Last news in Fakti

18 Юли, 2023 16:00 1 543 13

Ивайло Михайлов: За бившите хора и за нас

  • бивши хора-
  • белене

Днес ние, родените и формирали се при социализЪма, е, ние сме „бившите хора”,казва финансовият експерт

Ивайло Михайлов: За бившите хора и за нас - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мдаа, погледнато от днешна гледна точка, особено когато живота на тези мъченици затихва, отиват си последните, преживели ужаса на Белене, на Народния съд и на национализацията, а дори и техните преки наследници са на преклонна възраст, поколенчески и психологически погледнато, сега би трябвало нашето поколение, родено и живяло,” възпитавано” по време на „реалния?!” социализъм, да поеме отговорността на „бившите хора”.

С какъв интерес съм слушал, като легенди ми е звучало, как дядо ми, чорбаджията и кмет на малко балканско село, е събрал мъжете в късната есен на 1944, догонил е ротата съветска армия, настанена до тогава в училището на селото, и е успял да си върне откраднатите печки от училището, в началото на люта зима?! А баба ми, как е преживяла с пет деца вечерта, в която партийният секретар и милиционерът са взели дядото, и цяла нощ не се е прибрал? Като чорбаджия и кмет, от него е трябвало да тръгне „колективизацията”… Нищо страшно, цяла нощ са били в кръчмата и са го „убеждавали”. Какво са му казали, не е споделял, но на сутринта се прибира, подписва влизането в ТКЗС, продава си къщата, и напуска селото завинаги…

И не, не се приемам за репресиран. Имам пример за наистина репресирано семейство, от буржоазията на София, от рода на Ляпчевите, състудентът ми от това семейство обаче, си имаше роднина професор, и нямаше грижи да се прехвърли в по-добра специалност, или ако закъса с някой предмет, все неща, непосилни за средностатистически студент.

И за още по-нагледно представяне на идеята ми, ще се върна на притчата за Мойсей и шейсетте години в пустинята. За да умре и последният роб. Запитах се, а нямало ли е сред евреите тогава и някой, които е заслужавал да оцелее, да застане начело и да повтаря, колко репресирани са били евреите, и как трябва да се отнасят те към наследниците на извергите?! Хмм, само притчи и легенди…

Та така, всъщност днес ние, родените и формирали се при социализЪма, е, ние сме „бившите хора”. Без да се изключвам, ние бяхме дотолкова изкривени, дотолкова убедено вярващи в изкривени демагогствания и псевдоисторически истини, че на пръсти на едната ръка се брояха хората, които наистина бяха противници на системата. И може би бяха интелектуалци, които не виждаха заплахата от формиране на червена номенклатурна олигархия след промените 1989 г. И затова решихме, че през 1990-91 нещата си идваха на мястото. И затова нашето поколение допусна да се извършат такива безумни грешки за последните 33 години.

Та сега, без да се въртим из пустинята 60 години, имаме ново поколение, родено и отраснало без промиване на мозъци, видяло свят и университети, по-различни от московските, говорещо на един и същ език като връсниците си от цял свят, и не трябва да го натоварваме с прегрешенията на хора, с които ние сме връсници.

Ние – „бившите хора”.

Дори и Инициативен комитет от … да , от „бивши хора”. За някои от тях дори има и лична принадлежност към службите преди 1989, не бащи или чичовци. Каква енергия и капацитет би имал човек над шейсетака, да прокарва иновации и да е на „ти” с модерните технологии??? Дали пише на клавиатурата като мене, с по един пръст на всяка ръка? А ако си бил 12 ? (дванайсет) години общински съветник, какъв отчет би дал за работата си, а бе най-точно: КАКВО си дал на този град??? И след като веднъж подкрепи Фандъкова, за която вече е ясно… а бе, че не е наясно, същата политика ли ще продължиш??? На изборите 2015 се явявахме рамо до рамо – той за кмет на София, аз – за общински. Загубихме, и … край! За нищо на света няма да се кандидатирам повторно…е-е-е, ако бях на 35, сигурно, но пред пенсия?!

Та искам да се обърна към всички тези мои познати в Инициативния комитет, извинете ме, приятели, но сме „бивши хора” , айде да си гледаме предстоящето или настоящето пенсиониране, да се опитаме да даваме съвети и предложения, които считаме за наши каузи, на младите, да ги убедим, че трябва да направят нещо, което е важно за България, да ги критикуваме, когато трябва, но! И да ги подкрепяме за всичко добро, което правят.

