Last news in Fakti

9 Юли, 2023 12:56 19 217 163

Затворихме чинно 4 блока в Козлодуй под външен натиск, сега същото с реакторите за "Белене"

  • затворени-
  • блокове-
  • аец-
  • козлодуй-
  • реактори-
  • белене

От една страна, разходите за двата реактора и оборудването за АЕЦ “Белене” са “потънали” - няма ли втора ядрена централа те просто са чиста загуба и няма нужда да се налива още в черна дупка. Големият въпрос обаче е: защо се стигна дотук? 

Затворихме чинно 4 блока в Козлодуй под външен натиск, сега същото с реакторите за "Белене" - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор: Кузман Илиев,"Труд"

България има право на своя стратегическа независимост - енергийна, икономическа и културна. Може - и трябва - да търгува и със Запада, и с Изтока, така че да извлича максимална полза. Идеологията не бива да е в ущърб на икономическа мощ и енергийната сигурност на страната ни.

От една страна, разходите за двата реактора и оборудването за АЕЦ “Белене” са “потънали” - няма ли втора ядрена централа те просто са чиста загуба и няма нужда да се налива още в черна дупка. Големият въпрос обаче е: защо се стигна дотук?
Защо, например, не построихме втората ядрена централа (макар и руска) и/или 7 и 8 блок, но френски или американски - парите и индустриалната мощ не миришат, просто те правят независим и фактор. А за някого това явно е проблем.

Затворихме чинно 4 блока в Козлодуй пак под външен натиск и нулева икономическа обосновка и суверенно стратегическо мислене. Купихме два реактора и ги сложихме на трупчета. Украйна, която е във война с Русия, иска реакторите, ние - не ги искаме. По-католици от Папата ще дойдем. Да не коментираме какъв крещящ пример за престъпна безстопанственост е под брезента да гние оборудване за 2 млрд. лв.!

Нали ще сме въглеродни неутрални - атомната енергетика е най-добрият вариант в битката срещу въглеродния отпечатък. Но не би. Нещо не се връзва.

Или нямаме нужда от ел. енергия: и то пред лицето на безпощадната и пак идеологическа електрификация: до 10 години бензинови и дизелови коли ужким няма да има. От къде ток, колко зарядни станции са нужни, за да не се превърне предвижването от А до Б в България в ад?

За да има развиваща се индустрия и икономически растеж, имаш нужда от повече енергия, не по-малко. Новите технологии само надграждат микса - изкопаемите горива пак дават 80 на сто от цялата енергия, която цивилизацията използва за светло, топло, производство, транспорт и лекарства - въпреки десетилетия и трилиони налети във ВЕИ.

Зеленият водород, слънцето, вятърът - допълват, но имат нужда от балансьор - въглищни и газови централи и от базови мощности, като ядрените централи, захранващи с енергийна “храна” машини и работеща икономика. Не само когато има слънце и вятър, а по-всяко време, с огромна концентрация и енергийна плътност.

За да няма отрицателни цени на тока в най-топлите части от деня, да речем, подривайки инвестицията във ВЕИ, имаме нужда батерии - литият за които се намира в играчи изяло в орбитата на Китай - Африка, Латинска Америка, Русия. Дали пряко или чрез дялове в компании китайците контролират по 90-ина процента от добив и преработка на ключови стратегически суровини за т. нар. батерии или солари като литий, кобалт и др.

На този фон очакваме сериозни ремонти на нашия 5 блок в Козлодуй, а сме поели ангажимент по ПВУ реално за няколко години да си приключим половината енергетика в лицето на въглищните централи. И още не сме предоговорили това самоубийство, за което въглеродният данък на ЕК (схемата за търговия с въглеродни квоти) е просто пореден гнил пирон в ковчега на енергийната ни сигурност.

Насилствената стратегическа слепота се наказва и това няма да се търпи дълго от интуитивния и икономически намачкан български народ - с какъвто и ПР да е заливан от сутрин до вечер.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 225 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    296 22 Отговор
    Като не искат АЕЦ Белене ще им отворим лагера Белене на остров Персин
  • 2 факт

    348 15 Отговор
    Има поне 50 политици които са буквално за разстрел !!

    Коментиран от #4, #62, #66, #72, #144

  • 3 Хайрсъзина

    300 11 Отговор
    Отлична статия Кузмане. Ама пей ли си Пенке,кой ли те слуша.
  • 4 Със сигурност поне

    116 18 Отговор

    До коментар #2 от "факт":

    38 са.

    Коментиран от #15

  • 5 Нито

    16 98 Отговор
    си отварял , нито си затварял !

    Коментиран от #11, #70

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Чичо Сам

    196 14 Отговор
    На моя фронтова държава не й се полагат реактори. Но може да плати предварително американски на десеторна цена.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 иквеася

    284 7 Отговор
    Спрете да лъжете бре, подлоги. Не НИЕ сме затворили реакторите а точно определени предатели, дето си имат име, презиме и фамилия. Та тези които го направиха се чудя кога българите ще им потърсят сметка? Шепа платени мижитурки облечени с влст в услуга на чужди душмани затриха работещи български предприятия и централи. Не сме ние а точно определени предатели, и още са на свобода, а можеше вече да са в затвора. Ще видим до кога ще търпи простия българин.

    Коментиран от #88

  • 10 Запознат

    161 7 Отговор

    До коментар #7 от "Чичо Сам":

    Що бе, Румъния не построи ли АЕЦ, и тя не е ли също "фронтова" държава?

    Коментиран от #40

  • 11 Не сме знаели,че таварищ

    27 125 Отговор

    До коментар #5 от "Нито":

    Илиев е бил ядрен физик.

    Р.Овч в затвора!

    Коментиран от #55

  • 12 Бегай у лево

    36 228 Отговор
    Получихме стотици милиони евро за да ги затворим, а такива като теб ги откраднаха между другото. Не се прави на разбирач. А, тия руски реактори не ни трябват, повече зависимост не искам.

    Коментиран от #17, #19, #21, #104

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гертруд

    230 5 Отговор
    Оная кривата муцуна Кунева и оня масур Севлиевски сложиха въжето на врата на българската ядрена енергетика!

