Last news in Fakti

26 Юни, 2022 13:16 4 493 34

Политолог: ИТН с последен шанс да се върне в играта

  • борислав ангелов-
  • политолог-
  • има такъв народ-
  • анализ

Анализ на политолога Борислав Ангелов

Политолог: ИТН с последен шанс да се върне в играта - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България се намира на кръстопът да има второ правителство в рамките на 47-ото Народно събрание или служебно правителство и четвърти избори в рамките на година и половина. Предсрочните избори са най-лошият вариант за страната. Това не е просто някаква конституционно процедура. Невинни в случая няма да има. Няма да останат и островчета на стабилност и анклави, както някои си мислят. Тъй като в случващото се у нас особено през последните две години са замесени пряко всички институции и власти, това са формациите присъствали и присъстващи в парламента, а и тези извън него, участниците в правителствата, били те служебни или не, президентската институция, прокуратурата заедно с останалата част от съдебната система, включително и представителите в местната власт. Отговорността е споделена.

Ситуация днес е далеч по-различна от тази през 2021 година, когато си позволихме лукса да ходим да гласуваме на три пъти за парламент. Светът, от която част сме ние, и зависим силно от него, се намира в енергийна криза, война до границите, продоволствена криза, през септември се очаква отново поредната вълна на пандемията с Ковид 19, която позабравихме, след като беше добре управлявана през изминалата зима и пролет. Неизвестностите от случващото се днес и утре са повече от известните. Притесненията в обществото ще нарастват, а няма да стихват. Необходимо е наличието на редовно правителство, макар и на малцинство с работещ парламент, което да може да отговаря на предизвикателствата, да може при необходимост да вземе решения и законодателни промени в помощ и подкрепа за хората и на бизнеса. Включително и ако се наложи да се тегли заем, което няма как да стане без парламент. Трябва до края на есента да се приемат 22-та закона, които са свързани с Националния план за възстановяване и устоичивост, за да тръгнат парите към България. Това нямакак да се извърши от едно служебно правителство. Това не е някаква бюрократична и административна дейност по издаване на акт за раждане или на шофьорска книжка.

Служебните правителства имат една основна задача - да подготвят изборите. И нищо друго. България е страна с парламентарно управление, където основните играчи са политическите партии и самата система функционира чрез тях. Евентуално служебно правителство не може да отговори на предизвикателствата и кризите. От гарант на спокойно протичета на един процес те се превръщат в участник в целия политически процес, че и изборен. Нямат работа да се намесват в политическия процес и да кадруват.

В тази ситуация на кръстопът е най-вече ИТН. Те имат последен шанс да се върнат на страната на демокрацията. В тях е разковничето да има или да няма ново правителство, което е възможно само през първия мандат. Вторият (на ГЕРБ) ще е мъртвороден. Третият е не само рисков, но и ще доведе до много повече съмнения за кукловодство и външни намеси. ИТН не е задължително да участва с министри в едно ново правителство, но има възможност да подкрепи едно управление по определени въпроси, по законите от плана за възстановяване, по политики, които се бяха разбрали и са част от коалиционно споразумение на четворната коалиция. Така няма да носят много голяма отговорност и ще имат шанс да намалят щетите върху себе си. Да изберат страната на градивното, а не деструктивното, да разберат, че няма нищо по-лошо от политиката на празния стол. Впрочем още с излизането си от коалицията те можеха да заяват, че илизат от състава на правителството, но ще го подкрепят по определени въпроси в парламента, каквато е европейската практика. Другото е ИТН да бъдат обявени, че са виновни за развалянето на трети парламент, как от заявената от тях позиция за изчегъртване на ГЕРБ и ДПС са влезли в различни форми на колаборация с тях. ИТН трябва да си припомнят каква е била съдбата на всеки един взаимодействал си с тях. ИТН или ще хване последния влак, за да се върне в играта или ще изпадне от парламента още есента и така ще влезе в учебниците по политология, като в рамките на малко повече от година на формацията от първа сила е станала извънпарламентарна.

Трябва да се остави егото назад, да се направи не крачка назад, а встрани в името на страната и хората.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    26 25 Отговор
    От зор , да спасяваме Кирчовците , внушаваме на ИТН , че единственият начин , е да клекнат на ПП !!! Елементарно , Уотсън !!!
  • 2 Геймър

    16 5 Отговор
    Политиката не е игра, както и политологията не е научна дисциплина.
  • 3 Матрософ

    31 17 Отговор
    ИТН са аут. Най-добре избори!
  • 4 нннн

    23 28 Отговор
    Ако някой ме окраде, както Кирчо открадна/купи депутатите на Слави, хич няма и да го погледна.

