме да станем независими от руският газ. Но поради факта, че нямаме собствен добив ще бъдем зависими от някой друг. За мен е все тая от де идва газта или другите суровини, важното е да са на добра цена и да са с лесен достъп.
  • 16 Иван

    49 7 Отговор
    Никога не четете и не коментирайте помиите на DW. Те са много под нивото ви!!!
  • 17 ха ха

    13 30 Отговор
    Точно. След като 20 години наследниците на Златната орда се месят в политиката ни, цената за трошене на гръбнака на злото ще е висока. Чудесна възможност!
  • 18 Surko

    35 4 Отговор
    Хайде пак плоски агитации. Това само болен мозък може да го напише.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Кой си ти ???

    22 3 Отговор
    Пишеш глупосттттти…
  • 21 Леличката

    26 4 Отговор
    Weleva помия .
  • 22 В.В.П.

    29 9 Отговор
    Няма шанс ,,защото руската цена е най добра .Никой няма да достави енергийни суровини на България на тази цена .Никога.Това го каза американски икономически спец в зората на демокрацията.Както не даваха банани ,,доле ,,и ,Чикита,,на туземците.

    Коментиран от #117

  • 23 👏👏👏

    29 4 Отговор
    Черните в УСА се радват, че ще им станем роби 👍
    Немците що не искат да станат независими от руския газ🤔
    😆😆😆
  • 24 Интересна концепция -

    26 4 Отговор
    "независими от Русия". Малко нова история - лайтмотивът "да бъдем независими оот руския ггггаз" се появии преди 5-6 години ,когатто нищо не го правеше актуален - доставките вървяха, цената бе повече от приемлива. Очевидно този рефрен имаше за цел не само да насажда страх от Русия, но и да подготви почвата за другия , по-съществен - "Колко е по-, най-, съвсем най- добре да си ИЗЦЯЛО зависим от САЩ". И никой "не се сети" ,че САЩ "забравиха4 за онези милиарди и обещанията си да доставят едни /впрочем - ненужни и остарели, но пък непроизведени / самолети. И какво стана - коректният беше демонизиран, а некоректният - префаворизиран. Странна логика. Ако можем да видим с колко пораснаха банковите сметки на някои /като се започне от журналисти, политически "анализатори" и се стигне до чиновници и политици от всякакъв ранг/, логиката престава да бъде странна... Интересното е и, че страната с най-голяма зависимост от САЩ, с уязвено и уязвявано достойнство /колко пъти в световната история на президент е отказано посещение по смехотворни причини, както се случи преди месец спрямо германския президент?/ -дава съвети кой как и какво даа прави, "за да се освободи от зависимост"...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Докато ние се репчим

    28 4 Отговор
    А какво мисли Европа!!!!

    Членът на Европейския парламент и бивш министър на транспорта на Франция Тиери Мариани се обяви против финансирането и оборудването на Въоръжените сили на Украйна и призова Европейския съюз да не угажда на търговските интереси на Съединените щати.

    Тиери Мариани заяви, че Франция е въвлечена в чужда война. Според него „Европа се превърна в основен търговски представител на САЩ“, съобщава ТАСС.

    Членът на Европейския парламент и бивш министър на транспорта на Франция Тиери Мариани се обяви против финансирането и оборудването на Въоръжените сили на Украйна и призова Европейския съюз да не угажда на търговските интереси на Съединените щати. Тази позиция той изрази в неделя в ефира на радио RMS.

    „Въвличат ни в чужда война. Мисля, че трябва да бъде прекратено“, каза той в отговор на въпрос.

    "Днес френската дипломация не може да се ръководи от ЕС и САЩ. Каква дипломация имаме? Да даваме оръжие на украинците! И какво искаме в този случай, да бъдат избивани до последно? А след това вероятно Байдън ще изпрати европейци“, добави Мариани.

    Политикът саркастично отбеляза, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен трябва да бъде възнаградена за политиката си за насърчаване на вноса на американски оръжия, шистов газ, петрол и ваксини срещу COVID-19. Според него „Европа се превърна в основен търговски представител на САЩ“.

