Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Май, 2022 21:00 15 098 155

"Нищо не може да спре Русия": какво е Ванга за руснаците и защо така я почитат

  • ванга-
  • баба ванга-
  • русия-
  • пророчество-
  • суеверия-
  • людмила живкова-
  • руснаци-
  • българия-
  • оръжие

Кремъл незабелязано пусна своето старо пропагандно оръжие

"Нищо не може да спре Русия": какво е Ванга за руснаците и защо така я почитат - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от проф. Ивайло Дичев:

Наред с изтребителя "Сухой" и ракетите "Искандер", Кремъл незабелязано пусна и своето старо пропагандно оръжие, наречено Баба Ванга.

Още новини от Украйна

Както знаем, нейните пророчества чувствително взеха да нарастват след смъртта ѝ. Измести се незабелязано и фокусът им - от чудодейни изцеления и житейски съвети към голямата геополитика, където тя била казала, че Европа ще загине, а Русия ще пребъде и значи ние, българите, трябва да се държим за нея.

Руснаците и пророчествата на Ванга

Разбира се, руският интерес към великата баба пророчица не е само политически. Който е ходил скоро в Рупите, знае, че основният туристопоток е от руснаци - едни благоговеят в храма, други си купуват сувенирни бурканчета с чубрица и пчелен мед, трети се топят в локвите с гореща минерална вода, за която е предречено, че лекува различни неща. Неизброими са публикациите и филмите за великата българка, сред които сериалът "Вангелия" отпреди десетина години, който се оказа един от най-успешните проекти на руския Първи канал.

Русия е известна с големите си културни различия: от една страна високо образован елит, от друга - суеверни маси, които дори мощната православна църква не успява да дисциплинира. Славянската пророчица поразява руското въображение с това, че е по християнски бедна, че е обикновена жена от народа, която говори грубо и невнятно, а понякога дори гълчи посетителите си. Вероятно персонажът им напомня с нещо на техните собствени "юродиви" - онези съзнателно маргинални, дори налудничави светци, за чието странно поведение се предполага, че в него има дълбок духовен смисъл.

Парадоксална е тук ролята на комунизма, който на пръв поглед преследва всякакви отвъдности. От друга страна зад материализма на идеологията се крие невъздържаната вяра в чудото - във възможността да се прескочи "от царството на необходимостта в царството на свободата", и то под ръководството на вожда, който е разчел знаците на съдбата. Ранните болшевики вярват, че комунистическата революция е не просто социален, а метафизически обрат, който ще промени човешката природа и ще победи смъртта. До едно време се опитват да постигнат чудесата с научни средства. Както например Лисенко, който опитва да превърне овцете в кози, като ги кара да живеят по чукарите. Или Иля Иванов, който по някаква причина решава да кръстоса човек и шимпанзе. Когато тази материалистическа тръпка преминава, на терена се връщат по-традиционни фигури като лечителката Джуна, която удължава живота до над 100 години (и е обявена за герой на социалистическия труд). Или Кашпировски, който сугестираше соцлагера по телевизията през 1980-те.

В този ред на мисли Ванга се появи тъкмо навреме: умиращите комунистически общества си търсеха нови чудеса, които изведнъж да ги изведат поне духовно пред загниващия материалистически Запад. Това, което висши партийни дейци като Людмила Живкова или Светлин Русев влагаха в нейния култ, беше предимството на местното, неразбираемото, древното - от което лесно се прескачаше към траките, към богомилите и въобще българщината. Все приятни за ухото неща.

Геополитическата употреба на пророчицата стъпва на тази ѝ местна слава, за да произведе други послания. Ванга наистина винаги е говорила добре за Русия, но това като че ли е елемент от общото ѝ, да кажем, верноподаническо отношение към властта - поне на мен не са ми известни нейни революционни прояви, а многобройните комунистически дейци, които са я посещавали, обикновено се държат ласкаво към нея.

Когато обаче легендата заживява свой живот, става възможно в нея да се вкарват нови и нови удивления. Двама братя в Америка ще бъдат ударени от метални птици. Курск ще е под вода. Е, вярно, че според нея светът трябваше да приключи през 2016, но нали това е хватката на пророчествата - като се "размине" нещо лошо, викаме слава богу и забравяме.

Не се съмнявам в удивителната интуиция на Вангелия Гущерова. Имат я и други хора, но там очевидно става дума за нещо необикновено. Обръщам внимание на снежната топка, която образува легендата ѝ - от това как познала къде е загубената овца на баща ѝ до предсказанието, че единствената суперсила ще е Русия, бъдещ господар на света.

За разлика от френския си аналог, балканският ни Нострадамус не записва визиите си и в този смисъл те винаги се пречупват през спомена на едни или други нейни събеседници. Често се случва така, че записите, които един или друг екип опитва да направи, изчезват и тя самата го предрича, макар техниците да не виждат никакъв проблем. Чудно, удивително, само дето пак се налага да вярваме на разкази, идващи обикновено от хора, на които е познала нещо - останалите не са ни интересни.

Пророчествата винаги разчитат и на интерпретация. А за обяснение на сегашните събития се опитват да привлекат и Нострадамус: в едно четиристишие той бил казал, че "Големият горделивец" ще нападне Европа. Но защо това да е Путин, а не примерно Ким - това явно го решава интерпретаторът.

