Last news in Fakti

15 Април, 2024 09:45 3 585 45

Ралица Симеонова пред ФАКТИ: Кабинетът „Главчев“ ще е параван на задкулисието

  • ралица-
  • симеонова-
  • главчев-
  • кабинет-
  • партии-
  • служебен кабинет-
  • парламент

Понякога, естествено, се получават пробиви и в системата на МВР влизат чисти хора, но тези случаи са редки и кукловодите бързо поправят "грешките", казва политологът

Ралица Симеонова пред ФАКТИ: Кабинетът „Главчев“ ще е параван на задкулисието - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Смените по върховете на държавата започнаха още в първия ден на служебното правителство „Главчев“. Те се случват на фона на скандали в МВР и митниците. Как да гледаме на случващото се и какво да очакваме от партиите… Пред ФАКТИ говори политологът Ралица Симеонова.

- Г-жо, Симеонова, ако погледнем реално на нещата, кой носи отговорност за този служебен кабинет и действията му?
- В контекста на конституционните промени, на практика, това е ключовият въпрос. Преди беше ясно, че президентът назначава служебен кабинет, носейки и съответната отговорност за избора на министри и за управлението на този кабинет. Тази отговорност почиваше на ясна логика с оглед специфичната институционална роля на държавния глава в системата на разделение на властите в България. Да, връзката на политическата отговорност и отчетността пред парламента се прекъсва, доколкото последният бива разпуснат, но легитимността при този подход все пак остава висока, доколкото произтича от високата легитимност, свързана с прекия избор на държавния глава от българските граждани.
След конституционните промени политическата отговорност, доколкото можем да говорим за такава, се носи от служебния министър-председател. Назначаването на този министър-председател е функция на избор от определен списък от длъжности, а не на преценка за качества и компетенции. Това е предпоставка служебният кабинет да бъде оглавяван от силно партизирани личности, веднъж, заради самата процедура за избор на принципали за тези длъжности, и втори път, доколкото често те се заемат от партийни функционери. С конституционните промени се снема отговорността от президента по отношение на избора при назначаването на служебен кабинет, но тя не се прехвърля върху друг субект с реципрочна легитимност. При тези условия, на практика, никой не носи в достатъчна степен отговорност за този избор.

Такъв вакуум по отношение на отговорността открива поле за външни влияния в процеса на взимането на решения в рамките на този кабинет.

Същевременно новият "модел" на служебен кабинет се очаква да отговаря пред действащ в този период парламент, който всъщност не го е избирал и който няма ефективни механизми да го контролира. С други думи политическата отговорност, която се носи в този контекст, е силно минимизирана на всички нива - кабинет, парламент и президент.

- Преди беше ясно, че президентът назначава служебен кабинет, а сега стана администратор на печат? Каква е политическата логика на това и колко е работещо…
- Логиката е именно да се минимизира отговорността. Защото ако приемем, че идеята на тези промени беше да се ограничат правомощията на президента по повод назначаването на служебни кабинети, то това можеше да се осъществи доста по-елегантно, като кабинетът в оставка просто продължи да управлява до избора на нов кабинет. Това е един утвърден в много демокрации модел на преход от едно правителство към друго и нямаше да създаде такъв институционален хаос. Фактът, че се направиха тези екзотични промени, поставя много въпроси, най-вече за това кой иска да управлява без да носи отговорност и какви решения предстои да се взимат.

В този контекст е много вероятно кабинетът "Главчев" да бъде инструмент за взимането на непопулярни, но ключови решения, както по кадрови въпроси, така и за политики.

Това ще са решения, за които никоя партия няма да бъде склонна да носи политическа отговорност. По всичко изглежда, че кабинетът „Главчев“ ще е параван на задкулисието.

- Тези конституционни промени не скриват ли под „служебен кабинет“ реално партиен?
- В голяма степен е така. Механизмът за избор на служебен министър-председател сам по себе си е предпоставка за установяване на практика служебните кабинети да бъдат реално партийни. Първият служебен кабинет от този вид дава доказателства в тази посока. Г-н Главчев е ярка партийна фигура от редиците на ГЕРБ, което няма как да не провокира съмнения, че върху неговия избор на министри има партийно влияние, както и че такова ще бъде оказвано и по отношение на предстоящите решения на кабинета.

- Парламентът работи в някакво безвремие. Това ли е най-доброто време за използването на ситуационни мнозинства?
- Ситуацията действително крие рискове парламентът, който вече няма достатъчно висока легитимност с оглед насрочените нови избори, да приема ключови решения и законопроекти чрез ситуационни ("плаващи") мнозинства. Основателно може да се постави въпросът за легитимността на тези решения, за това доколко е редно такива решения да бъдат взимани от парламент, който скоро ще преустанови своето съществуване. Така че, в този контекст - не, не е най-доброто време за взимане на важни решения, но вероятно определени политически сили ще се възползват от момента.

