Last news in Fakti

18 Юли, 2022 21:00 48 369 174

Защо сезонът на Черноморието това лято е слаб? Ето причините и примерите:

  • черноморие-
  • черно море-
  • лято-
  • сезон-
  • почивка-
  • туристи-
  • туризъм-
  • икономика

Растящите цени, войната и проблемите по западните летища отказват много туристи от България

Защо сезонът на Черноморието това лято е слаб? Ето причините и примерите: - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не може да повтаряш едни и същи грешки, а да очакваш да настъпи магическо подобрение. Всъщност трябва да очакваш влошаване. Тъкмо това видимо се случва с българския черноморски туризъм през този сезон.

Видимо: Луксозен ресторант на плажа. Клиент: "Моля Ви за картата с напитките!" Сервитьор: "А, ми то... Още не са я отпечатали." Още? Календарът сочи 15 юли.

***

Фактите: Сезонът започна късно и доста мудно, твърдят хотелиери и туроператори пред медиите. През юни не се случи почти нищо, до средата на юли чуждестранните туристи също още се колебаят. Близо до България бушува страшна война - украинският Змийски остров се намира само 300-400 километра от българските плажове, Ковид числата вървят нагоре, по европейските летища цари невиждана суматоха, а хората все по-внимателно си гледат в портмонето, защото инфлацията им изяжда спестените за летуване пари.

***

Видимо: по българското Черноморие изобщо не е толкова евтино. Същите плодови коктейли като миналото лято в заведения на плажа струват с 20% повече. Лек обяд за двама, състоящ се главно от салати и бутилка вино, в ресторант с претенции северно от Варна без колебание излиза над 100 лева. В същия ресторант една газирана напитка или едно кафе струват 5 лева. "Продуктите поскъпват, клиентите са малко, трябва някак да се избива", признава обезкуражен сервитьор. Същото важи и за концесионерите на плажовете, които "избиват" с повишени цени на чадърите и шезлонгите - има плажове, където комплектът достига 40 лева.

***

Фактите: Туроператорите твърдят, че през този сезон германските и руските туристи масово избират Турция пред България. "Сезонът закъсня и определено няма да бъде добър. Резервации за България в последния момент не се случиха на германския пазар през май и юни. Този сегмент се насочи към Анталия в Турция, където цените са по-ниски и дават по-големи отстъпки, както и към Испания. Семействата с деца избягват България заради близостта с войната в Украйна", коментира Венцислав Танчев пред информационната агенция "Черно море". Танчев е управител на "Сън турс", който представлява германския туроператор Alltours у нас. Ръстът (на българския туризъм – б.а.) на германския пазар ще е 25-30% спрямо 2021 г., но спадът спрямо 2019 г. ще е около 40-50%, обяснява той. По думите му от Полша има повече туристи, но не са този обем, който се е очаквал.

***

Фактите: Като че ли най-добре вървят нещата в сегмента на медицинския и балнеотуризъм. През 2020 година България се нареди сред 15-те държави, чиито възможности за балнеолечение и извънболнична терапия са признати за ефективни от 109-те задължителни здравни каси в Германия. Стоматологични и очни клиники, спа, масажи и кални бани, процедури с минерална вода или със съвременна техника - по българското Черноморие има добро предлагане, но не навсякъде разполагат с необходимия квалифициран персонал. А думата си казва и традиционният манталитет, пуснал корени още във времената на НРБ и "Балкантурист".

Видимо: На дежурния номер в денонощния медицински център в голям курорт северно от Варна отговаря нелюбезна жена. Клиент: "Извършвате ли еди-каква си процедура?" Нелюбезната жена: "Не знам, аз само давам часове за преглед." Клиент: "А може ли да проверите?" Нелюбезната жена: "Не може. Трябва да ходя в другата сграда."

***

Фактите: Туроператорите твърдят, че тази година по българското Черноморие има относително повече туристи от Полша, Чехия и Словакия - и това също се вижда с просто око. На север от Варна традиционно ще срещнете вездесъщите румънци, макар че броят им сякаш е понамалял. Със сигурност е намалял обаче и броят на руснаците - по разбираеми причини. Те вече трудно се добират до България, пътуването трае дълго, завръщането в Русия също може да се натъкне на проблеми. В българските социални мрежи се появиха и призиви за бойкот срещу руските туристи. "Наглеците очакват, че тук всички говорим руски!" - пише например един превъзбуден потребител.

Видимо: Опитът наистина показва, че много малко от руснаците, притежаващи имоти в България, напредват добре с българския. "Научихте ли български?" - питам възрастен клиент руснак във фризьорския салон. "Пока еще нет" ("Все още не"), гузно отвръща той. И с гордост добавя, че слуша новините на български и всичко разбира. Поне това.

***

Видимо: На всичкото отгоре сезонът, поне по северното Черноморие, започна с много мръсна вода и с трупове на делфини по пясъка.

Фактите: Специалистите твърдят, че мощните сонари на военните кораби в Черно море са объркали "навигационната система" на симпатичните водни бозайници - близо 3000 делфина загинаха в резултат от това. Местните твърдят още, че рибата в морето била по-малко, че ги нямало чайките и гларусите.

***

Фактите: Когато се вслушаш в речта на българските туристи по северното Черноморие, няма как да не забележиш, че софийският изговор почти липсва. "Софиянци предпочитат в Гърция или южното Черноморие" - това ще чуете от всеки спасител или сервитьор на плажа. Автомобилите с българска регистрация на паркинга са главно от Варна, Добрич, Шумен, Силистра, Търговище, Разград, Русе - това са туристите, които тази година спасяват сезона на север. А иначе няма нищо ново, типовите случки и персонажи се повтарят с болезнена упоритост:

Видимо: 16 часа следобед. Под чадър край голям хладилник със сладолед седят двама господа с изобилна телесна маса и доста злато по нея, но с малко коса и малки чела. Клиент: "Може ли да си избера сладолед от хладилника?" Ланец №1: "Не може, затворено е." Клиент: "В какъв смисъл?" Ланец № 2 само махва безразлично с ръка.

Едни и същи грешки, а очакваш подобрение?

Иначе българското Черноморие е красиво. И храната е вкусна. Тук-таме дори се срещат добре поддържани оазиси на цивилизован морски туризъм.

Автор: Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 233 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помак

    209 9 Отговор
    ...ас на мутре жобовете не пълня !!!!..нито на Мутроморието ,нито пък у Мутро-помаклака ..Пампорово, чепеларе, смолян..и подобни...сичко се държи от Мафията ...а ас не ги понасям......Пуу...Но има си места в Българиа които што годе са читави

    Коментиран от #121

  • 2 Не на бетономорието

    328 15 Отговор
    1. ВИСОКИ ЦЕНИ.
    2. НИСКО КАЧЕСТВО НА ОБСЛУЖВАНЕТО.
    3. ВСЯКАКВИ ВИЗАНТИЙСКИ НОМЕРА НИЩО, ЧЕ НЕ СМЕ В ГЪРЦИЯ.

