Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Април, 2022 10:53 3 183 56

"Няма вода и храна, хиляди трупове под развалините": опасност от холера в Мариупол

  • мариупол-
  • трупове-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • холера

Заради непоносимите условия в града властите предупреждават за риска от избухване на холера

"Няма вода и храна, хиляди трупове под развалините": опасност от холера в Мариупол - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинските власти бият тревога заради нехигиеничните условия в опустошения от войната пристанищен град Мариупол. В Telegram градският съвет говори за "смъртоносна опасност" и предупреждава, че "в града може да избухне смъртоносна епидемия заради липсата на централно водоснабдяване и канализация, заради хилядите трупове под развалините и заради катастрофалния недостиг на вода и храна".

"Като в Средновековието"

Налице са опасения, че останалите в Мариупол около 100 000 души са изложени на сериозен риск да се разболеят от холера или дизентерия. Кметът Вадим Бойченко е цитиран да казва, че "нашествениците не са в състояние да осигурят на населението храна, вода и лекарства или това просто не ги интересува". По думите на Бойченко условията в Мариупол са като в Средновековието, поради което е необходима незабавна евакуация.

Смърт и разрушения

Преди войната на Русия срещу Украйна населението на Мариупол наброяваше около 450 000 души. След продължили седмици тежки боеве градът на Азовско море е вече под контрола на руската армия. Твърди се, че инфраструктурата на Мариупол е почти напълно разрушена.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    52 12 Отговор
    Ами излезте.Нашите моряци как получиха всичко?

    Коментиран от #7, #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пламен

    15 49 Отговор
    Русия депортират цивилните в концлагери в Ростовска област. Първо им взимат децата, после разделят мъжете от жените.

    Коментиран от #10, #19

  • 4 Амиии

    55 10 Отговор
    В бункерите са натовците. Как да излязат? Да ги види цял свят ли:))))
  • 5 Ал Бунди

    16 46 Отговор
    ЗАЗВЕРСТВАТА НА ОРКИТЕ ВЕЧЕ ЗНАЕМ...НОО..ИДЕ ВИДОВДЕН. ДНЕС БАЙДЪН РАЗПИСВА И ПОМОЩА ЗА УКРАЙНА ТРЪГВА ИИИИ..... НЕ МИ СЕ МИСЛИ КАКВО ЩЕ СТАНЕ С МАРОДЕРИТЕ. А ЧЕШКИТЕ ДАЛЕКОБОЙНИ ГАУБИЦИ ВЕЧЕ РАБОТЯТ...

    Коментиран от #15, #28

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    39 12 Отговор
    И нашите пенсионери нямат пари да си платят тока и водата а в някои села изобщо няма.
  • 7 Ал Бунди

    17 46 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Абе, льо..ман...това да не са българи бе. Украинците доказаха на света, че са едни от най-добрите воини.. бият се за земята си, за семействата си ..като лъвове. А ти, ако не дай си боже пукне пушка, не могат те намери изпод полите на жена ти...аман от балалайки страхливи..

    Коментиран от #18, #27

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Моряка

    22 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Добре малкия,напредваш.Но любимият ти доскоро Кирчо едно благодаря не каза на руснаците.Как не го разбра по отрано,че е агент на Мустафата.Да ти кажа право,в началото и аз не го разбрах,ама съм много далече,по трудно е за разпознаване.
  • 10 Малкото останали с непромити мозъци

    23 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пламен":

    Не го мислиш,нали.В противен случай си за психиатър
  • 11 Българка

    13 36 Отговор
    ООН и целият цивилизован свят да помогне за хуманитарни мисии и освобождаване на Мариупол от руските нашественици. Такъв геноцид и варварство са характерни с жестокостта си за средновековието. Ирпин, Буча ще бледнеят пред покъртителните гледки, масови екзекуции и пълна разруха, причинени от руския башибозук.

    Коментиран от #21

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 !!!?

    13 27 Отговор
    Щом Кремъл твърди, че Мариупол е в тяхни ръце, защо държи нашите кораби и моряците ни за заложници...или пак ще го играе "освободител" !!!?

