Last news in Fakti

8 Април, 2024 23:01 15 407 67

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

  • герб-
  • пп-дб-
  • дпс-
  • живко коцев-
  • данс-
  • бухалка-
  • мвр-
  • часовник-
  • митница-
  • петя банкова

ДАНС избра кога да нанесе удар по ръководството на митниците. Такива акции са "бухалки".

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Колко е часът, г-н Коцев, ехидничат от ГЕРБ заради скъпия часовник на главния секретар на МВР. Според премиера в оставка Николай Денков, който поискал обяснение от Живко Коцев, става дума за подарък от приятели. Главният секретар на МВР се оказа защитен свидетел на прокуратурата по разследването в агенция “Митници”. Според доказателства, представени в съда и приети, на летище София била документирана среща на един от обвиняемите - Стефан Димитров с Коцев, комуто предал кутия с часовник. Прокуратурата го определя като “скъп”, а в някои медии изтече контролирана информация, че цената му е 50 000 лева и снимки, потвърдени като автентични. На база тези и други доказателства съдия Тони Гетов остави и Димитров, и шефката на митниците Петя Банкова в ареста.

На прицел - преди избори

Без съмнение ДАНС избра кога да нанесе удара по ръководството на митниците, назначено от министъра на финансите - и съпредседател на ПП - Асен Василев. В междуправителственото безвремие, когато няма кой да бъде посочен като “поръчител”. Контраразузнаването, оглавявано от президентския кадър Пламен Тончев, разработвало Банкова от назначаването ѝ като заместник-директор на митниците миналото лято. А заместник-шефът на ДАНС Петър Петров, заел поста по предложение от “Промяната”, явно не е бил известен.

Така президентското войнство се отблагодарява за упорството на ГЕРБ и ДПС, които провалиха предложението на ПП-ДБ за смяна на директорите на службите, тъй като работели много добре. Такива акции не са резултат от системна работа, а “бухалки”. Впечатляващо е как ДАНС реши да служи на родината след дългата летаргия за болестотворните процеси в държавата -“частното” ГКПП „Капитан Андреево“, ненаказаното пране на пари, заради което България е в “сивия списък” на държави под наблюдение, и руските шпионски мрежи.

Скъпите подаръци

Но избирателните действия на ДАНС са едната страна на монетата. Главният секретар на МВР дължи публични обяснения, без да се крие зад следствената тайна, при какви обстоятелства е получил часовника, каква е стойността му и може ли да представи доказателства за твърденията си. Във Фейсбук юристът и старши експерт на Антикорупционния фонд Андрей Янкулов коментира, че прокуратурата, антикорупционната комисия и ДАНС трябва да кажат това подкуп ли е или не, ако е - защо Коцев не е обвинен, в противен случай е злоупотреба с власт. Ако пък главният секретар на МВР потвърди, че е получил скъп часовник, “такова лице не може да бъде държавен служител, какво остава за висш”.

Има принципен проблем със скъпите подаръци за държавни служители. Съществува Кодекс за поведение на държавната администрация, приет през май 2020 г., и там е вписана забрана да получават подаръци. Тя обаче не обхваща висшите служители, нито членовете на политическите кабинети. Групата на държавите, борещи се срещу корупцията (GRECO) към Съвета на Европа критикува през миналата година България, че липсват правила за почтеност и етичен кодекс за висшите държавни служители, в това число за подаръците, за които няма система за регистриране. Проверките на имуществените декларации пък често са формални.

Например американският закон за етиката в правителството (The Ethics in Government Act) предвижда да се декларират подаръци над $480 (866 лева), получени от всички, които не са роднини на задължените лица. Разрешени са по-скъпи подаръци само след искане за писмено одобрение в изрично упоменати случаи - възпоменателни предмети, фонд за правни разходи или лично приятелство. За разлика от България лицата, заемащи висши публични длъжности в САЩ са длъжни да декларират дори сметки на името на децата си, в които депозират средства за образованието им.

През 2014 г. в Германия президентът Кристиан Вулф беше обвинен от прокуратурата, че е позволил на филмов продуцент да плати разноски по престоя му на Октоберфест (докато е бил премиер на Долна Саксония). Съдът отхвърли обвинението, което беше за сума от 719 евро.

