Last news in Fakti

20 Юни, 2023 21:00 4 181 42

Гешев става политик. Чий оръженосец ще бъде? - Юни 2023

  • иван гешев-
  • оръженосец-
  • румен радев-
  • политика-
  • главен прокурор-
  • прокуратура-
  • бойко борисов-
  • герб

Всъщност Гешев не влиза тепърва в политиката, той се държеше като популистки политик и докато беше главен прокурор

Гешев става политик. Чий оръженосец ще бъде? - Юни 2023 - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Веселин Стойнев:

Един провален главен прокурор влиза в политиката, за да се бори срещу дълбоката държава с политически средства. И то след като три години и половина бе институционално най-овластеният човек в тази държава, та да разсича политико-мафиотски връзки.

Но и така Иван Гешев постигна немалко. Огромна е заслугата му за саморазобличаването на прокуратурата като слуга на политическата мафия. С изявите си в последния месец той безпардонно показа и на най-големите оптимисти, че държавното обвинение десетилетия наред е било главната мутренска спирачка пред правовата държава.

Гешев превръща фиаското си в карнавал

Гешев продължава да е неспирна радост, превръщайки фиаското си в карнавал. А на карнавал и най-плоският виц е смешен - той бил дългогодишен агент под прикритие сред лошите. И много искал да ги изобличи, ама все нямал възможност - дори когато държеше ключовете и на нощните шкафчета, и на белезниците. Не мога, казва, като прокурор, да се боря със задкулисието, но като политик ще видите какво мога. Нормалните хора получават просветление, осъзнавайки своя грандиозен провал и отиват в манастир, не в политиката.

Манастирът обаче е тесен за гешевата душа - далеч не заради езическото червено конче на ръката против уроки и за късмет, каквото носи и неговият довчерашен капо ди тути капи. Негоден е и за чиста и свята република, макар че не би се посвенил да си кръсти евентуалната нова партия точно така. За него и Господ, и Левски, с които обилно словоблудства, са кинкалерията на копнежа за величие - като ролекса на пловдивския митрополит Николай и роженския пилон на патрона на комплексарското патриотарство Румен Радев.

Гешев и Борисов - прилики и разлики

Всъщност Гешев не влиза тепърва в политиката, той се държеше като популистки политик и докато беше главен прокурор. Сега най-после си застава на мястото. А то е уютно, защото в България винаги е имало широк мегдан за партии, които продават възмездие. Които не обещават да няма повече крадци от общата каца, а че досегашните крадци ще бъдат изловени и тикнати зад решетките; накрая настъпва идилията на неокрадената пълна каца, защото край нея са останали само честните. И Бойко Борисов в началото на управлението си говореше за кацата - че като ѝ стегнем обръчите и спре да тече, ще има достатъчно за всички. Имаше предостатъчно, но не за всички.

Приказката на Борисов обаче беше приказка за героя, влизащ в политиката с успех, а не с провал. Нищо, че като всяка приказка това е само художествена измислица - успешният главен секретар на МВР тъпчеше улики на местопрестъпленията, а като кмет смело громеше джакузито на шефа на трамвайния завод. Като премиер обръчите на кацата толкова се разхлабиха, че колкото повече километри имаха магистралите, толкова по-тънък ставаше асфалтът по тях.

Борисов обаче не спря да разказва приказки от сутрин до вечер. И понеже в приказките законът за непротиворечието изобщо не е императив, изкара на власт цели 12 години.

Гешев няма дарбата на цветен четец и нишата му ще е далеч по-тясна. Като на забравената вече партия "Ред, законност и справедливост" на Яне Янев - с шанс най-много да прескочи 4-процентовата парламентарна бариера. Но може и да е много по-тясна - като на "Републиканци за България" на бившия вътрешен министър на ГЕРБ Цветан Цветанов и да остане под 1%. Но е важно на терена на антикорупцията, доминиран от "Продължаваме промяната – Демократична България", да се появи още един, привидно сериозен играч с гол в ръката меч. Защото далеч не всички хора искат правов ред и справедлив съд за корумпираните. Има и такива, които просто жадуват за мъст, без да ги е грижа ще има ли върховенство на правото и ще продължи ли системата да произвежда корумпари.