През 1979 година Ванга била казала на руския писател Валентин Сидоров: "Всичко ще се размрази като лед, само едно ще остане недокоснато - славата на Владимир, славата на Русия". Само че за Владимир Путин ли става дума или за Владимир Първи, княз на Киевска Рус? При второто тълкуване аз разбирам, че ще победи Украйна.

Или вземете предсказанието, че от разтопените ледове ще излезе страшен вирус. Дали това е истината за Ковид - оставяме на учените да решат. Но възможността топенето на ледниците да събуди някаква древна болест отдавна се обсъжда не само в научните среди, но и в холивудските филми. Ако се случи, значи, о чудо, Ванга е била права. Ако ли не - ами няма да е топ новина, ще забравим. Същото важи за земетресенията, които така или иначе всяка година се случват някъде по света, за водата, която може скоро да не достига и т.н.

А когато общественото мнение е настроено на този канал, няма как да не влезе в ход и политическата пропаганда. И ако в България са по-скромни и се ограничават с употребата на Ванга за възпитаване в благодарност и покорство пред Дядо Иван, руските дейци работят с много по-голям мащаб. В новия филм на Сергей Медведев "Ванга. Пророчества" например научаваме, че светата баба е казала: "Големи страдания чакат Украйна. Ще менят царете (разбирай президентите) като ръкавици. Накрая ще дойде един зелен и весел (разбирай Зеленски), който ще я съсипе и страната вече няма да я има". А Русия си остава център на "чиста и свята сила" и "онези, които са се отвърнали от нея (това е като за нас), ще се върнат". Ако се чудите дали санкциите ще подействат, няма защо да четете икономически анализи - Ванга още тогава го е казала: нищо не може да спре Русия, всичко ще бъде премахнато от пътя ѝ. Дето се казва - имаш чувството, че четеш българския Фейсбук.

Сякаш сме се върнали в Средновековието

Все по-често имам чувството, че сме се върнали в Средновековието, когато неподлежащи на съмнение пророчества ни заповядват как да се държим. Нали знаете този анекдот от живота на Ванга, когато предсказала на бъдещия си съпруг, че ще се ожени за нея. И той ще - не ще, се оженил за нея. Малко страшно, нали?

Днес огромни опашки се вият за поклонение пред кокал от пръста на св. Кирил и от реброто на св. Методий - и това векове след Калвин и Волтер. Но тази работа с вярата май вече не е същата. Ванга днес е не просто местен култ, а глобална сензация - друг неин късмет е да се роди (за разлика от Преподобна Стойна например) в епохата на медиите. Отваряте Ютюб и я виждате класирана сред десетте най-сензационни предсказания за 2022 година (тя никога не е предсказвала по години, но да не издребняваме). В някои версии има ядрена война, в други няма, в някои случаи Путин умира, в други оцелява. И така към глобализираната легенда се налепват нови и нови елементи. В сериала "Вангелия" например руските автори съвсем целенасочено добавят посещение в Петричко на също така митологизирания Хитлер. Казала му "Не пипай Русия" и той много се ядосал, но, както знаем, оказала се права.

В тази нова ситуация е трудно да се каже дали хората наистина вярват в това, което им се казва. То въздейства, защото се повтаря - както въздейства рекламата за Кока-Кола. А как да разубедиш някого за нещо, в което той всъщност не вярва? Нямам отговор.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 142 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    39 195 Отговор
    Ванга е едно прашно кабинетче, втория етаж в дъното на коридора, Лубянка 2.
  • 2 психолог ватненски

    56 149 Отговор
    Нищо не може да спре глупоста!
  • 3 КОГАТО

    40 158 Отговор
    МЪЖЪТ ЗАГУБИ МЪЖЕСТВЕНОСТТА СИ СЕ СЛУЧВАТ ПОДОБНИ ИНЦИДЕНТИ...ПУТИН Е ЕДИН ОТ ТЯХ...ЕМИ ПУТИН, ВИНАГИ ИМА КРАЙ...НО ТИ НЕ МОЖЕШ ДА ГО ОСЪЗНАЕЖ.....
  • 4 българин

    65 130 Отговор
    Малее щом са опряли до Ванга....
  • 5 Нищо лично към баба Ванга

    100 22 Отговор
    Но когато някой разигравал хиляди варианти на компютър от 2014 година насам и знае как ще се развият събитията в световен мащаб няма как да го изиграеш в момента. Не съм путинист но има много висок клас компютри и просто съм реалист като разчитам на тях
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Така каза Ванга

    36 99 Отговор
    Скоро ще стигнат и до територията. Ще има ВНР и БНР /Варненская народная республика/ и / Бургаская народная республика/
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост от Силистра

    193 46 Отговор
    Русите са родени бойци...Господ ги е дарил от всичко по много ..територия,изкопаеми горива, енергии, вода,гори...тези територия тр да се бранят и да се възстановяват в ест им граници . Сащ са държава от 200-250г. , нямат ценности или по скоро са измислени ( за 3 дни над 50 масово убити)
  • 10 честен ционист

    42 9 Отговор

    До коментар #6 от "Да се знае":

    Не бъркай суеверността с наивността
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Баба Ванга

    154 33 Отговор
    Русия ке спаси света!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Декамерон

    138 25 Отговор
    украинците са продажни . Хвърлиха ни като месо“, разказва плененият войник Андрей Паранич от Въоръжените сили на Украйна, който предаде оръжието си, и как са били хвърлени в самия пъкъл.