    Коментиран от #30, #31

  • 27 Врачанския

    24 5 Отговор
    Дядо ми се е бил във ВСВ, аз съм пазил Родината по времето на Варшавския Договор.
    Защо ще почитам "Деня на Европа", когато са си обединили въглищата.
  • 28 Госあ

    20 2 Отговор
    “ Днес френската дипломация не може да се ръководи от ЕС и САЩ. Каква дипломация имаме? Да даваме оръжие на украинците! И какво искаме в този случай, да бъдат избивани до последно? А след това вероятно Байдън ще изпрати европейци“, добави Мариани
  • 29 Путинофил

    13 29 Отговор
    Аз съм особено щастлив, че територията е 100% зависима от Путин, благодарение на комунистическите партии - СДС, НДСВ, БСП, ГЕРБ, които 33 години не направиха нищо да ни освободят от руското енергийно робство!
  • 30 В.В.П.

    27 5 Отговор

    До коментар #26 от "Докато ние се репчим":

    Урсула е дяволско изчадие ,Работи за най гнусните мега мулти национали в света ,Файзър ,монсанто + Оръжейни концерни ,които пак са тяхна собственост ..Проклето шиле, фашист от класа..ОРЪЖИЕТО ,НЕ НОСИ МИР.САМО ПО СЕБЕ СИ .ТРЯБВА И ПОЛИТИКА + СТРАТЕГИЯ..

    Коментиран от #48

  • 31 Госあ

    23 2 Отговор

    До коментар #26 от "Докато ние се репчим":

    Сега видях и твоят пост. Всъщност, Франция като първият и най надежден производител се отказа от своите класически деактивирани и протеинови ваксини срещу ковид, заради експерименталните препарати и търговски интереси на сащ и Германия. За малко да залитне и по т.нар. “зелена” сделка и да тръгне да намалява ядрените си мощности, но все пак французите не са вчерашни и имат обратна връзка от социума, която както знаем понякога е доста крайна.
  • 32 ханс

    20 6 Отговор
    Първо вие швабите се освободете,после мислете за нас
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 един от многото

    22 3 Отговор
    Не е интересно от къде ще е газта , важна е цената!
  • 35 ДОКОГА?

    21 3 Отговор
    Толкова сте жалки , в опитите си да ни настройвате срещу трети страни. Изпадате в ролята на озлобени стари жени, които интриганстват със съседите си. Колкото и да подценявате българина, той никога няма да ви повярва.Жалко за вас, че не може да го разберете, а оттам и да му въздействат , както ви се иска. Вашето е "Напразните усилия не на любовта, а на презрението и подценяването на този народ."
  • 36 ДВ козината си мени но нрава не

    20 4 Отговор
    Щом нефелната пропаганда на ДВ се е "загрижила" за нас, сега е съдбоносния шанс да направим точно обратното и да избегнет гладът, студът, и беднотията към която ни тласкат.
  • 37 АЙДЕ МАРШ

    17 3 Отговор
    ДОЙЧи ZЕЛи МНОГО ОБИЧА ДА ПРИПЯВА ....ЗА УПОКОЙ !!!
  • 38 Макробиолог

    21 4 Отговор
    Аз направих същото,освободих се от зависимостта си от хлебаря на съседната улица,който има брадавица на носа ,и има наглостта да ми иска 2,50лв за самун.Сега си го купувам за 5лв от село което само на 50км,но съм ОК,чувствам се важен и абсолютно независим.
  • 39 Морски

    20 5 Отговор
    Спрете да четете статии на Джамбазов,Слатински и DW!Това е долнопробна пропаганда,нищо друго!

    Коментиран от #44

  • 40 рибата

    16 1 Отговор
    е изцяло зависима от езерцето в което живее ,ако то пресъхне тя умира ако доплува по някой приток до друго става зависима от него а там може да има и по голями хищни риби може и да е по малко
  • 41 Sieg

    23 5 Отговор
    Хора съвземете се , газ , петрол пак руски , но минавали от друго място затова 30% по скъпо ще се плаща. Хитро ни врътнаха от ес .
  • 42 Лост

    13 2 Отговор
    Не знаех, че в България колите се движат с петрол. Нова рафинерия ли ще правим, че тази не може да работи само с тип Брент.
  • 43 1111

    20 3 Отговор
    Съдбоносният шанс на българия за оцеляване е да се махне от ес и нато. За 20 години в тези структури изгубихме над 1/3 от населението на съраната - все едно сме загубили война. Но за това се иска гръбнак. Тук такива хора до гокямата политика не ср допускат.
  • 44 Българин

    6 23 Отговор

    До коментар #39 от "Морски":

    Ми не ги чети бе, другарю путлерист, просто е. Според товарищ Волгин, трябва да се чува и другото мнение, нали така? Или от Пасьолството на Рассия в Задунайская Губерния ви задължават да ги четете? 😀
  • 45 Съвет

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Уноя от хумата могат дс ви продухат аспуха, само им се обадете спешно
  • 46 Независимостта

    15 2 Отговор
    Струва скъпо. И парите трябва да се платят на САЩ.
  • 47 В.В.П.

