Last news in Fakti

8 Юли, 2023 06:00 3 227 46

И без имунитет Борисов няма от какво да се притеснява

  • бойко борисов-
  • имунитет-
  • герб-
  • пп-дб-
  • иван гешев-
  • барселонагейт-
  • съдебна реформа-
  • съдебна система

В българската съдебна система всичко ще остане постарому?

И без имунитет Борисов няма от какво да се притеснява - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Петър Чолаков:

Бойко Борисов обяви, че е готов да се откаже от депутатския си имунитет, поискан от прокуратурата заради "Барселонагейт". С уговорката, че решенията на Борисов обикновено са предпоследни и подлежат на внезапни ревизии, доброволният му отказ от имунитет е добра новина за управляващата коалиция.

Въпросът за този имунитет бе не просто неудобна тема, а заплашваше да се превърне във воденичен камък за управляващото мнозинство от ГЕРБ и ПП-ДБ. Особено за партиите на промяната, които в продължение на години се заричаха пред избирателите си, че ще направят всичко възможно, за да осветят корупционните скандали, в които се замесиха ГЕРБ.

Преди месец ГЕРБ и ПП-ДБ обаче си подадоха ръце за съвместно управление. Поради това стана малко вероятно парламентът да гласува свалянето на имунитета на лидера на ГЕРБ. В 49-тото НС бе създадена специална комисия за поисканите от прокуратурата депутатски имунитети. Но до момента комисията не е свършила нищо и това засилва подозренията, че нейната основна цел е да протака.

На какво се дължи обратът?

Миналата седмица парламентът отхвърли предложението на БСП въпроса за имунитета на Борисов да бъде включен в дневния ред. "Против" предложението бяха 68 депутати от ГЕРБ и ДПС, 52 от ПП-ДБ се въздържаха; "за" освен БСП, бяха "Възраждане" и ИТН. Някой би казал, че ПП-ДБ не смеят да закачат Борисов, за да не се разпадне "сглобката" - кабинетът "Денков". Фактът, че ДПС гласуваха "против" пък дава още един довод в подкрепа на тезата, че и движението е част от управленската формула.

Досега Борисов упорстваше и отказваше да даде имунитета си сам. Ако сега изпълни обещанието си и го направи, от ПП-ДБ ще могат да си отдъхнат: няма да им се налага повече да играят по неволя във филма "Спасяването на лидера Борисов".

Разбира се, основният въпрос е на какво се дължи обратът в позицията на водача на ГЕРБ за имунитета. Може би причината е, че временният главен прокурор Сарафов още преди две седмици е наредил на Върховната касационна прокуратура да изземе разследването за "Барселонагейт".

В българската съдебна система всичко ще остане постарому?

Има основания да се смята, че зад Сарафов стоят интересите на ГЕРБ и ДПС. Преди да бъде отстранен от ВСС, бившият главен прокурор Гешев поиска накуп няколко депутатски имунитета, включително този на Бойко Борисов. Тогава Гешев заяви, че има "политически график" за неговото спешно отстраняване от поста главен прокурор - график на Борисов и Пеевски. Междувременно Сарафов рязко се обърна срещу Гешев и започна да го атакува.

Ако Сарафов действително е инсталиран във ВСС от хората на ГЕРБ и ДПС, Борисов няма от какво да се притеснява в съда - Сарафов със сигурност си е направил изводите от съдбата на предшественика си. ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС ще са доволни от такава развръзка. Борисов, разбира се, също ще е доволен. А Темида за пореден път ще трябва да преглътне горчивия хап на реалността: в съдебната система на България всичко е и ще продължава да бъде постарому.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оффф

    47 8 Отговор
    И Дуловското върви подире му като кудук или шари из Парламента зала като цветарка ! Падение ненадминато !

    Коментиран от #46

  • 2 Члаков

    34 0 Отговор
    Не се прави на божа кравичка.
    Твоите маскари се сдушиха с мафията с цел да управляват.
  • 3 Ротационен ротатор

    31 17 Отговор
    Няма да има осъден политик докато не дойде на власт Възраждане.

    Коментиран от #11, #28

  • 4 За протокола

    29 5 Отговор
    Пепейцидебейци не са перачи, те са подмивачи, защото дреха се пере, а дпе се подмива. Те не участват по неволя в подмиването на Тиквуня, те го правят с удоволствие и по убеждения, също както кака ЕугЛена хваща парапета
  • 5 345

    32 2 Отговор
    няма смисъл от коментари цирка е пълен и офцете си блеят
  • 6 Гост

    22 2 Отговор
    Паразити.

    Коментиран от #19, #25

  • 7 Да знайш

    22 8 Отговор
    ПП ДБ ГЕРБ СДС са кланове на политическата мафия, създадена от американското посолство!
  • 8 Ъхъ!

    12 3 Отговор
    Соросвелето, непитано, но безцеремонно си разхвърля отровните, гнусни бълвочи. Крайно време е да му се забрани да си вре пиеря, де не му е работа. Тез са изключително вредни за народа и държавата ни.
  • 9 Ангеларий

    20 2 Отговор
    А каква се пада малката Ема на внуците на Тиквата?