Дали ще спечели 5000 или 50 000 гласа, все ще е от полза

Капиталът на този политически проект, колкото и мижав да е хоризонтът му за успех, е същият като на друго подобно ограничено и вече претъркано усилие - на "Левицата" на Мая Манолова, Татяна Дончева и Костадин Паскалев. Гешев ще играе на антикорупционния, но и на антипутински терен на ПП-ДБ (та нали цял свят знае за заканата му да арестува Путин, ако дойде в българия), а Левицата - на левия, но и пропутински терен, в съперничество с и редом до БСП и "Възраждане". Всички тези нови малки сили, заедно с малко по-стари малки като ИТН, са удобна амалгама за пренареждане на партийната конфигурация. Защото те ще тежат достатъчно, ако сегашното правителство не изкара дълго и основните партии зад него закономерно се смалят. Тогава президентът Радев, след като наесен вече е здраво стъпил в местната власт със свои протежета за кметове, ще може да оркестрира цялата партийна система. (В деня на политическия манифест на Гешев той обяви свой манифест на съблазънта към кметове от цялата страна на среща в Пампорово).

Така че призванието на Гешев е отново това: да е нечий оръженосец. Дали ще спечели 50 000, или 5000 гласа - все ще е от полза. И ако не се прави на толкова сериозен, ще е един далеч по-забавен Санчо Панса.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан

    27 15 Отговор
    Слава на Руската Федерация

    Коментиран от #28

  • 2 Адам Хилтън

    19 2 Отговор
    Вермахта на дъгата - на тях ще бъде оръженосец.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Прилика Геша-Бацо

    25 0 Отговор
    И двамата са зидари
  • 5 Българин

    37 0 Отговор
    Кой човек чете глупавите статии на ДВ? Ще бъде оръженосец във въображението си. Гешев и политика - смешна комбинация.

    Коментиран от #20

  • 6 Не си мълчете

    14 1 Отговор
    Използва много роми, полицаи и мутри като зомбирани са, буквално зомбирани! Този незнае какво е свобода!
  • 7 Фен

    24 1 Отговор
    Жалък и долен палячо...
  • 8 ПиАр

    16 0 Отговор
    "Севи"-каква партия,бе умници?То народа е разочарован от политика на max.А пък какво им мисли на тези дето му вгорчиха и провалиха живота през тези мръснишки 34 г.-не е за писане!
  • 9 Проверено е

    9 2 Отговор
    Зомбира хора разполага със СРС техника, способен е да събира и насъсква цели тълпи срещу определена жертва или да гласуват за някой политик!
  • 10 Джон

    4 2 Отговор
    На комунягите. Той е казвал, че мрази Костов
  • 11 Става

    11 0 Отговор
    едно нищо , стига с постоянните тъпни , от които на хората им е дошло до гуша !
  • 12 Ще си

    10 0 Отговор
    носи кръста и трибуквието !
  • 13 Българска работа

    10 1 Отговор
    Критикът и "борецът" срещу политическия БОКЛУК щел сам да става политически БОКЛУК?! БКП+ДС-политически БОКЛУК не вади очите на друг БКП+ДС-политически БОКЛУК!
  • 14 боко

    7 0 Отговор
    Тия боклуци взеха да се роят каго пчелите и да лапат народна пара ако имат няколко процента като иди---е от групата те дебелия и другия бок----
  • 15 Всички знаят

    15 0 Отговор
    Гешев става господин Никой! Но трябва да влезе в затвора за дълго, понеже извърши престъпления! Толкова за него!
  • 16 фАНТОМасс

    9 1 Отговор
    Жалко , че Бойко -хамелеона , пак ще излезе сух от водата ! Язък !
  • 17 ха ха хааа

    6 2 Отговор
    " Оръженосец" щял да бъде , ей , всеки втори е политолог , разбирач , умник , радетел за държавността .. смешници ..
  • 18 Анонимен

    5 0 Отговор
    Ами ядеше баклава в столипино... .
  • 19 Хехе

    14 0 Отговор
    А бе тоя каскет бил чифутин бе?!
  • 20 Фарс

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Никой.. ето защо подопечните ги репликират
  • 21 истина е

    8 0 Отговор
    Ако този пазител на мафията не влезе в затвора ,и крачка няма да мръднем напред !
  • 22 Ние не пасем трева!

    8 1 Отговор
    Следващият проект на посолствоТО. След като сегашните пионки се издъниха и при следващи избори Възраждане ще ги издуха.

