Last news in Fakti

18 Юли, 2022 13:00 3 562 20

Хората - кучета ги яли, дружествата са по-важни за държавата

  • газ-
  • вода-
  • електричество-
  • мажд алгафари

Дали държавата я интересува потребителя така, както я интересува дружеството?

Хората - кучета ги яли, дружествата са по-важни за държавата - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Позамислих се върху определянето на цените на електроенергията, водата и газа.

Всъщност, едно дружество предлага да му бъдат одобрени цените на електричеството, водата или газа. Държавата от своя страна трябва да каже, дали е съгласна с тези цени.

Това коментира във "Фейсбук" Мажд Алгафари.

Нашите чиновници определят някаква цена, съгласно някакъв закон, която да защити интересите на дружеството, защото видите ли, това дружество е подало някакви разчети и, ако не бъдат одобрени цените има вероятност то да фалира или да не може да си покрива разходите. Демек, държавата защитава интересите на дружеството под прикритието, че всъщност защитава интересите на потребителите. Да, ама не.

Да вземем за пример цената на газа. Само от началото на годината цената му се е покачила с над 100%. Ако държавата не бе одобрила исканите от дружеството цени, то то няма да може да посрещне разходите и да се справи с осигуряването на газ на държавата, бизнеса и обикновения потребител. Разбира се, нямам нищо против, държавата да се грижи за това дружество, защото то е част от нашата икономика. То трябва да има възможността да иска промяна в цената, защото му се увеличават разходите за съществуването му.

Но грижата на държавата спира до тук. Крайният потребител е част от държавата и нейното съществуване.

Дали държавата я интересува потребителя така, както я интересува дружеството? Защо и потребителя няма това право да поиска увеличение на приходите заради увеличението на разходите. Семейният бюджет е определена величина, която при вдигането на цената на нещо, той да може да я посрещне без това да се отрази на съществуването на семейството. Държавата не я интересува и не се грижи за съществуването на семейството /потребителя/, а иначе полага грижи за съществуването на дружествата. Няма закон, който да даде възможност на потребителя да поиска от някаква администрация, да одобри исканото от потребителят увеличение на приходите поради увеличение на разходите му.

Та, според мен, ние живеем в някакъв измислен и несправедлив свят, където дружествата са по-важни за държавата, отколкото хората - тях кучета ги яли. А, трябва да има баланс. Едва ли ще доживеем такава справедливост.

Приятна вечер: Мажд Алгафари


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    49 0 Отговор
    Браво.
    Прав е Мажд Алгафари.
    Държавата са шепата министри и министър-председателя. Те ни мачкат и държат бедни
  • 2 Бизнес мен

    65 2 Отговор
    От сутрин до вечер слушаме зърнари, кръчмари, хотелиери, бензиджии, бизнесмени, пътни фирми как реват че нямат пари и искат още и още и държавата им дава от нашите данъци, за да ни цакат после с цени и качество.
  • 3 Трак

    50 2 Отговор
    Много точен смислен и логичен коментар. Но живеем в брутални дивашки мутро комунистически капиталистически времена където никой не му пука за народа а само за мутро олигархията на БКП и нейните мафитски дружества

    Коментиран от #19

  • 4 Дада

    42 0 Отговор
    Държавата която е представлявана от мутроолигархията и нейните обслужващи корумпирани слуги-политиците не могат и не искат да осъзнаят че народа е държавата и без този народ няма държава и няма кой вече и без това да им бачка в тези дружества . Демек няма вече роби
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 0 Отговор
    ДЪРЖАВАТА не я ИТГТЕРЕСУВА как ЖИВЕЯТ повечето ХОРА

    Коментиран от #6, #12

  • 6 Пак

    2 12 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ли ти бе неграмотник
  • 7 Алгафари е прав по принцип

    18 4 Отговор
    но основният проблем се корени в необмислените санкции спуснати от европейски органи и комисии. Ако имахме сериозно управление на Европейския съюз щяха да предвидят какви ще бъдат последствията. Ако нямат сиво вещество има компютри които можеха да им разиграят тези варианти. Сега вече е късно цени тръгнали нагоре никога не са се връщали надолу.
  • 8 Бамбука

    27 1 Отговор
    Поздравления ! Уж собствеността е частна, а подхода останал от миналия век. Всъщност, фалита на една или друга фирма отваря прозорец и ниша за нова, която при всички случаи ще се старае да предложи по-добро обслужване на ползвателите.

    Коментиран от #9

  • 9 гост

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бамбука":

    Да, много си прав, а също така трябва да се отбележи, че България няма опция за фалит на физичеко лице, каквато имат повечето развити държави. Аз бих го разбрал да се подпомагат фирмите, но само тогава когато има мораториум на цените на енергията. Ако няма, значи хем искаш да работят по пазарен принцип, хем им даваш торбите с пари, а те въпреки това прехвърлят увеличението на потребителя. Много по-смислен би бил вариант за подпомагане само на крайните потребители, а фирмите свободно да си правят ценообразуването и конкуренцията да реши кой ще печели и кой ще губи. Аз, като работещ на трудов договор например, не съм получил никаква помощ от държавата, нито съм получил увеличение на доходите, нищо. Пенсионерите от друга страна толкова реваха за някакви си 6лв, а в същото време дори тези на минимални пенсии взимат от близо 2г. насам 120лв повече, на този фон един пенсионер има минимално увеличени разходи, докато един рабещ с младо семейство и деца има над 50% увеличени разходи. Кой би имал повече нужда от помощ?
  • 10 Сандо