    Е С ТЕЗИ НОМЕРА КОЙ ДА ИМ ОТИДЕ НА МОРЕТО? ВСЕКИ ПРЕДПОЧИТА ДА ОТИДЕ В ГЪРЦИЯ, ТУРЦИЯ, ХЪРВАТИЯ, ИТАЛИЯ И ЗНАЕ, ЧЕ ЩЕ СИ ПОЧИНЕ И НЯМА ДА СИ ТРОВИ НЕРВИТЕ С НАШЕНСКИЯ БАШИБОЗУК. ЗА ДА ОТИДЕ НЯКОЙ НА НАШЕТО МОРЕ ТО ТРЯБВА ДА Е МАЗОХИСТ.

    Коментиран от #44

  • 3 СЗО

    116 42 Отговор
    Амииии Гешеф си е още на власт....

    Коментиран от #4

  • 4 До кога?

    79 12 Отговор

    До коментар #3 от "СЗО":

    Да питам
  • 5 ЗАЩОТО

    211 3 Отговор
    ХОРАТА СА ИЗМОРЕНИ..СПАСИТЕЛИ ..ОБСЛУЖВАНЕ Е ВСИЧКО ОТ ДЕВЕТДЕСЕТТЕ ГОДИНИ...ЕВАЛА НА ВСИЧКИ ОТ ОСЕМДЕСЕТТЕ ГОДИНИ...НО ВСИЧКО СИ ИМА КРАЙ...КЪДЕ СА МЛАДИТЕ..НЯМА ДА ИМА МЛАДИ СКОРО....ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО...
  • 6 Гост

    254 4 Отговор
    Щото алчните мутри и политици те гледат като сто кинта нацяло!
  • 7 защо

    207 14 Отговор
    Още един факт - 99.9% от персонала по черноморието не знаят какво е "Балкан тчурист". Хайде стига оправдания със соца!!!

    Коментиран от #12

  • 8 ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ ФОРЕВЪР☝

    65 5 Отговор
    ПОНЕ КЛИЕНТ 1 2 3....НЕ Е КАПО....ПРИБРА СЕ С.....К №В5 👍ИЛИ С ЛУПЕДИУМ😱
  • 9 Тъй ли?

    138 5 Отговор
    "...проблемите по западните летища отказват много туристи от България..."-единственото НЕвярно твърдение в статията,което противоречи на по-долу изложеното:"Туроператорите твърдят, че през този сезон германските и руските туристи масово избират Турция пред България" като руснаците ги разбирам що(поради външната ни политика",ама германците(нал сме с теб)?;)
  • 10 Патриот

    102 199 Отговор
    Отблъскващо е, че на летището във Варна има реклами на руски, в много курорти се пуска предимно руска музика, направо сме станали руска колония. А най смешното е, че пускат до погнуса парче на Ала Пугачова, а тя самата избяга от Русия.

    Коментиран от #27, #130, #141

  • 11 Драгой

    308 11 Отговор
    Съвсем обикновена пилешка супа на Созопол, 8 лв. Донесена от сърдит и мързелив сервитьор. После защо има задръстване на Кулата. В Гърция не е по-евтино, но ти взимат парите с финес. Тук те гледат като банкомат.

    Коментиран от #14

  • 12 Именно!

    92 50 Отговор

    До коментар #7 от "защо":

    Манталитета не се предава генетично а чрез възпитанието,демек при родители израснали и възпитани по времето на Балкантурист и възпитали отрочетата си по същия начин,кво очакваш!?

    Коментиран от #132

  • 13 Хотелиера

    191 84 Отговор
    Няма ги руснаците затова сезона е слаб, мизерните соросоидни ПП-ДБ гледат само интресите на чичо Сорос

    Коментиран от #89

  • 14 Не е баш така!

    161 4 Отговор

    До коментар #11 от "Драгой":

    Едно от основните ползвани неща при летен курорт са шезлонги и чадъри,например щото на ресторант човек може да отиде и през останалата част от годината,Ноооо в Гърция за един безалкохолен коктейл от 7 евро получаваш шезлонга и чадъра,а тук от Бургас на юг е минимум 25 лв или консумация от 50 лв нагоре,с изключение на няколко места,където след 4-ри следобед можеш да ползваш с консумация от едно безалкохолно питие от 10 лв?!Тааа,по гръцки сме,ама след 16 часа

    Коментиран от #45

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Живанши

    178 8 Отговор
    Ходих. Много скъпо. Слабо качество на купените продукти, обслужването не е на ниво. Все едно съм им длъжен на всички. Като бреме им идвах на някои, а дори не съм ни най малко капризен клиент. Даже няква скумрия ми нахалстваше да съм и давал бакшиш. Пълно с някви украински бежанци. Определено сезона е слаб.
  • 17 Основната причина е

    248 5 Отговор
    , че морето е кафяво. Втората причина е, че цените са като в Гърция. Третата причина е, че е по-далече от Гърция. Четвъртата причина, но не на последно място е, че толкова е бетонирано, че не можеш да видиш трева, камо ли дръвче... И петата причина са самите собственици и обслужващ персонал.

    Коментиран от #125

  • 18 Гост

    148 52 Отговор
    Слаб е защото ги няма руснаците,толкова е просто.Народ много но без пари.

    Коментиран от #36, #37

  • 19 От Разград

    100 1 Отговор
    Абсолютно вярно. Преди два дни бях там.
  • 20 Айде бегайте

    54 146 Отговор
    в Гърция, Турция и където ви очи видят. Махайте се и стига сте плюли. Соца виновен, руснаците виновни бля бля. Тъкмо за нормалните хора ще има простор и спокойствие. Като са ви скъпи ресторантите, гответе си и яжте в хотелите. Аман от мрънкащи..

    Коментиран от #32, #120, #127, #174

  • 21 От чужбина

    116 1 Отговор
    Много пари се изхарчиха за реклама на БГ ТУРИЗМАно резултата е повече от негативан!
    Явно е , че никой от тези нши министри на туризма , или други възхвалени майстори на бизнеса,
    не разбират в какво се състои съвременния туризъм!
    Интернет преобрази начина, по който хората пътуват и почиват по света!
    Няма ги груповите "тур оператори", и дори да ги има , хората си търсят хотел сами по интернет !
    Но за да стигнат до дестинацията , трябва транспорт, влак, самолет , или автомобил!
    Задавам си въпроса в колко държави днес ,един път седмично има самолет до Българското крайбрежие???
    Става въпрос за нискотарифни полети , които да поемат чуждестранния турист към България???
    Турция и Гърция точно това правят, има или няма туристи, самолета си излита и каца ,
    това дава възможност за бързо и навреме вземане на решение за почивка!
    Нещо което все още остава мрачна трудност, за българсия хотелиер е обслужване , чистота, и закуска
    за което четем от рецензиите на гостите им! Чадърите няма въобще да ги коментираме...

    Коментиран от #137

  • 22 Българин

    112 17 Отговор
    Благодарение на Господ на лайноморието не съм стъпвал от 2001г. Обикаляме Средиземноморието семейно дет се вика .....друго си е.

    Коментиран от #48

  • 23 Перо

    187 4 Отговор
    Държава в която има картелна икономика,а не пазарна,винаги губи! По кой начин може да бъде конкурентна? На о-в Крит цените са по-ниски от слънчака,а за плажовете,слънцето и бистрата вода да не говорим! Простотията,некадърните мутри-собственици,некадърната,алчна селяния с продуктите-ментета не могат никога да прогресират! Да не говорим за квалификацията на персонала!

