Last news in Fakti

23 Декември, 2022 21:00 3 400 83

Костадинов и расистките коментари: това е достойно единствено за срам и съжаление

  • костадин костадинов-
  • франция-
  • расизъм-
  • костя копейкин-
  • възраждане-
  • срам-
  • васил левски

Левски е мечтаел за държава, в която българи, турци и евреи да бъдат равноправни във всяко отношение

Костадинов и расистките коментари: това е достойно единствено за срам и съжаление - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Расистки коментар на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов по адрес на френския национален отбор на Световното първенство по футбол в Катар предизвика остра реакция от посолството на Франция. Вместо да се извини, господин Костадинов гордо публикува на стената си във Фейсбук писмото на посолството до парламентарната група на "Възраждане". Не пропусна да добави и "остроумния" отговор на партията.

Достойно единствено за срам и съжаление

Формации като "Възраждане" се хранят с подобни скандали. Расизмът обаче не е повод за аплодисменти и гордост, а е достоен за срам и съжаление.

Опитът на г-н Костадинов да демонстрира оригиналност с уж шеговитото си питане "кой е европейският отбор и кой е африканският", коментирайки снимките на отборите по футбол на Мароко и Франция, е повече от банален.

Чувал съм многократно подобни подмятания по адрес на чернокожите футболисти на "петлите", както и на други спортисти. Неотдавна популярен български спортен журналист ми заяви, че просто не можел да подкрепя френския тим, защото "не бил европейски". А като се поотпусна, последваха редица расистки обиди, които няма как да спомена в този текст.

На расистките прояви на политици трябва да се реагира веднага

Най-правилно е подобни просташки изказвания да се игнорират, да не им се дава гласност, особено когато целят да дразнят и провокират. Проявите на расизъм от политици и публични личности обаче представят в много грозна светлина цялата държава. От една страна, хвърляме кал върху самите себе си, а от друга даваме аргументи на всички - в Европа, а и не само - които по една или друга причина не харесват България. Ето защо на езика на омразата трябва да се реагира веднага и то решително. Преди той да се е размножил.

Левски е мечтаел за държава, в която българи, турци, евреи да бъдат равноправни във всяко отношение. "Всичките народи в нея щат живеят под едни чисти и святи закони", пише Апостолът. Модерният нашенски лъжепатриот е глух за този завет. Той побърза да се гмурне в най-грозните миазми, пороци и предразсъдъци на миналото.

Расизъм има навсякъде, той е белег на немощ

Мой познат - кипърски грък, доктор по класическа китара от Йоркския университет в Англия, е споделял с болка, че е подценяван от някои от английските си професори и трябва да свири "повече от безупречно".

Моя близка, която като много българи по-рождение е с по-матов цвят на кожата, се е оплаквала как някои от продавачките в луксозните магазини за бельо и козметика в Брюксел се правят, че не я забелязват като влезе, а на касата се отнасят с хладно презрение към нея. В такива моменти тя си спомня за подмятанията по неин адрес и по адрес на произхода ѝ, които е чувала в родния квартал "Люлин" в София.

Расизъм има навсякъде, но развитите общества осъзнават опасността от отровните му пипала. В тях или поне сред политическия елит съществува консенсус, че това е тежко заболяване, което трябва да бъде озаптявано и лекувано моментално. Успехите на френския национален тим и забележителни играчи като Мбапе и Зидан са трън в очите на всички, които заклеймяват мултикултурализма.

Иска ми се да вярвам. че днес повечето българи не споделят "ценностите" на лъжепатриотите. Расизмът говори за огромна духовна пустота. Той е белег за немощ, издава неувереност в собствените сили, а не мъжество. Само глупците се кичат с него като с брошка.

Автор: Петър Чолаков


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 101 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Супер си е човека.

