Last news in Fakti

7 Декември, 2022 10:00 3 224 65

Манол Пейков, който събра над 500 000 лева за генератори за Украйна

  • манол пейков-
  • украйна-
  • генератори

Преди това той провежда и дарителски кампании за набиране на лекарства, дрехи, обувки за войниците на фронта и турникети

Манол Пейков, който събра над 500 000 лева за генератори за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За броени дни издателят Манол Пейков от Пловдив успя да събере над половин милион лева за генератори за Украйна. Той е организирал и други акции в помощ на украинците. Ето какво разказва в интервю за ДВ:

Над половин милион лева (534 710 лева) бяха събрани в рамките на дарителската кампания за закупуване на генератори за Украйна, продължила девет дни. Тя приключи вчера, 5 декември 2022, по обяд. В нея средно на час са постъпвали по 2621 лева. Кампанията бе организирана от Манол Пейков - издател, преводач и бивш депутат от Демократична България. Това далеч не е първата кампания в помощ на Украйна, организирана от него. Преди това той провежда и дарителски кампании за набиране на лекарства, дрехи, обувки за войниците на фронта, турникети. С Манол Пейков разговаря Веселина Божилова:

Господин Пейков, колко разбирахте от генератори, преди да започнете кампанията?

Манол Пейков: Нула, нищо, никаква идея.

А как започна всичко?

Манол Пейков: Започна с едно запитване от режисьора Йордан Славейков, който търсеше голям генератор за свои приятели от театъра в Ровно. На мен вече ми клокочеше в главата идеята, че там трябва да се прави нещо, и започнах да търся, защото в Украйна генератори в момента на никаква цена не могат да се намерят, тях просто ги няма. Свързах се с приятели, които от 20-25 години точно с това се занимават, познават пазара, имат контрагенти. Така че обявих кампанията по Фейсбук, тя набра популярност доста бързо, купихме първите генератори и, когато хората видяха, че има ефект, тя стана още по-популярна.

За какво служат генераторите?

Манол Пейков: Ползват се за различни цели. В Нетешин, техния Козлодуй, например, който е до Хмелницката атомна централа, стане ли нещо, целият град е мъртъв. Затова имат 64 бомбоубежища. 21 от тях са оборудвани, за останалите 43 бяха пуснали запитвания за 6-7 киловатови генератори. Те са от малки към средни. Други пък отиват за хората по улиците в Чернигов - слагат ги в палатки, там можеш да си заредиш телефона, таблета, радиостанция, да пиеш чаша топъл чай. В Болград се състоя кинофестивал единствено благодарение на магическото стечение на обстоятелствата да осигурим генератор на екипа, който вече беше на път.

А по-големи обекти?

Манол Пейков: Търсят се за офиси, за болници. Зависи от големината на болницата, но там са нужни поне 50 киловата. Засега ту имат, ту нямат ток, някак закърпват положението с по-малък генератор, но това означава да се осигури само осветлението. Ако започнеш да включваш скъпи апарати и отопление, за да поддържаш една болница денонощно, трябва 100-киловатов генератор. Става дума или за средно голяма болница, или за голямо училище, както е Болградската гимназия. Това, между другото, е първата българска възрожденска гимназия - от 1858 година. В момента 500 деца учат там и на практика почти всички са бесарабски българи. Надявам се и на тях да можем да осигурим един от средните или по-големите генератори. На фронта също са нужни генератори, само че там обикновено са малко по-големи.

Как събирате помощи като частно лице?

Манол Пейков: Аз събирах месеци наред в частната си сметка, което по принцип е на ръба на закона, но банката ме търпеше заради екстремната ситуация, а и тя също следи кампанията. Отчитам ги стотинка по стотинка в интернет. Хората виждат, че се старая да бъда прозрачен максимално, даже отвъд необходимото и се ентусиазират, че са част от това.

Ако трябваше да правя това денонощно година след година, вероятно щях да се износя емоционално и нямаше да мога да влизам в тези детайли. Но предимството е, че го правя с емоция, сърце и ентусиазъм в рамките на едни ограничени периоди. И за това беше важно да има и край кампанията, да можем да ги съберем тези пари, да видим колко са, да намерим всичко, което е на пазара. Защото и това не е лесно - пазарът в момента е спекулативен, фирмите се делят на два вида. Едните са склонни да съдействат, да дадат прилични цени, а другите яхват момента с идеята сега да направят пари. Опитваме се с моя приятел и колега Чило Попов да отсеем едните от другите. Стотина хиляди лева остават за държавата като ДДС, предлагат ми разни схеми да го избегнем, но за мен е абсурд, трябва да бъда прозрачен. Ясно ми е, че с тях може да се купят още генератори, надявам се държавата да ги инвестира в нещо ценно.

