Last news in Fakti

23 Август, 2022 09:00 3 664 64

Мая Манолова пред ФАКТИ: Нужни са незабавни мерки за овладяване на кризите, политическият ни елит е неадекватен

  • мая манолова-
  • изправи се-
  • газ-
  • христов-
  • системата ни убива-
  • избори-
  • мая

Опитът на служебния министър Христов да се скрие и да не отговори на въпроси за цените на горивата не му отива, и е страхлива и недостойна постъпка, казва лидерът на „Изправи се България“

Мая Манолова пред ФАКТИ: Нужни са незабавни мерки за овладяване на кризите, политическият ни елит е неадекватен - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изборната кампания за вота на 2 октомври се открива в началото на септември, но партиите вече се готвят трескаво. Редят се листи, организират се кампании. Пред ФАКТИ по темата говори лидерът на „Изправи се България“ Мая Манолова.

- Г-жо Манолова, заобиколени сме от кризи, от висока инфлация, високи цени, няма договорена сигурна газ за зимата. За вас кой е приоритет №1 за справяне?
- Няма как да се степенуват проблемите на хората. Българският народ тотално е притиснат до стената и заради поскъпването на живота и храните, и заради ръста на битовите сметки, които са нагоре с 60%. Говоря за парно, за ток, за газ, за скъпите цени на горивата… И в същото време виждаме гастрольори политици да се разправят кой е виновен за газовата връзка, за сделките за оръжие, кой кого е назначавал, кой кого е уволнявал. На фона на нуждата от грижи за хората поведението на политическия елит е абсолютно неадекватно. Необходими са незабавни мерки, които да овладеят всяка една от кризите, защото в противен случай ни чака свирепа зима.

- В последните дни водите задочен спор със служебния министър Росен Христов. Бяхте пред министерството на енергетиката, но не се срещнахте. Какво очаквате от него…
- Очакваме да не се крие. Нормално е вратите на институциите да са отворени за гражданите. На каквато и позиция да съм била – зам.-председател на парламента, шеф на парламентарна комисия, омбудсман и председател на гражданска платформа, винаги съм приемала разговори с гражданите. Така че опитът на министър Христов да се скрие и да не отговори на въпроси за цените на горивата – бензин и дизел, защото те засягат всеки българин, не му отива и е страхлива и недостойна постъпка. Повишението на цената на транспорта заради горивата касае всеки българин. Ако го е страх от мен и от екипа на „Изправи се България“, то утре ще трябва да се срещне с гражданите, когато хората започнат да плащат сметките си. Тогава срещата ще бъде по-драматична, ако сега не се вземат мерки. С екипа ми нямахме намерение нито да правим атентат в министерството, нито да възпрепятстваме неговата работа. Просто искахме да му обърнем внимание, че държавата е акционер в „Лукойл-Нефтохим“…

- От доста време искате да получите някаква информация за работата на Красимир Първанов, който е представителят на държавата в „Лукойл-Нефтохим“ и като такъв държи т.н. златна акция?
- Той е съучастник в поддържането на спекулативно високата цена на горивата. Този човек са оказва най-добре критата личност в България на важен държавен пост. Той представлява държавата в това дружество. И чадърът над него, който бе опънат от Бойко Борисов и ГЕРБ, защото те го назначиха, а след това кабинетът на „Продължаваме промяната“ продължи да го пази и не го смени, не говори добре. Ако служебният кабинет на президента Радев, в лицето на енергийния министър, продължи да пази „Лукойл-Нефтохим“ и въпросното лице Красимир Първанов, защото цените на горивата са спекула, това ще бъде наказано от хората.

- Какво може да направи той от името на държавата с тази златна акция…
- Тази златна акция дава право на държавата, на въпросния Красимир Първанов, да я представлява в Надзорния съвет на дружеството. Той има право да свиква Общо събрание на акционерите, да определя дневния ред и да блокира определени решения на общото събрание. В момента има една фирма – „Литаско“, която купува евтин руски петрол, преработва го в рафинерията и го продава прескъпо на търговците и бензиностанциите. Ако държавно дружество започне да извършва същата дейност, да купува руски петрол, да го преработва в рафинерията и да го търгува на разумни цени, то цената ще падне с 1 лев. Това е и което ще направим от „Изправи се България“ в следващия парламент. Първият ни проект за решение ще бъде за таван на цените на бензина и дизела. И да се създаде такова държавно дружество, което да оперира с руския петрол и да имаме на пазара по-евтини горива. Всичко това може да бъде подготвено от служебния министър на енергетиката. Той може да свика и Общо събрание на „Лукойл-Нефтохим“ и така да бъде сменен Красимир Първанов. Най-малкото министърът може да поиска от него отчет какво е правил 5 години като представител на дървата в дружеството и как е защитавал публичния интерес. Ние твърдим, че публичният интерес е проигран и не е защитен.

