Last news in Fakti

2 Септември, 2022 13:28 6 277 34

Проф. Росен Стоянов пред ФАКТИ: В момента се случва логичното - превъртане на системата

  • росен-
  • стянов-
  • избори-
  • партии-
  • общество

Популизмът се основава на особено ярки политически послания, казва анализаторът  

Проф. Росен Стоянов пред ФАКТИ: В момента се случва логичното - превъртане на системата - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Задава ли се пред България възможност за спирала от избори за нов парламент? Ще поемат ли партиите отговорност в този тежък момент, защото наистина ще се получи нагнетяване на избори - идват местните догодина, а след това и европейските… Пред ФАКТИ говори проф. Росен Стоянов, който е преподавател в НБУ по Комуникационни модели и практики, Въведение в политическите комуникации, Политически комуникационни практики, Медии и политика, Управление и организация на спортни събития, Политическа реклама и ПР.

- Проф. Стоянов, защо темата за смяна на формата на управление и т.н. президентска република, лансирана от Слави Трифонов, така превзе обществото?
- Подобни теми винаги привличат общественото внимание поради своята крайност, но и поради своята злободневност. Когато в публичното пространство се заговори за кардинална промяна, за преобръщане на досега валидното, за разправа с всички корумпирани политици, например, това непременно отключва и любопитство, и реакции, и интерес. Но и възможност да си в медийното пространство, да получиш ефирно време, за да защитиш тезата си, т.е. това си е чиста проба част от политическата кампания. Съвсем друг е въпросът дали има основания за подобни промени, дали това е начинът, дали сега е времето и т.н.

- Как да гледаме на това. Като на поредната политическа дъвка или като на нещо по-сериозно?
- Във всеки случай българските граждани имат правото да инициират и да са част от подобни форми на политическо участие. Разбира се, при спазване на законовите изисквания и то такива, каквито са валидни към съответния момент. Така или иначе, обаче, на всички, които са против прокламираната идея, ще им се наложи да участват в кампанията, предхождаща евентуално допитване до народа. Така че считам за елементарно просто с лека ръка да отхвърлим правото за реализиране на подобна инициатива. Само с осмиване и подигравки в социалните мрежи няма да може да се надделее в евентуален вот по темата.

- Реално това е трудно осъществимо, но предизвика разгорещен дебат?
- Засега само привлича внимание и постановява заемане на позици от т.нар. публични говорители. Има време, в което ще се осъществи евентуалната гореща фаза на политическо говорене и дебатиране по темата. Въпросът е кога ще стане това? Все пак предполагаме и втори извънредни избори в началото на следващата година, а в края на 2023-а ни очакват и местни избори, през 2024-а ще има и избори за Европарламент. Календарът се насища...

- Факт е и това, че партиите някак губят интереса на хората, а това води до много политически субекти в парламента. Респективно това води до коалиции, компромиси и т.н. И видяхме какво става накрая…
- В момента се случва логичното - превъртане на системата, предоставящо време и възможност за преконфигуриране на съответните предизборни коалиции, преформулиране на приоритетите на политическите партии, както и появата на нови лица, идеи и политически платформи. Нормално за демократичния процес. От друга страна е въпрос на нарочна интерпретация дали ще тълкуваме този процес като спекулиране, или като нещо закономерно в търсене на по-добрата за обществото ни алтернатива.

- И това идва на фона на всичките ни кризи, които са около нас?
-Да, но все пак има неща, които можем да контролираме, и такива, които не можем. В случая би трябвало да предположим, че нагнетяването на допълнително напрежение в системата е нарочен ход. Дано инициаторите на тази идея да си дават реална представа за последствията от това свое действие в средносрочен и дългосрочен план.

- Има ли разлика между политическите послания и популизма? Вече сме в кампания…
- Всъщност популизмът се основава на особено ярки политически послания - лесни за артикулиране, прости в същността си и лесни за разбиране. Историята показва, че подобни кампании, основани на изцяло националистически или популистки тези, в крайна сметка довеждат или до обществен крах, или до изпадане в забвение на техните автори.

- Ставаме свидетели и на това как малки партии отказаха да участват във вота, очаквайки нови избори. Как гледате на това?
- Лично аз предпочитам подобни интересни, неординарни, оригинални и провокативен ходове, за сметка на споменатите вече популистки техники. Разбира се, заявката на тези политически субекти е това да е само стъпка в продължаване на тяхната бъдеща политическа активност, но времето ще покаже.