    Хора не се лъжете, този го подготвят и такъв е плана на посолството.
  • 23 хммм

    8 1 Отговор
    Не го ли виждате, че е евреин??? Много лъже и много мами.
  • 24 Кво е това кепе

    7 0 Отговор
    Дето си го е хакнал на тиквата ? На какъв се прави.
  • 25 Ще оглави

    10 0 Отговор
    Партия ПИК.... На ПИКливите кретени
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Асане ,

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    Кво четеш бе ?😁
  • 29 Преди да стане политик,

    8 0 Отговор
    Трябва да бъде разследван и тикнат в затвора.На тоя боклук не трябва да му се размине.
  • 30 обектив широкоъгълен

    3 0 Отговор
    Гешев не е харизматичен.Липсва му холивудски чар и заради това няма шанс за успех каквато и програма да има.За да е успешен трябва фейс като на Рейгън Клинтън,Макрон и други подобни.С каскет освен асоциация с друг каскет от НРБ и то негативна не става.За да успее трябва да го харесват жените .Колко ли процента са?
  • 31 Яяяяяя

    2 0 Отговор
    То в България, който не става за нищо първо става мафиот и после политик. Да видим клановете как ще се изтрепят или ще другаруват!
  • 32 ШЕ СТАНЕ ПОЛИТИК КОЛКОТО БОЙКО СТАНА И

    2 0 Отговор
    ПОЛИТИК И ГЕНЕРАЛ ......................... ОТ БОКЛУЦИ СТАВАТ САМО БОКЛУЦИ !
  • 33 ГЕШЕВ Е КАФЯВО И МИРИЗЛИВО

    4 1 Отговор
    КАТО КИРО И БОЙКО !
  • 34 Елементарно

    1 0 Отговор
    ще бъде човек на другите боклуци или мутри! (защото с тези вече се скараха ...!)
  • 35 Бъркате,

    1 0 Отговор
    Гешев го използваха като щит,няма да бъде на никого оръженосец.
  • 36 Ива

    0 0 Отговор
    Това го казаха по тв, и идеята е Иван Гешев да каже,че са против партията му,а не против него лично и да може да се оплаква по всички тв. Няма как всеки да се жали,че го заплашват ,но ако е политик или партиен лидер си е вързал гащите.
  • 37 Матей преображенски

    1 0 Отговор
    Много го ИРОНИЗИРАТ от ДВ,не е толкова безобиден,макар да прилича повече на Ал Капоне и Фантомас повече отколкото на Левски.Тук е страната на парадоксите,не очаквах и слави да мръдне от кота нула.Достатъчене един внушителен жест,дума или обещание,като царо--за 800дни,или нещо друго затрогващо и впечатляващо.Може да обещае да привлече ционистки капитали,златен дъжд от инвестиции,нова народняшка конституция и тям подобни благини.А трябва да се гледа биографията,под лупа,кокй какво е вършил,през какво е минал,кому е помагал или вредил и чак тогава да се слага на везните дали е достоен за доверие или не.
  • 38 ТАКА СЕ СТАВА ТО ПОЛИТИК !

    2 1 Отговор
    ЩЕ СТАНЕ ПОЛИТИК , КОГА ЦЕЦО СТАНЕ ПОЛИТИК ИЛИ ГА ЦЪФНАТ НАЛЪМИТЕ !
  • 39 ЧЕ АКО ГЕШЕВ СТАНЕ ПОЛИТИК , КОГА ЩЕ МАЧ

    2 1 Отговор
    КА ЧАРШАФА НА БАЙ СТАВРИ ?
  • 40 НЕ СМЕ КЬОРАВИ - ВИДИ СЕ ОТДАЛЕЧ

    1 1 Отговор
    ДЕТО ОТ ГЕШЕВ НЕ СТАВА НИЩО ОСВЕН ОХРАНИТЕЛ И МУТРА - АКО НЯКОЙ ИЗОБЩО ГО НАЗНАЧИ !
  • 41 Ани

    1 0 Отговор
    Очевидно това ДВ е крайно ляво издание. Иначе човек не може да разбере какво му пречат магистралите които построи ГЕРБ. След като ГЕРБ беше изолиран, спря строителството защото Асен Василев смята строителството на магистрали за корупция. Имаше един министър председател без един ден трудов стаж, който казваше че асфалта не се яде. Но фактите показват че той допринася за инфраструктурата и икономическото развитие на България. Четри години след публикуването на колажите със спящия МП, отново сме свидетели на икебани по пътищата. И те ще се множат докато ПП са на власт. Очевидно в това ДВ са се събрали все отбор юнаци които не искат България да се развива.
  • 42 Ричард Естес

    0 0 Отговор
    Гешев като човек СЛОЖЕН на поста си от ББ , си беше негова функция ! Но след като Тиквата реши да го използва и после да го захвърли като жертва пред олтара на БОЙКОВЩИНАТА , реши да си свърши работата ли ?