    Коментиран от #15, #32

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 анализатор

    20 10 Отговор
    няма шанс вече , всичко е изгубено !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 До ком 4

    29 16 Отговор
    Кой ги краде ,бе хората имат съвест и виждат,че истеричния Чалгар не е наред с главата и партията не е негова,а на спонсора му.Елементарно!
  • 9 📌🇧🇬

    11 18 Отговор
    Само нови Избори ще поправят грешките на старите Избори, ще изтърпим Радев и Фашизираните около него Възраждане, Янев, БСП, ГЕРБ, ДПС още някой и друг месец или по скоро два/три месеца.

    Коментиран от #20

  • 10 ИТН сами

    18 15 Отговор
    се затриха,не могат себе си да спасят от глупостта си и невежеството си.Камо ли други да спасяват?

    Коментиран от #18

  • 11 📌🇧🇬

    22 14 Отговор
    ИТН са просто аут, колкото и да се пънат.
    Новите избори ще са най калните в най новата Българска История.
  • 12 Пинокио

    20 15 Отговор
    Демек пак ИТН виновни. Като бяха първа политическа сила и проДАй българите, заедно с Манолова и комунягите отказаха да ги подкрепят, си бяха виновни ИТН. Ся продължаваме подмяната получават първия мандат, няма да получат необходимата подкрепа и пак ИТН виновни.

    Коментиран от #19

  • 13 Три

    18 12 Отговор
    парламента да разрушиш на инат си е голяма "хвалба" за самовлюбен г.з като Дългуча.Щом не се изпълняват неговите воли за постове и пари,ТОЙ ХВЪРЛИ ЦЯЛ НАРОД В НЕВОЛЯ.Никога повече ИТН.Да си руши телевизията вече,стига упражнение с ДЪРЖАВАТА НИ!
  • 14 Пак Чалгаря

    19 11 Отговор
    ни хвърля трети път в харчове за избори.Свалиха правителството ,сега да управлява с приятеля си сикаджията Кюлчев Единия ВИСАДЖИЯ ,другия СИКАДЖИЯ -ПРИЯТЕЛИ.Каква държава сме ,щом мутри от 1990 се пънат и ни управляват още.Правителството нямаше шанс от саботажите и мераците на тия да стопират СЪДЕБНАТА РЕФОРМА И КПКОНПИ и засегнатите интереси на митницата на ОПГ ГЕРБ.ИСТИНАТА Е ТОВА!Другото е пунта мара и лъжи на горе споменатите.
  • 15 Хм...

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "нннн":

    Ами те преди Кирчо те крадоха здраво, ти накъде гледаше?
  • 16 Така така..

    2 1 Отговор
    Да се нассерат 4 пъти за щастие ли??
  • 17 ЕКСПЕРТ от народа

    9 1 Отговор
    Стига сте рИвали, ще ходим на избори докато българските избиратели вземат та решат най-накрая какво искат:

    1. ВАРИАНТ българите "решат да се върнат ГЕРБ+ДПС" + задкулисни Слави Трифонов, Тошко Йорданов, Костсдин Костадинов, Стефан Янев...

    2. ВАРИАНТ, българите направят крачка към някаква промяна в лицето на ПП + ДБ, вероятно с прикачени воденичен камък РУБЛАДЖИИТЕ БСП на шията. Да се опитат да плуват в сегашния необятен и силно бурен "световен океан".

    Българите вече 30 години за пореден път трябва да решат КАКВО ИСКАТ. ОЩЕ ОТ СЪЩОТО МИЗЕРИЯ, ДАЛАВЕРИ, КРАЖБИ, ЛЪЖИ. ИЛИ ИСКАТ НЯКАКВА ПРОМЯНА, ПЪТЯТ НА ПРОМЯНАТА СЪЩО Е ТЕЖЪК И ДЪЛЪК. НО В КРАЯ МУ НИ ЧАКА ПО-ДОБЪР И ЛЕСЕН ЖИВОТ.
  • 18 ЕКСПЕРТ от народа

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "ИТН сами":

    "ИТН сами

    се затриха,не могат себе си да спасят от глупостта си и невежеството си."

    Според мен става дума най-вече за едни пари. За едни милиарди, за едни спортни съоръжения за едно чекмедже, което вече повече от година не е помирисвали пачки и златни кюлчета.
  • 19 Българин

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "Пинокио":

    Трябваше да подкрепят някакъв продавач на плувки, избран буквално 15 минути преди крайния срок ли?!

    Коментиран от #21

  • 20 ГЕРБ=ДПС=ВМРОЛ

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "📌🇧🇬":

    Радев и Фашизираните около него Възраждане, Янев, БСП, ГЕРБ, ДПС ...