Бел.ред.
Цитат на Иво Сиромахов:
Убеден съм, че ако влязат в парламента, депутатите от ИТН ще се борят за президентска република така сърцато и всеотдайно, както в предишните три парламента се бориха за мажоритарна избирателна система.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    13 19 Отговор
    Да се закрият всички партии и Президентска република.

    Коментиран от #6, #14, #31

  • 2 червена бабичка

    4 19 Отговор
    С БКП Напред
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 1 Отговор
    Малките не са играли на "Тетрис" ‼️
    Игра която те учи да ГО слагаш където можеш, а не където си искаш ‼️
  • 4 Сатана Z

    20 5 Отговор
    НБУ е развъдник на Соросоидната секта и резерват за умно-красивата пасмина.
    От там трябва да започне записката ако искаме да я има България

    Z
  • 5 МИЖАВ ИНТЕРЕС

    14 4 Отговор
    Политическата ситуация, път без изход.. Освен, че обществото се атомизира, и станаха много общества с различни идеи и интереси, има и главна причина. Това е, че всички партии са партии джуджета. Нали има субсидия, и те нямат нужда от членски внос. ГЕРБ е джудже в доверието, много години показаха какво могат. БСП са джудже по мислене и действие. Другите са джуджета по всичко. Всички работят за плутокрацията, всъщност. А най-важното което трябва да се направи е в три точки. Социално строителство и саниране на всичко. Безплатни държавни болници. Веднага минималната заплата да е една трета от германската минимална заплата, и след 4 години тя да е 60% от мин. герман. запл. Но никоя партия не го прави. А трябва и селото и храната да се оправят, като 70% от субсидиите да са за семейни ферми и кредит за ферма за всеки безработен и мераклия, 200 000 лв., и 20 000 лв. за микро ферма за работещи нещо друго и в другото време да гледат продукция... и пари за реализация - търговията.. Медите са с журналисти мислещи какво суши и хайвер, вино, плажове, дестинации, ще опитат. Хайверени журналисти и хайверени политици, експерти, политолози и култур трегери, професори, интелигенция.. икономисти.. Далеч от съзнанието и битието на 90% от българите. Два свята, изявени така силно отдалечени.. паралелни светове! не могат и не искат да разберат народът. Народът - 80% не проумява, че тези показвани по телевизията не са като народът. като тях.. вълк и овце..

    Коментиран от #7

  • 6 Врача

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Да, та кой знае какъв кончовец ще ни набутат герберациите. У тях са парите и е по-лесно да платят за един човек отколкото за стотина депутати. Добре си ни е и със служебни правителства.
  • 7 Врача

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "МИЖАВ ИНТЕРЕС":

    Какво село, какво стопанство. Ако дош на село няма да намериш човек да ти внесе три кубика дърва на 20 метра за 50 лева. Искат да си легнат гладни а не изморени. И сега едни тичат и купуват къщи по селата ама с големи дворове за да слагат соларни панели. Няма ги вечр ония работни хора.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Да бе!

    10 1 Отговор
    Не знам откъде изгря проф. Стоянов, ама нищо в държавата не се превърта, за съжаление! Гражданското общество трябва да управлява директно, а не партийните върхушки! Тогава ще има превъртане!
  • 10 МУШ МУШ

    12 5 Отговор
    НЕ НАМ ДАЛИ ..ПРЕВЪРТА СИСТЕМАТА АМА ТИЯ ОКОКОРЕНИТЕ И КРИВОДЖУКЕСТИ ПЕДЕРАСИ НИ ПРЕВЪРТЕХА .. УБАВО!
    ТЕ ВИ СА "ПОЧТЕНИ" ГЕЮВЕ И "УМНОКРАСИВИ" КОМ-СОРОСПИИ И ПЕДЕРАСТИ
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ехо

    4 1 Отговор
    Добавка... модерната държава си осигурява първо изхранване на населението и запаси, а чак и тогава ако има и време и други граждани като политици и управа..... и самоуправлението може да е стабилна основа за евентуално надграждане... популизъм храни ума не тялото.... бъдещи управници...
  • 13 толупа

    4 0 Отговор
    точно момче превъртаме се язе идвам на влас пак
  • 14 бил

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Помня, че със същия плам агитираше за ПП миналата година, но после рязко си промени мнението

