Last news in Fakti

23 Юни, 2023 10:00 2 396 23

Корупцията в България: защо е толкова жилава

  • корупция-
  • георги лозанов-
  • българи-
  • българия-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • пп-дб

Корупцията е влязла в гените ни още от османско време, когато рушветите са били обичайна практика

Корупцията в България: защо е толкова жилава - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Георги Лозанов:

Защо партиите, които са превърнали противодействието на корупцията в своя основна цел, не получават достатъчна електорална подкрепа, за да сменят модела на управление, спечелил ни лошата слава на най-корумпираната държава в ЕС? Защо борбата с корупцията не е достатъчно мобилизираща за избирателите, въпреки че всекидневно си патят от "сребърните аргументи"?

Три важни причини

Първо, защото с патриотична обида отказваме да сочат точно нас за нарицателно на корупцията, след като я има навсякъде.

Второ - обратно на първото, защото не виждаме кой знае какъв проблем в корупцията, влязла в нашия "национален ген" още от Османската империя, където рушветите са били в реда на нещата. След Освобождението това не се променя, издига се дори до житейски блян. Както Бай Ганьо си мечтае: "Ех, да ти пипна аз тебе солунската митница и не ми трябва много: само две години, две годинки само да ме оставят управител или оценител на митницата, па ела хортувай ти сетне с мене...".

В Третото българско царство корупцията бързо от битова става и политическа - започва добре познатото ни използване на държавните постове за лично облагодетелстване. Такива подозрения тогава падат върху министър-председателите Стефан Стамболов, Константин Стоилов, Тодор Иванчов, Рачо Петров, Иван Гешов..., а и върху не малко други, което не им пречи да са част от националната ни гордост. Съвременните аналогии идват сами. А самият Бай Ганьо, измислен от Алеко, за да осмее културните ни недъзи, неясно как и кога със снизходителна добронамереност се превръща в положителен герой, обект на колективна идентификация. Прощаваш на него, за да можеш да простиш и на себе си.

Комунистите пък, които по идеология нямат респект към чуждата собственост, са последните, които са готови да спрат корупцията. Битовите им и политически форми след Девети септември постепенно се сливат под червеното знаме в "общество на връзките". Ако ги нямаш, не можеш не само да растеш кариерно или да се погрижиш за здравето си, но дори да си купиш банани. Връзките са корупционни ядра, които са проникнали навсякъде в социална тъкан и подменили законовия ред с лични (аз-ти) отношения. Именно според тях върви преразпределението на благата през социализма. Шуробаджанащина, но е за предпочитане шуреят или поне баща му да е бил партизанин.

Държавата като силова групировка

След Десети ноември изглеждаше, че обществото ни най-после ще преживее катарзис - българите изпълниха улиците и площадите, за да защитят гражданските си права и законността. Докато в преразпределението на благата активно не се намесиха тъй наречените силови групировки, създадени с помощта на бившата ДС, както и капитали, присвоени от бившата комунистическа партия. Техен поминък е рекетът с "бухалка в ръка", който принуждаваше зараждащият се частен бизнесът да пълни черните каси на нововъзникналия криминогенен елит. Това беше все същия корупционен модел в поредната му трансформация (пак си даваш подкупите, но не доброволно, а под заплаха). Той лесно се пренесе в политиката, откъдето се "разпределяха порциите" за "обръчите от фирми" около партиите, според думите на почетния председател на една от тях. Държавата функционираше като силова групировка.

Това обаче не значи, че всички политици са еднакви и в България няма партийни субекти, мотивирани да демонтират корупционния модел на управление. Те приоритетно (по исторически причини) са в десния спектър - още от политиците-безхлебници в началото на прехода като Желю Желев, Блага Димитрова, Петър Дертлиев, Стефан Савов, Елка Константинова… та чак до днешната управляваща конфигурация ПП-ДБ. "Да, България" дори се учреди специално, за да води тази битка. Но дори когато тези партии стигнат до властта, няма убедителни резултати в борбата с корупцията. Очакваше се например, че след управлението на ГЕРБ усещането за корупция у нас ще спадне, но според ежегодното изследване на "Прозрачност без граници то се запази.