    Коментиран от #25, #29

  • 24 Че защо му е на руснак да знае български

    93 16 Отговор
    Казва,че разбирал всичко,което се говори по новините.Какво по-важно?Да не задължително да говори български?Няма да му конфискуват жилището я.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 въпрос с понижена трудност

    61 26 Отговор
    Про100 Киро и Асен Василев твърдят че строежа на магистрали е корупция само по себе си. Откъде накъде да си потроша колата и да бия път по старите пътища като има магистрала от София до Гърция и Магистрала от София до Бургас?
  • 27 Знайш кво съм гледал?

    80 4 Отговор

    До коментар #10 от "Патриот":

    В минали години,да е било на по-рано от 2014 на руснаците един ги дере на аерогарата Сарафово,ама дране с брадва.За билет до Москва,или Петербург им искаше по хилядарка в евро,.Е,ся руснак?Той човек не е ли!Бре таваришчи,тоя билет,моя е сто евро отиване и връщане.Кво стаа тука?Мошеникът спря продажба,излизайки от офиса/май няква барака беше да помоли възмутено да не се отварят очите на хората.Да.Дране с брадва.
  • 28 Гост

    105 18 Отговор
    От 1995 не съм стъпвал там. Последният път едва не повърнах от гадни зараждащи се мутри. Мойте дестинаций са: 3 х Мадейра, 6 пъти Канарите, 6 х Португалия, 4 х Крит, и т.н. прекосил съм Португалия от Фаро през Кабо до Сао Висенте, Назаре 35 метра вълна, до Порто и Сиера до Естреля. Да не говоря за моята втора родина Германия. Не съм хвалипръцко, но такава западналост каквато е моментално в БГ-то не съм срещал, жалко и траурно. Но няма надежда за оправяне
  • 29 Закуска

    54 4 Отговор

    До коментар #23 от "Перо":

    Едно солено бяло сирене с чай Солено сирене,дет няма ти стигне бутилка червено вино да го изядеш тва сирене 50-60 грама
  • 30 ЦК на КПСС

    39 7 Отговор
    За същите тези софиянци от Силистра ли става дума.
  • 31 бл.134 в Zап. парк

    76 14 Отговор
    Като е слаб , държавата веднага д тегли 5 милиарда и да прати всички пенсионери на безплатно двуседмично море, после може всички роми и накрая да настани украинците в 6 звездни хотели на по 500 лева вечер
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Филтри

    45 4 Отговор
    Оправете си спам филтрите, един коментар не можеш вече да пуснеш в тоя сайт…

    Коментиран от #172

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Зелена Йода

    79 10 Отговор
    Къде е Алибегов със заплахите за протести и блокиране на пътища, ако "държавата" не се намеси спешно. Време им да свалят ДДС -то на 2% за заведенията, премахване на концесиите и "държавата" да поеме 60% от заплатите на персонала. Иначе....знаете ли....идва страшната криза. Ама ха!
  • 40 123

    124 3 Отговор
    От Балчик, на пристанището, заведения бил. Изнесли отпред меню с цени. Жалко че не запомних каква беше рибата 350гр. 35 лв. Аре баста. За 4 човека трябва да оставя 200лв за вечеря. Няма как да стане. Чак толкова сноб не съм. Който не знае как се изкарват пари да го дава на тия. А в Балчик и плаж няма. Ще се пътува по 30-50 км до свестен плаж. Днес беше Кранево, утре ще видим. За инфраструктура няма да говорим. Пътища без маркировка, дупки, мръднеш ли в страни от пътя ти трябва танк. Голяма грешка е тая година. 2019 бяхме в Албания няма такъв кеф. Това ще е за последно в България.
  • 41 От Надежда

    113 3 Отговор
    Актуални цени от Приморско: чадър и шезлонг по 7лв., царевица 3лв., дюнер 6-7лв., пица 3.50лв., всичко е нагоре като цени, а обслужването и качеството все така ниско. Е.га.ти и бюджетното море за 10 дни заминаха 150лв. път, 600лв.спане, 1300лв. ядене и развлечения... направи ги 2к за 3 члено семейство. Аз си знам, че е мизерия и се ядосваш всеки път, но всичко си има граници. Мисля да се насоча към самолетно море в Турция или Гърция, а защо не и по-екзотични места.

    Коментиран от #57

  • 42 Хъхъ

    106 6 Отговор
    В Гърция е по евтино господа, не може една порция гръзка салата на БГ черноморието да е 16лева, а в Гърция същата салата само че за 3ма да е 7евро.
    Който не вярва да си пасе трева на лайноморието

    Коментиран от #49

  • 43 Истината е в

    95 3 Отговор
    Концесиите. Концесионера печели основно от даването под наем на кръчмите. Кръчмаря надува цените за да може да изкара нещо, и от това страда туриста. Отделно дай за шезлонг, дай за чадър. Всичко е свързано с плажа хората отиват заради него. Ако държавата си върне плажовете и паркингите туристите ще си отдъхнат. За нощната музика да не говорим, че и там е страшно, никакъв контрол. Ами летящите копърки?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Фалшивото

    16 24 Отговор
    Дойче веле сороска медия
  • 47 Другият един

    90 2 Отговор
    Колкото повече общественото море и плажове стават частни и се дават на концесии толкова повече хората няма да го посещават И какво трябва да се случи за да го разберете вие дето раздават картите един Господ знае
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 И в Испания

    50 1 Отговор

    До коментар #42 от "Хъхъ":

    Е по евтино и обслужването перфектно
  • 50 Кръчмарите и Хотелиерите бяха Ударен

    66 3 Отговор
    Отряд, срещу последното правителство, срещу народ и Държава!! Народа ги наказва, заради Алибегов, Стъки Димитров!! Наказание!! Ръководителите на Стачките, блокадите, създава ха Хаус Активирани от ГЕТБ!! Искаха, да върнат Мутрите на власт!! Това е наказанието на обикновените хора!! Да излезе Алибегов да Реве да им Дава държавата още пари, но няма!! Народа Помни!!!
  • 51 Сами Насери

    68 4 Отговор
    Слънцето последните години е адски вредно. При тия балкани дето ги имаме да се пържиш на тия тъпи плажове е страшна глупост. На мен тази година ми е последната по тъпите морета. Децата пораснаха, от догодина тръгват сами по ваканции, а аз ще си купя един мотор и почвам да обикалям по планините тилилейски. Ич ми не е изтрябвала тая жега и мизерия.
  • 52 Александър Андреев??? Ако има такъв!!

