Last news in Fakti

6 Септември, 2022 13:33 1 663 24

Съединението прави Силата

  • къединение-
  • сила-
  • българия-
  • празник

И нека Силата бъде с нас…

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Ивайло МИХАЙЛОВ

Честит празник, уважаеми Сънародници - най-българският светъл празник!

Накратко – на този 6 септември самостоятелно, въпреки Великите сили, и особено Россия, правим първата стъпка към Обединението на всички земи, населявани с Българи, в една държава. И, за съжаление, последната успешна…

Даммм, и сега обратно в бъдещето, по-точно 2022, поредни Х-ти избори. Ще припомня думите на един кръвно мразещ България – Уинстън Чърчил (Боже, какви врагове сме си създавали, заради ей това „Съединение”) – „Демокрацията е нещо ужасно, но няма нищо по-добро от нея”… Перефразирам, не ми се заяждайте за точността.

Та сега пак за кризата на Демокрацията в нашето така разединено Отечество. (Не съм сигурен доколко я е имало, демокрацията, де). Днес е Денят, в който най-често се чуват призиви за Съединение, за прекратяване на това „разединение на Нацията”, ако сме обединени, животът ни ще стане по-хубав от приказка… Ние, като люлката на Европейската цивилизация, сме си самодостатъчни, можем и „сами да се оправим” , никой не ни е нужен, ни ЕС, ни ООН, ни „северомакедонците”, така и така всичко сме им дали, а пък те всичко са ни взели, дайте да се съединим, (или пък дайте да дадем), вимето (не е правописна грешка) на България!

Замислих се, че след сто години (самота) грешки, какво ни липсва, за да има Съединение? Просто е – Покаяние! Не го очаквам, надявам се някога обществото ни да го поиска! Страшното е, че покаянието почти винаги минава покрай бай Ставри, за съжаление той е строг, а за радост – справедлив… И защото не очаквам лицата, които имат нужда от покаяние, да се самообвинят, ще ни е нужен друг механизъм – с тежестта, а не със строгостта на Крумовите закони. Не, няма да режем ръце или глави, но пък всеки , ежедневно, при всеки общественозначим проблем, да усеща силата на правосъдието. Само така обществото ни би имало шанса да се прочисти, поне да започне да усеща силата на Демокрацията, да ѝ се довери в края на краищата.

Защото Демокрация – това сме ние, осъзнати граждани, и ще цитирам една учителка, която вече като министър на образованието през някоя си от 80-те години, е предпочела да влезе в клас в Стара Загора, за да види какво означава българското средно образование, а не да си ходи на партито, организирано в нейна чест, а само няколко години по-късно, тя, „Желязната лейди”, Меги Тачър, вече като премиер, пише „За да има демокрация, трябва да има критична маса от демократично мислещи хора”. И пак – перефразирам!

Само Покаянието в нашта „бедна, но горда стърна”, би довела до тази критична маса…. А през 1879 имало ли я е -

И не, не Роzzия е позволила новосформираната Българска държава да приеме толкова демократична Конституция. Това е последния успех на Левски, Ботев и онзи Бенковски, който отвори такава рана, която заби и в сърцето на руската империя.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър Благоев

    12 4 Отговор
    „…Русия беше тая, която се обяви против съединението на Южна и Северна България. А когато Съединението, въпреки това, беше извършено, Русия не само одобряваше, но и насърчаваше Сърбия да обяви война против България“, (Работнически вестник, 18 март 1913 година).
  • 2 ъъъ

    9 2 Отговор
    новото мото требва да бъде

    "Парите правsт пари"

    за справка погледнете последните 30 и кусур години!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Питащия

    4 4 Отговор
    С КОИ ДА СЕ "СЪЕДИНИ" НАРОДА???
    МОЖЕ БИ С ПРОДАЖНИТЕ НИ "ПОЛИТИЦИ" ИЛИ С ПУТ... ЛЮБЦИ КОИТО СИ ГЛЕДАТ ЛИЧНИЯ ИНТЕРЕС!
    ВСЕ ПАК ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 За съжаление

    6 5 Отговор
    137 години върви разединение.Предстои пълно изчезване.
  • 7 Адам Хилтън

    6 10 Отговор
    "особено Русия" - свирепа амнезия ви гони, ако не помните че Берлинският конгрес беше в Берлин, и че Австро-Унгария плаща 200 000 динара и въоражава Сърбия за да води война с нас. Даже години преди това ги поущтряват да взимат нашите територии до река Искър, понеже Австрия ламти за Босна която сърбите искат. Да не забравим че в Берлин Бисмарк дори е настоявал Софийският санджак също да бъде върнат директно на Османската империя. А ролята на Русия при съединението съвсем не е такава каквато я представяте - да изтеглят офицерите, но не изтеглят оръжията и артилерията която са ни оставили. Също така настояват че за обрат на съединението не може да става и дума - демек ако се намеси Велика сила, Русия също ще се намеси. Айде сега плюйте за друго ако измислите!