Усеща се като през 1990-те

През 1998 ген. Атанас Атанасов, като шеф на контраразузнаването, провежда акции срещу контрабандата на цигари в Хасковско - заради канал, държан от Николай Николов-Паскал. Същият Паскал, когото 26 години по-късно държавата издирва като основен обвиняем за организираната престъпна група в митниците, за участие в която е обвинена и шефката на агенцията. През този повече от четвърт век Паскал не е бил арестуван, нито обвиняван, макар да присъства в оперативни разработки. Няма да е изненада, ако българските служби не го намерят. По БНТ журналистът от “24 часа” Слави Ангелов каза, че още през 2015 г. е писал къде в Гърция живее въпросният Паскал, но никой не го търси.

А ген. Атанасов, съпредседател на “Демократична България” (ДБ), казва по БНР, че целта на “многофункционалното оперативно мероприятие” е да компрометира ПП-ДБ и да бъде отстранен главният секретар на МВР, за да не пречи на купувачите на гласове за ГЕРБ и ДПС.

“Колко е часът?” е въпрос към всички политици, управлявали България във времената, когато контрабандните канали, владени от Държавна сигурност, преминаха в частни ръце - пак с помощта на ДС. Каналите си функционират, сменят се тарторите им - на мястото на убитите Георги Илиев, Косьо Самоковеца, Поли Пантев, Иван Тодоров-Доктора идва нова смяна. А политиците и полицейските босове, опъвали чадър над тях, си носят скъпите часовници.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мхм

    77 3 Отговор
    Добре, часовникът е Hublot Big Bang, от скъпата серия - над 20К швейцарски франка/ евро. Пуснете една смимка, нали и Ангелкова и Коцев му се кефят - на часовника де...

    Коментиран от #58

  • 2 Куче касичка

    82 2 Отговор
    Пудел да си на днешно време, пудел милионер!
  • 3 Пич

    113 22 Отговор
    Случаят показва умствената нищета на паветниците !!! Техните Кирчовци и Ристовци назначиха такива , а те сънуват Бойко и Доган !!! Толкова са зле , че пак ще гласуват за ПП - Тата , защото иначе ще излезе че си признават колко са спрели !!!
  • 4 Последния Софиянец

    43 32 Отговор
    По време на протеста срещу Тиквата от ДАНС заплашваха семейството ми и подслушваха телефона ми.

    Коментиран от #30

  • 5 бандит методиев борисов

    63 21 Отговор
    а мафията дпс-гроб ?????

    Коментиран от #53

  • 6 Мда

    58 9 Отговор
    Увъртането е присъщо на някои меки от ппдб. Странно обаче защо герб го сготвиха сега, а не преди.
  • 7 Иван

    34 27 Отговор
    ГЕРБ искаха да ни управляват докато има кръв по вените ни. Нахални са в известен смисъл - но са съобразителни - в момента сме на последно място в Европа и - от 4-5 милиона човека сме някъде към 3 милиона.

    Коментиран от #12

  • 8 Въпрос

    73 32 Отговор
    Възпалиха се за часовника, а какво стана с кюлчетата.

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Дааа

    70 6 Отговор
    Нацистките медии, с нацистките пропагандисти, като един скочиха за защитават престъпниците контрабандисти!
  • 10 Часовникаръ

    30 20 Отговор

    До коментар #8 от "Въпрос":

    Едно златно кюлче от килограм е около 70К евро, а един часовник от висок клас е 25К евро за меките китки. Този с по-малката цифра губи и върти.

    Коментиран от #52

  • 11 точно така

    45 15 Отговор

    До коментар #8 от "Въпрос":

    Искаме екпертиза за часовника, понеже на чекмеджето не беше направена такава!
  • 12 ние не искаме

    25 1 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    10 години се пънаха, стига им!
  • 13 00001

    17 8 Отговор
    Bългарският национален манталитет се основава на няколко принципа. Някои се разпространяват с готовност: българската „традиционна“ толерантност и „пословично“ гостоприемство. Други са табута. Едно от тях е страданието, определящо понятие на Балканите, където нациите все още се карат помежду си за това кой е пострадал повече под турците, под комунистите, под своите съседи, под Великите сили, под Европейския съюз, под Международната валутна политика на МВ Фонд, при Ангела Меркел или при една непрекъснато неблагосклонна съдба. Друга е абсолютната склонност да се очерня някой или нещо друго освен себе си и собствените си действия за всичко, което се е объркало.
  • 14 Ами да