    Както отбелязва затворникът, мобилизираните просто нямат избор: „Или на война, или в затвора“.

    Коментиран от #123

  • 18 ттт

    127 19 Отговор
    Каква некомпетентност и словоблудствие от един не знам какъв си професор. Жалко, много жалко. Да ви имам професорите.... Дано не всички в България са такива.

    Коментиран от #22, #38

  • 19 Госあ

    117 29 Отговор
    Безкрайна обич и уважение към братушките !
  • 20 какви неща стават....

    111 17 Отговор
    Реч на британския епископ Ричард Уилямсън във Варшава на 15 май 2022 г . Изгледайте я .

    С две думи - сред държавните глави само един се изказа срещу злото .
    И това не е Джонсън , Макрон , Драги ....
    Това е Владимир Путин .....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Госあ

    56 10 Отговор

    До коментар #18 от "ттт":

    Повечето са такива. Особено в хуманитарните т.нар. науки. То и затова северномакедонците ни се подиграват. Един немА да направи исторически и езиков анализ като хората и да ги прати на Луната.

    Коментиран от #25

  • 23 9 МАЙ 2023 ПАРАДА В БЕРЛИН !!!!!

    86 25 Отговор
    И КРАЙ С ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ

    Коментиран от #26

  • 24 Ицо

    84 17 Отговор
    Неможе прост човек да се нарече професор а колкото до дойче зеле вервайте им

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 гост

    19 41 Отговор

    До коментар #23 от "9 МАЙ 2023 ПАРАДА В БЕРЛИН !!!!!":

    Как така цяла година, нали беше "48 часа сме на Берлин"?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Няма отговор

    18 4 Отговор
    Който е повърхностен в подготовката
    Всичко се прави за пари,да популярност, но за пред кого, за платеца.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Невежеството е сила

    71 12 Отговор
    Господи, моля те, слез и си прибери вересиите из Дойче Веле!
    Тоя даже не знае, че Ванга не е казвала подобни неща.
    Ама какво да правиш срещу невежеството, за което са важни само грантовете- неграмотника е отворил интернет и си мисли, че знае всичко. Вместо да прочете книга за Ванга писана от човек, живял половин живот с нея. Да почива в мир!

    Коментиран от #124

  • 35 Бай Яни

    17 56 Отговор
    Нали пророчеството че жълтата раса ще управлява светът бе нейно,как така сега го смениха за русия😄😄😄. Но има едно по важно,когато се растопят ледовете ще залеят москпвското блато😄😄😄😄и Иванушка глупакът яхнал своята печка и по заповед на щуката ще емигрира от рушистаня.😄😄😄

    Коментиран от #43, #78

  • 36 нннн

    25 5 Отговор
    DW по гадай от Баба Ванга. Къде е опашката, та да се наредят да ми гледат?
  • 37 Сталин

    45 7 Отговор
    Идиот дичев
  • 38 Някой

    52 7 Отговор

    До коментар #18 от "ттт":

    И още по - срамно е, че е син на Стефан Дичев - писателят написал романа "Пътя към София"
  • 39 Сантиментален гъзар

    18 1 Отговор

    До коментар #32 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Ние живеем само чрез нашето съзнание , нищо не съществува извън него , материята е фикция , няма как да се появи, и не съзнанието е проекция на мозъка , а обратно.
  • 40 Васил

    12 53 Отговор
    Нищо не може да спре пропадането на Рашистан движат се с бясна скорост по нанадолнището.

    Коментиран от #76

  • 41 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 37 Отговор
    Бог да се смили над грешната душа на Вангелия...

    Коментиран от #55

  • 42 Анонимен

    9 28 Отговор
    Комунистите яко се подиграха с Ванга да слушат и гледат Алена и тн. Ако имаше хора прозрели в бъдещето, то щеше да е супер, но има хора манипулатор и те са пророците, останалото е маса.

    Коментиран от #67

  • 43 Има готови модели

    52 5 Отговор

    До коментар #35 от "Бай Яни":

    Има от отдавна достъпни компютърни модели какво става при вдигане нивото на Световния океан с 1,5 или 10 метра. Русия ще пострада относително малко - около Петербург, но пък и се отваря Севрния морски път и започва да отглежда в Сибир пшеница.Не така е с ингелизите,холандците,Германия,Полша,прибалтийските пудели и САЩ - населението им е нагъчкано около и на крайбрежията,или пък земята им е ниска,даже под нивото на океана. Третия свят не ги коментирам-там ще е леш и ново Велико преселение.
  • 44 Защо ли, ами

    44 7 Отговор
    Русия просто чисти складовете, защото от заводите идват новите оържия - ракетите Кинжал и Циркон, при които прошка няма. Също и усъвършенствната установка за залпов огън ТОС-1 Буратино, вече под името Солнцепек. Тя също не прощава - изпепелява за половин минута площ от 10 кв.км.

