Last news in Fakti

5 Септември, 2022 20:10 3 888 15

Обръщение на президента на Република Казахстан Касъм-Жомарт Токаев

  • казахстан-
  • президент-
  • обръщение-
  • касъм-жомарт токаев

Акцентът в него логично е поставен върху областите, в които промяната в положителна посока за обществото да доведе до конкретни резултати

Обръщение на президента на Република Казахстан Касъм-Жомарт Токаев  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обръщението на Президента започва с трите основни сегмента, които предопределят просперитета на многонационалното и поликонфесионалното население – справедлива държава, единна нация, благополучно общество. Поводът е свързан с откриването на VII сесия на казахстанския Парламент. С удовлетворение президентът Токаев отбелязва голямата подкрепа, която чрез рефередум населението на Казахстан дава за политическата модернизация на страната. Логично е политическата модернизация да преминава през икономическите реформи, чиито положителни резултати са предопределени от дихотомията в триадата „граждани-бизнес-държава“. Добре звучи и целта, която се преследва – държавата да създаде благоприятни условия за гаранция на равноправни възможности и справедливост за всички.

Акцентът в обръщението на президента на Казахстан логично е поставен върху областите, в които промяната в положителна посока за обществото да доведе до конкретни резултати. На първо място е посочена новата икономическа политика на Казахстан. За пореден път се подчертава разширяващата се роля на частната инициатива и съзнателното дистанциране на държавните институции. Освен това стимулирането на конкуренция не елиминира справедливото разпределение на националния доход. Впечатляващ е отказът на държавата да участва в ценообразуването освен в неконкурентните пазари, а именно - тарифите на монополистите. Изрично обаче се подчертава, че няма да има натиск от страна на институциите.

Отчита се, че един от основните проблеми за преодоляване е търсенето на устойчив баланс между ограничаване на печалбите на монополистите и необходимостта от инвестиции в инфраструктурата.

Сериозно предизвикателство в решаването на този въпрос е посочено, че ще бъде и създаването на нов бюджетен кодекс.

Обръщението на казахстанския президент Токаев е нов етап от процеса за преобразуване на държавата. В следващите области, в които той поставя ясни и добре формулирани задачи за изпълнение се очертават радикалните мерки, които трябва да бъдат взети, за да може обществото да получи реален шанс за просперитет. Намаляване на бюрокрацията в данъчната сфера, разширяване на възможностите за чуждестранни инвестиции, свързани с индустриалния капитал и проучване на подземните богатства, е поредно доказателство за търсенето на различните начини, методи и средства, които биха създали благоприятни условия за бъдещо устойчиво развитие на Казахстан.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слънчев вятър

    16 4 Отговор
    В Лондон вече е сформирана група за подкрепа.
  • 2 Няма и дума

    11 16 Отговор
    за братския руски народ, който спря Северен поток до отменяне на санкциите,
    които явно доста тормозят руснаците. Това беше последният им коз. От тук
    нататък да му мислят.

    Коментиран от #5, #11

  • 3 Слънчев вятър

    15 5 Отговор
    Токаев реши да ходи по въже в цирка. Москва и Пекин са донякъде изненадани.
  • 4 Иванушка 🇷🇺⁰⁰

    8 13 Отговор
    Тия казахи да не вземат и те да нападнат рашкшрия, че вече ще й дойде много
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Братя са

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "Иванушка 🇷🇺":

    на всички от настоящето ни правителство начело с енергийния министър.
  • 7 Слънчев вятър

    6 3 Отговор
    Токаев е фен на Прокофиев и пише стихове на руски.
  • 8 Ами да

    5 8 Отговор
    Казахстан ще дръпне напред. Токаев не послуша Путин за съдържанието на тази реч!
  • 9 Касъм-Жомарт Токаев за ...

    7 7 Отговор
    ... пореден път бие шут в задника на Путин. И правилно.
  • 10 Нострадамус от Злокучене

    8 7 Отговор
    Касъм Жомарт-Токаев за пореден път бие шута на Путин с най-добри намерения,след като му заби шамар в Санкт-Петербург.Може да си го позволи,защото другарят Си стои твърдо зад Казахстан.Това беше и основната причина руските "миротворци" да се ометат скоропостижно в знак на добра воля.
  • 11 слушай батьовото!

    9 6 Отговор

    До коментар #2 от "Няма и дума":

    Контрасанкциите на руснаците тепърва започват - вземи си пуканки и гледай! Съвсем скоро всякаква стока с произход РФ ще се купува само в рубли при това на много фамозни цени.

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Руска стока

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "слушай батьовото!":

    (не суровина) освен водка не съм купувал скоро. Бензин и газ има и другаде, а "Москвич", "Темп714Д","Саратов" съм купувал в миналото с връзки.
  • 15 Гол охлюв

    0 0 Отговор
    Нещата ще оправят когато мавзолея на Ленин стане свинарник