Last news in Fakti

26 Юни, 2022 13:49 20 221 109

Задкулисният участник в спора с Македония

  • спор-
  • македония-
  • участник

Днес обаче Европа ни бута към масата на преговори. Как се преговаря с хора, които считат, че цар Самуил е техен цар? Че те са измислили славянската азбука? Че македонският език няма нищо общо с българския? И че Свети Кирил и Методи са македонци?

Задкулисният участник в спора с Македония - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Между различните участници в шума около ветото за преговори, има малко заинтересовани, не заинтересовани и много заинтересовани. За въвеждане на яснота на поредната "балканизация" на спора е необходимо класиране между различните участници. От него се вижда, че не тези, които вдигат най-много шум, са най-важни.
В Скопие са на власт от 1946 година до днес, независимо от името на републиката около Вардар, само сърбомани в съюз с представители на албанското малцинство. Потомците на бивша Югославия са резултат на същата политическа матрица, в която бяха отлети техните предшественици. Това са дадености, които са необратими. Какъв е смисълът тогава да отваряме вратата за преговори или е по-добре да я държим залостена?
Първото нещо, което всеки българин трябва да знае, че ние не сме безгрешни и че всяка наша грешка е подсилвала антибългарската пропаганда. Насилието, извършено от органите на българската милиция в Пиринска Македония, за да бъде тя откъсната от България и залепена на Вардарската ѝ сестра, се е разнесло чак до Мелбърн и Торонто. Днес обаче Европа ни бута към масата на преговори. Как се преговаря с хора, които считат, че цар Самуил е техен цар? Че те са измислили славянската азбука? Че македонският език няма нищо общо с българския? И че Свети Кирил и Методи са македонци?
Малки сме, бедни сме, но сме готови (не всички) да последваме Балканджи Йово с главата на дръвника, но да не отстъпим. Тази изява на национално достойнство е само вътрешнополитическа и няма да даде друг резултат освен декласиране на България, в очите на европейските партньори и разочарование на приятелите ни от Македония. Защото край Вардар, където от 70 години, българските книги и вестници са забранени, където български филми не са виждани и песни чувани има хора, които се надяват, очакват и вярват в България. Наш общ интерес е да се срещнем, опознаем и заработим заедно.
И не са сърбоманите, тези които държат ключовете от вратата между българи и македонци. Те са в ръцете на гръцката църква и гръцките политици. За сведение, в гръцката република няма разделение на властите. Поради това всички прояви на владиците в областта на външната политика са знаци одобрени от държавата. Давам тези подробности, защото българите настръхват от присвояването на историята ни от Скопие. Отчасти с основание, защото зад нас има 1300 години, а зад съвременна Македония - 70! На Балканите обаче има друга държава, която държи палмата на историческото дълголетие, това безспорно е Гърция. Поради това (и не само) всяка нейна дума се ползува с чуваемост в Европа, чуваемост която ние за жалост нямаме.
До сега обаче ние се държим с пренебрежение към българските реликви, които гърците пазят. Преди години на среща с поминалият се Божидар Димитров го попитах, дали е посетил острова Свети Ахил със саркофага на цар Самуил? На него пише на английски и на гръцки, че той е цар на българите. Божидар Димитров ми отговори - "Всичко това се знае. Костите на Самуил са в музея в Солун. Директора ми е приятел и аз си пия ракията с него".
През ноември 2014 година, кметът на Солун - Янис Бутарис заяви - Македонски език няма! Македонците говорят български. Българските политици, политолози и журналисти останаха безчувствени. Част от същите тези, са днес с пяна на устата срещу "македонизма"!
По случай 1100 години от успението на Свети Климент Охридски, от манастира "Свети Иван Кръстител" от Солун пристигнаха в София мощите на създателят на българославянската азбука. Изредиха се редица богомолци в храма Александър Невски, но нито един преговарящ с македонските управляващи, не си послужи с този пример за да отхвърли претенциите им към създаването на общия ни език.
Същото пренебрежение се повтори и с мощите на Светите братя Кирил и Методи, които монасите от "Света гора" ни поднесоха за 24 май. Лековерието с което някои българи си въобразяват, че "всичко това се знае", насърчават Скопие да разпространява из Европа тезите си, които всяват смут и съмнение.
Без да вдигат шум, гърците се намесиха в спора с Македония. Те ни снабдиха с неоспорими исторически доказателства. Предоставиха ги на София, не на Скопие. Ако ние сме слепи, като войниците на Самуил, никой не може да ни помогне.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 212 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    89 4 Отговор
    Кирил и Методи чували ли са за Македония?
  • 2 Нали тъй

    16 98 Отговор
    Другарят Путин ясно ви го каза: Азбуката е македонска.

