Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 13:44 2 313 40

Докога ще вървим наопаки?

  • референдум-
  • евро

Европейската валута не е инструмент за социална справедливост или обратното. Справедливостта, за която мечтаят милиони българи се крие в макроикономиката на държавата

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В България се готви референдум срещу еврото. Какъв е смисълът на подобна инициатива, като се знае предварително, че "обществото" е достатъчно уплашено от въвеждането на европейската валута? И защо редовно изникват "референдуми" без никакво последствие?!

Припомням:

Референдум за нова атомна централа. 61% - ДА

Референдум за дистанционно гласуване. 70% - ДА

Рефередум за Мажоритарен вот в 2 тура. 71% - ДА

Нито един от тези референдуми не бе уважен от управляващите.

Малка забележка - какво е "референдум" и как се прави другаде? Във Франция например, с нейното "тежко историческо минало", референдум може да се прави по инициатива на обществото, но той не тежи колкото, ако се прави от президента. По този начин "референдумът" се превръща в политическа "гилотина" в случай на отрицателен отговор. Генерал де Гол напусна властта след едно категорично "НЕ". Никола Саркози предизвика също едно подобно допитване. След отрицателния отговор той се опита да се задържи на власт, но без успех. Заключението е: референдумът не е игра с кибритени клечки. "Инициативният комитет" не тежи колкото правителството или президента. Необходима е смелост и прозорливост, защото има риск! В зависимост от резултата, този, който е инициатор, остава или си отива!

Бие на очи фактът, че информацията в България е или изкривена, или ограничена. Няма истински дебат относно възлови, съдбоносни за страната въпроси. Оставям настрана медиите. Един институционен пример е "заглушаващата" роля на ЦИК. Комисията определя темите на дебатите и състава на дебатиращите. Нейните членове, платени и назначени от парламентарно представените партии, не се вслушват в "гласа на народа", а в мнението на тези, които са ги поставили там. ЦИК не позволява на никаква нова идея да бъде обнародвана. Защо? Защото всяка нова идея, може да разклати парламента.

Някой да е чул убедителен аргумент относно приемането на новата валута? Има само изявление за годината на влизането ни, или буквален рев против еврото. Няма реален дебат. Този факт подклажда съмнението, че се взимат решения зад гърба на обществото.

Не съм финансист, но живеещ в европейската общност от доста време и мога да кажа следното. Работех с България за известен период от време. Преди и след въвеждането на общата европейска валута. Първоначално за стоката, която пращах в България бяха необходими папки от документи, фактури проформа, банкови гаранции и други, които шофьорите задължително трябваше да носят и то на няколко езика. Понякога имаше грешки в преводите. Съответно безкрайни опашки по границите и губене на време. С еврото всичко това се опрости и търговските връзки в Европа станаха много по-лесни за всички. В резултат на общата валута бяха спестени много грешни пари, както за доставчици, така и за потребителите. От самата смяна на лева в евро се губят милиони!

В момента, поради липса на информация, от всякъде се чуват само "леле". Леле ще ни вземат валутните резерви?! Леле, ние ще плащаме за другите?! Леле ще затрият българския лев! Леле ще обеднеем!

Ще се опитам да опровергая някои от разпространяващите се страхове, защото нещата с "леле" няма да се оправят.

Най-важното качество на съюза между 19-те члена на еврозоната е финансовата сигурност. Има страни, които са членки на съюза, но предпочитат да пазят собствената си валута - да. Единиците са по-малко убедителния пример в сравнение с 19-те! Ама има страни с евро, в които инфлацията бие рекорди. Да! И в България тя е рекордна, без еврото да е причина. Общата валута не може да бъде определяна като причина за икономическите проблеми на дадена страна. Тя е средство. Е, защо тогава Швейцария не въвежда еврото, ние най-бедните да го въведем? Всичката Мара втасала, че взела да се сравнява с Анджелина Джоли.

Според видни финансисти Германия е най-печеливша от еврото. Така се говори поне. Техническото обяснение е, че марката бе изкуствено снишена спрямо другите валути и немският износ бе тласнат нагоре. Защо никой не оспорва тази недотам "справедлива" придобивка? Защото има писани и неписани принципи, които обединяват членовете на еврозоната. Отговорът е в развръзката на всички досегашни европейски кризи. Най-известни са гръцката и италианската. Немските финансови резерви са спасителни. Те изтриха дълговете на закъсалите икономики. Същото се отнася и до "Планът за развитие", към който българите гледат, като към "план за спасение". Той е гарантиран също предимно от Германия. Чрез общите фондове събрани ЕЦБ, в случай на нужда, комисията се притича на помощ с пари и корекции на икономическите структури на закъсалата страна. Винаги болезнени, но спасителни.

