Last news in Fakti

12 Август, 2023 06:00 6 778 94

Защо чиновници в България взимат по десетки хиляди лева

  • корупция-
  • българия-
  • пари-
  • заплата-
  • държавни служители-
  • чиновници

Те са с около 20% по-високи от възнагражденията на онези, които създават тази стойност в частния сектор. Защо е така?

Защо чиновници в България взимат по десетки хиляди лева - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Дайнов:

Току подочувам как ту финансовият министър, ту премиерът Денков се чудят как се е стигнало до държавни заплати от десетки хиляди лева (на месец, не на година) и как така заплатите в средите на чиновниците са с 20 на сто по-големи, отколкото сред реално работещите в частния сектор. Сега ще обясня внятно, така че чуденето да спре.

Два модела

В човешката история за последното хилядолетие има, общо взето, две основни схващания за това, как човек да забогатее. Първото, характерно за варварството и феодализма, е, че баницата, както и да бъде разпределяна, е един и същи размер. Следователно, за да имаш повече ти, трябва да вземеш от някого. От кого? От оня, който е по-слаб - т.е. върху когото можеш да приложиш силата на господстващо положение. В тази система се стремиш да станеш някакъв началник, та да можеш да стрижеш рента от плебса.

Според второто схващане, характерно за капитализма, баницата може постоянно да се увеличава и да има все повече за все повече хора. Обяснението е в това, че източникът на стойност не е грабежът, а човешкият труд. В тази система твоето замогване зависи от таланта и усилията, които си вложил в работенето – от стойността, която си добавил към изходния материал. Това е и причината „айтитата“, да речем, да получават – съвършено заслужено – по-големи заплати дори от майстор-копачи първи разряд. Бил съм такъв копач, получавах цяла торба с пари, но айтитата ме слагат в малкия си джоб и правилно. Копането добавя към изходния материал по-малко стойност, отколкото програмирането.

"За да имам аз, трябва да взема от теб"

Според премиера, в случая с чудовищните „възнаграждения“ в държавния сектор не се виждало да има никаква система. Самият този факт иде да ни подскаже, че логиката е феодална. Просто всеки използва онзи обем господстващо положение, с което се е сдобил, за да отчупи повече баница за себе си, вземайки от някой друг. А онзи някой друг, бидейки по-слаб, си наляга парцалите и отмъщава на принципа „ти се правиш, че ми плащаш, аз се правя, че ти работя“.

От феодализма на Отоманската система България почти веднага прескача към феодализма на социалистическата система. Затова поколения наред хората у нас подозират, че верен е първият модел на забогатяване: за да имам аз, трябва със сила да взема от теб. Тази нагласа обяснява – горе-долу – всичко за нашенските извращения.

Чиновникът има онази заплата, която успее да отскубне. Ако не е заплата, ще е подкуп – което пък обяснява всеобщата корупция. Важното е властта да бъде превръщана в плячкосани средства. Ограбваните свикват да се подчиняват на грабителите, тъй като при нашия феодализъм право има само силата. Затова нямаме върховенство на правото или налагане на справедливост. А имаме правото на силата: мутрите упражняват реалната власт върху гражданството, мъже насилват и убиват жени, ако си учтив и възпитан, те обявяват за джендър и т.н.

Там конкуренция няма

Системата е построена около идеята, че всеки гледа да се докопа до господстващо положение, за да злоупотреби с него, като открадне нещо от общото. Тъй като в държавния апарат това става най-лесно, мераклиите за господари се съсредоточават там. А там е по-лесно, тъй като в пазарните условия клиентът може просто да отиде другаде, ако не харесва твоята услуга. В държавния апарат обаче конкуренция няма. Кметът е един, главният архитект – също, както и шефът на РПУ, прокурорът, данъчният и пр.

Обществото е подгизнало от феодално мислене и докато това е така, цивилизацията ще продължава да ни връхлита само тогава, когато тръгнем да пътуваме в западна посока и стигнем до Загреб. Промяната на мисленето става по два взаимносвързани начина: действие в областта на институциите и действие в областта на културата.

