Last news in Fakti

4 Юли, 2022 10:05 3 424 4

Цветан Михайлов пред ФАКТИ: Тръгва дело срещу арестант за заплаха живота на служител в затвор

  • цветан-
  • михайлов-
  • затвори-
  • слежители-
  • заплати

Надяваме се увеличението на заплатите на работещите в местата за лишаване на свобода да не по-малко от 20%, казва синдикалистът

Цветан Михайлов пред ФАКТИ: Тръгва дело срещу арестант за заплаха живота на служител в затвор - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Синдикатът на служителите в затворите проведе редица срещи в представители на Министерството на правосъдието. Дори организираха и протести, защото искат увеличение на заплатите. Поредните разговори се състояха в края на миналата седмица. Днес отново ще има събиране на служителите, но пред сградата на Министерството на финансите, защото там ще има разговори по темата. Пред ФАКТИ говори Цветан Михайлов, член на синдиката.

- Г-н Михайлов, какво се случи на срещата с правосъдното министерство в края на миналата седмица. Каква част от вашите изисквания бяха приети. И какво ви накара отново да протестирате днес?
- Отново сме потвърдили нашите искания за увеличение на заплатите. Имаме уверение на правосъдния министър, че държавата има бюджет за такова увеличение. Конкретен процент към момента не е обсъждан. Принципно е споделено, че ще се следва начина за увеличение на заплатите в МВР, каквото и да означава това. Увеличението също така ще бъде диференцирано и няма да е едно и също за всички служители. Също така имаме съгласието и на двете страни за ревизиране на административния модел.

- Вашите искания бяха за увеличение на заплатите с 25%?
- По време на протестите, които организирахме, това бе отправната точка за разговори по темата – 25% увеличение на заплатите. Актуализираният бюджет във вътрешното министерство предвижда увеличение на заплатите за общ персонал с 20%. Нямаме яснота как ще бъде разпределен по длъжности, но се надяваме при нас увеличението да не е по-малко от това, което е заложено в МВР. Очакваме днес повече информация след срещата на правосъдния министър и министърът на финансите.

- Какви реформи вече са се случили във вашите структури?
- Синдикатът на служителите в затворите в България гледа на реформата като на процес, а не като на събитие. В последните години бяха извършени редица ремонти, свързани с подобряване на живота на лишените от свобода. Това става по решение на препоръките на Европейската комисия, която упражнява мониторинг над местата за лишаване от свобода. Бяха закрити 13 ареста, което означава, че по някакъв начин администрацията е пренасочена. Така е реализиран някакъв процент на икономии, което съвпада с философията на финансовия министър по отношение на понятието за реформа. Остава да бъдат извършени анализи по отношение на съществуващите щатни бройки като администрация и при дублиране на функции да има преквалификация на състава. Това е плод на бъдеща работа.

- На какво ниво е у нас агресията, с която се сблъсквате ежедневно? Намалява ли, засилва ли се…
- Този въпрос също сме го поставили пред правосъдното министерство. Агресията е ежедневие. Тя се изразява във вербални заплаха, физическа агресия… Вече има в различните структури спечелени дела за обиди, за клевета, за физически посегателства. В един от затворите в момента се очаква и образуване на дело срещу арестант за заплаха живота на служител. Като цяло процесът е много притеснителен. От Министерството на правосъдието са се ангажирали с темата и се очаква предложение за промяна в Наказателния кодекс, с която служителите в затворите да попаднат сред професиите с по-висока защита. Това е добър подход за справяне с нашите проблеми.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И на

    5 3 Отговор
    Тия не им е лесна работата !
  • 2 ссссс

    5 5 Отговор
    Пиявици нагли
  • 3 Пъци

    3 1 Отговор
    "...предложение за промяна в Наказателния кодекс, с която служителите в затворите да попаднат сред професиите с по-висока защита..."
    А КОЙ досега е спъвал такава промяна в НК?Тази професия по подразбиране във всяка бяла държава е сред защитените професии,в мутренска България не е?Защо ли?
  • 4 червен

    2 2 Отговор
    А покрай агресията какво се вкарва в затвора за пари.КОРУПЦИЯ