- „Булгаргаз“ е с нов шеф. Какво очаквате от Деница Златева. Познавате я добре?
- Очакваме и призоваваме Деница Златева да извади цялата истина за сделките с доставките на газ. Как са били избирани различните фирми, които отново ни снабдяваха с руски газ, но с 30% по-висока цена? Очакваме да разкрие цялата истина за газовите далавери. Вече чухме и изявление от страна на служебното правителство и на кризисния щаб, че може и да водим разговори с „Газпром“. В тези разговори трябва да бъдат поставени три условия:
- „Газпром“ да се откаже и да поеме ясен ангажимент, че няма да търси неустойки от българската държава за клаузата в договора „вземи или плати“. Заради това е възможно хазната да олекне с 1,5 млрд. лева., а тези пари може да отидат в подкрепа на нискодоходните групи
- да договори, че количествата газ, които трябваше да получим до края на годината, когато изтича договорът, да ги вземем през зимата и така да осигурим зимните месеци
- да бъде направен опит да се предоговори цената на руския газ и по-точно начина, по който тя се формира. В момента правилото е 70/30. Взима се 70% от цената на газовите борси в Европа, а 30% са петролните деривати. Това бе променено през 2020 година от Бойко Борисов и Теменужка Петкова, а точно това в момента оскъпява руския газ и го прави на нива от около 260 лева. Но това все пак е по-добре от 380 лева, колкото се очаква да е цената на газа от единия танкер от САЩ, който договорихме.

- Майките от „Системата ни убива“ обявиха, че ще се явят с „Изправи се България“ на парламентарните избори. За какво се споразумяхте и на какви приоритети залагате. От дълго време участвате заедно в протести?
- Заедно с тях сме били на протести от 2017-а. Те бяха протестирали и преди това. 10 години са на улицата, има и тяхна палатка пред Министерски съвет. Но това не доведе до никакви положителни промени. Заедно написахме и извоювахме да се приеме Законът за личната помощ, но след това и заедно бяхме измамени от различни партии, които бяха във властта. Визирам ГЕРБ, БСП, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Те обещаваха предизборно, че ще бъде приложен законът и после нищо не се случваше. Сега, когато майките от „Системата ни убива“ са взели решението си да се борят за правата си отвътре в парламента, ние станахме естествени съюзници. Очаквам това да влее още енергия в „Изправи се България“. Това ще е отборът на биткаджиите в парламента.

- Основните задачи, на които залагате като ангажименти в програмата си, са…
- Те са следните. Първо, да има таван на цените на горивата на до 2,50 лева – бензин и дизел. Второ, държавата да поеме цялото увеличение на битовите сметки на енергийно бедните, защото замразяването, което предлага Корнелия Нинова, е на цени, които са непосилни. Такъв тип замразяване на цените е неадекватна мярка. Просто парно, вода, газ скочиха с 60%. Цените са достатъчно високи хората да не могат да ги плащат, за да ги замразят на тези нива. Третото, е дълговото робство. Хората, за да оцелеят, все повече и повече прибягват до кредити. Има нужда от оповестяване на банките, бързите кредити, колекторите и частните съдебни изпълнители. Относно доходите, минималната работна заплата да стане 1260 лева, защото толкова е издръжката на живот според статистиката.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мая

    41 5 Отговор
    адекватната. Услади и се хранилката и драпа за още.