При културата е сложно, защото в крайна сметка се опира до просветата, а там са се окопали едни съвършено диви орди, които отказват да допуснат просвет в мрака на онова невежество, което поражда култа към силата и злоупотребата с господстващо положение. При институциите е по-просто. Например: въвеждаш в държавното заплащане система, която да няма нищо общо с феодалните присвоявания, а да е подчинена на отдавна известни по света механизми за измерване на чиновническа ефективност.

Това ще намали и корупцията, и насилието

При такава промяна на условията, търсачите на силово забогатяване ще се оттеглят от бордове и директорски кабинети към организираната престъпност, където ще могат да бъдат изловени от едни реформирани правоналагащи органи. Из обществото, междувременно, налагаш върховенството на закона, тъй като това обезсилва силата на силните и дава сила на слабите, което на свой ред намалява присвояванията, корупцията и насилието.

И през цялото това време търсиш подкрепата на обществото. Напоследък то демонстрира, че му е писнало да живее в грозния феодализъм на предишните поколения; и настоява за допускане на цивилизацията дори тук, по нашите диви земи.

И – не, няма как в една цивилизована държава чиновникът - особено когато пилее стойност, да получава повече от онзи, който създава тази стойност в частния сектор.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 92 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    58 25 Отговор
    По диагонал видях култура и капитализъм в един пасквил 😂 Всъщност, феодализма по своята същност е капитализъм, с тази разлика, че при феодалния строй няма да останеш на улицата просейки коричка хляб (пример Англия в началото на капитализма), а при капитализма можеш да умреш от глад. Достъпното здравеопазване и образование са изцяло социалистически добавки. Изобщо, поредния тюрлюгювеч

    Коментиран от #7, #47, #85

  • 2 Иван

    62 6 Отговор
    В съвременния западен цивилизован свят държавният служител е с по-малка месечна заплата от тези, работещите реално в частния сектор, но пък имат повече закрила от уволнения. Обикновено те могат да са уволнени само при големи свои нарушения в работния си процес.
  • 3 Чочо

    108 2 Отговор
    Въпросът е......
    защо им беше дадена възможност,те сами да си определят трудовите възнаграждения?

    Коментиран от #8

  • 4 Лъчо

    47 27 Отговор
    България още дълги години ще бъде в плен на феодалното мислене и комунизма, така е от 79 години. Трябва да се сменят още две-три поколения, за да се оправи поне малко.Всичко е изградено по старата система- пари за чиновника, милицията, военния, синекурните длъжности и др., които са като партийни секретари.
  • 5 Димитър

    82 3 Отговор
    държавен служител = нищо не правене + голяма заплата допълнена с подкупи и рушвети . всички го виждат и знаят , но нищо не се случва за да се преустанови тази алчност
  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    29 17 Отговор
    ХАЙДЕ СЕГА ДАЙНОВ ДА НЕ СЕ ОБИЖДАМЕ .... А КЪДЕ СКОЧИ ЛЮБИМАТА ТИ БРИТАНИЯ
    ..... В ПАКИСТАНО - ИНДИЙСКАТА КАСТОВА СИСТЕМА :))
  • 7 И ченето на баба ти е било безплатно,

    28 8 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    ама сега го плащаме с лихвите.
  • 8 Боко

    27 4 Отговор

    До коментар #3 от "Чочо":

    Те затова: Роднина - Милиционер.
  • 9 една напред три назад

    77 1 Отговор
    Една не толкова лоша статия , защото поне осветява проблемите във "Феодалният Клиентелизъм" в който живеем. Да припомня , че някога Бай Тошо беше оставил "мързелите " по канцелариите ,обвити в цигарен дим , и камари чаши за кафе , на по 150-180 лева заплата , и на всичкото отгоре нямаше какво да откраднат . Много ревяха милите , но като не им се бачкаше на работните площадки за по 300-400 лева , седяха в канцелариите на топло за двойно по-малко. Системата беше отрегулирана. Давайки повече пари на администрацията , слагаш воденичен камък на врата на честно трудещите се. И се достига до момент в който класата на честно трудещите се изчезва и се топи , за сметка на избуялата оядена администрация . Нещо което виждаме сега. При Бойко възхода на административната класа достигна нечувани висоти , и той с лекота печелеше изборите разчитайки точно на тези 7-8 000 000 хиляди достигнали ,и окопали се около властта държавни служители. Какво се случва с класата произвеждаща благата , оставам без коментар . Всичко това добре го виждаме .

