Last news in Fakti

4 Декември, 2022 16:00 1 992 40

Вигенин: До последно трябва да се борим за Шенген

  • вигенин-
  • шенген-
  • граница-
  • българия-
  • нидерландия

Нидерландците са прагматични хора и безцеремонно прями. По такива теми място за сръдни просто няма

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Работата за членството в Шенгенското пространство трябва да продължи до последния момент.

Нидерландците са прагматични хора и безцеремонно прями и в междуличностните отношения, и в междудържавните. Така трябва да се подхожда и към тях. Това коментира във "Фейсбук" Кристиан Вигенин.

Според мен проблемите им не са конкретно с България, но ние сме потърпевши.

Първо, за тях е важно зоната по суша без граничен контрол да не започва от гръцката и особено от турската граница, иначе всеки попаднал в България или Гърция имигрант би имал бърз безпрепятствен достъп до Западна Европа. А Западна Европа се умори. Потокът и сега тече натам, но би се ускорил и разширил.

Второ, ускорените транспортни връзки Юг-Север след премахването на граничния контрол ще засилят конкурентните предимства на гръцките пристанища. Дали това е наистина заплаха за Ротердам не се наемам да твърдя, но стоките от Китай през Суецкия канал със сигурност ще имат още по-бърз достъп. На всичкото отгоре най-голямото Пирея е в китайски ръце, това в Солун е на руски бизнесмен, а глобалната среда на противопоставяне с Изтока е допълнителен проблем.

Трето, ние сами дадохме поводи да се говори за неефективен граничен контрол с конкретни факти почти ежедневно, за което впрочем предупреждавах. Да си припомним и изслушването на министър Демерджиев в парламента, на което той обяви притеснителни дефицити от всякакъв характер по границата с Турция.

Всичко това лесно се опакова от нидерландците през половинчатата борба с корупцията у нас.

Своята цел Нидерландия може да постигне, като не се конфронтира и с трите кандидатки, а отдели само България и пусне Румъния, респективно и Хърватия. Умно за тях, болезнено за нас. Имаше всички индикации, че такова решение се подготвя дори и с факта, че не изпратиха свои представители в последните мисии, дали висока оценка за готовността на България за Шенген.

И сега, вместо да се репчим или да се самосъжаляваме, вместо да раздухваме неоснователно антиевропейски чувства (при положение, че всички институции на Евросъюза и всички останали страни-членки ни подкрепят), добре е да подходим прагматично като нидерландци:

  • да обясним, че българо-румънската граница по Дунав не може да бъде ефективна Шенгенска граница и никога не е замисляна като такава;
  • да поемем изпълними ангажименти за допълнително укрепване на южната граница и засилване на контрола във вътрешността на страната;
  • да се проведат двустранни и многостранни разговори за постигане на приемливо решение сега, което да гарантира влизането ни в Шенген, пък даже и с цената на няколкомесечно закъснение, ако трябва;
  • да се потърсят и двустранни контакти с Турция, която изглежда не може или по-скоро не желае да установи по-строг контрол от нейната страна на границата;
  • да се анализират възможностите за асиметрични действия от наша страна, които биха имали ефект, вкл. свързани с процеса на вземане на решения в ЕС, който изисква единодушие - с техните камъни по тяхната глава, както казва народът;
  • да се изтъкнат по-силно и (гео)политически аргументи, свързани с необходимостта за консолидиране на европейския проект и предотвратяване на антиевропейска реторика в България.

В тази ситуация не мога да не спомена, че Продължаваме промяната и Демократична България отказаха да участват в гласуването на декларацията на парламента за Шенген, внесена от БСП с цел България да покаже единство по темата. Това също не е минало незабелязано, независимо как двете партии го обясниха у нас. По такива теми място за сръдни просто няма.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    20 3 Отговор
    ВСИЧКИ ИСКАТ ВИСОК СТАНДАРТ НА ЖИВОТ. СИЛНА ИКОНОМИКА ИМА СЛЕД ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА . КОНКУРЕНТНАТА СРЕДА ПОЗВОЛЯВА НАЙ-МОЖЕЩИТЕ ДА СА ПЪРВИ. Не е важно как ще гласуваме , важно е закона да е за всички еднакъв . ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА = ВИСОК СТАНДАРТ НА ЖИВОТ.
    КЪДЕ ТРЯБВА ДА СА КРАДЦИТЕ ? ЗА ДА БЪДЕ ДОБРЕ В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО ТРЯБВА ДА СИ Е НА МЯСТО . БОРЕТЕ СЕ ЗА ВИСОК СТАНДАРТ НА БЪЛГАРИТЕ= ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА

    Коментиран от #5

  • 2 Да изясня

    20 4 Отговор
    Шенген не ме интересува. Но виж, ако махнете отстъпката за горивата, бъдете сигурне че няма да си стоя вкъщи.
  • 3 Последния Софиянец