    124 27 Отговор
    защитащава нашите традициони ценности, а НЕ други привнесени и изкуствени!
  • 2 Русенец

    123 19 Отговор
    Левски е мечтаел за равноправна държава, ама новите ни приятели направиха българите да са като гости в страната си.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 007

    23 86 Отговор
    Копея си направи къщичка на брега със субсидийката. Колко повече из ме ки@ ри гласуват за него, толко повече ще има за харчене. 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
  • 5 Възраждане

    87 14 Отговор
    Победа и мачкане на продажниците !
  • 6 Петьо Петров

    53 5 Отговор
    Жертви на демокрацията или просто фенове на внасяната кървава такава?

    Напоследък използвам често репликата от филма на Р. Земекис:-Бягай Форест, бягай!. Защо го правя? Форест никога не бяга. Той е героя. Моят също. Филмът е номер едно в личната ми класация. Но защо, по дяволите? Всеки иска доброто да победи. А ние реалистите знаем, че хепиенда е измислен от демократите. Иначе няма как да са добрите. Принцеса Лея добра ли е, унищожавайки маса народ в името на демокрацията? Демократите убили Цезар (любимеца на народа) ли са добрите? Милион жители в Ирак ли са лошите, унищожени в името на...знаете кое? Или в останалите страни?
    Защо обичам Форест? Защото е прототип на всичко в което вярвам, а това не е демокрацията. Той иска своята свобода, а не налаганата му. Той е това, което сме всички ние...човек без избор на който му се налага да се бори със системата. И я побеждава..във филма. В действителността е по-трудно, но не и невъзможно.
    Дали ще бъдем Форестовци или обикновени българи...не мисля, че разликата е огромна, по-важен е резултатът.
  • 7 ЧУДЯ СЕ

    14 86 Отговор
    ЗАЩО КОПЕЙКИН ОЩЕ НЕ СЕ Е ГРЪМНАЛ...КАКЪВ ЖИВОТ ОЧАКВА ТОЙ...ЖИВОТ СЪС ПСУВНИ И ПОСТОЯННИ ЗАПЛАХИ ЗА ЖИВОТА...
  • 8 Срам

    11 88 Отговор
    и позор ! Напомня за расизма в Южна Африка , а това е в 21 век , в държава членка на ЕС.......

    Коментиран от #31

  • 9 123

    104 12 Отговор
    Дойче Зеле, това се нарича, свобода на словото. Човекът, ина право на мнение, и го изразява. А това, че не съвпада с вашата позиция, си е ваш проблем, не наш. Можете да се оплачете на арменския поп, или най- добре, махнете се, от държавата ни.
  • 10 3.14К

    107 6 Отговор
    Абе Чолаков, какво да кажем за медиите, който упрекват Аржентина в расизъм, защото нямали чернокожи в отбора си? Пълно лицемерие!

    Коментиран от #46

  • 11 Иска ми се да

    11 62 Отговор
    вярвам. че днес повечето българи не споделят "ценностите" на лъжепатриотите. Расизмът говори за огромна духовна пустота.
    Така е но не и в тоя сайт.
    Тук са у......... на обществото.
  • 12 Адам Хилтън

    84 15 Отговор
    Левски ако беше жив днеска, щяха да го упрекват че е "русофил", защото нямаше да одобри американската окупация на България сега.
  • 13 Тъпо Дойче веле

    58 8 Отговор
    🖕🖕🖕🖕🖕🚮
  • 14 Студопор

    84 10 Отговор
    Какво срамно има в това да казваш открито онова, което мислиш и виждаш? Ако наистина живеем в свят, в който има свобода на словото, не би следвало да се срамуваме да кажем истината. Срамно е да ни казват, че е срамно да я кажем!
  • 15 ха ха

