Last news in Fakti

5 Април, 2024 19:01 3 503 40

България: Кой може да обере гласовете на недоволните

  • герб-
  • пп-дб-
  • бсп-
  • дпс-
  • възраждане-
  • предсрочни избори-
  • румен радев-
  • бойко борисов-
  • код-
  • ваня григорова

В България редовно се явява по някой "спасител", който обира гласовете на недоволните - често пъти с неизпълними обещания

България: Кой може да обере гласовете на недоволните - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Иво Беров:

Напоследък се появиха политически наблюдатели, които предричат възхода на нов политически водач с нова партия в България, който на предстоящите избори за народните представители би могъл да "обере" одобрението на онези, които обикновено не гласуват. Подобни предсказания се основават преди всичко на представата, че мнозина от тези потенциални избиратели едва ли не тръпнат от желание да гласуват и само очакват появата на подходящ водач и подходяща партия. Защото сегашните политици и партии не отговаряли на възгледите и разбиранията им.

Представени са почти всички политически възгледи

Нито социологическите проучвания, нито политическите наблюдатели, поясняват за какви точно възгледи и разбирания на негласувалите става дума. Дори само бегъл преглед на българския политически живот показва, че в България са представени почти всички политически възгледи. Единственото, което сякаш липсва, е лява партия с европейска насоченост, която да няма проруски уклон и да не защитава, (повече или по-малко открито, както го прави БСП), действията на Путин. Липсва и крайнодясна пропутинска партия, каквито се намират в някои европейски страни, може би защото у нас тези пристрастия са изцяло заети от левите партии.

Донякъде липсва и откровено либерална партия, което кара общественото мнение, насърчавано от наблюдатели и анализатори, да приписва - донякъде основателно - либерални възгледи на "Продължаваме промяната" и най-вече на "Демократична България". При всички случаи не липсата на подходящи партийни програми е причината толкова хора да се въздържат от участие в изборите. Показателен в това отношение е неуспехът на консервативната нашенска десница в лицето на КОД (Консервативно обединение на десницата).

Проруските възгледи и шансовете на Радев

Доста анализатори смятат, че възможна партия на сегашния президент Румен Радев би могла да привлече гласовете им. Политологът Димитър Ганев от агенция Тренд, например, смята, че Радев би събрал 70 процента от гласовете на негласувалите. В своите разбори, обаче, доста политически анализатори сякаш не забелязват, че политическите възгледи на Румен Радев са достатъчно добре изразени от други партии и водачи.

Пристрастията му към Путинова Русия, например, са изцяло представени от де факто руската партия „Възраждане", чиито избиратели не биха гласували за Румен Радев. Ако става дума за антиевропейските му залитания, прикрити под изтърканите приказки за "отстояване на българските национални интереси" и в заклеймяването на "катастрофиралите безродници", то те изобилстват като послания и при водачката на БСП Корнелия Нинова, чиито избиратели навярно също не биха гласували за него.

Така че Радев би могъл да привлече гласове единствено въз основа на лично обаяние, но той няма такова. Сухотата, посредствеността и предвидимостта на изказа му могат да имат въздействие единствено в съчетание с президентската власт или при евентуални остри политически сблъсъци. А сегашното доверие към него няма как да не се стопи.

Лично обаяние?

Ако се разчита на лично обаяние, много по-голям успех би имала жизнената и настъпателна Ваня Григорова. Нейните политически възгледи обаче - например подкрепата за руската агресия в Украйна, за която свидетелстват постовете ѝ в социалните мрежи, вече са изразени и представени от споменатите вече Румен Радев и Корнелия Нинова.

Като цяло, един популистки вот няма как да обере гласовете на негласувалите, поради една съществена причина, която наблюдателите подценяват, а често и въобще не забелязват. Популистите имат успех най-вече при икономически кризи. А в България икономическа криза няма - страната отбелязва икономически растеж, доходите компенсират инфлацията, за миналата година има рекорден брой чужди инвестиции, а безработицата е едва 5,6 процента. Остава само една област за изява на популисти - въздаването на справедливост. На това заложи в битието си - вече на политик - и бившият главен прокурор Гешев. Без никакъв успех.

Справедливост и правова държава

Причината е, че що се отнася до справедливостта и развитието на България като правова държава, една значителна част от гласоподавателите все още разчитат на ПП и ДБ, въпреки доскорошното им сътрудничество с ГЕРБ. Това сътрудничество все пак не доведе до някакъв чувствителен спад на доверието към коалицията, както очакваха някои. Което показва, че привържениците ѝ са го приели като нещо неизбежно и до голяма степен смислено.

