Last news in Fakti

25 Май, 2023 13:00 1 628 21

Депутатите не работят, но заплатите им вървят

  • депутат-
  • депутати-
  • заплати-
  • закони-
  • парламент-
  • кафе

Месец и половина мина, 49-ото Народно събрание бездейства

Депутатите не работят, но заплатите им вървят - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пълно безплодие - така накратко може да се обобщи престоят на депутатите в парламента. Месец и половина мина, откакто 49-ото Народно събрание отвори врати за новите си обитатели след петите поред предсрочни избори. И засега народните избраници не са свършили почти нищо. Освен да прибират високите си заплати, разбира се.

Това обобщава за в. "Сега" Ева-Мария Райкова.

Човек можеше да го напуши смях, ако положението не беше толкова дразнещо. Депутатите идват сутринта в Народното събрание, правят по някое изслушване на служебните министри - колкото да покажат, че вършат нещо, и се разотиват, при това често преди края на работния им ден. Просто няма какво друго да вършат. И как иначе? Близо месец им трябваше да изберат постоянните комисии, без които не може да се приеме нито един закон. Нали всеки законопроект първо трябва да мине през комисиите - финансовата, ако засяга държавната хазна, здравната, ако се отнася до публичното здравеопазване, и т.н. Като не работят комисиите, няма и законопроекти за пленарната зала. А като залата няма какво да върши, на депутатите им остава само да

поседнат в парламентарното кафене

или да палят цигара от цигара в стаите си. Кой го интересува, че държавата е заплашена да остане без бюджет, защото няма кой да го приеме!

Абсурдното е, че тези комисии все още няма кой да ги ръководи - заради политическия блокаж не можеха да им се изберат шефове. Така го докарахме до парадоксалната ситуация председателят на парламента Росен Желязков да получи допълнителна власт, за да назначи временни ръководителите на комисиите. Само един Стою Стоев се уреди - депутатът от ПП-ДБ оглави ключовата правна комисия, благодарение на т.нар. "джентълменското споразумение" между герберите и десните. Това позволи на същата комисия да започне работа по някои прашасали от чакане законопроекти, свързани с реформата на съдебната власт. Чак сега, когато ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха, че ще управляват заедно, процесът ще се отпуши и останалите комисии (надяваме се) също ще получат постоянно ръководство, така че да заработят пълноценно.

Тази глупава ситуация обаче се оказа неочаквано полезна за политиците - получиха удобно оправдание защо не работят нищо. Освен да тормозят ежедневно служебните министри, разбира се. Хората на президента Румен Радев киснат всеки ден в парламента, вместо да си вършат работата по ведомствата си.

Нужен е контрол върху изпълнителната власт, дума да няма.

Едно е обаче, когато министрите се привикват, за да се отчитат за свършената работа, и съвсем друго, когато присъствието им се използва, за да запълва работното време на депутатите. Както когато докараха правосъдния министър Крум Зарков да обяснява проблемите около раздаването на български паспорти на чужденци. Жестока криза тресе държавата, а депутатите взеха, че се притесниха на кого раздаваме тескерета!

От това, че парламентаристите разполагат с твърде много свободно време, си патят и други ведомства. Цяло едно пленарно заседание беше пропиляно миналия месец, например, за изслушване на шефовете на Централната избирателна комисия и на държавното дружество "Информационно обслужване". Да не би заради проблемите около хартиените бюлетини и машините? Нищо подобно. От "Възраждане" заподозряха, че избирателните секции в Турция се откриват с манипулации, и изборната администрация трябваше да опровергава в пленарната зала конспиративната теория. Но да не бъдем прекалено сурови към националистите. Всъщност, те оказаха услуга на колегите си от другите парламентарни групи. Така де,

все някой трябва да измисля теми за изслушвания,

с които да запълват времето на пленарната зала!

На обичайния парламентарен контрол - въпроси от депутати, отговори от министри - парламентаристите също не си дават много зор да раздвижат въображението си. Така наскоро служебният министър на туризма Илин Димитров трябваше да задоволи любопитството на ДПС по отношение на националната мрежа от велосипедни маршрути. От БСП пък подхванаха служебния министър на образованието Сашо Пенов с любимата си тема за ''джендър идеологията'' и разпространението на образователни брошури ''със съмнително съдържание''. Много интересно, няма що. Отгоре на всичко, повечето депутати просто си тръгват по време на контрола - отегчени от самите себе си, изглежда.