    Коментиран от #92

  • 15 факуса

    69 1 Отговор

    До коментар #4 от "Със сигурност поне":

    130,обичаме да има.и стадиони имаме без зрители
  • 16 факуса

    103 5 Отговор

    До коментар #6 от "Запознат":

    а работещи реактори на усингхаус колко по света

    Коментиран от #26

  • 17 Запознат

    13 142 Отговор

    До коментар #12 от "Бегай у лево":

    Или по-точно, имаше неясноти, дали можем да ги поддържаме безопасни И работещи, затова европейците решиха да се подсигурят да не им направим и ние един Чернобил. А след случилото се в Украйна не вярвам някой да иска да си вкара доброволно технология зависима по какъвто и да било начин от Русия. Освен ако не е зависим от руснаците де, но това не е доброволно решение.

    Коментиран от #25, #138

  • 18 Наскоро беше открита някаква АЕЦ в

    16 100 Отговор
    Турция.С руски реактори.Това ще е последната руска АЕЦ в историята.Дали пък Ердоган не изчака това да се случи и вчера да им покаже средният?!

    Коментиран от #30, #141

  • 19 икйуаес

    184 12 Отговор

    До коментар #12 от "Бегай у лево":

    Как е възможно да си толкова прост бре? Трябва да те изследват, защото си един от най простите на планетата а още дишаш, което е някаква аномалия. Не искаш да си зависим от руски евтини реактори, но тогава ставаш зависим от скъпи американски реактори. Зависимост винаги има само че заради глупоста ти ще платиш по 3 и няма да е най доброто, защото руснаците са водеща технология. Бегай на доктор да те прегледат.

    Коментиран от #146

  • 20 инж ут сйелу

    15 75 Отговор
    Четирите реактора в Козлодуй ги затвориха, за да пробутат Белене.
  • 21 факуса

    120 4 Отговор

    До коментар #12 от "Бегай у лево":

    кат не искаш зависимост събери сподвижници и платете 10млрд за сащ реактора и НЕСЕРТИФИЦИРАНОТО гориво с РУСКИ ПРОИЗХОД но на демократична цена
  • 22 Иво

    69 4 Отговор
    Интересно при толкова много разбирачи дето пишат статиите и толкова много разбирачи в коментарите защо нещата не вървят изобщо в България.

    Коментиран от #35

  • 23 Никой

    117 8 Отговор
    Историята с това оборудване е само малка част от видимата политика, която водят тези майцепродавци. На път са да задминат Иван Костов в тоталната загуба на суверенитет, чрез напъните си да слугуват на едно посолство.
    Костов осигури загубата на икономически суверенитет, изваждайки ни от световните пазари, чрез приватизацията. Просто даде де що имаше производство на собствени продукти на едно т. нар. либерално лоби и те направиха каквото само можаха - продадоха го на скрап. Днес това лоби е пак на власт и либералства, но на по-широка нога. Готови са да дадат и другото останало, плюс военни бази и пушечно месо.
    Но историята, казват била колело. Каквото ни се е случвало, пак ще се случи. Дано само да не е от средните векове, че там не става дума въобще за политически пристрастия и цветове.
  • 24 Ревът на Копейките

    19 114 Отговор
    Как ще дадеш на терористична държава обявила те за враг да ти строи Атомна централа Добре че лудите са малцинство иначе биха го направили

    Коментиран от #28, #33

  • 25 факуса

    100 4 Отговор

    До коментар #17 от "Запознат":

    а що после казаха,че не е имало условие за затваряне на реакторите и от маае потвърдиха,че могат да работят още 20г.,явно нар.съд е пропуснал предците ви

    Коментиран от #29

  • 26 Запознат

    7 19 Отговор

    До коментар #16 от "факуса":

    Ти за колко знаеш? Изброй ги.

    Коментиран от #128

  • 27 Човече... ...

    93 5 Отговор

    До коментар #6 от "Запознат":

    На първо четене Турция. Миналия месец я откриха. Сигурно турците са балъци?

    Коментиран от #32

  • 28 икухбрд

    86 7 Отговор

    До коментар #24 от "Ревът на Копейките":

    Като ви натоварим на вагоните за Сибир и ще ни определят за приятелска държава и ще си живеем в мир и разбирателство и няма да храним бандера фашисти и няма да ни крадат кравари. Така ще станат нещата много лесно. Тъкмо една влакова композиция шпиони и предатели сте.
  • 29 Запознат

    15 55 Отговор

    До коментар #25 от "факуса":

    Приказки от сорта на "а защо после казаха" показват, че на теб знанията ти по въпроса са на вестникарско ниво. Такива въпроси се работят от експерти по ядрена енергетика и България е представлявана от такива в "разговорите".

    Досега не е излязъл НИТО ЕДИН ядрен инженер и да е обяснил, че затварянето е било неоправдано. Политици и икономисти, особено от пупулисткия и тъмночервения спектър се изказват доволно по темата, както горния "автор", но те са ясни.

    А факта, че Белене така и не я построиха другарите, говори ДОСТАТЪЧНО. Проекта Белене е от 1982ра година!
  • 30 Плашимир

    80 4 Отговор

    До коментар #18 от "Наскоро беше открита някаква АЕЦ в":

    Много си наясно. Индия сега строи. Френските не са френски. В Германия няма защото си ги спряха при изобилието от газ от Северен поток ,но сега са на кантар. Всъщност колко ядрени централи са построили американците извън Америка?

    Коментиран от #84

  • 31 разяснител

    17 56 Отговор
    Четирите блока на АЕЦ Козлодуй ги закрихме под натиска на Шрьодер който действаше като агент на Газпром/ разбирай Русия. Целта беше не само България, а въобще Европа да стане зависима от доставките на газ. А Шрьодер, после стана консултант на Газпром със заплата от 1 000 000 долара. Не рубли!
    Първия и най-важен извод е че Зелените в България които са на хранилка на онзи който им плати, в случая Газпром ще спъват развитието на България за да получат финансиране.
  • 32 Запознат

    10 52 Отговор

    До коментар #27 от "Човече... ...":

    "сигурно турците са балъци"

    Не знам за кои "турци" говориш - за диктаторчето Ердоган, който миналата година им докара 100 процентова инфлация и поиска отсрочка да си плаща газа до 2024та, за да крие докъде го е докарал в икономиката, или за експертите, които твърдят, че Акую е ПОРЕДНИЯ губещ проект - за Турция де, не за Русия.

