Last news in Fakti

29 Юли, 2023 06:00 2 770 21

Екимджиев: "Борисов е хамелеон. Може и сега да играе роля."

  • бойко борисов-
  • михаил екимджиев-
  • герб-
  • пп-дб-
  • магнитски-
  • делян пеевски

Борисов е истински политически хамелеон и оцелява в различни политически роли

Екимджиев: "Борисов е хамелеон. Може и сега да играе роля." - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Г-н Екимджиев, доколко реалистични са очакванията, че този парламент и това правителство ще съумеят да направят така необходимата за България съдебна реформа? Каква е прогнозата Ви?

Михаил Екимджиев: Аз смятам, че тези очаквания могат да се окажат реалистични. Видяхте, че по ред причини – видими и невидими – ГЕРБ и ДПС, които със зъби и нокти бранеха статуквото, като крепяха недосегаемостта на главния прокурор, в рамките на един-два месеца започнаха активно да говорят не просто за конституционни промени, а за такива, фокусирани върху съдебната система и статута на главния прокурор. Знаем и за натиска по линия „Магнитски“ .

Съществува оздравяващ натиск от евроатлантическите ни партньори, както и от Съвета на Европа. От 2009 г. виси и неизпълнено решението по делото „Колеви срещу България“, постановено по повод съмнения, че бившият главен прокурор Никола Филчев е замесен в убийство, което не е разследвано. Вече 14-та година не са изпълнени препоръките за въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор. От това също идва силен външен натиск. И на вътрешно, конюнктурно политическо ниво това е условието за коалиране и за изпиране на ГЕРБ и персонално на Борисов през практически коалиционно управление с ПП и ДБ. А политическото верую на ПП и ДБ е съдебната реформа.

Макар и със скърцане на зъби ГЕРБ и ДПС са принудени да поемат този нов курс заради външната и вътрешната политическа конюнктура. Затова аз смятам, че ще се стигне до някаква конституционна реформа. Друг е въпросът, че по типичен андрешковски маниер тези партии ще се опитат да си запазят нормативни вратички за въздействие и кадруване в съдебната система. Просто защото те са свикнали да оползотворяват властовия ресурс през влияние върху прокуратурата и съда.

Санкциите „Магнитски“ ли са основният инструмент за осъществяването на тази промяна?

М. Екимджиев: Много е сложно, доста са „страничните шумове“ в системата, за да може да се каже кой точно е основният фактор. Затова без претенция за изчерпателност посочвам три – „Магнитски“, засилващият се с всяка изминала година натиск от Съвета на Европа, а и когато едно решение на Европейския съд за правата на човека (EСПЧ) не бъда изпълнено в продължение на 14 години, правилата на Съвета на Европа допускат замразяване на членството и дори изключване на страни членки. България е и сред държавите, които най-често не изпълняват генералните мерки, произтичащи от осъдителните решения на ЕСПЧ. Държавата ни кротко и чинно плаща с нашите пари присъдените обезщетения, но не променя законите и практиките си, така че нарушенията да не могат да бъдат възпроизвеждани.

Не бих изключил да доминира и персоналната екзистенциална криза на Борисов, която се проектира и върху вождистката му партия, както и желанието му да се спаси от скандала „Барселонагейт“. Фактическото назначение на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор от Бойко Борисов, за да пази гърба му и да го предпазва от разследване, както и затварянето на очите на ПП и ДБ минава през съгласието за конституционна реформа.

Тече един алъш-вериш. Сигурността на Бойко Борисов, минаваща през укрепването и - според мен - дълготрайното пребиваване на Сарафов на поста главен прокурор, стои от едната страна на везните. От другата страна са някакви обещания за съдебна реформа. Доколко ще бъдат реализирани те, вече е въпрос на бъдещето. Но засега този пазарлък може да доведе до общественополезен резултат. Мотивите може да са аморални, но е възможно от тях да произтече нещо добро за хората и обществото.

Допускате ли и следното: задкулисието наистина желае да направи някаква съдебна реформа, след като е натрупало достатъчно капитали и активи и желае да ги легализира, опитвайки се да си осигури, доколкото е възможно, имунитет и контрол върху процесите?

М. Екимджиев: Това се е проявявало във всички млади буржоазно-демократични общества, в които е имало първоначално натрупване на капитал. След мътния и кървав преход елитите, каквото и точно да означава това, имат интерес от ясни правила и защита на придобития от тях паричен и социален капитал. Вероятно в генерален план това го има. Но аз бих задал въпроса „защо точно сега“. Съществува специфичната вътрешна и външна политическа обстановка и конкретни ситуационни фактори, които доведоха до това този резултат да се появи именно сега.

Успешен ли ще бъде опитът за изпиране на Бойко Борисов и Делян Пеевски?