- Организацията на избори или случващото се в МВР. Кое е по-важно и по-интересно?
- Двете са свързани. МВР има важна роля по отношение на провеждането на избори. Ведомството има ключови охранителни функции и е една от структурите, които са призвани да гарантират честността на изборите. Трябва да имаме предвид това, когато говорим за проблемите, свързани с контролирания и купения вот, с изборните престъпления. Ожесточената политическа борба за това кой ще контролира МВР, с оглед предстоящите избори, няма да помогне за повишаването на доверието в електоралния процес.

Напротив - засилва се усещането, че ведомството ще бъде използвано в услуга на определени партийни интереси.

Това може да демотивира гражданите да упражнят правото си на глас и да доведе до ниска избирателна активност. При ниска избирателна активност знаем, че твърдите ядра на партиите определят крайните резултати. В този смисъл се досещаме кого обслужва тя.

- Компромати. Това ли е важно да имаш за човек, който ще заеме висш пост в МВР?
- За съжаление, практика е до високи публични длъжности да се допускат лица, за които вече има натрупани компромати, гарантиращи, че впоследствие същите ще бъдат успешно контролирани. Това са уродливи прийоми, типични за определени среди, но се прилагат масово в политическата сфера. Подобни практики правят осезаема липсата на прозрачност във взимането на политически решения по важни въпроси и усилват усещането за намеса на задкулисието в тези процеси. Понякога, естествено, се получават пробиви и в системата на МВР влизат чисти хора, но тези случаи са редки и кукловодите бързо поправят "грешките". А и изключенията винаги потвърждават правилото.

- И какво излиза - който не слуша, бързо го приключват с компромати…
- Да, който не слуша, обикновено бързо го приключват с компромати, а когато няма подходящи такива, "фабриката за лъжи", т.е. определени медии произвеждат и разпространяват скалъпени истории, така че непослушните бързо биват приключени във всякакъв смисъл - социален, политически и икономически.
Това е причината, поради която свестни и стойностни хора не могат да оцелеят дълго в тази политическа среда. Това е причината и да имаме такова лошо качество на политическото представителство, както и липса на професионализъм и ниска компетентност на много от лицата, заемащи висши публични длъжности.
А в тази безобразна информационна среда, в която никой не носи отговорност, когато разпространява лъжи, българските граждани тотално губят ориентир коя информация е достоверна и коя не е. Това е и целта. Когато не разполагаш с коректни данни, когато не можеш да разграничиш истината от лъжата, тогава не можеш да взимаш адекватни решения и ставаш лесно контролируем. Така често се направлява поведението на цели обществени групи.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    20 12 Отговор
    Вярно е

    Коментиран от #10, #21

  • 2 ХиХи

    41 8 Отговор
    Кабинета Главчев е заради Ристювата задколисна конституция
  • 3 ТаУмВзе

    36 6 Отговор
    Галя от Посолството врътка Пуделите крадливи на къс повод и тва е.
  • 4 Град Козлодуй

    23 4 Отговор
    Политиците ни лъжете от34 Години вече
  • 5 Маг..нит.. ски Пеев.. ски

    28 11 Отговор
    Ужас СТАТУКВОТО НЕ ПУСКА ВЛАСТТА..ОКОПАЛИ СА СЕ НАВСЯКЪДЕ...
  • 6 Град Козлодуй

    19 2 Отговор
    Ум Умува Ум Царува Ум Патки Пасе
  • 7 Либе растите

    30 8 Отговор
    не могат да се помирят,че гонят техните хора от властта!Не само че трябва да ги изгонят,но трябва и да ги съдят за антидържавна дейност! Всички!
  • 8 Стилян

    30 17 Отговор
    Ралица симеонова????
    Отговори,които лъхат от неграмотндт и непознаване на материята.
    Много Ви моля,,Факти"не побликувайта разните недомислици на некомпетентни хора.

    Коментиран от #44

  • 9 Някой съмнява ли се изобщо!

    24 17 Отговор
    Че Главчев е просто един верен войник на Борисов и ще води хорото по неговата свирка...!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 име

    26 10 Отговор
    А при сглобката всичко беше прозрачно и ясно. Най-вече обслужването на американските интереси.