    Коментиран от #9, #13, #68, #72, #74

  • 3 От Ванкувър до Владивосток

    86 12 Отговор
    Ето затова не трябва да се създават изкуствени държави като бивша Югославия, кокосово, Украйна и други подобни. Грешната линия на развитие отива твърде далеч от реалността и придобива абсурдни измерения.

    Коментиран от #7, #77

  • 4 ЕКСПЕРТ от народа

    35 25 Отговор
    "Славянската азбука" са я "измислили" в Москва. Реално това е леко променена българска азбука измислена през 10 век. Това е направено от горделивост. Защото руснаците се имат за нещо повече и по-специално и за тях е недопустимо, аьбуката която ползват да е измислена от някой различен от руснак.

    Кирилицата е "БЪЛГАРСКА АЗБУКА", измисли са я в Преслав, по поръчка на българския владетел. Умишлено не ползвам думи като Цар, Император, Василевс ... защото това са чужди думи. Цар е руска титла, а не българска. По времето когато е управмявал Симеон Велики титлата му не е била, Цар. Титлата Цар му е била "прикачена" по късно. Вероятно титлата не е била и Хан, това също е прикачено по късно.

    Коментиран от #6, #43

  • 5 Галина Колева

    67 2 Отговор
    Всичко това е вярно. Трябва да се представи където трябва и сърбоманите да млъкнат. Имаме такава богата история, а някои хора с лека ръка я подаряват за сребърни и.

    Коментиран от #8

  • 6 Гост

    29 4 Отговор

    До коментар #4 от "ЕКСПЕРТ от народа":

    Титлата е княз.

    Коментиран от #85

  • 7 ГЕРБ=ДПС=ВМРОЛ

    15 38 Отговор

    До коментар #3 от "От Ванкувър до Владивосток":

    Изкуствена държава е Московското царство. 70% от което са територии на чукчи, евенки, финландци ... Русия е заграбила цялата слабо населена територия на Сибир от местните слаборазвити народи. Които са с азиатски черти. То и Хитлер има леко азиатски черти, нищо чудно някоя негова бабушка или дедушка да е била чукча.

    Коментиран от #49

  • 8 ЕКСПЕРТ от народа

    31 46 Отговор

    До коментар #5 от "Галина Колева":

    По-големия проблем са ни предателите рубладжии "Възраждане", БСП, Стефан Янев, Румен Радев..., които за копейки продадоха българската история на Москва. И които се правят на "мъже" пред шепата сърбомани в Скопие. А спрямо Москва са тихи и по-ниски от тревата. И не смеят да кажат нищо за да не ядосат джуджетп Путлер, за да не секнат петроло-газовите копейки. Тези копейки реално ги плаща българския народ, като купува Петрол и газ на завишени цени. И като чрез корупционни схеми, руската рафинерията в Бургас не е платила една копейка, ДАНЪК ПЕЧАЛБА НА БЪЛГАРСКАРА ДЪРЖАВА.

    Коментиран от #14, #22, #24, #104

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Аман от чековизми

    6 25 Отговор
    Все едно питаш как се преговаря с хора казващи истината. Ами приема се
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Русия враг №1 на България

    29 53 Отговор
    Всичко това ще се изчисти с времето. За поколение-две македонците ще научат истината. Всички 45 + г. бяхме облъчване с лъжи за великата "освободителка", турско робство, лошия загниващ Запад ... А какво се оказа: РуZия никога не ни е освобождавала, тя е идвала да завладява нови територии, да граби , да присвоява, да краде история и създава фалшива такава. Никога не е имало турско робство. Оказа се, че за времето на така нареченото социалистическо развитие, Запада е постигнал десетки пъти повече постижения във всички области.

    Коментиран от #15, #21, #29, #33, #99

  • 13 Другаря Путин

    57 4 Отговор

    До коментар #2 от "Нали тъй":

    Никога не е твърдял такова нещо неговите думи са такива
    Кирилицата е създадена в днешните македонски земи
    Аз ще добавя всички знаем че тези македонски земи когато Климент е създал кирилицата са били част от България а самият Климент е бил изпратен там от българският княз Борис първи
  • 14 Господин експерт

    29 10 Отговор

    До коментар #8 от "ЕКСПЕРТ от народа":

    Няма нито една вярна дума във вашият коментар и вие го знаете и не си обяснявам защо го правите тогава 6774
  • 15 Верно ли

    39 12 Отговор

    До коментар #12 от "Русия враг №1 на България":

    Майко мила... Ако навремето предците ни са подозирали съществуването на такива, като тебе, то наистина по-добре да не ни беше освобождавала!

    Коментиран от #23

  • 16 ха сега де!

    8 17 Отговор
    "... претенциите им към създаването на общия ни език."

    Всъщност някой задава ли си въпроса как се създава един език и защо изобщо ома спор по този въпрос. Създаване на писменост или азбука не означава създаване на език а точно обратното. Никой не може да твърди, че някой някога и някъде е създал език. Езика се създава спонтанно от всеки народ по време на общуването между хората. Напълно достатъчно е да се приеме, че сме един народ, а спора за езика е безсмислен. Дали ще е български, македонски, добруджански, шопски и т. н. няма никакво значение и всеки да си го нарича както иска.

    Коментиран от #20

  • 17 Въпрос и отговор

    8 33 Отговор
    Какво общо може да има примерно цар Самуил с днешната политика не мога да разбера и изобщо историята с политиката??? По принцип нищо. Те са нещо като две успоредни непресичащи се линии. Но Путин е хитър, като хлебарка. И успява поне да забавя важно политическо решение на Балканите за членство на нови балкански страни в ЕС (Северна Македония, Албания, една Сърбия също така след тях), смесвайки хибридно политическото решение с нескончаеми исторически спорове между страните. А Чеков и разни чековци обслужват путинския интерес, не българския. Волно или неволно.
  • 18 Перо

    46 6 Отговор
    Северномакедонците,са измислена държава,създадена с партиен указ,нямат етнически етнос и език,но имат зомбиран мозък е чугунена глава,промиван от сръбските шовинисти 70 г. Изключително прост “народ”! Само жесток БГ контрол и вписване на всички български искания в протокола,без изключение,до подписване Пт македонистите! Всеки отказ - вето до побъркване!
  • 19 Себе си можем да лъжем

    4 33 Отговор
    За да се почувстваме значими, но не можем да излъжем целият останал свят
  • 20 Гост

    32 2 Отговор

    До коментар #16 от "ха сега де!":

    Есперанто е език, създаден от един човек. Не е редно всеки да нарича българският както си иска. Той си е български и толкова. Македонски език няма в наше време. Някогашният македонски не е днешният македонски. Днешният е диалект, като шопският.
  • 21 Гост

    20 10 Отговор

    До коментар #12 от "Русия враг №1 на България":

    Ти не си бил роб, затова не са те освободили. Ти си от склонилите и турили песа.
  • 22 Питам

    9 27 Отговор

    До коментар #8 от "ЕКСПЕРТ от народа":

    По-големият проблем е защо ДБ подкрепиха путиниста Радев, а не подкрепиха такъв евроатлантик и интелигент като ректора на СУ.

    Коментиран от #26

  • 23 Гост

    10 10 Отговор

    До коментар #15 от "Верно ли":

    Той си е още един Кириак Стефчоф. Такива има много.

    Коментиран от #50

  • 24 Гост

    24 8 Отговор

    До коментар #8 от "ЕКСПЕРТ от народа":

    На колко копейки Русия си продава петрола и газа на прекупвачите - новите ни приятели от запад, и на колко ти го препродават те?
  • 25 Коментар

    35 4 Отговор
    Доста неточности има в коментара.
    По правило когато става въпрос за Гърция се говорят небивалици.
    Истината е , че Гърция се появява на картата през 1832 година ,тогава се появява и наименованието гърци.Елините нямат нищо общос с гърците,просто защото това е идейно движение и не всички автори са от градовете държави Спарта и Атина.
    Въобще историята в написана от сатанистите католици съвметстно с интересите на западна Европа ,Русия и в наша вреда..
    Така че се разпространяват измислени небивалици ,а ние ги повтаряме .
    Никога не е имало Византия,а жителите на Източната Римска империя са били ромеи ,а не гърци.
    Първите 50 императори са били траки/българи/ и арменци.
    Българите се появяват като наименование още преди 15000 години ,
    А наименованието България е най - старата държава в Европа с непроменено име.
    Ако нямаме исторически данни за по ранната история на България ,поради това че всичките ни архиви са или във Ватикана или в Русия и други вражески империи,то поне можем да проследим историята си от другите български държави.
    Но и това не правим,защото 90% от историците ни са подкупни и защитават чуждите интереси

    Коментиран от #28, #31, #52, #56, #60, #62, #63, #64, #66

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Точен

    14 19 Отговор
    Първо: Кирилицата не е нито българска, още по-малко е "македонска" азбука. Това е стара елинска графика от 1 в. пр.Хр. Второ: Няма "македонски" език, той си е български. Фонетичната система на български и югозападния български, т.нар. "македонски" е 100 % еднаква - по 45 фонеми. Точно фонетичната система определя езика, а не граматиката, която може да се нагласява. Като филолог, и 35 г занимаващ се с етнопроизхода на българския народ, не пиша простотии, че кирилицата е българска азбука, още повече, че Константин Философ е гръцки министър, изпълняващ Моравската мисия на Император Михаил.

    Коментиран от #30, #32, #40, #41

  • 28 веселяк

    22 6 Отговор

    До коментар #25 от "Коментар":

    "Първите 50 императори са били траки/българи/...". Айдеее, пак подминахме братчедите на Сашко Великиот!
  • 29 Точно

    13 13 Отговор

    До коментар #12 от "Русия враг №1 на България":

    Браво!
  • 30 падналия ангел

    18 3 Отговор

    До коментар #27 от "Точен":

    Да сравнят от Уикито Коптската азбука и ще видят откъде произлиза нашата!
  • 31 Всъщност гърците са османски ренегати

    19 1 Отговор

    До коментар #25 от "Коментар":

    От където и да ги погледнеш.
  • 32 Всъщност български език

    10 9 Отговор

    До коментар #27 от "Точен":

    Е този на който е говорел хан Аспарух.

    Коментиран от #34

  • 33 чичо стамат шумов

    28 6 Отговор

    До коментар #12 от "Русия враг №1 на България":

    По отношение на РУСИЯ ВРАГ НОМ,1 ,ами да бяха дошли АНГЛИЯ и ФРАНЦИЯ да ни ,,завладеят ,а винаги са подържали ТУРЦИЯ и са били най големите противници на българската независимост и обединение. По отношение на турското робство препоръчвам ВИ да прочетете ,,ПОД ИГОТО,, ,,ЗАПИСКИ ПО БЪЛГАРСКИ- ТЕ ВЪСТАНИЯ,,,.Ако тези книги ВИ се видят много големи прочетете стихотворението на БОТЕВ ,,НА ПРО- ЩАВАНЕ,,.

    Коментиран от #35, #86

  • 34 хихихихихи

    12 3 Отговор

    До коментар #32 от "Всъщност български език":

    Предполагам, че имаш запис на гласа му? На винил или на касета е?

    Коментиран от #36

  • 35 Там ви е проблемът

    18 4 Отговор

    До коментар #33 от "чичо стамат шумов":

    Учите историята от художествени произведения

    Коментиран от #46, #53, #65

  • 36 Не, тогава такива неща е нямало

    10 5 Отговор

    До коментар #34 от "хихихихихи":

    Но има останали руни....ако изобщо вдяваш какво е това.

    Коментиран от #38

  • 37 Въпросът е кога македонският става

    10 7 Отговор
    Диалект на българският? Преди или след идването на хан Аспарух? Въпрос който всички български историци избягват. Защо ли?

    Коментиран от #44

  • 38 хихихихихи

    10 2 Отговор

    До коментар #36 от "Не, тогава такива неща е нямало":

    Яааа още един специалист по Орхонската писменост! Или може би по славянски и скандинавски руни?
  • 39 Мим

    14 0 Отговор
    Ами ,май че нашите управници наистина са слепи и то за много неща и глухи..
  • 40 чичо стамат шумов

    22 0 Отговор

    До коментар #27 от "Точен":

    Напълно верен коментар.НАШАТА ЗАСЛУГА И ПО СПЕЦИАЛНО НА ЦАР БОРИС ПЪРВИ СЕ ЯВЯВА В ТОВА,ЧЕ Е СЪХРАНЕНА И ЗАЩИТЕНА ОТ ЗАБРАВА И УНИЩОЖЕНИЕ.Става въпрос за ГЛАГОЛИЦАТА която е съставена от двамата братяЗа.КИРИЛИЦАТА няма достоверни сведения от кой и къде е създадена дали в Песлав или в Охрид но това няма толкова значение.НЕОСПОРИМ ФАКТ Е ,ЧЕ АКО НЕ БЕШЕ БЪЛАГАРИЯ ТАЗИ ПИСМЕННОСТ МОЖЕ БИ НЯМАШЕ ДА Я ИМА
  • 41 Асен Милев

    16 4 Отговор

    До коментар #27 от "Точен":

    Каква е тая "елинска графика"?? Под графика се подразбира вид изобразителното изкуство.
    Ако имаш впредвид гръцката писменост, то гръцката каква е - гръцка или финикийска?
    И ако гръцката е финикийска, защо Кирилицата да не е Българска??!?!?

    Коментиран от #51, #81

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Глупчо

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "ЕКСПЕРТ от народа":

    Цар има ли връзка с Цезар?
    Българската азбука през коя година е създадена?
  • 44 Асен Милев

    17 8 Отговор

    До коментар #37 от "Въпросът е кога македонският става":

    Какво идване ( на Аспарух) ви гони бе хора?? Никога не сме си тръгва ли от тук та да идваме отново. Родните ни земи са Мизия, изстласкани от Румската империя отвъд Дунав, временно.

    Коментиран от #55

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Госあ

    17 4 Отговор
    Целата история на данайците е митове и легенди и крадена. Немат нищо общо нито с Византия, нито с траките (елините). Черноризец храбър, открит и разпространен от руските ни приятели пише много неща за данайците.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Верно ли

    24 4 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Хахаха, аз ли съм Кириак Стефчов, бе, дри.ък? Чел ли си изобщо Под ИГОТО (не османското присъствие)? Вие тук, дето ми обяснявате че нямало турско робство! М.рши безродни! Кириак Стефчов са ти всичките тея у парламенто, дето оня ден ни се изплюха на историята (ПП, ДБ, ГРОБ и ДПС)!
  • 51 чичо стамат шумов

    15 1 Отговор

    До коментар #41 от "Асен Милев":

    На двамата братя азбуката се нарича ГЛАГОЛИЦА.За КИРИЛИЦАТА по може да се твърди че е българска защото е създадена в ПРЕСЛАВ ИЛИ ОХРИД в тогавашното царство БЪЛГАРИЯ.
  • 52 Намали малко, че краставицата расте

    6 6 Отговор

    До коментар #25 от "Коментар":

    "Българите се появяват като наименование още преди 15000 години." От 3000 г. пр.н.е. / от преди 5000 години / започва да се формира индуизмът, една от най-старите съществуващи и днес религии По-късно други религиозни системи се развиват. Хайде още веднъж помисли къде са били българи 8 000 години преди зараждането на индуизмът или искаш да кажеш че първия човек на земята още когато е нямало хора е българин ?

    Коментиран от #54

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 чичо стамат шумов

    6 6 Отговор

    До коментар #52 от "Намали малко, че краставицата расте":

    ПЪРВИЯТ ЧОВЕК НА ЗЕМЯТА Е МАКЕДОНЕЦ.

    Коментиран от #57, #58

  • 55 Д'мин

    8 8 Отговор

    До коментар #44 от "Асен Милев":

    Момче, не се излагай! Афтохонната теория е най-тъпата теория! С тези твърдения повече вредите, отколкото да помагате за българската кауза!

    Коментиран от #80, #83

  • 56 по-по-найизъм

    3 5 Отговор

    До коментар #25 от "Коментар":

    "Българите се появяват като наименование още преди 15000 години." Значи 13000 години пр.н.е. А сега прочети това. "Културната еволюция превъзхожда биологичната еволюция и собствено „историята“ започва. В известен момент между 8500 и 7000 г. пр.н.е.," Според теб българи 5 000 години преди културната еволюция. Не смешни а жалки.

    Коментиран от #105

  • 57 дядо стамат шумов

    3 3 Отговор

    До коментар #54 от "чичо стамат шумов":

    ПЪРВИЯТ ЖЕНА НА ЗЕМЯТА Е БЪЛГАРИН.
  • 58 дядо стамат шумов

    3 2 Отговор

    До коментар #54 от "чичо стамат шумов":

    ПЪРВАТА ЖЕНА НА ЗЕМЯТА Е БЪЛГАРИН.

    Коментиран от #59

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 БЪЛГАРИЯ

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Коментар":

    Българите са супер ❤️🥳 единствените победили субедей в битката при жигулевските полета.
  • 61 чичо стамат шумов

    6 2 Отговор
    ДА БЪДА ПО ТОЧЕН ПЪРВЯТ МЪЖ НА ЗЕМЯТА Е МАКЕДОНЕЦ,А ПЪРВАТА ЖЕНА БЪЛГАРКА,И СЪЗДАЛИ ДВА НАРОДА МАКЕДОНЦИ И БЪЛГАРИ.

    Коментиран от #69

  • 62 Перчем

    8 1 Отговор

    До коментар #25 от "Коментар":

    Българите са носители на ведическата култура.
  • 63 Коловрат

    7 5 Отговор

    До коментар #25 от "Коментар":

    Дори не е в интерес на руският народ.руснаци и българи са един ведически народ.
  • 64 Западни крадци

    12 1 Отговор

    До коментар #25 от "Коментар":

    Всичко сме им дали а сега искат да ни изтрият от историята...
  • 65 чичо стамат шумов

    9 2 Отговор

    До коментар #35 от "Там ви е проблемът":

    ХУДОЖЕСТВЕНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ КОИТО СА ПЛОД НА ЛИЧНИ ПРЕЖИВЯВАНИЯ ОТ СЪВРЕМЕНИЦИ НА ТАЗИ ЕПОХА.ИСТОРИЧЕСКИ ЛИЧНОСТИ

    Коментиран от #75

  • 66 ....

    3 14 Отговор

    До коментар #25 от "Коментар":

    Руският и българският народ са едно. В Русия управниците са агенти на запада от много много години Путин е предател.

    Коментиран от #70

  • 67 Благоевград

    1 16 Отговор
    Българският съд да регистрира ОМО Илинден.България да признае македонския народ в Пиринска Македония и македонското малцинство в България.

    Коментиран от #106

  • 68 ТЪЙ Е

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Нали тъй":

    Номбър-ту много знаеш за Путин-браво!А какво каза той,че руси,белоруси и украинците са един народ!По този повод следващото,което ще отговори на български въпрос,какви са скопяните след консултации с духа на академик Лихачов ще рече,как какви, вардарски българи!И да те светнем единствено може да се пишат първи в Европата вардарски МАРСИЯНЦИ!Как гордо звучи само-вардарски скопски МАРСИЯНЕЦ!
  • 69 Е защо щом маке са българи

    3 4 Отговор

    До коментар #61 от "чичо стамат шумов":

    Искате в тяхната конституция да се впише българско малцинство ?

    Коментиран от #91

  • 70 Много точката,

    1 1 Отговор

    До коментар #66 от "....":

    Всичките ти претпазители гръмнали, как я палиш тази таратайка.
  • 71 Наблюдател

    3 0 Отговор
    Много вярно!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Българин

    12 4 Отговор
    Ако Александър Македонски е македонец и ако цар Самуил е"македонец кои им са другите ЦАРЕ и от кога до кога
  • 74 Слушател

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Нали тъй":

    Не,това не е вярно. Каза,че са получили буквите от "земите на Македония". Игра с думите. Когато са ги получили обаче, "земите на Македония" са били България,това го пропуска. Зада се създава противоречие. Или старата практика на империите. РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ.
  • 75 Бъркаш историята

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "чичо стамат шумов":

    С предаването искрено и лично...то и там се разказват истории ама става дума за друго.
  • 76 Руснаците

    10 10 Отговор
    С бг. Комунисти измислиха македонската нация, да не би България да стане след войната голяма държава. Пак руснаците се противопоставят за съединението на България. И пак руснаците направиха филм за Македония, мисля че го излъчиха миналата година където се.св. Кирил и Методий са представени за македонци. Тогава от руското посолство в София се оправдаваха че не знаят какво правят от руското посолство в Македония. Бе братя , какво да кажа , земя не им стига. И все мечтаят за Задунайска Губерния. Без името България в нея. Братска обич.
  • 77 Украйна

    5 11 Отговор

    До коментар #3 от "От Ванкувър до Владивосток":

    Е по стара държава от Русия. Прочети малко, ще е полезно за теб. И не чети само руски историци.

    Коментиран от #87, #89

  • 78 Биби Кинг

    5 11 Отговор
    Кирил Методи няма нищо општо с българската азбока! Единствената им заслуга е обочнието на седемте просветители! Майка им не е българка,славянка е вероятно от околностите на Тесалоника ма не е сигорно! Стига лагахте историците,живи хора сме и можеме да четеме,не сме осамнайсти век кога сички са биле безграмотни! Внетен ли сме?
  • 79 Вируслав

    11 1 Отговор
    Прав е Б. Чеков. Преди няколко години военният министър на Ципрас, не си спомням името му, "подхвърли" в медийното пространство по повод митингите в Гърция заради македонското име, че там /около Скопие/ живеят натурални българи, ама и то мина и замина в полит пространството!
  • 80 Асен Милев

    6 7 Отговор

    До коментар #55 от "Д'мин":

    Ъхъ, и я осветли от кога сме на Балканите?
  • 81 Асен Милев

    4 3 Отговор

    До коментар #41 от "Асен Милев":

