Last news in Fakti

14 Юни, 2023 10:00 2 509 14

Кога Иван Гешев окончателно ще си тръгне

  • иван гешев-
  • главен прокурор-
  • прокуратура-
  • всс-
  • бойко борисов-
  • съдебна реформа-
  • съдебна власт-
  • румен радев

Освобождаването на Иван Гешев от ВСС е само първата стъпка. Сега всичко зависи от Румен Радев.

Кога Иван Гешев окончателно ще си тръгне - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Веселин Стойнев:

Освобождаването на главния прокурор Иван Гешев от Висшия съдебен съвет (ВСС) е горчива радост. Не само защото той изобщо не трябваше да бъде избиран на този пост и тези, които го избраха, сега го свалиха. А защото уволнението се случи "по втория начин" - не по силата на правото, а заради политическия интерес. И защото уволнението му е необходимо, но не достатъчно условие за пълна радост. Достатъчното условие е да няма след него други гешевци и други съдебни кадровици, които да се въртят на 180 градуса, според конюнктурата.

Гешев се еманципира от довчерашните си кукловоди, стреляйки срещу тях с размразени дела и искания на имунитети. Но точно това може да се окаже перилния препарат, който да ги изпере. Както забеляза и един от "преживелите катарзис" прокурори, обърнали се срещу него, с реваншизма и сринатия си до дъно авторитет той може само да помогне на защитата на кукловодите в съда, ако те изобщо стигнат до съд.

Политическият играч Гешев в офанзива за оцеляване

Реваншисткият Гешев се превърна в политически играч и дотук спомогна за съставянето на правителството, като с обвиненията си постави в ъгъла ГЕРБ да подкрепят втория мандат на ПП-ДБ. Сега обаче поисканите от него имунитети са в известен смисъл общо бреме за управленската коалиция по неволя. Тя готви комисия, която да разгледа поисканите от него имунитети на 6 депутати, но най-важният е на Бойко Борисов, останалите са колкото да не изглежда, че той се цели само в бившата управляваща партия. Комисията вероятно ще проучва над месец исканията - по седмица на случай, но през това време Гешев може да е още главен прокурор. Всичко зависи от това кога президентът Румен Радев ще издаде указа за освобождаването му, едва с който свалянето му от поста ще стане действителност.

Президентът може да протака, като изчаква решения на Конституционния съд. Гешев се защитава с две искания пред съда, за които още не е решено дали изобщо ще бъдат допуснати за разглеждане. Едното е за намаленото от парламента в началото на месеца мнозинство за освобождаването му - от 17 на 13 гласа (той бе освободен от ВСС с 16 гласа). Гешев атакува неравнопоставеността си спрямо другите "двама големи" - шефовете на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, чието освобождаване остава със 17 гласа и е твърде вероятно съдът да допусне делото за разглеждане, а докато го разгледа по същество, може да мине лятото, в което все-още-главният прокурор да се вихри на воля.

Другата претенция на Гешев - че ВСС е с изтекъл мандат още миналата есен и решението за освобождаването му е нелегитимно, най-вероятно ще бъде отхвърлена от съда. Защото преди половин година по напълно аналогичен казус - за изтеклия мандат на Инспектората на ВСС, КС се произнесе, че инспекторите остават с правомощията си до избора на нови.

Остава и вариантът президентът да удължи службата на Гешев, като върне мотивирано искане до ВСС да преразгледа решението си за предсрочното му освобождаване. Но съветът може с ново гласуване да потвърди решението си и тогава вече Радев няма да има основания нито да откаже да подпише, нито да бави указа.

Играта на президента с освобождаването

Въпросът е: какъв би бил интересът на президента да се впусне в игра по спасяването на разжалвания Гешев. Едната би могла да бъде да държи ГЕРБ в партер и оттам да клати цялата управленска коалиция, въпреки че ГЕРБ се държат леко критично, но подчертано почтително към него. Президентът е заплаха за ГЕРБ на местния вот наесен с готвени свои протежета за кметове в "градове на ГЕРБ", включително с кандидати бивши "гербери". В негов интерес е също да спечели съюзник в лицето на Гешев, който, ако все пак бъде окончателно освободен, получава и президентски трамплин за евентуална своя партия.

С подобна игра обаче Радев рискува да създаде мотивация и у ГЕРБ за импийчмънт, както и още едно основание за протести под прозорците си - освен путинист, вече ще е и гешевист. Затова най-разумната за него стратегия на протакане на указа за Гешев е да заложи единствено на изчакване на евентуално дело в КС за неравното третиране на главния прокурор с шефовете на ВКС и ВАС, за да гони приличие - държавният глава е блюстител на конституционния ред.

Може ли скоро да има нов главен прокурор

Ако все пак президентът издаде указа за освобождаването на Гешев в разумен срок дори и без да чака конституционни дела, тогава изниква въпросът дали този делегитимиран (те си го избраха, те си го свалиха) и с изтекъл мандат ВСС ще понечи да избере нов главен прокурор. Но докато КС не се произнесе по равнопоставеността на "тримата големи", ВСС не може да избере нов главен прокурор отново с минимум 13 гласа, без да рискува вотът да се окаже опорочен.