    Коментиран от #139

  • 45 az #Контрапропаганда

    50 7 Отговор
    Северодонецк е освободен!
    Чакаме видеата с пленени украински войници...

    Коментиран от #50

  • 46 Българин

    54 6 Отговор
    От такива боклуци като този от “професор” направо ми се повръща!!!Кой ги е титулова такива идиоти ????

    Коментиран от #126

  • 47 бонбон

    34 3 Отговор
    Оставете хората на мира, да вярват на когото си искат и да се покланят пред когото си иска също! Дичев да бъде малко по-обран в оценките си за събитията, хората и миналото!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Стефан Дичев -цензор

    45 3 Отговор
    този жалък тип Ивайло го изхвърлиха 90-те години от Франция поради стряскаща некадърност.По-късно и жена му се отърва от него
  • 50 КАРТОШКОГРИЗАЧ

    6 37 Отговор

    До коментар #45 от "az #Контрапропаганда":

    Всичко върви по "план "...36 Хиляди пидори.. ГРУЗ 200 а най- куравото...тепърва предстои 😂
  • 51 Дада

    37 2 Отговор
    На глупавия автор да му се изясни,че колкото я почитат руснаците,толкова и украинците и въобще в целия СССР,след болгарския перец,тя е най-известна.
  • 52 Тракиец

    22 7 Отговор
    Оставете жената да почива в мир.Защо постоянно и ровите кокалите.В резултат на истината ходил съм при Вангелия и нищо не позна.Гледайте реално на нещата.
  • 53 Анималс

    12 12 Отговор
    Баба Ванга е предрекла, че ЦСКА на един нисък човек ще стане шампион само, ако излезе с 12 чернокожи
  • 54 Сух

    33 4 Отговор
    Тези от дойче веле посегнаха и на Ванга!
  • 55 ЧЕПА

    24 7 Отговор

    До коментар #41 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    А над твойта душа дали някой ще се смили. Освен някой твой побратим/Триполов , или от твоите приятели от ЛГБТ . Друго си е да те целува изгоряла върба по врата.

    Коментиран от #63

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Нямам думи

    49 4 Отговор
    Дойче зеле посегнаха на Ванга в своята идеологическа пропаганда срещу Русия. Омаловажиха пророчествата и хилядите изцерени хора от нея с единствената им цел....лъжа и пропаганда. Вие сте срам, Вие сте на дъното
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 МалкоЛогика

    41 8 Отговор
    Су-27/33/35/34 обективно са чудесни машини.
    Искандер показва висока точност и ефективност пред очите ни.
    За баба Ванга е по-добре да не бъдат казвани лоши думи от мухльовци.

    Коментиран от #66

  • 60 Станислав

    27 3 Отговор
    Интересна статия в тон с заеманата позицията на ДВ последно време. И разбрах за пореден път, има руска пропаганда! А статията какво е? Контрапробаганда...
  • 61 Да бе да

    15 12 Отговор
    "Нищо не може да спре Русия": какво е Ванга за руснаците и защо така я почитат"
    😅😂

    Ванга е нищо за русианете ! Тя е българска македонка от Петрич ( окръг)

    Защо я обичат е друг въпрос ! Най вероятно, защото ги ласкае в " предсказанията си!

    По интересното е друго, комунделите мразеха религията , но шаманството което ги ласкае 😆е друг въпрос ... 😁
  • 62 До автора

    37 4 Отговор
    Ах ти юроде...защо се срамиш да се наречеш българин? Нима защото си слаба душа и си мислиш че имаш правото да срамиш името на Ванга? И твоите дни са преброени като нашите, помисли какво ще речеш на св. Петър пред портите господни....
  • 63 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 10 Отговор

    До коментар #55 от "ЧЕПА":

    Явно имате богат опит по темата....
  • 64 Шах

    5 17 Отговор
    Сирия още не е паднала! Ванга 1979 г.Русия губи Сирия според Ванга .
  • 65 Падение

    35 4 Отговор
    Пошло и грозно писание. Умерзен съм от лъжите изречени, обидни и безсрамни.
  • 66 Запознат

    9 21 Отговор

    До коментар #59 от "МалкоЛогика":

    Cy-35 бил толкова добър, че Миг-29 го свалял.😄
  • 67 Станислав

    19 4 Отговор

    До коментар #42 от "Анонимен":

    Велето е маниполатора тук! Ако бешв за познат с Ванга не мисля че щеше да я подредиш с Алена и....
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Засрами се

    37 7 Отговор
    Какъв човек трябва да си да посегнеш на баба Ванга, жена от народа, една българка ? Падение...