    Коментиран от #13

  • 10 Сандо

    23 13 Отговор
    Защото се оказаха добри ученици на западните си началници.Оттам има още на много мурафети да се научат и приложат творчески на родна почва.А и да не забравяме,че добрите ученици надминават учителите си.
  • 11 Гражданин

    68 3 Отговор
    Г-н Дайнов, пропускате един важен момент. Държавните служители са около 600 000. При ниска избирателна активност, това са страшно много избиратели. Всяко правителство се старае да ги спечели на своя страна. Затова през всеки мандат заплатите им се повишават.

    Коментиран от #18, #23

  • 12 Баба Гица

    52 2 Отговор
    Ха добрутру! Имаме поговорка и за тоз случай: много вожд малко инди анец. В случая охранени вождове, а инди анците се изнасят поголовно на запад за поне петорно заплащане. Никой не ще да работи тук и да получава трохите, а мазниците отгоре да сменят джипките си през година, жените им по екзотични дестинации по дваж на година и живеещи в лукс. Унизително е и заплашането, и отношението
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пха ха ха ха

    41 2 Отговор
    Аве Продайнов това са избирателите на Боко а сега кокорчовците се мъчат да ги приватизират
  • 15 Госあ

    31 1 Отговор
    Държавната администрация е полезна тогава, когато има селекция. И държава разбира се.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Госあ

    6 10 Отговор

    До коментар #13 от "За протокола":

    Няма такова нещо. Споменатите от теб, сега са с по-ниски заплати от бачкаторите. Освен ако не крадат или не са от администрацията.

    Коментиран от #36

  • 18 Наблюдател

    33 12 Отговор

    До коментар #11 от "Гражданин":

    Държавните служители са много по-малко, около 100 - 120 000 са. И огромни заплати взимат само няколко хиляди от тях. И най-много взимат тези, които трябва да гарантират това прословуто "върховенство на закона". И точно те са най-корумпирани.
  • 19 12...34

    15 1 Отговор
    Така и се е паднало,дър..жа..вата не ги закача,те дебелооки слон да и стъпи на очите немой ги спука.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 селянин

    41 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гражданин":

    По времето на бай Тошо в едно кметство на село имаше един кмет и един бирник / данъчен / . Сега и кмет и секретарка , и данъчен , и съветници , и шофьор , и тракторист , и временна заетост ...
    Поне десет човека и валките населени места с по сто човека население .
    За големите да не говорим . Общински сгради пълни с хора които нищо не работят .
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Само питам

    4 8 Отговор

    До коментар #22 от "Само питам":

    що не си налягаш парцалите бе филипинец .
  • 26 какво да кажа

    42 1 Отговор
    Преди нямяше компютри ама работата вървеше . Вадеха тефтерите и всичко се знаеше .
    Сега има компютри , ама служителите пет пъти повече и за пет пари работа не вършат .
    Става вече трети ден чакам да ми направят едно пълномощно .
  • 27 Попа

    11 1 Отговор
    Защото не вършат нищо. А ужвождо бе казал: "който не работи не требе да яде". Каква е тази капиталистическа реч от комуне?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 🇧🇬🇪🇺💯

    23 7 Отговор
    България от провалена фашистка държава се превърна в провалена комунистическа държава за да се трансформира в провалена капиталистическа държава всичко това благодарение на институционалната корупция и кражба?
  • 30 Сивата икономика

    17 4 Отговор
    Се оценява на 30-40%. Среща се само в частния сектор. (Подкупът си е престъпление). Колко са реалните доходи на майстор по ремонтите? А на компаньонка?

    Коментиран от #33

  • 31 Пха ха ха ха

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺":

    Баба Сула и ЕК и там няма корупция
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 уточнение

    17 1 Отговор

    До коментар #30 от "Сивата икономика":

    Ами то навсякъде компаньонките са в сивия сектор . Да не ходи някой на магистралата да им иска касова бележка .

    Коментиран от #46

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Дойче веле ,🚮🚾

    8 9 Отговор
    Защо ви забраниха в Турция
  • 36 За протокола

    17 0 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Никъде не твърдя, че сега у нас това изкривяване е оправено. Напротив, то все още съществува и главно в държавните учреждения. Което е доказателство, че у нас беше извършена Перестройка, а не преход.

