Last news in Fakti

4 Юли, 2023 21:00 2 332 33

Гешев става политик. Чий оръженосец ще бъде? - Юли 2023

  • иван гешев-
  • партия-
  • политик-
  • главен прокурор-
  • прокурор-
  • бойко борисов-
  • румен радев

Гешев превръща фиаското си в карнавал

Гешев става политик. Чий оръженосец ще бъде? - Юли 2023 - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Веселин Стойнев:

Един провален главен прокурор влиза в политиката, за да се бори срещу дълбоката държава с политически средства. И то след като три години и половина бе институционално най-овластеният човек в тази държава, та да разсича политико-мафиотски връзки.

Но и така Иван Гешев постигна немалко. Огромна е заслугата му за саморазобличаването на прокуратурата като слуга на политическата мафия. С изявите си в последния месец той безпардонно показа и на най-големите оптимисти, че държавното обвинение десетилетия наред е било главната мутренска спирачка пред правовата държава.

Гешев превръща фиаското си в карнавал

Гешев продължава да е неспирна радост, превръщайки фиаското си в карнавал. А на карнавал и най-плоският виц е смешен - той бил дългогодишен агент под прикритие сред лошите. И много искал да ги изобличи, ама все нямал възможност - дори когато държеше ключовете и на нощните шкафчета, и на белезниците. Не мога, казва, като прокурор, да се боря със задкулисието, но като политик ще видите какво мога. Нормалните хора получават просветление, осъзнавайки своя грандиозен провал и отиват в манастир, не в политиката.

Манастирът обаче е тесен за гешевата душа - далеч не заради езическото червено конче на ръката против уроки и за късмет, каквото носи и неговият довчерашен капо ди тути капи. Негоден е и за чиста и свята република, макар че не би се посвенил да си кръсти евентуалната нова партия точно така. За него и Господ, и Левски, с които обилно словоблудства, са кинкалерията на копнежа за величие - като ролекса на пловдивския митрополит Николай и роженския пилон на патрона на комплексарското патриотарство Румен Радев.

Гешев и Борисов - прилики и разлики

Всъщност Гешев не влиза тепърва в политиката, той се държеше като популистки политик и докато беше главен прокурор. Сега най-после си застава на мястото. А то е уютно, защото в България винаги е имало широк мегдан за партии, които продават възмездие. Които не обещават да няма повече крадци от общата каца, а че досегашните крадци ще бъдат изловени и тикнати зад решетките; накрая настъпва идилията на неокрадената пълна каца, защото край нея са останали само честните. И Бойко Борисов в началото на управлението си говореше за кацата - че като ѝ стегнем обръчите и спре да тече, ще има достатъчно за всички. Имаше предостатъчно, но не за всички.

Приказката на Борисов обаче беше приказка за героя, влизащ в политиката с успех, а не с провал. Нищо, че като всяка приказка това е само художествена измислица - успешният главен секретар на МВР тъпчеше улики на местопрестъпленията, а като кмет смело громеше джакузито на шефа на трамвайния завод. Като премиер обръчите на кацата толкова се разхлабиха, че колкото повече километри имаха магистралите, толкова по-тънък ставаше асфалтът по тях.

Борисов обаче не спря да разказва приказки от сутрин до вечер. И понеже в приказките законът за непротиворечието изобщо не е императив, изкара на власт цели 12 години.

Гешев няма дарбата на цветен четец и нишата му ще е далеч по-тясна. Като на забравената вече партия "Ред, законност и справедливост" на Яне Янев - с шанс най-много да прескочи 4-процентовата парламентарна бариера. Но може и да е много по-тясна - като на "Републиканци за България" на бившия вътрешен министър на ГЕРБ Цветан Цветанов и да остане под 1%. Но е важно на терена на антикорупцията, доминиран от "Продължаваме промяната – Демократична България", да се появи още един, привидно сериозен играч с гол в ръката меч. Защото далеч не всички хора искат правов ред и справедлив съд за корумпираните. Има и такива, които просто жадуват за мъст, без да ги е грижа ще има ли върховенство на правото и ще продължи ли системата да произвежда корумпари.