    Коментиран от #108

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Шамана на Монтерей

    15 23 Отговор
    Преди време племеницата на Ванга опроверга повечето измишльотини,които се тиражират от руснаците.Да,Ванга е говорела добре за Русия,но не забравяйте,че я "охраняваха" ченгетата от ДС и бабичката със сигурност е внимавала как ще се изказва за "братушките".А по времето на Тато,когато при нея ходеха разни партийни величия и самият "чомвек от народа",да не мислите,че им е "предсказвала" краха на СССР и на целият Източен блок.И със сигурност не "предсказала" възхода на Китай,който измести Русия от мястото на главен антагонист на САЩ.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 салют

    23 3 Отговор
    Тази статия е много дълга и нищо конкретно в нея
  • 74 салют

    26 4 Отговор
    Пророчеството е че Русия ще издържи на климатичните промени и ще останат ресурси на нейната територия.Останалото е пълна глупост
  • 75 българин

    11 30 Отговор
    Сводка за фронта на военния експерт Олег Жданов.
    Всичко е освободено, даже в Херсонска област украинците са настъпили 90 км с танкове, артилерия и авиация.
    Видео в ютуб.

    Коментиран от #149

  • 76 максим

    7 1 Отговор

    До коментар #40 от "Васил":

    васка,нещо си се объркал.гледай истината,бре.
  • 77 ГруZ 200

    8 29 Отговор
    Въоръжените сили на Украйна ликвидираха командира на рашисткия щурмов батальон подполковник Досягаев.

    Коментиран от #82

  • 78 максим

    30 4 Отговор

    До коментар #35 от "Бай Яни":

    щом си българин,уважавай,ванга.цял свят,я почита.
    а,относно истината за войната,яко си манипулиран,батка.
    повярвай.бях,видях.укросите,носят фашизъм над европа.скоро,ще разбереш.

    Коментиран от #83

  • 79 Студопор

    38 7 Отговор
    Щом анти-руските пропагандисти опряха до това да дъвчат кокалите на баба Ванга, значи войната е към края си и Украйна скоро ще изчезне. Най-тъмно е преди изгрев.
    Сигурно има причина дето да накара толкова много хора да се редят с дни пред нечия врата. Българина не е от тия, дето вярват много на врачки, а пред вратата в Рупите имаше стотици хора. Бях там като дете и помня.
    Не те е срам, авторе! Да говориш за мъртви, които не могат да се защитят...
  • 80 Дойче зеле

    26 4 Отговор
    Има запазени документални филми за Ванга.
    Колкото и да ви мъчи, не можете да го промените с измишльотините ви.А това, че Рим ще стане столица на Халифата в Европа и че българите ще се приберат от странство е дори възможно в обозримо бъдеще, като виждаме реалността.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Качвай

    17 7 Отговор

    До коментар #77 от "ГруZ 200":

    Се на груза и за Украйна шматарок

    Коментиран от #85

  • 83 Анонимен

    3 3 Отговор

    До коментар #78 от "максим":

    Кой свят!?
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 ГруZ 200

    3 12 Отговор

    До коментар #82 от "Качвай":

    Теб специално мога да те кача на друго. :)
  • 86 За непросветените

    18 4 Отговор
    В нета има достатъчно автентични филми за Ванга, а също и разкази на нейната племеница.
    Ванга е казала, че Русия ще си върне земите от времето на Владимир, но не говори с дати и от времето на кой Владимир не казва.
    6384
  • 87 Мито

    7 33 Отговор
    Права е била баба Ванга- нищо не може да спре Русия да се самоунищожава.
    Най-големият враг на Русия си е самата тя -Русия. Той им го каза президента на Финландия. "Ако търсите причината за конфликта, просто погледнете в огледалото"

    Коментиран от #93

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Баба Ванга

    5 18 Отговор
    Лъже

    Коментиран от #90

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 🇧🇬🇷🇺

    30 10 Отговор
    Русия ще ви отвее и нато и ес и крадливия фащ

    Коментиран от #127

  • 92 матадор

    12 24 Отговор
    Те използуваха Ванга за своята комунистическа пропаганда . Всичко свързано с Ванга е фалшифицирано в Русия . Аз го изпитах на собствен гръб през 98 г.Руските винаги лъжат и използуват другите .

    Коментиран от #113

  • 93 Абе

    27 4 Отговор

    До коментар #87 от "Мито":

    Проблема е че и най големия американски пророк Едгар Кейси е казал подобно за Русия, а той със сигурност не е русофил:)
  • 94 Това не е анекдот

    16 3 Отговор
    Това не е анекдот за Ванга, а част от биографията й. И не звучи страшно, защото не се случило насилствено. Бъдещият съпруг на Ванга отишъл с майка си, да му гледа новоизгряващата пророчица. И тя му казала, че ще се ожени за нея. Минали няколко години, те случайно се срещат на някакво събиране и след като разговаряли много дълго и пак се видели, решили да се оженят. От там нататък историята мълчи - как са живели. Той умира някъде 50-годишен. Ако не знаете, просто не пишете, за да не се излагате.
  • 95 Станков

    17 2 Отговор
    Няма какво да се преговаря - границата по Днепър, Източна Украйна и без това е населена с етнически руснаци над 85%. Дават възможност на който се чувства украинец да пресече Днепър в Западна посока и съответно, който е с руско самосъзанани да премине от Днепър на Изток и това е.
    Настъпва МИР и няма да има повече избити млади момчета заради суетността и егото и ината на двете джуджета.
  • 96 123

    25 1 Отговор
    В бг професори с лопата да ги ринеш от тъпи по тъпи за нищо да не стават
  • 97 Гнусна пропаганда