    73 1 Отговор
    Хората не желаят да си дават парите на, Мафиотите с хотели и ресторанти по нашето Черно море!! Всички се сещат за, Наглите Стъки, Алибегов, Димитров, марионетки на Борисов!!
  • 53 От Несебър

    64 2 Отговор
    Да, слаб е сезона. Такъв се очертаваше да бъде и е такъв. Но, не си мислете, че е слаб за големите хотели по Слънчака. Слаб е за обикновенния човек от морските градчета. Несебър няма не само туристи, няма ги хората които са си местни. Всичко е на работа в Гърция, Англия, Италия даже и в Албания. Пак са обслужващ персонал, но в България ти дават 40 лв., / ако ти ги платят/, а в Римини 45—50 евро.
  • 54 Българка

    78 1 Отговор
    "...И храната е вкусна. " , ами не е. Компромис, компромис, ама нещото с консистенция и вид на боза в чинията и надпис "шкембе чорба" - 7лв е прекалено.
    "Спасете българския туризъм"- това мото съм чула не еднократно, но в курортите (вчера бях в Банско) не видях меню на български, основно на руски, английски и иврит. На Дюни преди 10дни беше същото. Защо в Гърция подобни неща няма? Нека се запитат нашите хотелиери и ресторантьори, и дано им хареса отговора, ама се съмнявам. Крайно време е да схванат, че този бизнес се учи и ако ги мързи да учат , да си наемат учили мениджъри, а не всяка мутра да разбира от туризъм. Мотото "ден година храни" също трябва да го позабравят.
  • 55 Урюрвкос

    59 6 Отговор
    Защо сезонът на Черноморието това лято е слаб? Защото има санкции за руските превозвачи и немогат да си докарат туристите. През Турция еднопосочен билет е 1000 евра а отиване и връщане плюс всичко включено за 11 нощи в Хургада (Египет) е също 1000евра. Туристите от Сибир слизат на юг до Виетнам, Тайланд и китайския остров Хайнан. Няма луди да бъхтят път през 9 земи в 10-тата за нищо.
  • 56 Гост

    70 3 Отговор
    Нормално е. На българското черноморие обслужването е под всякаква критика. Прекалено високи цени без покритие. За това най много има на груцко и турско. Там условията и услугите са на отлично ниво.
  • 57 Абе така е

    27 27 Отговор

    До коментар #41 от "От Надежда":

    В Приморско е мизерия, но пък в полуразрушените и олющени панелки в Надежда си направо лукс.
  • 58 Цените

    89 2 Отговор
    цените , обслужването и качеството на продуктите. Купуват евтини продукти и се опитват да ги продадат скъпо в ресторанта/заведението .Мързеливите и разгащени сервитьори и бармани се опитват да ни лъжат в сметките. Вместо да си почиваме качествено ние непрекъснато играем на играта " Кой ,кого ще излъже". Не успях да пия едно класно кафе по южното черноморие,въпреки че кафетата са на цени от 4 до 6 лв. Една сервитьорка си каза че купуват евтино кафе , слагат вътре аналгин и го продават за "лаваца". Но то си личи. Личи си и рибената чорба, която се прави с картофи ,моркови и какво ли не още ....и с малко скумрия от близкия Супермаркет. Това удоволствие се продаваше за 8 лв. Така че хотелиери и ресторантьори не се опитвайте да лъжете Народа по най- тъпия начин, защото скоро ще си играете на табла сами със сервитьорите си и ще мечтаете да влезе някой в калпавото ви заведение.
  • 59 ФАКТ

    29 30 Отговор
    Като сте аляви да се бутате по скъпи ресторанти и претъпкани плажове нека ви е ! 10 дни на Приморско и плажове на ММЦ Силистар Градина Перла Синеморец залив Св.Параскева ..... релакс и спокойствие+кристално чиста вода!!!Обяд и вечеря в Китен на цена не-повече от 30 лева за двама и то съвсем доволно .... Ама вие си знаете!!!

    Коментиран от #61

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Българка

    22 5 Отговор

    До коментар #59 от "ФАКТ":

    Сбъркал си ника, не ФАКТ а ресторантьор и ще те вЕрвам.
  • 62 ХАХО

    16 26 Отговор
    От дойче зеле нещата изглеждат така ! Вервайте им и яжте кренвирши от лидл по гъцкия камънак на плажа
  • 63 Бамбука

    60 2 Отговор
    Ако заведенията заложат на оборота, а не на високите цени, ще има посетители. Руснаците ги нямало, ама то и българите ги няма. Сравнете обслужването в Турция, Гърция и ...защо да ходите на море в България ?
  • 64 Жан Клод ( с двата ножа)

    26 2 Отговор
    Слаб ли? Я се разходете, иначе се наблюдава обичайното- оплакване и сива икономика!

    Коментиран от #112, #126

  • 65 Имигранд

    27 10 Отговор
    Много плосък анализ, писан от стажант журналист първи курс.
  • 66 Мунчо

    16 39 Отговор
    Като ви чета коментарите разбирам защо сме на този хал!Като не ви харесва България бягайте бе!!!И без това не ви понасям!!!

    Коментиран от #72, #140, #166

  • 67 А кошмарното паркиране?

    57 4 Отговор
    Нито в Гърция, нито в Турция паркирането е такъв огромен проблем и такава скъпотия като тук. А да не говорим,че половин Влас е окован в скоби за предварително платени места, които са незаети.
    Кошмар!

    Коментиран от #107

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Истината

    58 1 Отговор
    7 нощувки ол инклузив в Турция с включени самолетни билети започват от 716 лева. Чадъри, шезлонги безплатни🤪🤪🤪
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Некой си

    69 5 Отговор
    Слаб е, защото в Гърция НЕ СЕ ИЗИСКВА PCR ТЕСТОВЕ!!!
    Миналата седмица в Лозенец - цигания, паркирали насред улицата, ходят кат бейове, новите хотели потънали в прах, щото паркингите им са в полето, посипано с малко баластра. Единствените клиенти на хотелите - българи с мутренски или стараещи да си придадат мутренски изглед. И к...и. Кървясали очи, зли погледи, простащина и мръсотия.
    Това е българското черноморие в 90% от присъстващите там.

    Коментиран от #86, #123

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Некой си

    70 2 Отговор
    Не харесвам такива като теб, дето смятат, че съм им длъжен да ги финансирам, щото били българи.
    Ама криете данъци, продавате фалшив алкохол, вкисната храна, изсипвате си фекалиите директно на плажа (справка фекалната река на Арапя).
    А после ми хленчите за некъв патриотизъм.
    А най-смешното е, че ВИЕ СЪЩИТЕ ходите на море в Испания или Португалия, а не във фекалиите на слънчака или Равда.

    Коментиран от #93

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Некой си

    63 2 Отговор

    До коментар #74 от "Един от морето":

    Морски, вместо да хленчиш, ми обясни защо Трахизан в Лозенец струва 13 лева, а в София 6.20.
    И с тоя манталитет все някой да ти е виновен, няма да върнеш българските туристи, които са НАЙ-ДОБРИТЕ клиенти, за разлика от немци, англичани, поляци, руснаци, УКРАИНЦИ, румънци, шведи и евреи.
  • 78 В.В.П.