Мислите ли, че има вече една критична маса хора, които извършват добро?

Манол Пейков: Абсолютно! Имали сме имена като Васил Друмев, Евлоги и Христо Георгиеви, Димитър Кудоглу, Димитър Цанев - огромни дарители, които са го живеели това, така са го разбирали. По- късно работата им е била преднамерено очерняна и затрита. В последните години и буквално месеци има едно осъзнаване, че ако не си помогнем сами, няма кой. Не може да се разчита само на държавата. Това беше мантрата по време на комунизма - тя, държавата, ще го направи. И това важи за всички сфери.

А за политиката?

Манол Пейков: Това, което служи като противотежест на злоупотребата в политиката, е гражданското общество. Дарителството е някакъв лакмус, че се ражда такова гражданско общество. Това е всъщност добрата новина. Няма държава, където политиците нямат склонност да злоупотребяват, въпросът е доколко системата, която си създал като устройство на държавата, ще ги ограничи. При нас затова има такъв голям проблем със съдебната система. По същество тя, заедно с медиите, е балансьор на изпълнителната власт. Но тук имаме превзета съдебна система, това означава, че се върви към автокрация. И другият най-важен фактор за това е гражданското общество.

Защо в Русия имаме Путин, а в Украйна имаме Зеленски? Защото украинците са от друго тесто, там има гражданско общество, и това е благодарение на столетия различно развитие. Предпоставките за създаване на гражданско общество в Украйна ги има много повече и затова те излязоха на Майдана, затова бутнаха Янукович, затова си избраха различен човек.

Същото важи и тук - ако го няма гражданското общество, далаверите са много лесни. Днес за утре променяш това, променяш онова, хартиена бюлетина вкарваш, фалшификация след фалшификация и нещата тръгват надолу. Обаче ако има съпротива, не става така лесно. Виждаме го това тук между другото и в Пловдив. Има за пръв път едни млади хора, които не са част от някаква общност, ами са се събрали по-скоро заради това, че те самите са непримирими и будни и вярват, че могат да променят съдбите си, съдбите на Пловдив и на България чрез собствени сили и средства, като използват онова, което им е разрешено от закона. И като го изискват всъщност. И това всъщност е най-важното.

В резултат на дарителската кампания са закупени 118 генератора от 2 до 100 мегавата. Като дарение от фирми са дошли още 9 генератора. Първата пратка потегля за Украйна на 12 декември. Търсят се още генератори за сумата от 187 388 лв. Средства може да се даряват и след края на кампанията. Доброто продължава.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    97 11 Отговор
    Чудя се само защо украинците в България не си продадат колите за по 100к парчето и не пратят генератори на братята си, които освен всичко друго се бият и на фронта за сметка на избягалите?

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ЖИВОТЪТ Е РАДОСТ И ТЪГА☝

    18 56 Отговор
    .....МАНОЛ СЪБИРА .....ДАРЕНИЯ ЗА УКРАЙНА.......КУПЕЙКИН СЪБИРА.....ЧЕРНИ ПЕЧАТИ В ПАСПОРТА🤔
  • 5 Този

    89 15 Отговор
    да беше дал по 100 лева на бабите и дядовците, тези които построиха България, а такива като него я разсипаха и подариха на който мине...!!!

    Коментиран от #43

  • 6 ШЕФЕ,

    56 6 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    И аз се чудя ЩО ВМЕСТО ДЕСЕТ лева за ЦАЦА и десет лева за бира...българина СЪБИРА капачки от бира за....линейки🚑

    Коментиран от #11

  • 7 Криво разбраната цивилизация

    68 9 Отговор
    Събирал дарения за Украйна ??? Запада дава помощи и оръжия на изплащане на Украйна а наш ганю дарява ???
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    81 12 Отговор
    Ех Маноле, Маноле , евалла ❗
    Ама да беше дошъл във Варна , а и в Бургас, и Несебър, да видиш нацепени укри с джипове по-скъпи от твоите 500.К които си дарил, ще разбереш СМИСЪЛА или БЕЗсмилието на стореното от теб ‼️
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    47 7 Отговор
    А сега
    ЗА БАЛАНС
    напишете една статия и за унищожените домове в Украйна с изпратеното от БГ оръжие ‼️
    / ха дано, ама надали/

    Коментиран от #53

  • 10 Двоен антлантически аршин

    52 5 Отговор
    Защо не се събират пари и за палестинците?
  • 11 Запознат

    44 5 Отговор

    До коментар #6 от "ШЕФЕ,":

    Типичната българска простотия, някой хора в България събират цяла година 10кл. капачки на стойност 2лв. и после ги даряват като помощи за линейни и друга медицинска апаратура??? Като сте толкова загрижени неможете ли да се бръкнете в джоба за 20лв. и да ги дарите а се превръщате в клошари щото някой даже се ровят в казаните да събират "скъпоценните" капачки.🤣🤣🤣
  • 12 За кого събират пари?

    55 10 Отговор
    За историята на появата на украинците:

    „Такъв народ – украинци – преди 100 години не е имало. Думата "Украина" се е използвала на цялата територия на Руската империя – така са се наричали отдалечените територии (окраинные территории), където законът не е действал и населението е живеело в погранични условия. "
  • 13 Иванова

    14 75 Отговор
    Браво, г-н Пейков! Жив и здрав да сте. Ако бяха повече хора като Вас в България, друго щеше да е. Коментиращите тук, които Ви осмиват са от съсливието, което не може да направи нищо дори за себе си, камо ли за другите. Ще има хора, които ще Ви благодарят, аз съм една от тях Разбирането на войната в Украйна се оказва трудно за упоменатото съсловие по-горе.

    Коментиран от #19, #20, #41

  • 14 Псевдоним

    58 5 Отговор
    За наводненията в карловско за половин година се събра по-малка сума при свирепа кампания в социалните мрежи. Този човек как успя да събере половин милион за такъв кратък срок, при това с минимална обществена подкрепа?
  • 15 рослямист-путьоблиз

    5 36 Отговор
    И аз се чудя защо вместо този другар да събира пари за генератори тавариш Митрофанова да не пусне една касичка в съветското посолство?Нали циганиите в Украйна ги правят съветските другари?
  • 16 Това

    41 7 Отговор
    Е супер ако бяхте събрали толко за българските пенсионере цена нямаше да имате но тогава ДВ нямаше да пишат за него

    Коментиран от #34

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 стоян георгиев

    11 6 Отговор
    шматка болна. Знапи средно всеки българин е дал по 10 стинки.
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    42 8 Отговор

    До коментар #13 от "Иванова":

    Годпожо/госпожице Иванова, аз също бих бил възхитен от постъпката, ако непомнех времето , когато румънци идваха в България и продаваха .... помощи изпратени им от България ‼️
    Ако не знаех , че ДРОГАрят Ze дава под наем вилата си за 7 цифрена сума , не в Украйна, на руснаци ‼️
    Сега такива като г-на и като Вас будите само съжаление у мен ‼️
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Инсулт

    27 7 Отговор
    разноглед от ДБ нищо не е събрал парите ги даде чичо Сорос спонсора.
  • 22 Шерлок Холмс

    35 5 Отговор
    Колаборационист събира дарения за фашисти
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Доброволец

    43 7 Отговор
    500000 лева събрани за генератори за Украйна, а иначе събираме капачки за кувьози!!!
    Зеленски и цялото му обкръжение вече са милиардери!
    Няма ли най-накрая да развържат кесиите си!!!!

    Коментиран от #31, #33

  • 25 Сократ

    25 6 Отговор
    Б0клук
  • 26 АРЕС

    39 7 Отговор
    Познавам го това прасе от снимката,страшен мошеник и лъжец.Пълни гушата здраво,но ще му приседне скоро.
  • 27 Доброволец

    21 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ех троле":

    А децата на "тия червени предатели", за които пишеш, не са ли днес в ръководствата на ДБ, ПП, ГЕРБ, ДПС.......всичките все правоверни евроатлантици!
    Да ти изредя ли поименно?!!!
  • 28 Реалист

    36 5 Отговор
    А за българите,пострадали от природни бедствия през лятото,дали някой от така наречената творческа интелегенция се сети или те са втора ръка хора?За да не ме упрекват,тук даже не намесвам и за хората от Донбас,които вече 8 години също страдат от "най-хуманната" украинска армия.
  • 29 Тия нормални ли са ?

    31 5 Отговор
    В България има хора без ток, те тръгнали да даряват генератори на Украйна. И за какво са и тези генератори на Украйна ? Те да не се захранват от въздух ... Също в статията нешо са се объркали - „закупени 118 генератора от 2 до 100 мегавата“. Обикновено генератори имат мощност от порядъка на киловати.
  • 30 3121

    26 3 Отговор
    "закупени 118 генератора от 2 до 100 мегавата." Абе кви са тия генератори по 100 МЕГАВАТА?

