Last news in Fakti

15 Април, 2024 06:00 3 442 67

Напразните усилия на десницата в България

  • пп-дб-
  • герб-
  • десница-
  • иван костов-
  • политика-
  • георги лозанов-
  • румен радев-
  • дпс-
  • градска десница-
  • дсб-
  • сдс

Градската десница е единственият устойчив защитник на либералната демокрация в България, която в световен план е притисната от авторитарни режими

Напразните усилия на десницата в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Георги Лозанов:

Един от парадоксите на прехода ни към демокрация е, че тъкмо демократичните сили или градската десница, както още я наричат, с всичките си партийни абревиатури за 35 години е имала достъп до властта всичко на всичко шест години и пет месеца. Въпреки че тя е двигателят на промените след падането на комунизма и в единствения случай, когато управляваше самостоятелно във формата на ОДС, предприе необходимите външнополитически ходове и вътрешнополитически реформи, за да насочи България по пътя на западните държави. Това не попречи още преди края на мандата ѝ да започне мощна акция за отричане на политическата ѝ роля и демонизиране на лидера ѝ Иван Костов. И бе използвано завръщането на царя, за да се отклони от нея демократичният вот и тя да бъде маргинализирана.

Четирите партньорства

Но по-драматични са останалите четири случая, когато градската десница стигаше до властта на партньорски начала. Тогава даже нямаше нужда да я свалят политическите ѝ противници, тъй като това извършваха собствените ѝ партньори. Още първото демократично правителство на Филип Димитров, което трябваше един път завинаги да сложи точка на половинвековното комунистическо управление, просъществува само 14 месеца, защото ДПС оттегли подкрепата си, макар уж да беше в коалиция с градската десница в първия ѝ формат на СДС. Много години по-късно, вече в широкия формат на Реформаторския блок, тя отново стигна до властта като подкрепи второто правителство на Бойко Борисов и получи министерски кресла в него. Най-важното от тях беше на правосъдния министър в лицето на Христо Иванов, заел се със спешна радикална правосъдна реформа, защото корупцията бе взела заплашителни за държавата размери. Но когато се разбра, че реформата няма да е нито спешна, нито радикална, ДСБ - демократичното ядро на блока, оттегли подкрепата си за Борисов и скоро напусна и самия блок.

Следващият случай е правителството на Кирил Петков. На сцената вече беше излязла "Продължаваме промяната" в резултат от протестите през 2020-а година с искането животът и в България най-после да заприлича на този на Запад. ПП се противопоставиха остро на "политическия си баща" Румен Радев, заел се да пренасочва ориентацията на страната на Изток. И стана ясно, че ще продължават промяната, исторически дълг на демократичната десница, което не след дълго логично доведе до коалицията във формата на ПП-ДБ. Междувременно правителството на Петков още на шестия месец бе свалено от ИТН и в полза на интересите на Путин.

Така стигаме до четвъртия случай - "сглобката" между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, създадена във военно време, за да пази евроатлантическия курс на страната. Тя се разпадна на деветия месец, без да се стигне до "сглобка 2", когато същата онази правосъдна реформа, захваната от Христо Иванов по време на Реформаторския блок, трябваше най-после да започне "на живо" да хигиенизира страната отвътре. Според представители на ПП-ДБ, "сглобка 2" не се състоя преди всичко заради неканения партньор Делян Пеевски и ДПС, чиято сянка някои провидяха и зад действията на ИТН спрямо правителството на Петков. Подобна задкулисна роля бе повод ДПС да бъде наричано "проклятието на България", а Пеевски - "най-голямото зло". Но тези реакции са по-скоро емоционални, защото едва ли проблемът на градската десница с властта може да се сведе до една личност и дори до една партия. Той е структурен: градската десница, макар и рядко, може да стигне до видимата власт в държавата, но не и до невидимата. Освен донякъде по времето на Костов и тъкмо заради това той по никакъв начин не трябваше да се сдобие с втори мандат.

