Last news in Fakti

16 Декември, 2022 05:35 2 301 56

Поптодорова: САЩ продължават последователната си линия на дипломатическо поведение към България

  • елена поптодорова-
  • сащ-
  • българия-
  • дипломация

Бившият дългогодишен посланик във Вашингтон, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България"

Поптодорова: САЩ продължават последователната си линия на дипломатическо поведение към България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Номинираният от президента Джо Байдън Кенет Мъртън бе утвърден от Сената за посланик на САЩ в България. На изслушването той акцентира необходимостта Америка да помага на страната ни за енергийна зависимост от Русия. Защо новият американски посланик си поставя за мисия енергийната независимост на България? Питаме Елена Поптодорова, бивш дългогодишен посланик във Вашингтон.

Да, този отговор ще съдържа няколко може би посоки дотолкова, доколкото си струва да поговорим въобще за посланик Мъртън като дипломатическа фигура, а също и за специалното внимание, което се отдели по време на изслушването в Сената на комисията по енергетиката. Да не забравяме, че той отговори на зададен въпрос, а самият той в изложението си се предържаше към по-общи да го наречем дипломатически цели на двустранните, регионалните отношения, и разбира се, въпросите на сигурността. А сега, посланик Мъртън отговори на въпроса за енергийната независимост по начин, по който ще ви отговори всеки американски политик или дипломат, или ако щете и посолството в момента в София в сегашния си състав. Очевидно е, че България от дълги години има две много тежки зависимости от руски източници, нарочно използвам думата "източници“, защото не става само дума за енергийни, но това е отбраната, въоръжените ни сили и енергетиката.

И ако в отбраната се направиха определени стъпки, особено в резултат на събитията от 24 февруари насам, войната на Русия срещу Украйна, но в изпълнение на отдавна вече взети решения за модернизацията на армията, които кой знае защо много се бавиха у нас, то в сферата на енергетиката имахме доста противоречиви решения в последно време. Истината е, че България все още не е постигнала тази самостоятелност, тази независимост от енергийни източници, каквото ѝ е необходима, за да може вече спокойно да се развива като не застрашена от внезапни спирания на електроенергия и въобще източници на електроенергия, или под какъвто и да е друг начин да бъде притискана от руска страна, което се е случвало в миналото.

Така че енергетиката наистина е силно приоритетен въпрос, що се отнася до дългосрочното развитие на България. И Америка никога не е била безразлична към темата. Можем да върнем лентата години назад, когато бяха големите спорове около "Белене“, когато се прокрадна за малко възможност за изграждане на два нови реактора в "Козлодуй“, вместо да се правят тези абсолютно безполезни и сервилни опити за изграждане на "Белене“. Така че това не е новост за американската политика по отношение на България, по-скоро в момента след изказването си пред Сената посланикът извади темата "Енергетика“ като специален приоритет.

А какъв знак ни дава Америка с изпращането на човек като Кенет Мъртън?

Всъщност Америка и тук продължава последователна линия на дипломатическо поведение към България. Аз неведнъж съм имала повод и с вас включително да споделя едно удовлетворение, че в България никога не е имало политически назначения като посланици на САЩ. Можем да говорим много защо е така, но една от причините, които аз предпочитам да изтъквам, е сложността на региона. Във всички случаи Югоизточна Европа, Балканите продължават в продължение на много години да бъдат повод за загриженост и в Европейския съюз, но разбира се, и за САЩ.

Но има още нещо, което трябва да кажем, и то е, че след началото на войната в Украйна Балканите бяха преоткрити отново, Югоизточна Европа беше видяна с нов поглед и от Европейския съюз, и от САЩ. Разбра се, че тук няма безметежни дни, не е приключил процесът на интеграция не само формално, но и фактически, и всъщност Балканите все още продължават да бъдат обект на нездрав интерес както от страна на Русия, така и от страна на Китай. Американската политика, американските стратегически анализи сочат, че и двете държави – Русия в краткосрочен план, а Китай в дългосрочен план, представляват риск и заплаха дори за интересите на САЩ. Впрочем подобни заключения бяха направени и в Брюксел както в рамките на НАТО, така и в рамките на Европейския съюз. Така че дойде се до един момент, в който има пълно препокриване на оценките на анализите в Брюксел и във Вашингтон. Така че посланикът, който идва при нас, посланик Мъртън, той, забележете, идва и с регионален опит, тъй като е бил посланик в Хърватия, и с опит за справяне с кризи, тъй като пък преди това е бил американски посланик в Хаити точно по време на тежкото земетресение там.