Защитата на "безценния" български лев и риска, който грози сувернитета ни. Тази възрожденска позиция не съответства на времето в което живеем. Който твърди, че България е суверена държава - лъже. Суверенна държава с Валутен борд - няма!

Вярно е, че преди 100 години едно кило розово масло се е търгувало за едно кило злато и всеки нашенец, който е тръгвал за Виена или за Чикаго е носел мускалчета. Днес обаче с този изключетелно ценен за някои политически глашатаи лев, българският турист не може една бира да изпие в Мюнхен, нито да си поръча едно кафе в Париж. Въпреки тези факти, левът също е предмет на идея за референдум, която възбужна редовно мечтите на националистите!

"Ще обеднеем" ли? - е най-разпространената антитеза относно еврото. Всички знаем, че България е най-бедната страна в Европа и не е еврото, което ни е довело до този хал. А какво? Ревът срещу еврпейската валута отвлича вниманието от причините, които сложиха икономиката ни на колене. Преди всичко това е хищническото разграбване на държавната собственост. Виновни няма! Да сте чули някой да споменава, че благодарение на приватизацията България е първа в разликите на доходите между бедни и богати? Прескачаме този факт и скачаме на еврото! То ще ни доведе до просешка тояга.

Не, господа. Европейската валута не е инструмент за социална справедливост или обратното. Справедливостта, за която мечтаят милиони българи се крие в макроикономиката на държавата. С добра воля всичко може да стане лесно. Приложете в българската данъчна система формуляри от френската и немската данъчни системи. Премахнете плоския данък и освободете от него най-бедните за сметка на най-богатите. Може би поради това има "чакалня" за влизане в еврозоната. Ако обаче продължава да се отклонява вниманието на българското общество от истинските причини за обедняването му, "чакалнята" може да остане само "съблекалня".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 напоследък

    62 6 Отговор
    яко почнаха да разкешват на мисирките за реклама на ерейскташума с цел връзването ни към бъдещото цифрово евро - демек пълно заробване в дигиталния еврорайх

    Коментиран от #15

  • 2 Коментар

    54 2 Отговор
    Докато не дойдат политици, които да поставят интересите на народа и държавата си, пред тези на чуждите!!!

    Когато разберете, че васалитет, продажност и корупция, са престъпни деяния, водещи до едно и също, едва тогава България може да има подем!!!
  • 3 Български лев

    57 6 Отговор
    НЕ на фашисткото евро в България.

    Коментиран от #6

  • 4 Голем смех

    13 47 Отговор
    У нас референдуми не трябва да има. По простата причина, че може да се наложат невероятни глупости от неинформирани, необразовани и примитивни люде. Каквото, за съжаление, преобладават...

    Коментиран от #8, #37

  • 5 БеГемот

    12 21 Отговор
    УжасТ!!Като въведем еврото и обитателите на майка България ще плащат за сиренето вместо двадесет горди лева двадесет презрени евраци!

    Коментиран от #31

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Азз

    39 3 Отговор
    Като си знаем пишман търговците у нас/разбирай търгаши и спекуланти/ със сигурност ще използват всеки предтекст за повишаване на цените без основание...
  • 8 Гост

    31 4 Отговор

    До коментар #4 от "Голем смех":

    То, защото сега, като няма референдуми, сме цъфнали и вързали! По-голяма глупост не можа да измислиш, нали?
  • 9 ами да кажа

    26 1 Отговор
    я си прегледайте криворазбраната цивилизация и се позамислете дал ще има и българия някой ден щото то и мъжете и жените са под въпрос
  • 10 Тъмен субект

    41 2 Отговор
    Хубав коментар. Има само няколко уточнения:
    - какво ще спечелим ако въведем еврото и какво ще загубим ако не го въведем. Това че на превозвачите ще им е малко по-лесно не е достатъчно (а и този пробелм отдавна е решен доста добре).
    - дават се какви ле не примери с други държави, но никоя от тях няма валутен борд. Това е много специфична ситуация и 90% от хората нямат представа какво конкретно значи това за икономиката, освен фиксиран курс лев-евро. Няма причина да преминаваме към еврото, ако така или иначе сме закачени твърдо за него.
    - предвид управлението на ЕС в последните години и ситуацията в света след Ковид, войната в украйна и изобщо (еврото пада и специалистите прогнозират нестабилност), да се опитваме да приемем еврото СЕГА бие на глупост, поредна за българските решения.
    - хубаво е много внимателно да се изследва защо дадени страни въпреки че са членове на ЕС и Шенген, не са приели еврото, може би причините им са доста смислени.
    Така че хайде да не се напъваме толкова да барзаме като теле пред майка си.
  • 11 Про митак