Да не забравяме, че преди сглобяването на „сглобката" имаше силен натиск към водачите ѝ да надмогнат себелюбието си и да съставят правителство в името на задачите, които стоят пред държавата. Съвсем вероятно е след изборите да се чуят същите призиви. А дали обществото като цяло е готово за истински и необратими промени по пътя ни към правова държава ще покажат тъкмо изборите, разбира се.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Призовавам

    56 6 Отговор
    НЕ гласувайте за Сглобката те са тумор!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сталин

    56 9 Отговор
    Абе тоя неспокосаник Иво Беров още ли бачка за Дойче ш@йзе с оная другата ш@франтия,забравих и името ,дето едно време плюеха по България от чужбина по едно време ги бяха уволнили по непригодност от Дойче ш@йзе
  • 4 Коце

    33 11 Отговор
    с теб сме, пали валяка
  • 5 Радев

    26 16 Отговор
    Закъснява. И ако направи партия народа ще гласува за него защото изглеждаше принципен отговорен. А не защото е русофил. Но мисля,че закъснява и пак ще хоодим за гъби или риба. Може би неделен ден ша съ натряскат от мъка.

    Коментиран от #32

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сталин

    50 9 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Най малката птичка на света -колибри която тежи няколко грама има повече мозък от тези дебили които гласуват за Тиквата ,Киртака и Прасето

    Коментиран от #24

  • 8 Алергия

    17 30 Отговор
    Българина има тежка непоносимост към Истината !
    Българина има тежка алергия към Истината !
    Ако искаш българина да ти стане най големият враг, кажи му Истината !
    В България цензът е тотално девалвиран! Титли като " професор", " доцент" " доктор на науките" са тотално девалвирани!
    Например, доцент Вацев каза в едно свое интервю, че в Русия са открили 264 нови паметника на Сталин и това било обнадеждаващо !!!
    И този човек преподава на младите "европеистика" и е станал ДОЦЕНТ!!!
    Същото важи и за други "професори" , като Дарина Григорова, Сивилов и др.
    Тези хора учат децата ни на русофилия в университетите, а не на наука !
    Изначално всичко в България е сбъркано! Сбъркано е и мисленето на българина! Некадърността е тотална и повсевместна !
    От всичко написано горе следва, че ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ Е НЕВЪЗМОЖНО!

    Коментиран от #12, #34, #38

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Берач на гъби

    39 3 Отговор
    Трябва да се приеме закон, когато гласуват 51% от имащите право на глас, тогава да са валидни изборите. Всичко друго е ала-бала. Ако няма необходимите 51%, или политиците не успеят да направят правителство, тогава властта директно да отива при президента, който и да е, за 4 години. До новите избори. Ето тогава вече ще настане веселба и вождовете ще са много внимателни, какво обещават и как го изпълняват. Но от такъв тип система, наведените ни крадливи депутати нямат файда

    Коментиран от #21, #27, #35, #39

  • 12 Сталин

    27 7 Отговор

    До коментар #8 от "Алергия":

    Прав е Вацев ,на паметника на Сталин на Червения площад ,вечно е отрупано със свежи цветя ,а сградата на Елцин-център е вечно с графити
  • 13 Аспарух

    17 3 Отговор
    Ганя сега ще чака поредния месия.То не бяха 800 дни и възторжени тълпи, жипки, магистралки, Тиквуни, Копейки, зелени чорапи, шиши-бакшиши, сарайчо , нотариусчо, еврото Трактора,багера,..
    И накрая всички са ни виновни, само не и избирателите
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 БгТопИдиот🇧🇬

    15 3 Отговор
    Деберастите е Пеперастите на кадрото вървят кат о но-дени !

    Коментиран от #23

  • 16 Коменрар11

    6 1 Отговор
    Точно казано...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Карлсон от покрива

    18 2 Отговор
    Да видим какво ни казва Беров: "истински и необратими промени по пътя ни към правова държава" имаме тогава, когато загубилият изборите вземе цялата власт, кадрува, уволнява, назначава и урежда свои хора за поне 5 години напред! Извратено, нали? И едва ли ще се повтори, ако се съди по истеричното поведение на водачите на ППДБ, разделяйки се окончателно с огромната власт, която не им се полагаше!
  • 20 Хохо Бохо

    8 4 Отговор
    Защо гласувате за мафията и после обвинявате ППДБ, че били изпирали Борисов?.
    Щом ви харесва мафията, гласувайте за ГЕРБ...

    Коментиран от #22

  • 21 ще ви се

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Берач на гъби":

    За да ни закопаят с още ненужни договори от там ли?
  • 22 Моля, моля!

