Last news in Fakti

26 Декември, 2023 16:51 4 324 41

Един от най-грешно тълкуваните и разбирани цитати от Библията

  • тихомир чергов-
  • спор-
  • библия

Много хора го тълкуват като хипстърски пацифизъм, като отказ от съпротива и философия на пасивността

Един от най-грешно тълкуваните и разбирани цитати от Библията - 1
Снимка: Уикипедия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тихомир ЧЕРГОВ

"Ако някой те удари по едната буза, предложи му и другата. Ако ти отнеме връхната дреха, остави му и ризата си." (Лука 6:29)

Един от най-грешно тълкуваните и разбирани цитати от Библията. Много хора го тълкуват като хипстърски пацифизъм, като отказ от съпротива и философия на пасивността. Това няма нищо общо с истината, християнството е една постоянна борба, която счита пасивността и отказът да се бориш като голям грях спрямо Бога.

"Ако някой те удари по едната буза, предложи му и другата" означава да не влизаш в излишни и ненужни битки и спорове, които те отклоняват от пътя и мисията ти. Оплитайки се в куп дребни, незначителни битки за утвърждаване на собственото его, да не забравиш кой си и за какво си на този свят. Да не забравиш за най-важната битка.

Представете си, ако Исус Христос спореше и влизаше "в битка" с всеки апостат, с всеки неверник - за да "защитава вярата". Никога нямаше да изпълни свещенната си мисия. "Защитавайки вярата" в дребни и излишни битки, в крайна сметка щеше да я убие.

Даването на другата буза е метафора, че ако вярата ти в правдата, светостта и истината е органична и автентична, тогава тя ти служи като непробиваема броня. Можеш да понесеш всичките "шамари", критики, обиди, злословия, скептицизъм, съмнения. Ако изпитваш нужда непрекъснато да утвърждаваш тази вяра в спорове и битки с апостати, значи тя не е достатъчно силна и истинска. И забравяш, че целта ти е да се бориш за правдата и истината, да спасиш своята душа, а и тази на колкото се може повече други хора, а не да "спасиш" егото си чрез "победи" в спорове и ненужни битки.

Тази максима може да ти послужи дори в чисто светските дела. Ако вярваш, че дадено дело или кауза са праведни и справедливи, няма нужда да се фрустрираш всеки път, когато чуеш мнение на някой отрицател (метафоричен "шамар")- и да изпитваш емоционална нужда да го опровергаваш. Така поставяш егото си пред самата кауза и я саботираш повече от всеки неин отрицател.

Текстът е публикуван във Фейсбук


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анджо

    14 5 Отговор
    Това истината която казва господина. Насилието води до насилие, по добре си затрай и ако можеш се измъквай. Но, всеки път не става и се налага да отвърнеш.

    Коментиран от #11, #22

  • 2 Куку Лашка

    26 12 Отговор
    Атлантиците вече и Библията ли ще цензурират
  • 3 Бг сбъркана логика

    7 21 Отговор
    Коледа е англо-саксонски празник!
    Обаче нашите комуняги и русофили го празнуват.
    За справка на путинофилите празника е на 6 януари!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БеГемот

    24 21 Отговор
    Библията е пълна със взаимно отричащи се псалми ....просто така е удобно на поповете и фанатиците ...за всеки случай си имат удобна фраза ....християнско лицемерие...

    Коментиран от #41

  • 6 Мълчанието е злато

    7 1 Отговор
    ......
  • 7 Русофилски комуняги

    15 24 Отговор
    Ние не признаваме Библията, защото не вярваме в Бог. Вярваме само в Ленин и затова вривихме хиляди църкви в Русия. След това гръмнахме църквата Света Неделя в София и утреп ахме елита на българската нация.

    Коментиран от #31

  • 8 СС-Панцеркорпс

    11 16 Отговор
    Абсолютно вярно. Трябва и аз да го спазвам повече, а не да споря с рублофилските гниди. Честито Рождество на всеки!
  • 9 Студопор

    9 1 Отговор
    А кой е цитираният Чергов, всъщност?
  • 10 Цитатът

    9 14 Отговор
    За бузата
    Няма нищо общо с Библията
    Този цитат е от евангелието което е нещо много по-различно от библията и мнозина ги смесват и за да дадат по-голям авторитет на евангелието започнаха да го наричат библия но то не е библия а е един разказ за приключенията на Исус Христос

    Коментиран от #36

  • 11 Тълкование

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Анджо":

    По-скоро тълкуванието е, ако става въпрос за теб лично, замълчи си, ако е за общо добро и за вяра, нямаш прави да мълчиш, а да защитиш слабия, обидения и да противостоиш против злото.
  • 12 Търновец

    3 7 Отговор
    Споменавал съм го и преди дано вярващи не ми се сърдят, в едно все още богата Европейска страна Германия има все още съвременни Теолози - Теология наука за вярата изучавана в университети, и от професор теолог разбрах че за пръв път Йесус се споменава от Флавиус Йозефус роден в Рим Юдей около година 50 Йесу бил Юдей роден в Назарет и крусифициран от Понциус Пилатус, след това Лукас Евангеликум - Юдей - пише за Йесу около 90-100 години след крусифицирането, самият Йесу не е оставил нищо писмено, освен това Флавиус е писал на старо римски а Йесу е говорил Арамейски както и поне 90% от Юдеите. За пръв път не Юдеи са писали за Йесу около 300 години след крусифицирането му - Римляни. Ако Йесу действително е съществувал защо Египтяни Арамейци Финикийци Асирийци - негови съвременници със собствена писменост - не са писали нищо за него? Щом възгледите на Йесу са толкова популярни и важни за много хора защо няма не Юдейски писания за него?