Всемогъщата невидима власт

Видимата власт се упражнява от правителството, от парламентарната трибуна, в международните организации. Невидимата стои по-ниско в официалната йерархия, но тя е "на терен", където е в състояние да изкриви, блокира и дори да преобърне волята на видимата. И реално не видимата власт управлява невидимата, а обратното. Става дума за регулатори и агенции, за главни секретари и началници в администрацията, за тайни служби, прокурори и следователи. Оттам нататък представителите на невидимата власт, именно защото е невидима, лесно могат в корупционен режим да се обвързват с олигархични кръгове и обръчи от фирми, с дилъри на влияние и престъпни елементи, със силови групировки и подземни босове. Така че да стоиш и да се чудиш как служители на реда с престижни професионални биографии за броени часове се превръщат в обвиняеми и дали това не може да се случи всекиму. Обърнатата йерархия на видимата и невидимата власт се видя добре, когато напрежението в "сглобката" нарасна неудържимо - не заради министерските постове ("вземете ги всичките"), а заради регулаторите и службите.

Работата е там, че поколенията се сменят, но невидимата власт в България удържа континуитета си от Девети септември насам - със "спойката" на ДС и незаменимата помощ на евразийския "голям брат". Заедно с това тя периодично изстрелва свои фаворити във видимата власт и дори в самата градска десница, като сътрудници на бившата ДС от типа на Георги Марков или кремълофили от типа на Богомил Бонев. През целия преход на десните им се налага да се борят за власт рамо до рамо с тези, срещу които се борят. Няма да забравя как трябваше СДС да се моли още на Андрей Луканов - тогава министър-председател на БКП/БСП, за хартия, за да издава вестник "Демокрация", където да пише срещу комунистите и Луканов. И той отпусна - пестеливо, разбира се, защото опозицията трябваше да има орган, а държавата - опозиция, за да не излезе, че съветският режим продължава. 35 години по-късно няма кой знае каква разлика и Николай Денков бе принуден публично да увещава ГЕРБ-СДС да не се отказват от правителството, за да могат реформите въпреки всичко да не прекъсват, макар да беше почти сигурно, че това няма да стане.

Какъв е смисълът от подобни унижения, които водят до електорални щети и персонални фрустрации? Смисълът е, че градската десница е единственият устойчив защитник на либералната демокрация у нас, която и без това в световен план е притисната от авторитарни режими, и то не само в Русия, Азия, Близкия изток или Латинска Америка, но напълно възможно и в САЩ. А че е единственият защитник личи в ситуации като настоящата, когато срещу нея до една се изправят останалите политически сили в парламента. И отделно президентът, който не спира с язвителните нападки задължително и само срещу ПП-ДБ. И когато, окуражени от променения геополитически контекст, те с дружни усилия успеят да я свалят от политическата сцена, там безпрепятствено ще може да се настани родният Орбан или дори направо родният Путин.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    71 5 Отговор
    Вече 34 години народът гласува не ЗА, а ПРОТИВ ‼️
    Против БКП, Против СДС, Против НДСВ, Против ГЕРБ, Против ПП....
    и все получава ОЩЕ ОТ СЪЩОТО❗

    Коментиран от #28

  • 2 ХАХАХА

    92 13 Отговор
    Виж автора ,първите 2 изречения и кой го публикува и не е необходимо повече да четеш . Просто както преди 10 11 89 автора си изкарваше прехраната ,продължава по същия начин с наколенки пред властимащите.
  • 3 Фен

    78 10 Отговор
    Градската десница е пътник. Чао! Благодарение на Кики и Ристе, всички видяха какъв рабиш са!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Исторически парк

    35 11 Отговор
    Тая десница стана левица...
  • 6 Софийски

    20 53 Отговор
    Изключително точен анализ
  • 7 Този болен

    52 9 Отговор
    мозък явно още се буди от Девети септември! Манипулациите и скриването на предишните постижения на страната се извършват все от онзи център на американското посолство и българските му лакеи!
  • 8 Зико

    38 6 Отговор
    Само Костов е правоверен! Гого Лозанов има негова снимка закачена като икона!
  • 9 Т. нар.