М. Екимджиев: Борисов е показал, че е истински политически хамелеон, и че оцелява в различни политически роли. Първоначално той беше черният отмъстител, който трябваше да громи лошите като главен секретар на МВР и в първия му мандат като премиер. После дойде „Борисов – умиротворителят“, а след това и „Борисов – глобалният политик“. Нищо чудно сега той да изиграе четвърта или пета поредна роля – „Борисов – реформаторът на съдебната система“. Справя се добре в кинематографично-театралния жанр.

Обществото ни е късопаметно и като нищо може да повярва в това, забравяйки как навремето именно той инсталира Сотир Цацаров. Сега пък с последните събития около линча спрямо Гешев стана безпощадно ясно, че той си е избрал и него. И както го избра, така и успя да го махне буквално за седмица. Така че, ако Бойко Борисов говори дълго време за конституционни промени и те наистина бъдат осъществени, голяма част от българското общество след година-две само смътно ще си спомня каква е била ролята на ГЕРБ и Борисов при погромите на прокуратурата в най-тежкия ѝ период от времето на Цацаров и Гешев.

През всички години на прехода и при всичките ѝ ръководители, българската прокуратура демонстрира траен инстинкт и интерес да обслужва властта. Възможно ли е това да се промени само със законодателни промени и с прекрояване на Конституцията?

М. Екимджиев: Възможно е, но не е сигурно. От друга страна все отнякъде трябва да се започне. Според мен идеите за конституционни промени са добри. Главните прокурори, еднолично ръководещи институцията, визирам основно Цацаров и Гешев, решаваха на кого и на каква цена да продадат независимостта на ръководената от тях прокуратура. Затова и за управляващите в последните 10-ина години беше достатъчно да контролират главния прокурор, за да знаят, че могат да контролират и много други процеси. Не само в съдебната система, но и в цялата държава.

Промяната в статута и правомощията на главния прокурор, превръщането му в административен ръководител на институцията, вече прави малко по-трудна и по-сложна употребата на прокуратурата за политически цели. Това няма да може да става през един човек, а през прокурорската колегия. Няма да е невъзможно, но ще бъде по-трудно. Особено, като се има предвид, че се очаква в т.нар. обществена квота на прокурорската колегия – шестимата души, които ще бъдат избирани от парламента с две трети от гласовете – различните политически сили да се уравновесяват взаимно. Така че проектът за промяна на Конституцията дава някаква перспектива за по-голяма институционална независимост на прокуратурата.

Това, разбира се, не е гаранция, че тя отново няма да бъде овладяна и обяздена. Особено на фона на съществуващите в много прокурори и административни ръководители прокорупционни нагласи. Те са свикнали да слугуват на политиците и да получават съответните бонуси. Това е тяхната зона на комфорт и те съзнателно или подсъзнателно ще се опитат да останат там. Трябва да има постоянен обществен и медиен натиск за реформиране, проветряване, ако щете и за лустриране на високите нива в прокуратурата.

Разполагат ли прокуратурата и изобщо съдебната власт с критична маса професионалисти, които да желаят и да осъществят значима промяна?

М. Екимджиев: Категорично не. Това е резултат от негативния подбор, провеждан в прокуратурата през последните поне 20 години. Най-зависимите, най-некадърните, най-категорично доказалите нагона си към слугинаж бяха поставяни на ключови места и правеха най-бързо шеметна кариера. Една пирамидална структура като българската прокуратура се възпроизвежда спрямо началника. Ваш колега бе направил интересното заключение, че много прокурори надолу по йерархията при Никола Филчев са си пуснали мустаци, при Борис Велчев – тридневна брада, а при Гешев са се появили доста гологлави обвинители. Единствено по времето на Цацаров им е било трудно да имитират шефа си.

Имат ли в момента Бойко Борисов и Делян Пеевски имунитет срещу адекватно съдебно преследване?

М. Екимджиев: За Делян Пеевски не знам, но фактът, че няма преследване, като че ли налага положителен отговор на въпроса. А след като видяхме този театър на абсурда със смяната на Гешев и закотвянето на Сарафов, за всички, запознати с процесите в съдебната система, стана ясно какъв е пазарлъкът. Борисов монтира Сарафов, който трябва да пази гърба му. Самият Борисов има интерес Сарафов да остане възможно най-дълго на тази позиция, защото така се чувства в най-голяма степен и най-трайно защитен. Всяка промяна във фигурата на главния прокурор ще създаде известни неудобства и чувство за несигурност. Затова и моята прогноза е, че Сарафов ще изкара дълго време на тази длъжност.

