Last news in Fakti

18 Октомври, 2022 21:00 3 751 67

Путин и Милошевич копаят една и съща кървава бразда

  • владимир путин-
  • югославия-
  • босна и херцеговина-
  • косово-
  • слободан милошевич

Повече от десет години Слободан Милошевич възхваляваше Велика Сърбия, сама срещу всички и заобиколена от врага - турците, НАТО - но която стои горда

Путин и Милошевич копаят една и съща кървава бразда - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Между червените стени на Кремъл и белите колони на президентския дворец в Белград понякога витае една и съща история. От една война в друга, водени от идеология, сърбите през 90-те и руснаците в продължение на четиринадесет години копаят една и съща кървава бразда в земята на своите съседи. Последната реч на Владимир Путин припомни близостта, както в методите, така и в целите на войната, на тези две славянски и бивши комунистически страни, когато са увлечени от империалистическите импулси на диктатурата. Това пише в матeриaл за френския вестник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.

"Ние ще направим всичко, за да гарантираме сигурността на нашите народи" и да постигнем победата на "велика историческа Русия", потвърди той на 30 септември. През април 1987 г. Слободан Милошевич не беше казал нищо по-различно на малката тълпа, събрана в Косово поле, свещеното място на битката при Косово поле, което освети победата на османците срещу княз Лазар през 1389 г. - "Никой няма право да напада този народ." Две години по-късно той ще се върне с ново обещание: "Гарантирам правото на сърбите да живеят заедно в една държава". Повече от десет години Слободан Милошевич ще възхвалява Велика Сърбия, сама срещу всички и заобиколена от врага - турците, НАТО - но която стои горда. Както прави днес унизената Русия, превърната в обсадена цитадела...

Милошевич ще премахне автономията на Косово, толкова скъпо за сърцата на сърбите, колкото Крим е за руснаците. След това той ще въвлече страната си във война, целяща възстановяването на Велика Сърбия и подчиняването на републиките от бивша Титова Югославия, които са станали независими. Както Путин ще води своите във военните приключения в Грузия и след това в Украйна. През 2021 г. руският президент каза, че украинците и руснаците са "един народ". "Онзи ден скритият в него Милошевич излезе от чекмеджето", коментира бившият дипломат Мишел Дюкло. Той наблюдава, между двамата мъже, "една и съща реинтерпретация на историята, същият етнонационализъм, поставен в услуга на висцерална доминация, която напълно ги заслепява".

Приликите между сръбската и руската войни са преди всичко идеологически. Путин, подобно на Милошевич, и двамата наследници на две бивши империи, разпалиха национализма и издигнаха на пиедестал чувствата на унижение и отмъщение. Велика Сърбия на Милошевич и Велика Русия на Владимир Путин предизвикаха границите. "Там, където има сръбски гроб, земята е сръбска", казваше Милошевич, който отричаше правото на Хърватия и Босна да бъдат независими. "Украинска нация не съществува", отговори му Путин. Сръбско-руската идеология също има своите корени в комунистическия период, който завеща на политическите лидери мания за контрол, култура на репресии и сила, омраза към Запада и навик на исторически ревизионизъм, което кара Путин да казва, че украинците са нацисти, както Милошевич твърдеше, че хърватите са усташи.

Разбира се, двете войни имат и разлики. В Босна сръбският проект по същество се основаваше на етническа армия от доброволци, докато намесата в Украйна се извършва от армия от демотивирани наборници. Руската война преди всичко се води в сянката на ядреното оръжие. Но приликите се откриват и в методите на водене на война. И в двата случая малцинствата бяха използвани за създаване на конфликт на местна почва и по-късно оправдаване на създаването на нова държава от все още горящата пепел на битката. Разселването на населението, което има за цел да създаде нови властови отношения на място, беше практикувано от сърбите в Босна и Косово и от руснаците в Украйна. Политиката на терор се подчинява на същите правила. Градове като Сараево и Мариупол бяха обсадени, бомбардирани и разрушени. Цивилни бяха измъчвани и хвърляни в масови гробове. Желание да се изкорени идентичността на другия чрез изгаряне на библиотеки, прогонване на населението или превръщане на системното изнасилване в инструмент за "етническо прочистване", като сърбите в Босна.