    64 5 Отговор
    Градска десница продаде авиокомпания Балкан на цената на тристаен апартамент. И докато провеждаше дивата приватизация, сороски хрантутници като този безумец баламосваха народа с ДС и КГБ.
  • 10 Програмист

    36 18 Отговор
    ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
  • 11 ха ха

    38 8 Отговор
    абе видяхме ви , със всяко докопване до властта се приемат стотици анти народни закони ,благодарение на които се установи фашизиран капитализъм , ама те и точно затова ви допускаха до властта
  • 12 Чичо Сам

    18 33 Отговор
    Поздравления Лозанов! Точно в десятка та беше тази статия!
  • 13 Гост

    45 15 Отговор
    Тази статия е пълна боза. Нищо общо с действителността, такава каквато беше. Правителството на Костов беше не по-малко корумпирано от всяка друго. Просто друг клон на мафията.
  • 14 РЕД И ХАОС

    15 7 Отговор
    Бащата на ултрадесният Гого Лозанов е най близък на Тодор Живков. Бащата на Волгин е от ДС и придворен поет на Живков. Баща му работи още от 1960те в БНР, а Пешо Волгин участва в радио пиеси като пионер. И бащата и синът са с името Петър Волгин. ПОЛКОВНИК ВАНДОВ Е ДЯДО НА АСЕН ВАСИЛЕВ. Бе в правителството на Райков – син на друг офицер от ДС. БКП управлява 40 години чрез Москва и в името на Маркс и Ленин. И ще направи още 40 години управление чрез Вашингтон в името на Айн Ранд и Милтън Фридман. Сега К в името е капиталистическа. Волгин работи за полковникът от ДС - Андрей Райчев. А. Райчев работи за БКП. Райчев нарече дядовците и бабите, хората работещи през времето на НРБ - социализмът, че са мързеливи. Вашите дядовци и баби, били мързеливи, съгласни ли сте? Дачков също е антикомунист като Путин и Райчев. ЦИОННИССТИ!! Който не говори за Алън Дълес и Макиавели, не е опозиция, а е актьор на статуквото, прави се на опозиция, като полковник Марков и Костадинов. ВСИЧКИ ОТ РАДИОТО СА ЕВРЕИ ОТ ЖИВКОВАТА НОМЕНКЛАТУРА. ВСИЧКИ ЖУРНАЛИСТИ И ПОЛИТИЦИ СА ЕВРЕИ ОТ ЖИВКОВАТА НОМЕНКЛАТУРА. Обажданията на слушатели по радиото и всички телевизии, са от агенти на ДС. Волгин знае, че е така. Линията на БКП след 1989г. е да има фашизъм и дясно..Харалан е син на Луканов министър. Васил Велев е живкова номенклатура, шеф на ТНТМ, иска пазарна икономика още 1989г. И СМЕНИХА МАРКС С АЙН РАН И МОСКВА С НАШИНГТОН. Т. ЖИВКОВ: "Акционерната фирма ще обхване като ракови образования ц
  • 15 нннн

    21 6 Отговор
    Накратко, пcиx.дecни.
  • 16 Ееех Гоге не разбра ли...

    19 6 Отговор
    ОЙДЕ КОНЬО У РЯКАТА... и туй що е останало от малкото псевдо бесни да скачат в тоалетната и последния да пуска 3 пъти водата!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Има шанс

    10 31 Отговор
    Отличен анализ! Все пак в България още има хора, които умеят да мислят и да изразят грамотно мнението си! Като чета коментарите обаче осъзнавам, че тези хора са малко:(

    Коментиран от #20, #25

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Верно е има

    13 1 Отговор

    До коментар #18 от "Има шанс":

    Ама са много малко, а и след тая сглобка клонят към "0" /нула/
  • 21 За протокола