Щото имаше един девиз през 1999: „Вся власт Муравям”…

Автор на текста: Ивайло Михайлов,финансов експерт, живеещ в Германия


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Орел

    11 1 Отговор
    Финансов експерт в Германия или "експерт", като "академик" в България?
  • 2 ХАХАХАХА

    10 1 Отговор
    ААА БЕ Я СИ СТОЙ В ГЕРМАНИЯ
  • 3 Германец

    6 5 Отговор
    А в ДС и службите няма такова нещо като "бивши". Веднъж влезеш ли в "системата" и вече си от "тях". И така се създава мафията. А мафията в България е клон на една друга мафия - в Русия. И така.
  • 4 Адам Хилтън

    11 7 Отговор
    А "бившите" 200 000 души, дали живота си през 5 войни за да може Кобургите да ядат, пият и разиграват на хазарт български имоти в Словакия, някой тях помни ли ги? А десетките хиляди избити при репресиите през 20-те и 30-те години? "Невинните жертви" на Народния съд не са толкова невинни!

    Коментиран от #5

  • 5 Историк

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Адам Хилтън":

    Затова ли не е имало истински съдебни процеси? Как доказахте "вината" им?
  • 6 Май да...

    12 3 Отговор
    Така и не разбирам какво иска да каже тоя шушумигел. Май да подгъзувнем на комунделския изтресляк?

    Коментиран от #13

  • 7 патето Яки

    9 3 Отговор
    Джипката на МВР кара право в Белене, там им беше мястото на хулигани-побойници и гамени, подобните сега са мутри, баровци и хотелиери.
  • 8 Когато

    12 1 Отговор
    човек каже А , трябва да каже и Б ! Дядото на господина бил чорбаджия и кмет на малко балканско селце..... И кое е това селце и защо го крие ? Твърди , че имал състудент от фамилията Ляпчеви , чийто роднина бил професор в съответния университет ( лично аз това го изключвам в оная соц система) и тоя негов състудент от семейството на тъй наричаните "неблагонадеждни" , ползвал ред привилегии ! Кои са този професор и неговия привелигерован родственик , за които пише ? И те без имена..... Как човек да се убеди , че разказаното е достоверно !
  • 9 ха ха

    2 0 Отговор
    поредния с празни титли
  • 10 33 г. US колония стигат, времето е наше!

    7 3 Отговор
    Мдаа, погледнато от днешна гледна точка, особено когато живота на днескашните мъченици не затихва, не си отиват последните, преживели ужаса на Приватизацията, на Либералната "демокрация", на евроатлантическите ценности ...
    Когато се смени режима ще узнаете за Четвъртата национална катастрофа, започнала с прехода към глобализиран неолиберален капитализъм след 10 ноември 1989 г. и продължаваща и сега, се стигна до над 100-150 млрд. щ. дол. загуби от престъпната приватизация и тоталното разграбване на българското народно стопанство. Нямаме убити на бойното поле, но имаме човешки загуби по-големи от всяка от другите национални катастрофи досега. Няма унищожено национално богатство в резултат на бомби и пушки, но мащабите на унищоженото и разграбено национално богатство са по-големи от всякога в нашата история. Ликвидирана бе държавната система за безплатно образование и здравеопазване. Държавата вече е с три милиона население по-малко. Шири се организирана престъпност, търговия с плът, наркотици, трафик на хора, деградация от чужди ценности... Мафията се срасна с държавата. Обществената сигурност и спокойствието на гражданите са проблемни. Армията е свита до 30 000 души. Войниците в нея са под 15 000. Отбранителната способност на държавата е минимална. България съществува без национална кауза! Демографският срив е ужасяващ...!
  • 11 Демократ

    6 0 Отговор
    Защо като живееш в Германия даваш съвет на българите в България как да гласуват? В коментара си не споменаваш, че политическата влас на ДС премина в икономическа благодарение на куфарчетата пари в ръцете им от откраднатите от труда на бившите хора и децата им, с тях изучаваха децата си на запад и в САЩ, не в Москва и сега след 33 г. техните деца са водещите бизнесмени в политиката, т.е. властта вечно в техните ръце. Никой не говори как е започнал бизнеса си великия Терзиев, защо с военна техника и приватизация на военния завод Оптикоелектрон в Панагюрище и дядо и татко и чичо са били случайно на отговорни длъжности в ДС точно в този бранш? Защо като е велик предприемач е продал печелившата фирма Телерик на руската перачница Прогрес с американски имена в нея? Много е долнопробно такива измислени хора като теб да поддържат тази ДС схема.
  • 12 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Живее в Германия, работи ЗА Германия, на нея плаща данъци, осигуровки, застраховки, там съществува при политически, социални и финансови условия различни от тези, при които живеем ние, нещастницит – ,тук , в РБ.
    Но пише и дава съвети, фактите скрива и изкривява /ама лекичко/ и най-важното .......гласува редовно за партийни избраници в Парламента на РБ и е щастлив ! Чувства се / като спомага за запазване на същите депутати от 20-30 години, с малки изменения / за истински българин.
    Хвала , хвала ...на такива баш, хептен ,съвсем, ама точно същински българи. И аз съм горд , ама много съм горд, с такива сънародници, вегеетирайки безпарично и сиромашки в Майка България с големия байряк на Рожен !!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.