    Коментиран от #17, #25

  • 15 Да,

    26 8 Отговор

    До коментар #5 от "Ал Бунди":

    прав си-иде Видовден и дано ви се отворят очите на всички,че сте заслепени от американската пропаганда!
  • 16 МММ

    25 3 Отговор
    Загатват какви патогени ще пуснат от подземието.
  • 17 любопитен

    26 1 Отговор

    До коментар #14 от "!!!?":

    Кой какво, как и защо държи! Ти да не си пил газ? Моряците ни са в България. Остана капитана с още няколко моряка. Текат ремонти на кораба има видеа как заваряват цепката по корпуса му! Може ли да сте толкова смо та ни?
  • 18 Малкото останали с непромити мозъци

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ал Бунди":

    Колко си смешен и неадекватен
  • 19 веселяк

    24 6 Отговор

    До коментар #3 от "Пламен":

    "Първо им взимат децата, после разделят мъжете от жените.". А кога ги ядат?
  • 20 !!!?

    9 26 Отговор
    От варвари нахлули в страната ти да грабят, мародерстват и оплячкосват не чакай милост ! Не слечайно Генезисът на днешният путинов Гулаг е Златната монголска Орда !!!?

    Коментиран от #24

  • 21 Малкото останали с непромити мозъци

    17 2 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Къде ги видя тия гледки.Абе,хора,какво ви става?
  • 22 Сталин

    19 4 Отговор
    Dw голямо лъжци никои не ви вярва за нищо
  • 23 Без коментар

    25 5 Отговор
    Азов да обстрелва газопроводи, ел. станции,водопроводи, у-ща, болници, цивилни сгради, хуманитарни коридори, и собствената си мерОст да приписва на Русия, просто е нечовешко. А в същото време Русия с инженерните си части да възстановява инфраструктурата под обстрел, нямам думи. В Мариупол са предимно рускоезично население, което пречи на Азов, и свободно подлагано на геноцид според Доктрината на Азовци.

    Коментиран от #31

  • 24 табсо

    17 3 Отговор

    До коментар #20 от "!!!?":

    Братугите се учат от азовците-кво те правиха осем години с цивилните и децата в донецк и луганск,сега и сепсисо нема да ги спаси,само вакум и балсамиране во веки веков..
  • 25 Малкото останали с непромити мозъци

    11 2 Отговор

    До коментар #14 от "!!!?":

    Някакъв стар фейк ли четеш? Това показва,че като чуете нещо,дори не си правите труда да прочетете алтернативно мнение,пък после да прецените кое е истина.Само суфлирате Байдънската пропаганда
  • 26 Истински кмет

    14 3 Отговор
    Това е истински кмет, загрижен за града. Местните от "благодарност" го споменават всеки ден, че даже и роднините му включват. Кметът избяга още на първия ден (КРАЯ НА ФЕВРУАРИ) от Мариупол. Остави града без управление и настана хаос. Започна разграбване на магазини, жилища. Като разбраха, че няма кмет полицията и всичките му подчинени се изпокриха. Военните действия около града започнаха едва след няколко седмици, но "храбрият" кмет вече го управляваше от социалните медии. Сега, когато в града няма сражения нещата се нормализират. Всеки ден има видеа от Мариупол, има десетки доброволци, които носят храна, лекарства, хигиенни средства. Има случаи хората, които са останали да отказват хляб и лекарства, защото имат и са спокойни, че утре пак някой ще донесе. Тези 100000, които са там категорично отказват да напуснат. Евакуираха се само тези с тотално разбити домове или много възрастни хора без близки. За какви развалини говори "храбрият" кмет? Това да не е земетресение. Високите панелки, използвани за огневи точки се оказаха изключително здрави и само последните етажи са обгорели. Вчера имаше символичен акт - бебе родено в Мариупол преди 10 дни, получи гражданство в ДеЕнЕр лично от Пушилин. До две седмици ще е разчистено пристанището и залива и ще може да се ползва. Животът продължава, но "храбрият" кмет ще продължава вероятно месеци наред да получава украинска заплата, за да се "грижи" за гражданите на Мариупол, докато си пие водката в Киев или Лвов.