    П.С. Повечето ИТ-та, които правят добри пари, ги правят от поръчки от чужбина и работят на свободна практика.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 🇧🇬🇪🇺💯

    13 2 Отговор
    На Дайнов трябва да му познат девиза на Социализмът в България?
    🇧🇬Моето си е Мое,
    Държавното и то е Мое🇧🇬
  • 39 Димитър Талев

    19 4 Отговор
    "И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."откъс от романа "На завой".
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 🇧🇬🇪🇺💯

    15 1 Отговор
    В България от Царо до Падаро винаги е имало една прослойка от Държавни Чантаджии които крадат яко!
    Затова сте на това дередже.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 🇧🇬🇪🇺💯

    2 0 Отговор
    Да се чете вместо “Хамстер”, Хомяк.
    Софтуера не е перфектен.
  • 45 А Костя не тря а работи

    17 3 Отговор
    Взима над два милиона лева от субсидията.Падат му се над двеста хиляди лева на месец.Като преджоби и 50% от заплатите на депутатите си, докарва си заплата от 300 00 на месец.
  • 46 Е как тогава

    8 1 Отговор

    До коментар #33 от "уточнение":

    Да има отчетени високи доходи в частния сектор?
  • 47 Абе ,

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    И по онова време софийските доктори те питаха - Сом има ли , м ?!
  • 48 Ванев

    21 1 Отговор
    Чиновниците в България са прекалено много, особено се увеличиха през последните 15 години. Трябва да се съкратят наполовина. И да се премахнат привилегиите им- двадесет заплати при пенсиониране, бонуси 13 и 14-та заплата, безплатни екстри, държавно обслужване, безплатни консумативи-хартия, канцеларски материали, компютри, телефони и т.н.

    Коментиран от #51

  • 49 Аерогара София

    28 1 Отговор
    Знаете ли, че един конституционен съдия получава по 14 000лв на месец, а при пенсионирането след 12- годишна "работа" получава накуп близо 300 бона, а пенсията му е към 12 000лв.После, ако иска продължава да работи каквото намери. Сега им дадоха цяла сграда, значи служителите там ще се увеличат-0съдеблни помощници, експерти, съветници, секретари и секретарки, шофьори, технически персонал, деловодители, касиери, счетоводители. Ето къде отиват парите на народа! И да са само те, навсякъде има излишни служби, претъпкано с чиновници и тяхната рода, любовници, приятели, близки и познати, комшии. Типично феодално устройство, както е написал Дайнов! И скоро няма да се оправи!

    Коментиран от #83

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 За протокола

    19 2 Отговор

    До коментар #48 от "Ванев":

    Нали ПП дойдоха първия път на власт с обещанието да съкратят администрацията с 30%.
    И веднага създадоха нови структури, министерства и т.н. и я увеличиха поне с 30%.

    Коментиран от #54, #65

  • 52 неграмотни ученици

    27 2 Отговор
    Сега увеличиха безпричинно заплатите на даскалите, които по същество са се превърнали в чиновници. Децата нищо не учат, в университетите идват неподготвени и професорите тепърва ги учат на писане, четене, правилен език, съставяне на изречение, логическа мисъл. А заплатата на професора е по-малка или равна на тази на даскала от килийното училище.

    Коментиран от #53, #88

  • 53 Госあ

    17 2 Отговор

    До коментар #52 от "неграмотни ученици":

    И сега заради супер успехите на учениците на матурите със среден, още ще им увеличават заплатите ! Те, самите даскали са полуграмотни, ти искаш учениците да са.

    Коментиран от #55

  • 54 Ванев

    15 0 Отговор

    До коментар #51 от "За протокола":

    Така е. Затова на следващите избори ще вземат 10%, ще гласуват за тях тези, които са били назначени на служба барабар с техните роднини, приятели, близки.Трябва стратегическо мислене, влагане на пари в производството, науката, иновациите, висшето образование.Но откъде акъл затова? На практика те повтарят същото, каквото правиха комунистите, нали са техни деца и внуци.
  • 55 отговор

    16 2 Отговор

    До коментар #53 от "Госあ":

    Напълно вярно. Даскалите са полуграмотни и мислят само как да завържат контакт с някои богати родители- да ги уредят с нещо, да получат облаги и т.н.
  • 56 Студопор

    11 2 Отговор
    Според мен най-добрият модел е племенният. Има един вожд начело, той казва на племето какво и как да се прави. Като племето за къса, реже Тиквата на вожда и избира по-кадърен. Пък той вече да си знае, че ако пак се за къса, ще хвръкне и неговата чутура.