Посланик Мъртън е заемал и много позиции в рамките на администрацията на Държавния департамент, което му дава пък много добро познание на вътрешните механизми на Държавния департамент. Така че получаваме един да го нарека така: хубав, пълен пакет от умения с неговото назначение. И можем само да бъдем доволни, че е направен такъв избор. Ще ми се да добавя още нещо, което е свързано по-скоро със системата на назначаване на посланици на САЩ. Освен, че както казах, това не е политическо назначение, другото много важно нещо е, че се следва абсолютно установената система на номиниране, утвърждаване и съответно изпращане на посланика. И ще ви кажа, защо споменавам това. Помните, че пак при вас разговаряхме, и при други ваши колеги съм имала възможността да убеждавам, че обявяването на една номинация, което беше преди половин година може би, ако не и малко повече, не означава незабавната смяна на посланика, нито пък означава, както много злонамерено и целенасочено се внушаваше от определени източници, едва ли не някаква санкция към действащия в момента посланик.

Тогава се опитвах да обясня и отново го казвам, че ще посрещнем Нова година с посланик Мустафа, ще работим още известно време с нея, и така се и оказа. Така че посланик Мъртън няма да дойде тук преди април месец, това ще бъде съвсем солидно, внимателно подготвена смяна, с както се казва приемане и предаване на проблематика, на оценка за страната, оценка на това, което е вършило посолството досега. И всичко това, както казах, ще следва своя утвърден от американската система както на Държавния департамент, така и на президентската им администрация и Конгреса ред.

Ползвам възможността, защото и вие, посланик Поптодорова, отворихте темата, да ви попитам: знаете за спекулациите, които се изписаха и изговориха спрямо посланик Мустафа за намесата ѝ във вътрешните работи на България, и вероятно сте чули, че от новия посланик ще се очаква по-твърда ръка и по-ясен анализ за ставащото у нас. Как да се ориентираме? Ние сме говорили и друг път с вас за това.

Да, просто си го припомняме отново. Вижте, посланик Мустафа падна невинна жертва на вътрешните условия. За първи път се поставиха много, много категорично, много твърдо въпросите за зависимостта на България от Русия, и това се случи последната година и половина, хайде не пълни 2 години, последната година и половина. Това вече извади на показ много острото противопоставяне между онези среди в обществото ни, които искат да видят България като съвременна демократична европейска държава, и една очевидна оформена ясно група и от политици, и от активисти, които биха искали да задържат България в руската сфера.

Е, кой е очевидният най-голям виновник? Разбира се, това е била винаги Америка. И като първа фигура на преден план се поставя фигурата на посланика на страната. Аз и тогава се опитах да предупреждавам, че това са абсолютно нефелни опити. Няма как която и да е държава в демократични условия в демократичен свят да извърши тежки намеси във вътрешния политически живот на страната. Но така или иначе пак казвам, за съжаление това се случи, защото много силно беше изкушението да се препише едва ли не такава куклоподобна зависимост на предишното правителство от САЩ, което съвсем не отговаря на действителността, към всички критики, които можем да отправим към тях или недоволство поне.

Така че ще се продължи същата линия на ангажираност на САЩ с България, същите приоритети ще продължат да бъдат, докато не успеем и най-добре би било да го направим самостоятелно, но ако не успяваме по ред причини самостоятелно, то в сътрудничество и с европейските ни партньори, и със съюзниците ни от НАТО да преодолеем точно тези тежки спирачки в развитието на страната. И САЩ, да, те ще имат винаги интерес да имат солиден, предсказуем съюзник в лицето на България, а не раздирана от вътрешни противоречия държава, буквално като разпятие на кръст на обществото ни в две противоположни посоки. Така се случи с посланик Мустафа. Тя много героично премина през всичките тези трудни месеци. И аз се радвам за това, че тя кариерно ще продължи напред и нагори, така че скоро ще чуем и много добри новини за нейното следващо назначение, което ще го е заслужила напълно.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    8 33 Отговор
    Текат разговори със САЩ за закупуване на дронове Рийпър и Предатър 🔱
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния Софиянец

    108 3 Отговор
    Продължават да ни унищожават като индианците.От 10 млн станахме 5.
  • 4 ууу

    94 3 Отговор
    ЗАТОВА ЛИ НЕ ПЛАЩАТ НИЩО НА БЪЛГАРИЯ ЗА АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЙСКИ В ДЪРЖАВАТА НИ ????????????????????????
  • 5 171717

    80 3 Отговор
    КРАДЛА НА ПАРФ=МИ .....
  • 6 Интереса клати феса

    78 3 Отговор
    За съжаление, България сега е по зависима от сащ, отколкото в близкото минало от СССР! ЕС също е зависим от сащ,като целта на сащ е ЕС съюз да го няма за да не ги конкурира,и е на път да я постигне!
  • 7 Кремовете за кражба явно са авършили