    Коментиран от #14, #15

  • 13 Стига сте спорили

    5 5 Отговор
    И тълкували
    Ако те ударят по едната буза ти подай и втората за да не получиш два удари по една
    и съща буза

    Толкова е ясно че е смешно да се тълкува Библията





    Толкова е ясно че се чудя какво толкова има да му се тълкува
  • 14 Какъв е този

    6 5 Отговор

    До коментар #12 от "Търновец":

    Йесу
    Някои го наричат Исус
    Други йезус

    И как ли не а всъщност името му е
    ЙЕШОА ИБН ЙОСФ
  • 15 Може ли някой

    5 9 Отговор

    До коментар #12 от "Търновец":

    Да ми каже
    ИСУС СПАСИТЕЛЯТ
    Кого е спасил кога и от какво
    И ако е спасил някого за предшествениците ли му става въпрос за съвременниците му ли става въпрос или за бъдещите
    поколения
    Моля нека отговорът да бъде ясен и недвусмислен

    Коментиран от #24, #32

  • 16 За ризите:

    7 2 Отговор
    "Ако имаш две ризи, дай едната на ближния си."
    А не "връхната дреха" и т.н. глупости.

    Коментиран от #17

  • 17 Ами ако

    4 4 Отговор

    До коментар #16 от "За ризите:":

    Ближния ми има три ризи защо аз който имам две да му дам една

    Коментиран от #21

  • 18 Гундяев

    5 8 Отговор
    Това е моят любим цитат .

    Ако Руснак ти удари бузата , остави го да счупи главата

    Ако Руснак Ако ти отнеме връхната дреха, остави го да те съблече гол.

    И да изядеш 100 тояги на голо.

    Православни ценности , Руски.

    Коментиран от #30

  • 19 редник

    9 1 Отговор
    /...Текстът е публикуван във Фейсбук./

    Не разбрах - защо е публикуван тук?... 😉
  • 20 Мъдрият

    11 2 Отговор
    Хората, които могат да тълкуват вярно и правилно пасажи от Библията, са много малко и това са Светите отци на Православната църква!

    Има си общоприето и общопризнато от всички Православни църкви тълкувание на Новия Завет от блажени Теофилакт архиепископ български!

    А този, който е написал статията - какъв е, че чак толкова сте му се доверили, и сте написали статия по негов пост в Гейсбук.

    Освен това не е цитирано точно! Ето правилния цитат:
    29. На тогова, който те удари по страната, обърни и другата; а на оногова, който ти отнеме горната дреха, не пречи да ти вземе и ризата

    И последно - никога такъв стих не е правилно да се вади от контекста и да се анализира отделно, защото така се изкривяват нещата! А се гледа целия абазц - и се тълкува заедно!

    Но още веднъж повтарям: НЕ Е РАБОТА НА ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК ДА ТЪЛКУВА БИБЛИЯТА! ИМА СИ ОФИЦИАЛНО ПРИЗНАТО ТЪЛКУВАНИЕ - ПОСОЧИХ ГО ПО-ГОРЕ! И КОЙТО ИСКА ДА РАЗБЕРЕ, ДА ПРОЧЕТЕ ТОВА ТЪЛКУВАНИЕ, А НЕ ДА ТЪЛКУВА САМ! - ЗАЩОТО ТАКА С ЛЕКОТА ЩЕ ПАДНЕ В ЛАПИТЕ НА ЛУКАВИЯ(ДЯВОЛА)!

    Коментиран от #23, #25

  • 21 е па

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ами ако":

    да не се мъчиш да переш
  • 22 Борба със злото

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Анджо":

    Злото е против Бога, против православната вяра, против любовта. Може да се борим против злото, но без лична обида, подлагайки даже себе си (лявата буза, ризата си, и услугата си). Без да отмъщаваме за себе си, с търпение и кроткост трябва да се борим със злото, което напада и нашата права, дясна страна, буза, но напада и вярата у другите. Трябва да бъдем тихи, но твърди миротворци, със силна дясна права страна -вяра.
  • 23 Точно

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Мъдрият":

    Това е верно и е истина. Святото писание е разтълкувано подробно от святите отци на Светата православната църква - Св. Йоан Златоуст, Св. Теифилакт Български, Св Теофан Затворник и много други

    Коментиран от #26

  • 24 Може да се каже точно

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Може ли някой":

    Но зависи какво разбираш под спасение.
    Например Господ Исус Христос е спасил, через любовта, вярата и саможертва на един братски народ, нашия народ от османското иго.

