Last news in Fakti

18 Ноември, 2022 08:38 2 562 8

Не е каприз: защо на жените винаги им е по-студено

  • студ-
  • жени-
  • мъже-
  • физиология-
  • студено-
  • медицина-
  • настинка-
  • любопитно

Изследвания доказват, че студът се отразява и на когнитивните способности

Не е каприз: защо на жените винаги им е по-студено - 1
Снимка: Shutterstock

Мъжете и жените не са напълно еднакви във физиологично отношение. Известно е например, че жените усещат студа по-интензивно от мъжете. Това е така, защото по правило мъжете имат повече мускулна маса от жените. А телесната топлина се произвежда именно в мускулите. Така че мускулната маса на мъжете е фактор, който увеличава телесната им температура.

Женски особености

Основната причина за тези различия между мъжете и жените са различните полови хормони. От тях зависят редица характеристики и функции на организма, благодарение на които може да се обясни защо жените мръзнат по-бързо от мъжете. "От една страна това може да е свързано с кръвоснабдяването на ръцете, краката и ушите - местата, които са най-чувствителни на студ. От друга страна различните хормони предопределят и други особености - жените например имат повече подкожна мастна тъкан. Тя изолира вътрешните органи, но кожата реагира по-интензивно на външната температура, така че при жените тя е по-хладна от тази на мъжа", обяснява интернистът Георг Ертл от Университетската клиника във Вюрцбург.

А когнитивните способности?

С други думи: има медицински причини, поради които жените често мръзнат повече от мъжете. А отразява ли се това на когнитивните способности на двата пола? Проучване, озаглавено "Битката за термостата", е изследвало именно този въпрос - и отговаря утвърдително. В рамките на изследването повече от 500 души решавали сравнително трудни задачи при различни температури между 16 и 33 градуса - задачи по математика, както и езикови задачи, които впоследствие са били оценени. Резултатите могат да се обобщят приблизително така: жените мислят по-добре, когато са на топло.

Ако искаме да разберем защо в хода на еволюцията хората са се развили така, че с повишаване на температурата способностите на жените се подобряват, а тези на мъжете се влошават, би трябвало да погледнем към животинското царство. Зоологът Еран Левин от университета в Тел Авив е установил, че при всички животни с еднаква телесна температура, които той е изследвал, женските по-често избирали топли места от мъжките. "Когато например прилепите търсят храна, мъжките летят на по-голяма височина, където е и по-студено, докато женските остават по-ниско", казва той. Сходни особености в поведението били установени и при други видове животни, например при павиани, кенгурута и лемури.

Добрите стари вълнени чорапи

А какво да правят жените, които в студения сезон мръзнат на работното място? Медикът Георг Ертл съветва да се затоплят отделни части на тялото. "Ако крайниците са топли, това вече е достатъчно, за да се чувства комфортно цялото тяло", казва той. С други думи: вълнените чорапи, топлата шапка и шалът не са за пренебрегване.

Автор: Джени фон Шпербер (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Затова

    15 3 Отговор
    Мъжете трябва да умеят да се грижат за любимата жена комплексно ! Освен с хубави дрехи , които да я топлят , трябва да се постараят да и стоплят и душата , а вечер , и тялото ! Не е сложно , но на практика , най проститите неща , са най сложни !
  • 2 Факт

    9 1 Отговор
    Телесната температура на топлокръвните тоест на всичйи бозайници зависи единствено и само от кръвоснабдявянето.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Лумпен

    7 2 Отговор
    Всеки месец да точиш по кило кръв си е голяма енергийна криза. Сега разбирам защо злобната част от дамския състав се оприличава със змиите, а женските сбирки са змиярници.
  • 5 Черния Джо

    0 1 Отговор
    Трябва им някое младо яренце като мен да ги топли в студените нощи!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 пенко

    2 0 Отговор
    ТОЧНО ОБРАТНОТО Е --- ЖЕНИТЕ ИМАТ 1/3 ПОВЕЧЕ ЗАЩИТНИ ЖЛЕЗИ !!!!!!! САМО ДЕЦАТА И МЛАДИТЕ СЕ КЕФЯТ НА СТУДА !!!!!