    22 2 Отговор
    Измет!
  • 15 00001

    17 2 Отговор
    Настроенията в България са лесни за улавяне от хитри политици, които правят всичко, за да се възползват от „националната гордост“ като градивен елемент за националната идентичност на страната. Работата става още по-лесна в случая с България, където коефициентът на добро настроение е много нисък. България остава най-бедната държава в ЕС, в момента е в плен на икономическа и морална криза и българите трудно могат да намерят нещо, с което да се гордеят в последното развитие на страната си. Защо не им дадете нещо, с което да се гордеят в миналото, колкото по-далечно и по-зрелищно, толкова по-добре? Цинично, но факт – българите обикновено гласуват с крака, защото чувстват, че нищо не зависи от тях. Но те са готови да се бият, ако се спомене български средновековен цар или турците.
  • 16 Гого

    25 32 Отговор
    Време е за Възраждане

    Коментиран от #34

  • 17 Полицаят и Часовника

    44 0 Отговор
    На един полицай му подарили скъп часовник и (понеже не знаел), му обяснили, че когато малката и голямата стрелка сочат нагоре е 12 часа. Минава в 11.30 едно цигане покрай него и го пита: "Чичко полицай, колко е часа?"
    Онзи поглежда важно скъпият часовник и отговаря: "Рано е да се каже.."
  • 18 Пак достигаме до въпроса

    14 10 Отговор
    Менте ли часовника или менте
    Много е лесно да ОБЕДИШ някой че часовник от китайско менте струва $65 000. Но каква е истинската цена. Имах познати върли фенове на такива часовници. Но станаха фенове на епъл часовник ultimate 2. Ами откакто ги носят няма ревност. Знаят всичко за половинката къде е , кръвно налягане натоварване и на важно колко стъки е направил. Голям часовник е не е скъп.

    Коментиран от #51

  • 19 Художествена гимнастика

    22 18 Отговор
    Ако ДАНС и прокуратурата продължават да участват по този начин в предизборните кампании, ще потънат заедно с герп/дъпъсъ, за които очевидно работят, и бухалките, обръчите и лентите няма да ги спасят.
  • 20 Анонимен

    61 2 Отговор
    Все се опитвам и не мога да разбера какво става в тази пропаднала държава. За 20 лв простият катаджия е подсъдим и уволнен, а за 50 хил подкуп езет от висш служител любезно му се предлага да си подаде оставката и защитен свидетел. Само, че според обкръжението му от шарлатани това било психологически натиск.
    Сваляне на депутатския имунитет за всички и арест

    Коментиран от #22

  • 21 хихи

    26 7 Отговор
    Щом ДЗеле Риве, как вдовица за Чур...значи ДАНС са на прав път....
  • 22 хихи

    34 5 Отговор

    До коментар #20 от "Анонимен":

    Не разбираш! Щом Демократ е взел подкуп това не е подкуп....
    Нещо като "демократичните ракети и снаряда и с обеднен уран" тепоразяват само военни и носят щастие здраве мир и любов...
  • 23 логика

    25 11 Отговор
    а щом Тиквата го има усмихнат на снимки с мафиоти, той като тях ли е?

    Коментиран от #24, #33

  • 24 Сложи си

    14 0 Отговор

    До коментар #23 от "логика":

    очилата, на снимката са само хасковски камини.
  • 25 Въпросите са много

    29 3 Отговор
    Само мафията може да води разследвания през медиите с цел компроментиране. Няма как да се приеме, че факти и обстоятелства станали известни по време на разследване се изнасят публично, без да са внесени в съда. Това го наблюдаваме вече няколко години, което навежда на мисълта за сценарий. Трябва всички, които участват в такива процеси от долу до горе да бъдат осъдени, за да спрат тези циркове. Нещо странно става с такова поръчково прилагане на закона и не се знае до къде ше се разпростре. Така няма сигурност и в обикновения гражданин, защото тези схеми явно могат да работят за всеки.
  • 26 Ха-ха

    27 4 Отговор
    Тая Петя си е едно Ботевградско к.у.р.в.е.От Правец ги назначават и после в арабския хотел правят с тях оргии.От време на време някой като Мишо бирата дава фира.
  • 27 Тити

    15 1 Отговор
    Тази структура ненужна никуму трябва да се затвори.
  • 28 ... е голяма

    25 1 Отговор
    Много ги увърта тая Милчевица. Часовникът,банкетите и семейните празненства са факт. Това, че западните политици ги държат изкъсо дори за дребни подаръци, когато ги набарат, само показва колко далеч от принципи и морал са нашите пишманполитици. ГЕРБ от отдавна са ясни, но ПепеДебетата породиха напразни очаквания и погнуста е голяма.
  • 29 резервист