    37 8 Отговор
    Има романци и украинци..Ко искате повече.Аз ходя на планина ..Бг черноморието е вредно за човешкото тяло.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 ФАКТ

    24 25 Отговор
    Все по-хубаво ми става като разбирам че се отказвата от красивото ни черноморие!Да се насладиш на красотата му не означава че трябва да се набуташ в скъп хотел и почивката да ти мине плаж-храна-спане плаж-храна-спане.....Щастлив съм че не съм с вашето мислене!!!Продължавайте все така и наливайте пари на Византийците - те са ваши приятели и ще ви почерпят с безплатно дзадзики

    Коментиран от #105

  • 82 АБЕ, НЕ СЕ ЗНАЕ

    40 3 Отговор
    Пколо 2 часа разходка със корабче произведено за превоз на туристи окошо Атон 5 евро за въздрастен 1 за дете до 14 г въздраст. Линия Несрбър Сл Бряг 15 минути преход. 15 лв а за дете 5лв и то много по малко от 14 г. 14 годишните ги водят въздрастни. Лодките със които возят пътници са прост рибарски лодки със палуби и камуфлажни водонепроноцаеми отсеци. Екипажите са събрани от кол и въже. Често има пияни и не дотам нормални между тях. Луди викове, псувни, ненормални истерии между капитани екипаж. Особено опасно е окпло корабчето,, Кирил,, избягвайте гоАЛЧНОТОЯТА ГОНИ ТУРИСТИТЕ ОТ НАШЕТО МОРЕ
  • 83 Софиянец

    43 3 Отговор
    СЕЛЯНИЯТА ни отблъсква.
    Няма оправия.
  • 84 ФактЪ

    62 3 Отговор
    С далавери, туризъм не се прави! Хората предпочитат екзотични места като Гърция, Хърватия, Турция...плюс тази наложена милиционерщина уплаши и българин и чужденец. Само си го направихме и после търсим виновни. Не драги ми. Войната в Украйна, няма нищо общо с България и това не трябва да е оправданието ви постоянно.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Мнение

    5 1 Отговор

    До коментар #71 от "Некой си":

    Жалко...
  • 87 Фи14

    52 3 Отговор
    Избягвайте плажовете на Варна, защото в тях се изливат всякакви отходни води и морето е пълно с бактерии. А в заведенията погледнете ,отзад кухните ,на някои се вижда и ще забележете в каква нехигиенична среда работят, а готвачите са всякакви момчетии и моми от малките градове,крайно неопитни и с липса на всякакви хигиенни навици.
  • 88 Ццц

    32 4 Отговор
    Страхотно написан материал,благодаря на автора за това! Цветисто,с чувство за хумор,в литературен стил,и вярно при това.А и е самата истина.
  • 89 Абсолютно

    30 5 Отговор

    До коментар #13 от "Хотелиера":

    прав си.Кяровете по нашто море идваха от руснаците,а не от дзифтарите немци,френци и ингилизи.
  • 90 Боев

    32 2 Отговор
    В Албания е супер, само пътя е малко кофти.
    Наистина е супер.

    Коментиран от #97, #131

  • 91 Ами

    21 4 Отговор
    Ще отидем заради внука,иначе предпочитам въдиците и хубава сянка където няма калбълък и ситуации създаващи нерви.
  • 92 Дедо

    29 4 Отговор
    Не знам. Стегнах си куфарите точно и до половин час тръгвам за гръцко.
    Не знам ...
    :))
  • 93 отговор

    20 3 Отговор

    До коментар #73 от "Некой си":

    Бъркаш! Цялата зона Арапя е включена в канализацията на Царево и отива в пречиствателната станция зад шосето. Кофтито е, че от там мирише много, кагота преминаваш на близо.

    Коментиран от #96

  • 94 Защо сезонът на морето това лято е слаб

    38 9 Отговор
    Лесен отговор: Защото нема руснаци.От всички почиващи на Черноморието,те харчат най много.
  • 95 Приморско

    24 31 Отговор
    Слаб сезон ли?Пълно е в Приморско,кръчми,хотели,кафенета,плаж!И с новите друсани батки със скъпи коли е пълно!Да, руснаци няма,но в БГ идват най-бедните и мизерни руснаци.В Приморско само българите си позволяват ВСИЧКО"щом съм на почивка,ще се кефя". Руснака по щял ден на плажа на безплатното,после в центъра с децата на безплатното-фонтан или детска площадка.Децата им без елементарно възпитоние и диваци от гората чупят,ритат,крещят и плюят всичко и всеки.И накрая "дамой" в закупеното апартаментче с кисело мляко и хляб.В краят на сезона обикалят всички магазини за нещо безплатно или до 5лв и вдигат скандал,ако не им се даде.Плямпат си на руски и казват"Вие сте длъжни на руснаците заради това,че сме ви спасили!"
    Това е истината в приморско!

    Коментиран от #99

  • 96 Некой си

    37 2 Отговор

    До коментар #93 от "отговор":

    Да ме прощаваш, ама не си прав.
    Локалната пречиствателна станция в южната част на плажа е предвидена да преработва водите на две заведения и една баня с тоалетни на къмпинга. Заустени са още 30 каравани. Биостъпалото не работи изобщо.
    Отделно има две видими тръби, които се изсипват директно в реката, на 25 метра от морето.
    За плаж Корал да описвам ли?
    Цялото черноморие е в попивни ями или директно изсипване в морето.
  • 97 Така е

    36 2 Отговор

    До коментар #90 от "Боев":

    Нещо като Столипиново, но с плажове:)
  • 98 алф

    44 3 Отговор
    Сезона е слаб защото няма МЕНИДЖЪРИ по хотели и ресторанти. мениджър не означава любовницата на шефа или баба в селска къща. мениджъра е човек с образование който разбира от туризъм и знае какво и как да се направи за да се повиши туристопотока. от там нататъка търсете война криза короли мороли но истината е друга
  • 99 тц тц

    60 16 Отговор

    До коментар #95 от "Приморско":

    Първо - само поддръжката на имота на руснака е колкото годишната ти заплата.
    второ - щом знаеш какво ядат в апартаментите си значи ходиш редовно там, на час ли те наемат?
    трето - най-големите дебили по Черноморието са германците и англичаните, а от тази година и укрите, вечно пияни и дрогирани, но като гледам надрусаните батки са ти идоли
    четвърто - руснаците плямпали на руски, ами не може всички да са като германци, англичани и укри и да говорят чист български:)))
    и пето - пропуснал си да споменеш най важното, че Путин е виновен:)))
  • 100 българина

    27 13 Отговор
    русофобите или ще поумнеят или и този бранш ще изчезне
  • 101 Иван

    30 12 Отговор
    Поредна русофобска помия от DW. Биха ли ни информирали колко британци и германци, закупили имоти в България владеят български поне да гледат новини като този руснак? Но те не са длъжни да учат диалектите на всякакви папуаси, нали са бели хора...
  • 102 Грешка

    10 10 Отговор
    Сезонът не е слаб, навсякъде е пълно с туристи.
  • 103 Супер

    11 15 Отговор
    Сезонът е на макс и без руснаците.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 БГ Туриста

    38 2 Отговор

    До коментар #81 от "ФАКТ":

    Ами, какво да ти кажа..византийци са ме черпили стотици пъти, даже снощи десерта бе от собственика- за мен, жената и малкия- половин диня, мед направо . Половината остана, така и не можахме да я изядем...А български ресторантьор никога не е постъпвал така. Обикновенно се пробва да ме удари в сметката, ниско през колената, а ако пък не му дам бакшиш, почва да псува като последния изпаднал каруцар. За това, последните 20 години почивам навън и мирна ми глАва, както е казал поета. И да, мерси от хубости, след като има подобно отношение към мен.
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Потурко

    7 3 Отговор

    До коментар #67 от "А кошмарното паркиране?":

    Платили са 20000 евро за тях! И тройно повече за кутийките на братята Васали там! Не можеш да им се сърдиш че са будали все пак!
  • 108 Точно

    4 4 Отговор
    колкото трябва за скудоумното зеле
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 И друго

    8 8 Отговор
    Не забравяйте и опасността от бомбите, откъснали се от украинските пристанища. Плуваш си навътре в морето и хоп! При по-голямо вълнение не се знае накъде ще се насочат.
  • 111 хоу хоу

    7 13 Отговор
    Да напишат писмо до кремльовското джудже да спре войната да мине сезона и после да продължи.
  • 112 Слаб, слаб, колко да е слаб.....