    Коментиран от #58

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 истината

    4 1 Отговор

    До коментар #56 от "Студопор":

    То баце вече го беше приложил метода спрямо племето . И там кутрица .
  • 59 Отговор

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "За протокола":

    Заради тези неща , които вярно изброи, комунизма трябваше да си отиде , още в края на 60-те години. Или да се промени до някакъв по либерален китайски модел. Но говорим за СЕГА. Това което е в момента , и тези недъзи които вярно изброи изглеждат дребни , наложени върху днешната матрица.
  • 60 един

    9 2 Отговор
    Ето мои пет стотинки по-темата:Раздутата администрация в България/и не само/идва от т.н. социализъм!Администрацията в Западните държави е следвала своя логичен път може би откакто съществуват държави.Тя/администрацията/се е разраствала според нуждите на общините и държавата като цяло.Разразства се града постепенно и се налага да се назначи зам.кмет или повече счетоводители,учители и т.н.У нас по-време на соца тия закономерностти бяха съвсем пренебрегнати,държавата има пари давай да назначаваме/наши хора/,и колкото повече хора един началник назначава,толкова репутацията му на началник е по-голяма,съответно и ще претендира пред горното началство за по-висока заплата!Така се назначаваха и нищо не правещи и за нищо не отговарящи партийни и комсомолски секретари,а това бе "пример" и за други такива чиновнически назначения!Точно по-време на соца излезе приказката "Учи мама да не работиш",а извода от този лаф е,че който е учил той нищо не работи,цял ден си стои на бюрото и си взема заплатата,което отчасти си е вярно!

    Коментиран от #64

  • 61 Декомунизиран, дерусифициран... чистичък

    14 0 Отговор
    ...Хайде да не се лъжем. Как да не са се случили декемунизацията и дерусифшкацията? Малко примери, не се ли декемунизираха цели родове като Бойкикеви, Прокопиеви, Кюранови, Такови, Дайнови, Паневи, Кръстеви, Мирчеви, Левчеви и знайни и незнайни комунистически родове сега първи неолиберали? Комунист ли е кандидат кмета на ПП$ДБ за София Васко? Нали с тази декемунизация и дерусификация си изкарват хляба синовете и внуците на големците от БКП и ДС цели 30 години? Народа не бил се дерусифицирал, че на народа никой не му плаща в грантове и долари да се дерусифицира като на синовете на големците от БКП. Я посланик губернатора на САЩ за България да осигури по две три хиляди долара на човек месечно за декумунизация и дерусификация да видите, че и народа може да се промени като синовете на големците на БКП.

    Коментиран от #63

  • 62 Трифон зарезан

    12 0 Отговор
    Държава превзета от собствената си администрация.
  • 63 79 години

    11 0 Отговор

    До коментар #61 от "Декомунизиран, дерусифициран... чистичък":

    От 79 години едни и същи хора ни управляват. Ще се оправим след 150 години.Ако съществуваме.
  • 64 Даааа даааа ... дъ тъ светна

    6 1 Отговор

    До коментар #60 от "един":

    Така беше едно време при соца и има тарифа бройки щатове и това нема мърдане!!!
    А сега брате идва(евентуално) избелваща фирма ПП-ДБ на власт има кмет всичко се изгонва и почва едно назначение... баба, дядо, чинка, вуйчо, братчеда, комшйката, партийния секретар, брат му и т.н. до 9-то коляно родата и партията.....
    Е те за туй е раздуто... не е като навремето....
  • 65 един

    13 5 Отговор

    До коментар #51 от "За протокола":

    В предното правителство на ПП Асен Василев обяви,че ще бъде направено съкращение в администрацията,и като настана един комунистически вой чак до небесата, и най-вероятно това бе причината намерението да се провали!Едно трябва да ти ясно,цялата администрация е комунистическа,остана непокътната още от началото на промените през 89-та,и сега гласува за посткомунистите от ГЕРБ,БСП и т.н.Същите тия сега бранят с голи гърди и паметника на съветската армия /МОЧА/!