    14 2 Отговор

    До коментар #33 от "...":

    Ще сънуваш ,че си в матрицата ,като по времето на СДС,,Ал.Йо .Костов и ,Конят,,.Ще ти иде да избягаш .Русия дава евтин материали на приятели .На Киро простото , никога..Ще купува на борсата..На цената на приятелчетата от САЩ .
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Анонимен

    15 1 Отговор
    Без да съм специалист от девет дерета вода ще ви докарам Същото е и с газа урана петрола НО има едно голямо НО. На каква цена ???
  • 52 Ихуя

    11 3 Отговор
    Немски зелета не четем, че ни вредят на здравето.
    Do you understand, shittty?
  • 53 Българин

    6 22 Отговор
    Петата колона на Москва от национални предатели и българофоби със зъби и нокти ще брани зависимостта от Русия са остане. Защото енергийната независимост на България ще означава гражданска смърт на русофилството и путинофилството
  • 54 МалкоЛогика

    17 4 Отговор
    Скромно DW, защо Германия не даде личен пример, без газ и нефт, а може и без торове и храни от РФ ?
  • 55 Статията

    12 2 Отговор
    Е манипулация. Жалко за труда.
  • 56 Plovdiv

    20 3 Отговор
    Beче 30 години сме зависими от ФАЩ и останахме без държава.
  • 57 Пак глупости

    21 1 Отговор
    Бе що винаги когато говорят за газ"независим от Русия", никога не се посочват актуалните цени на газа в свободния пазар?!!?
  • 58 бай Село

    15 2 Отговор
    такаааа ставаме независими от русия и започваме да купуваме от синът на байдън същите горива закупени от него от русия на двойна цена..само да питам като фалира държавата и народа български избяга в някоя цивилизована страна кой ще ви изкарва парите тук на вас предатели капиталистически..само питам..
  • 59 Еврейчетата от DW

    21 3 Отговор
    Очертавате пълната разруха и унищожение на България. Добруджа и реките които минават през Добруджа ще бъдат замърсени и не позволяващи използване. Сега започва да ми се струва, че попаднахме е Черната дупка на САЩ. Хора като Киро, Асен, Министъра на Енергетиката/не искам да му знам името/, на отбраната още по-малко, културния министър. Тези хора ще бъдат записани с черни букви в българската история. След време някой заблуден американски археолог ще разкрие, че на тези земи са живели хора определящи се като българи. Най -ниското стъпало на управляващи. Хора без морал. Бойко Борисов никога не съм го харесвал. Но спрямо тези низши хора изглежда като великан. Това е края за България.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ДойчеПомия

    13 1 Отговор
    Фалирала, но зависима от препродаден газ. Аферим!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Що не се е в..

    12 2 Отговор
    Това не е зависимост, а нормална търговия! Но за вашите зелки да имаш взаимоотношения с някой, който ви чупи хатъра, е зависим!
  • 65 Йо Несбьо

    6 4 Отговор
    Диверсификацията има позитиви. Първо, освобождаваме се от зависимост. Второ, ще се повишат заплатите и стандарта, защото ще бъде все по-скъпо. Минималната заплата сигурно ще стигне догодина едно 900 лева, съобразявайки се с това, че няма да има персонал. Тежкият въпрос обаче е - а дотогава? Защото инфлацията и в момента е твърде висока, изяждайки парите ни. А ако нарасне с още 10%? А ако процентите станат 20? Ами, ако фалират производства, освобождава се масово персонал? България има най-енергоемката индустрия в ЕС и плащаме най-много на единица продукция за енергия... Излиза, че ще чакаме светлия капитализъм, точно както чакахме и светлия му комунистически събрат...
  • 66 Дръж ми члена

    15 1 Отговор
    като магарето, което тамън се научило да не яде и... И ние на косъм да станем независими от Русия, и взехме, та фалирахме...ех за малко
  • 67 Учо

    11 1 Отговор
    С А М О питам , Ако се откажем от Руски петрол , и на БОсфора ЗАСЕДНЕ за пет месеца един кораб , както в Суецкия канал , КАКВО ще правим ?