    Коментиран от #39

  • 2 цумбрум

    6 23 Отговор
    Така е,Майче,стани майка на българите!
  • 3 Пич

    41 2 Отговор
    Как мазно говориш , когато си извън парламента , и как още по мазно мажеш филията , когато си вътре !!! Мая , когато правиш едно и също , и очакваш различни резултати , каква си ???!!!
  • 4 Дааааааам

    36 1 Отговор
    Сега говори така, но докопа ли се до копанята, ще смени плочата. Еле като й знаеш дружките, съвсем не може да й се вЕрва.
  • 5 АКО И МАНОЛОВА СЕ СЛАГА В

    27 1 Отговор
    ТАЗИ ГРУПИЧКА ,,ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ,, МНОГО СМЕ ГО ЗАКЪСАЛИ. ГОРКО НИ.
  • 6 Станко

    22 8 Отговор
    Докато сме с англосаксонците ще е така. Не се учим от историята и все същите грешки, ни обричат да изчезнем.

    Коментиран от #28

  • 7 арлингтън

    16 2 Отговор
    "политическият ни елит е неадекватен" КАК ДА Е АЙДЕ КВАТЕН,КАТО Е БЕЗГЛУТЕНОВ? КАК? САМО С ПАЧКИ И КЮЛЧЕТА,ТЕРАСИ,АСАНСЬОРИ,АПАРТАМЕНТИ-РАБОТАТА НЕ СТАВА. ТРЯБВА СТАБИЛНА И РАБОТЕЩА ИКОНОМИКА.
  • 8 ДУБАЙСКАТА КАРАЧКА ЛИ

    21 2 Отговор
    ЩЕ КАЗВА НА БЪЛГАРИТЕ КАК ЩЕ ЖИВЕЯТ.УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ..............................
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Путинофил

    4 23 Отговор
    Аз съм особено щастлив, че Путин ни докара чудовищна инфлация, стотици хиляди бежанки и ни спря газа.

    Коментиран от #18

  • 11 СИКАДЖИКАТА ОТ КЮСТЕНДИЛ

    16 4 Отговор
    Ходи до Дубай да заредиш кинти,

    Коментиран от #36

  • 12 Ани Принцес

    12 3 Отговор
    Очаквайте новата ми песен Мога и сама. Само в ефира на телевия Планета. Вече съм Пайнерка и все по-често ще ме ротират в ефира на телевизия Планета.
  • 13 НАВЕДИ СЕ БГ

    16 3 Отговор
    ОЛИГАРСИТЕ ЩЕ НИ МИНАТ, ДЪЛБОКА ОРАН.
  • 14 Я па ти Майорка!

    25 1 Отговор
    Майче, че и ти беше дълги години от същия политически елит! Сега какво искаш да ни кажеш, че си неадекватна ли?
  • 15 Недялко Недялков

    13 4 Отговор
    Тая говори така както ще говорят Бойкикиев, малък Наско и Иво Толупа след изборите на 2 октомври така е като изпаднеш от файтона.
  • 16 Оповестяване на банките?? Калин Каменов

    17 2 Отговор
    Или Мая Манолова Разтълкувайте, на, обикновените хора какво означава това"оповестяване на банките"??
  • 17 СЕГА ПАК НЕЩО ГОВОРИШ

    13 2 Отговор
    ДА НЕ СТАНЕ ТАКА КАКТО С ТОПЛОФИКАЦИИТЕ СТАНА, И НА ФИНАЛА ДА ИЗБЯГАШ ПОЗОРНО ПАК МАЯ.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Притча

    14 1 Отговор
    От 30 години ни управляват едни хора самонарекли се "политически елит", които с всеки нов "политически проект" все повече се ОПРОСТАЧВАТ заслепени от финикийските знаци!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Име

    16 7 Отговор
    Абе Мая вие не крякахте ли с Киро и компания на жълтите павета? Не го ли докарахте недоразумението и вие? Сега сметките били с 60% по-високи! Е нали искахте промяна, не знаехте ли точно каква промяна искате? Бесилки весихте, ковчези мъкнахте, кой погребахте накрая? Икономиката на България! Я пак да ударите едно рамо и коалицията с Кире, че да доубесите останалите работещи предприятия. Не се прави на невинна. Помним, всичко помним.