    Коментиран от #17

  • 10 дкдф

    19 3 Отговор
    ББ няма от какво да се притеснява, прокуратурата и съдът са негови, а народът да се гърчи, подложен на прокурорски произвол. Докога прокурорски произвол? Докога държавата ще си затваря очите пред своеволията на прокуратурата и охранителския бизнес спрямо обикновените хора?!

    Коментиран от #13

  • 11 дкдф

    13 11 Отговор

    До коментар #3 от "Ротационен ротатор":

    Възраждане няма да осъди нито един политик. Възраждане ще върне съветската диктатура и Белене, където ще бъдат пращани инакомислещите, несъгласните с проруската диктатура.

    Коментиран от #16

  • 12 Тома

    15 5 Отговор
    Нали чухме записа как тиквата ще го перат понеже им даде и те да крадат милиардите от Европа
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Козячетата

    7 3 Отговор
    така са го гепили там и стискат, че завалията сълзи му текат.С какво ли го държат е най големия въпрос в държавата.

    Коментиран от #18

  • 15 фАНТОМасс

    18 4 Отговор
    За всеки нормален човек е ясно , че Борисов е лицемер , хитрец и страхливец ! И като такъв не би дал имунитета си , ако не е поне двойно и тройно застрахован , че няма да го пипнат ! За съжаление ВЪЗМЕЗДИЕ за него няма да има , поне на този етап , с такава прокуратура , съд , закони и изпиращи перачи като ПП-ДБ ! Жалко !
  • 16 Минувач

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "дкдф":

    Аз като гледам сега е същата диктатура но с обратен знак. Така са ни яхнали, че колониялния ни режим не може да смогне да изпълнява заповедите.

    Коментиран от #20

  • 17 Ценен ЦЕНЗОР

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ангеларий":

    Как каква се пада ??? Явява се конкурент за наследството на Бойко ! Толкоз чекмеджета , кюлчета , пачки , къщи.......все някой после ще трябва да си ги дели ! Ще признаят ли малката Ема , внучетата на Тиквата , за равна на тях ? А де !!!!!!!!
  • 18 дкдф

    11 2 Отговор

    До коментар #14 от "Козячетата":

    Нима не знаеш с какво държат ББ? Нима е бил най- честният, съвестен и неалчен човечец през тези 13 год. на кражби и корупция по високите етажи на властта, че няма с какво да го държат ли?
  • 19 Я камилата ....

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Наличието на толкова много паразити , при това управляващи ни нагло и лицемерно , просташки и надменно , ни кара да си мислим , че би имало смисъл от концлагери , с функцията на инструмент на възмездието !
  • 20 дкдф

    9 1 Отговор

    До коментар #16 от "Минувач":

    Сега не пращат инакомислещите в Белене. Иначе вашият Копейкин да си е заминал, а партията му да е закрита. Вместо това е в НС.
    Прокурорската диктатура е наложена над обикновения човек. Никой не търси отговорност за издевателствата и гаврите, за съсипаните човешки съдби от прокуратурата- най- безконтролната и човеконенавистна структура в Бг.
  • 21 кочо чистеменски

    8 2 Отговор
    Чолаков ,абсулютно си прав за участието на дпс във формулата на управлението .Борисов вкара дпс в управлението ,противен случай до сега щеше да ги похарчи ппдб на политическия пазар .Борисов каза на тия шушумиги от ппдб без дпс ние няма и неможем да работим по управленска програма и промени в закононодателството ,въпреки че герб и ппдб имат мнозинство .За да вкара Борисов дпс във формулата на управление започнаха да дъвчат констиционни промини ,съдебна раформа ,които никога няма да се случат пак заради герб и дпс.Вижте че борисов ежедневно ,атакува ппдб за това че са виновни за всичко което става в управлението Заплаши ппдб с плаващи мнозинства герб дпс и възраждане и итн ,да се приемат законодателствокогато тези партии вкарват в нс и изобщо не се съобразяват с ппдб. За сарафов че е заклет чадър на герб и дпс е вярно и те дерижират положението в държавата .ППДБ отиват в историята ,скоро ,когато реши ББ.Това не е управление на държава

    Коментиран от #29

  • 22 Българка

    8 3 Отговор
    Ако сме правова държава, ако има прокуратура и съд, а не те да са в ОПГ с мафията, то Борисов (и не само) трябва да изгние в затвора за ограбените десетки милиарди, за пране на пари, за рекет, вземане на подкупи, попиляни стотици живота, дори за национално предателстви и работа в услуга на държава терорист- Русия с наши над 3 милиарда за руския газопровод
  • 23 Кочо

    8 2 Отговор
    Три години мощни протести за свалянето на мафиота Борисов, създадоха проекта ПП с Киро и Ококорения имащ за цел изчегъртването му и ква стана тя?!! Прегърнаха се и направиха уйдурмата за Продължаваме Кражбата! Изпраха мафиота и го изкараха на сцената бял и пухкав! Тези откровено имат българите за умствено недоразвити, но може и да са прави щом резултата е този!

