Last news in Fakti

14 Ноември, 2022 13:25 3 836 16

Ще потънат ли между 80 и 100 млн. лева пари за здраве в бюджета? Пенка Георгиева пред ФАКТИ

  • пенка-
  • георгиева-
  • нзок-
  • пари-
  • бюджет-
  • блс-
  • преговори

Финансовият министър да обяви колко са надсъбраните здравни вноски за отчетния период и колко се очаква да бъдат събрани до края на 2022-а, пита тя

Ще потънат ли между 80 и 100 млн. лева пари за здраве в бюджета? Пенка Георгиева пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как ще се разпределя излишъкът в Националвата здравноосигурителна каса (НЗОК), както и какъв ще бъде бюджетът за здраве в началото на 2023-а, ако служебният кабинет не внесе държавен бюджет. Пред ФАКТИ говори Пенка Георгиева от Пациентски организации “Заедно с теб”.

- Г-жо Георгиева, в последните дни на заседанията на Здравната комисия в парламента доста разгорещено се коментира как ще бъде разходен излишъкът на НЗОК. Има ли някакво съгласие вече…
- Ние, от Пациентски организации “Заедно с теб”, категорично настояваме НЗОК да предложи прозрачно разпределение по предварително съгласувана Методика на резерва в размер на 171 милиона лева и това да бъде направено съвместно с Българския лекарски съюз (БЛС). Смятаме, че управителят на НЗОК - проф. Петко Салчев, еднолично и прикрито решава как да бъдат изразходвани средствата от здравните ни вноски и затова се присъединяваме към искането на БЛС за оставка му. Принципът на разпределение е примерно ¼ да отидат за лекарствени препарати, ¾ за медицински дейности - клинични пътеки, направления, специализирана помощ и т.н.

- А колко са средствата, които са повече?
- Достатъчно много. Тези средства са на здравноосигурените граждани и трябва да отидат за плащания на дейности, а не в края на годината да бъдат прибрани в общия държавен бюджет.

Според наши експерти това са между 80 и 100 милиона лева.

Но е важно тези пари да бъдат усвоени в рамките на тази година. Ако влязат в общия държавен бюджет, няма как да бъдат използвани за здравеопазване. А по Закон те са от здравни вноски и могат да се използват само за медицински дейности.

- Защо да се вземат в държавния бюджет…
- Такива разпоредби има, че може да се вкарат в бюджета. В публичното пространство се коментират опити за прикриване на средства от здравни вноски, които са предназначени и принадлежат на българските пациенти и медицински специалисти. Възмутени сме от начина на управление на НЗОК и от начина на разпределение на средствата за здравеопазване. Считаме, че проф. Салчев създава напрежение в системата, която и без това се задъхва от липсата на реформи. Според него надсъбраните вноски са около 20 млн. лева, но това не е така. И от БЛС казват, че са между 80 и 100 млн. лева. Просто си искаме парите.

Включително тази пари могат да се използват и за авансови плащания за януари 2023-а.

Не сме съгласни с едноличното решение от страна на Надзорния съвет на НЗОК за разпределянето на очаквания остатък от средствата за 2022 година, защото това е закононарушение. УС на БЛС и НС на НЗОК трябва заедно да решат как да бъдат разпределени тези средства по предварително договорена методика. Призоваваме ръководството на НЗОК за спазване на законността в системата на здравеопазването. Прозрачността и правилното разпределение на нашите средства са защита на нашите права, защото само добре заплатените медицински специалисти биха ни лекували добре с реално реимбурсирани законно установени лекарствени средства.

- При положение, че служебният кабинет не смята да внесе бюджет, плащанията за здраве през януари ще са…
- Миналата седмица в четвъртък депутатите в Здравната комисия в парламента гласуваха бюджета за януари 2023 година да е както е бил за януари 2022-а. Така бюджетът може да се движи до март месец. Дотогава или служебното, или редовно правителство трябва да внесе бюджет, в който вече да са заложени всички параметри по пера.

Удълженият бюджет не може да продължава вечно, така че отлагането също не е много добра опция.

БЛС съюз иска тези пари да се разпределят по определена методика, а НЗОК не искат. Тази седмица отново ще има важно събиране в Здравната комисия в парламента. На сбирката се очаква да присъстват от БЛС, от Зъболекарския съюз, проф. Салчев от НЗОК и др. Дано да се постигне някакво единомислие. БЛС обаче не смятат, че с това ръководство на НЗОК, в лицето на проф. Салчев, има смисъл да се водят разговори, така че ще видим какво ще стане.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан

    1 16 Отговор
    Борисов щени спаси само

    Коментиран от #4

  • 2 Глас

    8 2 Отговор
    Незаконно е излишъкът от средства на НЗОК да се прехвърля в държавния бюджет. Чл. 44а. от Закона за здравното осигуряване, казва, че "набраните от здравноосигурителни вноски по този раздел приходи по бюджета на Националната здравноосигурителна каса за съответната година се разходват само за осъществяване на дейностите, посочени в чл. 24."!
    А "от БЛС казват, че са между 80 и 100 млн. лева. Просто си искаме парите." - тъй ли? Искате да прилапате едни още 80-100 милиона, само, че те все още не са ваши тия пари, а са на Народа. Ще станат ваши, едва след като някой дойде при вас да го лекувате. Неналапали се - как пък не им стигнаха пари и на тия, болниците са в окаяно състояние, което по-скоро предполага да се забрани в тях да се лекуват хора, но лекарите искат пари за в джоба си, а не за болниците.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор
    ЩЕ ПОТЪНАТ в нечии дълбоки ДЖОБОВЕ
  • 4 АННА МИЛА

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    АСАНЕ объркал си САЙТА тук е ФАКТИ а не ДНЕС БГ
  • 5 Ежегодно

    8 1 Отговор
    изчезват по няколко милиарда, а вие пишете за изчезването на 100 милиона. Това са си жълти стотинки. Честито на печелившите и със здраве да си харчат парите. На следващите избори отново ще си го преместя в другия крачол да ви гласувам.
  • 6 Някоя си

    6 0 Отговор
    То е ясно че ще бъдът оползотворени като 13 та заплатаи бонуси нависши кадри от нзок...а че това са наши пари... На тия де работим...на никого не му пука
  • 7 Миро

    4 0 Отговор
    Бачкат про стите. На майка ми близък роднина втори братовчед, който ми се пада практически чичо, работи ГЕРБ-аджия и има бентли. А къщата му е като прогимназия.
  • 8 А аз да питам

    3 0 Отговор
    Кой безмозъчен определи 6 ден "рехабилитация" за хора с тежки опорнодвигателни проблеми след тежки операции с протези!?!? Вие нямате мозъци бе, откаченяци...
  • 9 Тома

    4 0 Отговор
    Има ли пари за крадене от здравето на хората партиите и докторите стават магьосници
  • 10 Сатана Z

    2 1 Отговор
    За функционирането на този многомилиарден бизнес са необходими две неща,пари и болни.Никий по веригата няма намерение да лекува болните ,защото парите ще секнат. В момента единият необходим компонент (парите)е нарушен и се търси спешно осигуряване на финансиране за всеки нареден на хранителната верига,от Биг Фарма до обикновените санитарки.Вторивт компонент (болните) засега е стабилен с тенденция на покачване.
  • 11 6Х6

    0 3 Отговор
    Аман от нискообразовани, ми да го дадат тоя излишък за компенсации за горивата. И това може да се води свръхпечалба. Докъде ще ни докарат такива "експерти" тепърва ще разберем.....
  • 12 Милко

    0 1 Отговор
    Какво се жалвате и мрънкате, това е живота. Яд ви е ,че не сте и вие на хранилката. Имаш лев и се лекуваш Турция и Германия, не е сложно. Седите и павкате менте цигари на тиквича и гадния алкохол и мизерна храна и само мрънкате. Ходите до село през уикенда да, че сте се набутали като скариди по студиентски в една кварчира.
  • 13 АБВ

    0 0 Отговор
    Отвратителна здравна система сътвориха нашите алчни и тъпи политици. По американски образец. Няма в Европа такова здравно ограбване, както го правят у нас. До осигуряващите се българи достигат трохи.
    Здравната реформа в полза на хората е задължителна, но вече никой не говори за нея. Борисов присвои милиард и половина от парите за здраве и обяви инвалидите за мошеници...Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се. Историята учи как!
  • 14 Ами нали затова е Б О Р И Ч К А Н Е Т О

    0 0 Отговор
    Кой да бъде " КРУПИЕТО " и кой да бърка в " ЧЕКМЕДЖЕТО " ? Иначе за какъв "чеп" , ще се натискат за ВЛАСТ : За Род , За Родина , За Отечество , За Дълг и Чест ?! А бе не ме занимавай с глупости ве ! Ти още ли вярваш в дядо Мраз ? Днес вско е КЕ влачи КАМИОН !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Одит

    0 0 Отговор
    Защо работим по системата на Бисмарк? Защо здравната каса не е самостоятелна от бюджета? За да може да се крадът парите за запушване на дупките в бюджета! Социализма още не премахнат! ПП нищо не направи!!