    Коментиран от #32

  • 22 И Мая иска златна акция

    13 1 Отговор
    От Дубай вече пари не дават. Така е старите кранти ги стрелят.
  • 23 Ако зависише от мен

    12 1 Отговор
    Манолова да лежи още в затвора за връски с мафията. Едно зло по малко.
  • 24 Име

    14 4 Отговор
    Мая ти къде беше когато Киро сътвори глупостите с Газпром? Имаше хора, които надаваха глас и опитваха да вразумят парапетника, но ти мълчеше. Защо сега говориш? Нали си от лявото дето беше в коалиция с Киро, че и заедно сте скачали на площада, защо не опита да го вразумиш? Сега ми говориш за Газпром, защото виждате че народа иска да си оправим взаимоотношенията с рустнаците и че искаме евтин газ без да ни пука за тъпните на ЕС. Но тогава мълчеше Мая!
  • 25 Абсурдистан

    11 0 Отговор
    При избори какви ли не същества изпълзяват от дупките си и напомнят с вой и ръмжене за съществуването си. Тази , съскащата какво свърши, когато бе във властта, а след това и като омбудсман? Едно голямо НИЩО! Сега ли очаквате да го направи???
  • 26 Бай Кольо

    10 2 Отговор
    Мая, колко политици трябва да влязат в тюрмето и кога ???? Живота ми мина в бедност ! Няма да гласувам и не вярвам на обещания!
  • 27 Само констатирам

    8 1 Отговор
    Нужни са незабавни мерки за вкарване на бандитите при бай Ставри !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Андрей

    12 0 Отговор
    Нов парламент със стари членки не става. Всички там се разболяват от амнезия. Забравят за всичко освен това, как да се нагушат колкото може повече. Това че ще помагат на хората са празни приказки - вече 30 години ги слушаме и нищо. Мая е пример за това- забравя за всичко когато се качи в черния "Мерцедес". Когато и напомниха че трябва да се свърши нещо, тя каза на секретаря си "Виж там , излъжи ги нещо" . Това беше публикувано в пресата и показва отношението на политиците към проблемите на хората.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Май че преди предишните избори обеща

    7 1 Отговор
    Да намалите Наказателната лихва от 10+%за просрочени дългове събирани от ЧСИ, Колектори, НАП, Банки, Монополи и подобни!!(в ЕС е 4-5%)Като започна изборната кампания забрави за това си обещание! Не може най бедната Нация да плаща най високия наказателен лихвен процент в ЕС!! ЧСИ и Колектори станаха Мултимилионери!! Вадят си срещу длъжника Изпълнителен лист без да може да се защити, без да бъде Уведомен, че нещо подобно е образувано срещу него!! Това е бесзаконието, обир, това са мафиотски похвати под Закрилата на Държавата и Лобиските закони, които прокарваше Хр, Иванов! Всички тея са като Башибозук в Държавата, даже Монополите от рода на, ВиК София не признават и решенията на Българския съд!! Трудна е тази борба с тези Милиардери, поне е започни и ще влезете, в НС!!
  • 32 ха-ха

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "Име":

    Кирчо не е бил никога на жълтите павета докато бантустаните не харесаха черния му перчем. Той никога не е бил на протест. Можете ли да немерите снимка където Кирчо да е на протест???

    Коментиран от #37, #38

  • 33 До 31! Мая Манолова

    3 0 Отговор
    Мая Манолова (Май че)
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Г-ЖО МАНОЛОВА,

    7 1 Отговор
    НЯКОЙ ДА ВИ Е КАНИЛ ЗА МНЕНИЕ, СТОЙТЕ СИ ТАМ В ЪГЪЛА ИЗОЛИРАНА И МЪЛЧЕТЕ, НИКОЙ НЕ ВИ ИСКА МНЕНИЕТО ЛЪЖИТЕ И МАНИПУЛАЦИИТЕ. ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ГО ПОКАЗВАТ МНОГО ДОБРЕ.
  • 36 Нееее бе

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "СИКАДЖИКАТА ОТ КЮСТЕНДИЛ":

    В Кюстендил бяха ВИС, не СИК умнико!
  • 37 Ами ДА...!

    3 10 Отговор

    До коментар #32 от "ха-ха":

    След като ГЕРБ,ДПС и ИТН свалиха единственият свестен до сега Председател на Парламента-Минчев...!Тогава Кирчо излезе на протеста пред многолюдната протестираща публика и бе многократно аплодиран...!Не си криви душата-така си беше...!!!

