Last news in Fakti

30 Май, 2013 16:05 2 977 0

Германски коментари за българския кабинет

  • германски-
  • коментари-
  • български-
  • кабинет
Германски коментари за българския кабинет - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как германските медии и експерти оценяват новото българско правителство? Какво им направи най-силно впечатление в деня на гласуването на новия кабинет? Дойче веле е публикува различните гледни точки:

"Обрат в България" - под това заглавие агенция ДПА информира за смяната на властта в най-бедната страна от Европейския съюз. "Четири години по-късно България отново има доминирано от социалистите правителство. Три от общо 16 министерски места получава партньорът им ДПС. Във връзка с големите очаквания на хората безпартийният премиер и бивш финансов министър на страната Пламен Орешарски предупреди, че по всяка вероятност няма да ги направи по-богати, но със сигурност по-обнадеждени в края на 4-годишния му управленски мандат. Според наблюдателите, това правителство ще бъде относително стабилно, тъй като опозицията не разполага с необходимите 121 гласа в парламента за евентуален вот на недоверие. Затова правителството на БСП и ДПС може да бъде съборено само с натиск от улицата", пише ДПА.

"Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" посочва, че в новото българско правителство има много млади хора и то се състои от малко известни безпартийни експерти и от леви политици. "Премиерът Орешарски ще работи за стабилизиране на демокрацията, даване на нови шансове на бизнеса и за възстановяването на солидарността и социалната справедливост", пише изданието.

Часът на Волен Сидеров

Австрийският "Ди Пресе" обръща внимание на това, че новият кабинет е бил избран с помощта на процедурни хватки - осигуряването на кворума в пленарната зала от Волен Сидеров, председател на "Атака", чиито останали 22 депутати не се регистрираха за заседанието. Макар да са малобройна парламентарна група, именно от хората на Сидеров в бъдеще ще зависят важните гласувания в парламента, пише "Ди Пресе". На процедурните игрички в Народното събрание по време на гласуването на новото правителство се спира и германският "Нойес Дойчланд". А австрийският "Курир" обръща внимание на пламенната реч на Волен Сидеров, в която той нападна всички партии, предупреждавайки ги да внимават, ако не искат той да се превърне в кошмар за тях.

"Удря часът на националистите", пише на свой ред "Берлинер Цайтунг". В статията четем: "България на българите" гласи любимият лозунг на националистическата формация "Атака". Преди изборите на 12 май нейният лидер Волен Сидеров обеща да освободи България от "колониалното робство" на мултинационалните компании." Пред изданието социоложката Мира Радева казва, че българите са решили да поверят на "Атака" ролята на коректив. "От хората на Сидеров вече зависи дали ще работят парламентът и правителството", е цитирана и журналистката Димитрана Александрова. Германското издание припомня тезата на Сидеров, че чуждите фирми източвали най-бедната страна в ЕС България и затова той е решен да ги прогони от страната. В това число попадат не само големи вериги супермаркети като "Била", "Метро", "Кауфланд", "Лидл" и "Карфур", но също така и чужди вериги бензиностанции, банки и телекомуникационни компании.

Новият премиер Орешарски

В интервю за "Дойче Веле" германският политолог Хайнц Брам пък казва, че най-сетне е възможно в България да спрат уличните протести. Той подчертава, че ако това не се случи, то тогава единственият изход ще бъдат нови избори. А дали новите управляващи ще организират "лов на вещици"? На този въпрос германският експерт отговаря така: "Да се надяваме, че са отминали времената, когато вечерните новини по телевизията започваха с кадри на арестувани бивши министри. Ако обаче има достатъчно доказателства за извършени престъпления от правителството на Бойко Борисов, тогава на нарушителите трябва да им бъде потърсена отговорност. Още повече, че от улицата се чуват такива призиви."


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА