Last news in Fakti

15 Ноември, 2022 09:02 8 397 37

Какво се случва в ДСБ? Пред ФАКТИ говори изключената Елена Спасова

  • елена спасова-
  • дсб-
  • атанасов-
  • генерал-
  • лидер-
  • костов

Атанас Атанасов заяви, след като беше избран за лидер, че той няма да се промени, а това много ме притесни, казва тя

Какво се случва в ДСБ? Пред ФАКТИ говори изключената Елена Спасова - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Елена Спасова, която е районен председател в столичния "Лозенец", е изключена от "Демократи за силна България", защото уронвала престижа на партията с инакомислието си. Защо е изключена, как се представя партията на изборите... Елена Спасова говори пред ФАКТИ.

- Г-жо Спасова, какво се случва в ДСБ. Какви процеси текат?
- Ще избегна да говоря за моя случай, за да съм по-обективна. Аз съм вторият човек, изключен от ДСБ, с решение на Арбитража. Първият, ако си спомняте, бе Петър Москов преди години. След това той направи партия. Неприятното за мен е това, че знакови фигури напускат ДСБ. Имам предвид хора като Цецка Бачкова, като Жени Шиер, Емил Димитров, Иван Димитров, който председателстваше Арбитража в предишния мандат на Атанас Атанасов.

- За какъв период от време говорим, когато става въпрос, че хора напускат ДСБ…
- Буквално за последните няколко дни. Преди това, както е известно, дейността си замрази младежката организация на партията. Това се случи след отчетно-изборното събрание през февруари. Моето изключване може и да е било повод за напускането на толкова хора, но не и причината.

- Как да си обясним това, че няколко човека точно сега решават да скъсат с ДСБ…
- От дълго време в ДСБ текат различни процеси. Още с втория избор на генерал Атанасов за лидер на партията, а преди това и с отстраняването на Цецка Бачкова от листите, което остана без обяснение, посоката не се хареса на хората. Друга причина нещата да тръгнат в лоша посока е и това, че в Националното ръководство на генерал Атанасов не бе поканен нито един от членовете, които публично подкрепиха кандидатурата на Цецка Бачкова. А това бяха 41% от делегатите.
Ако бяха поканени инакомислещи, това щеше да е една добра заявка генерал Атанасов да играе ролята на обединител и да успее да води ефективно партията. Но за съжаление не се случи. Много лош сигнал.

- Накъде отива ДСБ след толкова години?
- Някак не съм оптимист. Моята позиция е, че за промяна в начина, по който функционира една партия, трябва диалог. В тази насока са основно моите забележки. Тук не става въпрос за личностни вражди с когото и да било. Става дума за начина, по който се управлява партията. След като беше избран за лидер Атанас Атанасов, той заяви, че няма да се промени.
Това много ме притесни. Вижте, хората в ДСБ никога не сме искали той да се променя. Ние искаме да се промени начинът, по който се управлява ДСБ. Да се спазва Уставът, да има демократично вземани решения, приносът на всеки за партията да се зачита. ДСБ да изгражда кадри, да изгражда политики, да изгражда политици. Като виждам какво се случва, нищо не ме кара да бъда оптимист. Фокусът на моята стратегия е бил винаги насочен навътре в партията. Това, че сега напускат ярки личности, облекчава ръководството, но обезкръвява партията. А ние сме демократична партия, това е заложено и в името ни даже – Демократи за силна България. Смятам, че мнението на инакомислещите трябва да бъде слушано и то с голям интерес, а не да бъде игнорирано. Защото всеки един от нас е доброволец – дава от своето време, от личните си средства.

- Остана ли днес нещо от визията и духа на Иван Костов в ДСБ…
- Ще ми се да вярвам, че е така.

- Това, което казвате: „Ще ми се да вярвам." Не звучи никак оптимистично?
- Смятам, че понятието ДСБ не се ограничава до ръководството на партията. ДСБ са членовете и симпатизантите, а при тях, в този контекст, първоначалната визия и дух на партията ги има и днес.