    Коментиран от #35

  • 27 Хахаха

    13 3 Отговор

    До коментар #7 от "Ал Бунди":

    Страшни войни са - превъзхождаха числено руснаците 5 към 1 /и то без мобилизираните/, получават помощ от цялото НАТО и за няма и два месеца загубиха 1/3 от територията си:)
  • 28 Ако не си

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ал Бунди":

    разбрал, от както вървят военни помощи за Украйна, някой хора рязко забогатяха! Те тръгват, ама къде пристигат е друга тема. Хахаххахахахах
  • 29 Така

    12 3 Отговор
    Путин им каза в началото на войната - с вас ще се разберем. Не искам да окупирам Украйна, но трябва да защитя Русия от запада. Затова не влизайте в съюза на НАТО. Толкова ли им е трудно на украинците. Какво са се заинатили да си загубят суверинитета, влизайки в съюза на НАТО, но и на ЕС. Заради алчността на Зеленски, военните действия продължават. Нормалните украинци и украинските военни да си отворят очите. Те воюват за да се вкарат в американска зависимост.

    Коментиран от #34

  • 30 Тапата

    7 14 Отговор
    Този град трябва да остане като паметник на путиновата идиотщина, и да показва на идните поколения, на какво е способна човешката глупост!

    Коментиран от #37, #43, #44

  • 31 Да,

    10 4 Отговор

    До коментар #23 от "Без коментар":

    прав си.Премиерът да беше отишъл до Мариупол да види какво разказват цивилните за Азов

    Коментиран от #33

  • 32 Град с размерите на Пловдив

    5 9 Отговор
    Затрит от пазителите на християнските ценности... наши родни братя - чеченци, осетийци, буряти и вся осталная... !!!
  • 33 На премиера му стигат троловете ...

    2 4 Отговор

    До коментар #31 от "Да,":

    И Ганювците...!

    Коментиран от #40

  • 34 Много просто

    3 11 Отговор

    До коментар #29 от "Така":

    На Джуджето и всеки друг от тази гео ширина, не може да се вярва. Украинците ще изстрадат свободата си и заслужат просперираща държава... с огромно съжаление за жертвите го пиша !

    Коментиран от #41

  • 35 Да,

    9 1 Отговор

    До коментар #26 от "Истински кмет":

    изключително точен и достоверен коментар.
    Хора,четете различни източници.Не се поддавайте на елементарна пропаганда.
  • 36 заповедта на Путин е от ясна по ясна

    9 0 Отговор
    от обръча муха да не преФРЪКНЕ иначе СИБИР ИЛИ ОЛОВО !
  • 37 Не,

    10 0 Отговор

    До коментар #30 от "Тапата":

    Този град е символ на неадекватното поведение на Зеленски и на мръсните игри на Байдън
  • 38 ПУТИН Е ОСВОБОДИТЕЛ НА УКРАЙНА -

    9 2 Отговор
    ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО ! СЛЕД ПОБЕДАТА БЪЛГАРИЯ ВЛИЗА В РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ И ГАЗ НЕФТ И ТОК СТАВАТ СТОТИНКИ ЗА НАС !
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Да,

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "На премиера му стигат троловете ...":

    но не му стигат силите и смелостта.За съжаление е силен само на обещания и фантазии
  • 41 Да,

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "Много просто":

    Просперираща държава с проспериращ нацизъм
  • 42 Грульо

    8 0 Отговор
    Какви са тез украински власти, бе ДВ, в Мариупол нема украински власти. Пак фалшиви новини на киевското жуже за повдигане на духа. :D
  • 43 Не бързай с оценките

    10 2 Отговор

    До коментар #30 от "Тапата":

