Last news in Fakti

5 Август, 2022 11:50 8 346 15

Вест от Великобритания

  • ядрена централа-
  • реактори-
  • атомна централа-
  • козлодуй-
  • белене

През 2018 г. американците затвориха ядрения ректор Ойстер Криик, 49 години след постояването му.

Вест от Великобритания - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди няколко дни, на 1 август беше затворен атомният реактор Хинкли Пойнт в Сомерсет, Великобритания, построен и въведен в експлоатация преди 46 години.

Нека да припомним как бяха ликвидирани четирите реактори на АЕЦ "Козлодуй": На 29 ноември 1999 г. външният министър Надежда Михайлова и комисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген подписват т.нар. Меморандум за разбирателство. От документа става ясно, че правителството на Иван Костов приема, че четирите малки блока не отговорят на “високите стандарти за ядрена безопасност в контекста на разширяването на ЕС” и се “ангажира окончателно да затвори блокове 1-4 на АЕЦ “Козлодуй” в най-ранните възможни срокове”. Меморандумът не е задължаващ документ, на за българските политици, включително за следващия премиер Сакскобргготски е. И съответно първи и втори реактор в АЕЦ "Козлодуй", които бяха построени и въведени в експлоатация през 1975 г. бяха затворени през 2004 г. - след 29 години живот, под външен натиск от български политически слагачи. Трети и четвърти реактори, построени и въведени в експлоатация през 1980 и 1982 г. бяха затворени през 2006 г., след 22 и 24 години живот. Миглена Кунева, едно от главните действащи лица в тази драма, беше казала, че били от "чернобилски" тип. Въпреки, че по мнението на видни български експерти тези реактори имаха още много години живот.

След време ще бъдат затворени и пети и шести блок и ще настъпи краят на българската ядрена енергетика. Защото никой, нито една партия не настоява за построяването на ядрената централа "АЕЦ "Белене", за която имаме сертифицирана площадка, изградена инфраструктура и платени милиарди лева и доставени два реактора, които стоят опаковани. Никой не отваря дума за това, нали са руски, а щом са руски значи не може. Русофобията, насаждана отвън и от вътрешни политици и политанализатори- "доларджии", на хранилка на разни финансирани чужди правителства фондации и неправителствени организации, е затъмнила мозъците на българските политици от всички цветове. Боят се като дявол от тамян да не ги обявят за русофили или "рубладжии".

Ето колко години, някои държави използват своите ядрени централи:

През 2018 г. американците затвориха ядрения ректор Ойстер Криик, 49 години след постояването му.

В Швейцария, ядреният реактор Безнау 1 влиза в експлоатация през 1969 г. , а Безнау 2 през 1972г. и още работят, първият вече 53 години а вторият- 50 години.

Ядреният реактор Кола близо до Мурманск, от "чернобилски" тип е въведен в експлоатация през 1973 г. и се предвижда да работи до 2033 г.- цели 60 години! Реакторът Кола 2, построен през 1975 г. ще работи до 2034 г.- 59 години.

На този фон, не е ли ясно, че онези, които закриха четирите български ядрени реактора би могло да бъдат обвинени в национално предателство?

Макар и символично. Никой никога не им потърси сметка и никой няма и вече да го направи.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Зевс

    30 7 Отговор
    Авторът е пропуснал белгийската "Тианж", три реактора, най-стария пуснат 19975 година, които все още работят, въпреки че реакторите са напукани.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Още един путинофил

    4 43 Отговор
    Козлодуй има гориво за 2 години. След това Путин и там ще ни рекетира. Територията приключва.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сух

    19 6 Отговор
    Това с потърсването на сметка не е много ясно.. В тази нестабилна среда в момента по света, като нищо може да им се съкрати живота..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Наблюдател

    30 5 Отговор
    Политическия слугинаж е генно заложен в българските т.н. "политици" от което България постоянно носи загуби понякога много тежки като от двете Световни войни. Въпреки това въпросните не се учат и това е!

    Коментиран от #13

  • 11 Незнайко

    20 5 Отговор
    За съжаление на написалия статията, явно трябва да се върне в първи клас. 3 и 4 блок са работили съответно 22 и 24 години, а не 32 и 34.
    Моля проверявайте какво публикувате.
  • 12 Абе

    19 6 Отговор
    Сега ще ги пуснем! Няма и как иначе! А, Костовците и Кукунева ще идат при бай Ставри!
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 31 Отговор

    До коментар #10 от "Наблюдател":

    Реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй са дефектни. В този случай за да замажат гафа на "БРАТУШКИТЕ", нашите политици и Костов разиграха сценката "натиск от Брюксел" и спряха реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй, а ДОСТА ХИТРО Кунева изврънка и пари за това от европейците...."Братушките" трябва да ги осъдим и за грешката с избора с площадката Белене, проектантска грешка, но ако се признае тази грешка, руснаци трябва да се простят и с РЕПУТАЦИЯТА си. За това са и всички маймунджулъци, от страна на ръководството на "независима" България, с АЕЦ „Белене” вече над 40 г.

    Коментиран от #15

  • 14 Гъби отровни

    12 6 Отговор
    Във Великобритания се ескплоатират 45 години и на тях няма кой да им "препоръча" да ги затворят преди сами да решат това , а Костов, както и всички последвали го продажни и крадливи "менъджери" , не само правят каквото им наредят, ами хорце потропват. Никой не си изхвърля парите през прозореца така както в България постъпват с държавните пари. И после искаме да сме добре. Затваряха "нерентабилни" заводи, продаваха селското стопанство за мизерни пари, крадат с пълни шепи и като минат в опозиция плюят от яд по новодошлите от яд че "кьоравото "не е у тях.
  • 15 хехехе

    2 6 Отговор

    До коментар #13 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ти да не си бил там докато ги правят за да знаеш че са дефектни дупелизач такъв