    22 5 Отговор
    Герберастите да зададат въпроса "Колко е часът?" на Венци Горанов, който се фукаше със скъп часовник в Народното събрание.
  • 30 ДЕДО

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    От тогава си първа шпага по форумите
  • 31 Егея Димитрова

    11 2 Отговор
    ДАНС ясно показва и доказва "лоялността", "честта си" на гърба на Народа на РБ, нейните невръзки с мафиотските структури и прикриването на рецидивисти от върха на властимащите! Все някога мехурът с помия се пръсва и залива всички мърсуващи! Този ден дойде и сега гледаме трагикомедия - Ала "Не познавам лицето ..." Ха...хаха!
  • 32 Марко

    19 5 Отговор
    За кюлчетата и пачките в чекмеджето забравихме и вече никой не пита. Макар, че човека в леглото си призна, че знае коя е Мата Хари. Сега, ще се разследва скъп часовник!? В България всичко е като във филма "Туин Пийкс" - нищо не е такова каквото изглежда.

    Коментиран от #35

  • 33 Марко

    17 6 Отговор

    До коментар #23 от "логика":

    Бъдете сигурни, че той е кукловода.
    Няма друг офицер произведен от майор от запаса в генерал. Преминал от пазач на бай Тошо, през мутренска фирма, главен секретар на МВР, основал авторитарна партия, повече от 12г управлявал държавата, управлява е задкулисно и днес. Това е българският "капо ди тути капи".
  • 34 Хохохо

    6 5 Отговор

    До коментар #16 от "Гого":

    А бе Копейкин върна ли субсидията ?
  • 35 Хаха

    11 0 Отговор

    До коментар #32 от "Марко":

    Много чекмеджета станаха.
    Вече има "куче в чекмедже". С едни пачки и една трапези, където се гевези и самия Рашков...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ЗАЩО ДАНС НЕ ПИТА

    10 7 Отговор
    КОЛКО Е ЧАСЪТ: БОЙКО БОРИСОВ, РУМЕН ПЕТКОВ И ДР. С ЧАСОВНИЦИ И ТО ЗЛАТНИ ОТ ПУТИН, МЪЛЧАНИЕ

    Коментиран от #50

  • 38 Телемост

    7 2 Отговор
    Колко турски лири е платил цецовият аркадаш за присаденият си перчем.И кой е дарителят.
  • 39 Смрад-лика

    3 0 Отговор
    ПП НА ИЗБОРИТЕ- 9 О/О
  • 40 мара

    12 0 Отговор
    Абе какви часовници....какви бухалки..вижте кои са на снимките..слепи ли сте? вижте какви смс си изпращат....човек с достойнство сам би си подал оставката след такава излагация....а не иди ми дойде ми....изнудван съм..не съм....и т.н.
  • 41 Боко Праните Гащи

    4 2 Отговор
    А златото фръкна, а вас съм ви е.. с 200
  • 42 От маалата

    6 0 Отговор
    Те разбойниците винаги се разбират когато става дума за голяма далавера и после кой откъде беж лиске да бягаме...ако има някой прецакан тогава става патаклама..и тя стана...
  • 43 Пак от същото

    6 0 Отговор
    На Прокопиев дрънканиците.И естествено в Дойче.Не е само часовника който естествено е подкуп в контекста на заслужен подарък от контрабандисти.И на които е правел чадър в комбина с началника си Дон Дамаджано с 20 - те имота и политик от ПП.А пък "старши експерта" на една чуждата фондация бил питал и не можал да си отговори дали часовника е подкуп.Виж ти!.Хайде сега Прокопиев да публикува снимките с Рашков,Коцев,Димитрови контрабасите ,кученцето и пачките във Франс Прес ,Фернрейшъл Таймс и прочие ,както направиха с Борисов с оня монтаж.Защото снимките на Коцев са реални г- не!
  • 44 #идиоти вън

    7 0 Отговор
    Странно, колко рев, колко сълзи за човек, за който ,,става дума за подарък от приятели", от ,,журналисти-борци срещу корупцията", абе бОрци, я да видим какво би станало в една демократична държава, дори и не от ЕС, ако високопоставен държавен служите получи скъп подарък от когото и да е?!?!?!? Ходи вЕрвай на журналистите!!!!
  • 45 Така си е

    3 1 Отговор
    " Подаръка от приятели " точно така Денков вашия човек който е "натискан" да подаде оставка си има" най добрите приятели !Хвала !И които вероятно оставят по нещо и за партийна субсидийка.Е Рашков ще има най много субсидия ,той им още по голям приятел и гароразпррделител.Всички са за пример пред редовите служители на МВР, които горят за 50лв
  • 46 Ти да видиш

    7 0 Отговор
    Глупаци. Снимат се , създават си компромати и даже ги афишират.
  • 47 Така е ..

