Last news in Fakti

9 Ноември, 2022 08:57 48 933 17

Кога да чакаме сняг? Анастасия Стойчева пред ФАКТИ

  • анастасия-
  • стойчева-
  • време-
  • зима-
  • студ-
  • прогноза за времето

Температурите у нас все още ще са по-високи от климатичните норми за месец ноември, казва метеорологът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Топлофикация София" обяви, че от средата на седмицата ще започне с поетапното пускане на парното. По данни на метеоролозите от НИМХ след 9 ноември се очаква трайно застудяване. Температурите ще паднат до средно 10 градуса през нощта, а през деня ще достигат до 12 градуса. Какво време ни чака… Метеорологът от НИМХ Анастасия Стойчева говори пред ФАКТИ.

- Г-жо Стойчева, колко още ще „крадем“ хубаво време през ноември. За момента се радваме на доста приятни температури?
- Температурите у нас все още ще са по-високи от климатичните норми за месец ноември. До края на есента ще останем в циркулация, която по-често ще ни осигурява температури около и над нормите. Ще има нахлувания на студени въздушни маси, които ще понижават температурите, но временно. Ако говорим за седмица напред, то отново ще има дни, в които ще имаме температури в интервала 15-20 градуса. Към края на седмицата очакваме краткотрайно понижение на температурите, в петък със северозападен, а в събота - североизточен вятър. Това ще е сравнително за кратко, тъй като в неделя-понеделник отново ще имаме затопляне, особено в планините и планинските райони. Затова пък, в този тип антициклонална циркулация, в ниската част от страната ще се формират инверсии и мъгли, задържащи се до около обяд. От средата на месец ноември вече трябва да очакваме по-динамично време.

- Топлото време, на което се радваме, колко е типично за ноември. Факт е, че в последните годни високите температури се задържат по-дълго…
- Високите температури не са типични за тази част от годината, но не са и извън климатичните норми. В умерения климатичен пояс, където се намира и България, нормите са в доста широки граници – както може да имаме доста ниски температури, така може да имаме и много високи такива. За да бъда по-конкретна, ще споделя, че

най-ниската измерена температура през ноември е -28,5 градуса в Николаево през 1993 година; това е абсолютният (минимален) екстремум за страната.

Най-високата измерена температура е 32.4 градуса във Велико Търново, постигната на 5.11.2021 г., т.е миналата година. Сами виждате за каква амплитуда на температурите говорим, въпреки че това са крайности.

- Вече се заговори за пускане на парното, а кога да очакваме истинското застудяване…
- В седемдневния период, който предстои, средноденонощните температури ще са под 12 градуса. НИМХ изпраща информация за измерените температури, средноденнонощните стойности, както и прогностична информация към „Топлофикация-София“, така че те да са информирани за очаквания ход на температурите, а и не само, което най-вероятно в някаква степен подпомага тяхната работа около началото на отоплителния сезон. Като казваме, че температурите са по-високи от климатичните норми, трябва и да кажем, че през ноември тяхната основна тенденция е към понижение.

Нормата в София, като средноденонощна температура, в началото на месеца е малко над 8 градуса, а в края му е малко над 3 градуса.

Нормално е вече да започне отоплителният сезон, доколкото от 2 дни вече имаме средноденонощни температури под 12 градуса, а и тенденцията е към бавно понижение. Например, в понеделник, 7 ноември, средноденонощната температура беше 10.5 градуса, в неделята преди това, на 6 ноември, беше 11,3 градуса. От прогностична гледна точка ноември не очакваме да бъде студен, напротив, както вече казахме и в месечната ни прогноза, температурите ще бъдат около и над нормите. До края на месеца не се очакват толкова ниски температури, колкото може да открием в архивите от предишни години.

- Зимата кога идва. По високите части в страната вече имаме информации за сняг…
- Само ще направя една отметка, че още в последното десетдневие на септември (21-22.09) в планините над 2000 метра валя сняг и се образува снежна покривка (на връх Ботев – 6 см), която не се задържа дълго. Около 20 октомври на Мусала също преваля сняг, в началото на ноември, на 2-3 отново преваля сняг, така че имаме вече трети или четвърти снеговалеж от началото на есенния сезон във високата планина. Снежна покривка, която да се задържи, все още нямаме. Това, което може да се каже по отношение на циркулационните особености, които предполагат да завали сняг в планините и той да се задържи, е, че това е малко вероятно. Това няма да се случи до края на ноември, дори бихме могли да говорим за липса на такива условия и в началото на декември. Все пак, в края на ноември се очаква застудяване, което може да доведе и до снеговалеж в планините, но трайна и съществена снежна покривка до края на ноември - началото на декември не се очаква. Сезонният характер на времето у нас се контролира и от по-далечно разположени и действащи фактори от системата Земя-атмосфера, свързани с океански течения в Тихия и Индийския океан. Всички сме чували за Ла Ниня и Ел Ниньо – двете прояви на течение (студено и топло), тръгващо от западното крайбрежие на Южна Америка и простиращо се на запад. Ние ще останем в Ла Ниня циркулация и в началото на следващата година, което означава, че по отношение на метеорологичното време ще имаме големи контрасти в разпределението на валежите и температурите. Има индикации, подавани от сезонните прогностични материали, зимата да е по-отместена напред във времето, а пролетта да стане по-дълга, но това предстои да бъде уточнявано.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 64 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    26 2 Отговор
    Еми през зимата.
    Няма да е през лятото Я.
  • 2 Не бе