    33 5 Отговор
    Все повече ме отблъсква манипулирането чрез медиите и слагането на американския шеф,, Само че номера не минава. Унищожихте душите на хората. Дано повечето го осъзнаят какво се извършва спрямо тях. Вярвай само на себе си , и нещата които обичаш без оглед на моментната ситуация. Мразя някой да ми казва кой да харесвам , или мразя. Да ме учи кой ми е враг , или приятел. Злото на земята се казва сащ - за мен това е истината. Точка

    Коментиран от #105

  • 98 Ами

    2 12 Отговор
    В такъв случай, нека да се насочи към някоя далечна планета, никой дори няма да се опита да я спре !
  • 99 До Гнусна пропаганда

    22 1 Отговор
    Мразя някой да ми казва кой да харесвам , или мразя. Да ме учи кой ми е враг , или приятел. Аз решавам кое е за мен злото на земята, и как се казва ! Всичко останало е Гнусна пропаганда, за мен това е истината. Точка

    Коментиран от #102

  • 100 Интензивното

    18 1 Отговор
    Подценявате възможностите на професорската мафия.Докато има корупция ще са безгранични макар и безгръбначни
  • 101 "Неизброими са публикациите ...

    22 1 Отговор
    и филмите за великата българка..." Джендър грантов нещастен е авторът на допуската. И при това е американска подлога.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 1234

    20 3 Отговор
    кукундрелите от немското вкиснато зеле в действие хахах голям смях клоуни
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Ами ...

    1 8 Отговор

    До коментар #97 от "Гнусна пропаганда":

    За мен не е.
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Да си тъп като зелка,

    22 4 Отговор
    Но да пишеш за всичко, а да нямаш дори грам визия, за това. Е това сте вие, бездарници ДойчЗеле.
  • 108 Рико

    5 22 Отговор

    До коментар #69 от "Засрами се":

    Комунистическа България беше стигнала дотам ,че две очевидно болни психически жени (Вангелия и Живкова) имаха влияние в страната.
  • 109 Теодоро

    15 1 Отговор
    МАЗЕН ПАСКВИЛ
  • 110 Хаха

    13 7 Отговор
    Всяка година сменят предсказания според това което искат да постигнат, а народа глупав и вярва. Тези жена и името и е постоянно използвана за манипулации, а това че не е казвала подобни неща е ясно !
  • 111 DW и Ивайло Дичев!

    18 2 Отговор
    Л. А. Й. Н. О. М. Е. Т. И
  • 112 Да живее РУСИЯ

    18 6 Отговор
    Путин е велик
  • 113 Еро мустафъ

    3 3 Отговор

    До коментар #92 от "матадор":

    Правилно
  • 114 Маноил от Младост

    16 2 Отговор
    Ивайла Пи4ева е преяла с кисело дой4е зеле и пуска газове. Отворете прозореца, смърди. Верно каза един по-горе, щом са опрели до Ванга, спукана им е работата. Украиина ке падне.
  • 115 Кадъров

    14 1 Отговор

    До коментар #104 от "Тонев":

    Дори обяви, че са превзели Северодонецк. Следващата цел на чеченските лъвове е Варшава.
  • 116 5 лева

    2 8 Отговор
    ква ванга ква русия
  • 117 Баба Ванга

    3 12 Отговор
    Първият граничен пункт на украино-китайската граница ще бъде открит на 1 януари 2025 година.
  • 118 Баба Ванга

    1 14 Отговор
    Свето ке стане по-добър когато Владимир Владимирович легне до Владимир Илич в мавзолея или отиде на концерт на Йосиф Кобзон!

    Коментиран от #132

  • 119 До ДВеле

    15 1 Отговор
    Абе вие и на Ванга ли посегнахте?Гледал съм почти всички документални филми за Ванга и там присъстват само хора,които са имали контакт с нея и задължително българин или българка от нейната така наречена фамилия(хора,които са се грижели за нея и са я съпътствали в живота).Предсказанията и се сбъдват на 90%,защото останалите 10% не са разбрани.В повечето случаи,тя говори с метафори,които трябва да се раззтълкуват.Примерно 1994г,казва на руснак,роден в Украйна,че през 2014 г,черноземът в родното му място,ще бъде червен,от кръвта на двама братя,биещи се един с друг.Какво се случва през 2014г.Майдана в Киев и бомбандировките над Донецк.По късно този руснак(роден в Донецк)става писател и чак през 2014 година разбира за какво става дума,като дотогава не е вярвал,че там където е роден,ще има такъв конфликт.Ванга не казва че ще има 3-та СВ а че Русия и Владимир ще спасят света,а България ще пребъде,заедно с Русия...Лошият цар от покрайнините на Русия,който ще предизвика война е човек с две лица(има впредвид клоуна и артиста Зеленски).Лошият цар зад голямото море,който ще използва вирус срещу човечеството е САЩ.И още много метафори,които винаги се сбъдват.