Тепърва ще видим дали парламентът най-накрая ще се захване с това, за което е създаден. На този етап настоящото Народно събрание показа, че умее да произвежда фарсове, но не и закони.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    26 0 Отговор
    Депутатите не работят, но заплатите им вървят, а крадят яко. Те това е да си на държавна и безотговорна работа.
  • 2 Иван Грозни

    15 1 Отговор
    Тук каскета е напълно прав. Само трябва да уточни категориите на боклука. Все някои ще са първетци каквато заявка има тиквата защото той обича да е пръв. А за мен лично тъйнареченото НС е инкубатор на милионери в РБ. Спете спокойно български герои дали живота се за Родината!
  • 3 Ами

    11 0 Отговор
    Те затова не работят !
  • 4 УРА,, Ура

    18 1 Отговор
    Не мога да разбера, защо трябва депутатите да имат имунитет? Те като са много читави, трябва да бъдат пример за обикновенните хора. Плюс това повече от половината от тях хората не ги познават. И защо министрите в МС нямат имунитет? И защо президента и кметовете, които се избират мажоритарно,също нямат имунитет? Защо?
  • 5 Хайрсъзина

    3 0 Отговор
    Стига сте показвали тази зала.Не е мястото на НС в тая зала.
  • 6 истина ти казвам

    14 0 Отговор
    Свикване на велико народно събрание,закриване на партиите и президентска република! То се виде че от тия бамбуци нищо не става!

    Коментиран от #14

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 0 Отговор
    Проверете
    в Германия, Холандия..... Турция
    На колко хиляди жители се пада ЕДИН депутат❗
    А след това вижте в бедна България ❗
  • 8 пери

    11 0 Отговор
    Eй тия КОЙ ги контролира? Значи, очаква се от гражданите да спазват законите и правилата, защото в противен случай е нормално да има санкции, глоби и уволнения, а баш законотворците няма кой да ги вкарва в пътя? Главният прокурор без контрол, Бойкото без контрол, президентът е ясен, е като няма контрол, как няма всеки в тая държава да си прави каквото иска, а?
  • 9 Гост

    10 0 Отговор
    Българския депутат е най-гнусната и долна прослойка на обществото
  • 10 НЯКОЙ

    7 0 Отговор
    безобрази, е как да не се махнеш от тая държава
  • 11 Без Портфелов

    6 0 Отговор
    Депутатите не трябва да получават заплати!Щом си там то е за да оправиш България, а не себе си!Така ще са по-близо до народа и да разберат как той живее.Който не може да издържи, има фирми за бързи кредити.Пък може и техните закони да пипнат.
  • 12 Истината

    3 0 Отговор
    Това ние /народа /много добре го знаиме!
  • 13 Кратка справка

    9 0 Отговор
    Брой държавни чиновници:
    В богата Швейцария - 14 000 /повечето са на временни договори/
    В бедна България - 700 000 / на доживотни договори/
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Моарейн

    9 1 Отговор
    Като знам какви "професионалисти" са 90 % от дупедатите, като знам и качеството на продукцията им в последните 25-30 години, най-доброто, което могат да направят, е да не работят. Променят се закони на парче, без мисъл, без логика, без визия, според това кои са поредните лобистки интереси, които трябва да обслужат. НК, НПК, ГПК, ЗАНН и АПК заприличаха на парцали от простотиите им. И само кодексите да бяха, с мед да ги намажеш тия от Народното страдание. Любимото ми изпълнение е с преходни и заключителни разпоредби на закона за кривите върби да променят закона за правите краставици. Пък това, че между тях няма нищо, ама нищо общо - много важно. Това, че в Закона за нормативните актове ясно пише кога, как и защо се променя закон - чудо голямо. Какво тук значи някакъв си ЗНА. Наистина е по-добре да се джафкат вместо да законодателстват. Хаосът от бездействието им ще е в пъти по-малък от комсомолския плам, с който мажат по клетото ни законодателство.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Това ли е новия мисирски шлагер след чалга хита от 90-те за "депутатското кюфте" !?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Те пък едни заплати-и-и-и......... Добре, че още преди да седнат , ги увеличиха с по 800 лева !!
    Че то само едно ходене до "Кауфхланд" коства около стотина лева..........а пък се налага да се посещава двадесетина пъти месечно..........
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.