    15 1 Отговор
    Проблемът на всички партии и у нас е, че не могат да убедят хората, че искат и могат да свършат това, което хората искат.
    - Говорят популистки,
    - Сами си определят кое е важно за хората и кое не.
    - Имат неясни и прикрити цели на дейността си.
    - Липсва идейност и дългосрочен хоризонт.
    - Обслужват олигархични, тясно-партийни и лични интереси.
    - Водят "жълта политика" основана на компромати, "оригинални фрази", сензационни, често неверни твърдения, търсят ефекта, а не целенасочено следване на целите.
    - Присъствието в партиите на неподходящи хора, такива със съмнителна репутация, както и чисти престъпници.
    - Вкарват на високи постове хора без нужните образование, експертиза, опит и оттам ниско качество на работата им и в Парламента и в министерствата и във всички други области
    - Липса на морал, чест и достойнство на политиците.
    Всичко това води до отвращение на хората от политиците ни, ниският процент на гласуване, големият брой нови политически проекти и гастролиращи политици, както и политици-еднодневки, съществуването на политически формации със съмнителни дейности и финансиране, голямата фрагментираност и невъзможност за стабилно мнозинство, което да проведе нужните реформи.

    Коментиран от #43

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 БгТопИдиот🇧🇬

    13 4 Отговор
    Гнясен лаборант.

    Гробокопач на България .
  • 24 Порно

    22 2 Отговор
    Каква невероятна драма, крадци и предатели не могат да се задържат на власт , за да продължават да крадат и предават държавата
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Търновец

    17 10 Отговор
    Този на снимката е анти - българин. А на нас ни е нужна за начало една наша Алтернатива за България а не Възраждане 2 създадено от бивши депутати на Възраждане. А Костов закопа България, само Баце може да се сравнява с него.
  • 27 Георги Лозанов

    18 4 Отговор
    е един от многото платени трубадури на Сорос!Каквото и да каже това същество е без значение!В Новия Световен Ред няма място за подобни либе расти!Само Възраждане! Гласувайте масово!!!
  • 28 Що за логика?

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Градската десница е единственият устойчив защитник на либералната демокрация в България..
    Т. е консерваторите са либерали, така ли?
    По-скоро, не знаят сами какви са..
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Между другото

    12 8 Отговор
    Ако същите ченгета които и сега мътят водата в бг не бяха домъкнали цара от Мадрид, и правителството на ОДС начело с Иван Костов беше останало още един мандат, сега България щеше да е преди Хърватия и Чехия, а не след Румъния.
  • 31 Точно

    5 13 Отговор
    Абсолютно вярно е написаното. От нас зависи дали щи имаме нормална държава или уродлив ерзац.
  • 32 ПБФ

    15 3 Отговор
    Има изключително много неясноти в главите на средния Ганьо относно "десницата".

    В общия случай под "десница" се разбираше да си се качил във влака на новите победители - новите номенклатури. А под "комундетата" се разбираше - да си залепен за ония, които трябва да бъдат подритвани, образно казано. Т.е. разделнието беше - кой ще лапа от новата конюктура и кой ще плаща лапачката.


    От политологична гледна точка:
    1. Т. нар. десница заложи на чисто левичарска хипи пропаганда още в началото на 90-те.
    2. Същата тази "десница" и днес прокарва по-скоро леви, отколкото десни внушения.
    3. Дъвката за "комундеата" вече не е актуална. Идеологическата битка капитализъм-комунизъм е изветряла тотално и е заменена с други раздлеителни линии и у нас и по света.
    4. Т. нар. десни привърженици хал хабер си нямат нито от идеология, нито пък от дясна такава. През всичките тези години биеше на очи как нелеп и без елемент на разбиране се самоетикират като "десни", повтаряйки нерзбрани от тях самите мантри.
    5. историческия преглед на събитията поакзва, че сред най-агресивно афиширалите се като "десни" са хора от БКП/ДС елита. Същите, често сочещи свои съграждани за "комундета".
    Лицемерие , нали?
    Още по-ироничен е факта, че някои от същите "денсни" пуристи имат и лична история пак на полит-ченгета но от другата страна на барикадара - като "леви пуристи", сочещи същите си съграждани за неблагонадеждни под западно влияние.....