    85 3 Отговор
    Та тази женица не спира да ни натрапва присъствието си! Да те няма крадло!
  • 8 Кремовете за кражба явно са свършили

    60 1 Отговор
    Та тази женица не спира да ни натрапва присъствието си! Да те няма крадло!
  • 9 Байдън ни натресе

    59 2 Отговор
    Кирил петков, четеше му именцето от листче, резултата на кого му харесва, споделете
  • 10 взвд

    56 1 Отговор
    крадла на парфюми не се обаждай
  • 11 Крем Здраве

    65 1 Отговор
    Ленчето е дългогодишна клептоманка- лява ръка десен джоб
  • 12 ТАЛАСЪМ Евроатлантик

    61 1 Отговор
    Махнете го това бостанско плашило! Всичко живо бяга, вече и кремчето от Полското летище не помага.
  • 13 1111

    58 1 Отговор
    Само в тази жалка територия вземат интервюта от тотално дискредитирани мижитурки и доказане крадци. Обаче женана е на правилната дападна страна! Морал!!!!

    Коментиран от #41

  • 14 КРАДЛАТА ВМЕСТО В ЗАТВОРА

    51 1 Отговор
    ПАК Е ПЪЛНА ПОДЛОГА С КАКВОТО ТРЯБВА !
  • 15 КАМЕРИТЕ ДНЕС СА С ЛИЦЕВО РАЗПОЗНАВАНЕ

    43 1 Отговор
    И ТАЯ КАЦНЕ ЛИ НА НЯКОЕ ЛЕТИЩЕ АЛАРМИТЕ СЕ ВКЛЮЧВАТ И МАГАЗИНИТЕ СЕ ЗАТВАРЯТ !
  • 16 Пет пари

    44 1 Отговор
    Опазил ни Господ от тая последователна политика!
  • 17 Фен

    34 0 Отговор
    Оди там, на някое летище! Ама не прекалявай с крачетата, че изглаждат бръчките. На мозъка. Тя и соросоията така действа.
  • 18 веселяк

    30 0 Отговор
    Може да е приватизаторка на козметични продукти, но пък е политкоректна!
  • 19 Цецу Сансьорния

    32 0 Отговор
    Крадливата реинкарнирана куманизка заработва трудно шекелите си.....
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ПСР

    31 0 Отговор
    Общи приказки,Госпожо.Най-важната и подмолна политика на САЩ е,че стоически бранят ББ от полагащата му се следствена и съдебна отговорност.Първо,закупи оръжие от тях,така щото да стане"нашият кучи син".Второ,много рязко стана най-заклетият натовец на Балканите,а не беше.Пазят си го,това е.А имат цялото инфо,което ако излезе на бял свят-край с него завинаги.
  • 22 Урюрвкос

    20 0 Отговор
    ще станем Хаити на Балканите
  • 23 Гладна кокошка, просо сънува!?

    31 0 Отговор
    Та и тази кощрамба, на чируз станала, ама все САЩ бълнува!?
  • 24 Анонимен

    31 0 Отговор
    А тази жена продължава линията на антибългарска политика!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Механик

    34 0 Отговор
    Опааа. Тая някъде съм я виждал?!
    А, сетих се. На гарата у Враца имаше плакат на който пишеше "винимание! Джебчии!" и отдолу умаше снимки на 20-тина ромки и 1-2 български. Тая беше едната от тях/
  • 27 Крадлата Поптодорова!!

    29 1 Отговор
    Тази крадла продължава, да Наглее и да ни Поучава!!
  • 28 Кралите ни поучават!!

    24 0 Отговор
    Кралите ни поучават!!
  • 29 Крадлата сие Крадла!!

    26 0 Отговор
    Защо триете, кое нее истина!!
  • 30 Вирус

    24 0 Отговор
    Тая па кремчето като била там посланик за каква се мисли и защо въобще и се дава думата
  • 31 Човек да се чуди

    27 0 Отговор
    как такива гнусни особи имат въобще лице да се показват пред хората.
  • 32 БгТопИдиот

    19 0 Отговор
    Политически от п-ад.ък !!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Къща ма

    21 0 Отговор
    Клептоманке....къш!
  • 35 Ленчето с кремчето

    19 0 Отговор
    един път и тя да е права.Сащ продължава да води спрямо България политика на геноцид-асимилиране и унищожение!Изсмукване на пари и природни богатства от колонията!Искаме Независимост!Вън от България на нато,окупационната войска на сащ и късане на дипломатическите отношения със сащ
  • 36 Някой

    15 0 Отговор
    Да, последователно се държат с България. Като с васална територия (не държава). Така вече 33 години.
  • 37 Не съм чел