    Нещо си се объркал.
    Отговарям на коментар-27. Там става въпрос за Кирилица, не за Глаголица.
  • 82 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 2 Отговор
    Чacт oт хoрaтa тaм, дoри иcкaт пaк дa ce върнe Югocлaвия…………
    Тoвa пoтвърждaвa, чe……aвтoритeтнa и прocпeрирaщa Бългaрия,щe върнe мaкeдoнцитe към иcтинaтa , e вeрният път. Другoтo e връщaнe към 50 гoдишнитe бeзплoдни уcилия нa Бългaрия. Нe иcкaм дa пoвярвaм, чe тoвa ce прaви мoжe би cъзнaтeлнo с разните му договорки за авиолинии и "БИСЕРИ" на Божидар Чеков .
  • 83 копи пейст

    9 4 Отговор

    До коментар #55 от "Д'мин":

    Copy-paste: ".....В спадащият някога в нашите владения град Дурас е намерен един особен надпис........Той е каталогизиран като Epidamnos-414, а текста намираме важно за нас име - Τηρεὺς Τρεβελλίου -Терес Тервелов, Терес син на Тервел. Оказва се, че по време на Античността на Балканите е живял човек, който е носел името на древен одриски цар, а името на баща му е идентично на това на по-късен български владетел. Кой обаче да поднесе на българския читател тази информация?"

    Коментиран от #84, #88, #93

  • 84 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 6 Отговор

    До коментар #83 от "копи пейст":

    Биляна платно белеше
    …………………………………………………..
    Не ви го сакам виното,
    а най го сакам момчето
    що напред ТЕРА кервано
    .....................................................
    ТЕРА= ВОДИ, ПРЕДВОЖДА
    ТЕР = ВОДАЧ, ПРЕДВОДИТЕЛ
    ТЕР-ВЕЛ , а понеже в гръцките източници заместват Б с В в действителност е ТЕР-БАЛ = предводител голям или велик предводител , прогонил арабите от Балканите. В Зап. Европа е известен като св. княз Тривелий. Българския княз ТЕРБАЛ – 8в. е представител на владетелския род ТЕР, който е просъществувал векове.
    ТЕРес = Водителя, водача. Български княз от Тракия, а според фалшивата ни история тракийски владетел – одриски цар 6 в. пр. Р. Хр.
    ТЕР-ТЕР = Водач на водачите, аналог. с цар на царете. Български Цар-13в. , още един от владетелската династия ТЕР. Последният цар от този владетелски род е внук му, Българския цар Георги ІІ Тертер-14в.

    Коментиран от #92

  • 85 БЪЛГАРИН

    0 6 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Кнезъ
  • 86 Емо Марков

    3 6 Отговор

    До коментар #33 от "чичо стамат шумов":

    Може да прочетеш и статиите на Ботев по въпросите за Русия.Мнението му нещо е по различно от днешното.
  • 87 ?????

    3 7 Отговор

    До коментар #77 от "Украйна":

    По голяма глупост не бях чел
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 ??????

    5 2 Отговор

    До коментар #77 от "Украйна":

    Ако може с факти, царе ,князе, битки, храмове, пътеписи или ликове от не руските историци. Украйна винаги е била територия от нечия държава или империя до 1922, също като Македония те са и продукт на една и съща власт и държава
  • 90 Ема

    11 3 Отговор
    Отлична статия! Много и САМО истина! Как може такава УРОДЛИВОСТ и СЛЕПОТА , БЕЗДУХОВНОСТ и ПРОСТОТИЯ , НЕВЕЖЕСТВО да ни управляват!? Защо така народа се остави с примиреност да бъде управляван от БЕЗРОДНИЦИ

    Коментиран от #94

  • 91 ??????

    6 0 Отговор

    До коментар #69 от "Е защо щом маке са българи":

    Защото повечето са се изселили след първата и втората световна война и сега са малцинство
  • 92 дядя

    7 2 Отговор

    До коментар #84 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    "Последният цар от този владетелски род е внук му, Българския цар Георги ІІ Тертер-14в." Абе вие луди ли сте? Какви траки в тази династия! Това е кумански хански род Тертероба! Какви Тереси, какви Мереси! Твърденията ви са по-смешни и от македонските!

    Коментиран от #103

  • 93 Дядя

    4 2 Отговор

    До коментар #83 от "копи пейст":

    "Τηρεὺς Τρεβελλίου -Терес Тервелов, Терес син на Тервел." Ти да видиш, още в античността суфикса -ов във фамилия! Чудо неземно, даже извънземно! Шшш отварачките на тема българска история, я ми дай те пример с българска фамилия завършваща на -ов,-ев преди 14-ти век! Дайте бе хора! айде има фамилии завършващи и на -ски, суфикса идва от Полша. Я тракащите траки да ме отворят, откога ОВ и ЕВ се използват в българската ономастика?