- ДСБ се асоциира с обобщаващото название „костовисти“, а това са хора с ясна визия и отношение към случващото се в страната...
- Напълно съгласна съм. При основаването си ДСБ имаше ясна програма, изявени политици. Ето, ако сега ви попитам: „Колко от депутатите на ДСБ разпознавате?“ Ще кажете ген. Атанасов и още един, двама. Къде са лицата на ДСБ? Да припомня ли, че в партията на Иван Костов се изявяваха хора като Екатерина Михайлова, Веселин Методиев, Евгени Чачев… След като днес няма разпознаваеми лица, това означава, че партията не отива на добре. ДСБ избяга от политиките си, избяга от своята разпознаваемост. Най-много това личи от резултатите в София. ДСБ за първи път в историята си нямаше водачи в никой от трите столични многомандатни избирателни райони (МИР). Нямаме и депутат от София, защото нашите кандидати бяха изпреварени с преференции. Това за мен е катастрофа. Партията, в която хората се определят като градска десница, практически взе мандати-половинки с помощта на изборната рулетка. Говоря за райони, в които цялата ни коалиция събира общо около 2000 гласа. Каква е тежестта на тези депутати? Сравнете ги с 12-те хиляди избиратели, които стоят зад всеки един софийски депутат - това е изключително висока представителност.

- Какви позиции има ДСБ в страната?
- Аз няма как да говоря генерално за страната, защото съм председател на един конкретен район. Погледът ми върху страната няма как да е задълбочен. Със сигурност има места, където стоим по-добре, на други - не толкова. Мога да говоря за моя 23-ти МИР. Този район традиционно е най-силният за ДСБ. Мога да говоря и в качеството си на председател на щаба в този район при трите поредни избора миналата година. ДСБ - говоря конкретно за партията, а не за коалицията „Демократична България“ - имаше по двамата депутати в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Това са председателят на партията Атанас Атанасов и Петър Маринов. Сега, в 48-ото НС, ние нямаме депутат от столицата. Това очертава силна низходяща тенденция. Затъваме там, където сме традиционно добре представени. За моя радост, в моя район - „Лозенец“ резултатите са добри. Най-добрите в 23-ти МИР и втори в София след тези в „Средец“.

- Хората, които напускате ДСБ , имате ли нова политическа визия?
- Някои напускат по собствена инициатива, други биваме изключени. Аз съм изключена на първа инстанция пред тричленен състав. Имам право да обжалвам на по-висока инстанция – пред деветчленен състав. И ще го направя. Аз не напускам ДСБ, ДСБ иска да ме напусне. Как звучи само… За по-нататъшна политическа визия е добре да говорите с напусналите по собствена инициатива. Аз никога не съм одобрявала политическото номадство, не съм имала и нямам амбиции да се включвам в друга партия.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    70 18 Отговор
    На следващите избори за тези майцепродавци ще гласуват само роднините им,дори и козяците с фалшивите избори няма да ги спасят.
  • 2 ЗАЩОТО

    32 4 Отговор
    .КОНЕТЕ ВЪН..!
  • 3 жако

    65 23 Отговор
    Разпадайте се,следващите дано са ДБ И ПП,политически нули сте всички до един.

    Коментиран от #4, #14

  • 4 Дада

    42 15 Отговор

    До коментар #3 от "жако":

    То щото БКП ГЕРБ хич не е нула а ? Аман от безродници комунисти
  • 5 Истината съм аз

    46 13 Отговор
    Продажни еничари кой го вълнува вашата еничарския партия ? Да се разпада явно парите са намалели
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Циник

    36 12 Отговор
    Щом плачеш за българоубиеца Костов си ясна. Айде у лево.
  • 8 БСП за България и Радев

    8 25 Отговор
    Не съм "демократ" и не мога да им се бъркам, ама тая само на снимка да я видя и веднага бих я изключил и аз
  • 9 танас танасов НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ

    33 2 Отговор
    НЯМА КАК ДА ПОРАСНЕ ПОВЕЧЕ ОТ МЕТЪР И 20 ............... ТАКА ТОЙ ОСТАВА НАЙ ВИСОКИЯ ГЕНЕРАЛ В СВЕТА СЛЕД ДЕ ГОЛ .............
  • 10 Бай Канур

    34 3 Отговор
    В тоталитарните партии инакомислиета се наказва безмилостно!!!
  • 11 Сух

    23 7 Отговор
    Хахахахха, ДА! Ето ви прост пример на евроатлантически ценности.. Кеф, как готино се обръщат нещата и с техните камбани по техните чутури..
  • 12 Некой си

    17 5 Отговор
    Джуджето си мечтае за диктатура на пролетариата/прокопиерата.
    Десносектантите да не се бъркат - става дума за България, не за Русия.
  • 13 Ами да

    17 3 Отговор
    Българските партии са вождистки! Провалиха се в управлението на България! Затова, всички вън от властта!
  • 14 Айде

    15 13 Отговор

    До коментар #3 от "жако":

    Я, стига! То пък, Герб, БСП, ДПС и Възраждане са едни партии! Като са се отдали на България та няма накъде повече!
  • 15 Исторически парк

    22 6 Отговор
    Излезте навън и погледнете надписите по магазините. Всички са на примитивен псевдоанглийски. При липсата на националистически културен заряд, когато вие сте колонизирана страна, веднага започвате да имитирате безсъзнателно културните кодове и езика на вашия господар.
  • 16 един

    6 14 Отговор
    След време коалицията ДБ според мен ще стане една партия,така че недолюбващите ДСБ да бъдат спокойни,демократите ще ги бъде!

    Коментиран от #17

  • 17 ъгъл

    20 6 Отговор

    До коментар #16 от "един":

    Какви демократи какви 5лв.Всички тези 240 калтака вътре са бивши отроци,племенници или пра внуци на мастити бивши барони от ДС.Просто сега им се плаща с долари от през океана и им се говори на английски.Това е политическа тор,която трябва да бъде изметена,и да бъде заменена с политици бранещи единстствено и само българските интереси без говорене на руски,английски и анадолски зад вратлето.

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Павел пенев

    14 8 Отговор
    ДСБ са психиатрична клиника с управител Ат.Атанасов и заместници - Пинокио и детето чудо-Мартинчо.
  • 20 гост

    15 7 Отговор
    ДСБ не са нищо повече от шайка подлоги, гледащи само собствена изгода. Само комплексираните столичани в повече гласуват за тях, защото си мислят, че така се вписват в интелигенцията на България. Жив да не бях, смешници.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 един

    14 1 Отговор

    До коментар #17 от "ъгъл":

    Децата на бароните от ДС не стоят в опозиция,от 44-та год. са на власт,държат цялата чиновническа администрация,и ако не ти е ясно кои са,върни се 5-6 месеца назад и виж кои реваха по студията за Газпром,виж кои построиха Турски Поток за 3млрд.лв. наши пари,виж кои удължиха концецията на пристанище Росенец и т.н.Знаеш ги много добре тия неща,ами са праиш на луд за пенсия,типично по комунистически!

    Коментиран от #29

  • 23 Мнение

    11 10 Отговор
    Тази Елена Спасова не разбира ли, че когата ДСБ не са единни, става слаби. Това с инакомислието да го прави в друга партия! Щом не споделя идеите на ДСБ, какво прави там. Има други партии, може идеите й да съвпаднат там. Ама явно мераците й са други, иска да ръководи тя, да дескредитира ръководителя си. Че тръгнала и по медиите да се обяснява. Умните хора решават вътрешните си проблеме вътре в партията, като ГЕРБ, затова никой не може да ги разцепи, вожда е един.