    24 3 Отговор

    До коментар #64 от "Жан Клод ( с двата ножа)":

    Този уикенд стигнах по погрешка до морето. Че то няма празно място на плажа! Кръчмите и те фул... Никой не реве от цените, купува яко народа... Не ми се мисли какво стълпотворение ще е ако е силен сезона!
    п.п. Водата беше мазничка, от плажните масла, предполагам...
  • 113 Шаран БГ

    11 9 Отговор
    Никакъв курорт – никакво море ! Нека направят дълъг стол и омбрела 2 /два/ лева на ден - може и да ида......... Сега топя краката в легена, поливам главата с пластмасовото канче, плащам 5 лева за кубометър вода и хрупам корнишони .... Поливам ги от време на време със ракийца и слушам Т.Колев / Бог да го прости/ "Черно море, много е добре....на морето дупка чак на къдей ...".............и хайде, стига бе !!!
  • 114 Реалист

    32 1 Отговор
    Паркинг на Св. Влас за 100 места. Цена 24лв/24ч. Три дена - една кола. ??? И не сваля цената. Разумно обяснение - пере пари. В края на месеца току виж огромен оборот, плаща им 10те процента и всичко е чисто.
  • 115 абориген

    18 1 Отговор
    отдавна е скапано грозна картинка
  • 116 ДОКО

    12 8 Отговор
    ОСНОВНАТА ПРИЧИНА ТУР СЕЗОНА ДА Е СЛАБ Е КАКТО ВИНАГИ ГЕНЕРАЛА ОТ БАНКЯ ПЪРВИ ВЕЛИКИ КРАДЛИВИ..НЕ ВЯРВАТЕ АМИ ЗАПИШЕТЕ СИ ГО В ТЕТРАДКАТА И СИ ГО ПОВТАРЯЙТЕ..БОКО ИЗГОНИ РУСНАЦИТЕ НАЛОЖИ ИМ САНКЦИИ ПОДАРИ ИМ КУЧЕ УЖ МАЛКО ДА СЕ ПОДМАЖЕ АМА НЕ МИНАВА..ЗАПОМНЕТЕ ДОКАТО МАФИЯТА ГЕРБ Е НА ВЛАСТ НЕМА ДА ИМА ТУРИЗЪМ..
  • 117 Баш Бойко

    29 1 Отговор
    Ейййй не им омръзна да реват! Цени до небето! Сезона им бил слаб ....и субсидийки искат. Не се наядоха.
  • 118 Летец

    7 21 Отговор
    ......медицински център в голям курорт северно от Варна....ха, ха, Албена, всички разбрахме.

    Авторче жалко.... помаците от южното бетономорие ли ти платиха за тия простотии ?? Нека ти кажа - имам вила на Балчик, на 50 м. от морето, ходя си когато поискам, познавам всяко камъче от Варна до Крапец, знам в кои заведения да ходя и в кои не, знам рано сутрин откъде да си купя току що уловена от рибарите риба, знам как да си намеря млади и дашни украински девойки, на които БГ "хотелиерите" плащат по 600 лв./месец, бутат се коя първа да скочи в жипката, знам и мога почти всичко, което ми трябва. Не ми пука и за цената на дизела.
    За разлика от тебе, плювачо....

    Коментиран от #119, #148

  • 119 Роко Скиавоне

    9 5 Отговор

    До коментар #118 от "Летец":

    Това ми харесва,за инфито с добрата риба и също с украйнките,винаги съм казвал ,че информацията е най скъпото нещо
  • 120 Плач и вой

    25 1 Отговор

    До коментар #20 от "Айде бегайте":

    Амааа да не вземете пак да плачкате за компенсация от държавата щото нямало Бг туристи и не стигат паричките и хотелчето фалира, хо-хо
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 сирене

    10 2 Отговор
    до златн пясъци, салата и ядене 40 лева с биричка и вода . Пълно е със майки със стройни крака :) не съм влизал още в магазинче без да ми кажат "добър и приятел ден". Разбира се, че цените са по високи от миналата година, но чак пък такава драма... а относно нелюбезното отношение на сервитьори, ланец 1 и 2 , може би трябва да се обърне човек към конценсионера който дава нещата под наем?? и ГЕРБ (разбира се) за конценсионерни договори по 10, 15 години..
  • 123 Друг

    27 1 Отговор

    До коментар #71 от "Некой си":

    Така е. Не се научиха нашите деятели в туризма, че трябва да задължат собствениците на хотели и заведения по курортите да оформят околната среда, навсякъде около тях. Какво от това, че хотелът ти прилича на замък, че си вложил толкова пари, като наоколо, само да излезеш, всичко е разхвърляно, неоформено, мръсно? В нашите ресторанти по морето персоналът е груб, обслужват те с такова отегчение и непрофесионализъм, че втори път няма стъпиш. Хората днес имат голям избор и като не получат това, което очакват, ще отидат другаде.
  • 124 Народа не желае да си дава парите на

    23 3 Отговор
    Алибеговци, Стъкевци и подобни Герберски Мекерета!! Заради такива Българите намразиха Родното Черноморие!!
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 От морето

    25 0 Отговор

    До коментар #64 от "Жан Клод ( с двата ножа)":

    Казват му "слаб сезон" не защото няма почиващи, а защото не са от тези, които плащат без да му мислят и носят бързи печалби на Ганя-хотелиер и ресторантьор! Такива бяха наистина само руснаците. Е, загубихме ги и то задълго. Българинът няма много пари за харчене, западняците са на ол инклузив, стиснати са и не дават пари за друго. Имаме чудесни природни дадености, но културата ни куца. Видно отвсякъде. Останете си със здраве, понапечете се, който може, посъберете витамин D, че трябва да преборим и новата вълна на Ковида, и до следващото лято със същите приказки и никакви съществени промени!
  • 127 5697

    20 1 Отговор

    До коментар #20 от "Айде бегайте":

    Дааа, отдавна сме избягали от бг мутрокурортите. И ядем по хотелите, но ол инклузив с разнообразна и вкусна храна и питиета. А вие си дишайте въздуха.
  • 128 Балкантурист

    29 1 Отговор
    Сезоните ще са слаби !!! Защото с туризъм се занимават деббилии. Деббилии с крадени кинти !!!
  • 129 .....