Тук идва следващата причина за електоралното недоверие към борците срещу корупцията: въпреки трайната липса на ефект, те не сменят стратегията си. Вместо това залагат на възмездието - да накажат вчерашните корумпирани, което да откаже утрешните. Но това не става, тъй като тези, които трябва да го извършат, на свой ред са/могат да са корумпирани. Затворен кръг, около който обикалят наивниците за присмех на циниците. И може до безкрай да сменяме Гешев със Сарафов и обратното.

Какво трябва да се промени?

Спасението е борбата с корупцията да се води, вместо от отзад напред, отпред назад. Превенцията да предхожда възмездието. Правителството на ПП-ДБ, включително и в собственото си обкръжение, сега да запуши "корупционните дупки", сега да подложи на контрол настоящите и предстоящите обществени поръчки, като го възложи на легитимна структура - министерство или каквато и да е друга, която всяка седмица да се отчита пред обществото. За да чуем най-после къде отиват големите пари и какъв е рискът да влязат в черни каси. И да разберем кой днес ще опита пак да бъде прасенце-касичка.

Чак тогава, ако това се случи и корупцията е възпрепятствана, борците срещу нея ще се измъкнат от зависимостта ѝ и ще могат да въздадат справедливост със стара дата.

Но най-важното – до джоба на избирателя ще стигат пари, които преди някой му е взимал, както колата му или бизнеса му.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Компира

    9 6 Отговор
    Георги Лозанов - copocoидна радидтдчка с папиднка. Този ако знаете колко медии е затрил и закрил по време на пируването си в СЕМ, свят ще ви се завие, ако се разровите. Чрез методите на изнудване за пари от собствениците им къде законно, къде не.
  • 3 Мищото

    9 2 Отговор
    Сме в ЕС!Питайте гъркинята!
  • 4 Компира

    10 4 Отговор
    Георги Лозанов - copocoидна радиoтoчка с папиoнка. Този ако знаете колко медии е затрил и закрил по време на пируването си в СЕМ, свят ще ви се завие, ако се разровите. Чрез методите на изнудване за пари от собствениците им къде законно, къде не.

    Коментиран от #7

  • 5 АЛОООО

    8 1 Отговор
    ДВ КАК ПП-ДБ ДА ЗАПУШАТ КОРУПЦИОННИТЕ ДУПКИ НАЛИ ХРИСТО ЩЕ ОСТАНЕ НА СУХО.ЗНАЕТЕЛИ ЩО ПАРИ СЕ ПОТРОШИХА В РАЗГРАДСКО САМО И САМО ДА ИМАТ ДЕПУТАТ
  • 6 3.14К

    9 4 Отговор
    Ето за такива екземпляри говореше Волгин, визирайки Хампарцумян.
  • 7 една пеперуда

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Компира":

    с мазен отворена тръба,само вътре е му кеф....

    Коментиран от #8

  • 8 познах

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "една пеперуда":

    че е 3ти пол !Те са готови да го лапнах ,ама целия и си траят!Тип глисти.....папионки...
  • 9 Демократ

    11 0 Отговор
    Да се обяснява сегашната корупция в България като генетично заложена е да се оправдава престъпността. Мафията,която е завладяла държавата, има нужда от прокуратура,която не забелязва престъпната й дейност и това пречи на развитието на държавата. Без върховенство на закона няма правова и демократично държава.
  • 10 Скайнет

    13 0 Отговор
    Корупция (рушфет) буквално означава разрушаване. Така, че отговора е в самия въпрос. Когато разрушителните нагласи са повече от съзидателните е те така.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Народ ли бе да го опишеш

    8 1 Отговор
    Какъвто народа, такива и политиците, такава и държавата.
  • 13 Въпрос