    Коментиран от #8, #10, #21

  • 8 Артур фон Хун

    7 7 Отговор

    До коментар #7 от "Адам Хилтън":

    „Русия беше първа от европейските сили, която съветваше Турция да окупира Източна Румелия“ пише той и добавя:
    „И тъй, светът доживя до чудното зрелище, че не пострадалата и в правото си нарушена Турция се обърна против българското съединение, а … матушка Русия.
    Матушка Русия не ръкопляскаше и не викаше браво на смелите българи, а посипа незарасналата рана със сол...“

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българин

    6 5 Отговор

    До коментар #7 от "Адам Хилтън":

    Проруската гледна точка я знаем. Тя е един огромен фалшификат!
  • 11 Адам Хилтън

    5 5 Отговор

    До коментар #8 от "Артур фон Хун":

    Тоз Артур фон Хун да не е от Калифорнийският край на България, като Соломон Паси?

    Коментиран от #14, #16

  • 12 Захари Стоянов

    9 7 Отговор
    Кой въстана срещу нашето свещено дело — съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България?..............Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв!
  • 13 Никой

    10 6 Отговор
    Няма как народа да бъде обединен. Има отделни групи народонаселение с промит мозък което обича и е готово да служи на чужда страна. Тази страна от Азиатския департамент / Русия / се противопоставя категорично на българското СЪЕДИНЕНИЕ на 6 септември 1885 г. Дори прави проучване сред руските офицери ,които изтегля от редовете на българската армия дали тази млада армия би действала успешно срещу друга държава съюзник / Сърбия / ако реше да нападне младото СЪЕДИНЕНИЕ. Това не е празник на предателите русофили.Това е празник на българите които обичат своята родина и са готови да работят,служат и да дадат живота си за нея.
  • 14 Артур фон Хун

    9 5 Отговор

    До коментар #11 от "Адам Хилтън":

    Че България не е Туркмения, която може да се управлява просто с камшик, това Русия трябваше да знае. Ако другите не са знаели туй нещо, то е простимо. Но за Русия не е простимо, защото България беше за нея през цял един век главната точка на източната й политика. Русия, следователно, трябваше да познава България и българския народ, като себе си. Но не това беше случаят. Руските дипломати не изучиха добре характера на българския народ, та затова се излъгаха горчиво. Те мислеха, че ще могат да управляват българите с камшик, както татарите и туркмените. Но, господа руски дипломати, българите не са родени за камшици и робство, а за самостоятелен, свободен живот. Лозунгът на българския народ е: “ Свобода, независимост и България за себе си”. ( Артур фон Хун, “Борбата на българите за съединението си”, ( стр. 27-28 )
  • 15 Българин

    12 7 Отговор
    От Съединението до днес Русия и русофилите са най големите врагове на България и българите!
  • 16 Артур фон Хун

    4 5 Отговор

    До коментар #11 от "Адам Хилтън":

    „Българската армия не се съсипа от оттеглянето на развратните руски офицери, а се подсили още повече. Тази беше първата злонамерена постъпка на матушката против България; но след нея последваха и следват още и до днес цяла върволица коварни действия, подкупи, нихилистически покушения на българския държавен глава и много други зловредни намерения за задушаването на България. Но всички тези лоши намерения не можеха да намерят почва в България. Българският народ стои непоколебим като канара и отблъсква с желязна ръка отровните стрели, отправени към него от северния колос с дървените крака.“
  • 17 Всички знаят

    5 1 Отговор
    Хубав лозунг! Но у нас от много време парите правят силата! За да тръгнем напред, трябва да изметем от властта всички, които бяха и са в нея през последните 33 години! После, крайна мандатност във всички държавни власти и истинско разделение на властите плюс мажоритарни избори в едно мандатни райони! Партиите вън от властта! Управление на грамотното гражданско общество!
  • 18 Да покажем отново,

    2 2 Отговор
    Че съединението прави силата! Да дарим, народе, по 2 лева чрез DMS Карлово и да помогнем на нашите съграждани, нека бъдем солидарни, нека бъдем съпричастни!
  • 19 Путинофил

    4 1 Отговор
    Нашият национален празник е 3 март, когато руснаците приключиха поредната / 14-та/ война с турците за Проливите на Босфора.
    Те толкова ни е акъла!
  • 20 Истината

    3 2 Отговор
    След като Русия се обявява против Съединението група либерални русофили около Др. Цанков отправя писмено послание "мазхар" до Високата порта, в което те призовават султана да окупира България. Този документ предизвиква широко недоволство. Дори турците изпитват погнуса от подобно поведение и наричат Цанков предател. Но след 9 септември е скрит от българската общественост.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Роня Б.Караманска

    1 0 Отговор
    Ами и бебета прави 😊 стига да е правилно Съединение между мъж и жена.
  • 23 "Ха ха ха"

    2 0 Отговор
    Това много добре го знаят всички . Затова всички , които са ни управлявали и ни управляват , всички партии "работят " за разединение на народа ! И за съжаление го постигнаха ! На печелившите , честито !
  • 24 Матей преображенски

    2 2 Отговор
    Е,накрая не можаха да не се из-ли-га-вят и да се озъбят на Русия.От сутринта се спукаха по бнр да възхваляват запада,защото одобрил съединението,а Русия била против.Еми като правиш нещо на своя глава,без да го съгласуваш със своя покровител--Русия,може и да я настроиш против себе си.Между другото България вече е била преориентирана като сателит на Германия от Стамболов,което ни вкарва в дълбок кален коловоз за десетилетия и две национални катастрофи.Русия евиждала, че се обръщаме срещу нея,как искате да реагира,с добродушна немара ли?И сега е така,във вражеския лагер сме,по вина на купища пре-да-тели по върховете,дано Русия подходи по-мъдро и да не ни третира като пълноценен враг.