    Коментиран от #19

  • 15 Тома

    19 5 Отговор
    Единственият който може да превърти е бате бойко.Той е цар на въртенето от единия джоб в другия.Чудя се как хората му вярват на този прост човек
  • 16 111

    3 2 Отговор
    Баце, децата не бесят дядовците си, споко. Ни най малко Киро и Асенчо биха ти сложили въжето. Откакъв зор. Все ви бесят с Амет и все живи сте, а народа се хвърля във водното огледало, от мизерията, до която ги докарахте всички политици. Тъжна истина. Да се хвърли нормален скромен незаяждащ човек доста смелост се иска. Оправете си нещата, че всички сме хора и никой не знае утре как ще е. Бяхме имяхме, а днес герб ни ограбиха, те си знаят как и от бедняци станаха на батето милионери, но виж утре им изкупили придобитото. Сгради се искат поддържане, баце. Ела, отвън да видиш на дпс младите, как се строи при 38°С. И в дъжд не спират. Тия хора са за уважение и вчера на друг обект, радват се за ЕС, че сега асфалта го правят 3,Трима,а по ваше комунистическо социалистическо 20 души. Черната работа никой не я ще от вас политиците и затова всеки дава мило и драго да е ПНС. Така ли е бате Бойко.
  • 17 Продължаваме ПРОМЯНАТА София

    8 4 Отговор
    Пак ще сме първи ! Това трябва да си го набиете в глупавите кратуни ! Нали,нискочели, нищо не прочели !

    Коментиран от #20, #21

  • 18 Наблюдател

    13 0 Отговор
    Популизма съществува и избуява с пълна сила там където политическите субекти немогат реално да бъдат санкционирани за лъжите си от сюзерена /народа/ ,точно като политическата система в България! Като се изключат Африка и Латинска Америка в ЕС най- благоприятна почва за популизъм е точно България - царството на лъжците!!
  • 19 Наблюдавал

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "бил":

    Той дори се кълнеше, че с Кирчо и Кокорчо ще управляват заедно!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ами не ви вярвам

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Продължаваме ПРОМЯНАТА София":

    Е ,с тоя каруцарски език от написаното и първи да сте,няма пак доникъде да стигнете.Предполагам,че сте млад човек(аз не съм млад за съжаление -60 годишен съм) Прави ми впечатление обаче днешната младеж как се изявява.В службата където работя имам млад колега назначен там с връзки.Голямо самочувствие без абсолютно никакво покритие.Като пример ще дам само факта,че винаги закъснява сутрин,никога не поздравява и винаги ползва служебната кола за свои цели.Как да вярвам на младите тогава,че ще променят България към по-добро?

    Коментиран от #22

  • 22 Сделано в СССР

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "Ами не ви вярвам":

    "В службата където работя ..." - предполага да сте държавен служител, а всички ръководители на тези служби си останаха във владение на ГЕРБ-ДПС и БСП. И Вие се възмущавате на младеж, който не е стигнал по далеч в развитието и възпитанието си от роднината, уредил го на службица (вероятно без стаж и умения ) ???!!!

    Коментиран от #24, #25

  • 23 Не подкрепям никого!

    1 0 Отговор
    Може би този вот ще е с най-голям процент. Ще видим.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ядосан

    2 1 Отговор
    Да ви бера лайката и т..п с.а. й т
  • 28 Матей преображенски

    1 1 Отговор
    Няма да се учудя,ако американците са решили да ни конструират диктатура под формата на президентско управление.Парламентарното управление е вече достатъчно компрометирано,особено откакто смъкнаха боко и навлязохме в ускоряващ се цикъл от избори.Амбасадата неприкрито бабува на всяко ново издание на правителство,поставят самодоволни разсипници и верни васали на американизма.Президентско управление им трябва за безпроблемна украинизация,организиране на черносотнически бригади и постепенна милитаризация с антируска насоченост.Радев в ролята на натовски пиночет ще е идеалното решение за американците,да му се не надяваш,досега се преструваше на русофил,но маската му постепенно се пропука.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Абе пич не ти ли омръзна последните 2 години все на грешната страна, а вероятно така си цял живот!?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 бай Даньо

    0 0 Отговор
    В село има миcирка сръвница!? Да ви такoвам такoваната такoванка моpoни прoзди!