    Коментиран от #121

  • 120 Истината

    4 10 Отговор
    В България Нешка Робева е най-активният пропагандатор на руските лъжи да казаното от Ванга.
  • 121 Само питам

    3 6 Отговор

    До коментар #119 от "До ДВеле":

    Нешке, ти ли си?
  • 122 майтаки

    10 0 Отговор
    Нищо не може да спре Гнойче Жмеле да изтропа поредната рядка и миризлива микстура.
  • 123 Бокачио

    0 5 Отговор

    До коментар #17 от "Декамерон":

    Щом е пленник ще говори ,каквото му кажат

    Коментиран от #131

  • 124 Бай градски

    0 2 Отговор

    До коментар #34 от "Невежеството е сила":

    И затова ти го разпространяваш и пропагандираш?
  • 125 494

    11 1 Отговор
    Трудно се обяснява необяснимото.
    Просто има неща, до които нямаме достъп в днещно време..
    Професорът като, че ли го е яд, че Ванга е казала добри неща за Русия. А, някои са документирани доста отдавна.
  • 126 нееееее

    0 2 Отговор

    До коментар #46 от "Българин":

    Такива като тебе!!
  • 127 нееееее

    2 6 Отговор

    До коментар #91 от "🇧🇬🇷🇺":

    Ще отвее Русия на баба ти кюлотите!?!
  • 128 карамфила

    10 0 Отговор
    Спомням си на времето,по времето на БКП,една рисунка обикаляше вестниците,микрофон на които е написано ЦРУ и една отровна змия се изправила пред микрофона,сега е същото само че на микрофона е написано DW,Дойче Веле.Не ми пречите,разпространявайте си отровата за България,Българите и всичко Българско но никога в този свят ,или след него, няма да сте на нивото ни.ZZZZZZZZZZZ
  • 129 Всичко на Ванга се сбъдва!

    16 2 Отговор
    За първи път ще има черен цар, на лошата държава зад голямото море-Барак Обама.След 2020 жълтата раса ще владее света-Икономически в момента Китай е номер 1.Русия и Владимир ще спасят света-в момента злото от света е обединено срещу Русия,но то ще загуби,според предсказанията на Ванга.Европа няма да я бъде,но България ще пребъде с Русия-Европа и НАТО ще се разпаднат и България няма да бъде част от тях.Когато България е най зле,ще се смени лошото правителство и ще бъде избран добър човек,който ще се обърне срещу враговете на Русия.Това в момента е Възраждане с .Костадинов,който ще изгони лошите и ще се обърне към Русия.Ванга е световен феномен,още преди ДВ да бъде създадено от САЩ като медия,защитаваща нейните интереси.Това,че на някой предсказанията на Ванга не му харесват и я оприличават като измамница е най голямата световна глупост,съчетана в античовешката пропаганда.Лека и пръст на Ванга.
  • 130 сфдсфс

    11 1 Отговор
    Каква статия може да очаквате от един предан и верен евро-либерален професор?
  • 131 лкйхгф

    16 0 Отговор

    До коментар #123 от "Бокачио":

    Ами огледай се, пълно е с клипове в които осраински войници от собствените си окопи казват същото- командването ни хвърли на сигурна смърт, не ни се доставят храна и муниции, мобилизираните не биват обучавани, не се извозват ранените, не се прибират убитите при отстъпление, съществуват заградотряди и още, и още... Повтарям- това го казват хора стоящи в осраинските окопи... Явно пленените казват истината...
  • 132 карамфила

    12 1 Отговор

    До коментар #118 от "Баба Ванга":

    Света ще стане по добър когато кирливия кирчо и ококореният кокорчо отидат да пият бира с Мишо бирата.
  • 133 най добре

    0 12 Отговор
    КГБ трябва да престане да манипулира крепостните чрез Ванга!
  • 134 Защото

    1 9 Отговор
    Са про...сте и незивилизовани. Да вярваш врачки и шамани в 21 век. Колко трябва да ти е акъла.
  • 135 Сандо

    8 2 Отговор
    Леле,тоя заслужил грантояд какъв политкоректен миш-маш е сътворил!Жал ми е за баща му,написал толкова хубави книги,а наследникът му се е превърнал в някакъв аморален соросоид,без род и Родина.
  • 136 Дойче веле опря до

    7 0 Отговор
    предсказанията на баба Ванга-мир на праха и! Други теми за сериозната журналистика няма! Все повече клони към "калната" журналистика.
  • 137 Тия руснаци на маймуна я направиха

    5 6 Отговор
    нашата Баба Ванга! И в гроба не оставят на мира! Щом като почнат да я "цитират" значи пак са сгазили лука или пак ще вършат някакво углавно престъпление, та си търсят извинение!
  • 138 иля иванов

    2 5 Отговор
    аз успях!
    nресъздадох липсващото звено -
    булгарикус русофиликус!
  • 139 Айде глупости

    3 2 Отговор

    До коментар #44 от "Защо ли, ами":

    Солнцепек осигурява унищожението на 4000 кв.м. Което е доста по малко от 10 кв.км.

    Коментиран от #140

  • 140 Плащат ли ти за да лъжеш?