    Коментиран от #79

  • 66 аз и ти

    11 1 Отговор
    МВР, МФ, МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО, МИНИСТЕРСТВО НА ЕЛЕКТРОННОТО УПРАВЛЕНИЕ, НАП - ТАМ СА ЧУДОВИЩНО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ СПРЯМО ОСТАНАЛИТЕ МИНИСТЕРСТВА И АГЕНЦИИ. НИКАКЪВ АНАЛИЗ - ДАВА СЕ НА КАЛПАК ОЩЕ И ОЩЕ И ОЩЕ! А ИМА ГОДИШНИ ДОКЛАДИ И ТАМ СЕ ВИЖДАТ ЗАПЛАТИТЕ. ТЕЗИ, КОИТО ИЗБРОИХ СА ДВА, ТРИ ПЪТИ ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИТЕ ОТ ОСТАНАЛИТЕ ЗА ЕДНИ И СЪЩИ НИВА СЛУЖИТЕЛИ В ДЪРЖАВНАТА АДВИНИСТРАЦИЯ. НО СПРАВЕДЛИВОСТ НЯМА!!!!!!!!!!!!
  • 67 Схемата е таква

    8 0 Отговор
    Нали държавната администрация приложи схема за приватизация по времето на Иван Костов. Закачиха им предприятията и те се включиха в бордове, а после продължиха да си взимат пари от дялове. Схемата не може да се промени без закон, но всеки следващ управляващ предпочита да се намърда и той да взима. Предишния взел достатъчно, а следващия продължава по същата схема. Защо да реже клона, а народа да се оправя както може.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Дан

    3 0 Отговор
    Аха те взимат повече да има какво да вземете пък вие от тях.
  • 70 Путиноид

    4 1 Отговор
    Пак Сорос е виновен .

    Друга причина няма .

    Хахаха

    Коментиран от #74

  • 71 Тити

    3 0 Отговор
    Има поговорка не луд който яде баницата а този който му я дава
  • 72 И повечето

    11 1 Отговор
    Такива Службари , Русофилки.

    После се чудим защо все милеят за Бай Тошо, или се молят Раша да ни окупира .
    .
    Ще си седят ще си вземат Заплатите .

    А някои от тях си мечтаят ще станат Палачите ,ще колят и бесят наред обикновения човек .

    Комунизмът ,братче .
  • 73 Генчоо,

    3 5 Отговор
    Нищо не си написАл, бе. Само плява, кухи щампи и тотална скука.
  • 74 Българин

    8 3 Отговор

    До коментар #70 от "Путиноид":

    Така е, Сорос е виновен за всичко! Убеден съм, че ако автора не беше Дайнов, а Петър Волгин, Явор Дачков, Боян Чуков или Карбовски, същите, които сега плюят с пяна на уста щяха да скачат от възторг.
  • 75 пустош

    11 0 Отговор
    Защо София се увеличи значително през последните години? Защото от провинцията дойдоха хора заедно с техните роднини, метреси, приятели и заеха държавните служби. Чиновникъът си взема със себе си секретарка, шофьор, помощник, "експерт", началник на кабинет и всякакви други пак от неговия град . Изксупиха жилищата на софиянци, а софиянци отидоха на село или в чужбина.Сега Софи я е близо 3 милиона.В провинцията е пустош.
  • 76 Ка Морган

    6 6 Отговор
    Дайнов, пак нищо не си разбрал! Това са новите западни ценности по които се прехласвате. Брюкселските чиновници какво са? Евро фондовете какво са?
  • 77 редник

    2 1 Отговор
    /... това обезсилва силата на силните и дава сила на слабите.../

    Преди около 150 години един мислил, мислил и намерил решение - казвал се Колт... 😁
  • 78 Мнение

