Last news in Fakti

17 Октомври, 2022 09:00 4 498 56

Проф. Тодор Кантарджиев пред ФАКТИ: Ваксините за COVID-19 и грип може да се сложат едновременно

  • коронавирус-
  • ваксини-
  • тодор-
  • кантарджиев-
  • грип

В момента преобладават риновирусите, но очаквам да бъдат изместени от аденовирусите, парагрипните, метапневмовирусите, казва инфекционистът

Проф. Тодор Кантарджиев пред ФАКТИ: Ваксините за COVID-19 и грип може да се сложат едновременно - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коронавирус или грип... Очаква се пиковата вълна на грипа да е през януари или февруари. Колко ще е силно присъствието на Ковид-19. Пред ФАКТИ говори проф. Тодор Кантарджиев, който в момента е консултант на Столична община по ваксинационния процес.

- Проф. Кантарджиев, коронавирус или грип – кое заболяване ще ни мъчи повече през зимата…
- В момента разпространението на коронавируса в нашата страна върви плавно и може да се направи извод, че темпът на нарастване на случаите намалява. Това какво означава… Последните дни и имаме увеличение на 14 дневна база за 100 000 души от населението от 144, на 145 и на 146 заразени. Това е едно минимално увеличение на случаите, но трябва да го имаме предвид, когато преценяваме три неща. Трябва да знаем, че коронавирусът е много по-отслабен и не води до тежки заболявания каквито правеше Уханският вариант, първоначалния. При него смъртността бе много висока. Важно е да се знае, че

коронавирусът продължава да е опасен и в момента за хората имунен дефицит, възрастните хората с хронични заболявания и т.н.

Второто важно нещо е, че коронавирусната инфекция мина през хората. Така вече голяма част от нашето население са се срещали с вируса - или са ваксинирани, или са прекарали болестта. Някои по два, по три пъти. Това предполага вече едно по-леко прекарване на следващите варианти. Третото нещо е, че в момента отношението на обществото и на здравните власти към този проблем е много по-различно от преди две години.

- Вече се научихме как да се справяме?
- Ние се научихме, но и ни подучиха неправилно - да не се правят PCR изследвания, да не се прави секвениране и да не сме наясно кои варианти в коя област времево кога са се появили. Това е много важно за противоепидемичните мерки, за да може да преценим така бъдещето в рамките на седмици и месеци, че да се вземат мерки. Заговори се за странни нови варианти, за „Кентавър“ и други такива подварианти. А какво се оказа този Кентавър? Преди три месеца предупредих, че в Индия се е появил вариантът B.A.2.75. Ето това е кръстеният от някой ненаучен ум вариант „Кентавър“. И какво се оказа, че този Кентавър бил с 1% по-заразен. 1% повече заразност предполага, че той много бавно ще измества другите подварианти. Ако го сравняваме с Омикрон, който бе в пъти по-заразен от предишните и в рамките на една или две седмици „пленяваше“ страната на 80%, какво излиза – нищо ново. Но тук сега има един голям проблем на нашето общество.

Когато е слаб един микроорганизъм (в случая сега циркулиращия Омикрон вариант), причиняваш епидемия или пандемия, когато той не е така смъртоносен, заразяващ и т.н., ваксините не са така ефективни.

Защо? Защото, отслабвайки болестотворните качества на вируса, неговата генетична разнородност се увеличава и модифицира. Така и ваксините срещу него стават по-нискоефективни. Да, те предпазват от тежко прекарване, но не предпазват от заразяване. Както сме го говорили много пъти. Но не можем да говорим така за класическите инфекции - за дифтерията, за детския паралич, за тетанус. Не можеш да кажеш на майката да ваксинира детето си за дифтерия, защото по-леко ще я изкара. В смисъл няма да умре веднага, но ще му се парализира дихателната и гълтателната мускулатура. Класическите тежки инфекции са предотвратени само и единствено чрез ваксини. И трябва да се продължават усилията за ваксиниране на населението и за търсене на ефективни нови ваксини и за детски паралич, и за дифтерия, и за тетанус, за морбили и варицела. Трябва да се спазват и другите задължителни ваксинации. Ваксината за коронавирус няма нищо общо с другите, въпреки че очаквам политиците да започнат да използват и тази тънка струна на българския народ. Дайте да не се ваксинираме, а това, мисля си, че ще е най-голямата глупост, въпреки че преживяхме през последните години много големи глупости в областта на здравеопазването.

