Last news in Fakti

28 Август, 2022 10:00 2 354 17

Меркел или Ердоган - кой заслужаваше повече наградата?

  • бежанци-
  • ангела меркел-
  • реджеп ердоган-
  • награда-
  • юнеско-
  • оон-
  • мигранти-
  • сирия-
  • башар асад-
  • германия-
  • турция

В последно време Ердоган и правителството му смекчават отношението си към сирийския режим

Меркел или Ердоган - кой заслужаваше повече наградата? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бившият германски канцлер Ангела Меркел беше отличена с наградата за мир на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) заради приема на голям брой бежанци по време на бежанската криза. Меркел е удостоена с отличието за "смелото решение" да приеме от 2015 г. над 1,2 милиона бежанци от държави като Сирия, Ирак, Афганистан и Еритрея, обяви председателят на журито на наградата Денис Муквеге, цитиран от Евронююз. Според Муквеге щедрото приемане в Германия на бежанците е "оставило урок за историята", пише БТА.

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле също изказа високата си оценка за усилията на Меркел на фона на бежанската криза и заяви: "Страданието е универсално. Затова и решенията за облекчаване на страданието трябва да са универсални. Да осигурим мир означава да отворим вратите за онези, които страдат". Засега не е известно кога ще бъде връчена наградата на бившия канцлер на Германия. В Турция, която понастоящем осигурява убежище на тройно повече сирийски бежанци от приетите в Германия, отличието на Меркел остави горчив привкус, пораждайки усещане за несправедливост и недооцененост.

"ЮНЕСКО предостави наградата си за мир на Меркел, аргументирайки се със смелостта ѝ да приеме 1,2 милиона бежанци, и пропусна да забележи приема на 3,6 милиона сирийци в Турция", писа в. "Акшам". Турското печатно издание напомни, че именно Турция е страната, приела най-голям брой бежанци в света. "Турция осигурява подслон на 3,65 милиона сирийски бежанци. Дори броят на бежанците в Ливан и Йордания е по-голям от този в Германия. Ливан е приел 1,7 милиона, а Йордания над два милиона бежанци", напомня вестникът.

Друго турско издание - в. "Айдънлък" - нарече наградата "нелепа" и добави, че при това положение "(турският президент Реджеп Тайип) Ердоган трябва да получи най-малко четири награди", след като Турция е приела близо 4 милиона сирийски бежанци. "Безсрамие на ЮНЕСКО!", гласеше заглавие по темата на в. "Стар", според който организацията дори не споменала името на Турция, независимо от факта, че в страната живеят общо 5,5 милиона бежанци от различни националности, най-вече сирийци, а в последния доклад на Европейския парламент от 2021 г. е призната ролята на Турция като домакин на най-голям брой бежанци в целия свят.

Несъмнено подкрепата за бежанците струва немалко както на германския, така и на турския лидер. В Германия, членката на ЕС, приела най-голям брой бежанци, политиката на Меркел предизвика бурни обществени реакции, при това не само вътре в страната, но и в ЕС като цяло. Решението през 2015 г. на Ангела Меркел да отвори границите на Германия, а с това и на цялото Шенгенско пространство за бягащите от конфликта в Сирия, доведе до невиждан възход на известната с антиимигрантските си позиции партия "Алтернатива за Германия", която на изборите през 2017 г. се издигна до положението на водеща опозиционна сила, а рейтингът на Християндемократическия съюз на Меркел спадна. Това решение спечели на Меркел овациите на международната общност, но немалко са тези, които го определят като най-голямата грешка в политическата ѝ кариера.

В Турция приемът на милиони бежанци от Сирия също създава проблеми за управляващите в момент, когато населението на страната преживява тежки времена на фона на сриващия се жизнен стандарт. Турската инфлация достигна рекордни нива - миналия месец Турция отчете инфлация от близо 80 на сто на годишна база. Това неизменно засилва и обществените настроения срещу бежанците в страната, превърнали се вече и в предмет на предизборни диискусии в контекста на задаващите се на хоризонта избори през лятото догодина.

Според последните официални данни, представени миналата седмица от министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, понастоящем в страната живеят 3,65 милиона сирийци, от които 3,22 милиона имат статут на бежанци. Запитан за броя на онези, които са получили гражданство, и за сирийците с право на глас в Турция, Сойлу каза, че 211 хиляди сирийци са станали турски граждани, а гласоподавателите сирийци наброяват 120 хиляди. Връщането на сирийците в родината им породи оживен обществен дебат, като редица опозиционни лидери увериха, че дойдат ли на власт ще се погрижат това да се случи, а за правителството на Ердоган въпросът с бежанците от Сирия се превърна в още едно предизвикателство преди изборите.