    36 1 Отговор
    ох бацкооо пак стария изпитан пропаганден подход - ако искате нещо различно от желанието на господариге си - вие не сте в ред, вие сте на обратно, вие сте против белия свят. Плоска, гнъсно, елементарно
  • 12 нннн

    31 3 Отговор
    Стигнахме до тук, дето сме, точно заради липсата на референдуми. Безумията на управляващите трябва да се контролират и санкционират именно чрез референдуми.

    Коментиран от #26

  • 13 През соца

    26 2 Отговор
    имаше един проф. по финанси, който непрестанно обясняваше по телевизията. Дойдоха времена в които химици, набедени за банкери,се мъчат да ни обяснят, не какво ще стане, а че ние сме прости. Сега един писател нправи обяснение, че шофьорите ще бъдат облекчени и това означава приемане на еврото. В тази държава явно няма преподаватели по финанси, които да дадат обяснение, след което да има дебат.
  • 14 Аззаззз

    34 2 Отговор
    Още една безумна, но платена статия. Защо не останахме с турска лира след освобождението, а? Или тогавашните политици родолюбци са били по тъпи от умника написал тая статия? Британците едва се измъкнаха от скапания ЕС, ако бяха приели еврото нямаше как да стане. Самият вой на безродниците които ни управляват в момента да приемем еврото трябва да ни подскаже това е лошо лошо решение за България.
  • 15 Дебит-Кредит

    40 2 Отговор

    До коментар #1 от "напоследък":

    Членството на България в еврозоната е неизгодно за България! Еврозоната така юнашки е задлъжняла, че повече не може, трябва и свежа кръв, присъединяване на много по-малко задлъжнели държави, за да и пооправят баланса. Които иска еврозона, наясно ли е, че като член на еврозоната ще стане съдлъжник на дълговете на Гърция, Италия, Франция, Испания, Португалия, Германия, а те са колосални дългове. Значи те теглиха заеми и ядоха и пиха, докато ние затягаме коланите, а после заедно ще им ги връщаме дълговите - чудесна икономическа логика, честито!

    Коментиран от #16

  • 16 Дебит-Кредит

    17 1 Отговор

    До коментар #15 от "Дебит-Кредит":

    В момента курс 1,95583 лева за 1 евро е подценен курс, реалния курс е 1лев за 1евро, но на това никой не обръща внимание!
  • 17 Шенген и еврото НЕ са

    21 2 Отговор
    добра идея за България в този момент. Подмамени за приемане на еврото търговците сега вдигат цените на стоките до непосилни за поне 60% българи. Приемането на еврото ще остави без средства за съществуване още 20-30% българи

    Коментиран от #22, #35

  • 18 Инженер

    22 3 Отговор
    Ако - са повече от + никакво евро. До този момент съм привърженик да останем с лева си. Григор Сарийски има добри коментари по темата.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ей тъи се пише платена статия

    18 2 Отговор
    Глу па ви сте и референдум не ви трябва. Гений. Юда пасти да яде.
  • 22 Баш софиянец

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "Шенген и еврото НЕ са":

    Въпреки че винаги при инфлация има и спекула, повечето търговци не вдигат цените защото са "подмамени" от еврото, а защото разходите им се вдигнаха неимоверно заради ковид, заради вдигането на цената на енергията и горивата, заради вдигането на социалните плащания и т.н. Освен това търговците са продавачи на едно, но купувачи на всичко друго, така че за тях важи всичко, което важи и за "непродавачите"
  • 23 случаен

    9 1 Отговор
    ще вървим наопаки,докат забогатеем колкот онез с високите стандарти,или те додат на нашия
  • 24 Хихи

    8 21 Отговор
    Понеже това е форумът на офицери и старшини от запаса, естествено е, че са против еврото. Примати ...

    Коментиран от #25, #29

  • 25 Виктор Фекалев

    14 1 Отговор

    До коментар #24 от "Хихи":

    Не важиш, питчага, с голи обиди, пробвай с аргументи?