    Коментиран от #100

  • 33 🤔🤔🤔🤔

    78 8 Отговор

    До коментар #24 от "Ревът на Копейките":

    Спокойнооо! Няма да строят! Ще строят американците с парите на хорицата. После ще плащаме ток 2 пъти по- скъп от техния, ама американски, е- хееее ! Виж ни само!
  • 34 Демократ

    24 54 Отговор
    АЕЦ Белене 40 години се търкаля, защото учените още тогава казаха,че е в сеизмична зона и в близост до Козлодуй и е опасен за строеж. Досега е най-голямата корупционна дупка на руско-българската енергийна мафия и милиарди лв. преминаха от джобовете на хората в офшорните банкови сметки на мафиотите, в дворците,яхтите и курортите им.Това е истината и ако това приключи и поне една част от народните пари се върнат в бюджета,където им е мястото, би било прекрасно.

    Коментиран от #121

  • 35 читател

    11 7 Отговор

    До коментар #22 от "Иво":

    Защото коментарите са на скучаещи шофьори на таксита докато чакат на стоянките.
  • 36 Гого

    26 3 Отговор
    Пари имаш ли, за да си независим?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Запознат

    31 17 Отговор

    До коментар #37 от "ФБР":

    "Нали по-важна е цената на тока , а не скапаните ти евроатлантически ценности !"

    И каква е "цената на тока" от руския ядрен реактор, хайде, осведоми ни.
  • 39 АНОНИМ

    72 5 Отговор
    С чужда пита майчин помен! Не се чудете после че сме най-бедни! Много са на софрата ни а най излишните са:- САЩ И ЕС. Те са много лакоми!!!
  • 40 нннн

    83 6 Отговор

    До коментар #10 от "Запознат":

    Румъния има румънско правителство. България има правителство на ПосолствоТО.

    Коментиран от #43

  • 41 Тези

    68 3 Отговор
    Подписа за затварянето бе на Л. Беров и Мултигруп срещу 60 млн. долара.После М.Кунева Пръмова довърши работата без съпротива защото всички чакаха да лапнат големите пари от ЕС както и стана.

    Коментиран от #44

  • 42 Аноним

    66 8 Отговор
    Без САЩ и ЕС ще сме по богати и по добре !!!
  • 43 Запознат

    44 4 Отговор

    До коментар #40 от "нннн":

    Чакай малко, нали Румъния е към ЗАПАДА, как така ЗАПАДА дава на Румъния, а не дава на нас?

    Нещо оплетохте опорките.

    Коментиран от #86

  • 44 ПРИПОМНЯНЕ

    11 58 Отговор

    До коментар #41 от "Тези":

    Реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй са дефектни. В този случай за да замажат гафа на братушките, нашите политици разиграха сценката "натиск от Брюксел" и спряха реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй, а ДОСТА ХИТРО Кунева изврънка и пари за това от европейците.
    Помежду-другото, от „Енергопроект” през 1980 г. бе изготвен доклад в 3/три/ тома относно състоянието на енерго-генериращите мощности на България...и переспективите за развитието им..., та от там са тези факти за реакторите ВВЭР-440 на братушките в Козлодуй....

    Коментиран от #46, #117

  • 45 Васил

    57 2 Отговор
    Всички политици са дупедавци и за 5лв. са готови да продадат и майките си!
  • 46 Запознат

    11 45 Отговор

    До коментар #44 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    Западняците бяха запознати с тези документи, затова направиха всичко възможно - платиха ни, за да не направим някоя глупост и да им спретнем още един Чернобил. А това, че червените номенклатурчици откраднаха платените пари, е друга тема.

    Всичко не е такова - България на две скорости - на повърхността на обществото се въртят едни обяснения и информации, а ставащото има съвсем друг източник и причини. Комунистите добре обучиха на лицемерие "образцовите".
  • 47 Сталин

    57 4 Отговор
    Трябва да се пуснат отново затворените реактори,тия западни чакали унищожиха и ограбиха всичко в България

    Коментиран от #48, #49, #125

  • 48 Оне

    7 31 Отговор

    До коментар #47 от "Сталин":

    Бегай да пуснеш затворените реактори и да спасиш България!

    Или с гегата и шофьорската книжка не става?
  • 49 Плашимир

    39 5 Отговор

    До коментар #47 от "Сталин":

    Така например Русия зае 10 млрд. долара на Унгария, 11 млрд. на Бангладеш и 25 млрд. на Египет за разширяване или изграждане на ядрени централи.

    Докато 11 държави имат действащи или вече планирани руски ядрени проекти, Москва има подписани общо 30 меморандума за подобни мощности, които са основно със страни в Африка.
    Това е копирано от Свободна Европа.

    Коментиран от #51

  • 50 Калин

    61 3 Отговор
    България докато имаше 6 работещи реактора и най-голямата ядрена централа в Европа изнасяше електроенергия за по 10 милиарда долара годишно . Това е неколкократно повече от всякакви еврофондове, които ни се дават за налагане на подчинение! България наистина щеше да се превърне в Швейцария, ако и в момента разполагахме с тях, но евроатлантиците това не ги устройва. Ние, според тях, трябва да бъдем държани в мизерия, за да може да се изсмукват като работна сила на запад нашите мозъци, а територията ни да бъде освободена за евреите, които са планирали да се населят по нашите благодарни земи.

    Коментиран от #53, #90

  • 51 Мдаа

    6 43 Отговор

    До коментар #49 от "Плашимир":

    И НРБ едно време така "сключваше договори" със СССР.

    Сега Путлер "сключва", но избирателно с автократични или направо диктаторски режими, където не "страната" а "великия лидер" решава. Та затова и всичко "минава", не заради "добрата" сделка. Сделката е "добра" за диктаторчето, защото му гарантира власт и лично обогатяване.
  • 52 Студопор

    53 2 Отговор
    Дори французите се зачудих защо затваряме Козлодуйските блокове. Франсетата още работят със същите реактори, които ЕС ни накара да обявим за опасни и с изтекъл срок.

    Коментиран от #54

  • 53 Българин

    8 35 Отговор

    До коментар #50 от "Калин":

    " България наистина щеше да се превърне в Швейцария, ако и в момента разполагахме с тях" Защо България не се превърна в Швейцария през Комунизма? Нали разполагахме и с АЕЦ, и с "наши" ТЕЦове, и с "мощна" индустрия, и населението се "увеличаваше"? Защо не се случи Швейцария на Балканите а магазините бяха ПРАЗНИ? Аз в Швейцария съм бил многократно - там празни магазини няма.