    30 1 Отговор
    Тепърва ще ревете за туристи. Войната им виновна, проблемите на западните летища и не знам какво още. А в Турция и Гърция няма такива проблеми. Просто хората не искат да бъдат рекетирани от поредната мутра.
  • 130 Хахахахахаха

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Патриот":

    Супер коментар истински и много верен
  • 131 Започва се

    21 1 Отговор

    До коментар #90 от "Боев":

    Вярно е!Австрийците предпочитат Хърватска и Албания и доста са впечатлени от Албания, което ме изненада неприятно. Мислех си, че те поне са след нас, но съм се лъгал.
  • 132 Русофоб

    17 6 Отговор

    До коментар #12 от "Именно!":

    Много правилно , сега берем от плодовете на развития социализъм, но много малко от чалгаджийте ще ме разберат.
    Почти 10 петилетки се формираше всестранно развитата социалистическа личност и сега нейните татуирани и дрогирани отрочета се опитват да ни обясняват как се получават нещата.
  • 133 наблюдател

    26 1 Отговор
    Отдавна умря лъжата,че колкото повече пари си изхарчил на морето толко по-добре си почивал.Хората започнаха да ценят парите-това морските много го мразят.10 месеца лежат и пър.ят и чакат на 2 месеца да си оправят баланса.По черноморието няма цехове,няма бостани,няма домати-всичко от магазините.Да сте видели някъде пазар за зеленчуци и плодове?Голяма част от хората ходят заради морето и какво ще ядат си е лично тяхна работа.Голата истина е ,че с предварителна резервация за Гърция или Турция в хотелче 3-4 звезди с 2 или 3 хранения изкарваш по-добре и по-евтино отколкото в България.Плажът е близо-чисти спокоен.Тук хората, които не желаят да плащат чадъри на плажа ги набутват на най-неприветливите места.За паркирането да не говорим-нали?Е,каква е тази почивка като те гонят 7-10 дни за пари денонощно?Като си на почивка това не значи да мяташ пари наляво и надясно."Ми то тука е така..."Така ли?Има наука има и отука,както е казал народът.
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Лъжа

    4 8 Отговор
    Идете и вижте, всичко е пълно, плажове, хотели.
  • 136 ганю

    6 4 Отговор
    хващайте мотиките и на село
  • 137 От Черноморието

    2 12 Отговор

    До коментар #21 от "От чужбина":

    Гледай си полето с ягоди или там каквото береш. България не я мисли, ще се оправим без твоите съвети и забележки.

    Коментиран от #149

  • 138 Гражданин

    23 1 Отговор
    Цените безумни, храната некачествена, персоналът неучтив, за чадър и шезлонг - колкото дневна наденица, лоша хигиена - ами няма балъци, отиваме в Гърция и Турция.
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Войводата

    16 1 Отговор
    Алчни хотелиери и турбо селяци с пари мислят че да хващаш клиенти е като да продаваш картофи на пазара, м сто и за това си трябва акъл. По скъпо е и по ниско качество на услугите които предлагаме, в сравнение със Турция и Гърция. Ма на ли свикнахте гларусите по морето да лапате от руснаци и украинци и ни пренебрегвайте нашенците сега гонете вярата и се оплаквайте. От алчнотия и неграмотни бизнесмени, това еголата истина...
  • 143 ганю

    3 3 Отговор
    няма мацки - няма туристи-няма кеф
    постна работа
  • 144 Като глупаци...

    12 1 Отговор
    Много има да ги гоним Турция и Гърция в туризма,. На нашите ресторантьори и хотелиери хал хабер си нямат от този бизнес. Повечето обекти са под пълна критика ,хигиена храна, професионален персонал, и качествени продукти. За мен лично сме пак н апоследно място както всичко.....
  • 145 Алчни гларуси.

    9 3 Отговор
    Хотели скъпи, храна скъпа ресторанти кожодери качество и хигиена никакви, паркинги за клиенти няма плащаш допълнително н абрадчеда с татусите роднини Ан ахотелиера и вопще местни алчни гларуси чакащи 2 месеца за да лежат 10 после. Руската паплач я няма украинци също сега ще се молите на Господ.
  • 146 Зорба Гъркът

    16 2 Отговор
    Сезонът по БГ-Черноморието вече ВИНАГИ ще е слаб и все по-слаб ще става! И причините на са никаква война, никакви растящи цени и никакви полети! Причината е само една - простотията и наглостта на "хотелиерите" и "ресторантьорите"!
    Впрочем, ако не бяха ковид-простотиите, вече няколко години на море в БГ щяха да ходят само бедни "почиващи", не знаещи език и не можещи да се оправят дори в БГ. Натоварили таралясниците с бира, ракия, безалкохолно и консерви! Носещи си фритюрници, вентилатори и чадъри! И плащащи само за "нощувки" по 8-10 лв в смрадливи порутени бунгала и дупки!
    В Гърция за същите пари получаваш несравнимо качество! А в Турция - за още по-малко пари!
    Мутри, сбогом!, както пееше бендът на един чалга идол. Предстои драстично повишаване на данъците за хотелите и масовото им събаряне, както вече стана в Испания!
  • 147 Защо никога вече на море в БГ?

    15 1 Отговор
    Гърция. Село до Кавала. Минаваме границата (Маказа) за по-малко от 5 минути. Двуетажна самостоятелна вила с двор, на 150 метра от плажа, за 8 човека. Толкова сме. Възрастни. Наем - 30 лв на човек на вечер, в най-скъпия сезон. Иначе казано - 120 евро на вечер за цялата вила. Което включва всичко, което човек може и не може да си представи. Безплатно! Паркинг - безплатно. Пълно луксозно обзавеждане - климатици - безплатно, огромен хладилник (зареден частично - безплатно), готварска печка и телевизори - последни модели. Каквато се сетите посуда и прибори. Чаршафи, възглавници, одеала, кърпи, хавлии... - безплатно. Пералня с няколко вида гелове и капсули за пране - безплатно. Кафемашина с няколко видове кафе - безплатно. Всякакви тоалетни хартии, сапуни, шампоани, душ-гелове, кухненски ролки, чували за смет, гъби, кърпи... и каквото друго се сетите - безплатно. Голямо барбекю, с всичко необходимо на двора, с въглища и дори и със сух спирт за разпалване - познахте - безплатно. Имаше дори въдици, харпуни и подобни (не сме ги ползвали).
    Наоколо - малко, но предостатъчно заведения и магазини, за всичко. С цени и качество, за каквито само могат да си мечтаят БГ-"бизнесмените". Например порция в ресторант, която няма изяждане ( от мен, 105 кг съм! ) - 8-10 евро. Пиенето е скъпо в заведение - 6 евро малкото, но едва ли и нашите ще се "излагат" с по-евтини. Само че там не е менте... Собственикът грък седи на маса в заведението, следи всичко и всяка порция минава през
  • 148 Съдията Дред

    13 1 Отговор

    До коментар #118 от "Летец":