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Пешо от панелката

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "Точно":

    Толкова ли е глупав Господ според вас, че трябва да са написани разни объркани, противоречива дивотии и някакъв измекящр напразно да се мъчи да ги обясни?

    Коментиран от #33

  • 27 Верно ли бе

    2 2 Отговор
    Може и така да се тълкува , но на мен лично повече ми се струва вярно това дето е сацано в Стария завет : око за око, зъб за зъб.
  • 28 Пешо от панелката

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Може да се каже точно":

    Спасение е когато Баце ти го напраска с 200
  • 29 Гей Люсак

    2 2 Отговор
    Егати любовната игра- удар по едната буза, удар по другата... Да не си кьорав, бе?
  • 30 Верно ли бе

    11 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гундяев":

    - Ако някой открадне 100 лева , вкарай го в затвора за 5 години . Ако някой открадне 1000000 лева , вкарай го в парламента. .Ако някой извърши убийство, дай му условна. Съвременни българо - евроатлантически ценности. Западни.

    Коментиран от #34

  • 31 То па един елит е бил…

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Русофилски комуняги":

    Дядото на Асен Агов е взривил Св. Неделя, а сега са първо евроатлантици
  • 32 Търновец

    1 4 Отговор

    До коментар #15 от "Може ли някой":

    Извинете но не мога да отговоря кого е спасил Йесу - така го нарича един Немски професор теолог който поставя въпроса "Съществувал ли е Исус?" и е вдигнал клип със свободен Немски, Теология е наука в Германия за вярата и за историята на вярата, но моя Немски не е свободен, във всеки случай ако е имало такъв човек с толкова значим човешки морал насочен към доброто на всички хора би трябвало да има много съвременници Финикийци Арамейци Египтяни да пишат за него - това е мое мнение; първите писания за Исус са на старо римски а той е говорил Арамейски, знам че областа Левант е била населена главно от Кханаани за които първите сведения датират от преди 12000 години - след края на последния ледников период, а Юдеите пристигат на Левант от една област в Месопотамия сегашен Южен Ирак преди около 3500 години водени най вероятно от Абрахам. И след това е имало войни и....
  • 33 съседа отсреща

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Пешо от панелката":

    Явно не си глупав човек. Ще ти задам един , два въпроса и сам ще си отговориш.
    Преди да са започнали да употребяват думи, хората как са разбирали какво мислят?
    Пробвай да мислиш без думи ))
    Или, можеш ли да обясниш да 3 годишно дете, что е космос?

    Коментиран от #40

  • 34 Това беше

    6 2 Отговор

    До коментар #30 от "Верно ли бе":

    Много добро! Мойто мнение е че религията у опиум за народа.

    Коментиран от #35

  • 35 Абсурд

    5 2 Отговор

    До коментар #34 от "Това беше":

    Атеизма е също вид религия.
  • 36 РЕАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Цитатът":

    Така е, но простолюдието не го знае, ама ти слага минуси. Новият завет е писан стотици години след събитията , които описва. Няма живи свидетели, няма архиви и са си измисляли всичко, както им е угодно. Бях си записал преди , колко години всяко евангелие е писано след смъртта на Исус. Има някои са с по няколко века. Те затова евреите не признават тези евангелия, като достоверни.

    Коментиран от #37

  • 37 Има отговор

    2 3 Отговор

    До коментар #36 от "РЕАЛИСТ":

    Има прост отговор.
    В новия завет няма никакви идеологически противоречия. Писан е от апостоли от 12, Йоан и Матвей, от Пътър, от Яков, др, от техни ученици, Марк и Лука, от апостоли от 70, Апостол Павел и завърлшва с Апокалипсиса писан от спостол Йоан Богослов, същия който пише едно от Св. Евангелия - ефин от 12-те. В основата на Новия завет - Св. Писание лежи Светото Предание, което се основава и на Стария завет. И така Новия завет е написан от Светата Църква, единна, апостолска и съборна. Църквата основана на Камъка на вярата от светите апостоли и техните последователи ученици и свещенослужители и вярващи. Всичко е стройно, ясно и непоколебимо.
  • 38 Скъпи Чергов,

    2 0 Отговор
    Отстояването на истината не е чесане на егото! Истината винаги, навсякъде и във всичко! Като не. е толкова важна “малката” истина, защо другата страна, неистинната, така горещо я атакува? А че ни се насажда овчо поведение с всичките тези подавания на бузи, жертвени агнеци и сляпа вяра е повече от ясно! Нищо войнствено няма в нашата религия.
  • 39 Изкуствения Интелект показва :

    3 3 Отговор
    Всичко в БИБЛИЯТА е само загуба на време за прочитането и различните и спорни тълкувания , и днес не си струва и хартията на която е напечатана...!!!
  • 40 Пешо от панелката

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "съседа отсреща":

    Размишлявал съм над тези въпроси. Според мен, решението е свещениците да не повтарят като папагали написаното като за тригодишния и после да се чудят защо мислещите хора се отдръпват от църквата. Не е ли време вече да започнат да говорят и пишат като за тийнейджъри?
  • 41 Дай примери!

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "БеГемот":

    Имаш проблем с разбирането на текста. Всички комундели сте с бъгнат чип.