    Коментиран от #69

  • 68 Хahaha

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "Антируснак - докрай и винаги":

    Подкрепяш ли същия газ и нефт, ама с нов етикет и един посредник да се гуши за твоя сметка? Като ще е диверсификация, да е диверсификация, а не поредната измама, като с тока например и енергийните дружества и уж пазара на ток. Аман от формално изпълнение на някакви критерии. Как го направийха с тока - три дружества и България раздрелена на три части, уж има конкуренция, ама може да си купиш ток само от дружество, щото в региона ти друго няма. Формално са изпълнени изискванията на ЕС, ама реално си има монопол. И ЕС се прави, че нищо не вижда. С газа е същата история, ще го купи посредника от Русия, ще ни го прпдаде по-дебело и формално сме независими от риуски газ, ама реално пак сме зависими, ама някой гуши кинти за сметка на нашата глупост. А ЕС пак нищо не вижда! Що ли така не вижда далаверите ЕС ? Корупциял и е или какво?
  • 69 В.В.П.

    6 1 Отговор

    До коментар #67 от "Учо":

    Путин ще вдигне във въздуха Суец.!.Ако ,много се опъват ,западните му партньори .
  • 70 Пичели

    7 0 Отговор
    Ако глупостта е шанс, дърпай и бягай!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Ха,ха,ха

    14 1 Отговор
    Ха ,ха,ха независими! Защо ме разсмивате? До сега ако сме били зависими от Русия поне сме имали евтин петрол, газ и ток ,сега пак ще сме зависими ,но от американците и всичко ще по- скъпо ,ако го има . Смях,смях, независими!! Трудно на тези години да ме излъжете! Благодаря на Господ , че поне до сега живях в мир и спокойствие макар и да съм бил " зависим" ,защото сега усещам, че с новите ни военнолюбиви " приятели " децата ми и внуците ми няма да имат спокоен живот макар и " независими" от Русия.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Нещо не се получава

    13 0 Отговор
    Е добре де,да е независима от Русия,а зависима от англосаксонците! Значи пак зависима?!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 А50

    9 0 Отговор
    Дойчовците писна ни от вас. Колко катастрофи сме преживяли заради вас. Айде не ни мислете с кого ще си пием ракията
  • 77 Само питам

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "7657":



    Не само се питаме от кого ще сме зависими, а и колко ПО-СКЪПО ще ни е?!


  • 78 Прост...о:

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ КУРТИ":

    Путин! Друго нямам да кажа!
  • 79 Хахаха

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "no name no face no number":

    Каква Победа бе хаха Леле още има хора които не искат да видят истината! !!! Вие не виждате ли за 3 месеца какво става хаха В Киев си изнасят Рок Концерти и Лара Крофт се разхожда!!! Зеленски си е президент Само Путин става по тревожен и бял всеки ден!!!
  • 80 🇧🇬🇷🇺

    8 4 Отговор
    DW да живее РУСИЯ нато вън от България оставка на продажното харвардско правителство
  • 81 DW и факти

    6 1 Отговор
    А ве я си сещайте се
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Мнение

    6 1 Отговор
    Първо САЩ и Германия да станат независими от руският газ и петрол , пък ний ще видим сетне по подир.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 DW както винаги лъжете и Маниполирате!!

    5 3 Отговор
    DW лъжци и маниполатори! Не се чете!
  • 86 Дааа

    0 2 Отговор
    Въпреки всичко Бойко е подготвил диверсификацията. Трябва да я направим. Да не сме зависими само от един.
  • 87 Разберете го

    0 6 Отговор

    До коментар #2 от "7657":

    Няма да е зависима от никой. Ще взема от който си поиска. Това е разликата.

    Коментиран от #88, #111

  • 88 Пешо

    6 0 Отговор

    До коментар #87 от "Разберете го":

    Като гледам купува същото, но през схеми пълнещи джобчетата на избрани хора.
  • 89 124

    8 0 Отговор
    Никога американски фашизъм - а ериканците носят само смърт заради егоистичните си интереси!
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Борис

    9 0 Отговор
    Уестингхаус и фраматом български ли са че ставаме независими с ядреното гориво ? Петрола у Самоков ли ще го добиват ?Или важното е да не е Руски .Така некакси с американски суровини ще се чувстваме много независими разбираш ли .
  • 92 продажни политици

    7 0 Отговор
    А защо само от Русия? От другите Господари кога ще станем независими?
  • 93 медията за дезинформация и пропаганда