    22 13 Отговор
    Унизително е да се молим на наркомани и джендъри.Те разбират само от сила.
  • 4 Боли ма

    22 1 Отговор
    за шенген ти, ти пита ли на кво искаме ?
  • 5 Даа ДЕМОКРАЦИЯ

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    И КЪДЕ ГО ИМА ТОВА -----ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА
  • 6 Сталинъ

    10 1 Отговор
    Ще се борят до последния човек!!!
  • 7 Българка

    21 6 Отговор
    Борбата за Шенген преминава през отстраняване и разследване на Гешев, Борисов, Пеевски, Доган, върхушките на ГЕРБ-ДПС и обръчите им фирми. А това значи правоосъдна реформа, но не по аршина на ГЕРБ-ДПС, а на ЕС и справедливостта. В момента имаме отстъпление и от малкото постигнат напредък от предателството на хартиената коалиция и погрома над възможност за честни избори. В момента мафията се опитва официално да се върне на власт (не че реално не са във властта)
  • 8 Джамбaза

    11 2 Отговор
    Не до последно, а от самото начало трябваше да се борите.
    Сега се измитайте и дайте път на други!
  • 9 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 14 Отговор
    КАК ДА СЕ БОРИМ , КАТО........ ПРОСТО КИРО И ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП СА ....... ПРОТИВ , ВЛИЗАНЕ НА ....... БЪЛГАРИЯ В ......... ШЕНГЕНСКОТО ПРОСТРАНСТВО ....... ФАКТ !
  • 10 Ева Лореда

    3 16 Отговор
    Шенген за България през крив макарон само ,няма как да стане при положение че българите са пълни дебили интриганти и агресивно слабоумници ,че са расити сексисти и открити фасишти спрямо към всички различни като мен ,и не искат да приемат Джендър Идеологията която вече е приета в цял свят ,Прави са си Нидерландия ,за такива място няма като българите никъде по света който дискриминират Джендърите и се опъват и инатят за Трансухаманизма ,аз ще добавя още едно България е сексуално деформирано и незряло мини копие на тъпите американци за всички тези години ,българите са се превърнали в едни не естествени оливащи се постоянно в простотията си дърти и агресивни мерзавци многократно под нивото на една нормална жена

    Коментиран от #13, #22

  • 11 Никакъв

    10 0 Отговор
    шанс ! При това България има да връща стотици милиони на ЕС , които растат за пилеене на евросредства !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ева Лореда

    1 9 Отговор
    И да добавя че България постоянно дискриминира такива като мен Жени с визия и амбициозни планове за бъдещето ,понеже не иска да приеме нас различните понеже сме джендъри затова ,аз съм Жена и го проумейте ,няма да ме сломите и не можете с нищо да ме ограничите ,аз съм Жена 👸 ,приемето го най накрая Аз съм ЖЕНА 👸

    Коментиран от #34

  • 15 гласоподавател

    3 1 Отговор
    България трябва да се реформира. Първо да се прочетат разписките от "гласуването" на последните парбаментарни и президентски избори. Да бъдат строго санкционирани фаршификаторите. Да покажем на Европа че в България не се фалшифицират избори. След това нещата ще тръгнат по едно по едно.
  • 16 Доказате , че

    8 1 Отговор
    сте лъжци и вяра не може да ви се има , при това последно съвсем скоро ! Омърсихте в комбина с гербавите и дъ пъ съ стола на председателя на Народното събрание с един Мултак и се прегърнахте с тях и срещу българите , за хартии и измами !
  • 17 Истината боли много

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "ОМИР":

    ,а гроздето винаги е кисело когато е Високо НАЛИ ТАКА
  • 18 Перо

    8 1 Отговор
    Преди да се бориш за Шенген,трябва да се пребориш с шефката на гранична полиция!
  • 19 карамфила

    8 0 Отговор
    Ами бори се бе Вигенин ,нали за това получаваш заплата.Виж какво направи Фюри,би се,победи и си взема парите за работата,А ТИ КАКВО НАПРАВИ ЧЕ ДА СИ ПОЛУЧАВАШ ЖАЛКАТА ЗАПЛАТКА?
  • 20 Путинофил

    4 8 Отговор
    Заради такива депутати с руски фамилии не ни пускат в Шенген! Вигенин, Волгин...
  • 21 де го чукаш, де се пука

    1 0 Отговор
    Завиждам на такава наивна логика, която не отчта липсата на граничен контрол между Гърция и Италия например, а трън в очите на Нидерландия е България и тя е най голямата заплаха за Шенген. Не твърдя, че и ние допринасяме с поведението си за негативни мнения, но по традиция Европа от всички е най скептично настроена спрямо България и българите повече от век и половина, а не от сега. До преди да влезем в ЕС това беше много явно, а след това има известни подобрения, но дори и до днес някои продължават по инерция.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бамбука