    15 0 Отговор
    простотиите на таз крадла, защото мястото на такива е в панделата, а не да им се дава гласност в национален ефир. Квото и да каже таз лаба Яга все е лъжа и простотия, но то къвто човека такава му и приказката.
  • 38 ха ха

    14 0 Отговор
    американски агент инструктор ще решава за българската енергетика с инсталирането на американски фирми ? тоя филм не го ли гледаме в украйна , в момента
  • 39 Камбоджа

    11 1 Отговор
    Безгласни сте, никой не се интересува от мнението Ви. Защо цвъкате ненужни коментари? Разберете, че сте независими във всяко едно отношение, защото от вас нищо не зависи...

    Коментиран от #56

  • 40 ало факти

    17 0 Отговор
    Не виждате ли,че тази жена не е добре?Попитайте накой специалист да Ви каже!Самото и изражение,било на живо или на снимка,буди отвращение!А и печалната слава на летищен крадец допълнително оформя негативно-отвратителния и образ!Нищо лично,но....
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Демократ

    14 1 Отговор
    Друго си е да бъде най-важния анализатор на света личната преводачка на Живков и международната крадла на парфюмерия, за резил на България,защото тогава даже беше и посланичка в САЩ .Каква промяна,какво развитие може да се очаква в така държава.Тази даже ни представлява за авторитет на държавата на международната сцена.Как може такива нахални комунистически недоразумения 33 години да резилят България и да не можем да се изчистим от тях? Така е,защото държавата се управлява от ДС-КГБ задкулисието.
  • 43 левовелъвове

    15 0 Отговор
    Чуждите са последователни в ограбването, нашите - в предателството. С такива приятели и предатели врагове не ни трябват. Да замениш една зависимост с друга, още по-тежка и унищожителна, не е признак за умствена напредналост. За това ли беше стягането на коланите? Ако перифразираме Левски то нам трябва не господар, а свобода и човешки правдина, ако сменяме само господарите, сме глупци. Каква я мислихме, какво стана. Бедният български народ финансира с милиарди богатия братски американски хегемон и пътува с виза за награда, защото сме равни с другите европейски народи...
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Черносаламов

    10 0 Отговор
    Прекрасна снимка-красота...олицетворение на цялата политическа класа на жалката република на балканите..епитетите са излишни
  • 46 Невен

    9 0 Отговор
    Няма нужда един бивш,дългогодишен посланик на България в САЩ, крадящ кремчета от европейските летища да дава интервюта, да се изявява в публичното пространство!Най-добре ще е да се напъха в миша дупка от срам и да не я виждаме и чуваме повече!Крадла!
  • 47 Ачо бакъра

    6 0 Отговор
    Хора ,тази ми е гепила дънковата риза,бях я прострял на плета на вилата и изчезна преди година?? същата е, а огърлицата с индийски камъни са от Илиенци по 3 лв. Модна икона нема що .
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Леля Гошо

    3 0 Отговор
    Охраната на магазина задължително да провери какво е скрила в сутиена си,
  • 50 Артилерист

    6 0 Отговор
    Какво точно иска да каже тази доказана крадла? Че независимите американски енергийна източници са по-евтини и не ни обвързват? Че милиардите за американски оръжия и то неполучени, са малко или са ни излишни? Че благодарение на американската ангажираност сега сме по-единни и хич не сме диаметрално разделени на един малък процент платени проамерикански подлоги и мнозинство, което не иска и да ги чуе? Че като се натрупат толкова много празни, кухи думи и съждения, истината ще бъде задушена и ще повярваме на лъжата, манипулацията и пропагандата? Кое ни е по-добре? Че сме първи по всички негативни показатели и последни по позитивните, ли?
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ТАЯ КРАДЛА Е ЮДЕЙСКИ БОКЛУК !

    3 0 Отговор
    ГОЛЯМ БОКЛУУУУК !
  • 53 ппппп

    2 0 Отговор
    Какво значи Политическо поведение ма, клептоманке?? Означава изнудване и ограбване на България от САЩ !! Трабва да сме на площадите, а не да недоволстваме само в интернет !! САЩ съсипва България
  • 54 Този караконжул е олицетворението

    1 0 Отговор
    на САЩ, точно така изглежда Америка, джендърлендия. Не се наяде на долари, колкото и да й дадат краварите, тази пак ще си краде и лъже!
  • 55 Харалан

    0 0 Отговор
    Преводачката на Тодор Живков и крадлата от летището още мърда.Всеки ден по нещо антирусия.Така са инструтирали четирихилядниците.
  • 56 Ъъъх

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Камбоджа":

    Избор на мисловна концентрация