Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Май, 2022 19:00 5 103 67

Ако Одеса стане втори Мариупол? Бесарабски българин разказва

  • мариупол-
  • бесарабски българи-
  • украйна-
  • одеса-
  • война-
  • русия-
  • руска армия-
  • българи

Бесарабският регион е лесна мишена за Русия. Там живеят над 150 000 българи.

Ако Одеса стане втори Мариупол? Бесарабски българин разказва - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Много е трудно да приемем, че ни очаква съдбата на Мариупол. Но ние поне вече знаем какво може да ни се случи." Това казва Олександр Середа, бесарабски българин от Одеса. Доскоро украинският пристанищен град беше в периферията на военните действия. Но ескалацията от последните седмици кара хората там да се запитат: да не би да предстои най-лошото?

"Могат да откъснат Одеса от Украйна"

Преди няколко дни ракета се вряза в жилищен блок в Одеса и уби осем цивилни, сред които бяха тримесечно бебе и майка му. Професор Середа, който не е напускал Одеса от началото на войната, вижда в този акт на агресия лошо предвестие. "Има причина да разглеждам нещата песимистично. Одеса е обградена от Черно море. Напрежението, което ескалира сега в Приднестровието, е повод за притеснение", казва историкът. Сепаратисткият регион на Молдова, който е контролиран от Русия и където от години са разположени около 2000 руски войници, е само на около 50 км от Одеса. Олександр се опасява, че руските сили ще се опитат да откъснат родния му град от централна Украйна.

"Одеса е разделена на две части - северна и южна. Южната част е между реките Днестър и Дунав. През Днестър южната част на града е свързана със северната само от два моста. И двата бяха атакувани. Най-големият автомобилен и железопътен мост беше ударен и е прекъснат. Вторият не успяха да уцелят. Но ако бяха успели, Одеска област щеше да е напълно откъсната от Украйна", разказва бесарабският българин.

Според професор Середа руснаците виждат лесна мишена в Бесарабския регион. Причината - това е многообразието от етноси. Там живеят българи, румънци, молдовци, гагаузи. Много от тях дълги години са били настроени проруски. "Разбира се, през последните 2 месеца настъпиха промени в настроенията. Но за организирането на референдум при евентуално завладяване руснаците разчитат именно на етническото многообразие и проруските нагласи. Сега и в Херсон руснаците се опитват да проведат референдум - само че не могат да намерят хора, които да участват в него", казва Олександр Середа. Целта на руснаците е да създадат Херсонска народна република по примера на Донецка и Луганска. Така ще легитимират присъствието си в украинския град.

В Бесарбска област живеят над 150 000 българи. Молдовците и румънците са около 120 000. "Украинците имат мнозинство, но то не е голямо", казва историкът. Според него многото и различни етнически групи не са изпитвали особено силна принадлежност към украинската нация по съветско време, когато украински език не се е изучавал, нито пък хората са имали достъп до украинска култура. "От тази гледна точка това е по-лесно за руснаците - психологическата обработка на населението. Това обаче важи само за възрастните хора. По-младите не са живели в комунистическия режим и се осъзнават като част от украинската държава." По-възрастните поколения все пак дават повод на Путин да смята, че може да разчита на тях, коментира проф. Середа.

По думите му всички онези, които след 2014 година ясно са изразявали проруската си позиция, сега мълчат. "Не съм сигурен обаче дали те са променили отношението си към украинската държава и ситуацията. Може би пък са в очакване на руската войска. Или виждайки какво се случва, имат някакъв елементарен срам от предишните си изказвания."

Професор Середа казва, че за съжаление хората в Одеса още не осъзнават какво би означавало нахлуването на руските войски в техния град. "Войната се усеща най-вече от Херсон, от Мариупол. Хората от тези градове идват тук и разказват каква трагедия ги е сполетяла. Някои от по-възрастните в Одеса твърдят, че за тях няма значение къде живеят - както си живеят в Украйна, така щели да си живеят и в Русия. Но избягалите от Мариупол и Херсон им разказват: И ние преди така си мислехме", споделя Олександр. От свои приятели, избягали от Мариупол, той знае, че градът е напълно разрушен. Нито една сграда не е останала непокътната. "Подобна съдба може да сполети и Одеса. Населението на Мариупол, както и това на Одеса е много пъстро. Русия се надяваше, че различните етнически групи ще подкрепят руската експанзия. Но сгрешиха. Регионът оказва по-сериозна съпротива, отколкото те очакваха."