От март до юни 1999 г. НАТО бомбардираше Сърбия. Тогава, през октомври 2000 г., Милошевич най-накрая беше свален от власт от хората си. Той ще умре преди края на процеса срещу него в Международния наказателен съд в Хага през 2006 г. Днес властта в Белград все още е разкъсана между антизападна Русия и Европейския съюз, към който голяма част от населението се стреми. В Босна националистът Милорад Додик, почитател на Путин, който води кампания за отделяне на "Република Сръбска" от Босна, спечели изборите на 3 октомври. След седем месеца на война, която не върви както той искаше, може ли Владимир Путин да претърпи същата съдба като Слободан Милошевич? Британският кралски адвокат сър Джефри Найс, който ръководи обвинението срещу Милошевич в Хага, призовава за създаването на международен наказателен трибунал за престъпления, извършени в Украйна. Според него е от съществено значение Владимир Путин да бъде съден, за да се възпрат други диктатори.

Други, напротив, биха искали да черпят вдъхновение от друг югославски прецедент, Дейтънските споразумения, които сложиха край на войната в Босна през 1995 г. Този крехък компромис, който отреди почетното място на сръбския агресор въпреки военните престъпления , държеше страната в сива зона, където национализмите все още живеят. Но в Западна Европа мнозина мечтаят за идентична формула за прекратяване на войната, дори ако тя е несправедлива за украинците.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    42 13 Отговор
    Последното обращение на Слободан Милошевич към руснаците, украинците и белорусите.
    -Русские!Я сейчас обращаюс ко всем русским,жителей Украиньi и Белоруссии на Балканах тоже считают русским.Посмотрите на нас и запомните- с вами сделают тоже самое,когда вьi разобщитесь и дадите слабину.Запад- цепная бешеная собака вцепится вам в горло.Братья ,помните о судьбе Югославии! Не дайте поступит с вами так же!-
  • 2 Да живее Русия

    49 24 Отговор
    и да накаже жестоко краварите !

    Коментиран от #41

  • 3 Чашков

    33 9 Отговор
    Време ли е да налагаме зелето? Питам най -вече, заради зелевата чорба.
  • 4 Сталин

    48 18 Отговор
    По кървава бразда от на САЩ няма ,само в ИРАК последните години убиха 1 000 000 души
  • 5 Майна

    52 12 Отговор
    Преди двадесет и три години в ранните часове на 24 март 1999 г. НАТО започна бомбардировките на Съюзна република Югославия. „Операцията беше под кодовото име „Съюзническа сила“ – студен, невдъхновен и идеално описателен псевдоним“, според Небося Малич.

    Когато Белград беше бомбардиран, детската болница беше обект на въздушни атаки. Той беше определен от военните плановици като стратегическа цел.

    НАТО заяви, че за да „спасят живота“ на новородените, те не са бомбардирали частта от болницата, където пребивават бебетата, вместо това са нацелили сградата, в която се помещава генераторът за ток, което означава, че няма повече енергия за кувьозите. Това означаваше, че цялата болница беше унищожена за всички цели и много от децата умряха.

    Посетих тази болница една година след бомбардировката през юни 2000 г. и видях с очите си как го направиха с изключителна точност. Това са военни престъпления с използване на така наречените умни бомби на НАТО.
  • 6 Тошо

    35 7 Отговор
    МИСИРСКИТЕ ТВОРЕНИЕ СА АДРЕСИРАНИ КЪМ ДЕБИЛНАТА ЧАСТ ОТ НАЕЛЕНИЕТО.
  • 7 Бесен- _Язовец

    39 19 Отговор
    Милошевич нямаше 8000 ядрени ракети инапе щяхте да видите Милошевич щяхте паметници да вдигате на Слободан и ген Радко
  • 8 Майна

    47 18 Отговор
    В Югославия целта беше цивилната икономика: болници, летища, правителствени сгради, производство, инфраструктура, да не говорим за църквите от 17-ти век и историческото и културно наследство на страната.

    Причините и последствията от тази война бяха обект на обширна медийна кампания за дезинформация, която се опитваше да замаскира военните престъпления на НАТО и САЩ.
  • 9 Иисус

    37 13 Отговор
    Смърта е в Европа върви на запад ще ви коси грешници имате данъци да плащате войни, геноцид, колонизация времето за разплащане дойдееее....
  • 10 Майна

    37 9 Отговор
    Интервенцията беше в нарушение на международното право. Президентът Милошевич на преговорите в Рамбуйе през 1998 г. отказа разполагането на войски на НАТО в Югославия.