    17 10 Отговор
    От сега нататък ще се покачват температурите така каза Грета тумберг
  • 3 Продълж@в@ме подмян@т@

    16 2 Отговор
    През лятото😂
  • 4 Хаха

    6 6 Отговор
    Ами никой не си пожелава да е лошо времето...затова.Все пак някои искат сняг и ще има.
  • 5 скъсана шушанка

    8 7 Отговор
    Добре че в северна монголия акак расия имаме дърва да се греем и във външните тоалетни
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 6 Отговор
    Малеее,малеее..Какви високопарни думи....Какви ТЕнденции,какви чудеса е родила таз глава простифесорска......Само за статистиката....къде са ви термометрите???Нощно време до 7 часа сутрин е +7,а през деня до 6 вечерта е +20 и над.......малко трудно по моите сметки ще я докарате до +10,5 градуса...по моите неточни сметки е около 15,нооо не съм парнаджия и не ми плаща топлото....
  • 7 един от многото

    16 7 Отговор
    Тази година сняг няма да има , Зеленски се е обадил на Байдън с такова искане и дъртия му е обещал!

    Коментиран от #9

  • 8 Пловдив

    23 14 Отговор
    Радвайте се на топлото време... Когато хлябът стане 10 лева, а сиренето 50 заради сушата и все по-малкото обработваеми площи, пак му се радвайте. Жалкото е, че тогава няма вие да сте единствените, които ще го отнесат.

    Коментиран от #10

  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 6 Отговор

    До коментар #7 от "един от многото":

    Тази година не,но другата краят на януари и началото на март ще има много сняг!А,тоз дет написа ,че хлябът ще стане 10лв, Това няма да стане в моя живот ........!
  • 10 фотка майна

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Пловдив":

    изгоре столипиново
  • 11 Дивуй

    12 1 Отговор
    Голям виц.Най лъжливия вестник с прогноза за времето.Че вие истинските новини ги бавите по единна седмица кой ще повярва за времето.
    .
  • 12 Студопор

    9 1 Отговор
    А така-кажете на столична община, че снега пак ще ги изненада.

    Коментиран от #13

  • 13 Чекмеджан Първи

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Студопор":

    Не бой се! Фандъкова пусна парното и скоро ще пристигнат фактурите със задна дата - 09.10.22год.
  • 14 Деб

    20 2 Отговор
    ПО ТОВА ВРЕМЕ ПРЕДИ 50 ГОДИНИ ИМАШЕ ВИЕЛИЦИ. СНЕГА ВАЛЕШЕ НА ПАРЦАЛИ А ПРЕСПИТЕ И НАВЯВАНИЯТА МИНАВАХА ЕДИН МЕТЪР. СУТРИН ЗА ДА ОТИДА НА УЧИЛИЩЕ БАЩА МИ МИ ПРАВЕШЕ ПАРТИНА. СТУДА ЩИПЕШЕ БУЗИТЕ И ТЕ СТАВАХА ЧЕРВЕНИ. СЛЕД УЧИЛИЩЕ СЕ ПРИБИРАХ ВЗЕМАХ ШЕЙНАТА И С ПРИЯТЕЛИТЕ СЕ ПЪРЗАЛЯХМЕ ДОКАТО МАЙКИТЕ НИ ИЗВИКВАХА ДА ГЛЕДАМЕ СЪНЧО ДА ВЕЧЕРЯМЕ И ДА ЛЯГАМЕ ДА СПИМ. ПЕЧКИТЕ БУМТЯХА И НИКОЙ НЕ СЕ ЧУДЕШЕ С КАКВО И КАК ДА СИ ГРЕЕ СЕМЕЙСТВАТА. ТОК 2 СТ ЗА КВ. ЧАС. ДЪРВА 5 ЛВ ЗА КУБИК. ВЪГЛИЩА 12 ЛВ ЗА ТОН. ПАРНО ОТ ПАРА 17 ЛЯ НА МЕСЕЦ ПРИ ПЪЛНА МОЩНОСТ. НАФТА 8 СТ.ЗА ЛИТЪР. СТРАШНА МИЗЕРИЯ БЕШЕ ПО ВРЕМЕТО НА СОЦИАЛИЗМА. ТОЧНО КАТО СЕГА ПРЕЗ ФАШИЗМА.

    Коментиран от #15

  • 15 Така беше

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Деб":

    Но, нямаше банани.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.