Ако Русия атакува засилено Одеса

На някои хора им е трудно да приемат, че Одеса може да се превърне във втори Мариупол. Най-вече защото е по-голям град, а и важен стратегически транспортен възел за Русия. Но според проф. Середа именно това може да са причините Одеса да бъде следващата военна цел. "Тук са най-големите пристанища, хъбове за претоварване на зърно. А това е много важно за Путин. Той иска да попречи на Украйна, защото това е главният продукт, който страната произвежда", казва бесарабският българин. Ако все пак се стигне до мащабно нападение над Одеса, България и Румъния със сигурност трябва да вземат отношение, смята той. "Все пак в този регион най-големите етнически групи са българите, гагаузите и румънците."

Автор: Мина Киркова


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    67 43 Отговор
    Да стане Слава на Руската армия

    Коментиран от #17, #18

  • 2 Ремзи

    84 41 Отговор
    Само Русия щени спаси от този геноцид
  • 3 честен ционист

    93 32 Отговор
    Бесарабските българи трябва да посрешат с хляб и сол освободителите си. Да си припомнят, че след 2014г са гости в родината си.
  • 4 Там има ли толкова

    59 11 Отговор
    натовски генерали?
  • 5 Грульо

    71 13 Отговор
    "Ако Одеса стане втори Мариупол? "

    Не ако, а кога.

    Коментиран от #48

  • 6 Майна

    112 18 Отговор
    Одеса беше по-страшно, защото бяха ИЗГОРЕНИ със възгласи,, Да живее ,Окраина,, 45 мирни жители в профсъюзите и български журналист сред тях! Това беше ДЕМОКРАТИЧНО И ЦИВИЛИЗОВАНО, НАЛИ?!

    Коментиран от #27

  • 7 Румяна

    85 30 Отговор
    Само Руската армия може да спаси източна европа от пипалата на ЕС и НАТО
  • 8 Дойчи зели

    82 18 Отговор
    ако има държава с име Украйна, то тя няма да има излаз на море.
  • 9 Майна

    79 24 Отговор
    Одеса ще бъде СВОБОДНА , без укроназизьм!!! Велики са РУСКИТЕ!
  • 10 Последния Софиянец

    67 17 Отговор
    Пред Парламента голям протест срещу вкарването ни във Войната.

    Коментиран от #29, #52

  • 11 Майна

    52 7 Отговор
    ДВ що не пишете до какви ексцесии се стигна на Първомайската манифестация и неонациски организации в Дортмунд???!!! Дори полицията беше безпомощна???
  • 12 ЗДРАВЕЙТЕ ЛИБЕРАСТСКИ ШИЗОФРЕНИЦИ!

    64 13 Отговор
    Папа Франциск каза, че действията на НАТО в близост до границите на Русия са накарали Москва да започне специална военна операция в Украйна
  • 13 БЪЛГАРИН

    48 9 Отговор
    Не позволявате коментари под материала на Е. Соколов!!!!!!!
    Цензурата ви е велика.!!!
    Материала с ЕмилСоколов е доста забавен, дори смешен. :-)
    Политическия "анализатор" Емил Соколов е обикновен учител на дечурлига в едно частно училище.Той е дежурния, на когото явно се плаща, за да хвърля кал по Русия.Чудя се как го избрахте за "анализатор"?! Това е толкова смешно, дори жалко, и разбира се е достойно за съжаление.Абе доста сте поизпаднали.

    Коментиран от #19, #21, #22

  • 14 става нещо

    34 8 Отговор
    Което са го казали, че няма да има Украйна
  • 15 ЗДРАВЕЙТЕ ЛИБЕРАСТСКИ ШИЗОФРЕНИЦИ!

    38 9 Отговор
    Демократите ни водят към война с Русия. Знаем, че не става дума за спасяване на демокрацията в Украйна. Това може да е тъжна новина за онези американци, които са пропити от украинския проблем“, каза американският телевизионен водещ Тъкър Карлсън за целите на САЩ в Украйна.

    Журналистът смята, че истинската цел на администрацията на Байдън в този конфликт е смяната на властта в Москва

    Коментиран от #64

  • 16 Някой

    33 5 Отговор
    Тамън ми беше домъчняло за зелето. Ей с такива статии ще се изкачим още нагоре почти до върха на "свободата на словото"

    Коментиран от #59

  • 17 ГЕРБЕР

    11 42 Отговор

    До коментар #1 от "Иво":

    СЛАВА ГЕРБ
    СЛАВА БОЙКО
    СЛАВА УКРАЙНА
  • 18 Лично ще благодарим на

    7 24 Отговор

    До коментар #1 от "Иво":

    майка ти няколко пъти. Към 7 човека сме. Ще има да получава благодарности, че те е родила, докато не и счупим стопа.
  • 19 Някой

    21 3 Отговор

    До коментар #13 от "БЪЛГАРИН":

    Разрешават, ама през ФБ. Точно в унисон с правилната пропагандна линия.
  • 20 МЪКА МЪЪЪКА ЛИБЕРАСТСКА

    37 6 Отговор
    Доларът падна под 67 рубли за първи път от лятото на 2020 г.