    7 0 Отговор
    От много независимост все по-зависими да ставаме , ама от САЩ ,така ли бе окопираните , да се случват за нас колонизираните нещата . Едно си баба знае , едно си бае , но зависимостта си е зависимост , въпросът е на кому е удобна , на нас не .
  • 94 Верно ли

    7 0 Отговор
    Мирчева, да не си изкопала някой кладенец в задния си двор, та ще си "независима"? Да ви имам "независимостта" - 30% по-скъпа, и то само за добро утро!
  • 95 Българин

    5 0 Отговор
    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ.
    ЯСНО... :-)
  • 96 Бамби

    5 0 Отговор
    А какви горива произвеждат Австрия, Гърция и Румъния? Румъния има собствен нефт, но той не покрива дори нейните потребности. Ако е само търговия - хем сме зависими, хем няма сигурност на доставките.
  • 97 Денят на независимостта

    7 1 Отговор
    България отдавна е независима, по простата причина, че нищо не зависи от нея. Ще купуваме руски газ от Азербайджан с 30 % по-скъп или докаран с танкери от Тринидад и Тобаго, само че преди това, най-вероятно нашите нови "освободители" ще ни накарат да платим няколко милиарда, за танкери, които обаче ще бъдат готови 2765 година някъде, голяма независимост...
    Статията е писана точно в стил кухите лейки, които спират образованието си и започват да мият чинии, уж да били "независими", защото видиш ли взимали минимална заплата и се "издържали".

    Коментиран от #101

  • 98 Фунти яко

    4 0 Отговор
    и като се вгледаш, насреща ти мЪтрял на превтасалото зеле. Не струва да си губиш времето. Глупостта е заразна.
  • 99 Дааааааааааааа

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "NEзависимост":

    Видяхме до къде ни докара сегашната ни "независимост".
  • 100 Ана

    6 2 Отговор
    Единствената разумна позиция за доставка на руски газ и не доставка оръжие на Украина е на БСП ! Другото е шантаж на ЕС и мизерия за най бедният ни народ! Урсула е обсебена от злоба към Русия и е не адекватна!
  • 101 злобар

    6 1 Отговор

    До коментар #97 от "Денят на независимостта":

    Денят на независимоста е начало на ново многовековно Брюкселско робство...това е съдбата на злощастна България ! ! !
  • 102 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    4 0 Отговор
    Пак е бухал брашно цяла нощ тоя!
  • 103 Комон Сенс

    6 1 Отговор
    Истинската независимпост има 2 измерения при държавите - суверенитет и икономическа независимост на държавата и гражданите.
    Да говориш как ще се оттървеш от независимост обеднявайки и губейки суверенитет е чиста измама.
    Трай бабо за хубост, а когато останеш брез средства за препитание, чужденци зпаочнат да ти вземат репенията и чужди военни да те пазят, ще станеш ама много "независим"...
    Алиса в огледалния свят
  • 104 Дилдо

    6 1 Отговор
    Повръщам от статиите на Дойче Зеле
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 аха

    0 1 Отговор

    До коментар #105 от "Оня":

    И що си дал минус на 103? нещо невярно има ли или просто не ти пасва на опорките дето ти ги дадоха тази сутрин?
  • 107 Някоя си

    5 1 Отговор
    "Но след като "Газпром" спря доставките на газ, канадската Trillion Energy подновява проучванията за природен газ и петрол край Добрич, в блок "Вранино"."
    Ок .... Но защо пак външни фирми... Защо пак концесии и надути цени ..... Защо пак свръх печалби за някого....
    Ей така се зараждат съмненията за куропционни схеми....
    А не може ли просто да се създаде една държавна компания със прозрачно управление....
  • 108 Внимавайте

    9 1 Отговор
    Те и голяма част от африканските племена са независими даже от света, та ги гледаме как живеят. Внимавайте сорсоидите да не прекалите от тая независимост, защото зимата наближава колкото и смешно да Ви звучи. Тогава ще става интересно с вас.