    Армията за освобождение на Косово (АОК)

    Демонизирането на Слободан Милошевич служи през годините за поддържане на легитимността на бомбардировките на НАТО, както и за прикриване на престъпленията, извършени от Армията за освобождение на Косово (АОК). Той също така осигури доверие на „трибунал за военни престъпления“ под юрисдикцията на онези, които са извършили обширни военни престъпления в името на социалната справедливост.
  • 11 Майна

    31 10 Отговор
    Според Нюрнбергската юриспруденция крайното военно престъпление се състои в започване на война. Според Уилям Роклер, бивш прокурор на Нюрнбергския трибунал за военни престъпления:

    „Бомбардировачната война 1999 нарушава и накъсва основните разпоредби на Хартата на Обединените нации и други конвенции и договори; нападението срещу Югославия представлява най-наглата международна агресия, откакто нацистите нападнаха Полша, за да предотвратят „полските зверства“ срещу германците. Съединените щати изоставиха претенциите за международна законност и благоприличие и се впуснаха в курс на суров империализъм.

    Според Нюрнбергската юриспруденция държавните и правителствените ръководители на НАТО са отговорни за върховното престъпление: „престъплението срещу мира“.
  • 12 Къса памет!

    18 30 Отговор
    Сърбин е причината за двете световни войни!

    Коментиран от #49

  • 13 Тука трима дръти русофила

    20 32 Отговор
    драскат по цял ден!

    Коментиран от #52

  • 14 Майна

    35 14 Отговор
    Двадесет години по-късно вече е добре установено, че войната срещу Югославия е била водена под измислен хуманитарен претекст и че НАТО и САЩ са извършили обширни военни престъпления.
    .

    В ретроспекция войната срещу Югославия беше „генерална репетиция“ за последващи „хуманитарни войни“, спонсорирани от САЩ и НАТО, включително Афганистан (2001), Ирак (2003), Либия (2011), Сирия (2011), Украйна (2014), Йемен (2015).

    Кои са военнопрестъпниците? По горчива ирония на съдбата така нареченият Международен наказателен трибунал за бивша Югославия (ICTY) в Хага се контролира от онези, които са извършили големи военни престъпления.
  • 15 пиер

    36 14 Отговор
    72% във Франция са против даване на оръжие на окрайна.това гледайте,а не платените поръчкови статии

    Коментиран от #16

  • 16 Майна

    18 12 Отговор

    До коментар #15 от "пиер":

    Над 60% са в Германия, по официални данни, смятай пък по действителни...
  • 17 Княгиня Анастасия Романова

    22 34 Отговор
    Страшно е, че тук има толкова много предатели на собствената си държава - БЪЛГАРИЯ!
    НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, ЧЕ КРЕМЪЛ Е ГРОБОКОПАЧЪТ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА!
    МИЛОШЕВИЧ Е ЧАСТ ОТ МАШИНКАТА НА КРЕМЪЛ!
    АМА ДОЙДЕ ВРЕМЕТО ЗА ВЪЗМЕЗДИЕ!
    ... И БОГ ЩЕ ВЪЗДАДЕ ПРАВОСЪДИЕ!
    ПЪРВО - ГУНДЯЕВ ПОСЛЕ ВАШИЯ ЛЮБИМЕЦ - ПУТИН!

    Коментиран от #19, #22, #39

  • 18 Българин

    21 30 Отговор
    Русия ще загуби тази война, както Сърбия загуби.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Лилипутин трябва да свърши като

    17 27 Отговор
    Фюрера,в бункера с ампулка цианкалий в ръка
  • 21 Контраофанзивата

    11 17 Отговор
    Продължава с пълна сила !
    Днес ,богат уружай - 530 орки
    станаха на прах с един замах !
    Голям пердах !
  • 22 Майна

    11 6 Отговор

    До коментар #17 от "Княгиня Анастасия Романова":

    ,,Анастасия, животът ти е сложен на филия..,,

    Коментиран от #27

  • 23 Нострадамус от Злокучене

    15 23 Отговор
    Добре ще е,Путин да свърши като Милошевич.Но си мисля,че няма да му дадат тази възможност.По-скоро ще смърши като Чаушеску или Кадафи,а може да се самоубие,като Хитлер.Със сигуност няма да оцелее след края на войната.
  • 24 Роза

    8 22 Отговор
    Навремето така и не стана ясно дали Милошевич умря от инфаркт,дали се самоуби или го отровиха.Май че и края на Путин ще бъде същия-неясен!
  • 25 Съдбата

    13 17 Отговор
    На всички диктатори е една и съща !
    Всичко им се връща !
  • 26 Да....

    12 5 Отговор
    Всички вие, които пишете тук, нямате представа от история, политика и т. н т. Гола вода сте.
  • 27 Ама много си праУв

    8 11 Отговор

    До коментар #22 от "Майна":

    Неее! Филия с мас и водка от картофи и света е наш
  • 28 ПОМНЕТЕ МИ ДУМАТА ! ! !