    4 0 Отговор
    Да, Нидерландия са прагматици и в това няма нищо лошо. Защитават си интересите. Нормално и инвестират там, където инвестициите им ще бъдат защитени от закона.. Колкото до пристанищата в Гърция и евентуалното намаляване на стокообмена в Амстердам или Ротердам, този въпрос не стои пред нас и тях не ги вълнува , къде сме ние в този пъзел. Ние сме никой със затихващи пристанищни функции. Може да отглеждаме платноходки и затова да наливаме стотици милиони с продухване на Варненското езеро, но този факт на пилеене на пари не говори изобщо в наша полза. Въпроса е къде сме ние ? Ами сега, засега в хватката на "хартиеното" трио. Това вече ги засяга пряко. Член на НАТО, Нидерландия е длъжна да защитава нашата въздушна и морска граница. Ако сме пробити и по суша, това е проблем - наш и техен, на всички страни от ЕС и НАТО. Така, че стига сме удряли в пространството, да седнем и си решим проблемите.
  • 24 ппппп

    8 0 Отговор
    Влеземе ли в Шенген ще е напълниме с мигранти араби и нег ри ! ЕС ще ни ги връщат, малко са ни многото рони, ами и нег ри и араби ще ни довършат !!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Коко

    7 2 Отговор
    Значи истината е съвсем друга от това което ни се представя и всеки може да я открие след малък анализ на фактите.Че ще ни приемат това е по вече от сигурно и за еврото също ще е така.Ще ни приемат на всякъде за да сме още по вече зависими и командвани.Това с ветото на дъгата е театър за наивници и с цел да променят нагласите на по вечери българи.Изведнъж ветото ще изчезне без ние да сме направили нищо и ще влезем в капана.България няма място в Шенген в еврото и изобщо в съюза.
  • 28 ха ха

    2 0 Отговор
    все борци се навъдиха
  • 29 Васил

    4 1 Отговор
    Докато има такава мафия като БZП Герб и Дпс шенген през крив макарон Вигенин кажи го на твоята луда лелка Нинова.
  • 30 Ван дер Любе

    5 1 Отговор
    Декларации за Шенген не са необходими. БСП, ако наистина иска да застане на правилната страна е да върне машинното гласуване, за да няма купуване на гласове, да мине еднозначно в отбора, който се бори наистина срещу корупция, срещу Гешев и подобни, срещу посегателствата на Русия, която ни разглежда като своя територия. И т.н. Така там е разковничеството. Нидерландците са наистина прями и трябва да помислим защо не ни пускат. Проблемът не в тях, а в нас.
  • 31 а бе вигенин

    0 1 Отговор
    Кой се кралица с фаши сти, лумпвни и крадци

    Коментиран от #32

  • 32 коалира

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "а бе вигенин":

    Демек - обединява
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Матей преображенски

    2 0 Отговор
    До последно трябва да се борим против Шенген,еврозона и тям подобни химери,шарени дрънкулки,които ни размахват под носа.Нали много хвалеха влизането в ЕС и НАТО,щяло да потече мед и мляко,потече грязь,тиня,всякакви нечистотии,змии и гущери.Сега направо чортове и вещери ще чакаме,не ги е срам,лъжат като дърти ци-га-ни,гледат да ударят кьоравото.Колкото и да е опос-ката страната ,все пуска нови инови милиарди,ако не направо,то в кредит,пуска все брашнения чувал.Управляващите га-дю-хи се само-забравиха,невиждат по-далеч от носа си,че запада си отива с неговите неоли-бе-рюги и пр-сво-0ла-чи.
  • 36 шен ген

    2 0 Отговор
    Никакъв шенген
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Моряка

    3 0 Отговор
    И с какво ще се борим- с разградения двор към Турция ли, или с неподкупните съдии,които съдят условно каналджии и убийци?
  • 39 Вие след толкова борби

    0 0 Отговор
    Ни направихте най-големите неудачници в Европа 🧐
    Оставете България на мира!!!!
    Аман от борци. Ако се шобороте още малко и Албания ще ни задмине 🤣
    Най-лошото нещо е да си тъп и активен! Така създаваш най-много проблеми. А вие, Боци и Ахмед сте доста тъпи! Поне си трайте🤣
  • 40 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    То голяма любов и страстно желание на родните политици да ни го натътрузят този Шенген барабар със еврото - разбира се..
    Най - бедната и корумпирана държава от Брюкселския съюз, където ни вкараха Соломон и Симеон, със скапани политици, избрани със по-малко от 30 % от избирателите ....зор за Шенген !?
    И веднага след изборите , глупав ремонт на Изборните правила. НАЙ-ВАЖНОТО – МАНДАТНОСТТА В ТОВА ПАРТИЙНО СЪБРАНИЕ И ПРЕМАХВАНЕТО НА СЕКТОРА "ЧУЖБИНА" $ това не се разглежда. Важни са хартийките и отново НИЕ ДА СМЕ НА ВЛАСТ !?