    Коментиран от #25, #28

  • 24 Ромската

    11 5 Отговор
    партия на църен ваньо - нищо там не може да се промени
  • 25 един

    13 5 Отговор

    До коментар #23 от "Мнение":

    Кои са умните в Герб?Вероятно имаш предвид "капо ди тути капи" генерал-лейтенант доктор хонорис кауза Бойко Методиевич Борисов?Или Тома Биков,дето написа Шайка и после се присъедини към Шайката?или целувача на ръце Георг Георгиев?или Маноил Манов?или шофьора на Мето Илиенски?Или бившата предсадател на НС дето Борисов нарече ПКП/ГЕРБ уж не били се издавали пред обществото/!
  • 26 Спас

    9 3 Отговор
    Стара партия която имаше на своя страна цяла София без панелите.Имаше и хора в общинския съвет.
    Но пасивност,едностранна пропаганда и мълчанието пред общинските далавери ги избута назад.То вярно че от Европа нямат подръжка както Бойко и Герб,но и без пари може да се прави имидж с малко смелост и находчивост.Държавата и народа са пълни с пробилеми по села и градове,но за тях нищо.Нямат добре изглеждащи добре облечени млади хора и обучени да говорят за пред телевизиите.Не използваха митингите и журналистите там.А в общината какво прави Борис Бонев.Това изпускат а после искат привърженици.И малкия бизнес можеше да е техен и пари от там щеше да дойдат но не би.
  • 27 Деса конят

    10 2 Отговор
    Докато Гномът е шеф там няма бъдеще!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 цар

    6 8 Отговор

    До коментар #22 от "един":

    ПАК ще се грееш с Руска газ,но внесена от други с каубойски гащи на тройна цена разбирачо.Хората в ЕС ОБЕДНЯВАТ заради инфантилното мислене и задокеанско кукловодене на върхушката от управляващият елит в лицето на ШОЛЦ,УРФУЛА и обкръжението им около тях минали под дъгата.

    Коментиран от #30

  • 30 един

    8 1 Отговор

    До коментар #29 от "цар":

    Ама как няма да се грея с руска газ,тя всичката газ по-земята е руска!
  • 31 Козметик

    7 5 Отговор
    Всички от тази партия сте за измитане ! Нямате никаква работа в Парламента ! Следващия път ще сте под чертата !!! ВЪН !!!
  • 32 Гоуем демократ

    9 5 Отговор
    Да, Да! Да можеш да мислиш и да имаш мнение вече е голям порок!!!Надявам се в най-скоро време да дойде края на тая бутикова партийка и да не чувам името И.Костов!!!
  • 33 Ами съберете се

    8 3 Отговор
    махнете гномчето, Ристю, Мирчев и още 4-5 отврата и някой може да ви повярва пак.
  • 34 Мнение

    3 5 Отговор
    Говори щуротии, както винаги. Спасова не е с ДСБ много отдавна. Добре е, когато партиите се чистят от такива балони. И не беше добре, когато представяш всичко за свои заслуги, а всъщност вземаш труда на мнозината които работят за тази кауза ДСБ.
  • 35 Шаран БГ

    4 1 Отговор
    Който не мисли К. ато нас – никакъв арбитраж – направо ТРИБУНАЛ !
    Трябва да е като баба Меца.....наш човек .....дашна... А бе нещо като ТКП , а ла бати Бойко..........
  • 36 Глав

    4 0 Отговор
    Ми пълни инфантили.Преди време и наскоро едни от тях отидоха при М.Кунева.А пък други двама при правителството на ГЕРБ министър и шеф на КЕВАР.В общинския съве пълно с далавери вашите хора като Вили Лилков си мълчат.Преди време млад образован познат на 25 години стана член - никой не му предложи нищо освен наблюдател по избори.После го уволниха от една агенция - ДСБ не го защити.И т.н.
  • 37 Д.Иванова

    0 0 Отговор
    Шивиков,не е действащ военнслужещЗащо е с офицерска униформа.Навремето познавах един психопат,(Муклес) облечен във офицески дрехи и фуражка, който се изявявше,като генерал и козируваше къде както се случи.