    Коментиран от #60

  • 54 Любопитен

    12 11 Отговор

    До коментар #52 от "Студопор":

    "Франсетата още работят със същите реактори, които ЕС ни накара да обявим за опасни и с изтекъл срок." ююю

    В кои френски АЕЦ работят "същите реактори". Посочи ги конкретно.
  • 55 Студопор

    15 0 Отговор

    До коментар #11 от "Не сме знаели,че таварищ":

    Не е нужно да си, за да разбереш, че нещата не са както трябва.
  • 56 един

    7 47 Отговор
    Tуй платено мекере се прави,че разбира нещо!Ако не бяхме затворили 4-те блока щяхме да гледаме ЕС през крив макарон!Сега България вероятно щеше да бъде още по-бедна и с още по-слабо развита икономика,вероятно щяхме да сме на дереджето на Беларус!

    Коментиран от #64

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Име

    38 3 Отговор
    Излизане от ЕС е решението, иначе все ше ни натискат да ни "заробят"! Икономическото и стратегическото "робство" ще ни затрие!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Калин

    61 6 Отговор

    До коментар #53 от "Българин":

    Напротив, България беше в 30-тицата на света по жизнен стандарт и условия на живот има достатъчно статистики по въпроса. 27-мо място в света ! Безплатно здравеопазване, безплатно образование, всякакви производства, развито и модерно селско стопанство, пътища, летища, железопътна мрежа, огромни язовири, най-добрата енергийна система и мрежа в Европа и много много други. Това че не е имало банани и бонбони тик-так не го намирам въобще за недостатък.

    Коментиран от #63

  • 61 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 36 Отговор
    Умничък Кузманчо, как си представяш бастисването на една 440 МЕГАВАТОВА ЕЛЕКТРОГЕНЕРИРАЩА МОЩНОСТ, и то не само една, а цели 4(четири) мощности.... ако нямаше непосредствена опасност от голям радиационен инцидент??? Знаеш ли, какво му се случи на професора, ръководещ обследването на тези реактори?
  • 62 Име

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "факт":

    Много повече са, всички останали живи след 1944-та и разклоненията им след 1989-та! Бизнесите също трябва да подлежат на "преглед"!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 оня с коня

    20 1 Отговор

    До коментар #56 от "един":

    сега си на дереджето на конго!!!

    Коментиран от #65, #73

  • 65 Българин

    6 11 Отговор

    До коментар #64 от "оня с коня":

    Що не отидеш да поживееш в Конго, да се убедиш, че драскаш небивалици?
  • 66 оня с коня

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "факт":

    минимум!
  • 67 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 26 Отговор

    До коментар #63 от "Българин":

    Една от грешките на прехода от „социализЪМЪТ” е , че не се организираха заведения за превъзпитание на комунисти. Затова още дълго ще четемЕ и слушаме идиотщините им.

    Коментиран от #126

  • 68 знаещ

    43 4 Отговор
    Американците ни накараха да затворим четири блока в АЕЦ като същ те такива блокове все още работят в Словакия след това ни накараха да се откажем от Южен поток А сега тези разпълвачи на война се натискат да ни доставят газ и да ми строят атомни централи но на десетки пъти по-високи цени а може би ще плащаме предварително както за измислените изтребители Крайно време е да изметем това марионетно правителство и да отидем на нови избори бъдещето е във Възраждане и дано президента да направи партия Това са единствените действащи политици които мислят наистина за България не са предатели и не са американски подлоги
  • 69 врял и кипял

    36 2 Отговор
    На тези които пишат против социализма ще им кажа само едно погледнете и ако е в умствените ви възможности оценете Какво се случва в комунистически Китай и дали има по-силна икономика от тяхната

    Коментиран от #75

  • 70 Атлантист+

    5 26 Отговор

    До коментар #5 от "Нито":

    Стига руски опорки. 2030 трябва да затворим Козлудуй и край с руската ядрена енергетика - гордостта на Социализма. Достатъчно пари смъкнахме от съседите. В бъдеще, ще живеем от вятър и слънце, както всички яфриканци

    Коментиран от #76

  • 71 Българин

    5 22 Отговор
    Комунистите много пари откраднаха от енергетиката и още искат да крадат новите им спряха кранчето
  • 72 Мим

    35 0 Отговор

    До коментар #2 от "факт":

    Абе не ги броя,ама поне сегашните ПП ДБ,ГЕП И ДПС,сметнете ги и са си за изпълнение на тази присъда,щото продължават да погубват българския интерес.Те вкупом са западни подлоги и служат на чужди интереси...Престъпват си клетвата,че уж ще работят за България...
  • 73 един

    9 11 Отговор

    До коментар #64 от "оня с коня":

    Възможно е някои да са на дереджето на Конго,но само някои!Много пътуват из Европа/и не само/и се чувстват като у тях си,други ходят на плаж до Гърция,трети изпращат децата си да учат на Запад и т.н.!Не знам дали това го има в Конго,но у нас го нямаше преди 20-25години!
  • 74 Енергийните фирми на комунистите

    7 19 Отговор
    първо ни ограбиха чрез АЕЦ Белене, а после Борисов ни ограби за пореден път като даде 4 милиарда наши пари на путин за сръбската тръба!
    Простичко е, нали?

    Коментиран от #98

  • 75 Българин

    6 13 Отговор

    До коментар #69 от "врял и кипял":

    "комунистически Китай"

    Не искам да те притеснявам, но Китай не е там където е, защото е "комунистически", ТОЧНО ОБРАТНОТО - защото от над 40 години са оставили Западния локомотив да ги тегли, набраха инерция, окрадоха технологиите му и сега разчитайки на фактора население, се опитват да го задминат. През тези 40 години всичко в икономиката на Китай работеше КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ.

    СЕГА комунистическтие другари там , решиха, че са набрали достатъчно инерция и ВЕЧЕ могат и да са "комунисти" и ВЕДНАГА започна да им се отразява.
  • 76 Българин

    9 14 Отговор

    До коментар #70 от "Атлантист+":

    Интересно как Румъния направи АЕЦ, без да се налага да се кълне на руските "експерти"?

    С други думи, приказките - или с Русия, или с "перки и соларки" май са само за едни балачорници.

    Коментиран от #80, #118

  • 77 От Деканата

    20 0 Отговор
    Кузманчо е умно момче. Да не вземе някой да го допусне до властта!
    Ще ни се обърка пасианса...
  • 78 Кузмич, кузмич

    1 21 Отговор
    Явно доста сериозно си пострадал по линия на наследственост от родителите. Съдя за тяхната интелигентност по името, което са ти дали…

    Коментиран от #82

  • 79 Факти

    26 3 Отговор
    За два реактора от Уестингхаус нашите предатели плащат 30 млрд.д
    АЕЦ Белене до ключ струва 10 млрд.д.
    За сведение на западните слуги, само руските котли са ковани я западните са заварки.
    По времето на Джими Картър,един достоен президент,за разлика от сегашния който е срам за велика Америка, гръмна котел в една от централите.Зягина много народ.Прочинатс са заварките.
    Чернобил гръмна защото за да увеличат производството на ток слагат по дебели колектори.
    Все едно слагаш по дебел кабел на България на бушона и гърми инсталацията.

    Коментиран от #83

  • 80 Чаушеску

    18 1 Отговор

    До коментар #76 от "Българин":

    Румъния не е направила нищо.
    Франция в мътното време след мене, с големи подкупи-направи"Черна вода" и още си е френска.
  • 81 Е то бива, бива ама...

    0 16 Отговор
    От де ги копаете такива ? Ама и на вас толко ви е акъла, 2 грама по малко от на кокошка! И с такива хора сме тръгнали държава да изправяме на крака и народ да защитаваме.
  • 82 Франц Кафка

    7 0 Отговор

    До коментар #78 от "Кузмич, кузмич":

    Коментиращият всичко, особе нно онзи който се опитва в генетичната област определено е пълен простак
  • 83 ха, ха, ха

    1 2 Отговор

    До коментар #79 от "Факти":

    И веднага после на скрап, нали? Щото после няма кой да ни даде гориво за печките им.

    Коментиран от #94

  • 84 Някой

    15 2 Отговор

    До коментар #30 от "Плашимир":

    Знам на озуст поне една - Фукушима. Сещайте се какво им е качеството.

    Коментиран от #85

  • 85 Цирк

    2 14 Отговор

    До коментар #84 от "Някой":

    О, да, след земетресение И цунами, наистина "качеството" им е виновно.

    Коментиран от #87

  • 86 Някой

    21 1 Отговор

    До коментар #43 от "Запознат":

    9росто е - Румъния има силно лоби. Франция. Реакторите на техния АЕЦ са френски.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 хихи

    8 0 Отговор
    Физическо възпитание му е майката, Мануална терапия с използване на респектиращи средства....
  • 90 Гого

    3 16 Отговор

    До коментар #50 от "Калин":

    Кога България е имала 6 работещи ядрени реактора?

    Коментиран от #91

  • 91 хихи

    16 3 Отговор

    До коментар #90 от "Гого":

    Когато си бил заблуден сперматозоид в топките на дядо си

    Коментиран от #93

  • 92 Чекист

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гертруд":

    Зачот! ;)
  • 93 Гого

    5 19 Отговор

    До коментар #91 от "хихи":

    А аз се чудех взащо все някой от малките реактори бе затвпрен в "планов ремонт". Умници били комунистите. Даам. И с "6" реактора го карахме 3 към 1 режим на тока. Да не ти се случи да си в асансьора по това време.....

    Коментиран от #97, #111

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Кен Еф

    16 1 Отговор
    Чшшш алоу, посолството ще ти шока канчето, как ди позволяваш да говорош истината? Къде се намираш ти
  • 97 Ха ха ха

    18 4 Отговор

    До коментар #93 от "Гого":

    След като говедата блокираха сметките на България се получи това.
    Трябвало е да спре асансьора и да се скъсат въжетата когато си в него

    Коментиран от #99

  • 98 УЙКО-КАЛЕКО

    0 10 Отговор

    До коментар #74 от "Енергийните фирми на комунистите":

    ПАК СЕ ИЗЦЕПИ.НЕ СА 4 ,А 3 МЛД.СЪЩИЯТ СИ КАТО ЕДИН КОМЕНТИРАЩ .БЕШЕ ПИСАЛ,ЧЕ ЕС НИ ДАЛ 60 МИЛИАРДА ЕВРО ,НО БОКО ГИ ОТКРАДНАЛ.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 До запознатия

    24 2 Отговор

    До коментар #32 от "Запознат":

    Колко си бос,представа си нямаш.Поне си мълчи да не ставаш смешен.Защо Ердоган е диктатор?Само защото така са го определили западнярските клоуни?Ами не е достатъчно.Каквато и инфлация да е в Турция не променя факта,че имат реална икономика,и то много ама много силна.Знам го,защото го виждам,не от приказки.Какво имаме ние с ниската инфлация и великата демокрация?Вътрешна търговия,услуги,малко ишлеме,даже и храната ни е внос.ааНакратко нищо.Живеем от европодаяния.А относно АЕЦ Акую кажи им на тези "експерти" да си заврат дипломите знаеш къде.

    Коментиран от #103

  • 101 Българин

    6 11 Отговор

    До коментар #99 от "Гого":

    Той тогава е бил току що роден, отпусни му малко въздух да диша. Откъде да знае, че България беше фалирала и нашите партийни величия бяха направили пътека до Москва да просят още заеми.
  • 102 Бай Тошо

    15 0 Отговор
    Като я няма котката мишките лудеят
  • 103 Запознат

    2 15 Отговор

    До коментар #100 от "До запознатия":

    "Защо Ердоган е диктатор?"

    Задаването на такъв въпрос автоматично де дисквалифицира от сериозна дискусия, защото до него може да води само 1) незнание в който случай имаш доста да четеш преди да се включиш или 2) умишлен гьо нсуратлък, което означава, че конструктивно с теб не може да се разговаря.

    Иначе ми беше приятно.

    Коментиран от #130

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 бай Иван

    30 1 Отговор
    Четох нещо на Валери Найденов . Та той казва "Ако в нещо не можеш да видиш логика , значи се касае за далавера". Да видим логиката.
    Та първо 1. Кой и как така реши само за три дни да продадем на Украйна каквото сме закупили за Белене.? Даже май самите украински власти са изненадани ,че искат да купуват.?
    2.Като ще продаваме, защо не го пуснем за продан публично? По-голяма вероятност има да се купи от страни които използват или ще строят руски реактори .И най-важно имат пари за това.
    3. Възможно ли е въобще, който и да го купи да не се допита до РОСАТОМ ще се съгласи ли за това, тъй като явно ще трябва да се дооборудва това което ще купят? Ако е така кой гарантира ,че те ще ес съгласят още по-малко пък за Украйна.
    4.Може ли държава в такова тежко финансово състояние да си позволи и да и е изгодно да строи атомна централа , а ние да говорим за загробване на пари в построяването та същата тази централа, която никога няма да се изплати според наши "експерти.? Сега се питам ние ли сме глупави или украинците?Не може и двете страни да са умни и да печелят .
    5.Възможно ли е реактори за една площадка да се лицензират за друга. Не знам отговора?
    6. Украйна се чуди какви заеми да вземе, а трябва да отдели спешно пари да плати нещо, което не се знае дали въобще ще може да ползва. Някой вярва ли,че ще получим нещо за това оборудване? Аз лично не!
    7. Как продаваме нещо без да има анализ за ползите или загубите от това? Доколкото разбрах от заседанията на

    Коментиран от #106

  • 106 Запознат

    2 12 Отговор

    До коментар #105 от "бай Иван":

    Кой въпрос от списъка ти смяташ за "най-силен" да го размажа, че е много писане да размазвам всичките.

    Избери си.

    Коментиран от #115, #136

  • 107 бай Иван

    19 3 Отговор
    Доколкото разбрах от заседанията на парламента такъв анализ няма.
    Та когато нещо мирише на далавера, изглежда като далавера , прави се като далавера то то е чиста далавера. В задачката се пита само за кого е тя?
  • 108 Гого

    8 5 Отговор
    Да Натиска наистина бе външен. Чуждите банки нямаха доверие на посткомунистическа България и упорито не ни даваха заеми. А които се престрашаха, го правеха срещу космическа лихва;
  • 109 Пенсионер 200+50 изборни

    22 3 Отговор
    КУЗМАНЕ, ЗАЩО СЕ ПРАВИШ НАСИЛА СЛЯП? ЗАЩО ПОСТАВЯШ КАРУЦАТА ПРЕД КОНЕТЕ И ПОСЛЕ ПИТАШ, КАК ТАКА СЕ ПОЛУЧИ?
    ДОБРЕ! АЗ ЩЕ ТИ КАЖА, А ТИ ИДИ ДО ОРЪЖЕЙНИЯ МАГАЗИН И КУПИ РЕВОЛВЕР! ПЪРВИТЕ 4 БЛОКА БЯХА ЖЕРТВА НА БОЛНИТЕ АМБИЦИИ НА МЕГЛЕНА КУНЕВА - "КРИВОТО КУНЕ". НЯКЪДЕ В КУЛОАРИТЕ И ПОДХВЪРЛИЛИ ЧЕРВЕЙЧЕТО, ЧЕ АКО СЕ ЗАТВОРЯТ 3 И 4 БЛОК, ФРАНЦИЯ НЯМАЛО ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ НА ВЛИЗАНЕТО В ЕС И ЗА НАГРАДА ЩЕ ПОЛУЧИ МЕДАЛ. АРГУМЕНТИТЕ НА ФРАНЦИЯ ЩЕЛИ ДА БЪДАТ ПРЕМИНАВАНЕТО НА ЕВРОПА КЪМ ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ - СЛЪНЦЕ И ВЯТЪР. СИМЕОН ( СИМО ЧЕСТНИЯ) БЕШЕ ВИНАГИ "ЗА", ЗАЩОТО СЕ ИНТЕРЕСУВАШЕ САМО ОТ РЕСТИТУЦИЯТА И НЕЙНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ, А В КРАТУНАТА НА КРИВОТО КУНЕ ДУХАШЕ ВЯТЪР И НИЩО НЕ ПРОСВЕТВАШЕ. НЕ ЗАБРАВЯЙ, ЧЕ И ДВАТА БЛОКА БЯХА МОДЕРНИЗИРАНИ И МААЕ ИМ ДАДЕ ОЩЕ 30 ГОДИНИ ЖИВОТ! СЪЩОТО СТАНА И С БЕЛЕНЕ - ГОТОВА ДОКУМЕНТАЦИЯ, ГОТОВА ПЛОЩАДКА, ДВА РЕАКТОРА (ВСИЧКО ПЛАТЕНО) И НАЧЕЛО НА "ЕКСПЕРТИТЕ" ЗАСТАВА ПОЖАРНИКАРЯ БОКО🎃! УЕСТИНГХАУС МУ ПОДШУШВА, ЧЕ В ТАЗИ ЗЕМЕТРЪСНА ЗОНА РУСКИТЕ БЛОКОВЕ СА РИСКОВИ И ТРЯБВА ДА СЕ ОРИЕНТИРА КЪМ АМЕРИКАНСКИ. КАКВИ ОБЕЩАНИЯ СА МУ ДАВАЛИ - НЕ ЗНАЕМ, НО 🎃 10 ГОДИНИ СПИРАШЕ ЦЕНТРАЛАТА. ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ Е, ЧЕ ТОЙ ТРЪБЕШЕ ЗА "КОСМИЧЕСКИТЕ" 6 МЛРД. ДОЛАРА И КЪСАНЕТО С РУСКАТА ЕНЕРГЕТИКА. ЗАЩО, ОБАЧЕ, СЕГА РИЕ ДА СЕ ПРОДАДАТ ДВАТА РЕАКТОРА? АМИ ЗАЩОТО УЕСТИНГХАУС МУ ПУСНА ОФИЦИАЛНА ОФЕРТА ЗА 25 МЛРД.ДОЛАРА, А ТОЙ НАЙ - ТЪПО ПРОКАРА ТУРСКИЯ ПОТОК, И...
    ЦВЕТЕЛИНА БИРИСЛАВОВА С НЕЙНАТА БАНКА СТАНА ОСНОВЕН ИГРАЧ В ДАЛАВЕРАТА СЪС ЗЕЛЕНА ЕН

    Коментиран от #123

  • 110 УЙКО-КАЛЕКО

    12 3 Отговор
    Въобще не може да става дума и лаф за сравнение между нашият социализъм и китайския..В КИТАЙ провинилите се комунисти ги разстрелват на стадиона ,а нашите ги местеха от един град в друг пак на ръководни длъжности. Навремето МАО направил колхози по съветски образец в КИТАЙ които просъществували около 5 години и когато видял,че народа го налегнал голям глад ,развалил колхозите и върнал земята на селяните.
  • 111 Балев Милко

    29 2 Отговор

    До коментар #93 от "Гого":

    Ами имаше режим на тока, моето момиче, защото по договори изнасяхме 70%от всичко за Гърция и Турция. Щото иначе валута няма.
    После за това ни изкундиха да затвори 4те блока(с още 20г ресурс), за да ни вземат пазара франсетата от "Черна вода".

    Коментиран от #114

  • 112 минчо

    23 2 Отговор
    наистина сме лош материал шом търпим такава власт от подлоги и подметки
  • 113 33 години

    25 3 Отговор
    Всички тези факти само показват ЗАЩО България е най-бедната страна в Европа, с най-корумпиран политически елит! Защото ни "назначават и одобряват" управниците в "посолството"! А те, за една снимка с посланика или с някой от ЕС са готови да подарят цялата държава!
  • 114 Гого

    3 17 Отговор

    До коментар #111 от "Балев Милко":

    И водата ли изнасяха по договор? Щото и нея я нямаше.

    Коментиран от #120

  • 115 бай Иван

    20 1 Отговор

    До коментар #106 от "Запознат":

    Виж ако искаш пиши , ако искаш недей . Аз за мен знам отговорите на всичките въпроси и няма как да ме размажеш. Въпросите бяха риторични и такива каквито би си ги задал един обикновен човечец които се чуди какво става и който не разбира от енергетика . Имам ама много представа от енергетиката на страната . И то по една проста причина в даден момент от професионалната си кариера съм се занимавал служебно с посочената тематика .Познавам лично голяма част от "експертите" дето за за и дето са против и дето се изказват по медиите и от години им знам становищата и кой, какво и най-вече защо защитава определени тези. Така ,че по-полека с размазването, щото не знаеш кой е този отсреща и дали въобще можеш да го размажеш.

    Коментиран от #116

  • 116 Нищо не знаеш

    1 15 Отговор

    До коментар #115 от "бай Иван":

    копи/пейста не те прави много умен

    Коментиран от #122

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Бокооо! 🎃 беше и до гроб ще си🎃

    11 1 Отговор

    До коментар #76 от "Българин":

    Вранча има договор с Черна вода да не се бута централата!
  • 119 гост

    2 15 Отговор
    С една дума тъпанар , с две думи голям тъпанар !! С такива пишман платени експерти врагове не ти трябват !!
  • 120 Балев Милко

    23 3 Отговор

    До коментар #114 от "Гого":

    Водата сега я няма. Тогава имаше в изобилие и ставаше за пиене.
    Тока беше 2ст-дневна и 0.5ст нощна тарифа, а водата- не помня точно но не повече от 10-12 ст/куб. м.

    Коментиран от #129

  • 121 А бе то

    27 0 Отговор

    До коментар #34 от "Демократ":

    Япония и Турция са сеизмични зони, но това не им пречи да развиват ядрената си енергетика. Обяснението ти е за деца в детската градина, първа група.
  • 122 бай Иван

    9 0 Отговор

    До коментар #116 от "Нищо не знаеш":

    Въпрос на мнение . Както имаше един лаф "Айнщайн, ти па си много убав". Та те така.
  • 123 УЙКО-КАЛЕКО

    11 2 Отговор

    До коментар #109 от "Пенсионер 200+50 изборни":

    ПЕНСИОНЕРЕ стига с този БОКО.БЕЛЕНЕ е замислен като проект през 1980 и СТОПИРАН през 1990 г.По това време БОКО е опъвал шланга или е охранявал ТАТО.СЛЕД 1990 Г ИМА ДВЕ ПРАВИТЕЛСТВА НА СДС ТРИ С УЧАСТИЕТО НА БСП(най големите зашитници на централата между другото) едно на НДСВ,а набеденият от теб виновник БОКО ИДВА НА ВЛАСТ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРЕЗ 2009 Г.Преди БОКО има три правителства с пълен мандат на СДС( имаха за цел приватизацията)на НДСВ цел връщането на имотите) и ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ(БСП ,НДСВ и ДПС които за 4 години са изтеглили около 25 млд евро заеми)ТОВА СА ФАКТИ И МОЖЕШ ЛЕСНО ДА ГИ ПРОВЕРИШ
  • 124 Чичо Пешо

    0 12 Отговор
    Пълни глупости говори това момче.
    Така и така говорим за произход на роднини, да каже кой е баща му. Че даже веднъж го беше поканил в студиото си и го интервюираше 😂. Ама да спести спортната част на кариерата .
  • 125 Късно е.

    19 1 Отговор

    До коментар #47 от "Сталин":

    За да бъдат сигурни, че няма да го направим, сегаЩните ни "партньори" ни накараха да нарежем реакторите. Тарикатско, а?
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Абе болния

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Запознат":

    Ходи в Кирилово ,
    Там е за теб .
  • 128 Фукошим

    9 2 Отговор

    До коментар #26 от "Запознат":

    Чул ли си .
    Фалирала японска фирма
    Купена от канадци
    Киро канадеца чул ли си за него.
  • 129 Гого

    1 9 Отговор

    До коментар #120 от "Балев Милко":

    Напротив. Тогава имахме и режим на водата. Ама явно си бил във влажния поглед на родителите си.
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Някой

    16 1 Отговор
    Да, вярно е. Наистина си облъчен от западната пропаганда, според която, който не върви по пътя, посочен му от чичо Сам, автоматически става диктатор. Медиите са прости пропагандните средства.
    Ма ти си ги гледай и им вярвай. В матрицата си и не искаш да прогледнеш.
  • 132 Аз Кочо

    3 8 Отговор
    Ако Кунев не ги беше затворила сега още щяхме да гледаме ЕС през крив макарон.
    Не че бяхме или сме за ЕС но това се хавата.
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Читател

    19 1 Отговор
    "България има право на своя стратегическа независимост - енергийна, икономическа и културна." Има ама друг път. Колониалните държави нямат право на никакво самоуправление, суверенитет и икономическа независимост. Защо нямаме АЕЦ БЕЛЕНЕ дори построен от Фрасатом, а не от Росатом. Отговора за това е много прост. Погледнете близкото минало, когато Иван Костов сключи договорите за Марица 1 и 3. До ден днешен тези централи продават ток над пазарните цени на електроенергията, независимо иска ли България или не. Да не говорим за това дали работят или не. Такива са сключените договори с ТЯХ-КОЛОНИАЛНИ. За пример в САЩ няма нито една електроцентрала с такъв договор. Та от това искане на Зеленски относносно закупените от България реактори има само една единствена цел обслужваща САЩ и това е тези реактори да ги няма в България и да не могат да бъдат използвани от нея. Целта е да се платят едни огромни пари на фалшивата Уестингхаус която да пистрои някаква централа със сключен договор по подобие на Марици те 1 и 3. Тоест работи или не НЕК да им плаща договорената супер надут цена която ще надхвърля далеч пазарната. Това е факт и сега с МАРИЦИТЕ.
    Тогава за каква енергийна независимост говорихме, когато дори за закупуване на гориво за 7-ми блок пак бе под заповедта на посланика от ПОСОЛСТВОТО. От много демокрация и евроатлантически ценности България отново е под робство-сега го наричат евроатлантическио.
    Дори и шарлатаните които ни управляват са назначени от посолсо
  • 135 Браво