Дали ще спечели 5000 или 50 000 гласа, все ще е от полза

Капиталът на този политически проект, колкото и мижав да е хоризонтът му за успех, е същият като на друго подобно ограничено и вече претъркано усилие - на "Левицата" на Мая Манолова, Татяна Дончева и Костадин Паскалев. Гешев ще играе на антикорупционния, но и на антипутински терен на ПП-ДБ (та нали цял свят знае за заканата му да арестува Путин, ако дойде в българия), а Левицата - на левия, но и пропутински терен, в съперничество с и редом до БСП и "Възраждане". Всички тези нови малки сили, заедно с малко по-стари малки като ИТН, са удобна амалгама за пренареждане на партийната конфигурация. Защото те ще тежат достатъчно, ако сегашното правителство не изкара дълго и основните партии зад него закономерно се смалят. Тогава президентът Радев, след като наесен вече е здраво стъпил в местната власт със свои протежета за кметове, ще може да оркестрира цялата партийна система. (В деня на политическия манифест на Гешев той обяви свой манифест на съблазънта към кметове от цялата страна на среща в Пампорово).

Така че призванието на Гешев е отново това: да е нечий оръженосец. Дали ще спечели 50 000, или 5000 гласа - все ще е от полза. И ако не се прави на толкова сериозен, ще е един далеч по-забавен Санчо Панса.

***
Този текст бе публикуван за първи път на 20 юни 2023. Припомняме го по актуален повод. Актуализиран е анонсът към коментара.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запознат

    35 1 Отговор
    Този човек е нагъл и опасен. Вместо да е в ареста той се прави на шут и плаши хората ..типичен редови нисък ранг мафиот

    Коментиран от #3, #4

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 0 Отговор
    Имаме си Политическо Олигархическа мафия
  • 3 Сменям си ник-а

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Запознат":

    Политик заради имонитета

    Коментиран от #30

  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Запознат":

    Извинявай ноИма ли Честен Политик Прокуратура Кмет и Тн
  • 5 Зеленски съм - здраво пахнем и просим

    5 1 Отговор
    Как чий?
    На Улаф Шолци оръженосец ще е...на пилоня и айде...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Адам Хилтън

    7 1 Отговор
    Лимузинотинец на Козякрайха.
  • 8 Плешивия

    12 3 Отговор
    и ТИКВАТА трябва да са в пандиза. Там да ги омъжат, и да си ходят на гости като стари приятелки.

    Коментиран от #12, #15

  • 9 Перо

    11 2 Отговор
    Ционисткият агент ще се бори с “дълбоката държава”, която създадоха!
  • 10 Дежурните бози

    11 1 Отговор
    на жалкият грантаджийски отпадък в България! Лазете мекотели гнусни! Само лъжи, пропаганда и манипулации! Само като чуя Пп и ДБ и асоцияцията ми е отпадък и гнусс!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Плешивия":

    мафията олигархията овладяха Държавата
  • 13 666

    8 0 Отговор
    Когато си неуспешен главен прокурор не можеш да си успешен политик. Гешев имаше неограничена власт и не вкара нито един политик в затвора. Сега ги нарича политически боклуци. На избори Каскета няма да вземе и 4 процента.
  • 14 Матей преображенски

    6 0 Отговор
    Какви разлики с боко,огледален образ,ходи в Израел,снимка с кипа(ритуална еврейска шапчица),ходи в щатите,ходи в американското посолство,и с каква мафия ще се бори в края на краищата!?Срещу себеподобни ли а се изправи,банда голи глави,стари скинхедс-ове,фантомаси,изобщо окаяна работа.
  • 15 Иво

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Плешивия":

    А ти ще им станеш кум. хахо
  • 16 ВКИ

    6 0 Отговор
    този е толкова жалък.
    Драпа да е на масата където се раздават порциите.
    Прилича на един малък Пинокио седнал на малко столче до Голямата маса.
  • 17 Объркано Атлантиче

    6 5 Отговор
    Този е ледващият проект на посолствоТО. След като сегашните пионки се издъниха и при следващи избори Възраждане ще ги издуха.