    8 2 Отговор

    До коментар #139 от "Айде глупости":

    Напиши в Тубата"Самое страшное НЕядерное оружие в мире! ТОС-1А Солнцепек - тяжелая огнеметная система или РСЗ1О?" и щеразбереш че лъжеш или си неграмотен.На 4 минута и 17 секунди на видеото,ще чуеш какво е поражението.Посочени са 40 000кв.м което е равно на ???1000кв.м. не са ли равни на 1кв.км,Тогава 40 000кв.м не са ли равни на 40кв.км.След 2-рата минута се казва,че един залп може да унищожи 8 големи градски квартала.Поне като тролите дайте някакви истински аргументи.Да отричаш нещо,не означава че си прав!

    Коментиран от #143, #144, #153, #154

  • 141 Урюрвкос

    7 1 Отговор
    нищо не са разбирали руснаците от приказките на баба Ванга и затова са записвали всичко на видео или аудио. Сега имат планини от уникален материал и периодически пускат някой документален филм с който показват колко сме нищожни пред нейния дар.
  • 142 От Баба Ванга една метафора с животни

    8 1 Отговор
    Още едно нещо,което е предсказала за смяна на световния модел,и всеки нискоинтелигентен,може да разбере,кой е стария бик,кой е младия дракон и коя е мечката.."Стария Бик ще бъде заменен от младия дракон,който ще внимава да не събуди своя съсед Мечката.
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Ами ...

    1 6 Отговор

    До коментар #140 от "Плащат ли ти за да лъжеш?":

    Така, че появата на Т-62 означава запасняци. А те се доста по-различни от редовните части. На своя територия, те са сериозен противник, но на чужда земя, въобще е съмнително, че ще се бият. В петък ги пратиха в атака, в събота започнаха протестите - нямали обучение, не получавали доставки. И точно там, днес удариха украинците. Ще стане цирк под Херсон.

    Коментиран от #147

  • 145 Матей преображенски

    5 1 Отговор
    Какво толкова одумват това явление,защото не е благоприятно за тях,американците ,види се,иначе щяха да възхваляват!?Защо пък руската пропаганда да не използва и това ,че някои хора вярват в предсказания,още повече като са благоприятни за Русия и се осъществяват.Хората навремето са вярвали в знамения,гадания,разни окултни практики,това съществува и досега,суеверия ще каже някой,но всяко нещо насочено в правилната посока,може да е от голяма полза.Западняците как използват множества журналистически шамани,които да прокламират своите видения?И не се иска да си оракул ,за да предвидиш възхода на Русия,а трябва да имаш познания и да прогнозираш какво ще се случи на даден етап,нарича се прогностика.
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 ХейЛъжльо!

    5 1 Отговор

    До коментар #144 от "Ами ...":

    Явно опорките ти ги пускат неграмотници като теб или преписваш фейкове от украинските фалшиви медии.Т62 има 4 разновидности Т62А,Т62М,Т62Д и Т62МБ.всичките тези разновидности на танка Т62 от 2013 са спрени от въоръжение на армията на Русия.Няма ги,Несъществуват в Русия.Има ги на въоръжение още във 100 страни,но не и в Русия.Така че като лъжеш,си проверявай опорките,които ти пускат.""На вооружении Российской Армии этот танк состоял вплоть до 2013 года, а в примерно двух десятках стран мира он до сих пор продолжает оставаться на боевой службе.""

    Коментиран от #152

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Сега разбрах

    3 0 Отговор

    До коментар #75 от "българин":

    Само че след това са се предали ,в плен ,10 000 укри.
    Грешка ,евакуирали.Проверявай си инфото!
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Роко

    0 0 Отговор
    Щото не я разбират затова я харесват. Тя казва "Владимир от Русия ще спаси света" те я разбират "Владимир от Рассия ще спаси света" и така се почва. А Русия не едно и също с Рассия но кво да ги правиш нали са си глупави и необразовани като вожда си не могат да схванат разликата. Та за това си мислят че е говорила за Владимир Путин докато тя е имала предвид Владимир Зеленски.
  • 152 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #147 от "ХейЛъжльо!":

    Приятелю до 2013 година е на активна служба, това означава че е изведен от бойните части. Но не означава че го няма в резерва. По принцип има дори заповед за предаването му за скрап но Русия е голяма чиновниците са мързеливи особенно тези в армията. И се оказва че сега имат няколко хиляди консервирани танка Т-62. Във връзка с потресаващите загуби в Украйна се появява голям дефицит на танкове (танковите лавини на СССР се оказват значително по - малки от разказите които се разпространяват) и се налага на фронта да отиват старците и за да не се налага да обучават танкисти на Т-62 Путин увеличи възрастта на служещите в армията и сега танкистите служили на Т-62 могат да бъдат призовавани в армията въпреки преклонната си възраст. Явно вече има прецедент руски пилоти в пенсионна възраст бяха свалени в Украйна един на 63 години и един на 67 години съобщават украински медии няколко часа преди Путин да обяви за отпадането на възрастовите ограничения в армията
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Алоооо, математика.......

    0 0 Отговор
    1 кв.км = 1,000 м. х 1,0000 м. = ??????? кв.м. - Ти кажи!
    Абе къде я учи тая аритметика - в килийното или в неделното у-ще при селския поп та изкара
    40,000 кв.м = 40 кв.км. Алоооо, селскиииииий, посмалИ малко...