    12 0 Отговор
    щото нашите политици са г"ъзо:лизци на запада. сега плащаме много повече,а някой прибра милиони за това
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Не знам дали си Българин

    11 1 Отговор

    До коментар #63 от "Българин":

    Ама за ЖП линиите, че са строени всичките преди войната, особено двойните, да имаш да вземаш. Построени са от КОМУНИСТИТЕ, не че не го ненавиждам обаче истината е тази и тя е само една. Лъжите дето ги сипете по форумите са явно платени от ПОСОЛСТВОТО ВИ.
  • 138 Тя ядрената технология на Уестинхас

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Запознат":

    Сигурно е много надеждна, щото са се доказали в международен мащаб. Затова касетите им с ядрено гориво се пускат почти навсякъде кудето са ги сложили, щото са големите професионалисти. Това са истински факти, а не измислени доеоди
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 СДСеЧума

    7 2 Отговор
    "Кохюй не скача е червен". Помните ли!?
    Още малко и ще се наскачахте.
  • 141 да, ама не

    12 1 Отговор

    До коментар #18 от "Наскоро беше открита някаква АЕЦ в":

    В момента в света има няколко действащи проекта по строителство на нови АЕЦ.
    Ще се иненадаш да научиш, че почти всички проекти са на руснаците.
    Руснака строи в Бангладеш (2 блока на площадка Рупур), Египет (4 блока на площадка Ел Дабаа), Китай (пусна 2 блока 2019 и строи още 2 на площадка Тянван и още два блока на площадка Худапу) и Индия (4 блока на площадка Кудамкулан) - общо 14 блока. Пуска на всички тези блокове предстои. Ако сложиш и турските, то отиваш на 16 блока извън Русия. Не коментирам преговорите със Саудитска Арабия и ОАЕ.
    Ясно е, че унгарския и финладския проекти ще бъдат спряни, но ги имаше и тях в протфолиото на Росатом.

    Сега познай къде строи "великия" Уестингхаус - само два блока в САЩ, като вече са генерирани 4 години закъснение, което доведе цената от 28 милиарда долара на 32 милиарда. Плановете са да се пуснат тази година, така че не очаквам повече значително повишаване на цената. Но и 32 милиарда долара не са хич малко при цени, изначално формирани към 2013. Колко биха били, ако се почне сега - дори не ми се мисли.
    Къде строи Фраматом - във Великобритания и нейсе след 20 години, пуснаха най-накрая 2 блока във Финландия - 3 блока общо, всеки един гони 20 милиарда евро като цена
    И корейците, май имат два проекта за по 2 блока (като единия май успяха да го завършат).
    Е, излиза, че ние ще сме тези, дето ще реанимират Уестингхаус. Може и унгарците да бъдат натиснати в спасителната операция, но не е изключено те да изберат Фрам
  • 142 Точно така...

    5 7 Отговор
    Да се затвори всичко свързано с Азиатския рай и евразийската паразитна машина ! Като почнем от историята и стигнем до допотопните реактори от 60 ти годинш
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Гатака

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "факт":

    Повече са, сега има повече блюдолизци
  • 145 НЕ ЛЪЖИ!

    0 0 Отговор
    АС ЗАПОВЯДАХ СРЪБСКАТА ЦЕНТРАЛА ДА ИЗЧЕЗНЕ :)
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Умря Марко

    2 9 Отговор
    Аре бегайте с вашите руски проекти Милиарди платихме за болшевишки схеми
  • 148 Милен

    7 0 Отговор
    Ами защо толкова години не направихте 7 блок в Козлодуй и сега да работят?
  • 149 хахаха

    1 5 Отговор
    Кузман, както личи и от името му, си е руска под...ога
  • 150 Хакуна матата

    6 0 Отговор
    Това го прочетете на политиците ни, които са крайно късогледи и без собствено мислене.
  • 151 смрадливи гадни продажни

    5 1 Отговор
    политици!!!!! ама ше дойде.... ид ов ден! нема начин да не дойде. с тая политическа паплач.
  • 152 Гост

    8 0 Отговор
    ОК...затворени... затворени...на тяхно място не може ли да се инсталират нови мощности...
  • 153 скорпи

    4 8 Отговор
    Всички знаем че Белене е земетръсна зона! А и за какво ни е на малка България толкова реактори? Не дай си БОЖЕ да гръмнат като в Чернобил и какво правиме тогава? Всичко е въпрос за алчността?!!
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 ИНЖ

    2 4 Отговор
    Просто ядреното и руското лоби си имат много 4000-ници на заплата.
  • 156 ДЪНДИ

    8 1 Отговор
    нашите политици са правени като че ли в един калъп трябва да си мазохист да си Унищожиш три пъти енергетиката заради Е С много са едноклетъчните ръководени дистанционно
  • 157 Просто е

    7 2 Отговор
    Управниците ни са предатели.Америка ни е купила.А ЕС ни използва.Толкова е просто.

    Коментиран от #159

  • 158 Читател

    4 1 Отговор
    Много обективно мнение с поглед за в бъдеще как ще се отрази като цяло. Нещо, което политиците напоследък пропускат, превключили са на "оцеляване" ден за ден я карат, не им пука какви ще са последиците след време, гледат да оцелеят, за момента.
  • 159 Изтърван

    0 1 Отговор

    До коментар #157 от "Просто е":

    Май нещо ти хлопа дъската
  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Иванов

    0 1 Отговор
    Кузманов незнаещ ли кои са виновните Ами всички т.н.политици на прехода и техните предшественици и наследници и сегашни комумяги както и Доган и ДПС които нямат и Терес да има АЕЦ а можехме да направим нова АЕЦ от Франция Япония ю.корея те имаха интерес както и ние щяхме но русофилите-комуняги не позволиха а сега реват че ще ги продаваме да не забравя новата атака,възраждане.ето ти причините.всички тези и настоящи са за затвор за дълго време начело с м.кунева.
  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.