    12 0 Отговор
    Живеем в капиталистическо общество,на какво се изненадващ?Искаш ли промяна,трябва да промениш системата,тъй като това са системни ефекти.
  • 11 гост

    14 1 Отговор
    Според политикономията на КАПИТАЛИЗМА пазарната икономика води до циклични кризи, които винаги са играли положителна роля за преустройството на икономиката и развитието на прогреса. От една страна капитала винаги е искал по-малка намеса на държавата, а сега при най-малката криза искат ДЪРЖАВАТА ДА СЕ НАМЕСВА! Тоест, чрез бюджета бедните да плащат на богатите да не загубят богатството си. Виждаме, че на последък особено Европейския съюз представя ПЛАНОВЕ за възстановяване, което поставя остро въпроса, КОЯ ИКОНОМИЧЕСКА СИСТЕМА Е ПО-ЕФЕКТИВНА ПЛАНОВАТА ИЛИ ПАЗАРНАТА?
  • 12 СТАМАТ MAГАPETO

    1 5 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Вземи се гръмни. Не се мъчи повече с жалкото си съществуване

    тежиш на гърба на работещите хора
  • 13 да кажа и аз

    10 0 Отговор
    Може би не му е тук мястото, но днес точно ме е обхванал адски гняв. Свързан е с отчитането на водата. Та ВиК дружеството наистина не се интересува от крайния потребител. Интересува се само от своята печалба и от начина, по който може да си събере парите за водата, която тече от чешмите ни. Справедливо беше, преди много време, решението за лични водомери. Така и трябва. В нашия блок няма скрити общи чешми в мазетата, но има общ водомер. Идва инкасаторът и засича общия водомер. И по различни причини не може да влезе във всяко жилище, водата не се изкасира навсякъде в един и същи ден. Начисляват се някакви минимални кубици на онези, които не си отварят апартаментите, според някаква си, нереална бройка живущи, и готово. Накрая разликите в кубиците между общия и личните водомери се удържа от всички. По тази система за 6 месеца съм платил около
    75 лв. повече за вода, заради това, че дружеството не се интересува дали неговият служител е положил всички усилия, да засече всеки индивидуален водомер. Не ги интересува, ама изобщо.
  • 14 МАЛКА пенсИЯ

    5 0 Отговор
    Ми идват избори.НЕ РИВЕТЕ,А ГЛАСУВАЙТЕ-УМНО!!!
  • 15 Наблюдател

    5 0 Отговор
    Както е известно от Евангелието -"По делата им ще ги познаете". В случая делата за "грижите на държавата" към хората дават следния до сега резултат:
    Най-корумпирана в ЕС
    Най-бедна в ЕС
    Най-бързо изчезваща нация в Света
    Как ви струва след тези факти ефекта от "грижите" на управниците ни ?
  • 16 ОБЕКТИВНИЯ

    4 0 Отговор
    Трябва да има ЖЕЛЕЗЕН КОНТРОЛ!!! КОЙТО СЕ ПРАВИ НА ТАРИКАТ ДА ВРЪЩА ПОМОЩИТЕ В
    ТРОЕН РАЗМЕР! ТАКА ДЪРЖАВАТА ЩЕ ИМА ПАРИ И ЗА ТРУДЕЩИТЕ СЕ!
  • 17 Пак ще посоча

    3 0 Отговор
    Поднебесната, която за няма 30 години,от треторазредна ,регионална държава,се превърна в икономически,финасов,дори и военен хемгемон.Хегемон,с който се съобразяват и РФ и САЩ.Защо успяха? Много простичко.Те, гениалните решения винаги са прости.Направиха идеална симбиоза от добрите практики на Социализма и Капитализма.Но от Социализма запазиха няколко възлови позиции,изцяло под контрол на Държавата.Там няма частник във добив и продажба на ел.енергия,водни , подземни и надземни ресурси.Няма концесионер ( нито свой,нито чужд) в тези стратегически отрасли.Няма във ВПК и ядрена енергетика.И най важното: Няма нито една чужда банка на цялата територия.Нито една!Действа единствено Държавна банка на Китай! Със пет структурни филиала,във различните области.Иначе, искаш частен бизнес- Заповядай! От карфица,до електроника( без двойно предназначение). Но при желязно спазване на данъчно законодателство.За един недеклариран юан- в пандиза,а бизнеса ти се закрива . Чужденци - добре дошли! Ако искаш и верига заводи създавай.Но от гола поляна,със твои средства,и на терен посочен от държавата.Могат да те освободят дори от корпиративен данък.Но при предварително, фиксирано условие: Ползваш преференции 99 гофини.Но след това цялата собственост, инфраструктура преминава в ръцете на Държавата.Ето причината,да не могат да си преброят трилионите- не милиарди ,а трилиони!Те отдавна са издухали кравата от лидескъото място.Но не вдигат безмислена шумотевица.Само ги стискат със стом
  • 18 Матей преображенски

    4 0 Отговор
    Енергийните,водните дружества,парното,горивата,всички са брънки от неоколониалната система,която ни е обзела ,стяга и изсмуква като октопод.Енергодружествата много мъдро,по соломоновски си разделиха на 3 територията на страната,ВиК,тец Марица Изток също разделени,да има за всички гра-би-тели.Затова бюджетите се допълват с многомилиардни заеми,с лихви,такава страна няма никакво бъдеще и е обречена на изчезване и забвение.Затова,тотална смяна на обществено -политическия модел и строй.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 123

    0 0 Отговор
    Национализация на целия енергиен сектор.Никакви дружества и посредници навързани по веригата.Регулирани ниски цени за всички потребители. Либерализирани пазари само за външна търговия с други държави.Само това е спасението.