    Коментиран от #23

  • 21 747

    36 7 Отговор

    До коментар #13 от "БЪЛГАРИН":

    Няма бг име Олександър, камо ли Середа.Поредният фейк от Дойче Зеле. Накрая изплю камъчето;
    "да вземем отношение" , тоест да се намесим по някакъв начин.
  • 22 3.14

    26 3 Отговор

    До коментар #13 от "БЪЛГАРИН":

    Емо Копчето е ценен коментатор. Той е чувствителен и не трябва да се обижда с нецензурни коментари.

    Коментиран от #44

  • 23 тттттт

    6 26 Отговор

    До коментар #20 от "МЪКА МЪЪЪКА ЛИБЕРАСТСКА":

    Ами какво чакаш бегай и купувай рубли.

    Коментиран от #33

  • 24 Смерть руско-фашистких

    7 29 Отговор
    захватчиков и окупантов !
  • 25 В.В.П.

    34 10 Отговор
    ОДЕССА е руски град ,Винаги е бил руски ..Гарнизона ,военни плаши хората ,щото в момента е военно положение .Куршум в главата ,ако се правиш на руски..Руснаците си знаят работата ,този град има голямо историческо значение за Русия .
  • 26 На Европейският съюз е нужен

    6 30 Отговор
    един нов генерал Маккартър ! Лов на вещици, путинисти и национални предатели ! Лустрация, кастрация и т.н. и т.н.
  • 27 Гъзибаров

    16 1 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Майна, чудя се как още не са те изтрили!!!!!!
    Явно тоя модератор е с всичкия си......а дано.
  • 28 Събуди се

    32 5 Отговор
    " Ако все пак се стигне до мащабно нападение над Одеса, България и Румъния със сигурност трябва да вземат отношение, смята той." Какво ? 150 хиляди българи и 120 хиляди молдовци и румънци трябва да бъдат защитени, а почти 1 милион руснаци в Донбас Русия няма право да защити. Браво, пълно кривогледство и кривомислене. НО в същото време би било редно и да се разбере дали българите искат да живеят в държава, където е забранено изучаването на майчиния им език. С какво право този говори от тяхното име ?
  • 29 Палячо

    8 19 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Ти ще си първият софиянец , който ще увисне на Орлов мост ако орките тръгнат насам .
    Няма да имаш възможност да ги посрещнеш
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Любо

    26 3 Отговор
    "Много е трудно да приемем, че ни очаква съдбата на Мариупол. Но ние поне вече знаем какво може да ни се случи." Това казва Олександр Середа, бесарабски българин от Одеса.!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ...............
    Олександър !!!!!!!!!!! Типично "българско" име !!!!!!..... Олександър !!!!!!!???????

    Коментиран от #50

  • 32 пьешу

    22 3 Отговор
    "Могат да откъснат Одеса от Украйна" - и могат, и ще! а тоя "българин", дето се казва "олександър" - не намъ, не намъ!
  • 33 МЪКА МЪЪЪКА ЛИБЕРАСТСКА

    17 3 Отговор

    До коментар #23 от "тттттт":

    Ако това ще те направи щастлив ще купувам, защото мога! А ти ще плещиш глупости в нета.

    Коментиран от #47

  • 34 Слава на Украйна

    4 31 Отговор
    Русия е фашистка държава, а тези които я защитават са прости комунистически тъпанари.

    Коментиран от #36

  • 35 Русия е фашистка държава

    5 31 Отговор
    В Украйна няма нацисти. Нацист е Путин и цялата му престъпна шайка, която убива невинни хора.

    Коментиран от #37

  • 36 AlienMind

    22 2 Отговор

    До коментар #34 от "Слава на Украйна":

    Е как така фашисти ли са или комунисти? Доколкото знам има партии представени в парламента на Украйна които изповядват тази религия наречена фашизъм!
  • 37 AlienMind

    3 3 Отговор

    До коментар #35 от "Русия е фашистка държава":

    Няма колкото в България няма Турска етническа партия!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Защо е O

    21 2 Отговор
    Добреее деее.... тоя бесарабски българин защо е Олександър,като знаем, правилното име на български е Александър? Доброволно или доброзорно го е сменил? И в двата случая е позорно. Порадr що се брои за българин? Mоне има малко пипе и си дава сметка,че в тоя район настроенията са проруски. За него това няма да е добре защото се е продал на wu,fmrje... ей така дребнаво,андрешковски за временни облаги.