    ПС. Някои разбраха какв онаписах. Другите
  • 33 инж. Ганчо Илков

    6 5 Отговор
    Поредно Потвърждение на Реалните Резултати от Провеждането Сценария на Болшевишкия Идеолог на БКП - Александър Лилов. Сценарии Утвърден от Юлския Пленум 1987 година на БКП. Сценарии Разработен съвместно с ДС. Сценарият включва: Създаване на Дисиденти от Регистъра на Агентите на ДС (включително Доган, Георги Марков, Жельо Желев, Иван Костов). Преименуване на БКП в БСП. Създаване на КРЪГЛА МАСА (за популяризиране на внедрените в СДС агенти на ДС). Манипулиране на Изборите за Велико Народно Събрание и Приемане на Нова Конституция от Парламентарното Мнозинство на БСП. Обедняване на Народа и Фалита на Държавата. Масовата и Касова Приватизация по Московския Модел. Създаване на Политически Проекти.
  • 34 Проблемите

    16 2 Отговор
    На десницата в България не са много:
    Алчна е, краде много, продажна е.
    Общо взето е това. Всичко друго и е наред.
  • 35 тревогите на

    18 2 Отговор
    Десни БКП шупумиги, завършили Аоинсу или политикономия в УНСС :)
  • 36 Име

    13 3 Отговор
    Най-ужасните ми години са свързани със СДС, не знам защо - първо те са откровено - анти-хуманни, не им разбирам дори и първите три изречения от техните възгледи.

    Такава бедност беше тогава и - защо не се разисква - че БГА "Балкан" се продаде за стотинки, нотариусът, който свърши сделката - каза -че са го натискали - да продава имоти на БГА, както и да е.

    Не знам - как може да се реставрира това.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Румен Американеца

    12 1 Отговор
    България си остава селска, милиционерска държава. Истинска градска десница почти не остана. Нейните членове заминаха в чужбина, измряха, или се дезинтересираха тотално и отидоха да си живеят на вилите. Разни кариеристи и потомствени червени боклуци се самопровъзгласиха за градска десница за да има псевдоопозиция и да баламосваме ЕС че сме прегърнали техните ценности.
  • 39 АБЕ ЛОЗАНОВ

    12 3 Отговор
    ДЕСНИЦА ИМАШЕ КОГАТО ИМАШЕ СДС
    СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧЕСКИТЕ СИЛИ
    КОГАТО ИМАШЕ ДЕРТЛИЕВ САВОВ БУЧАРОВ
    В МОМЕНТА КОГАТО ИВАН КОСТОВ ПОЧНА ДА КРАДЕ И СЪБРА ОКОЛО СЕБЕ СИ ЕКСТРЕМИСТИТЕ В ДСБ ИГРАТА ПРИКЛЮЧИ
    А ГРАДСКА ДЕСНИЦА НЯМА
    ТЯ СЕ ЛУМПЕНИЗИРА И КАКТО ВИЖДАШ ИЗЧЕЗВА
  • 40 123

    1 4 Отговор
    Всеки, който ви говори, че не може без лидери е или роб, или роб, който иска да диктува над други роби.
  • 41 Жипко Бибитков

    10 0 Отговор
    Смешен плач на поредния грантояд- евроатлантик.
  • 42 Объркано Атлантиче

    11 2 Отговор
    Партиите са вече корпоративни лобисти. Със стари физиономии нова политика не може да се прави.
    А уроците на Историята са - Демокрацията е мъртва. Имаше такава от 1945 до към 1972 г. Сбъдна се прогнозата на Вили Бранд, че тази демокрация ще живее не повече от 35 години след него.

    И ето - вече нито една от глобалистките партии не говори за демокрация и суверенитет. Всеки, който вдигне глас за национален суверенитет, бива заклеймяван като "русофил"
    По брутално насилствен начин на нациите бива налагано тоталитарното "пост-пандемичното споразумение" на СЗО...
  • 43 Жипко Бибитков

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "За протокола":

    Всъщност проблемът е само един, и той е, че всички до сега управлявали и управляващи партии, коалиции, съюзи... са излъгали избирателите си и не са изпълнили предизборните си обещания. За това трябва задължително масово да се гласува, но не за тези дето са лъгали, а за някои, които все още не са били на власт.
  • 44 Ако не бяхте