    14 0 Отговор
    Ето точно за това има жал по времето на бай Тошо. Тогава един директор вземаше три пъти средната заплата за страната. С премиите беше същото, т. е., ако средната заплата беше 150 лева, директорът получаваше 450 лева. Значи при средна заплата 1500 лева, господинът директор трябва да полупава 4500 леа. Какво е това, което се случвва сега? 15-20000 лева заплата, отделно от бордове, ДМС и какво ли още не? Парите се дават не на тези, които произвеждат, а на тези, които са на топло, на чисто, на сухо. Много, много, жалко е това, което се случва повече от 30 цодини в държавата. То поне да има някаква полза, добавена стойност от тяхната "работа", а и не носят никаква отговорност за нищо (спр. Прокуратурата, съда, МВР), а то сме последни по всички показатели. Всеки сам да прецени дали заслужават такива пари.
  • 79 За протокола

    10 0 Отговор

    До коментар #65 от "един":

    Нещата не са толкова прости:
    1. Когато политиците говорят и обещават, трябва да го правят отговорно. Да обещават това, което могат да направят и да правят това, което са обещали. Иначе става това, което имаме - всеки обещава каквото му скимне и каквото избирателите искат да чуят, а после прави това, което тази зад него му наредят. И приказките за политическа отговорност са ала-бала.
    2. Администрацията няма цвят и тя "принадлежи" на всеки, който и плаща. Така, че всички управляващи и се подмазват. И както в случая с ПП, дори я умножават.
    3. Бюрокрацията много успешно се съхранява, създава си все нови и нови начини да показва нуждата от нея и дори да се умножава.
    Прост пример:
    На гише стоят две служителки, а на гишето има клиент.. Те си продават непрекъснато разни папки и документи, а клиента чака, В момента, в който се появи друг клиент, те го обслужват за по-малко от минута и представлението с подаването на папки и документи започва отново. Докато дойде следващия клиент. И т.н. Отстрани, а и за началниците, изглежда, че те работят и са непрекъснато заети.
    А триковете са безброй.
  • 80 мдаааа

    4 4 Отговор
    А тия па на готово .. Бойкикеви, Прокопиеви, Кюранови, Такови, Дайнови, Паневи, Кръстеви, Мирчеви, Левчеви и т.н.
    САЩ (по тяхна информация) са похарчили над 1 милиард долара за справяне с "руското влияние"!
    Българската ПЕТА КОЛОНА е получила от ФАЩ над 47 милиона долара ($47,709,686) за анти руска пропаганда.
  • 81 служби много, ефект нула

    10 0 Отговор
    У нас няма електронизация в обслужването, а уж имаме министър на "електронното управление." В САЩ например почти всичко се извършва по електронен път, хората максимално са улеснени- издаване или преиздаване на шофьорски книжки, получаване на документ, купуване на всякакви билети, ригестрации и т.н.Има хора, които си живеят в ранчото и оттам управляват всичко-бизнеса си, данъци, поща, документи и т.н.Тук нарочно увеличават чиновниците- за да гласуват за правилната партия и второ- за да мъчат хората с безкрайно чакане, разправии, спорове, неуредици. Скоро няма да се оправим, освен, ако не си внесем чиновници отвън..Да не говорим за корупцията.
  • 82 Повечето

    6 0 Отговор
    хора предпочитат да са на държавна работа, отколкото да работят в частна фирма. По-малко работа и повече пари. В доста случаи частникът се оказва, че не е добър работодател. Вместо да се търсят решения как да се подобри производителността на фирмата и работниците, на места вече почнаха да внасят работници от чужбина. Като цяло за този проблем е виновен ЕС – налива милиарди на определени фирми и хора, направиха определени сектори свръх печеливши, докато останалите са принудени да се борят на свободния пазар.
  • 83 Четец

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "Аерогара София":

    Няма да се оправи и защото не може да се обхване истинското състояние в държавата, не може да се чуят гласовете на истинските специалисти, на умни и образовани хора, защото цензурата/потискането към тях е жестоко и постоянно, каквато цензура се прилага и тук доколкото изтритите постове винаги преобладават над оставените- заслепяват хора и държавност!