    Хора не се лъжете, такъв е плана на посолствоТО. Подготвят Гешев за контролирана опозиция за да ви излъжат пак. Продължаваме Промяната и Български възход са подибни американски проекти.
    Същото направиха в Италия с Мелони - политиката и преди да я изберат бе една, след това друга. Италианците измамени за няколко години.., и така до следващият поставен продажен политик.

    Коментиран от #23

  • 18 Дрифт

    7 0 Отговор
    Каскета докато беше на хранилката нямаше ядове с никого. Аз лично му 10 години затвор само заради фейса останалите 20 за чадър над мафията.
  • 19 Пошьол

    3 0 Отговор
    Гешев, Радев - слуги на Доган. ДПС не играе по всичките им. Евалла на карадайъ, че против волята на криещия се плъх-соПолсарай води пробългарска, про ЕС и НАТО политика
  • 20 кУмУнист

    4 1 Отговор
    ГешеФ го назначи руското посолство и го уволни американското, а сега се сетете кой ще му дава парички и с кой ще си партнира. Само вижте говоренето в последно време на възраждане срещу Гешев и ще ви стане ясно.
  • 21 300

    0 0 Отговор
    Светльо, Цецо и Митьо. Ам кат назе ще е!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 лаик

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Объркано Атлантиче":

    Наистина си объркано атлантиче. Ако посолствоТо не диктува положението, то другото посолсВО ще го диктува. Няма празно в природата. Тъй като от години уж сме евро-атлантици, нормално е чичо Сам да диктува. Не че ми харесва. Тези винаги искат да доминират и да владеят. Но иначе ще е другото посолстВО, и те искат същото. Или-или. Проблема е че тази надпревара се водина наша територия. Просто не сме Швейцария. Не че и там няма същата борба за надмощие.

    Коментиран от #32

  • 24 Лошо

    2 0 Отговор
    Никой нищо не може да бъде това което е. Преди повече от 20 идвайки при един родител вдовица и гамжеше от народ млад, красив, а сега нито млади са много, разорени градове. Има работа но работят за малко пари. Асен да ги стегне, но как да стане, да се дават билети в автобусите и да има контрольор. Касови бележки не всеки в магазин ви дава, с изключение на големите вериги. Който и да дийде ще се накраде и от София ще избяга с парите на запад, ако не, децата им. Не вярвам на никой, от 100 хил градове станаха 20,25 хил, и не бг
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Тома

    2 0 Отговор
    Много ясно ще държи на бай Ставри горещия пистолет каскета
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Стеф

    4 0 Отговор
    Гешев трябва да бъде разследван за бездействие по редица дела, за които обществото очакваше и очаква справедливо прилагане на законовите норми. Защо са били на трупчета е ясно и вече е без значение, просто трябва да се потърси отговорност, за да няма такива недосегаеми в съдебната система и други спрямо, които закона не се прилага.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Цирк

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сменям си ник-а":

    Не бе ! И тоя като Тиквата където ревеше,"че ако не е у политиката,че го утепат."
  • 31 ущет

    1 0 Отговор
    Всичколог политик ,всичко знае за всеки но е некадърник!!!!!
  • 32 Може и да е така

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "лаик":

    Но от две злини трябва да се избира по-малката.
    А американското посолство ни убива - икономически(задлъжнялост) и национално( бълг.население)
  • 33 Този защо

    1 0 Отговор
    се заигра с пРезидента. Още отсега е вън от играта.