    Коментиран от #40, #46, #50

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Прозрял

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мая":

    Мая винаги говори това, което хората искат да чуят! И никога не прави това, което трябва! Аман от демагози!!!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 6687

    5 1 Отговор
    Тридесет сребърника стигат ли.
  • 44 Лая Лайнолова

    10 0 Отговор
    къде са ти "убитите" от системата???? Нещо не влачите черни чували, и не п.каете пред нс??? И както и, да се прекръстите "надупи се България" " мутри вътре" "прости пе..дели", и т.н. хората ПОМНИМ и вас, и "добрините" ви комунистически! Говоря за средноинтелигентните българи, не за умнитИ и младитИ!

    Коментиран от #45

  • 45 4444

    9 2 Отговор

    До коментар #44 от "Лая Лайнолова":

    Тогава Маджо и Черепа плащаха протестите, сега плащат на Факти.
  • 46 Селяка

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "Ами ДА...!":

    При демокрацията е така. Когато някой може да бъде свален, той е свален!!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Адолф

    10 1 Отговор
    Ако приемем че и ти си от политическия ни елит можем да добавим че освен неадекватен то той е и крадлив и нагъл.
  • 49 Неадекватност или умишленост в грешките

    7 0 Отговор
    са основни характеристики на всички, които имат желание да управляват в България.
  • 50 Бай градски

    9 2 Отговор

    До коментар #37 от "Ами ДА...!":

    А защо нищо не казваш колко откраднаха кирчококорчовците за 7 месеца , а ни хвърляш прах в очите??
  • 51 Хайде Майче

    7 0 Отговор
    Вади мерките от левия заден джоб, а Божков от десния ! Та... да я "оправиш" тая държава !
  • 52 Анонимен

    7 0 Отговор
    Мая Манолова явно добре плаща, щом толкова много я рекламират медиите! Много шум за нищо!
  • 53 Благой от СОФстрой

    7 2 Отговор
    Интересно докога ще и се дава изява на тази нищо и никаква си комплексарка?

    Коментиран от #54

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ами

    5 0 Отговор
    Кой е енергийно беден!? Държавата и всеки българин! А политиците ни са управленско бедни! Всички, от 33 години!

    Коментиран от #56

  • 56 дс статуквото

    3 0 Отговор

    До коментар #55 от "Ами":

    българите не мислят логично и затова аз съм на власт в България! справка Осман Октай!
  • 57 Неадекватен

    5 1 Отговор
    Неадекватна си ти, която винаги преди изборите си като разгонена. Твоите глупави по скоро прости сценарии за привличане на внимание отвращават. Да беше докарала патки на бензиностанцията щяха повече да ти приличат. Със смяната на партии, на коалиции не постигна нищо. Ти се обезличи. Сега яхна майките, които и в последните избори използва, не от загриженост, а от сметка, която ти излезе крива. Не си политик, а кречетало, с което никой не иска да се коалира. Не си честна и носиш само минуси.
  • 58 Петър

    5 1 Отговор
    Неадекватен е както политическият елит, така и българската мафия, която ограби ресурсите на социалистическа България, увеличи богатството си с държавни поръчки и сега с особена жестокост се наслаждава на беднотията, в която тънат българите.
  • 59 Ей журналята

    2 0 Отговор
    Журналята, докога само червени б.....ци, ще ни представяте, щото не я знаем тая
    адекватната кранта.Изобщо вече не Ви чета тъпите статиики в стил Работническо дело.Знам за кого ще гласувам!!!
  • 60 М.М.

    1 0 Отговор
    Пари ми дай, пари ми дай и повече не ме мъчи.......
    Ей ни Черепа ни Бойко, не дават бе.....
  • 61 ганю

    2 1 Отговор
    Просто си е продажен това е за елита
    гнили са ви въжетата нещо водачите ви не струват
    от 30 г не съм видял българския национален интерес
    къкъв е има ли го
    и май е да се теглят заеми и да не се работи
    ами да се просят пари оттук таме и да се краде
    всичко нужно обикновено е внос родно няма
  • 62 Ганю

    1 0 Отговор
    Проблема не е европа ами южняшките и части
    Всичко добро дойде от европа от север не от юг
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Даааа

    2 0 Отговор
    Ама , какъв политически елит ,имаме ние ? Мутри , леки жени , туркофили , русофили и селски тарикати с мечти за бързо забогатяване ! А после искаме подредена държава , че я вижте що за лидери си избираме ! И да се блъснем в учени и кадърни , пак няма да ги разпознаем !