    14 1 Отговор
    Този нали каза, че ще се отдръпне и няма да е фактор в правителството? Та той не само че не се отдръпна, но и не спира да се налага, да нарежда, да командва. Явно е, че той определя дневния ред в държавата. Докато Банкята е на свобода, нищо добро няма да се случи в страната ни, а и никакви реформи няма, и не можа да има. Мафията, шайката, хунтата, както и да я наречем тази проказа, никога няма да даде да падне и косъм от главите на толупа, Доган, Пеевски и сие. Държава е завладяна от шепа алчни, ненаситни, нагли, прости същества и докато си стоим по домовете, те ще си правят с нас каквото поискат.
  • 14 Славянин

    4 0 Отговор
    Баба Яга преобразена като Кошчей с костюм 😁
  • 15 горски

    3 0 Отговор
    Корупция....има няколко вида.Нашенска си корупция и привнесена корупция/източна и западна/ и демократична такава.Съжалявам много ,но аз си обичам нашенската,защото при другата,онези взимат ,а аз давам....и не мога да намеря схема да вземам...При демократичната,аже се налага и да пея химни ,когато давам.
    Затова нашенската-малко ще дадеш,повечко ще вземеш и няма да се налага да пееш....
  • 16 ТрампЛин

    3 3 Отговор
    Защото в генезиса на българина е заложено, че корупцията е основен двигател на прогреса! Познавам семейство, което си дойде от Канда, защото там рушвета не вървял, а в България чичко паричко железни порти отваря.
  • 17 пенко

    5 2 Отговор
    КАК ТАКА ГЕОРГИ ЛОЗАНОВ НЕ Е ПАЦИЕНТ В "КАРЛУКОВО " ??? ТОЙ В АКТИВНА ФОРМА- НА АГРЕСИВЕН КРЕТЕНИЗЪМ ?????????????
  • 18 Кольо,

    7 0 Отговор
    Без гражданска революция батака в държавата ще си остане....
    Риторичния въпрос е а с кого след като ни е налегнала апатия безразличие и овчедушие....
  • 19 1111

    1 0 Отговор
    Като им дадеш 20 заплати и виж дай инфо в банкя продават ли къщи. Не искат да стоят при Аметчо. Симеонов.. Малко народ ще останвм, но качествен. Симеонов или Балев, това ли ти е качеството днес, от балкана не учили 3,4 поколения в София. Бойко Борисов чок сеир. Ела да видиш кво имат, работливи, боклук е Банкя и булгар вече. България е малка и всичко се знае и промени, но кои, на хората от 3дпс и българи от бкпгерб им дадохте на някои българи през 33 г. Така е трябвало да се случи и се случи. Да му мислят българите от дс тук, но доста крадоха, та и те може да се изселят от тези келеви региони, къде живков ги изселваше.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Факти

    1 1 Отговор
    Пп са гола вода
  • 22 така им е изгодно

    1 0 Отговор
    То, и Бойко дойде преди години да се бори с корупцията и да възстанови държавата!? "ГЕРБ - открито и честно управление - гарантирано от Б.Борисов" ...После, 13 години се оправдаваше с "правителството Орешарски" и "тройната коалиция". Сега е символ на мафията и изболзването на държавната машина за частни цели!
  • 23 Хората сами немогат без...

    1 0 Отговор
    ....корупцията,
    Където и да имат работа с държавата предлагат рушвет без да им го искат,
    за да прекарат другите преди тях,да ги прередят,
    ако може да им се свърши работа само на тях.
    А общинарите и другите държавни служители само това чакат,
    те затова са подали молба за работа там.
    Българите искат да се оправи държавата,но ако може те да си я карат по старому.
    Не са ни виновни нито турците,
    нито ,,бай Тошо,,
    нито ,,бати Бойко,,
    няма да са ни виновни и ,,Киро,, и Асен
    Кофти хора сме ние.