    13 18 Отговор
    Путин ще бъде ликвидиран от своите !!!
    За да спасят кожите !!!

    Коментиран от #60

  • 29 Пловдив

    8 15 Отговор
    Путин ще умре като Милошевич, в килиите!

    Коментиран от #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Най долното

    16 7 Отговор
    Крадливо племе са англосаксите
  • 32 Хасково

    12 6 Отговор

    До коментар #29 от "Пловдив":

    А зеления шмъркач ще е преди него
  • 33 Урюрвкос

    10 3 Отговор
    щатите натискаха косовския вариант за Донбас и затова нулираха Минск-1 и 2, както каза Макфол в интервю пред Собчак ---ако капитулирате всичко ще стане от хубаво по хубаво не трябва да ни се дървите
  • 34 Пропагандна медия

    10 3 Отговор
    Вярвайте на лъжи тук балами
  • 35 По вярното е:

    14 4 Отговор
    Байдън и Буш копаят една и съща кървава бразда
  • 36 Не струва тоя парцал

    16 3 Отговор
    Сега,за Милошевич как искал велика Сърбия е едно,но за Путин е друго.За да нападнат Сърбия,американците/НАТО/са използвали една мизансцена на убити босненци ли бяха или хърватци,с публикувани снимки от западни медии.Убити неизвестно от кого,но хваща дикиш и бомбят сърбите.Наш Иван Костов им дава право да летят над Б-я.Путин им предложи през м.12.2021г.на САЩ искане да седнат на масата и се разберат за Украйна.Но ....се направиха на глухи и слепи.Ясно,че Путин е разбрал за предстоящото настъпление в републиките преди СВО и първи атакува,като ги изненада.Така,че тия измшльотени за кървава бразда от двамата е залъгалка за деца от детската градина.
  • 37 Некой си

    17 5 Отговор
    Льо фигаро да каже защо Милошевич умря в ареста, докато съдът в Хага накрая го оправда ПО ВСИЧКИ ОБВИНЕНИЯ!!!
  • 38 Поредните глупости.

    19 4 Отговор
    Милошевич беше УБИТ по измислени и абсолютно скалъпени обвинения, които бяха толкова очевадно немотивирани и без никакви основания, че даже и още по-измисленият "международен съд" не успя да го осъди; за разлика от Милошевич обаче Путин и Русия не са безсилни пред американската наглост - и резултатът е безсилно врякане...
  • 39 Разбрахме и тебе

    15 6 Отговор

    До коментар #17 от "Княгиня Анастасия Романова":

    И защо да сме предатели на България?По какво позна,че не си обичаме страната.Откъде се пръквате да ръсите подобни глупости.Само защото повечето българи имат друго мнение,несъвпадащо с твоето.Ами имай си го мнението,обичай си НАТО,даже заминавай при Зеленски.Но остави другите сами да виждат и оценяват събитията.

    Коментиран от #48

  • 40 Котка ученият

    10 6 Отговор
    Западът персонализира собствените си престъпления в конкуренти. Ще трябва да се примирим с конкуренцията или да довършим последната страница от историята.
  • 41 Правда

    5 11 Отговор

    До коментар #2 от "Да живее Русия":

    Всички кремълски ченгета, които разпиляха българския народ и създадоха македонизма трябва да бъдат изхвърлени от балканите, на едно с френските.

    Коментиран от #43

  • 42 САЩ са заплаха за света

    14 6 Отговор
    Приключва американският неоколониализъм, а с него и ограбването и диктатът. Сащ, ако ескалират напрежението, ще изпитат на своя територия страданията, които причиниха в Хирошима и Нагазаки.
  • 43 Котка ученият

    4 3 Отговор

    До коментар #41 от "Правда":

    Ердоган ви следи внимателно. Разпръснете се по-бързо.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Да, копаят една бразда

    3 11 Отговор
    И ще свършат в една килия в Хага.
    Не е случайно, че стъблата ги подкрепят толкова. И двата народа извършваха геноцид и бяха спрени от НАТО. И двата народа искат реванш от нас. И двата народа ще бъдат съдени от истината и трибунала.
  • 48 Предатели сте защото

    5 12 Отговор

    До коментар #39 от "Разбрахме и тебе":

    Работите срещу страната си в полза на вражеска държава. Това е дефиницията на думата "предател" в българския език.
    Не сте като повечето българи, защото на изборите Копейкин и рушляците получиха САМО 10 % от вота, така че мнозинството 90 % е за ЕС и НАТО. Ние сме част от тези съюзи и вие работите за врага. Заради това сте предатели. Това са фактите
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор
    КОЙТО СЕЕ ВЕТРОВЕ ЩЕ ЖЪНЕ БУРИ