    С една дума: КОРУПЦИОНЕРИТЕ
    Смучещи яко вече 45+33 години българска народна кръв.
  • 21 ГЕРБ=ДПС=ВМРОЛ

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    "Трябваше да подкрепят някакъв продавач на плувки"

    Все си мисля, че дори продавач на плувки и чалга лакей на Слави. Щеше да е крачка в правилнара посока. В сравнение това селяндура и мутро-пожарникар да беше останал на власт още 4 години.

    Коментиран от #23

  • 22 Перо

    3 2 Отговор
    Чичко Сорос създаде деканат по политология в най-джендърския университет в БГ,СУ Кл.Охридски, изпаднал вече от всякакви класации в Европа и по света! Като няма икономика,всички да се занимават с говорилня!
  • 23 оня с коня

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРОЛ":

    Ама нали Всички като тебе ДРУЖНО констатирахте че "ГЕРБ умре",а ББ отдавна е пациент на бай Ставри и се разхожда с Раирана пижама2Сега изведнъж допускаш че Селяндура и Мутрамилиционер ще Управлява?Е как ще Управлява - от затвора ли,или от Креслото си в Премиерството?Ама обяснявайте ги разбираемо тия неща щото бат Бойко каза че сме прости,но все пак много се ТЕРЗАЯ когато не разбирам какво казват Умници като тебе!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Кой

    1 0 Отговор
    И кой ще им повярва?
  • 26 ИТН приключиха!

    3 2 Отговор
    Каквото и да правят вече,са ясни.И това ще се види на следващи избори!
  • 27 Тиква

    6 1 Отговор
    Шанса им клони към Нищото. Нито аз и семейството ми и роднини ще гласуваме за тях повече ще. Продадоха България и народа за шепа интереси.
  • 28 Борислав Трите Вежди

    2 2 Отговор
    Абе Бориславе, осведоми ни защо трябва да обърнем и грам внимание на казионния ти „анализ”? Нещо друго познато имаш ли, може би си бил на високоплатена работа в Канада, брокер на Уолстрийт или какво?
  • 29 Ами

    3 1 Отговор
    Славчо не е разбрал, че пътя към ада е послан с рози!!!! Колкото и хубави намерения да имаш, като не можеш да ги реализираш поради поведенческите проблеми и неумението да работи в екип неговия гуру Тошко Йорданов и липсата на политическа смелост да се лишиш от може би най верния си приятел ( некъдърен комплексар), разрушават България защото помагат на ББ, сараите и шаиката олигарси да продължат с пагубния корупционен модел в България! РЕЗУЛТАТА Е обедняване, обезверяване и емигриране от България!!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 От къде го измислиха тоя

    0 3 Отговор
    Грантаджия, да повтаря до побъркване опорките на Кирчо Папура?
  • 32 Ха- ха

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "нннн":

    Бойко като те краде 12год. ГЛЕДАШ ЛИ ГО!?Омръзна ми да чета ,тъпите размисли на гербаджииските прошляци!!Киро не е откраднал и стотинка от нас, ама крадеца ТИКВАТА, ви го втълпява , защото го е страх ,че ако Кирчо остане на власт ще му потърси сметка за кражбите!За това му трепери крадливи за...к!
  • 33 Да бе

    1 0 Отговор
    Излиза , крадливата ТИКВА и обвинява Кирчо че крадял!ХА,ХА крадеца вика , дръжте крадеца , що за наглост!Лъжи че ако управлявали ГЕРБ цените щели да бъдат други! Алооо, от 12год.от както управляваше колко пъти ТИ вдигна цените!? Питам , колко беше ХЛЯБА, храните и горивата през 2009 год.когато ,ти спечели изборите!?И колко пъти още се вдигна а по твоето управление!Ама си свикнал да говориш лъжи, само че ние помним, как храната в ЕС беше пъти по- евтина от тази у нас,а заплатите , какво промени за 12год.пак си останахме последни по доходи!Хайде стига си ни крал с цялото си некадъ.но управление! Има и по умни от теб! Омръзна ми да ни управляват пожарникари, фискултурници, щетоводителки,взели се на сериозно!!АМАН ОТ ВАС СКРИЙТЕ СЕ ВЕЧЕ!!!!
    л
  • 34 Ти да видиш!

    0 0 Отговор
    Кой кой е,това ще проличи на следващите парламентарни избори,когато и да са!Р.Радев ще участва също.Русофилската или еничерската ориентация ще победи?!.Ще разберем след рекламите на ДС! Народа ПАК ще страда-това е.