    Коментиран от #30

  • 26 Шопо

    17 2 Отговор

    До коментар #12 от "нннн":

    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 27 А съм за една истинска обеденена Европа

    15 0 Отговор
    Но на равнопоставени държави в нея. Без граници, без две скорости, без налагане на чужда воля. Не желая да ми режат фондове защото не играя по свирката на някои, не искам да вися за 30 евра пред банкомат, не искам да ми казват с каква кривина краставици мога да ям. Та до тогава - не на еврото
  • 28 Тома

    11 0 Отговор
    Най добрият референдум ще се казва сопа или тояга което управляващите искат не искат ще уважат
  • 29 Овцата

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Хихи":

    Каза го генерал Примат
  • 30 ха ха

    0 5 Отговор

    До коментар #25 от "Виктор Фекалев":

    Как да ви се обясни с аргументи, че сте калпави? 1997 ти докараха доларът до 3000 лева, после уж потръгна страната, а КТБ гръмна. Дойдоха от Европата да правят стрес тестове на шестте най-големи банки в БГ и какво стана? Държавата рекапитализира две от тях? Ми, народът заприлича на посетител в турска баня - все трябва да си държи едната ръка отзад за да не прецака някой пеефски... Така, по-добре оставете на ЕЦБ, преди бордът да се е спукал като стар бойлер... Не се бъзикам, калпави сте! Избирате боклуци и те продънват държавата за да наливат ви наливат пари, с които пак да ги избирате. Защо "вие", ами щото не гласувам...
  • 31 Ловец на хипопотами

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "БеГемот":

    Бегемоте! Ти, не си Бегемот, а обикновен хипопотам!:) 20 ЕU са 40-т лв.! Или, ти смяташ че обмяната ще е 1 към 1!:) Потъвай в блатото от където си изпълзял!
  • 32 Не се бърка там където не ти е работа

    6 2 Отговор
    Като дойдеш в България да живееш с 900 лв. / 450 евро/заплата или 500 лв. /250 евро/пенсия, тогава ще видим каква песен ще запееш. Не ни занимавай с търговските си сделки и как еврото ще те улесни. Стой си в Париж, че такива като тебе ни съсипва още по-вече живота.
  • 33 Вирус

    1 1 Отговор
    Ситуацията е ясна последният пирон в ковчега айде обясняващите да кажат като се приеме еврото цените ще намалеят ли наполовина или ще останат същите но в евро
  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 2 Отговор
    Референдум с машините за гласуване на Чавес, Мадуро и.... Сорос, нали??
  • 35 ПРИПОМНЯНЕ

    1 4 Отговор

    До коментар #17 от "Шенген и еврото НЕ са":

    Добре, айде обясни как, без да пита за разрешение, ЧЕРНА ГОРА през 2002 г. ВЪВЕДЕ ЕВРОТО за национална валута и тази мини-държавичка още не е фалирала вече 20 години???

    Коментиран от #38

  • 36 Бивш канадец

    1 0 Отговор
    Та, Чеков, казваш че Дания, Швеция, Чехия, Унгария, Полша, Румъния са същите некадърници като нас и драпат назад? Брях, ти да видиш!
  • 37 бокоБРАВО КИРОАЛООО

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Голем смех":

    НАЙ ОБРАЗОВАНИЯ Е МУТРОКОМУНИСТА ОТ БАНКЯ ...ОХ КАКВИ ООТРЕПКИ ИМАМЕ
  • 38 Така де...

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    Всички противници на еврото нямат нито един читав аргумент за позицията си. Единствения мотив е страха от неизвестното, което не може изобщо да бъде изтъкнато като причина за отхвърляне. От друга страна, в момента произволите на банките у нас са толкова безконтролни, че още докато кажеш добър ден вече си длъжник. В страните с евро липсват по голямата част от таксите, които при нас не само, че ги има, но и растат на всеки няколко месеца.
  • 39 НЕКА ДА ЗАБРАНЯТ РЕФЕРЕНДУМИТЕ В БГ ...

    1 0 Отговор
    ТАКА ПОНЕ ЩЕ СМЕ СПОКОЙНИ ЧЕ СМЕ РОБИ И НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ ПРОТИВ КРАДЦИТЕ ОТ ЕС И БЪЛГАРИЯ ! ПРЕДАТЕЛИ ДОЛНИ !
  • 40 ДЪРЖАВА КОЯТО ИЗБИРА ПРИМАТИ КАТО БОКО

    1 0 Отговор
    КИРЧО И КОКОРЧО НИЩО ДОБРО НЯМА ДА И СЕ СЛУЧИ ОСВЕН ПРОМЯНА И ЗАМЯНА НА ЗЛАТОТО СЪС ОГЛЕДАЛЦА И СТЪКЪЛЦА + ОГНЕНА ВОДА ! ПРОСТАЦИ ПРОСТИ СМЕ !