- Повече от две години бяхме в плен на коронавирус. Да очакваме ли сега засилване на респираторните заболявания?
- Да, трябва да очакваме увеличение на всички респираторни заболявания, които са характерни за есенно-зимния период. През пролетта, когато свалихме маските, нямаше вече много мерки за изолация и видяхме какви тежки поражения дадоха елементарните риновируси. Нещо подобно се наблюдава и сега през октомври. В момента преобладават риновирусите, но очаквам да бъдат изместени - не напълно, от аденовирусите. Започна и циркулацията на други вируси, свързани с дихателната система.

Говорим за класическите метапневмовируси и бокавируси, които се проявяват със суха кашлица и засягат горните дихателни пътища.

Минават главно с хрема и с един кратък период на повишаване на температурата. В края на този месец се очаква увеличаване на случаите. Анализаторите от Европейския център по контрол на заболяванията и от Световната здравна организация правят изводи от развитието на грипната епидемия това лято, която се наблюдава в Южното полукълбо.

Специалистите смятат, че може би ще се яви грипен вирус най-вероятно от вида А (H3N2). Той е характерен и с тежко протичане.

При сезонния грип всеки 5-10-ти прави бактериална пневмония, на 2000 души един може да направи тежката грипна пневмония със засягане на белия дроб, свързано с кръвохрак, бързо протичане и влошаване на състоянието и необходимост от подаване на кислород. Слава Богу, в болниците имаме готовност, покрай коронавируса, за тези усложнения. На 10 000-20 000 души с грип един може да направи възпаление на мозъка, което става толкова бързо, че в повечето случаи приключва фатално. Във Великобритания предвиждат 10 000 смъртни случая от грип за следващия сезон. Ако приезчислим от смъртните случаи от ковид у нас и там, то у нас трябва да очакваме 2500 умрели, повече от три пъти от загиналите по пътищата за цяла година.

- Ваксина ковид или ваксина грип…
- В момента е най-добре за хората, които са в напреднала възраст, за хората с хронични заболявания, които за жалост са много в нашата страна, да сложат и двете. Ваксините може да се сложат едновременно – едната на лявата ръка, а другата на дясната. Хората над 65 години също така трябва да знаят, че ваксините са им безплатни и покрити от държавата. Те просто трябва да контактува с личните лекари. Хубаво е всички, които са ваксинирани с една, две или имат и бустер за коронавирус, сега да си направят нова ваксина с новата формула срещу ковид, която включва и Омикрон в състава си, и класическия вариант Ухан

- Можем ли да мислим, че това ще е последната вълна на коронавируса…
- Можем да си мислим много неща. Вирусът ни показа, че е много адаптивен.

- А какво точно включва подобрената ваксина срещу коронавирус?
- Тя е иРНК ваксина и има възможността да подготви организма за класическия вариант – Уханския, както и вариант Омикрон. Ваксината предполага една по-добра защита към циркулиращите в момента щамове. Важно е да се знае, че тази защита остава месеци наред и остава в паметта на нашата имунна система. Вече е ясно, че хората, които бяха ваксинирани, почти не усетиха вируса. Тези, които се пазиха дълго време, го прекараха тежко после. Ето един пример какво доказаха германците. През пролетта на 2000 година казвах, че се заразяваш по-малко и го прекарваш по-лесно, когато носиш маска. Е, така излезе. Разбира се, когато тези неща ги споделяш с обществото, рискуваш много, защото не знаеш хората, които отскоро са в коронологията, как могат да свържат името ти и да изговорят какви ли не глупости. И трябва да си много неинтелигентен, за да тръгнеш за им отговаряш.