    Коментиран от #40

  • 24 ЧОЧО

    9 1 Отговор
    Само Борисов ли трябва да се разследва! Ами другите милионери от началото на прехода, кога!Всичките са от едно котило,затова се плюят взаимно и баламосват народа.
  • 25 Тесла

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    е ползвал термин "откровена лъжа"... Колко хора знаят значението на това словосъчетание. Дано и висшисти сигурно са малко. С фокуси няма да се създаде нормална държава, за съжаление.
  • 26 ИВАН

    5 2 Отговор
    Много правилно - няма от какво да се притеснява, в затвора ще го хранят и пазят, а и работа за да осмисли живота си и да се поправи.
  • 27 мдаа

    5 0 Отговор
    Гниясалата система продължава да се разпада.
  • 28 скрийте се

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ротационен ротатор":

    Ако толкова искахте да има такъв, нямаше да бутнете работещо правителство.
  • 29 пише се "Честименски"

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "кочо чистеменски":

    И за всичко са виновни гъбарите.
  • 30 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 0 Отговор
    Борисов е изключително нагло същество. Всичко това, което пише Чолаков е ясно на всички. Въпреки това Бойко Борисов демонстративно разиграва цялата държава, сякаш му е лична собственост. Сарафов е поредния Матросов на амбразурата и не му пука за това, че ще бъде сдъфкан и изплют, рано или късно като Гешев. Колкото може да докопа, после няма да му направят нищо. Като Гешев. Българино, огледай се - навсякъде около теб е пълно с продажни Сарафовци и Гешевци!
  • 31 Читател

    4 1 Отговор
    Голямото въртене на големия задник, ще завърти Киро на трето, защо не и на четвърто място. Много лъжеш Кирчо! Нали щеше да пращаш някого при бай Ставри. Прегърнахте се разцелувахте се, а ония които гласуваха за мен, те ще забравят до следващите избори. Жестоко се лъжеш Брато, ако това ти е в главата.
  • 32 Не слушай какво говоря, гледай

    3 0 Отговор
    какво правя!
    Да, имунитетът на Борисов действително е "дъвка за балончета" или казано по-политически-пиар за политици нямащи какво да предложат на симпатизантите си, освен някаква привидна борба с корупцията.Като Корнела и копейките- те се "борят с класовия враг" за да не се вглеждат хората в техните придобивки и охолство, което се дължи на кражбите им!🤣🤣🤣🤣
  • 33 фен

    0 1 Отговор
    Съдебната система се управлява от Прокопиев, сшоркош, посолствоТО и тн. Докато баца им скача според тоягата, няма от какво да се притеснява. Той, за това и го прави.
  • 34 НЯКОЙ

    3 0 Отговор
    Дебелокожия си мисли, че ще му се размине. Спокойствието около него е привидно, докато минат законите и България влезе в Шенген. Това е нужно, за да се противостои на Радев и неговите намерения! След това ще стане каквото трябва и дали на дебелокожия ще му е до смях, ще видим!
  • 35 До Ангеларий

    1 0 Отговор
    Питай Софито,тя е наясно с роднинските връзки.
  • 36 Дългият

    1 0 Отговор
    Възмутен съм от гьонсуратлъка на тези, които обещаваха да го вкарат в затвора и даже го арестуваха, сега да пазят гърба му. Колко голям лъжец трябва да си за да излъжеш собствените си гласоподаватели.

    Коментиран от #41

  • 37 Ели

    0 0 Отговор
    Е, след годежа вече са се сродили и ще се подкрепят.
  • 38 Дедо

    1 0 Отговор
    Бойко Рашков ще излезе прав.
  • 39 Андро

    1 0 Отговор
    За Баце и Шиши има пълна амнистия, пардон амнезия.
  • 40 Тор Щайнер

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Кочо":

    Проектът ПП се роди в президенството а после ДБ се присламчи от желание за власт. Затова в редиците им няма хора от протестите.
  • 41 Вадим П. е

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Дългият":

    казал "Не се радвайте, че сте се докопали до истината, а по-добре мислете, как да излезете от ямата"...
  • 42 Нашийник

    0 0 Отговор
    Тоя престъпник защо е такъв кафяв?
  • 43 БОЙКО Е НАЙ - ДЪЛГО УПРАВЛЯВАЛИЯ ПРЕС

    2 0 Отговор
    ТЪПНИК , МУТРА , КРАДЕЦ И ПРЕДАТЕЛ В СВЕТА , ОТКРАДНАЛ С ШАЙКАТА СИ НАД 500 МЛРД. ЕВРАКА !
  • 44 КАК ДА УПРАВЛЯВА ГАВРАЕЛ КАТО Е ТЪПА ?

    2 0 Отговор
    ПО ТЪПА Е ОТ ПРАЗНАТА КРАТУНА !
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 дебеЛ Лебед

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Оффф":

    Има по-голямо падение - Бойко да нарече Деса - Проста Дуловска П-тка и после да я погали по главата , че се е изпуснал случайно , а тя срамежливо да се подхилва ! Както стана с Цвета от Кърджали......Трагедия , бойковщина и позор в едно !