    Коментиран от #42

  • 31 Цялата работа е ...

    17 4 Отговор

    До коментар #24 от "Доброволец":

    да се вземат пари и каквото може от други държави. Имаше статия колко пари са дали богаташите на Украйна да подпомогнат конфликта – сумата беше под 50 милиона евро ...
  • 32 Ддд

    32 7 Отговор
    Браво, г-н Пейков, сега съберете същата сума за българските деца и пенсионери.... Със същия ентусиазъм.
  • 33 гост

    12 1 Отговор

    До коментар #24 от "Доброволец":

    Е що да ги развързват като има ,айде ще запазя добрия тон и ще ги нарека наивници. Ще се усетят , но кой ял,ял.
  • 34 Нике

    21 6 Отговор

    До коментар #16 от "Това":

    Точно, но можеше да събере за наводнените села, или за децата за които се събират капачки, но нали някакси не е евроатлантически, дано е много доволен, показаха го по телевизията

    Коментиран от #36

  • 35 а ъъъ

    6 20 Отговор
    Бгпутлерастията зеленее и злобее.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Бесен

    7 14 Отговор
    Едновременно и се гневя и имам положително мнение.Защо не си помагаме или хайде не така настървено ,както сега за Украинците,после си викам ами защото ако някой започне нещо такова и за тук да помага и веднага ще кажем ,ааа тук има нещо гнило ,я ще се окаже мошеник, я друг ще сгъне парите абе ,като цяло сме мнителни и скептични за такива кампании,но защо сме такива ами защото живота така ни е научил или по точно поочукал,да нямаме вяра на никой.И така ще си отидем,мнителни за всичко хубаво и няма да имаме оправия .А и само ,като допълнение към всички коментирани,какви коли карали укр.тук ами помислете ,че не всички имат такива коли,има и обикновени хорица ,както и тук при нас ,има и много богати бацили има и обикновени хора с по малко възможности и аз ,искрено се надявам,че всяка такава помощ е отишла при точно такива хора,които имат нужда от нея.
  • 38 Тото

    26 4 Отговор
    Абе що не събра пари за болни или бедни български деца?Явно във България има много гнусни американски трансджендъри като този смешник .
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Урюрвкос

    5 9 Отговор
    Защото украинците са от друго тесто, там има гражданско общество, и това е благодарение на столетия различно развитие. Не разбрах къде са се развивали като гражданско общество столетия във Австро-унгарската империя или във руската империя. Пак разделят Украйна на две Западна и Източна , католическа и православна на Бандера, Петлюра, Мазепа и на Ворошилов, Тимошенко, Малиновски и т.н.
  • 41 Петров

    26 5 Отговор

    До коментар #13 от "Иванова":

    Защо не се събираха пари за Ирак или Либия?
    Защо не се събират пари, както вече споменаха и за палестинците?
    Действията на Манол Пейков са определени,политически и лицемерни, не и хуманни!!
  • 42 веселяк

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "3121":

    Атомни?
  • 43 тикви продажни

    18 3 Отговор

    До коментар #5 от "Този":

    Ако трябваше да събира за България, щеше да е първият побягнал!
  • 44 Реалност

    13 3 Отговор
    Първо дарителите са дарители когато са анонимни, почнат ли да се фукат наляво и надясно си е чист ПР и второ тоя "българин" Манол колко лева е дарил за български деца, предполагам НУЛА!
  • 45 Бравос

    13 2 Отговор
    От статията разбирам, че укрите за 30 години история имат столетия развитие:)))
  • 46 Ввв

    10 6 Отговор
    Ганьотръгнал да коментира колите на украинците,ми те са народ в пъти по-голям от нас бре,богатите бягят,плащат си и се спасяват,какво толкова чудно има?Истината е,че трябва с камъни и дърве пред народното събрание,като ни набутат еврото,тогава ще има вой като карпатска мечка!!!
  • 47 Търновец

    10 2 Отговор
    А семействата на убитите полицаи - г-н Пейков тези хора умряха за България.
  • 48 Ивайло Денчев

    12 3 Отговор
    Когато в България издателствата, болниците и други подобни станат пак държавни, няма да имаме нужда от дарения за бедните. Засега парите от учебниците и учебните пособия отиват в ръцете на няколко семейства, които за 30 години спечелиха милиарди. Нямаме нужда от вашата благотворителност, нито украинците имат нужда. Всички имаме нужда от друг тип общество - като това в Норвегия и другите скандинавски страни: социализъм с високи технологии. И няма да виждаме муцуните на такива, като Манол Пейков, които се правят на благотворители.
  • 49 без милост

    7 3 Отговор
    Награда за тези, които наврат кабелите на генератор мястото на този примат дето слънце го не огрява, и го включат на макс, докато стане на въглен.

    Коментиран от #55

  • 50 гост

    10 1 Отговор
    "В резултат на дарителската кампания са закупени 118 генератора от 2 до 100 мегавата"
    Имате ли представа колко са 100 мегавата
    Всичките ви статии са такива
  • 51 Простак

    2 4 Отговор
    Че те бг другарите подариха сумата и долари дълг на Ирак и Либия... съветски юдеи другарю комсоМолец , да пускаме и смс за магистрала хемус трол нещастен...
  • 52 взвд

    11 2 Отговор
    този манол спонсорира нацизма в украйна
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Браво

    3 2 Отговор
    Следващият път един американски дрон!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Матей преображенски

    6 2 Отговор
    Оооо,неразумни и юро-ди-ви фа-ша-ги,какви ги вършите?Такива дарения не е имало за български крайни необходимости,а откъде се посипаха по цели хилядарки на час,за бан-де -ров-ските кесе-джии.Оли-гар-хата и мут-ра-фон-щината се отчитат,под-мазват се пред американците,пред нпо-тата които ги подхранват с купища пари.Длъжни са да помагат,това е и тяхна лична кауза,да запазят статуквото и да се опазят от неизбежния народен съд.
  • 57 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 6 Отговор
    Каквото и да си говоря цял ден едно запомнете от мен, най важнота е груз 200 да не срира да върви към рашкирията пияна, пияните вдовици да квичат по площадите Омон да ги млати по черните забрадки с палките , да ги товарят в газките и уазките и да ги карат по лагерите‼️
    Страхливото жуже с мерцедеса и италианското яке от 20 000€ да трепери в бункера и да пълни памперса, пригожин за чете конско на генералитета и да дава военни съвети‼️ Браво на Манол има доста свестни хора ‼️
  • 58 билиотекар

    7 2 Отговор
    Издателят, преди време беше издал "Под игото" на "шльокавица", сега да го издаде на "украински"! Давам идея, за следващите му "изяви"
  • 59 ГЕРМАНИЯ СКОРО ИЗПРАТИ 200 ГЕНЕРАТОРА ЗА

    6 3 Отговор
    УКРАЙНА , НО СА ИЗЧЕЗНАЛИ СЛЕД ГРАНИЦАТА ! АЗ ПРАТИХ НЯКОЛКО И ВЕДНАГА ПОЛУЧИХ ОФЕРТА ЧЕ МИ ГИ ПРОДАВАТ СЪЩИТЕ ! ТОЯ КНИЖАР МИ Е СЪМНИТЕЛЕН - ТАЯ ШИЯ НЕ Е ОТ ТУРШИЯ !
  • 60 100 МЕГАВАТОВ ГЕНЕРАТОР ................

    4 2 Отговор
    .АМЧИ ТОЙ КОЛКОТО 1 И 2 НА КОЗЛОДУЙ БЕ - ДЕТО ГИ ВЪРНАХМЕ ЗА БЕЗ ПАРИ НА РУСИЯ ЩОТО ПРЪМОВА КУНЕВА ГИ БАТИСА ! ЗАТОВА ПУТИН ЩЕ ОСТАВИ ГОЛА РАВНИНА СЛЕД ВОЙНАТА НА ЗЕЛЕНСКИ - НЕКА БАЙДЪН МУ ПОСТРОИ ТОВА КОЕТО РУСИЯ ПОСТРОИ НА УКРИЯ !
  • 61 ВСИЧКИ ГЕНЕРАТОРИ ОТИВАТ ПРИ ФАШИСТИТЕ И

    5 2 Отговор
    ТЕХНИТЕ ИМЕНИЯ - КЪЩИТЕ И БЛОКОВЕТЕ СА ТЪМНИ НОЩЕМ
  • 62 боко

    6 2 Отговор
    тоя тулуп защо не дари и на болницата във Варна един генератор,че ще я затворят
  • 63 Тестов трол акаунт

    3 0 Отговор
    Тролене

    Коментиран от #64

  • 64 Друг трол

    3 0 Отговор

    До коментар #63 от "Тестов трол акаунт":

    Твърде е лесно да си руски трол.
  • 65 строител

    0 0 Отговор
    Хайде сега намерете генератори в България?
    Къде е нашата национална сигурност?