- Коронавирусът продължи три години. Това ли бе животът на вируса?
- Мисля, че това е краят на коронавируса. За мен той продължи малко по-дълго от очакваното поради няколко факта. Той дойде от животинския свят и се оказа вирус, който прави по 33-35 мутации на година, ако циркулира от човек на човек. Беше заразен и това предостави идеална възможност да мине през много хора за кратко време. В същото време, заразявайки много хора, възникваха различни мутации. Респективно мутиралите варианти заобикаляха ваксините, заобикаляха естествения имунитет, придобит чрез боледуване. Така просто вирусът получи едно много голямо генетично разнообразие за развитието си. Но дойде му и краят. Определено отслабна.

- Вие сте съветник по ваксинацията в Столична общината. Каква е ситуацията в София?
- Казах вече, че средната заболеваемост на 100 000 души в нашата страна е 146-150. В София средната заболеваемост и два или три пъти повече. Причините са две. Първо, че в столицата най-много се развиват епидемичните заболявания поради близкия контакт на много хора и на едно място. Второ, май само в София продължават да се правят достатъчен брой съществени изследвания за коронавирус. В последните 5-6 месеца бе направено така, че в момента сме държавата, в която се правят най-малко PCR тестове. Такива се работят основно в столицата. Същото е и с ваксините. 1/3 от общо поставените за ден са в София. И това е така, защото последното редовно правителство направи така, че нямаше възможност да се поставят ваксини. Сега служебното правителство се справи и има вече имунизационни центрове. По този повод искам да кажа на столичани, че на сайта на Столичното РЗИ могат да видя точния график и място, където могат да си поставят ваксина. Вярвам, че столичани като образовани и интелигентни хора, ще се възползват да си сложат грипна ваксина и бустер. Бустерът вече е много важен, защото вече има научни данни, че той дама сериозна протекция към новите варианти и то особено в първите шест месеца. Вече е доказано, че ваксината за коронавирус пази от тежко прекарване и влизане в болница.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    73 1 Отговор
    Само че на 2 различни ръце, че разбазиква блутуута.. Бай Шиле шмекера, от рано сутрин почва с водевилите.
  • 2 Пич

    71 0 Отговор
    Да бе......набодете се като таралежи , а на изпроводяк , и една клизма , и ще сте защитени отвсякъде !!! Само умственото ви развитие няма как да бъде защитено !!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Две различни ваксини на куп

    61 0 Отговор
    Те и наркоманите не мешат явно искат да ни довършат по-бързо
  • 5 цербер

    21 2 Отговор
    Да си ги сложим. Те сами няма да се сложат.

    Коментиран от #7

  • 6 Ваксата

    54 1 Отговор
    Слагайте си, дупчете се. Фармата вечно търси следващите болни
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 1 Отговор

    До коментар #5 от "цербер":

    Ти няма да СИ ГИ сложиш сам - други ще ТИ ГИ "сложат" ‼️
    За ваксините става дума 😉
  • 8 А бе

    46 1 Отговор
    този чиновник ми се струва, че поне малко срама трябваше да има.
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    61 0 Отговор
    " Вече е доказано, че ваксината за коронавирус пази от тежко прекарване и влизане в болница."
    🤔🤔🤔
    Да кажеш това на фона на стотиците НАДУПчеНИ влезли в болница и починали ... си е направо ИЗМАМА за която има текст в НПК ‼️‼️‼️
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Урсула фон дер Бурла

    29 2 Отговор
    Може, може и една антируска ваксина едновремено с тези двете!
  • 13 Дааааааам

    28 0 Отговор
    Алкохолът не прощава. Злоупотребата му води до непоправими щети на здравето - загуба на памет, увреждане на органите и нервната система. Бай Шиле - нагледен пример.
  • 14 Читател

    33 0 Отговор
    Най-много, си отидоха в болниците, нали ДОКТОРЕ?

    Коментиран от #15

  • 15 за пари

    16 0 Отговор

    До коментар #14 от "Читател":

    Там ги убиваха Ангелите на Смъртта
  • 16 Корги

    22 0 Отговор
    Преди ваксините, може да си инжектираш мозък.