    Коментиран от #29, #36

  • 12 Хохо Бохо

    24 6 Отговор
    Е умнокрасиви жълтопаветници хареса ли ви сглобката и ристовата конституция? Доволни ли сте от коалицията на еднокнижника и прасето?
  • 13 Град Козлодуй

    12 3 Отговор
    Хиената когато е ранена си изяжда червата
  • 14 И без

    20 6 Отговор
    теб е ясно на обществото , другарке , но що да не се мазнеш на Брюксел ?
  • 15 Гацо Бацов

    20 2 Отговор
    Досега няма нито един кабинет който да не е параван на задкулисието! ! И въобще политиците са параван на задкулисието. Бадева си ходила на училище!
  • 16 Град Козлодуй

    3 5 Отговор

    До коментар #10 от "123":

    не се казвам Вальо какво е това обръщение на Абе нямате ли елементарно Възпитание Моля Хубав ден
  • 17 Само

    14 2 Отговор
    едно мушкато ти липсва зад ухото !
  • 18 да сменя , то

    7 2 Отговор
    който не разполага с бюджет как да се справя . няма да мрънкаме а ще търпим . за грешка - тръба . да върти тръби габриел като сгреши . не го знам главче . нали е нов . тоя на франция външния е отврат . само воини му дай .
  • 19 Политици

    17 6 Отговор
    Забраняващи Референдуми. Отменящи Референдуми. Подминаващи подписки ГЛАСЪТ НА НАРОДА Провеждащи тайни, закрити заседания на НС, за да не разберем какво се случва. Криещи видеа от Заседания, без достъп до Публична Информация. Замърсяващи природата с фото, перки, концесии мини и злато, ресурси в полза на Концесионери. Унищожаващи родно производство фермери. Нямат право да бъдат в политиката. Осъждащи народа си на здравен Геноцид СЗО, ЕС4 Здраве, ЕП и ЕС регламенти, мълчаливо потайно, посегнаха на ДЕЦАТА НИ. Подлагащи на опити евгеника чрез събирани ДНК. Национализиращи депозити в сметки, във вреда на 6 милиона българи. Вдигащи с 300% заплати чрез преки, косвени данъци, готвят НОВА ТЕСЛА ТАКСА СМЕТ. Укриващи реална инфлация. Това не са български политици, това са хора, които съзнателно ни обричат на ГЕНОЦИД. за гаврата с Конституцията, няма какво да пишем. Те много добре ЗНАЕХА какво правят. Сихронизираха Конституция с онази на ЕС, за налагане на продоволствен, цифров, данъчен, здравен геноцид.
  • 20 Червената шапчица

    15 2 Отговор
    Един мъж се подготвял да гледа боксов мач, ама много як и интересен мач, със страховити боксьори. Бири, ядки, проверявал програмата няколко пъти, абе голяма подготовка. Става време и мача започва. Няколко размени на удари и в 27 секунда, единият пада в нокаут. Човека възмутен, пуска в действие българският речник - ма до девето коляно. Жена му стояла на вратата и го гледала.
    - Много е гадно, нали?!
  • 21 По-точно

    13 12 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    Кабинетът Главчев ще е параван на Борисов и ГЕРБ!

    Коментиран от #23

  • 22 Радан

    12 9 Отговор
    Рядко,грозна и нечистоплътна жена,за пари лъже и майка си

    Коментиран от #45

  • 23 Стилян

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "По-точно":

    Всеки омразен Трол пледира глупости
  • 24 Лазо

    11 2 Отговор
    Госпожата, която прецака шефа си и го скара с президента. Заради това, че назначи в МО един връзкар свой човек, а изхвърлиха професионалист с 30 г. опит.

    Коментиран от #28

  • 25 От ББР

    12 7 Отговор
    Нека си спомним простото Киро на кой ден започна с уволненията!!!
  • 26 Ефектът

    9 6 Отговор
    Хайде сега...параван....Направо да обявят ГЕПИ плюс Щиши.....80 процента.......и да се приключва.....има още милиар.ди от Европата за Сараите....честито.
  • 27 нннн

    9 2 Отговор
    Ама, как кабинетът в оставка може да продължи да управлява? Доказано ялови, може и престъпен... И ще го контролира ялов парламент.
  • 28 Не само

    12 5 Отговор

    До коментар #24 от "Лазо":

    шеф...... Типична селска интригантка !
  • 29 Бедстващи

    6 8 Отговор

    До коментар #11 от "име":

    Искаш да кажеш,че Шиши и Баце ще защитават руските интереси,и ще се правят на евроатлантици...много смешно.