    Коментиран от #101

  • 94 божидар чеков

    3 0 Отговор

    До коментар #90 от "Ема":

    Искрено благодаря.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Брадчеда от

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Русия враг №1 на България":

    .... Москва....
    Приятелю стига си стоял на слънцето, ще вземеш да откриеш топлата вода.
    Ти продаваш майчиното си мляко но не за 30 сребърника, а за направиш едно възвратно постъпателно движение на който плаща...
    Научи историята на Родината си и тогава взимай думата...
  • 100 Мин...

    5 4 Отговор

    До коментар #96 от "Д'мин":

    ....но не династията...
    Бравос, бравос, вероятно четеш или просто си научил цитираните имена.
    В задачката обаче се пита- "Чел си, чел си,ма що си разбрал!"
    Първото- никой не претендира, че сме N 1, фактите говорят много- но на този, който владее "четене с разбиране"..
    Второто- поразрови и други архиви (ако можеш да четеш) и ще разбереш, че си маааалко далече и у Уево по отношение на българската история- преди Аспарух (както е станал популярен) се премества от единия край на държавата Ни в другия, тъй като едни други племена маааалко са ни нападнали. Има и други факти и въпросчета- От кой/кое племе/държавно образование, римляните завземат земите на Балканите?
    Кой ли би имал наглостта да си съперничи с Източната римска империя ( само не ми говори за Византия, че ще стане ясно, че си стоял много на слънцето без чадър)!
  • 101 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 4 Отговор

    До коментар #93 от "Дядя":

    ...дядка, излагаш се: "ΣΕΥΘΟΥ" Я провери от къде е този надпис, но внимавай да не се изложиш пак, ако не си наясно с етапите на създаване на елинското писмо!

    Коментиран от #108

  • 102 Асен Милев

    5 4 Отговор
    Все още чакам да разбера от "момчето" Дмин, как българският държавообразуващият етнос идва тук в края на 7 век, а пък два века по-рано има договор между българите и ИРИ !??
  • 103 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 6 Отговор

    До коментар #92 от "дядя":

    Caми cмe cи винoвни за проблемите с тъй наречените Македонци....
    1. Миниcтърът нa прocвeщeниeтo в Бългaрия 1881 – 1882, историкът специалист по Българска история прoф. Ирeчeк, e aвcтoунгaрcки шпиoнин oт вoeннoтo рзузнaвaнe...
    2. прoф. Вacил Злaтaрcки, кoрифeят нa Бългaрcкaтa Иcтoрия, e рeктoр нa CУ и същевременно руcки aгeнт...Видeн "визaнтoлoг", въпрeки, чe тaкaвa държaвa Визaнтия никoгa нe e cъщecтвувaлa...
    3. Бeшeвлиeв, eдин oт cъздaтeлитe нa "ПРAБЪЛГAРCКAТA OРДA НA ХAН ACПAРУХ" e пък видeн гъркoфил...
    4. .....чeт нямaт прoдaжницитe!

    OФИЦИAЛНAТA бългaрcкa иcтoрия e пълнa фaнтacмaгoрия cътвoрeнa oт чужди aгeнти и бългaри-прoдaжници. Имeннo пo тaзи причинa ca възмoжни вcякaкви мaнипулaции c нeя, eдни вчeрa, други днec....от
    „македонците“!!!
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Деница

    2 2 Отговор

    До коментар #67 от "Благоевград":

    ... Банда алкохолици и продажници ...
  • 107 М даааа

    5 1 Отговор
    Жестока статия, но дали управляващите ни тикви ще я прочетат, а после и осмислят!?
  • 108 Дядя

    4 2 Отговор

    До коментар #101 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Коментирал съм съвсем друг надпис, по повод суфиксите на българските фамилии! Какво е общото между тях? Освен, че единият е дядо на другия тракийски владетел! Защо свързваш с поста ми с произхода на гръцката азбука? Доколкото си спомням имаше линеарно писмо А и такова В преди гръцката азбука. А за нея знам, че произлиза от финикийската, не съм лингвист и не мога да изпадам в подробности! Но да твърдите, че видиш ли основателя на Одриското царство се казва Терес Тервелов /макар, че на старогръцки втората дума от надписа изобщо не е Тервелов/ и видиш ли после има хан/кан/кхан/къняз ювиги и тем подобно както искате си го превеждайте... Тервел, да ми изваждате идеята, че едва ли не са първи братовчеди! Е ама моля ви се, ще забиета макетата в земята по фантазии!

    Коментиран от #109

  • 109 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #108 от "Дядя":

    Дядка, нямам никакво намерение да ограмотявам пишман историк, с помит мозък от "професорите"....ти си "кон с капаци" , меко казано...