    55 7 Отговор
    Аре, пак хунвейбинът с черве... ъ-ъ-ъ... давоската книжка в ръка! Ти контра ли си или там каквото срещу културната революция на Мао... Давос реши, че като засуче "расизма" като заклинание и като напълни Франция с 20% пришълци, хората ще прегърнат мизантропския мултикултурализъм. Урааа! Само срещу 20 милиона пришълци ще ядем различна кухня, ще си имаме Мбапе и Зидан. Чудна сделка! Абе, работи давоската идеология! Не виждате ли? Само не гледайте за работните си места, енергетиката, индустрията и изборите... Ние ще ви кажем какво е най-добро за вас! Нищо няма да притежавате и ще сте щастливи, щото ще живеете в умни градове. Поздрави от Давос: Шори и Шваб
  • 16 Студопор

    79 5 Отговор
    Меси - бял, християнин, хетеросексуален. Женен за детската си любов. Член на аржентинският национален футболен отбор. Явно това дразни американците, защото са отправили запитване до Аржентина защо нямат чернокожи играчи в отбора си.
    Аржентина отговаря : Защото това е държава, а не филм на "Дисни".
  • 17 Херодот

    61 4 Отговор
    Който се убижда от истината е за съжаление, а не изричашия истината.

    Коментиран от #23

  • 18 Българин🇧🇬

    64 8 Отговор
    България която вече не е република се управлява от колонялен елит които говори само за атлантически и леберски интреси и ни наричат вече общество, а не народ - нация.
  • 19 Цецо

    38 2 Отговор
    Но дескриминация има, защо само "цветни" играят. Я по равно какво е това.
  • 20 Мдаа

    16 59 Отговор
    А той пък Копейкин тръгнал да се подиграва, пък не се вижда себе си, че ние се чудим дали не е от Максуда.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Матей преображенски

    56 6 Отговор
    И тая беля стана,някои страни се напълниха с африканци и азиатци,варваризират и подменят етническия състав,идентичност и исторически традиции.Ккаво общо има африканера с ония гали,които са се били с римляните,с франките,с готи,келти и германци,подобни вливания на чуждородни гени довеждат до размиване и заличаване на всичко сътворено от европейската цивилизация за цели две хилядолетия,ей тъй,в едночасие,с едно щракване на пръстите.Не зная точно как може да се поправи тая беда,но всяка държава след разпадането на Ес ще трябва да ги екстрадира под въоръжен конвой извън пределите на Европа,макар да са десетки милиони и да се съпротивляват,това е въпрос на оцеляване и перспективи за европейските народи.
  • 23 Мнение

    10 52 Отговор

    До коментар #17 от "Херодот":

    Не знам за каква истина говориш, но думите на Костадинов имат за цел по-скоро да се подиграе и да унижи цветнокожите! Възпитаните и умните хора не го правят!
  • 24 А бе

    56 8 Отговор
    Дойче зеле,вие не ви ли е срам да сте най долната медия в България?
  • 25 Браво Коце! Франция е Африка!

    57 11 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    Точно така, по враговете ще го познаете! Рупорът на българофобията Дойче веле!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Щурец

    63 4 Отговор
    Не е обида да кажеш на африканеца африканец. Никой от тези африкански футболисти не се счита за французин. Дори бащата на Мбапе каза,че синът му преди да нашумее искал да играе за Камерун, но онези не го взели и той избрал Франция.
  • 28 Чичо Джак

    49 10 Отговор
    Само Възраждане!
  • 29 Бай дан

    48 5 Отговор
    Автора на този братвеж има психически проблеми. Мисля че от малък мечтае за черен...
  • 30 Анонимен

    61 3 Отговор
    Помня славния френски отбор от 80-те години. В него имаше само двама черни - Тигана и Трезор. На никой не му пукаше, че са черни. Хората ги харесваха, защото играеха добър футбол. Обратно, в днешния "френски" отбор има само двама французи. Това е плашещо. Хората виждат, че Европа е завладяна от нашественици и затова реагират негативно. Костадинов просто казва това, което мнозинството мисли.
  • 31 ганев

    45 1 Отговор

    До коментар #8 от "Срам":