    Придържай се към фактите, изгледай няколко клипчета от Мариупол, в което има разкази на очевидци, за да си сигурен, че разбираш какво се случва там. Не се доверявай на източници, които ти твърдят нещо, а са на няклкостотин километра. Половината от интервюираните в Мариупол са против войната, другите я приемат като неизбежна. Всички обаче са единодушни, че това, което се случи с Мариупол е най-вече по вина на Зеленски и неговите кукловоди. За да прикрият и евакуират няколкото десетки американски, канадски, френски, турски и др. високопоставени генерали, които са в Мариупол от самото начало, беше забранена евакуация на цивилни. Какво се случваше първите дни, когато восйските на DNR бяха още на 20-30 км от Мариупол? Според очевидци се разстрелваха семейства в колите им, опитващи се да се измъкнат. Пак според очевидци, на обявените от Киев сборни пунктове за евакуация в града, се появяваха въоръжени и разгонваха хората. Кой забрани от Киев на военните да сложат оръжие и ги лъжеше, че с помощта на Запада ще ги евакуира? Кой направляваше ситуацията в тази посока - с много разрушения и мирни жертви? Кой държи мирни граждани в Азовстал и не ги пуска? И всичките тези жертви - военни и мирни, само за да не лъсне лицемерието на Запада и техните граждани да разберат, че правителствата им участват във войната чрез висши военни съветници. Кой ли не се изреди да звъни или ходи при Путин и всички само за евакуация на "мирни" граждани говорят (ако може с оръжията им, ако м
  • 44 Не бързай с оценките

    7 1 Отговор

    До коментар #30 от "Тапата":

    (ако може с оръжията им, ако може по море до Турция). Това са фактите, времето за оценки е поне след няколко месеца, когато има още повече свиделства от Мариупол, какво точно се е случило. Да прочетеш заглавие на пропагандна статия и вече да си готов с оценка не е критерий за мисловен процес.

    Коментиран от #46, #49

  • 45 Ами

    10 0 Отговор
    Статията е писана за преди седмица? В Мариупол се разчиства улици, има Интернет, ток, телевизия, вода. Какви ги бълнуват от ДВ? Хората отдавна излязоха от мазета та, раздавам се храна, лекарства, хигиенни материали, хляб?! В свят на глобални комуникации, защо ми вземат за канарчета? Правилния въпрос е защо се публикува подобна статия. Отговора го знаем
  • 46 Тапата

    1 4 Отговор

    До коментар #44 от "Не бързай с оценките":

    Ввичко това, за което пишеш, е следствие от руската инвазия и ракети, за което няма нужда от клипчета и манипулативни репортажи. Нищо не може да оправдае тази война!

    Коментиран от #47

  • 47 Не бързай с оценките

    4 1 Отговор

    До коментар #46 от "Тапата":

    Тази война е програмирана от десетилетия. Но това е дълга тема. Разпадането на социализма, разширяването на нато, как САЩ едностранно се отказа от договора забраняващ ракетите със среден обсег. Погледни върху днешните събития. Войната в Украйна. И тука имаме подготовка от поне 17 години. Да се върнем не толкова назад във времето. Напиши в тубата "Алексей Арестович / 18.03.2019" и намери време да го изгледаш. Не е пропагандно клипче. Предполагам знаеш кой е Арестович? Ще останеш учуден как още преди три години са предсказани действие след действие последните няколко месеца събития, свързани с Украйна. Какво трябва да направи украинското ръководство, за да предизвика войната. Ясно са очертани червените линии, които ще бъдат преминати, за да не оставят на Русия друг избор освен война. Как си обясняваш факта, че в началото и средата на февруари е имало огромен брой полети на частни авиокомпании (данни от флайтрадар) и украинските олигарси и семействата им са се изнесли предварително. Нали Путин изненада всички? Как тогава украинските олигарси са знаели няколко седмици по-рано за войната? Или може би са разбрали, че съвсем скоро Украйна ще започне война срещу "сепаратистите" и Крим? Американците стоварват първите дни няколко дивизии в Украйна и насочват ядрени ракети към Москва.Така го описва и Арестович преди три години. Дали те ще започнат войната или ще предизвикат Русия, важното е още първите дни да вкарат натовски войски. 2014 година се опитаха да подлъжат
  • 48 Не бързай с оценките