Макар че турският президент говори с гордост за успешния прием, осигурен от страната му на сирийците, и често критикува развитите държави, че не правят достатъчно, за да подкрепят хората, бягащи от война, растящото обществено недоволство е сигнал за негативите, които въпросът причинява на правителството, и то в момент, когато управляващите силно се нуждаят да консолидират подкрепата си. Според социологическо проучване на агенция Оптимар, осъществено на 12-15 август, сирийските бежанци са вторият най-голям проблем за турците след икономическите неволи. Резултатите от анкетата, оповестена вчера от журналиста на в. "Хюриет" Абдулкадир Селви, показват, че Партията на справедливостта и развитието (ПСР) запазва позициите си на водеща сила с 37,2 процента подкрепа, следвана от Народнорепубликанската партия (НРП) с 26 на сто. Според него първият въпрос, който ще определи резултатите от предстоящите избори, е икономиката, в т.ч. скъпотията и безработицата, а вторият са сирийците в Турция.

"ПСР трябва да върне икономиката в релсите по пътя към изборите през 2023 г. и да преодолее реакцията в обществото по отношение на сирийците", казва Селви, който е известен с контактите си в правителствените среди. Друго изследване, на агенция BUPAR, цитирано от "Джумхуриет" и осъществено в края на юни, показва, че огромното мнозинство от турците - 87,3 процента - искат сирийците да се върнат в родината си, а едва 6,2 процента са отговорили на въпроса дали сирийците трябва да се върнат в собствената си страна, като са казали да останат в Турция. Същевременно 84,5 на сто от турците смятат за неправилно предоставянето на турско гражданство на сирийците, показва същата анкета.

Няколко турски опозиционни партии редовно призовават за връщане на милиони сирийски бежанци в Сирия. Основната опозиционна НРП също заяви неотдавна, че ако дойде на власт след парламентарните и президентски избори през юни 2023 г., всички сирийци ще трябва да напуснат Турция "в рамките на две години".

Мерал Акшенер, лидерката на националистическата “Добра партия”, друга водеща опозиционна сила в Турция, постави въпроса с бежанците в контекста на опасността от промяна на демографския облик на Турция след няколко десетилетия, ако сирийците се задържат в страната. "Ако сирийските мигранти не бъдат върнати обратно и останат в Турция, при високия ръст на раждаемост, който има при тях, ще се окаже, че само след 30 години 35 милиона от населението на страната ще бъде със сирийски корени", предупреди тя. На този фон през май президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че се работи по проект за изграждането на жилища в 13 региона на Сирия, където да се завърнат близо 1 милион сирийци. По думите му около 500 хиляди сирийски бежанци вече са се завърнали в сформираните зони за сигурност в арабската страна. Няколко дни по-късно обаче той успокои, че никога няма да върне насила бежанците в Сирия.

"Ще защитаваме докрай нашите братя, прогонени от войната в Сирия (...). Никога няма да ги изгоним от тази земя", заяви турският президент, като осъди изказванията на опозиционните лидери, които редовно призовават сирийците да бъдат върнати. "Вратата ни е широко отворена и ние ще продължим да приемаме (сирийците). Няма да ги върнем в устата на убийците", каза тогава Ердоган, визирайки режима на президента Башар Асад в Дамаск, предаде АФП. В последно време обаче Ердоган и правителството му смекчават отношението си към сирийския режим, а това би могло да се отрази и на политиките по отношение на сирийските бежанци в Турция - парлив въпрос за турската общественост, с който Ердоган изглежда ще трябва да се заеме преди изборите.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Награди

    17 5 Отговор
    за слугите на дявола ? Сериозно ли ?
  • 2 Тошо

    25 10 Отговор
    Ердоган заслужава много награди заради адекватната си политика .
  • 3 Рошко

    21 5 Отговор
    В Европа ако не са разбрали Турция стана фактор и главната заслуга е на Ердоган. Някой може ли само да се замисли ако им беше пуснал коридор през бг какво мазало щеш да стане или ел пастира на симеонов поръча щеше да ги спре
  • 4 Реалист

    17 7 Отговор
    Меркел не прие тия бежанци от добро сърце, хайде малко по реалистично моля! Да видим фактите. Когато падна комунизма, запада се напълни с емигранти от източна Европа. Всички умни, високообразовани, готови да работят мизерна работа, която западните граждани не желаят и то на много по-ниска цена. Това вдигна икономиката на запада на макс. Освен това пооблагороди гените им заради смесените бракове. Но след 25 години, тия емигранти вече не са емигранти. Те станаха местни, а децата им са вече граждани на съответните държави и не искат да работят евтино. А запада не може да оцелее без робски труд. Спретнаха война в Сирия за нови мигранти! Искат икономиката им отново да се завърти с евтин но качествен труд. Но сирийците са мюсюлмани и това променя религията на запад. За това си избраха Украйна! Нова вълна бежанци, бели и християни. Но сбъркаха много. Украинците няма да работят за жълти стотинки. И сега запада е в шах, много скоро и в мат!
  • 5 Валерия