    А ЗНАЕШ ЛИ КАКВО СТАНА В ЮАР 85 ПРОЦЕНТА ПО ГОЛЯМА ПРЕСТЪПНОСТ АНАРХИЯ И ИНФЛАЦИЯ УБИИСТВА ПРЕДИ ИМАШЕ РЕД И ЗАКОННОСТ
  • 32 Възмутен

    57 7 Отговор
    Срам и резил е, че в БГ се допуска парцал и пасквил като DW да съществува. Повръща ми се от тая пропагандна помия.
  • 33 Исторически парк

    9 35 Отговор
    Копейката гласува против вдигането на минималната работна заплата и пенсиите в България,а иначе ще си счупи краката да защитава руските интереси в България
  • 34 Анонимен

    43 5 Отговор
    Тенденциозно, тесногръдо и едностранчиво! Правят се неверни внушения и се подвеждат читателите. Не бива с лека ръка да се заклеймява по този начин! И не, Възраждане не са лъжепатриоти, такива бяха онези от ВМРО, които само консумираха властта заедно с Борисов.

    Коментиран от #36

  • 35 Стършел

    6 41 Отговор
    Кажи му копейка и повече не го обиждай. 🤣
    То циганчето си е много захлупено личи си че в училище са го тормозили в несвяст, затова е толкова злобно.
  • 36 Стършел

    7 30 Отговор

    До коментар #34 от "Анонимен":

    Прав си че не са като ВМРО, много по-зле са.

    Коментиран от #38, #72

  • 37 Българин

    46 3 Отговор
    Почти всички във френския отбор са с африкански корени. Това не означава ли, че са африканци? Може би "афроевропейци"? Нещо като кучешка котка или котешко куче?

    Коментиран от #39, #53

  • 38 Гласувал за Възраждане

    25 8 Отговор

    До коментар #36 от "Стършел":

    Зле сме да, в кошера Бълагария, първо стършелите ще избием.

    Коментиран от #41

  • 39 Стършел

    7 34 Отговор

    До коментар #37 от "Българин":

    Иди се погледни в огледалото първо. Къв Българин си ти бе кюмюр. Копейката ви е събрал сите кюмюре, ма той е баш големия кюмюр.
  • 40 мдда

    6 30 Отговор
    КоССтадин е известен варненски фашист и скрит фен на НАТО. Той напоследък не е и толкова скрит, направо си го показват.. КоССтя подкрепяй кабинета или си чао-чао и пак във варненската клоака много скоро!
  • 41 Стършел

    4 28 Отговор

    До коментар #38 от "Гласувал за Възраждане":

    Ела се пробвай, после да не хленчиш. Сите ми елате от на Копейката електората, тъкмо ще ми направите услуга да не ви търся аз щото се криете като мишоци.

    Коментиран от #59

  • 42 Путин каза в четвъртък,

    21 2 Отговор
    че иска да сложи край на войната възможно най-скоро и че това ще трябва да стане с дипломатически средства. На свой ред САЩ заявиха, че той е показал "абсолютно нулеви признаци, че е готов да преговаря".
  • 43 Смърфиета

    13 3 Отговор
    Алипиев-син със характерния наследствен прякор се напил и пред Петър Чолаков почнал да реди кексоалните си комплекси на тема "всички българки които тайно си мечтаят да отидат във ЛА са --- и искат н--- да ги --- в газът"? И Петър Чолаков вместо да се премести да пие настрана да не го слуша, написъл гнусен донус до Дойчо Велев на тема французи и расизъм?
  • 44 КОПЕЙКАТА Е ЧЕРЕН ЩОТО Е ПО МОРЕТО ,

    19 3 Отговор
    АМА БОЙКО ЩО Е ТОЛКОВА КАТО КЮНЕЦ ?