    7 0 Отговор
    Един смарт телефон върши същата работа като часовник за хиляди левове.Гъ-за.рия.
  • 48 Българин.БГ

    5 1 Отговор
    На Петя Банкова банката фалира след като премина през леглото на Стефан Димитров.
  • 49 Г-н Атанас

    1 1 Отговор
    Уважаеми гн Атанас, понеже ми омръзна от тъпотията която говорите от два дни и от некопетентността на задаващите въпросите....
    Всеки държавен служител попълва декларация за придобито имущество през календарната година, включително автомобили, скъпи подаръци и т.н. Ако придобие такава сума или придобивка е желателно да попълни декларация по ЗЗКИ за промяна на имущественото състояние. Това г- Коцев не го ли знае?! Странно?! Или е глупав или вие г-н Атанас с него ни правите на улави.
    ...
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Хихихи

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Пак достигаме до въпроса":

    Всеки който е пазарувал от китайски сайт ще ти намери разлика дори и в потника, камо ли в часовник. Само ако си баба на 90 години щете излъжат с оригинала и ментето.

    Коментиран от #60

  • 52 Анадък

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Часовникаръ":

    Приятелю явно не си бил в казармата. Принципа е че който го хванат него го унодват или иначе казано важен е принципа виновен-невинен, а не количеството на вината. Анадъмо
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Нане и Вуте

    1 1 Отговор
    А Бойко Рашков чий го търси на снимките с богатото куче с еврейчетата...само питам

    Коментиран от #56, #57

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Вмнтгжоа

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Нане и Вуте":

    БУЛГАРИСТАН Т...АШАК Л...АЙНЯН И....СРАН А СЕГА КО РАЗБРА

    Коментиран от #61

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 ТТТТТ

    1 0 Отговор
    ДА ГО Ч...УКАМ В РУГАШКИЯ ПРОСТ ЯМБОЛ КРАДЛИВ ШИБ...АН

    Коментиран от #66

  • 66 ЖОРКО

    2 0 Отговор

    До коментар #65 от "ТТТТТ":

    ДА СА ДАВЯТ В Л...АЙНАТА СИ
  • 67 КИРО ЖЪРТЪ

    0 0 Отговор
    А. КАКВО. ЩЕ. КАЖЕТЕ. ЗА. ВАЛЬО
    ЗЛАТЕВ. И. АНГЕЛКОВА. ОЧЕРТАВАЩ. СЕ
    КАТО. ТАНДЕМ. ЗА. КАНАЛИТЕ. ЗА. ГОРИВА. ЗА РУСИЯ, БАНКЯТА. И. ТОЙ
    Е. ВЪТРЕ. ВСИЧКАТА. ТАЯ. БАНДА
    ПОЛИТИЧЕСКИ. РАЗБОЙНИЦИ, ДАНС
    ЗАЩО. СПИ. ЗА. ТЯХ, ВИЕ. СЕГА. ДЕЙСТВАТЕ. КАТО. ХУНТА.
    ТЕЗИ. ОМАЗАНИ. С. КОРУПЦИЯ. И
    ЗАВИСИМОСТИ. ПЛАТЕНИ. ОТ. ГЕРБ. И
    ДПС. СЛУЖБИ. МАЧКАТ. КАТО. ПРЕЗ. 1990
    АЛОООО, ЩЕ. БУТНЕТЕ. БЪЛГАРИТЕ. НЕ
    КЪМ. ИЗБОРИ. А. КЪМ. БУНТОВЕ.
    НА. НАРОДА. МУ. ПИСНА. ДА. ПЛАЩА
    ОГРОМНИТЕ. ВИ. ЗАПЛАТИ НА ТАКИВА
    НЕКАДЪРНИЦИ. КОИТО. СЕ. ОПИТВАТ
    ПАК. ДА. НИ. ЛЪЖАТ. И. МАМЯТ.
    ЧАКА. ВИ. ЧЕРВЕН. КАРТОН ГОСПОДА
    ДРУГАРИ.