    Коментиран от #41

  • 40 AlienMind

    20 2 Отговор
    Да няма изгорени Българи няма убити с пръти мирни граждани в Одеса! Между другото това се случи точно на 2-ри май!
  • 41 AlienMind

    17 2 Отговор

    До коментар #39 от "Защо е O":

    Не там си има нещо като мини възродителен процес и смяна на именцата!
  • 42 КакоФ

    23 1 Отговор
    КакоФ българин може да е човек с име Олександър? В най-добрия случай е колаборационист и подлога на укропите.
  • 43 Механик

    25 1 Отговор
    Когато ви забраниха да ползвате български ви бе добре? Когато ви палеха и дискриминираха, пак ви бе добре?
    Няма бесарабски лиготии, дето могат да ме накарат да ви съчувствам "пан Олександр Середа".
    Българите са в България и плащат данъци (не знам и аз защо) ама на България.
    НЯма да заплачем за Вас г-н Олександр Середа. Ще заплачем за ония бесарабски българи, дето украинската хубта ги убиваше от 14-та година насам. А ти си еврейче или евро-мелезче навярно и за това така крото ридаеш сега!
  • 44 3.14К

    12 2 Отговор

    До коментар #22 от "3.14":

    И под пасквила на Панчугов е ограничена възможността за коментари! А уж вече сме на 92 място по свобода на словото. P.S. и внимателно и без злоупотреби с ПИК(персоналния идентификационен код).
  • 45 Путин нямаш работа в Одеса

    5 21 Отговор
    И в Безарабия, там няма репресирани етнически руснаци, има безарабски българи и българи-гагаузи и румънци
  • 46 Даката

    3 18 Отговор
    Руските фашисти най лесно ще окупират Варна.
    Половината българи мъже ще избягат, другата половина ще предложат майките жените и дъщерите си на руснаците.
  • 47 тттттт

    1 5 Отговор

    До коментар #33 от "МЪКА МЪЪЪКА ЛИБЕРАСТСКА":

    А от къде смятате да ги купите.
  • 48 Мнее

    7 12 Отговор

    До коментар #5 от "Грульо":

    По-скоро градът Москва ще отиде при крайцера! На там се е запътил! Руските комунисти ще докарат трета световна война!
  • 49 Еййй

    6 13 Отговор
    Целия руски боклук се е включил в тези коментари.....
  • 50 Бай Яни

    3 4 Отговор

    До коментар #31 от "Любо":

    Както и Баян,Аспарух,Авитохол ,Луган това са тепични Български имена а не като твоето помашко😄😄😄. Впрочем аз се казвам Бадбаян. Бългаеин не носи еускопомашко име😄😄😄💂
  • 51 Шамана на Монтерей

    2 12 Отговор
    Бесарабските българи да бягат докато могат,че после като дойдат освободителите,не знам как ще се спасяват.Аз се чудя на нашите другари комунисти,защо не натовариха бесарабските българи на самолети,влакове,автобуси,камиони,автомобили,каруци и прочие транспорт и не ги доставиха в България,както евреите евакуираха фалашите от Етиопия.В крайна сметка тези българи са проруски настроени и като цяло ще подкрепят нашите московски слуги,като Радев,Янев,Копейкин и ко.А не сега да се чудят как да сглобят проруска коалиция,която някак си да вземе власта и да ни позиционира от правилната страна на пътя към Светлото бъдеще.
  • 52 Моряка

    12 3 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Давай Софиянче!Във Варна току що го направихме.Много голям.Не го дадоха по нито една телевизия.Страхуват се лизачите на Мустафата.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Зряла круша

    5 2 Отговор
    Най-смешното е,че дори тоз колаборант ООООлександър признава,че населението около Одеса е проруски настроено. То и затова руснаците не се занимават с Одеса - тя ще капне като зряла круша.
  • 57 Одеса е част от Русия от Векове и се

    6 0 Отговор
    Връща пак там!! Много Българи са учили някога в Одеса в Русия!! Няма Одеса в Бесарабия или Украйна, имало и има Одеса в Русия!!
  • 58 Одеса ще се Предаде, няма Азовци, за да

    6 0 Отговор
    Жертват града!! Първенците на Одеса напускат града кой на където може!! Одеса ще се предаде, няма да жертват хора и град!!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Много гневна

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "ЗДРАВЕЙТЕ ЛИБЕРАСТСКИ ШИЗОФРЕНИЦИ!":

    И не е само той–попаднах и на потресаващо интервю с американска журналистка Лора Лоуган ,която анализира войната и дълбоката държава.Говорят за неща ,които са видни за малкото останали що–годе нормални хора ,но по нашите казионни медии не може да се пускат такива коментари.
  • 65 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Ама разбира се, че и ОДЕСА ще премина към РФ,НАЛИЧИЕТО НА ТОЛКОВА БЪЛГАРИ Е ОЩЕ ЕДНО ОСНОВАНИЕ ДА БЪДЕ ОСВОБОДЕН района от украинските изверги.Цяла югоизточна Украйна преминава към РФ,а западна скоро ще я обсеби Полша.Н а укрите ще им остане района около Киев,територията им ще се свие като шагренова кожа и точно това заслужават,и за да са тихи и смирени.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.