    Коментиран от #35

  • 30 Нито един

    7 3 Отговор
    от досега съществуващите кабинети, партии, елити, не трябва да е в НС. Всички до един гласуваха срещу България и Българите в последните 3 години. Да се надяваме, че няма да си измият ръцете със служебен кабинет, малкото останали последни промени в Законодателство, които ще са последният пирон в Ковчега на България. Нарочно го направиха, но има записи на Заседания от НС, и всеки вдигнал ръчичката срещу народа си в НС, трябва и ще си понесе отговорността, еднолично, пък било и с няколко карти. Българите не са слепи.
  • 31 правда

    10 3 Отговор
    Коя беше ти ,и колко хора излъга
  • 32 Ден

    10 3 Отговор
    като и видиш физиономията и ти се иска да я удряш с чук
  • 33 Тредстоун

    10 3 Отговор
    Какви са тия неадекватници които са щедри от към глупости , политолози , психолози анализатори .... , абе все разбирачи ... , по скоро полски свирачи заработват си надника , натъкмяват си монолозите спрямо поръчителя , да му гладят ушенцето , смешници
  • 34 ЛЕЛИИИИИИ

    8 2 Отговор
    АМ ЧИ ПО ДОБРЕ НА ЗАДКУЛИСИЕТО ОТ КОЛКОТО НА ОТКРОВЕННАТА ГЛУПОСТ И СЛАГАЧЕСТВО
    ИАСКАМ СИ МОСТОВЕТЕ ТУНЕЛИТЕ МАГИСТРАЛИТЕ МИЛИАРДИТЕ КОЛКО БЯХА МАЙ ОСЕМ ГОДИШНО
    ИДКАМ СИ РЕАКТОРИТЕ Ф 16 КИТЕ
    МОИ СА ЩОТ СЪМ ГИ ПЛАТИЛ
    ЧУЛИ МА ПА.....А
    НЕ ТИ ЩА АКЪЛА ИСКАМ СИ ПАРИТЕ

    Коментиран от #42

  • 35 име

    8 2 Отговор

    До коментар #29 от "Бедстващи":

    Не мисля че е трудно за проумяване, че шиши и тулупа си гледат само своите интереси. Това че в едни случаи им е изгодно да въртят далавери с руски фирми и примерно, българските им управители, в други случаи им е изгодно да въртят далавери с европрограми и еврофондове, в трети случаи с фирми и интереси на родни олигаси, а в четвърти - с директни покупки от американски фирми, без конкурс, без критерии за оценка, или пък обслужване на позициите им, примерно в енергетиката, всичко това са частни случаи. И въпросът е че такива частни случаи съществуват и при промянкаджиите. Например "компенсациите" които асанчо наскоро изплати на разни "случайни" фирми за търговия с газ, които набутари скъп русси газ през 2021-2022 в Чирен и сега не могат да го продадат. Или пък "случайната" продажба на жилищна сграда, собственост на асанчо и лорер от онази мадама с винетките. Не виждам разлика в прозрачността между едните и другите.
  • 36 глас

    6 5 Отговор

    До коментар #11 от "име":

    Сега пак всичко ще бъде прозрачно и ясно!
    Най-вече обслужване интересите на Борисов и Пеевски!
  • 37 Случи им се

    5 2 Отговор
    Шорошодката само не пояснява , че помията със служебните премиери я забъркаха кураторите и , а и нали Киртачето искаше негово МВР. Каквото искаха - случи им се.
  • 38 ЛИЛИ

    7 3 Отговор
    мърло преди ви пречеше президента сега си пречете сами българските фашисти , но време е народа да грабне сопите и да ви изметем всички партии, докога ще ги търпим тия боклуци
  • 39 ЖЕКО

    7 3 Отговор
    ШОРОШКА КУЧКА ТРЯБВА ДА ЛАЕ
  • 40 По-точно за

    4 0 Отговор
    отзадкулисието!
  • 41 пенко

    4 1 Отговор
    ПИЛИЛЮЛИЛОГЪТ --- ЗА НЯКОЛКО ДОЛАРА В ПОВЕЧЕ / АМА МАЛКО / !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 42 АЛООООО

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "ЛЕЛИИИИИИ":

    ИСКАМ СИ ОБЕЩАНОТО
    НЕДЕЙ МИ ЦИВРИ И НЕ МИ СЕ СОПОЛЯВИ
    ИСКАМ СИ КИНТИТЕЕЕЕЕ
    АЙДЕ ОТИВАЙ ДА ВАДИШ КИНТИ ЩОТО ИМАШ ДА ВРЪЩАШ
    ЗЕМИ И КОКОРЧО
    БЕЛКИМ НЯКОЙ СЕ ПРЕЖАЛИ
  • 43 Ний ша Ва упрайм

    0 0 Отговор
    туй от де изпълзя?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 виждащ

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Радан":

    Долен клеветник!