    Коментиран от #54

  • 52 Мая

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "Тука трима дръти русофила":

    Може и по някоя рубла да изпада...
  • 53 Войната във Виетнам, преди това

    9 3 Отговор
    Корейската, за Двете атомни бомби хвърлени в Япония, войните в Авганистан, Ирак, рсзпарчетосването и Бомбандирането на Югославия, и Сърбия Либия, Сирия!!! Къде са осъдените Диктатори Обесиха Милошевич!! Има наши и ваши Диктатори!! Я се Скрийте!! За какво обесихте и убихте Садам и Кадафи??? За да заграбите петрола, и че не ви играеха по Свирката! Майдана в Украйна чист Преврат!! Изчезвай те с двуличната си статия!!
  • 54 За това на сърбите

    4 7 Отговор

    До коментар #51 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Им набиха канчетата, света ще набият ушанките на рашляците!
    Не бъди роб! Не подкрепяй тиранина!

    Коментиран от #58, #62

  • 55 САЩ са международен терорист

    9 5 Отговор
    Русия не може да бъде шантажирана и заплашвана от тези, които водиха десетки мръсни войни по света. Ако САЩ продължават да ескалират конфликта, ще усетят на своя територия това, което причиниха в Хирошима и Нагазаки!
  • 56 Палачи специалисти

    8 1 Отговор
    Кой как ще умре, кога, като кой? Извинете коментиращите, да няма тука конгрес на палачите? Много ви вълнува и Кадафи и Милошевич, а и чертаете планове. Много кръвожаден бил Нане Вуте, с кърпените гащи. Само сеир и чужда смърт ви вълнуват.
  • 57 воикав

    6 0 Отговор
    Без никаква милост, лъжеца и лъжците му се нахвърлят върху жертвите си. Решават да ограбят някои, и пускат цялата си машина за лъжа, очерняне и дезинформация. Ползват услугите на външни и вътрешни предатели и платени медии. И така, какво да се прави? Само това което ни е дадено, вяра надежда и любов. Така нашия Цар и Господ Иисус Христос ни е учил преди повече от 2 хиляди години, а за жалост ние българите сме забравили да четем какво са ни учили Господ и православните светии. Трябва да си припомним уроците за да станем пак силни. А на псетата и предателите, горко ви, страшно е да попаднете в ръцете на живия Бог, тези на които се надявате в света и ви плащат, няма да ви помогнат, и те ще отговарят пред Бога Вседържител. Треперете предатели мерзавци.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 факт а не фатки

    5 0 Отговор
    Като че тази статия е написана за американците . Те винаги участват някъде по света в война . Всички световни конфликти след ВСВ са създадени от тях .
  • 62 колонията на с о р о с

    5 0 Отговор

    До коментар #54 от "За това на сърбите":

    "Не бъди роб !" Как да не бъдеш като си се родил такъв бе аратлик ?! Нали получи свободата си ,90г и какво направи с нея побърза да полегнеш на "на глос аксите " . И после не бил роб ! Напротив преди не бяхме роби защото имахме икономика и произвеждахме и продавахме и не сме чакали на подаяния нито от Сорос нито от ЕС .
  • 63 Студопор

    3 0 Отговор
    И двамата са трън в очите на Запада, защото не им играят по свирката. За това премахнах Милошевич и се целят в Путин!
  • 64 СЛОНА

    5 1 Отговор
    РАЗЛИКАТА Е В ТОВА ,ЧЕ РУСИЯ Е СВЕТОВНА СИЛА ,А И ИМА БОГАТ ЯДРЕН АРСЕНАЛ И НИКОЙ ОТ РУСИЯ НЯМА ДА ПОЗВОЛИ ДА СТИГНЕ СЪДБАТА НА СЪРБИНА!!!
  • 65 Гуай Ду

    0 0 Отговор
    Аз да попитам пак. Нали Ащ и Ес мъ признаха за призидент на Венецуела пък ощи не съм встъпил в длъжност. Някой знаели кога ще встъпя защото съ прИтиснавам веки и не моа да спЪ вечер.
  • 66 Тиха Новская

    0 0 Отговор
    Ми те и менИ прИзнаха ама......................
  • 67 Дядо

    0 0 Отговор
    Ако Сърбия разпали война на Балканите , Косово ще стане албанско и ще трябва да ни върне западните покрайнини.