Михаил Екимджиев е адвокат с практика в български съдилища и в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. През 1989 г. завършва право в СУ „Св. Климент Охридски“ Председател е на „Асоциация за европейска интеграция и права на човека“. Роден е в Тетевен през 1964 година. С адв. Михаил Екимджиев разговаря Димитър Ганев.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вече

    20 3 Отговор
    и роли не може да играе ! Само карти .
  • 2 12345

    28 5 Отговор
    Борисов е нещо пО страшно.Той е Безродник.
  • 3 фен

    23 5 Отговор
    Това аморфно вещество, ДВ, защо го персонализират!? Има ли значение "авторът", като опорките са едни и същи? Просто да пишат "Демократическата партия на САЩ заявява:"
  • 4 12345

    26 5 Отговор
    БОРИСОВ е и предател ,на Българските интереси. Хамелеон ,Без култура,/ за прочетени книги да не говорим/-Безкнижник и БЕЗРОДНИК.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Жив

    23 3 Отговор
    хипопотам дебелокож !
  • 7 боцко е

    25 3 Отговор
    Б О К Л У К
  • 8 Тредстоун

    5 17 Отговор
    бля бля бля ,,, перем ,,, хамелеони , поредната платена гъба ни облъчва с ниския си интелектуален багаж
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 И си

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "Тома":

    подви опашката !
  • 11 Леля Гошо

    8 2 Отговор
    Дори и да се децентрализира прокуратурата, проблем няма, ще възприемат действащата в съдилищата децентрализирана корупционна структура
  • 12 Обръщам се към хората

    13 3 Отговор
    подкрепящи герб! Хора, Българи,виждате ли какво правят депутатите от"вашата" партия! Работят против страната си,в интерес само на посолството!Водят антинационална политика! Не заслужават вашето доверие! Покажете им,че не са на прав път!На изборите!!!
  • 13 Стари номера

    15 3 Отговор
    Лошото е ,когато старите номера не остаряват. Позорно и срамно за България е лицето Борисов да е 22 години несменяема политическа фигура, бандит лежал в затвора в Чехия,неграмотен охранител, пазач на диктатора Живков и несъществения цар,агент на КГБ, мафиот. Значи политиката ни е обречена и куклата се движи от опитни кукловоди,които безчинствата безпрепятствено срещу българските интереси. Случаят "Камчия" е ярко доказателство, защото това е неприкосновената българска гранична зона.Всеки ден трябва да се говори истината за нея,за да се разбере съдбата на България и досега от кого се управлява - от Москва, и кои са съучастниците- предатели. Започва се от Софиянски,като кмет на София,награден с КГБ медал, приятеля му Лужков, кмет на Москва,побратим и собственик на много българска земя не само край морето,но и край Търново, договорът за собственост на българската граница, недопустимо по Конституция, с участието на Емилия Масларова, Сергей Станишев, Трайчо Трайков, Бойко Борисов. Прегръдки, целувки, снимки на Борисов и Лужков, изказвания на Лавров за "тихата руска черноморска руска база за Балканите", прикрита като детски културен и спортен комплекс, руска територия на българска земя, забранена за българи. Пъстрата политическа китка се е съгласила тържествено на това. За какви закони, за каква съдебна система говорим,след като властта безнаказано извършва страшно национално предателство. Борисов построи на Путин руския поток за 3 млд.лв.и му осигури войната с
  • 14 САМО ГЕРБ

    1 9 Отговор
    И БОЙКО БОРИСОВ ЩЕ СПАСЯТ БЪЛГАРИЯ ОТ РУСКИЯ ИМПЕРИАЛИЗЪМ.
  • 15 Анализатор

    11 0 Отговор
    Боко няма вина в днешната ситуация. Мутрата,старата мутра търси изход и го намери,защото изхода се "охраняваше" от Киро,Ристо и Танас.За нас простаците,остава да сме само зрители на разнибитената ни държава.
  • 16 Наблюдател

    7 2 Отговор
    Много странно в каква ,,друга,, реалност живеем.За всички е ясно ,че ни управляват елитни измамници и схемаджии, че са нелегитимни за да могат да променят конституцията, че сегашните закони и схеми се правят пак те да си гарантират недосегаемост и народа си трае. Въобще не искам да коментирам Тагарев и плътското му желание да ни вкара във войната. Докога , докога ще си траем???
  • 17 Българка

    7 0 Отговор
    Борисов ще направи и невъзможното, за да си запази от кондискация ограбените стотици милиони/милиарди и отърве кожата си от затвор. И доколкото зная лъжесвидетелстване си е престъпление по НК, а лъжата грях според Библията
  • 18 Казуар

    3 0 Отговор
    Борисов е перфектен ветропоказател и всеки трябва да спазва дистанция от него.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бабуин

    1 0 Отговор
    Борисов е бабуин-сутрин,обед и вечер прави салто.
  • 21 "Хайл, Зеленски":

    1 0 Отговор
    боко киро христо и карадайъ отдавна работят против БЪЛГАРИЯ , ЗАЕДНО С МНОГОБРОЙНИТЕ СИ ШАЙКИ .ТЕ ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА СА В ЗАТВОРА , А НЕ С РАЗЛИЧНА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ ДА СЕ ОКОПАВАТ ВЪВ ВЛАСТТА ! НЯКОЙ ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ СА ОПГ !