    10 3 Отговор
    Подигравка с българския народ!!! Нямам думи вече а и эащо триете непрекъснато коментарите ФАКТИ!!!??? Толкова пари се хвърлиха эа бежанци - войни!!! Да ги бяха дали теэи пари на пенсионерите, нуждаещите се болните и социално слабите!!!
  • 6 Летописец

    8 6 Отговор
    Турските войски са нагазили в Сирия , Ирак ,Либия ... Жалкото ООН с тези награди изпълнява щатски поръчки , без никакъв срам !
  • 7 ууу

    8 4 Отговор
    и двамата не стават !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 8 Кой68

    8 3 Отговор
    И двамата незаслужават.
  • 9 Странно за Еритрея

    7 5 Отговор
    Еритрея е единственият съюзник на Русия и е странно, че бягат в Германия , а не в Русия.
    Също като русофилите в България.
  • 10 ООН кога са били в час?

    10 1 Отговор
    Меркел даде трилиони евро на путин да изгради военната си машина.
    Путин също беше номиниран за Нобелова награда за мир, малко преди да нападне Крим!
  • 11 Миии

    7 3 Отговор
    трябва да е Тодор Живков
  • 12 Евроатлантик

    9 1 Отговор
    Честно ли? Меркел отвори вратите на ЕСССР за всякаква паплач от всякъде. Сирийците бяха съвсем малка част от общия поток. И те са едни от читавите бежанци. Ама сомалийци, либийци, афганистанци и половината ИДИЛ те кого обогатяват? В Кьолн имаше масово изнасилване по Коледа, Швеция стигна второ място в Европа по изнасилвания, почнаха терактове през ден, клаха свещеници във Франция. И всичкото това, заради джуджето Саркози, което не поиска да върне заема на Кадафи и спретнаха войната там, с която върнаха уредената джамахирия, където западняци ходеха да работят обратно в родово общинния строй, та после даже утрепаха посланика на САЩ там. А и днес никой нормален човек не би помислил да отиде там.
    Меркел подкрепи тая война, Ердоган сега се меси. Никой от тях не заслужава награда за мир!

    Коментиран от #13

  • 13 съгласна съм с евроатлантик

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Евроатлантик":

    Съвсем правилно е развил нещата. И се боя, че ако добавя факти, любезниаят модератор ще ми изтрие съобщението. Само си спомнете фразата на Меркел през септември 2015 г. към потенциалните имигранти: "Елате всички! Ще се справим!" и започнаха случките по Европа. Спомням си как медиите отразиха, че мачканите хора във Франция по крайбрежната алея са пукали като хлебарки, когато ги убиват. И НИКОЙ от ЕС не пое отговорност. НИКОЙ не разви темата, че вода и олио не се сливат. И сега гастарбайтерите от 60-те години в Германия живеят скупчено и изолирано. Безразборна имиграция е пагубна за човешката цивилизация и разнообразие. Грях към цялото човечество.
  • 14 Ехо

    5 1 Отговор
    Нито един от тях!
  • 15 ВЧЕРА В Ню Йорк, където се намира

    4 2 Отговор
    централата( на ООН, се случи събитие, чийто истински смисъл остава непонятен: светът погребва Украйна, Русия печели битката за умовете и сърцата на хората.

    Западът и неговите васали отдавна не са изпитвали такъв срам . Въпреки половин година извиване на ръце, заплахи и изнудване, само 54 членове на ООН от 193 страни подписаха изявлението срещу Русия за ситуацията в Украйна, което беше подготвено от Великобритания - този куратор на украинската драма.
  • 16 111

    2 2 Отговор
    Живков, след смъртта ми ще стане хаос, бъркотия по бибиси и позна, но имаше си соца и своите кусури. Ергенски данък от 18 до 45 г, вноски за коли, апартаменти, чакане с години. И на запад не всичко е розово проститутки, наркотици, бежанци. Няма лесно нимъде, а политиката изхабява изморява и виж от дпс, 1970,инфаркт. Съболезнования. Шефкет Чападжиев да даде и да се оправиш, може и Саудитска Арабия. Сумите предайте на Дочо Михайлов.
  • 17 Същата оценка

    0 0 Отговор
    За Меркелица историята ще даде същата оценка като за ГорбачЕв. Всеки има право да интерпретира.