Ако пък се чака новият главен прокурор да бъде избран от нов ВСС, то за попълването на парламентарната квота в него са нужни 160 гласа, което, ако не е на класическия партиен принцип - трима от моите, двама от твоите и пр., ще е толкова трудно, колкото и намирането на съгласие за конституционна реформа на прокуратурата.

Така че Гешев може трудно да падне окончателно, трудно ще е и да се осигури негов наследник. Прокуратурата наистина е най-голямата кутия на Пандора в България. Отворихме я - разбягаха се змии и гущери. Ако я затворим - може вътре да е само надеждата.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Когато

    6 3 Отговор
    Вкара в затвора тия които слушат само посолствоТо.

    Коментиран от #4

  • 2 Ами да

    6 1 Отговор
    Така е, когато се мисли единствено с политическите критерии на сегашните престъпници, които са във властта! Но, ако изобщо се замисли какъв е обществения интерес от тоя криминален каламбур ще стигне до извода, че съдебната власт трябва да се изтръгне от ноктите на политиците и да зависи само и единствено от избирателите и специализираните професионални съсловия! Парламентът може единствено да определя неполитически критерии за избор на магистрати!
  • 3 Право на мнение!

    1 4 Отговор
    Ха де да се маха този "чадър на мафията", че е заседнал като "запек" в съдебната система! Да се реформира съдебната система и да зарабоги!

    Коментиран от #7

  • 4 Мнение

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Когато":

    Не може този, който е прикривал мафията да вкара когото и да било в затвора, освен с постановка и режисура да вкара Иванчева в затвора! Комунистичесщи милиционер не може да бъде главен пржкурор!
  • 5 Истината!!!

    4 0 Отговор
    За главен прокурор трябва да се назначава човек с огромен опит и който е пред пенсиониране, за да не е зависим и маниполируем заразлди бъдеща кариера!!!
  • 6 Разсъдлив,

    4 0 Отговор
    И мен да се опитат да ме ликвидират, и физически, и политически, и длъжностно, в абсолютно враждебна атмосфера, и аз ще се разтичам. Всеки би го направил. Новият Правосъден Министърът на какво толкова се чуди?
  • 7 Разсъдлив,

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Право на мнение!":

    Ако предците ни, в утрото на демокрацията, са искали да постигнат независима съдебна система - до голяма степен бяха успели. Самият факт, че не можаха да отстранят толкова време Главният Прокурор без да гласуват промени го доказва. Всичко това обаче беше постигнати чрез Велико Народно Събрание. Мнозинството в днешният парламент искат да елиминират тази независимост и то без Велико Народно Събрание. И какво Главен Прокурор няма да има, или ще може да се отстранява с парламентарно мнозинство. Това ако не е политизиране на Съдебната Система, тогава какво е? като сложиш в баланса, че това е може би е искане и на външни фактори, съвсем зле...
  • 8 Факти

    1 0 Отговор
    Когати гешев всички вкара в гроба. Да обичаш на инат. Навързани са всипки по гешевски и преди него като свински черва, оставиха си жените и се събраха с журналистки по гърция и по света да си харчат откраднатото от народа под масата на четири очи без доказателства на тъмно, на улицата, на 7 джуджета и всеки всичко отрича днес, и имало правосъдие, къде е, като всеки лъже и отрича всичко, за всичко. И бог отгоре да слезе не виждам изход поне 20 години, така ще е за някои хора, а за други мед от реки като цацаров гешевски и запада и разни тук идващи на работа ви гледат като мустафа ден да дойде заплари да има и ви казаха чаооо булгар чаооо злато планини и равни и, поживяхме си 4 години в булгар богата планина
  • 9 Крис

    6 0 Отговор
    Ех, политолози, защо умувате толкова много за Гешев? Като не е главен прокурор той ще си остане редови прокурор, защото длъжността му до сега беше изборна.Като редови прокурор пак ще има правата на прокурор-да иска имунитети на депутати.А защо е толкова важно колко минути бил изслушан в Страсбург? Ами нали ЕНП не е искала да има такова изслушване-кого защитата тази ЕНП, от какви факти се е страхувала ,че може да бъдат оповестени от Гешев и какво ще се разчуе? Спрете се всички, защото заривате народа ни с простотии !!
  • 10 запознат

    0 0 Отговор
    кат се омете друг ще му реши делата набързо и готово

    то едни дела
  • 11 Мъчно ми е ......

    0 0 Отговор
    Сега какво ще работи ? Хора влезте му положението
  • 12 ИВАН

    3 0 Отговор
    Нищо не може да заработи, и нищо добро не може да се случи за България, докато тука има бази на НАТО - дотогава ние ще сме тяхна колония и техни роби - ще ни взимат златото, земята, ресурсите ... ще обезчовечават и народа
  • 13 Няма

    1 0 Отговор
    Да е скоро
  • 14 Ани

    1 0 Отговор
    Извода е че прокурорите трябва да се избират на избори както и народните представители. Те не трябва да бъдат назначавани от политическите партии, а да ги контролират. Гешев нямаше да падне жертва ако си беше траял и не беше повдигнал въпроса за национално предателство на Румен Радев.