    Коментиран от #34, #47

  • 17 Йеронимус БОШ

    12 3 Отговор
    А ваксини срещу БОЙКОВЩИНА има ли и къде ? Че тя се оказва бруталната епидемия у нас . Вече над 15 години вилнее , коли и беси !
  • 18 хаха

    24 0 Отговор
    Интересно здравната служба на Флорида на 7.10 защо пуска препоръка мъже между 18 и 39 години да избягват да се ваксинират и да го правят само след проверка на цялостния си здравен статус. Нещо се оказало, че до 28 дни след дозата с ИРНК(MRNA) ваксина шансът за сърдечни проблеми се увеличавал с 84%. Не говорим за нещо невероятно страшно- ако шансът е 1:1000, просто става 1.84:1000, но властите някак си решават, че ползата от ваксината е по-малка от риска. Така във Флорида реално за деца до 5г ваксинирането е напълно забранено, за 5-17 само по решение на лекар за високорискови(болни от тежко заболяване, които вирусът може да убие по-лесно), за мъже от 17 до 39 същото като за децата от 5 до 17.
    Всеки сам да си прави изводите доколко ваксината му е важна.

    Търсене в google: Florida Surgeon General Warns Against Young Men Getting Covid-19 mRNA Vaccines

    Коментиран от #21

  • 19 проф Катранджиев!! Идиот с титла на

    25 0 Отговор
    На заплата в Столичната Община с парите на Данакоплатците!! Общинския данък при сделки с недвижими имоти е станал 3%???тайно без да се вдига шум!! Това е пладнешки обир, Общината взема 3% от цената на сделката, все едно е съсобственик на имота!! За да храним Паразити чуновници с нашите пари и да има какво да крадат ГЕРБ в СТ. Община!! Спиш ли Народе???
  • 20 До 19 Чиновници

    5 0 Отговор
    Чиновници
  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "хаха":

    Математика до Фтори клас ли учи ❓❓❓

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Боруна Лом

    6 0 Отговор
    ГАРАНЦИЯ ЗА ПО ДОБЪР ЖИВОТ
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Витанов

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Сега ще сметна набързо.
  • 27 Стоян Александров

    17 1 Отговор
    Абееее Тодореееее, Тодореееее слагай си колкото искаш и където искаш си набождай ваксините, НО ТИ СИ НИКОЙ И НИ ОСТАВИ ВЕЧЕ НА МИРА. ОМРЪЗНА НИ ОТ ТЕБ И ОТ ОСЪАНАЛИТЕ ЕНИЧАРИ. ХОДИ ГИ БОЦКАЙ НА ГЕРБАДЖИЙЪЕ ТЕЗИ ВАКСИНИ, А НАС ОСТАВИ НА МИРА. ДА НЕ ВЗЕМЕШ СЛУЧАЙНО ДА СЕ СПЪНЕШ НА УЛИЦАТА И ДА СИ СМАЧКАШ ТЪПАТА КРАТУНА.....
  • 28 За да се

    19 1 Отговор
    Отърват от ваксините. Народа първо трябва да се отърве от 90 процента продажни политици! Иначе стадото ще страда!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 "Ха ха ха"

    16 0 Отговор
    Може , може... Може и 5 ваксини едновременно ! Професоре , професоре...
  • 32 Този коментар е премахнат

    13 0 Отговор
    от модератор. Дааааааа, когато изнасяш документирани факти и искаш отговори, моментално те изтриват от "свободната медия". Да си купим тениската им.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Имало е такъв опит,

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Корги":

    но завършил катастрофално. Непосредствено след това бай Шиле си сложилзапалена метла на едно място и непрекъснато твърдял, че е жар птица.
  • 35 нннн

    17 0 Отговор
    Преди се е случвало понякога да се ваксинирам есента срещу грип. След тригодишната яростна кампания и прикрито насилие за ваксиниране, за мен ,,ваксина" е мръсна дума и не искам и да я чуя. Ей тоя и подобните му ме направиха антиваксър.
  • 36 Уса

    12 1 Отговор
    В сащ спряха с ковид пропагандата отдавна,но в България има още за крадене и убиване
  • 37 Опалянка