    Коментиран от #118

  • 109 бухахаха

    5 0 Отговор
    Тя отдавна е независима. Нищо не зависи от нашите управници. Откъдето ги духнат започват да се клатят. Та ние сме половин град в цяла България. Слагат ни един кмет и стига толкова.
  • 110 ГЛУПАЦИ ГОНЯТ МИХАЛЯ ЗАД ОКЕЯНА

    3 0 Отговор
    ДОЙЧЕ ЗЕЛКИТЕ ПАК НИ ЛЪЖАТ И НИ ДАВАТ ЛЪЖЛИВИ, ИЗМАМНИ НАКЛОНИ И ПОСОКИ.ЩЕ ОСТАВИМ НАЙ-БЛИЗКИЯ ПАЗАР С НАЙ-МАЛКИ РАЗХОДИ ЗА ТРАНСПОРТ И ЩЕ ХУКНИ ДА ГОНИМ МИХАЛЯ НА 12000 МОРСКИ МИЛИ. ТОВА ГО ПРАВЯТ САМО ГЛУПАЦИТЕ!!!!!
  • 111 Mоля?

    4 0 Отговор

    До коментар #87 от "Разберете го":

    Поради вземането на акъл от тъпанари сме на път да изчезнем като държава. Зависимостта от прстъпници не е независимост. А престъпник е всеки, който формира печалби от нещастието на други хора. В този смисъл -по богатеенето на всяка цена, включително смърт и разоряване на държави, ще ги познаете.
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Комисионер Комисионеров

    1 0 Отговор
    Откога чакам България да стане независима от Газпром и да стане зависима от мен. Разгеле най-накрая , че бая бях изпосталял! Отивам да потегна офшорката, че там ще ми пристигат комисионните, а отттам съм си направил едно скромно списъче, яхтичка, поршенце, именийце на някой остров, все скромни нещица!
  • 115 Матей преображенски

    1 0 Отговор
    Нищо подобно ,българите никой не ни е питал за да ни предоставя такива шансове.Кой ли не знае ,че ние без Русия не чиним нищо,доказа се и безапелационно от 32 годишното ни американско колониално робство.Искаме независимост от американските щения за концесиониране на всичко,за продажба на втечнения си газ на баснословни цени,а също и петрол,не щем да сме пазар на целия ес на долнопробни хр. продукти,които и кучетата не щат да ги ядат.Разсипаха всичко ,до което им се докосна взорът,толкова хищнически подхождат,здравна система ,образователна,нац. сигурност,енергетика,промишленост ,селско стопанство и абсолютно всичко окепазиха и превърнаха в посмешище.Разграбват всичко като делибашии и все Русия била виновна,как пък не!
  • 116 истината е че

    0 0 Отговор
    съдбоносен шанс отново да сме на грешната позиция. Тъй наречините хора никога няма да живеят заедно
  • 117 де факто

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "В.В.П.":

    Газа който купуваме от руските терористи е с най-високата цена.Откъдето и да взимаме газ ,ще е в пъти по евтин.
  • 118 руски соросоиден кравар

    0 1 Отговор

    До коментар #108 от "Внимавайте":

    Е тя Русия е типична блатна държава ,с народ живеещ като африканско племе.Къде си тръгнал да сравняваш тези пещерни руски мизерници с нас българите ? Българския стандарт,както и качеството ни на живот са като лукс за руснаците.Вие русофилските продажници е ясно,че сте национални предатели,ама чак толкова да се хвалите с това е смешно чак.
  • 119 Смех смех...

    1 0 Отговор
    - Преди 4 милиарда години Марс приличал на Земята...
    И там имало живот, а после еволюция на животинските и растителни видове! И тогава се появил уж разумен живот... Появили едни политици, учени, икономисти и търгаши... Вижте добре сега на какво мяза и правете си изводи...!
  • 120 Мухаа,хаа! -

    1 0 Отговор
    Отново ни набутват канадци.Който да надупчат земята ни, като швейцарско сирене.И кой вече им разреши? Кой,кого е питал: народа, Парламента? Ще стане,както със златото и Дънди крокодила.За тях милиарди,за Ганъо изпаренията.Дъндито по изтекло инфо( договора за столична вода със франсето и със дъндито са супер- засекретени) на всеки хиляда грама,ни дават цял Един грам.Остави това,но без никакъв контрол от държавата,колко реално е добива.За останалите метали в рудата изобщо не е заложено концесионна такса.Сребро,мед, молибден,паладий Та и със шистака ще стане така.Дано поне добруджанци и зърнарите се вдигнат масово.Иначе ще останем и без грам жито.Питам отново: Кой и с кое право,разреши проучванията? След безсрочен мораториум от предишно НС,кой се слага над закон,и решение на Парламент.Явно от групата на Кирчо.Убеждавам се,че тези наистина ще унищожат държавата,във всички сфери.Ще се нагушат с милиарди( милионите не ги броят за пари) и ще си бият камшика.