    10 0 Отговор
    така изпълнителни в следването на неолибералните рецепти, не деиндустриализирахте така страната, не обслужахте олигарси в сянка, не изпирахте политическите си противници сигурно щяхте да сте по-дълго във властта. Само с лозунги, безмислици по студиата и зле маскирано презрение към масите не става.
  • 45 Гого

    0 8 Отговор
    Лозанов, президент, президент!
  • 46 Перо

    9 1 Отговор
    На стари години да си джендър е нелечимо болестно състояние с летален изход! Минало му е времето за положителни резултати в здрав организъм!
  • 47 111111

    8 2 Отговор
    Георги Лозанов е един голем анализатор .....

    Без обаче да каже най-главното: На десницата единствената й цел е ли же секретите на западния Голям брат. По подобие, когато 45 години имахме ИЗТОЧЕН Голям брат.

    И за да постигне целта си, десницата продаде България.

    ПС

    ФАКТ!
  • 48 Демократ

    4 5 Отговор
    Когато се избягва да се каже истината, много причини могат да се измислят, а вече всичко се знае. СДС беше мечтата на милионите българи да се освободят от комунизма, за да тръгне държавата напред и да се развива демократично, но комунистите не допуснаха това да се случи, защото вкараха в ръководствата на партиите ченгетата, които да ги разрушат отвътре. Знаят се и имената им и досега са внедрени навсякъде и затова се въртим в кръг и особено сега в критична геополитическа обстановка, когато маските паднаха. Положението в България е много тежко , родолюбците и образованите, честните нямат достъп до властта.

    Коментиран от #50

  • 49 мммда

    11 2 Отговор
    Как можахте да сложите това лице, което ни фалира държавата и разпродаде с аверите си всичко на безценица, срещу тлъсти комисиони и си изми ръцете с Виденов(уж получил лошо наследство от него).
    В момента е ЕС(обран бостан) е много по-лошия вариант на СССР на времето, плюсове(развитие) 0 и само минуси и задължения на робската периферия
  • 50 мммда

    4 0 Отговор

    До коментар #48 от "Демократ":

    че то целта беше да се доналапат тия, които са били държани на въже при бай Тошо и при издънка са пращани в панделата да се поправят. Никога не са напускали властта и все още са същите мушангии с протекция от запада.

    Коментиран от #58

  • 51 име

    4 2 Отговор
    Ако под либерална демокрация се разбира нарушаване на закона за референдумите, навеждане пред новия горям брат отвъд океана за да му се подмажем и подмяна на едни схеми с други, брагодаря за тая демокрация. Не виждам разлика с комунизма по отношение на правата на обикновения данъкоплатец.

    Коментиран от #52

  • 52 Система

    1 3 Отговор

    До коментар #51 от "име":

    Може би не виждаш добре. Разликата е от земята до небето. Въпрос на ценностна система.

    Коментиран от #54

  • 53 име

    5 0 Отговор
    Корупцията по времето на драгалевския ром беше обществена "тайна" и дори влезна във фолклора. Как мислите, дали тази корупция е била възможна без съучастието на съдебната и изпълнителната власт?! И кой по онова време е корумпирал или овладял тези власти - управляващите или пак Путин, ДС,КГБ, БКП и т.н. За БКП и ДС бих ззарожил, не заради друго, ами щото поне половината от градската десница са от БКП и ДС
  • 54 име

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "Система":

    Я се поинтересувай корко процента от парите се разпределят от държавата, или ЕС? Ок, ако искаш да си отвориш баничарница, сега може. Но всичко друго е зависиво от палите на сържавата и Брюксел. Няко за нещо да те е питал искаш ли или не, съгласен ли си или не? А през комунизма да са те питали искаш ли или не? Свобода на словото - каква е разликата дари медиите ще са подчинеи на държавата или на олигархични кръгове?! Да, тук-там има хора, които се опитват самостоятелно да правят журналистика и да изказват свое мнение, но горе долу същото важи и за комунизма - накой и друг журналист и по опредерени теми... Нямам против да дадеш противоположен пример, вместо да продължавам с примери в същата посока.
  • 55 Патиланец

    3 1 Отговор
    "И когато, окуражени от променения геополитически контекст, те с дружни усилия успеят да я свалят от политическата сцена, там безпрепятствено ще може да се настани родният Орбан или дори направо родният Путин."
    - Абе направо го наречи родният Пеевски.
  • 56 Артилерист

    7 2 Отговор
    Толкова тъпо англосакско натегачество може да съчини само дантеления безгръбначник.