    6 0 Отговор
    Кантаров,лягай си.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Интензивното

    7 0 Отговор
    Този не е наред с вируса в главата и децата знаят.А това че 99% от болните умират в болницата всеки знае.Това,което малко знаят хората,как компютъра решава да живееш или да умреш чрез прилагане на вредни лекарства върнати отново в употреба с оправданието,че новите липсвали нямало внос.Доктора или сестрите нямат вина те просто са в матрицата и гледат в компютъра.Ако разберете какви намерения имат за бъдещето пък на вашите деца ще се ошашавите и плащате на психолог
  • 40 зебеди

    11 0 Отговор
    Боклук! Я виж разпитването на CEO-tata от Европа, Ваксините нищо не помагат нито са тествани. Ама такива като тебе промотират като стари плочи лъжите....
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Кеша на Ковид

    16 0 Отговор
    Видеото е в Телеграм
    Евродепутатът Кристиан Тереш:

    "Изпитанията на ваксината на Модерна са започнали още 2017, а тези на Пфайзер на 14 януари 2020 - 3 дни след като китайците са установили сегмента на вируса!!! Тереш е попитал представителя на Пфайзер как е възможно това и тя е отказала да отговори. Питал е и шефа на Модерна - как така разработвахте ваксина през 2017 за вирус, който се появява след 3 години? Без отговор!
    Клиничните изпитания на Covid ваксини са започнали преди пандемията!!! Как е възможно това?"

    Всичко е планирано и организирано с години! Все повече хора ще започнат да разбират на каква гигантска и смъртоносна измама са станали жертва!
  • 43 хах

    7 0 Отговор
    Кантарджиев, ходи довечера на площад Македония да ти сложат ВСИЧКИ ваксини !!!
  • 44 Тома

    6 0 Отговор
    И аз на бай шиле мога да му го сложа едновременно
  • 45 КантарджиевСуперСтар ;д ;д ;д

    4 1 Отговор
    Ако искате Тодор Кантаржиев да участва с главна роля в нов български филм, дайте лайк! :Д
  • 46 1520

    7 0 Отговор
    планирано ни изтребват с внушения
  • 47 КЪДЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Корги":

    СЕ инжектира?
  • 48 Въпрос

    8 0 Отговор
    Проф. Кантарджиев, 2 години след започването на паднемията, са поставени ваксини на едва 30% от населението по официални данни. По неофициални предполагам, че са едва 10, 15%. Като сте наясно с това отношение на българите към тези субстанции не ви ли е срам все още да говорите публично за тях? Нима очаквате някой още да се върже на тези простотии?
  • 49 Офффф

    3 0 Отговор
    Тоя да се маха с неговите ваксини. Ако иска да си ги бие всекидневно и сутрин и вечер.. Да остави хората на мира.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Елефтери

    0 0 Отговор
    ефлллл лллл
  • 52 Само тоя боклук не е слушал janine small

    1 0 Отговор
    CEO на СDC , изслушването и пред Европейския парламент...тя заявява директно, че тия инжекционни боклуци Николова га не са били тествани......"бързата наука не тествала продуктите, а се ориентирала от пазара"....
  • 53 След тоя Клоун професор ще се появи

    2 0 Отговор
    Психара Витанов или лаборанта от Берн! Няма Прокуратура работеща в България, в друга Европейски Държава, тея щяха да са осъдени до сега, за нагнетяване на страх в Обществото, довело до смърта на много хора!! А в някой Европейски държави, щяха да са им натрошили и главите, намаше да чакат някой да ги Сезира!!
  • 54 вижте в нацид

    1 0 Отговор
    д-р Димитър Батуров от МБАЛ „Надежда“ е учил дълго медицина - от 1985 до 1993 г.
    Той е „доктор“ по национална сигурност от УНИБИТ и е доцент по туризъм, а не по медицина.
  • 55 хахаха

    0 0 Отговор
    той ковидя както доде, тъй си и отиде, ама тоя още агитира за ваксини...:)))
  • 56 Вирус

    0 0 Отговор
    Еййй що не си гледаш забавните предавания