    4 1 Отговор
    2014 година се опитаха да подлъжат Путин да вкара войски, не успяха. Подписаха се мирни споразумения в Минск. Ако се спазват са добри за всички участници - Украйна, Русия и Европа. Не и за САЩ (2014 г. - 13 трил. долара външен дълг, 2022 г. - 30 трил.) Как да се спаси САЩ от фалит? С разпалване на много войни (далеч от американския континент) и много заграбени чужди ресурси. Продаваш оръжия и храни, препродаваш енергийни ресурси с огромна печалба и отлагаш фалита. Кой има отчаян интерес да налива бензин в огъня? Имало ли е в света военен конфликт, който САЩ от позицията си на световен жандарм, да са се опитали да спрат в началото му чрез преговори? Аз поне не помня. Война, докато се изчерпят възможностите за печалба или се завладеят чуждите ресурси. Само жертвите от последните 20 войни, които се водиха в името на демокрацията по света (Сирия, Ирак, Югославия,...) са над 5 милиона души, от които над 1 милион в Ирак. Коя армия прилага тактиката за опустушената земя? Кои държави обучават терористичните групировки по света за водене не бой в градски условия и ползване на цивилни за жив щит? Защо от 3-4 години украинската армия е обучавана точно за такива военни действия от най-добрите западни инструктори? Въоръжавана е точно с такива оръжия?

    Коментиран от #50

  • 49 Малкото останали с непромити мозъци

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "Не бързай с оценките":

    Това е най-адекватният анализ на събитията, който съм чела напоследък.
  • 50 Тапата

    0 3 Отговор

    До коментар #48 от "Не бързай с оценките":

    Нахлуването на територията на суверена, световно призната държава, бомбардиране, избиване на населението й, разрушаеайки градовете и инфраструктурата й е престъпление, което няма и неможе да има оправдание!

    Коментиран от #51, #52

  • 51 Да,

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "Тапата":

    Едно си знаете,едно си пеете.По някога е оправдано.Или само американските инвазии оправдавате?
  • 52 Не бързай с оценките

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "Тапата":

    Това, от което се възмущаваш се случва при всяка водена от САЩ военна опер. на чужда територия (Сирия, Ирак, Афганистан, Либия, Югославия,...). Генерира се повод (става и с прах за пране в епруветка и ето ти 1 милион загинали в Ирак за 10-тина години) и се напада. Няколко американски генерали се учудват, че руснаците не воюват в Укарайна като тяхната армия, не унищожават почти никаква гражданска инфраструктура, не сриват градовете със земята, а ги заобикалят. В Украйна има ток, вода, интернет. Изключението засега е Мариупол. Защо? Има заловени секретни документи и лаптопи. Войната е трябвало да започне на 8-ми март срещу Донецк, Луганск и после Крим. Мариупол е идеален от стратегическа гледна точка за команден пункт. Ето защо там вероятно има толкова много генерали на Нато от различни държави. Те са били на терен с готовите планове на Нато за поредната "демократична операция". Затова са и отчаяните опити на ниво президенти на държави, ООН и Ватикана да спасят "гражданите" в Азовстал. Цял един град беше превърнат в жив щит, за да има време за изтегляне на генералите. Плановете за война обясняват как украинските олигарси са разбрали, за да избягат с частните си самолети в началото на февруари. Руските олигарси бяха изненадани от решението на Путин да изпревари събитията. Няма опрадание за никоя война, но тази е започнала преди края на февруари и решението е взето много преди Путин да промени началната дата от 8-ми март.

    Коментиран от #53

  • 53 Тапата

    1 4 Отговор

    До коментар #52 от "Не бързай с оценките":

    Няма значение кой е агресорът и какви са мотивите му, в случая това е Путин. Тук става въпрос за морални и общочовешки ценности. Ако проумееш това, то спорът ни става излишен.
  • 54 Украйна

    6 0 Отговор
    Канада призна за свои военни в Украйна, над 1000 нацгвардейци са попаднали в "котел" 5833
    Положението в "Азовстал" става все по-трагично, каза кметът на Мариопул
  • 55 Лекарство за тях

    2 0 Отговор
    Бе стара е информацията. В Мариупол вече разчистиха улиците,даже и паметниците да 9-ти май. Ааа... за нацитата в Азовстал евентуалната холера ще е най-доброто лекарство за тях....,като са мърллячи и сигурно са или ще я изпуснат от сащианската лаборатория в катакомбите. тия и чума ще измислят само и само да се изсулят.
  • 56 Тази–

    1 0 Отговор
    плаче защото и откраднали 193 хиляди лева 36 хиляди долара и 40ЛЕВА ПОМОЩ
Новини по държави: