Last news in Fakti

11 Юли, 2023 06:00 4 855 62

Корупция и руски зависимости: историята на АЕЦ "Белене"

  • корупция-
  • белене-
  • аец белене-
  • реактори-
  • българия-
  • атомна централа-
  • русия-
  • ядрено гориво

Наскоро обаче Украйна заяви амбицията си да измести Русия от доминацията ѝ на пазара на ядрено гориво

Корупция и руски зависимости: историята на АЕЦ "Белене" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Двата реактора за АЕЦ "Белене", складирани на части край Дунава, ще заминат за Украйна и това е достоен край за една недостойна сделка, обременена с тежки съмнения за корупция и руски зависимости. За бъдещата продажба се разбра покрай посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България, а държавата има шанс да получи цената, платена за двата блока през декември 2016 година - близо 660 милиона евро.

Това беше последният шанс за реакторите. Засега ядреният сектор на Русия е изключен от санкциите, наложени заради войната в Украйна, но натискът да има такива се засилва. Президентът Румен Радев, който представляваше България на заседания на Европейския съвет, докато управляваха назначени от него служебни правителства, беше заявил, че България ще наложи вето на евентуални санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика.

А от разговорите между министрите на енергетиката на Украйна и България тези дни стана ясно, че "България разполага с частично доставено оборудване, което не е достатъчно за изграждане на цяла нова мощност". Фактът, че България не е получила цялото оборудване, съобщи в Народното събрание още преди 2 години тогавашният служебен енергиен министър Андрей Живков. Има недовършено оборудване в два от заводите на доставчика в Санкт Петербург и Волгодонск, за което България нито плаща за съхранение, нито е правила постъпки да го получи, обясни той.

Тука има - тука няма

С продажбата на реакторите "гьолът", както е известен проектът за втора АЕЦ благодарение на кръстника си Бойко Борисов, не става по-малко съмнителен. Но и съмненията, и прокурорските проверки, и платените през тези четири десетилетия, откакто се ражда идеята за проекта, най-малко 4 милиарда лева на консултанти, лобисти и производители изчезват яко дим. Кой ял - ял, кой пил - пил, както казваше преди години бизнесменът и почетен руски консул Георги Гергов за милиардите, потънали в един друг "гьол" - Корпоративна търговска банка (КТБ).

През годините АЕЦ "Белене" бе замразявана - и размразявана, но резултът беше, че и при едното, и при другото действите се харчеха милиони публични средства.

Проектът не стана общобалкански, стратегически инвеститор не се намери, оборудването не се продаде, а за консервацията и преконсервацията на частите България плаща на "Атомстройекспорт" - договорът изтича в края на 2023 година.

Особено активни за втора АЕЦ

Двама премиери - Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов, и двама президенти - Георги Първанов и Румен Радев, поработиха за АЕЦ "Белене", макар да не успяха да я реализират. Сакскобургготски я постави на енергийната карта на България. Първанов я вкара в "Големия шлем", договорен с Путин. А при Борисов беше подписан анексът, задължил неотменимо България да поръча реакторите, преди да има инвеститор и проект за "Белене". Назначеното от Радев служебно правителство я вкара в 30-годишната си енергийна стратегия с предложение за изграждане на общо 4000 MWh ядрени мощности - 2000 от които на площадката на АЕЦ "Белене".

Само допреди няколко години лидерът на ГЕРБ и президентът се състезаваха за благоволението на Москва за големите руски енергийни проекти. АЕЦ "Белене" е неизбежна, а икономическото ни сътрудничество с Русия трябва да се развива - независимо от санкции и контрасанкции, заяви през юни 2019 година Радев на Международния икономически форум в Санкт Петербург. Три месеца по-късно Борисов се обяви за международен консорциум за "Белене" между част от седемте компании, подали заявки за стратегически инвеститор, сред които и руска. Направи го в деня на подписването на договора за строежа на газопровода "Турски поток" през българска територия, на който присъства заедно с тогавашния руски министър на промишлеността Денис Мантуров. А през ноември същата година Борисов обясни и на американския президент Доналд Тръмп колко международна е АЕЦ "Белене" - реакторите може и да са руски, но подизпълнител за една трета от дейностите ще е френската Areva, General Electric може да осигури турбините, а Westinghouse - ядреното гориво.

Символно

Макар и не за "Белене", но от 2024 година Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде зареден с гориво на Westinghouse, с каквото работят и ядрените реактори в Украйна. С такова работеше и най-голямата АЕЦ в Европа - Запорожката, но след като попадна под руски контрол бе съобщено, че Русия ще превключи окупираната електроцентрала от американско ядрено гориво обратно към руското. В момента реакторите са изключени и се поддържат само в техническа готовност.

Наскоро обаче Украйна заяви амбицията си да измести Русия от доминацията ѝ на пазара на ядрено гориво. Още през 2021 година държавната украинска компания Energoatom започнала да разработва производство на горивни компоненти по технология на Westinghouse. "Планира се след три години да започнем пълен цикъл на производство на ядрено гориво в Украйна - 2026 е датата, когато ще можем напълно да произвеждаме нашето украинско гориво от компоненти, произведени тук", беше заявил енергийният министър Херман Халушченко, изразявайки надежда в бъдеще Украйна да стане доставчик на ядрено гориво за страни, включително Чехия, Словакия, Финландия и България.

Красимир Първанов, благодарение на чийто подпис под анекс 12 между НЕК и руската "Атомстройекспорт" България се задължи да поръча и плати над 660 млн. евро за реакторите, продължава да е представител на държавата в "Лукойл Нефтохим". Поставен е там при управлението на ГЕРБ през март 2017 (по странно съвпадение и той, и предшественикът му - държател на "златната акция" Румен Овчаров, са все застъпници за АЕЦ "Белене"). Мандатът му е изтекъл на 6 юни 2022, отговориха от Министерството на енергетиката (МЕ) на запитване на Дойче Веле. На въпрос дали ще бъде задвижена процедурата за смяна на държавния представител в Надзорния съвет, оттам отговориха, че МЕ "разработва методология за избор". Предишният служебен кабинет 7 месеца бавеше процедурата, тъй като така и не успя да одобри критерии, на които да отговаря представителят на държавата и да бъде изработена процедура за избор. Такива критерии и процедура не успя да изработи и редовният кабинет на Кирил Петков, а настоящият - на Денков-Габриел е на власт едва от месец. Резултатът е, че и предишното общо събрание на дружеството през юни м.г., и сегашното запазват Първанов на поста.

А краят на АЕЦ "Белене" е символен. Руски реактори с американско гориво, които ще произвеждат енергия в помощ на нападнатата от руснаците Украйна. Продадени ѝ от България, която се измъква от енергийната хватка на Москва, разкаляна от "гьолове".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 94 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алоооо зелето

    65 27 Отговор
    Тая тетка що не си гледа манджите и турския сериал?
  • 2 Само питам

    71 23 Отговор
    Хубаво , ама какво ще правим след 4 години когато изтече лиценза на АЕЦ Козлодуй ? Ще внасяме ток от Турция ?

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гориил

    63 22 Отговор
    Няма да можете да помогнете на Украйна по никакъв начин, дори и да продадете реакторите на АЕЦ Белена. Без участието на стотици руски компании, пускането на нова атомна електроцентрала е невъзможно.Горивото на Westinghouse ще съкрати живота на реакторите и няма да бъде прието от Русия за изхвърляне и рециклиране.Русия като цяло премахва всички гаранции за поддръжка и спира доставките на резервни части и възли.

    Коментиран от #10

  • 7 Град Симитли

    62 11 Отговор
    ".... и това е достоен край за една недостойна сделка, обременена с тежки съмнения за корупция и руски зависимост..."
    ... следват истини, полуистини, откровени лъжи и партенки.
  • 8 Бонев

    65 13 Отговор
    На американските лизачи за каквото и да стане дума все руски интереси им се привиждат.
  • 9 И Теменугата

    43 7 Отговор
    нагла на преден план .
  • 10 Без Русия

    15 40 Отговор

    До коментар #6 от "Гориил":

    направо Земята ще спре да се върти !

    Коментиран от #26

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 5 Отговор

    До коментар #11 от "Гориил":

    Точно Написано от Вас Горил
  • 13 Вижте Сега,

    38 8 Отговор
    Не трябва да се шашкаме, че ще изгубим ядрената си енергетика. Скоро и да искаме няма да можем да изнасяме електроенергия, защото Турция ще ни измести на Балканския пазар. Ние тежка индустрия вече нямаме, която е изключително енергоемка (металургия и машиностроене). Ние вече сме си колониална държавица на хранилка от ЕС - получаваме чисто по около 350 млн евро на година. Тези пари, разбира се, не са достатъчни за някакво устойчиво развитие, но с тях успяваме да кърпим бюджетчето си. Това е. Не сме единствените в ЕС, които жижеят така. Вижте прибалтийските изчезващи държави. Те пък и се милитаризират на цялата си деградация. Дано и наште атлантисти на власт да не започнат да ни въоръжават за сигурността ни

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Американското посолство

    39 7 Отговор
    създаде политическата мафия в България. И днес кадрува с клановете си ПП ДБ ГЕРБ СДС ДПС. На тях се дължи у по упадъкът във вс сфери и пропадането от 25-то място в света по развитие до 90-то.... Крадецът вика дръжте крадеца.
  • 15 Гориил

    38 7 Отговор

    До коментар #13 от "Вижте Сега,":

    Още днес българската делегация на срещата на НАТО ще гласува за продължаване на войната в Украйна.Никой няма да посмее да се въздържи от аплодисменти и възторжени поздрави към украинския президент.Това ще бъде показано по телевизията и горко на тези, които отказват да ръкопляскат бурно и да викат силно.

    Коментиран от #36

  • 16 Госあ

    43 3 Отговор

    До коментар #13 от "Вижте Сега,":

    Започват, започват да ни въоръжават и нас. Нали сме първа линия. А още когато се отказахме от Южен Поток, Милер ни го каза, просто ЕС е решил да даде енергетиката в този регион на турците. Последва замразяването и на Белене, а Козлодуй е на изживяване. Покрай енергетиката се вижда, обаче, че и земеделието ни е харизано на Турция и Гърция. Територията ( доста красива и благодатна ) явно ще бъде плацдарм срещу Русия…със статут на бананова република. Кой се докопал и намазал от смешните еврофондчета, намазал. Без оглед на закон и справедливост.

    Коментиран от #39

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гориил

    15 2 Отговор

    До коментар #17 от "Мдаааа":

    Съжалявам, но вие сте в паралелна реалност. Изкривява картината на света. Времената се промениха приятелю.
  • 19 Точен

    34 4 Отговор

    До коментар #17 от "Мдаааа":

    Първата атомна централа е създадена в Обнинск, Русия. Невежеството е черта № 1 на западните зомбита.

    Коментиран от #31

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ехааа

    40 4 Отговор
    Странно с тия реактори сме в руска зависимост а Украйна какво ли ще ги прави??? Явно няма да ги инсталира и ползва да не зависи от русия а само ни отървава от тях!!! Жалко че е пълно с подлоги на посолството
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Макак

    47 3 Отговор
    АЕЦ Белене не е направена защото западна европа направи невъзможното това да не стане. В допълнение ни принуди да затворим и голяма част от Козлудуй заради ТЕХНИ интереси. Хубаво е да помним малко повече.
  • 24 1234

    27 5 Отговор
    "една недостойна сделка, обременена с тежки съмнения за корупция и руски зависимости. " - доказателства обаче няма, има подписани споразумения обаче с Westinghouse без търг. И това явно е пример на пазарни отношения. Който иска може сам да си направи проверката, за последните 17 кой е продал повече рактори/нови/ qwestinghouse или България.
  • 25 САТЪРА НА ХАНА

    28 3 Отговор
    30% ОТ ИНЖЕНЕРИТЕ НА УЕСТИНГХАУЗ СА ИНДИЙЦИ
    ....... АКО ГОВОРИМ КАТО ИНЖЕНЕРИ А НЕ КАТО МИСИРКИ
    ...
    :)) ... ИНДИЙЦИТЕ КУПУВАТ РУСКИ РЕАКТОРИ :))
  • 26 Шморц

    20 2 Отговор

    До коментар #10 от "Без Русия":

    Санкции за глупаците . Картата ,,МИР,, от другия месец е редовно платежно средство в САЩ , наравно с ,, Виза,, и други . А ти в ,,каменната ера,,
  • 27 кокорчо

    22 5 Отговор
    Корупция от тиквата а сега какво става пълна зависимост от фащ плащаме без да получаваме нищо просто сме една територия използвана от фащ за техни цели.
  • 28 Съдията Дред

    28 4 Отговор
    Колко прекрасно е да плащаме безумно високи, демократични цени. Цялата тая благинка ще усетим с пълна сила догодина, когато битовит потребители излизаме на "свободния пазар", и ще ни освобождават редовно от все повече от парите ни.
  • 29 Руски зависимости

    11 2 Отговор
    И Таджер ли е руснак ве лъжци!
  • 30 Само питам

    28 4 Отговор
    Добре! Продаваме и ще станем напълно независими от Росатом. Какво ще се случи с българската енергетика не след 10 години,а много по рано? Някой обяснява ли го нормално,с точен безпристрастен анализ? Никой! Какво ще правим без руското ядрено гориво,а преминем на Уестингхаус? Ще го извозват ли безплатно,като руснака? Или ще ни извият ръцете,да изградим на наша територия хранилище? Пак със тяхна " помош".Само изграждането по изчисления на експерти,( към 2018 г) оценката е над 3,5 милиарда! Отделно годишно разходи за подръжка над 560 млн.лева.Какво ни чака- ще внасяме от турци и румънци,който благодарение на Куневица построиха своя АЕЦ,когато тя закри 4 реактора.А това,което оцелее от Козлодуй,ще бъде заграбено от Уестингхаус.Сами преценете,къде ще отидат цените на тока.Ако се докопат и до държавната Марица-2,( само тя ни остана) ще бъдем енергиини роби на фаш.Не са случайни,тези атаки към Марица-2. Когато аз държа цялата ти енергетика под мой контрол,аз съм те превзел напълно.
  • 31 Още по точен

    9 27 Отговор

    До коментар #19 от "Точен":

    Първата атомна централа EBR-1 е създадена в Америка….А иначе на думи и калашника се води руски,а ма на ужким 🙃

    Коментиран от #32

  • 32 Госあ

    25 6 Отговор

    До коментар #31 от "Още по точен":

    Първата АЕЦ за промишлени цели е създадена точно в Русия. Докато краварите хвърлят атомни бомби над цивилните в Япония. Така както китайците ще бъдат първите, които ще пуснат ток за промишлени цели от синтез. Синтез за електричество в основата на който е ТОКАМАК’а - изписва се на кирилица. Що ли ? Също така, реакторите на бързи неутрони с които се използва ядреното гориво на макс и се свежда ядрения отпадък до минимум са отново руска технология, с която апропо, китайците ще стартират синтеза на хибридния си реактор който строят. А фалиралата уестингхаус беше препродадена от Тошиба като стара краварска кола.

    Коментиран от #61

  • 33 долу САЩ

    17 3 Отговор
    нека разгърна западната ви логика за корупцията. Значи въпреки, че руските реактори са корупционни, никой не отрича, че американските новите ще са 4 пъти по скъпи..... сиреч корупцията в сащ 4 пъти по голяма...... нъл тъй ФАКТИЧЕСКИ!
  • 34 Истината

    7 22 Отговор
    Коментарите показват невежеството на някои хора, което се дължи на непоколебимата и всеопрощаваща всички престъпления любов към Русия и СССР, който вече не съществува,но те си мечтаят за него . Проектът Белене е създаден през 1983 от комунистическите енергийни величия, въпреки становищата на учените от БАН, че това е невъзможен проект поради сеизмичната опасност. 40 години по-късно потомците на същите комунисти продължават да убеждават хората, единственото,което постигнаха е да налеят милиарди левове грешни народни пари в собствените си джобове като част от руско-българската енергийна мафия. Най-после се намери начин България да се спаси от капана,заложен от комунистите и затова водят е толкова силен. Истината обаче е една и тя е пред очите на всички,които виждат, чуват ,мислят,помнят и разбират вече 40 години, защото имаше и протести тогава срещу този проект.Живков щеше да прави и околовръстния път на река като Дунав с кораби, направи и безумието Кремиковци и огромните ненужни и неработещи заводи Стомана в Перник и още много безумия. Отровила най-плодородната земя на България в Тракия с азотно-торовия завод в Ст.Загора и още много съсипали България недоразумения.