    Коментиран от #45, #65, #73

  • 45 Стършел

    3 9 Отговор

    До коментар #44 от "КОПЕЙКАТА Е ЧЕРЕН ЩОТО Е ПО МОРЕТО ,":

    Защото са далечни братчеди. 🤣
  • 46 Точно така

    33 1 Отговор

    До коментар #10 от "3.14К":

    Взе ми думите от устата. Мисля, че беше по американска медия , когато попитаха " защо в аржентинския отбор няма черни?!!?

    Наглост, лицемерия, език на омразата , расизъм, но за такива неща Дойче веле си затварят очите
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Наглецо

    26 2 Отговор
    Аз в родата си нямам матови циг.ани,нито черни не.гра .Защото съм бял, трябва да търпя тия кюн.ци!Така ли бе ,утре.пляци ?България все още не е ци.ганска държава .
  • 50 Госあ

    17 3 Отговор
    Всъщност, Старозагорското клане е дело на евреи.
  • 51 Хайде стига

    20 5 Отговор
    Аз не виждам нищо обидно, когато се казва истината. Костадинов не е казал, че не са добри футболисти((за да се обидят тъй като това не е истина). Обидно е, когато лъжат хора намести ли се удобно по върховете. Лъжат хората, лъжат други държави, лъжат за други държави, но това е хуманно а? Най-малко французите имат право да са обидени след РСМ, след лъжите към Русия.......
  • 52 123

    6 18 Отговор
    И Копейкин е доста тъмен.Присмял се Хърбел на Щърбел.
  • 53 с други думи

    27 5 Отговор

    До коментар #37 от "Българин":

    Н.е.е.г.р.и.Кво лошо казал Костадинов?

    Коментиран от #77

  • 54 Руски еничари, мекерета

    7 18 Отговор
    историята на България е низ от предателства! Като започнеш от Левски и Ботев и свършите до днешните национални предатели - русофилите!
  • 55 Станислав

    21 3 Отговор
    Щом ДВ го е казало!
    Факти кажете и вие нещо за политиците в Германия!
    Иначе не е мноо честно!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Мънго Джери

    7 19 Отговор
    На мен Копейкин ми мяза на ром!
  • 58 Цигането

    7 15 Отговор
    От Варна си е расист-мрази българите.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 И кво сега?

    30 1 Отговор
    Европа трябва да стане като Африка ли за да не я обвиняват в расизъм?! Ае бегай оттука! Всека жаба да си знае гьола! Кога ще се появят истински европейски политици с топки за да спрат разпада на европейската цивилизация?
  • 64 мдда

    7 17 Отговор
    Ами същото е в България..... направихте го човек да се срамува че е българин, за дойдат такива комуно-фашисти като Копейкин... Иначе се загрижили за европейската цивилизация.. Мамините..
  • 65 прав си

    5 9 Отговор

    До коментар #44 от "КОПЕЙКАТА Е ЧЕРЕН ЩОТО Е ПО МОРЕТО ,":

    Те копанарите са си черни по рождение
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Чичо Том

    26 1 Отговор
    Според мене франсетата сигурно са расисти щото нямаше един бял полеви играч в продълженията...

    Коментиран от #79

  • 69 Чакам с нетърпение

    21 1 Отговор
    Коментара на ДВ когато "бежанците" в Германия се надигнат недоволни от нещо. Тогава да видите истински протести и каква змия сте си вкарали в пазвата. Жълтите жилетки от Париж ще ви се сторят като легиона на мира в сравнение с мургавите протестъри.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Алсев

    17 3 Отговор
    Г-н "комуснисткият представител" на пропагандната машина ДВ да изявява мнение от немските компрадори на американците, да нарича черното бяло, при положение, че в Германия вътрешният министър е част от "лява екстремистка група", а един техен водач също е бил "социален" едно време, а сега внасят изнасилвачи и убийци от други религиии не ги екстрадират, а техните католици и протестанти напускат масово църквата, заради блудства с деца, да иде да се прекръсти, ако вярва!
  • 72 Toдop Aлeксандров

    6 9 Отговор

    До коментар #36 от "Стършел":

    Нали Костя беше зам.шеф на каракачана заедно с джамбазето и ДС-Кремена Райна Дрангова! Скараха се за македонските пари от македонските имоти и активи! И станаха Влашкo-Меpинджейски Русофилски Oнaниcти - Българофилски Накъркани Дyпeтa!