    Коментиран от #87

  • 84 фактите

    5 0 Отговор
    Заплатите в измисленото и напълно ненужноминистерство на иновациите и растежа са ок. 2700 бруто, -10 % - 2430 никак не са малко пари, сравнено с частния сектор, справка джобса. Изисквания 10001, а чисто заплата я има 1500, я не. сигурно всичката тая мйекаща сган в метрото работи на държавно, иначе не ги виждам как оцеляват плащайки наеми...абе с една дума ние родените в София сме най-големите скъсаняци....
  • 85 Гневен

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Не те обиждам, констатирам:тъп си
  • 86 Бордовете

    1 0 Отговор
    Трябва да получават твърд процент от годишната печалба на предприятието, което ръководят. А не по 15 хиляди лева за две месечни заседания.
  • 87 Вие, родените в София

    0 1 Отговор

    До коментар #83 от "Четец":

    Четете ли книги? Отговорете с една дума, използвайки глагола във въпроса.
  • 88 бузю

    4 2 Отговор

    До коментар #52 от "неграмотни ученици":

    ами станете вие , нехаресващите учителите, даскали ! да видим на какво ще ги научите?има един принцип - на сила не можеш да дадеш . може да вземеш , но не можеш да дадеш. и колко от вас , с ръка на сърцето ,да кажат ,че са възпитали правилно децата си ? не да са му купили нов айфон , а да са ги научили , че за да искаш , първо трябва да дадеш. СЕМЕЙСТВОО - от там почва всичко , възпитанието на детето е деноношен труд, няма почивен ден , ама е по-лесно да му купиш каквото иска , да му дадеш пари за харчалък и да не се занимаваш с него и да си гледаш пашалъка . Толкова от мен - който разбрал , разбрал, минусите ще покажат!
  • 89 Живко

    5 0 Отговор
    Всеки чиновник в България , си загражда периметър , като счита всичко за своя частна собственост и се идентифицира с позицията която заема. Това е феномен още от Средните векове , с една дума феодално владение в което същия чиновник коли и беси както намери за добре и приема случващото се в службата която работи, като лично отношение на клиента към него. Чиновникът отказва да се съобразява с добрите обноски и използва буквичките от Закона , срещу клиентите , защото счита , че доброто обслужване е посегателство над егото му. С една дума АДМИНИСТРАТОРИТЕ пречат на развитието на обществото , за да не се наруши феодалното им спокойствие. На въпроса "Защо чиновници в България взимат по десетки хиляди лева?" може да се отговори - "Защото им се позволява от закона и нормативните документи."
  • 90 ЧЕСТИТА ,,ПРОМЯНА" НА ПЕСЕНТА НА ЕМИЛ ДИ

    1 0 Отговор
    МИТРОВ ОТ ТЕХНИЯ ЕЛЕКТОРАТ !
  • 91 Борисов, Борислава, Барселона:

    0 0 Отговор
    един филм не за любов. Този пълнометражен филм няма да бъде “прожектиран” в Европарламента тази седмица от главния прокурор Иван Гешев, нито в българския парламент, ако се удовлетвори искането му за изслушване при закрити врати. Депутатите ще видят само откъси от него, засега четат изпратените от прокуратурата документи по повод искания имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Част от тях вече намериха и медиен излаз.
  • 92 Браво господине

    5 0 Отговор
    Браво на автора!! Май трябва да се започне от образованието, защото повечето от коментиращите не разбират смисъла на статията. А именно, че голяма част от населението е с феодално мислене. И докато не се промени мисленето на хората, няма как да станем истинска демокрация.
  • 93 бомбето

    0 0 Отговор
    Без отчитане качествата и приноса на отделния човек нищо няма да са случи.Да реагираш по съдебен път за всяка дреболия е кауза, в която можеш да потънеш , като скачаш (в добрия случай) от глог на трън
  • 94 Един коментар

    0 0 Отговор
    Поредният откривател на топлата вода дава акъл какво, но не и кой и как да го направи. Защото тези, които имат силата и възможностите са същите, от които авторът се жалва. Разказ, как да накараме кучето да пусне кокала. Такива разкази обаче, в библиотеките ги държат в раздела с научната фантастика.
    За да се случат авторските щения, трябва да се подходи со кротце, со благо и со малко кютек. Най-паче, со кютек.
    Иначе, мечтата за утопичната държава ни е завещана от Томас Ман (или беше Мор) - бащата на социализма и комунизма.