    Коментиран от #38, #44

  • 35 Сух

    13 2 Отговор
    Тази написана долнопробна пропаганда, не отменя факта, че България има нужда от нови мощности, че АЕЦ Белене ни е нужен, и че по-евтина атомна централа няма как да имаме друга. По евтина ще излезе в 10-ки пъти спрямо американските експериментални.

    Коментиран от #41

  • 36 Стъписан

    12 3 Отговор

    До коментар #15 от "Гориил":

    Искаш да кажеш, атлантическият фашизъм е вече в действие?
  • 37 Ердоган

    14 4 Отговор
    Благодаря на българите за това че ни дадоха:
    Син поток.при нас Трабзон.Цената за нас е минус 17% от руската и 3200 работни места.
    АЕЦ Белене....при нас АЕЦ Ал Кую..100% руска собственост.Но Путин няма да я отнесе на гръб в Русия.Остава е Турция.Рудив няма да бомбардира своите мощности.Това е абсолютна гаранция
    Южен поток...При нас Турски поток.Ние зависехме от България по рано за газ и ток.Сега е обратното
    Бургас ..Аклександропулос..Ние продължаваме да взимаме тлъсти такси на Босфора
    Всички ръководители допринесли от България за превръщането на Турция в мощен газов хъб са награждавани и ще бъдат награждавани

    Коментиран от #43

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Лудия касапин

    4 12 Отговор
    Не питай,какво ще правим след 4 год.,ами питай защо този проект 40 год. умишлено е саботиран от руските агенти във властта и окрадоха милиарди покрай него,че и гушата на Путин напълниха. Тая русофилска тактика,да насочвош внимание към друг проблем,за да не видим какво са правили комунистите вече не върви.

    Коментиран от #58

  • 41 Два блока

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Сух":

    В Козлодуй.
  • 42 Бамбука

    6 2 Отговор
    Привлекателността на АЕЦ "Белене" се състоеше в десетилетия доене на милиони от бюджета. Плеада "умници" станаха милионери в безобразно леене на лакардии, кой за, кой против. Купона си течеше, сега започна "патриотичен" плач.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Истината е ,че

    17 3 Отговор

    До коментар #34 от "Истината":

    От Освобождението до 1944 г.антирудката класа управляваща България поведе и загуби 4 войни.Загуби 42% територии.Уби половин милион мъже Ликвидираха армията след ПСВ.Бомбардираха София.Тязаха партизански глави.Плащаха ги по 50000 лв.Бучеха ги като башибозука на колове.Разстреляха от упор 12 г.деца в Ястребино и Белица.Бомардираха София сегашните съюзници и убиха над 5000 души.Оставиха 5 млрд.д.активи
    НРБ със СССР осигури 45 г.мир и остави 141 млрд д.активи.
    Западът унищожи икономиката на България и най напред армията
    Резултатът е в ЕВРОСТАТ от м.12/22 г.
    Чети суяк на какво е превърната България

    Коментиран от #62

  • 45 Гъл не можеш да кажеш

    6 1 Отговор

    До коментар #43 от "😂😂😅... ииии...":

    Колегата е дал фактите на българската простотия
    Костов,Боко и Прокопиевите храненици се надуха с турски рушвети.
    Така че легена ти е върху главата
  • 46 Ти какво си ревнал за..

    2 9 Отговор

    До коментар #38 от "Истината ти е откровенна лъжа!":

    Белене, тази атомна централа никога не е стояла на дневен ред да се строи, никой инвеститор не си направи дори устата че може да инвестира в нея, само някакви китайски мошеници се завъртяха и искаха майка си и баща си, ай разкарай те се с руските ви лъжи за тази атомна централа, лъжете хората че е необходима, необходима е таратанци.
  • 47 Бат Слави

    10 2 Отговор
    Статията е пълна глупост,граничеща с невежество.Доставчик на гориво.. Украйна..Хаха..Смех..Завод за обогатяване на уран.Те затова хамериканците нямат такъв а купуват от руснаците.България преди беше зависима от СССР,да но той поне даваше нещо а сегашните господари само потупват по рамото и се смеят на простотията на България която подарява националния си интерес..
  • 48 Украинците са балами

    8 2 Отговор
    да взермат два реактора за без пари – под 1 милиард евро, а ние ще платим над 10 милиарда на запада за такива реактори. Иначе Украинците искат санкции срещу Русия, но като има нещо на далавера – ще го вземат.
  • 49 Наблюдател