    Коментиран от #57

  • 57 Ъъъ

    0 2 Отговор

    До коментар #56 от "Артилерист":

    "дантеления" е доносникът на ДС г.Марков.
  • 58 Демократ

    3 6 Отговор

    До коментар #50 от "мммда":

    Това са кремълските опорки, че виновен е Запада и САЩ, а истинската причина е свързаността на България с Кремъл и зависимостта на властимащите с Кремъл. Затова няма демокрация, няма разделение на властите, върховенство на закона,пазарна икономика и свобода на индивида,словото и печата. Творенията на КГБ- ДПС, Герб, Президент Решетников, партията на копейките Възраждане, руската мафия плътно е навсякъде, особено в енергетиката, руска шпионска мрежа. Ако можете изобщо да мислите , да виждате и да чувате. Затова сме на дъното.

    Коментиран от #60

  • 59 00001

    1 2 Отговор
    Точото назвние е Крадницата.в България демокрация няма, няма и пазара икоомика.има една партия на крадците със много разклонения, за по добро омагьосванне на Българина. България е на социалло ниво 1950 на съдебно,правно и законоприложно ниво България е огледално копие през 1830 година на Османска Империя, България е добър наследник на османлиийте, и ще свърши по същия начин.
  • 60 име

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "Демократ":

    Извинявай, но абсолютно същото нещо може да се каже и в противопорожтия смисъл. Песков и Путин ли бяха тези, които удобно пропуснаха да назоват името на корумпирания висш държавен политик, който всички занем? При Митрофанова ли ходеха на работни закуски всички от сглобката? На руссия посраник ли докладва Мария Габриел и Денков?

    Коментиран от #61

  • 61 Демократ

    3 4 Отговор

    До коментар #60 от "име":

    Докато има такива като тебе кремълски опорки национални предатели, защото защитавате руските безобразия и престъпленията на Путин и престъпнията на комунистически режим в България, които съсипаха България, така ще е. Заминавайте за Москва, Кремъл не е в София, там им се кълнете във вярност. На България трябват българофили, а не русофили българофоби.
  • 62 Кви десни

    3 0 Отговор
    Кви десни сте бре? 80% изтърсаци на червената номенклатура и останалите 20 % уж репресирани ама почти всичките 1989г. ви завари изучили се с висше образование,учили е СССР и/или усунали се в БАН, институт,университет...
  • 63 Масонска ложа "Ориент НАТО"

    2 0 Отговор
    Този синьо-устия е още жив.
  • 64 А бе

    1 0 Отговор
    Гоше,Гоше...И ти ли ,Бруте? Може ли на документално документирано най-корумпираното управление да сложиш етикет "спасители"? Наред ли си? Рашков,и онази мижитурка главния МВР секретар,и шефката на митницата ??? Тези ли са спасителите? Оправи си паричната и гледай умно! Само недей да рекламираш кой става за спасител,че се уморихме от такива!
  • 65 Карлсон от покрива

    2 0 Отговор
    При либералната демокрация няма Десница, Лозанов! На десните и консерваторите им викат/викате популисти или по-лошото националисти и те са от Лошите!
  • 66 Иванчо Черничкото от Драгоманските

    1 0 Отговор
    села?? Какво се пише"роден" в София! Учителя му Енчев от Драгоман е жив, години наред показва снимката в клас в Отделенията на Драгоманско училище! Иванчо с бела риза в Час!! Няма лошо, баща му дае работил в мина за въглища"Болшевик" (сега е с друго име) Пропуска умишлено Иванчо този Период от Живота си??? Софиянец!!!!
  • 67 бай село

    0 0 Отговор
    Бактън от крадливи роми.