    Преди десетина години продадох вилата си край Балчик, точно по пътя за Албена беше, и с 10 000 евро отгоре си взех в Гърция. Сезона 6 месеца, морето чисто, каквото в България никога не съм го виждал, пътя от София ми е 2 пъти по къс , цените като в България , но при много по високо качество, и безукорно обслужване. Пред къщата ми е общинския плаж, със стационални чадъри, но без шезлонги, но пясъка е хубав. Има си спасител, няма плажен бар, но има няколко кафенета и магазини на линията на къщите. Спокойствие. За любителите на нощният живот на разстояние от 5 до 10 км има богат избор. Не научих гръцки, с изключение на основни изрази, основно за пазаруване, но младежите там знаят английски. Между впрочем, някои набори за 10 години научиха доста сносно български. И никой не ме обвинява , че не съм научил гръцки. Плащам в евро, като беше кризата, и не можеха да теглят, помогнах на двама съседи с кеш, помогнах и на още двама по молба на съседите. Назаем, върнаха ми ги. След тая случка усетих, как уважението към мене порасна. А, и няма мутри, за съжаление от време на време се появяват джипсари. От България. Завилата край Балчик понякога си спомням , щото много младежки спомени са свързани с нея. Но не съжалявам, че я продадох.
  • 149 Берача на ягоди

    4 2 Отговор

    До коментар #137 от "От Черноморието":

    На мен , поне ми е известно, че с бране на ягоди, хотел не се прави!
    Но на теб явно все още не ти е ясно ,че без берачите на "ягоди" ,ще фалираш!
    Твоето мнение показва на цял свят ,че си вирнал носа ,и чакаш да" падне от горе"
    и че това, което си постигнал е със съмнителна репутация!
    "Ягодите" са хубав плод ,но за да ги оцениш се иска и други знания!

    Коментиран от #154

  • 150 тъжно но факт

    6 3 Отговор
    Няма какво да се чудим че агнешкото в България е вносно. Всички овчари станали спасители на плажа.
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Продължаваме Промяната

    10 1 Отговор
    Плаж Корал вече собственост на Про100 Киро и татко. Пък вие се борете с корупцията.

    Коментиран от #153

  • 153 Виж ся, братчето ми,

    3 1 Отговор

    До коментар #152 от "Продължаваме Промяната":

    Чия собственост е тва или онова - няма НИКАКВО значение! Ако никой не ходи там да си харчи парите!
    Натам са отишли нещата!
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 мутро туризъм

    3 1 Отговор
    Бягай, бе!
  • 156 Българин

    12 0 Отговор
    Преди няколко години отиваме с познати за няколко дни в Созопол. Ставаме сутринта, закусваме и решаваме да седнем някъде да пием кафе. Да, ама не! Не може! Трябвало и да обядваме! Това в няколко заведения, от които само в първото половината маси бяха заети. Останалите бяха напълно празни! На следващия ден си запалих колата и се прибрах! Пак преди няколко години в Синеморец ядох сладолед на клечка за 7 лева от гаражно магазинче! За мухъла в хотела, мръсотията и мизерията изобщо не искам да си спомням.
  • 157 И. Енчев

    14 1 Отговор
    Бях в Гърция после в Созопол,съжалявам че отидох на бълг. Черноморие.Парите бяха същите , а качеството и обслужването от наша страна трагични.Да не ми се сърдят наще пишман Бизнесмени ама дотук.
  • 158 За мен бегето няма море

    6 0 Отговор
    И безплатно да е нема да ида
  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 д-р Грегъри Хаус

    1 0 Отговор
    Защо се дава думата на германския българомразец, неуважаемия другар Сашко?
  • 161 Българин

    6 0 Отговор
    Всеки летен сезон съм в Анталия обслужване яко да ти вземат сърцето ядене шведска маса ядеш до като пукнеш и даже си пълни творбите за в хотела абе просто нямам думи нашите хотелиер трябва да ходят на почивка там да видят обслужване какво означава
  • 162 МАЛКА пенсИЯ

    4 0 Отговор
    В началото на сезона,почивах в Китен.ИЗКАРАХ,СИ СУПЕР!!!Ноооооооооооооооо,не е евтино.Даже скъпо,за почиващите,от най-бедната държава в ЕС.
  • 163 дедо

    3 0 Отговор
    Да ви каже.67годишен съм.МОРЕТО,БЕ МОРЕ,ПРЕДИ50г.КАТО ви/ти оттърва,тъй,го ПРИЕМИ.ДВЕ КАСЕТКИ ДОМАТИ,в багажника,на москвича15дена,КЕФ ТИ СЛЪНЧАКА,КЕФ ТИ,ЦЕЛОТО Черноморие-ТВОЕ.
  • 164 Бунтата

    4 3 Отговор
    Всичко идва от америка!!!
    Нарочно ни вкарват във вражда с Русия,от там никой не идва на море,ставаме напълно зависими от тях и техните простотий!!!!!
    Вън америка от България!!!!
  • 165 Бунтата

    3 1 Отговор
    Ето това,което пишете за българското черноморие и б.б. е виновен!!!!!герб раздадоха плажовете на мутри,шуробаджанаци и ги започнаха със страшни рекети и от каде ще дойдат парите??????
    От никаде!!!!
    Глсувайте пак за герб!!!!
  • 166 ...

    4 0 Отговор

    До коментар #66 от "Мунчо":

    България си е супер, но на палатка. В момента съм в хотел 5 в Поморие (Grand Hotel Pomorie) и ми идва да заплача. В такава мизерия не съм била, а обслужването е неадекватно. Камериерките, които се бъхтят като ненормални, са по-отчтиви от рецепция . Време е да се събудим към факта, че гостоприемството в тази държава за нищо не струва и да си ценим хубавото, което имаме-природата. Човек ако има някакви стандарти за добро преживяване в хотел, никога няма да се върне. А туристи търсещи лукс и пръскат пари, няма и да припарят.
  • 167 Омар

    3 0 Отговор
    Когато премахнете мутренското поведение и разните му там чадъри,шезлонги и всякакви мутроекстри нещата ще си дойдат на мястото
  • 168 Едуард Петров-Едо

    3 0 Отговор
    40 години отдадох на Водното спасяване! Бях почти навсякъде по Българското Черноморие - от Златни пясъци, Варна, Кранево, Бяла- много пъти, Обзор, Слънчев бряг, Несебър, Ахелой, Поморие, Равда, Бургас, Черноморец, Созопол, Приморско - ММЦ - Китен-най-много, Арапя, Лозенец, Оазис, Царево-Василико, доста сезона на Асеновградския плаж! През Социализма имаше по-добра Система на организация, битовите условия и изхранването бяха на високо ниво! След Промените през 1989 всичко това рухна! Българските арендатори са типични балканци! Типични корумпета! Единствено с българското турче Джинги работихме добре на Китен! Сега, когато съм на 75, с лека тъга си спомням за прекрасните години на моето Водно спасяване! За мен е важно, че с Божията Помощ не допуснахме удавяне! ГОСПОД ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ! АМИН!
  • 169 Иванка

    2 1 Отговор
    В Слънчев Бряг съм вХелена Резорт. Цените не са се променили от 3 години, от когато ходя. Храната е страхотна, обслужването също, чистота идеална. Пак ще дойда, Гърция и Турция не ми трябват. Не правя реклама на хотела, но по нашето Черноморие има и хубави хотели като този. Посетете го, за да се убедите.
  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Цуца

    5 0 Отговор
    Българското черноморие е ОТВРАТ откъдето и да се погледне!!!
  • 172 Хайл

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Филтри":

    Като не си съгласен вечно ще те трият...мен ме блокират често ,споко
  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.