    11 3 Отговор
    Проект Белене спря след преврата 1991 когато запада навлезе в БГ и това е факт от тогава до сега винаги има някакви проблеми
  • 50 факуса

    7 2 Отговор
    а за сащ реактора за 10млрд,нищо,за нелицензираното гориво от руски произход на уестингхаус,пак нищо,явно демократично е хубаво да се краде и лъже
  • 51 Кен Еф

    9 2 Отговор
    това е недостоен край на една държава, но населението и от национални предатели и гъбари не заслужава друг. Авторът на поръчковия пасквил само потвържадава тезата ми
  • 52 Елементарно

    8 3 Отговор
    След 30 години лозунги,"пръти в колелата" и "прах в очите" ни стана ясно че: 1. са ни пречили чужди (заради икономически интерес ) и наши (заради голяма сме работа - "пази боже спяпо да прогледа") да се построи АЕЦ Белене! Сега за 5 милиарда няма да имаме нито АЕЦ нито оборудване и каним Уестингхаус да се настани у нас на цената на 25 милиарда! ( пък въпрос е кога ще текне тока ...! То и F16ките чакаме - 8 самолета 4 години! ) извод: България - стратегически донор за икономиката на Америка!
  • 53 Аз едно не схващам

    9 3 Отговор
    Осрайна е във воойна с руснаците а ние не
    Те искат руските реактори ние не
    Тук ири има дълбок замисъл или посорството пак е наредило на някой да се наведе в банята уж да вдигне сапуна

    Коментиран от #54

  • 54 Коз Як

    6 1 Отговор

    До коментар #53 от "Аз едно не схващам":

    във вълшебния свят на атлантизма всичко е възможно, приятелю, а законите на логиката не важат, защото хегемонът ги е определил като про-руски
  • 55 Касапин

    7 1 Отговор
    ДОСТА ДЪЛГО НО ОЩЕ ПО ПРОДАЖНО И ЦЕНАТА Е ЯСНА НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ МИЛИАРДА ЗА УЕСТИНГХАУС КОЕТО ОБЕЗСМИСЛЯ СТРОЕЖА НА КВАТО И ДА Е ЯДРЕНА ЦЕНТРАЛА А ВСЪЩНОСТ ВЪПРОСЪТ Е СЕГА РАЗБИРАТЕ ЛИ ЗАЩО Е ИМАЛО НАРОДЕН СЪД
  • 56 ИНЖ

    1 0 Отговор
    От самото начало АЕЦ Белене трябваше да мине на пазарен принцип - акциите на борсата и точка. Стига с тия номера "Дъжавата да построи.....", "Държавата да даде....", "Държавата да изкупи тока!!!" и т.н. Само корупция, източване и грабеж.

    Коментиран от #60

  • 57 Правилното е

    1 0 Отговор
    Да чуем мнението на ШИРОК КРЪГ СПЕЦИАЛИСТИ!...не само партийни такива, а доказани професионалисти от България и чужбина относно опциите, които имаме.Дали да се продължи този отдавна започнат проект, какво бъдеще има, колко още средства трябва да се инвестират, заслужава ли си и т.н. и т.н.Вярно е,че няма краен срок за решение, но с това безкрайно тупане на топката сме за никъде.Трябва крайно решение, каквото и да е то!
  • 58 Бря...

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "Лудия касапин":

    Ама ти се оказа, че НЕ СИ УМЕН... и си знаеш нали!!!!
    Бегом да върнеш сребърницити на шорош и се гушкай с демоКРАДЦИТЕ !!!
  • 59 Резилтато е ясен

    4 1 Отговор
    Давай да пълним гушите на янките...
  • 60 Госあ

    4 1 Отговор

    До коментар #56 от "ИНЖ":

    Всъщност, и руснаците и китайците изявиха желание да финансират този проект. Дори изцяло. Защо се замете тази работа ?!? А ?!!!
  • 61 Мдааа и по точно

    1 3 Отговор

    До коментар #32 от "Госあ":

    И земната шайба и тя руска,а ве изобщо и въобще….вярвай си на евтината пропаганда😁
  • 62 Истината

    1 4 Отговор

    До коментар #44 от "Истината е ,че":

    За промитите мозъци от Кремъл истината е лъжа, а лъжата е истина, войната е мир, а мирът е война.