    Коментиран от #75

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Уса

    18 1 Отговор
    Мароканците бяха по-бели от афрофранцузите.По-обидно щеше да е,ако беше нарекъл онези с лентите на дъгатапедали,но това е дискриминация.Хората се объркаха тотално кое и кой какво е и защо е така
  • 75 Радко

    4 7 Отговор

    До коментар #72 от "Toдop Aлeксандров":

    Костя е в надзорния орган на ФОНДАЦИЯ в ЧАСТНА ПОЛЗА "ВМРО" (ЕИК 112602581) : ( h t t p : / / b i t . l y / 2 J w Z 4 U j ) ! В ЧАСТНА ПОЛЗА, но с ОБЩЕСТВЕНИ македонски активи в патримониума за да не публикуват ежегодно финансови отчети! Т.е. това е ЧАСТНА ЧЕРНА КАСИЧКА на Влашко-Меринджейските Русофилски Oнaниcти - Българофилски Накъркани Дyпeтa (ВМРО-БНД)! На синовете и внуците на органичните врагове на истинската В.М.Р.О. в голямата си част с циг@нско “побългарено“ потекло за пари, привилегии и ненакзауемост за криминални действия, но със запазен циг@нски манталитет и действие!
  • 76 дядото

    16 2 Отговор
    ами то в последните години у нас какво ли не е срамно- да се говори за турското робство,за българския фашизъм,за българска история и култура и пр.единствено не е-да се покланяме на сащ и англия,загубили държавност,идентичност и суверенитет.доброто е,че вие,продаващи нашите ценности не сте много и това,че все пак всичко тече и всичко се променя.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Анджело

    18 2 Отговор
    Мбапе и приятелката му транджендъра Инес Рау покриват изцяло комплектоването на френския нац отбор както изискванията за Холивудска продукция
  • 79 Тъжно е

    15 1 Отговор

    До коментар #68 от "Чичо Том":

    Във Франция мургавите и църните все още са 20-30% от популацията. В този смисъл политкоректната жендърня грубо и безпардонно е нарушила квотния принцип във френския национален отбор по футбол,тоест жендъристите прилагат двоен стандарт - квоти само за пъстрокожи,жендъри и леви резби,а белокожите... кучетата ги яли. Във френския отбор има ясно изразен черен расизъм спрямо белите. Тъжното е,че няколко десетки милиона белокожи французи са нефелни да си рекрутират белекож отбор.
  • 80 На финала

    13 1 Отговор
    белите биха черните(за шах става дума).
  • 81 Интерпелация до фрасетския парламент

    14 1 Отговор
    А длъжен ли е Костадинов да познава подробностите на световния и французетския футбол? Гледа...3/4-ти църни и резонно се зачудва какви са тия. Навремето при франсетата църните бяха по 1-2-ма та човек можеше да се ориентира. Така на прядядо ми му се случила конфузна случка прз Първата световна война при завоя на р.Черна. Хванали в плен една нощ взвод църни сенегалски негри. И понеже не били виждали дотогава негри помислили,че началниците им нарочно са ги ваксали та да се не виждат в тъмното. Вкарали ги в реката да им измият ваксата да не стоят мръсни,а тия забрецали и се задлали да реват. Франсетата лъгали негрите,че българите ядят хора,и че сега като ги измият ще ги опечат на шиш. Тааа... искам франсетското посолство да се извини,че са обвинявали българите в човекоядство.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 😆😆😆

    3 1 Отговор
    Като говорим за национални отбори къде е нашия 🤣 не може да бие Гибралтар 🤣 иначе се присмиваме 🤣