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хохо Бохо":

    Не обвинявайте избирателите за сглобката! Ако искате по-добър резултат, трябва да се срещнете с повече от тях!
  • 23 забележка

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    А ти говориш като такъв!
  • 24 така ли

    3 10 Отговор

    До коментар #7 от "Сталин":

    За зеления чорап, и да ме агитираш, повече няма да гласувам!
  • 25 Хихихи

    4 2 Отговор
    В ничия земя по нова тази вечер гледайте проститутките
  • 26 112

    8 0 Отговор
    В ничия земя по нова тази вечер гледайте проститутките. Пеевски с колко е спал бг
  • 27 нннн

    15 1 Отговор

    До коментар #11 от "Берач на гъби":

    Да, но законът е друг. Сега, ако всички отидат за гъби и само 10 човека гласуват, някоя партия взема законно всички власти. Ма било нелегитимно. Хич няма да й пука и ще управлява нелегитимно, но законно. Ей това не могат да го разберат гъбарите.
  • 28 Чичо Пейо

    11 4 Отговор
    Ас от много отдавна не гласувам искам Русия да дойде и да ни превземе и да натика тези бандити по затворите наред всичките дори и селските съветници и кметове искаме България да се върне в куманизма за всички да важи закона а не както сега имат крадците имунитета

    Коментиран от #29

  • 29 пфф

    4 10 Отговор

    До коментар #28 от "Чичо Пейо":

    Кухи лейки, една политоложка преди време каза, че олигархичният модел у нас е руски, ама кой да чете????

    Коментиран от #36

  • 30 Този който

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кой чиновник - полезен идиот от Брюксел":

    има изгода, която не всеки е знае и разбира!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ха ха ха ха

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "Радев":

    Радев и русофил?! С две школи на ЦРУ в щатите?! Наивен ли си? Нали лично той дотътра киркокорите? Връчи им и мандата, въпреки "оня запис". Лично той ни набута преди време в "триморието". Има още много "подвизи" от такъв тип. Бъди малко сериозен.
  • 33 Скапана Пропаганда

    9 2 Отговор
    Бесни са атлантистисте.
    Да си бяхте намерили нормални марионетки, а не хора с тежки увреждания, като Кирчо, Кокорчо, Гнома, Бойго, Гаргамел, да не коментирам Пеевски.

    Сега ще трябвя яко да фалшифицират, за да спечели някой различен от Възраждане. Всички моои познати седесари се отрекоха от атлантистите. Я заради Ковида, я заради Украйна, инфлацията, и най-вече заради едиотите които инсталираха последния път - Пепе Дебе
  • 34 Дааааааам

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Алергия":

    " ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ Е НЕВЪЗМОЖНО!"
    Точно с такива, като тебе, козяколюбиви жълтопаветници е самата истина.
  • 35 Няма нужда

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Берач на гъби":

    чак от такова нещо. Нали по закон гласуването е задължително? Защо не се спазва закона? Означава, че така е изгодно на сегашните управляващи.
  • 36 Ха ха ха ха

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "пфф":

    "Кухи лейки, една политоложка преди време каза, че олигархичният модел у нас е руски"
    Значи толкова е и политоложка. Най - мизерна, платена калинка на герб. А ти стига с тези кухи мантри. Точно тези, които им се връзват са "кухи лейки".
  • 37 Точно

    6 0 Отговор
    Тея, от зелето да си гледатотходнатапомийнаямакоято представляват и да не се месят в българските работи. А тези от снимката са героите от прословутите филми на Доньо Донев.
  • 38 До Алергия

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Алергия":

    Да, господине по принцип сте прав, но не отчитате коя е причината, а това е основното. През тези вече 34г българинът беше окончателно ошашавен от синовете и дъщерите на другарчетата сега подкрепени от Запада. Целият този цирк и зависимостите от всичко, алчността, безцеремонността и затъпяването на управляващи и управлявани ни доведе до тук. Не виждам реално кой би свършил нещо полезно за България от тези тук, а от вън изобщо забрави. Всичко беше обмислено и нагласено с цел ликвидирането на страната. Сега остава само Бог!!.
  • 39 До Берач на гъби

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Берач на гъби":

    Да, ама Изборния Кодекс е направен от тия. А мислите ли, че някой от тези докопали кокала ще си мръдне пръста да го промени. Блажени са вярващите!!!.
  • 40 КЪМ 1

    0 1 Отговор
    От появата на на ПП гласувам за тях и ще продължавам-има и много други ,които им вярват и виждат ПОДМОЛНАТА ИГРА на останалите.Още преди година,когато не им достигнаха 4 бройки в Парламента за оставане на парителството им беше ясно,че интригата ще бъде жестока.При всички положения нещата щяха да бъдат по-добри и,ако нямаше кой непрекъснато да пречи,както останалите стотици стари служители от администрацията на герб-всичко щеше да бъде различно,защото те нямаха засотенялото властолюбие и бяха наивни,че може да се справят с тях-НО ТОВА Е България-със стари властолюбци и мераклии винаги да са във властта-ЗАТОВА ЗАВИСИ ОТ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ-МНОГО,СТИГА СТЕ ИМ ГЛАСУВАЛИ-НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ДА БЪДАТ ВЪВ ВЛАСТТА-ЕЛЕМЕНТАРНИ СА....И МНОГО ОТМЪСТИТЕЛНИ..